Dodaj do ulubionych

Wk.....wia mnie..

09.07.06, 17:12
Pochodziłem sobie ostatnio po naszym mieście. Efektem tych spacerów jest
niniejszy wątek. Po co go zakładam? Z dwóch powodów: 1. Traktuję go jako
wentyl bezpieczeństwa, bo cóż można począć; 2. Może jakiś decydent to jednak
przeczyta. Zachęcam forumowiczów do pisan9a o tym co nas w naszym mieście
denerwuje, drażni lub o tym, co chcielibyśmy w nim zmienić. Może w tem sposób
przyczynimy się do korzystnyh zmian.
Obserwuj wątek
    • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 09.07.06, 17:15
      ...śmietniki na Szprotawskiej. Ktoś wpadł na szatański pomysł ustawienia ich na
      chodniku. Przechodząc obok nie sposób nie zaciągnąć sie zapachami wydobywającymi
      się z przepełnionych kubłów, szczególnie w upalny dzień. Przy okazjo wypada
      stwierdzić, że przepełnione śmietniki wystawiaja marną cenzurkę zakładowi
      oczyszczania.
      • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 09.07.06, 21:42
        nieskoszona tawa na obwodnicy, przerastające chwasty pomiędzy kostką na
        obwodnicy, zniszczone rondo na nowogródzkiej, wydeptany trawnik na nocznickiego,
        brak kina, brak pożądngo lokalu, Rynek na rynku, brak połączeń kolejowych, ceny
        biletów komunikaji miejskiej, brak promocji miasta...
        a dobra to może ja napisze co nie nie wkur...wia :D
        • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 10.07.06, 11:25
          Prawda, ze dlugi dawno sie tak nie rozpisał? To ja dalej swoje. W
          sobotęposzedłem z bratem na piwo do najbardziej znanego lokalu w Rynku. (nie
          podaję nazwy z wiadomych wzgledów). Przywitał nas napis, ze lokal jest
          klimatyzowany, a tu wszystkie okna i drzwi otwarte na oścież! Możliwości zatem
          są dwie:
          1. Albo tak wlaśnie wygląda w Żaganiu klimatyzacja;
          2. Albo informacja o klimie to ściema.
          A stąd do Europy nie więcej niż 50 km.....
          • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 10.07.06, 20:50
            drogi cancro! toż żeby zarobić na klimę należy najpierw mieć jakieś dochody... a
            skoro nie ma turystów (bo mało kogo w żaganiu stać aby "jadać") to nie ma
            klientów - a klientów nie ma bo nie ma promocji... a niema promocji miasta bo
            nie ma czego promować - skoro nawet klimy nie ma w lokalach (sic!) i tak oto
            kułeczko się zamknęło :)
            • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 10.07.06, 20:51
              przez "ó" miało być to kółko :D
              • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 11.07.06, 12:39
                ...zamknięty na cztery spusty szpitalny oddział położniczy (stary) w którym
                podobno miała być jakaś szkoła muzyczna. A teraz tylko czekać, jak miejscowi
                imprezowicze powybijają okna, złomiarze pokradną ogrodzenia, klamki i co tam
                jeszcze, stolarka okienna i drzwiowa pójdzie do pieca, słowem ... Żagań.
              • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 11.07.06, 12:44
                ....parkowanie samochodów przez mieszkańców wojskowego bloku przy ul.
                Szprotawskiej - chodzi o ten najblizej starego szpitala. Wokół domku ogrodnika
                zaczęto budowę ogrodzenia, która jak dotąd nie została zakończona. Niektórzy z
                lokatorów tego bloku potraktowali ogrodzony teren jak parking. Teraz tylko
                czekam, aż moi ziomkowie rozbiorą płot okalający park i w nim zaczną parkować -
                wszak prawa strona Szprotawskiej została zbudowana na obszarze parkowym, to
                czemu nie może tam być parkingu? Sam mam samochód i codzień przeżywam koszmar
                poszukiwań miejsc parkingowych. Jednak ta sytuacja nie usprawiedliwia wandalizmu
                i obywatelskiego chamstwa! Strażnicy miejscy do roboty!
        • wooytoos Re: Wk.....wia mnie.. 23.08.06, 12:40
          ceny MZK cenami, ale może bardziej brak połączeń jakichkolwiek :)
          a pozatym rowerem jest taniej i szybciej. Mogę sie założyć, że nawet szybciej
          dojade na rowerze do Żar niż autobusem :D
          • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 23.08.06, 22:27
            a tak naprawdę to po co komu MZK w żaganiu?? odemnie ostatni autobus odjrzdza o
            18 z minutami, a poprezdni jest o 13 wiec po co mi on :D
      • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 09:58
        No tu wykarzę się partykularyzmem - brak bankomatu PKO SA, w którym mam konto. W
        ogóle chyba bankomatów nie ma zbyt wiel?
        • croolick Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 10:07
          cancro napisał:

> No tu wykarzę się partykularyzmem - brak bankomatu PKO SA, w którym mam konto.

Juz niedlugo :-( UniCredito (wlasciciel Peko SA) kupilo HVB (czyli u nas BPH), na mocy porozumienia z rzadem, sprzedadza 200 punktow bankowych a reszta oddzialow Peko i BPH bedzie funkcjonowac pod marka Pekao SA. Szkoda, bo z roku na rok BPH byl lepszym bankiem (uwazam, ze bardziej przyjaznym i lepszym niz Pekao SA). W Zaganiu bankomatow BPH nie brakuje - (Przyjaciol Zolnierza, Warszawska, XXX-lecia i jeszcze gdzies) zatem juz niedlugo bedzie Ci brakowalo bankomatu Pekao SA.
          • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 12:55
            brak parkingu przy poczcie... brak misjca do prakowania w okolicach centrum
            • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 14.07.06, 08:22
              dj_dlugi napisał:

> brak parkingu przy poczcie... brak misjca do prakowania w okolicach centrum

No, no! A parking przy Sobieskiego, czyli dawny "Manhatan", a Plac Słowiański?
              Nie oczekuj, że powstanie parking na 20 samochodów pod każdym kioskiem Ruchu!
    • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 11.07.06, 12:54
      ...żagański rynek. O tym najważniejszym placu w mieście napisno już wiele. Aż
      dziw bierze, że władze miasta pozwalają wykorzystywać go z jednej strony na
      parking, zaś z drugiej na autodrom. Fajnie, ze zabudowuje się Bracką i
      Warszawską, ale czy nie wartoby zacząć właśnie od Rynku? Niedawno croolick
      zaprosił mnie na wspaniałą wycieczkę po Żarach i okolicach. Już rok temu żarski
      Rynek prezentował się okazale. Aż wstydzę się jako Żaganiak porównywać rynki obu
      miast! Przecież we wszystkich miastach Polski lokowanych na prawaie
      magdeburskim, rynki przeżywaką dziś renesans! No pewnie, że gdzie tam rynkom
      żagańskiemu, czy żarskiemu do choćby poznańskiego - nie ta skala, bo nie ta
      skala miast. Ale z Zielonką możnaby juz konkurować! I wcale nie o konkurencję
      tutaj chodzi, a o racjonalne pod względem gospodarczym wykorzystanie
      najważniejszego placu w mieście. Możnaby o tym jeszcze bardzo długo i myślę, ze
      przynajmniej Dlugi podejmie temat. Sądzę jednak, że póki zagańskiemu ratuszowi
      nie przywróci się jego funkcji, obecna sytuacja nie ulegnie zmianie.
      • croolick Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 09:48
        cancro napisał:

> Już rok temu żarski Rynek prezentował się okazale.

A wkrotce bedzie jeszcze piekniejszy:

img82.imageshack.us/img82/6379/im0000274vm.jpg
        img82.imageshack.us/img82/1901/im0003230jb.jpg
        • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 10:01
          Nic, tylko wypada przytoczyć cytat z "Misia" - "to jest słuszna koncepcja" i
          zazdrościć...
          • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 13.07.06, 12:56
            tak kierunek słuszny... a kiedy MY?
    • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 11.07.06, 18:25
      ...brak muzeum miejskiego w Żaganiu. W miniona sobotę rozpędziłem się, bo gdzieś
      wyczytałem, że będzie w ratuszowej wieży, a tu...złotnik. Czy władze miasta
      naprawdę uważają, że w naszym mieście nie byłoby co pokazać?
    • cancro Re: Wk.....wia mnie.. 12.07.06, 11:34
      ... podejście do żagańskich zabytków. Dotyczy to zarówno władz miasta jak ich
      właścicieli. Ostatnio zjeżył mnie proboszcz Kulka. Wyciaga ręce po dotacje na
      remont obiektów sakralnych. I słusznie, skoro są wspólnym dziedictwem.
      Spróbujcie jednak zwidzić choćby wielką sień, nie mowiąc już o bibliotece, czy
      kaplicach klasztornych. Przeciez możnaby ustalić - niekolidujące z porządkiem
      nabożeństw - godziny zwiedzania i co istotne pobierać za toopłaty. Moznaby
      powierzyć ktoremuś z księży czy którejś z zakonnic funkcję przewodnika, co
      dodatkowo ulatwiłoby zwiedzanie. Możnaby... ech...
      • dj_dlugi Re: Wk.....wia mnie.. 12.07.06, 21:18
        słowem wsztyko :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka