Dodaj do ulubionych

Recepta "Jak uzdrowić Polskę"?

13.05.06, 08:08
Szanowni Państwo, gdy tak patrzę w telewizję to się zastanawiam - jak
uzdrowić Polskę?
A może: przede wszystkim pozabierać majątki bandziorom-złodziejom,
skorumpowanym? Z ich sprzedaży uzbierałaby się niezła sumka np. na podwyżki
dla pielęgniarek i lekarzy.
A może: jeśli urzędnik popełni błąd (finansowy) to niech z własnej kieszeni
go naprawia? Nie bylibyśmy narażeni, że z naszych pieniędzy są pokrywane
takie błędy.
A może: studia powinny być płatne? Wyszkolą się za nasze pieniądze, a potem
pakują manatki i wyjeżdżają na zachód.
Bardzo proszę o dopisywanie do listy swoje pomysły.
Obserwuj wątek
    • aski68 Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? 13.05.06, 08:14
      Zlikwidować ZUS i Kasy Chorych - sam sobie popłacam i pewnie lepiej na tym wyjdę
      pzdr
      • Gość: normalny Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.ztpnet.pl 13.05.06, 12:19
        Najlepiej wymienić całą pseudoelitę polityczną (zarówno z lewej i prawej) na
        szczeblu stolicy i szczeblu samorządowtym. Zakazać nieukom, baranom z małym
        ilorazem inteligencji, przekrentasom i dorobkiewiczom pchać się do polityki.
        Sejm ma za dużo posłów. Zmniejszył bym do góra 50. Łatwiej by było im patrzeć na
        rączki. Wszystkie służby mają swoje wewnętrzne wydziały. Stworzyć coś takiego w
        sejmie. Wewnętrzna Policja sejmowa. Pójdę dalej: Najlepiej jak by w Policji
        sejmowej były osoby wyznaczone przez EU. Ale to SF. Można tylko dywagować...
      • Gość: zielonogórzanka Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.06, 19:18
        Popieram! Jak widzę ZUS i NFZ to mi się nóż w kieszeni otwiera.
        Czemu nie można pieniądze na leczenie przelewać na specjalne konto? Wyrobić do
        tego odpowiednią kartę i przy wizycie "płacić" tą kartą?? Ta karta byłaby
        zamiast książeczki ubezpieczeniowej no i byłyby na niej pieniądze które co
        miesiąć mi potrącają, a ja już sama nie pamiętam kiedy odstatnio byłam u
        lekarzca i co się dzieje z moimi pieniędzmi!!!!!
        • aski68 Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? 14.05.06, 07:44
          Też mi się tak marzy :)
          ale pojawia się problem, co zrobić(jak leczyć) tych którzy są już na emerytutach ?
          Nikt im nie odda kasy za całe lata pracy, na cuda nie ma co liczyć i z
          ekonomicznego punktu widzenia, byłby to katastrofa dla budżetu kraju.
          Swoją drogą zastanawia mnie jak takie instytucje jak NFZ mogą mieć
          oszczędności?? nie ma już kogo leczyć ? CUD !
          Lub długi jak ZUS ?!?!
          Nie ma się co oszukiwać, nasza kasa idzie na utrzymanie państwa, a ZUS to niemal
          kolejny podatek od życia
          Błędne koło się narobiło a wyjście nie za bardzo widać

pzdr

Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
          • Gość: do aski68 Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.ztpnet.pl 14.05.06, 11:59
            Ciekawe czy wydoliłbyś gdybyś naprawy np swojego auta musiał opłacac tylko
            prywatnie? Niestety zasada solidaryzmu funkcjonująca w ubezpieczeniach ma swoje
            uzasadnienie (niska składka ale możliwość korzystania z drogich procedur jak
            jest taka potrzeba),więc nie potępiaj wszystkiego. W ubezpieczeniach
            (komunikacyjnych, jak i społecznych czy zdrowotnych) założenia są szczytne,
            jednak "błędy i wypaczenia" są na porządku dziennym.
            • aski68 Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? 14.05.06, 17:43
              Gość portalu: do aski68 napisał(a):

Ciekawe czy wydoliłbyś gdybyś naprawy np swojego auta musiał opłacac tylko
              prywatnie? - auta ? ależ ja naprawiam tylko prywatnie, a można na jakąś kasę ?:))

Niestety zasada solidaryzmu funkcjonująca w ubezpieczeniach ma swoje
              uzasadnienie (niska składka ale możliwość korzystania z drogich procedur jak
              jest taka potrzeba),więc nie potępiaj wszystkiego. W ubezpieczeniach
              (komunikacyjnych, jak i społecznych czy zdrowotnych) założenia są szczytne,
              jednak "błędy i wypaczenia" są na porządku dziennym.

a tak poważniej ciut
              ja nie potępiam założeń tylko skutki ! potępiam głupie przepisy, ludzi którzy je
              storzyli i tego typu rzeczy.
              ale jak to do diabła jest, że jak się chcesz np. laczyć to musisz iśc prywatnie
              ! bo na kasę się nie doczekasz. To doprowadza czasami to tragedi.
              Odpukać nie choruje , katarek czasmi :) ale mam rodzinę i wiem jak to sie kręci.

pzdr
    • Gość: John F. Kennedy Dajesz receptę bez diagnozy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 01:29
      Czerpiesz wiedzę z telewizji (zapewne z Gadżety też) i uważasz, ża masz
      wystarczające kwalifikacje, żeby wystawiać recepty ?
      Zaiste wielka jest twoja ignorancja.
      Taki np. John F. Kennedy uważa, że nie musi poddawać się żadnej kuracji, bo nie
      jest chory, potrafi samodzielnie myśleć i dokonywać wyborów na własny rachunek.

Twoja receptura na leczenie Polski przypomina recepturę MAŚCI NA SZCZURY.
      Proponuję, żebyś zmianę Polski rozpoczął od siebie i odpowiedział sobie na
      pytanie, jakie czynniki wpływają na twoje widzenie świata ?
      Jak inni postrzegają świat ? etc.
    • Gość: xxx Samym narzekaniem nie uzdrowi się Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:40
      Faktem jest, że służba zdrowia nie funkcjonuje tak jak należy. Brak jasnych
      zasad-jakie świadczenia są zagwarantowane w ramach obowiązkowego ubezpieczenia.
      Myślę, że z czasem będzie trzeba dać możliwość wyboru – czy chcemy mieć tylko
      obowiązkowe ubezpieczenie czy płacić więcej, ale też oczekiwać więcej. Można by
      krzyczeć i pokazywać mnóstwo patologii, ale to nie załatwi sprawy – w Polsce
      każdy potrafi powiedzieć, co nie funkcjonuje prawidłowo niestety mało jest
      ludzi, którzy oprócz diagnozy potrafią też leczyć i wyleczyć.
    • Gość: skalpel Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.ztpnet.pl 16.05.06, 09:21
      Slzba zdrowia funkcjonuje tak, jak Polska w latach 80-tych. Pamietacie
      reformy, ktore mialy uzdrowic socjalizm? Trzeba dobrego skalpela, zeby
      przeciąc ten ropiejący wrzod. Polsce brakuje prawdziwej gospodarki rynkowej-
      trzeba rzeczywiscie zlikwidowac monopole: ZUS, NFZ - niech ludzie decydują
      gdzie chcą sie ubezpieczyc i kto ma ich leczyc.
    • Gość: nie czerwony Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.ztpnet.pl 16.05.06, 11:02
      To proste.Zdelelegalizować SLD.
      • Gość: czerwony Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.05.06, 11:42
        SLD, PIS, PO, Samoobronę... i kościół, innymi słowy wszystkie grupy co to do
        koryta się pchają i tylko kase ciągną z obywateli,...niektóre od dwóch tysięcy
        lat ;);)
        • Gość: nie czerwony Re: Recepta "Jak uzdrowić Polskę"? IP: *.ztpnet.pl 16.05.06, 12:17
          PZPR ciagnie kasę od 1948 roku,a po jej rozwiązaniu z powodzeniem robi to SLD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka