Dodaj do ulubionych

jakiemu labolatorium zaufać??????

26.04.07, 11:08
Witam Zielonogórzan.Gdzie zrobić badnia krwi,w jednym robiłam - raz tak ,raz
inaczej - bardzo tóżne wyniki.Chcę powtorzyć ale w innym
labolatorium .Podajcie proszę inne niz Madica,bo to zdaje sie opanowało całe
miasto.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • kobieta.pl1 Re: jakiemu labolatorium zaufać?????? 26.04.07, 11:09
      Miało być Medica oczywiście.pomyłka
      • Gość: joe Re: jakiemu labolatorium zaufać?????? IP: *.city-connect.pl 26.04.07, 11:46
        a pracujący tam pan to pan labolant? :)
        • Gość: kobieta.pl1 Re: jakiemu laboratorium zaufać?????? IP: *.uz.zgora.pl 26.04.07, 13:47
          NIE!!!bo pracuje tam pani....haha,a na serio to takie ważne?wytknąć błąd?Ja
          pytam i proszę o coś konkretnego,ale zauważyłam,że niektórzy forumowicze
          wybitnie nie mają co robić i czepiają się błędów zamiast odpowiedzieć jeśli
          wiedzą.pozdrawiam i papapa no i gratuluje poczucia humorku,(humolku)
          • Gość: Mirek Re: jakiemu laboratorium zaufać?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 22:52
            Po pierwsze, wszystkie badania w naszym rejonie wykonuje Medica (niewazne gdzie
            pobrano probki), nie wliczamy oczywiscie szpitali ktore same wykonuja niektore
            badania. Po drugie raczej ciezko o blad w wynikach - 99% badan wykonuja
            automaty. Roznice moga wystepowac samoistnie, nikt nie moze ci zagwarantowac
            tych samych wynikow z roznych probek materialow do badan.
    • Gość: lekarz laby maja standardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 23:26
      pomiary sa wiarygodne, bo inaczej nie mialyby certyfikatu. Moze idz najpierw do
      lekarza i omow swoje potrzeby i watpliwosci..?
      Pozdrawiam i zycze zdrowia.
      • Gość: mila Re: laby maja standardy IP: *.ztpnet.pl 04.05.07, 10:48
        Medica robi dla wszystkich przychodni w zielonej,tak mi się wydaje.Robi dobrze
        a to ze masz za kazdym razem inne wyniki to normalne.Małe odchylenia sa jak
        najbardziej naturalne.
        • Gość: ropcio 1999 Re: laby maja standardy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:31
          Laboratorium Medica - owszem wykonuje szereg badań w Zielonej Górze , ale jak
          można mówić o dobrej jakości wynikach skoro pobierany materiał jest w różnych
          godzinach , w różnych punktach poboru rozsianych w całym mieście ,przewożony w
          warunkach urągających standardom medycznym , a badany jest wieczorem i w nocy .
          Taki wynik jest mało wiarygodny ponieważ wiekszość parametrów ma zmienność
          dobową . Specjaliści na pewno wiedzą o co chodzi . Niestety jest to chyba obce
          zjawisko dla pana geodety ,właściciela tej firmy , kreującego się na znawcę w
          temacie analityki laboratoryjnej . Można go przy sposobności zapytać o ten
          fakt . Każdy początkujący analityk medyczny czy nawet przedstawiciel firmy
          specjalizującej się w analityce wie więcej niż ten pan . Na początku , każda
          osoba robiąca tam badania musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy one chcą
          otrzymać wyniki czy też otrzymać wiarygodne wyniki dotyczące swojego zdrowia .
          Dlatego jakość wyników wychodzących z tego laboratorium można wręcz powiedzieć
          jest dość marnej jakości i nie odzwierciedlają rzeczywistego stanu . Właściciel
          stawia na hurtową obróbkę i szybki zysk kosztem jakości . Bo jakości to
          niestety tam nie ma . I tak niestety będzie się działo póki sprawami medycznymi
          bedzie zajmował się laik .
          • Gość: pepe Re: laboratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 09:46
            A co to za gość, ten właściciel - cieć jakiś ?
            • Gość: andzia Re: laboratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 11:37
              Nie ufaj żadnemu - Bądz zdrów
          • Gość: lekarz do 'robcia' - wazny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 21:08
            Witaj, poruszyles wazny temat. Fakt, niektore parametry maja fluktuacje dobowe,
            ale nie wyszystkie. Czesc hormonow - tak (zwlaszcza glikokortykosteroidy), czesc
            nie za bardzo - zmienia sie w cyklu kilkudniowym (np. hormony kobiece:
            estradiol, FSH, LH) ale wiekszosc nie ma cyklu dobowego (jony, kreatynina,
            bilirubina, kwas moczowy). Rowniez parametry morfologii nie wykazuja az tak
            (choc jednak, zwlaszcza leukocyty i plytki krwi) duzej zmiennosci, aby
            nalezaloby to brac pod uwage. Inne substancje, np. markery nowotworowe (CEA, Ca
            15.3, Ca 19.9, AFP, PSA) nie wykazuja zmian dobowych istotnych dla kliniki.
            Kolejny marker (ciazy lub raka jadra) - beta hCG, tez nie ma zmian uzaleznionych
            od pory dnia.
            Ale innym problemem jest 'lezakowanie' probki krwi od czasu pobrania do
            oznaczenia. Tutaj faktycznie moze byc problem :(
            Jak wiesz cos wiecej o przestojach to napisz - bedzie mi latwiej interpretowac
            wyniki nie pasujace do obrazu klinicznego.
            Pozdrawiam!
            • Gość: mylcia Re: wynik badania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:49
              Jedno badanie - dwa różne wyniki badania ogólnego moczu . Wynik z medici
              wyrzuciłam do kosza po pokazaniu mojemu lekarzowi . Polecam laboratoria
              szpitalne . Omijam laboratoria prywatne z daleka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka