Dodaj do ulubionych

Znikają trzy podstawówki

IP: *.ziel.gazeta.pl 09.01.02, 17:02
Jeśli twoje dziecko zaczynało naukę w SP nr 4 przy ul. Kingi, to czy tego chce, czy nie, dostanie
świadectwo ukończenia sąsiedniej SP nr 17 przy ul. Staffa.
Kilkaset dzieci na wniosek urzędu w tym roku ma zmienić szkołę.
Bo miasto planuje zamknąć trzy zielonogórskie podstawówki: SP nr 4 przy ul. Kingi, SP nr 12 przy ul.
Piastowskiej i SP nr 19 przy ul. Zachodniej. Zmiana ma być tylko na papierze i nie ma być kłopotliwa,
bo dzieci nadal będą mieć lekcje w tych samych budynkach.
Tylko że ich dyrektor będzie urzędował w sąsiednim gmachu, a na świadectwie będzie już pieczątka
nowej szkoły. Najprawdopodobniej część dzieci będą uczyć już nowi nauczyciele.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Znikają trzy podstawówki IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 21:56
      Znowu mieszanie w szkołach. Skoro sieć szkół została już z bólem ustalona, nie
      rozumiem po co znowu mieszać. Przecież szkoły podstawowe przy gimnazjach miały
      być wygasające, takie ogłoszenia urzędników miejskich ukazały się we wszystkich
      szkołach w chwili ustalenia nowej sieci . Zmiany związane z wymianą nauczycieli
      na tych z innych szkół w imię "chorych" oszczędności uważam za skandal. Skoro
      wybrałam szkołę dla mojego dziecka z myślą,że będzie potem kontynuowało naukę w
      gimnazjum przy tej samej szkole to znaczy, że nie chcę szukać innej, akceptuję
      to co się dzieje w szkolę mojego dziecka i chcę, żeby uczyli go sprawdzeni
      nauczyciele. Rozumiem, że to jest pierwszy krok do szybszej likwidacji
      następnych podstawówek. Zmienimy dzieciom nauczycieli na rok, czy dwa, potem
      pójdą do gimnazjum i wrócą do dawnych . Tylko po co to całe zamieszanie? Jako
      rodzic protestuję przeciwko łamaniu wcześniejszych, już zaakceptowanych
      ustaleń. Panowie urzędnicy szukajcie oszczędności tam, gdzie je można znaleźć,
      nie kosztem tych najmłodszych.
      • Gość: xgwiak Re: Znikają trzy podstawówki IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 13.01.02, 17:33
        No i prawidlowo bo dla "wojewodzkotworczych" tej miesciny powinny byc co
        najmniej Uniwersytety Zielonoogorskie???
        Pzdrrrrrrrrrrr!!!!!!!
      • Gość: xgwiak Re: Znikają trzy podstawówki IP: *.cvx33-bradley.dialup.earthlink.net 13.01.02, 17:33
        No i prawidlowo bo dla "wojewodzkotworczych" tej miesciny powinny byc co
        najmniej Uniwersytety Zielonoogorskie???
        Pzdrrrrrrrrrrr!!!!!!!
      • jorn Re: Znikają trzy podstawówki 15.01.02, 14:54
        Weź pod uwagę, że utrzymanie szkół sporo kosztuje i jeśli nie ma tylu uczniów,
        żeby je zapełnić, są to pieniądze wyrzucone w błoto. Osobiście uważam, że
        lepiej, żeby szkół było mniej, a zaoszczędzoną kasę wpompować w te, które
        zostaną, dzięki czemu mogą być lepsze.
        • Gość: Anna Re: Znikają trzy podstawówki IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 21:14
          Kto powiedział,że podstawówki, które zostaną dostaną pieniądze z tych
          likwidowanych? Przecież po to się je likwiduje, żeby nie płacić, a nie, żeby
          cokolwiek ulepszać. Poza tym jeśli ktoś uważa, ze uczenie dzieci, w końcu, w
          miarę w godziwych warunkach, bo np. na jedna zmianę, jest wyrzucaniem w błoto
          pieniędzy,to współczuję.
          Nie bardzo sobie wyobrażam, jak ma wyglądać wybór programów nauczania i
          podręczników w szóstej klasie, jeżeli zmienią się nauczyciele i będą chcieli
          pracować z takimi programami jakie wybrali wcześniej u siebie. Przy zalewie
          podręczników i programów doprowadzi to do kolejnego bałaganu.
          Jeżeli w jednym budynku będa mieściły się różne szkoły, a dyrekcja podstawówki
          będzie urzędowała w szkole, powiedzmy, "macierzystej", to pod czyją opieką będą
          dzieci? Dzieci niczyje, czy co? Jak z opłatą za światło, ogrzewanie itd.?
          Paranoja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka