Dodaj do ulubionych

Jedna jaskólka...

09.08.06, 10:21
www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060809/REGION18/60808036/-1/REGION
Najlepsy jest ten fragment:
"A dlaczego właśnie Żagań stał się miastem... akademickim?
- Miasto także sporo zyskuje i to nie tylko promocyjnie - dodaje wiceburmistrz
Wojciech Woropaj. - Dzięki akademii w świecie muzyki już nas znają. Nawet
inwestorzy szukając miejsca, w którym zamierzają ulokować pieniądze pytają o
życie kulturalne miasta, o rozrywki. A za sprawą takich imprez naprawdę mamy
czym się pochwalić."
No tak. Jak chocby mały sukcesik, to wszyscy się do niego przyznają. Stara to
prawda, że sukces ma wielu ojców, klęska jest zawsze sierotą. To pewnie
dlatego poza wakacjami można się z nudów zabić o własny cień! Och, pardon!
mamy przecież Jarmark Michała :-(
Obserwuj wątek
    • dj_dlugi Re: Jedna jaskólka... 22.08.06, 21:35
      ja nie wspomnę że młodzi ludzie (jak ja) nie mają gdzie wieczorem wyjść. nie
      mają gdzie kulturalnie czegoś zjeść, i dlatego ich tu nie ma :D
      • wooytoos Re: Jedna jaskólka... 22.08.06, 21:40
        No ale wkońcu pomyśleli z ty Jarmarkiem. W tym roku zrobili 15 - 17 września
        może zimno nie bedzie...
        a jakie gwiazdy wystąpią to mowie wam :
        Reni Jusis, Krzysiu Krawczyk i Budka Suflera
        no i mam nadzieje, że ni zabraknie Dyskoteki plenerowej zorganizowanej przez
        Diskolanda :D
        • cancro Re: Jedna jaskólka... 28.08.06, 12:58
          wooytoos napisał:

> No ale wkońcu pomyśleli z ty Jarmarkiem. W tym roku zrobili 15 - 17 września
          > może zimno nie bedzie...

No i tu trafiłeś w "10". Termin to jedna z niedfogodności armarku. Obawiam sie
          jednak, ze termin będzie kolidował z Winobraniem, co może znacznie obniżyc
          frekwencję.
          > a jakie gwiazdy wystąpią to mowie wam :
          > Reni Jusis, Krzysiu Krawczyk i Budka Suflera
          > no i mam nadzieje, że ni zabraknie Dyskoteki plenerowej zorganizowanej przez
          > Diskolanda :D
          Wszystko OK. Irytuje mnie jednak to targowisko z niesmiertelnymi kiełbaskami,
          czy parasolkami. Co to ma wspólnego z tradycją, do której jarmark nawiązuje?
          Może jednak jakiś pokaz walk rycerskich, czy inscenizacja XVIII bitwy (ach te
          dymiące muszkiety!), czyli coś dla ducha. Osmoloną kiełbaskę mogę zjeść sobie
          codzień, niekoniecznie z okazji jarmarku i niekoniecznie w Żaganiu. Można też
          zaprosić jakiś teatr uliczny, czy zorganizować oprzemarsz orkiestr dętych. Czy
          fakt prowincjonalnej pozycji Żagania w życiu politycznym musi oznaczać także
          prowincjonalizm kulturalny?
          • wooytoos Re: Jedna jaskólka... 28.08.06, 19:31
            O !
            Świetny pomysł z tymi walkami rycerskimi. Chętnie obejrzał bym sobie coś
            takiego. Myślę również, że przyciągnelo by to wielu "fanatyków" średniowiecza,
            bo takie "coś" nie zdarza się codziennie. Można by również jakieś "polowanie" na
            dzika zorganizować i zamiast kiełbachy, pizzy, hamburgerówi shake-ów - ala
            magdonald oczywiście - pieczona dziczyzna albo zające i miód pitny :) taaa to by
            było coś.
            • dj_dlugi Re: Jedna jaskólka... 30.08.06, 13:41
              ale do organizacji takich zabaw trzeba finezji i polotu, a tego u organizatorów
              jak widać kompletny brak ;)
              • cancro Re: Jedna jaskólka... 30.08.06, 13:59
                Ha! Tu muszę DJ'u się z tobą zgodzić. Początkowo zawsze przyjeżdzałem na Jarmark
                Michała, dopóki nie doszedłem do wniosku, że to jeszcze jedna okazja do
                handlowania na ulicy czym popadnie. Równie dobrze ta impreza mogłaby się odbywać
                z okazji rocznicy ostatniej powodzi...
                • wooytoos Re: Jedna jaskólka... 30.08.06, 14:03
                  musze przyzac, ze ten dowcip z powodzia jest nieziemski. uśmiałem sie po pachy. :)
              • wooytoos Re: Jedna jaskólka... 30.08.06, 14:02
                moze trzeba by bylo podsunąć taki pomysł organizatorom. A swoją drogą ...
                dlaczego jarmrk michała jest we wrześniu i dlaczego akurat michała ?
                • cancro Re: Jedna jaskólka... 30.08.06, 14:53
                  wooytoos napisał:

> A swoją drogą ...
                  > dlaczego jarmrk michała jest we wrześniu i dlaczego akurat michała ?

To akurat jest proste: W dniu św. Michała, Henryk Brodaty nadał osadzie prawa
                  miejskie. Ten dzień przypada na 29.09. A w docipie chodziło mi o to, ze jarmark
                  nie ma swoistego smaczku, czyli czegoś, co może być tylko w Zaganiu. PZDR!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka