szakoou 13.07.08, 20:01 Witajcie! :) Niebawem, po blisko rocznej przerwie reaktywowany zostaje Goniec Żagański. O czym byście chcieli w nim czytać? Jakie tematy poruszyć? Co powinno się w nowym Gońcu znaleźć? Zapraszam do dyskusji. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 13.07.08, 20:32 szakoou napisał: > Witajcie! :) > > Niebawem, po blisko rocznej przerwie reaktywowany zostaje Goniec Żagański. O > czym byście chcieli w nim czytać? Jakie tematy poruszyć? Co powinno się w > nowym Gońcu znaleźć? > Proste - jeszcze więcej peanów pochwalnych o super Kowalu tj. Burmistrzu miasta Żagań co jest zresztą równoznaczne, aczkolwiek - czytając mój post z pewnością wolałby on abym użył drugiej formy... bo pierwszą ma zarezerwowaną (w swoim mniemaniu) do plakatów i banerów typu "wielka majówka" czy "jarmark michała" :lol: a któż to będzie wydawał ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - reaktywacja 13.07.08, 23:12 tak tak! jeszcze więcej o Jaśnie Miłościwym Nic Nie Robiącym Dla Miasta Burmistrzu i Jego Świcie (w skrócie JMNNRDMBiJŚ)i o tym co też wspaniałego Szanowny Pan Burmistrz robi dla Żagania... bo o ile się orientuję to Pan Burmistrz dba o stan kasy miasta... żeby nie była zbyt bogata... (czytaj bierze wypłatę). a tak na marginesie... wczoraj w nocy byłem zwiedzać pałac. było nieźle, całkiem całkiem. ale... dostałem bezpłatną gazetkę "Żagań" zdaje się dodatek do Rzeczypospolitej... a tam wywiad... z Panem Burmistrzem... czegóż to on nie robi dla Żagania... zaiste ciekawa lektura ;] szkoda tylko, że to tylko słowa! bo efektów jakoś nie widać! Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.08, 07:37 Wszystko zależy od tego, do kogo adresowane jest to pismo. Zapewne każdy chciałby widzieć tam co innego. Ja, pasjonat historii miasta chciałbym przeczytać jak najwięcej waśnie na ten temat. Inni zaewne chcieliby poczytać o sporcie. De gustibus.. Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.08, 10:37 Goniec to propaganda. Obojętnie co byśmy napisali i tak było by to zredagowane w odpowiednią stronę. Żeby było ciekawiej pewnie zostałby dorzucony do tego jakiś projekt z UE za kilkadziesiąt mln, który i tak nie ma szans powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 16.07.08, 10:49 Jeszcze dwie rzeczy - nie podawajcie takich informacji: 1. www.powiatzaganski.pl/index.php?id=0&idi=1075&lng=pl Nie ma nic gorszego niż dowiedzieć, że urzędnicy dobrze się bawią za twoje. A zaraz potem czytać relacje że Pałac nie dostanie dotacji remont. 2. Śmiech na sali - um.zagan.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=1781&PHPSESSID=0e8b78c84ba630514d2ca140cd75fd56 Nie ma to jak dodać news na stronie miejskiej: "Praca w Żaganiu!" Zupełnie tak jak by pracę można było znaleźć tylko w tej firmie. Czy w Żaganiu jest tylko jedna oferta pracy? Wchodząc na stronę miejską można wyjść z takiego założenia. Dlaczego tylko ta firma może korzystać z reklamy na stronie z PR 5? Jeszcze ten wykrzyknik - tak jak by Kowal dostał telefon od prezesa firmy - jest praca! i równie zdziwiony co podjarany podał dalej ciesząc się że bezrobocie spadnie o kolejne 3 osoby. W końcu kolejny sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.08, 13:37 Nie będzie tak źle, gazetę przygotowuje prywatna agencja a nie urzędnicy jak wcześniej. Będzie wszystkiego po trochu, znajdzie się nawet tekst historyczny. ;) Zachęcam do wypowiedzi, co chcielibyście jeszcze w Gońcu znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.08, 14:08 ...ale najchętniej na forum - jakiegoś linka z wizualizacją zabudowy wielkiej dziury koło ratuszowej wieży :] raz już było, ale... pamięć mamy zawodną, a Cancro dla tego przykładu wcale nie widział, więc...link i artykuł o kamienicach w rynku z terminem realizacji tej inwestycji bo blaszany płot nam się już znudził:] Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.08, 14:48 szakoou napisał: > Nie będzie tak źle, gazetę przygotowuje prywatna agencja a nie urzędnicy jak > wcześniej. Będzie wszystkiego po trochu, znajdzie się nawet tekst historyczny. > ;) czytaj Dekorgraf? Burmistrzowi sprzyjający ;> Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 16.07.08, 08:31 dj_dlugi napisał: > czytaj Dekorgraf? Burmistrzowi sprzyjający ;> o proszę, niezałapałem, że to agencja byłego... ciekaw jestem czy gdybym ja z pozycji przeciętnego bezrobotnego spróbował (po dotacji z pup'y w kwocie około 12 tys.) założyć wydawnictwo, czy PBMŻSK równie ochoczo brałby foldery, ulotki, a teraz zlecił mojej firmie wydawanie GŻ? jak sądzicie? układzikowo!? Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 16.07.08, 10:25 Skoro ma być obiektywnie to przedstawcie analizę, dlaczego zarobki w Żaganiu nie nadążają za średnią krajową? Dlaczego w mieście oddalonym o 14 kilometrów jest dokładnie na odwrót? (dane z urzędu statystycznego). Zapytajcie się urzędników co zrobią aby to zmienić, albo nie nie pytajcie co zrobią, bo pewnie odpowiedzą że "wszystko" i będą mieli problem z głowy. Niech podpiszą cyrografy że jeśli tego nie zmienią, to się odejdą i wpuszczą świeżą krew. Wtedy będziecie mieli wejście z pompą. Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - reaktywacja 16.07.08, 13:25 zastój... jeszcze trochę i zacznie śmierdzieć bagnem... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 16.07.08, 17:59 ...bo jeśli śmierdzi kurzymi odchodami zawsze na wiosnę (od lat paru) z plantacji MRŚ (za GL) z Dzietrzychowic to już norma? Odpowiedz Link Zgłoś
smorzanin999 Re: Goniec Żagański - reaktywacja 15.07.10, 15:19 Kochani! Goniec Zaganski nie ma byc Biurem Posrednictwa Pracy. Czy zalezy Wam by w tym pieknym, lecz ciagle zapyzialym miasteczku, bylo jakies pismo do poczytania o lokalnych i nie tylko sprawach. Glowa do gory. Skad tyle goryczy i oskarzen pod adresem ludzi, ktorzy chca cos dla Zagania zrobic. Zagan ma fascynujaca historie, zabytki, ma tez ludzi, ktorzy czesto juz nawet tam nie mieszkaja, ale nadal interesuja sie Zaganiem. Przyjdzie czas na Zagan tylko trzeba go swiatu rozreklamowac. Jeziora, zabytki, agroturystyka i rolnictwo to przyszlosc. Glowa do gory Zaganianie! Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 16:25 Nowy Goniec - Masło maślane, ciągle ten Wurth i stały tekst że szansa na kilkaset miejsc pracy. Światełko obiektywizmu widzę w artykule o likwidacji połączenia do Wrocławia, ale mina rzednie gdy się czyta że PKP umiera, poza tym mało stron. Podoba mi się za to powrót do dużego formatu i szarego papieru. Wg mnie całość na 3- Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 16:26 Jeszcze jedno - historia Jarmarku różni się od tej ze strony JM. W gazecie chyba aktualniejsza, bo już 60 tys bawi się na imprezie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 16:36 Gdzie to znalazłeś? rzucają pod wycieraczkę z innymi Tesco-gazetami, czy trzeba im jeszcze za tą propagandę płacić?? apropo: to już nie jest Jarmark Michała, w tym roku aby wejsć na koncerty trzeba się pomodlić - to jest jarmark śniętego michała, wróć świetnego... świętego ;] Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 16:43 Ja dostałem, jest tego 2500 więc pewnie tez dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 16:49 lecę do biedrony, kiedyś tam to rozkładali ;] jestem ciekaw radosnej twórczości...czy to czasem nie dziwny zbieg okoliczności że wyszło "toto" tuż przed jarmarkiem ŚWIĘTEGO michała? Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 22:03 mam w aucie karton chcecie? Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - reaktywacja 18.09.08, 22:09 mam CO na piecyk węglowy, przyda się na rozpałkę - biorę! Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - reaktywacja 19.09.08, 09:54 tak na marginesie... to dalej jest to Organ Stowarzyszenia na rzecz Wprowadzenia Jedynego Słusznego KIerunku Myślania... a papier niezyły dobrze się bedzie palił :D Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Nowy Goniec Żagański 21.09.08, 23:46 sliders napisał: > Nowy Goniec - Masło maślane, ciągle ten Wurth i stały tekst że szansa na > kilkaset miejsc pracy. Światełko obiektywizmu widzę w artykule o likwidacji > połączenia do Wrocławia, ale mina rzednie gdy się czyta że PKP umiera, poza tym > mało stron. Podoba mi się za to powrót do dużego formatu i szarego papieru. Wg > mnie całość na 3- Witam wszystkich. Z lekkim poślizgiem, ale w końcu pierwszy numer się ukazał. ;) Tekst o "kilkuset" miejscach pracy stały nie jest, np. w następnym numerze już o tym nie będzie. :D Co do PKP, to ciężko stwierdzić coś innego, niż agonię. Gdyby nie szynobusy, to już chyba tylko IC Wawel by tędy jeździł. Poza tym, gdyby autor tekstu napisał o staraniach wyremontowania "berlinki", to wielu potraktowałoby artykuł jak tekst propagandowy. Tak źle, i tak niedobrze. Staramy się, by nie przeginać w ani jedną ani drugą stronę. Jest szansa, że październikowy numer będzie liczył 16 stron, ale to akurat nie ode mnie zależy. Dj_dlugi Gońca na oczy nie widział - nie kolportujemy go w kartonie. ;) Co do "Organu..." - gdyby tak było, to by nie przeszedł tekst o likwidacji połączenia do Wrocławia. W Biedronce "Gońca" nie znajdziecie, był on rozdawany podczas Jarmarku. Nadal jest on dostępny m.in. w Pałacu, czy Powiatowym Urzędzie Pracy. Dziękuję wszystkim za opinie. Cały czas dążymy do ulepszania go. Pozdrawiam, i zachęcam do proponowania tematów. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 00:19 szakoou napisał: > W Biedronce "Gońca" nie znajdziecie, był on rozdawany podczas Jarmarku przedni pomysł - no to nie tylko ja ale i mieszkańcy Lubska czy Bolesławca będą mieli czym piec rozpalić :) słowem - w Biedronce trafiłby przynajmniej do mieszkańców - czy tego się obawialiście? :) > Co do "Organu..." - g > dyby tak było, to by nie przeszedł tekst o likwidacji połączenia do Wrocławia. Gazetka o czym pisałem trafiła do mieszkańca Świętoszowa i ZG (ROZDAWANA NA JARMARKU) a nie do mnie więc na oczy nie widziałem tekstu, ale tekst o kolei ma się nijak do UM i samego PBMŻSK - nawet fajnie jest dopiec komuś ---> PKP ...o swoich porażkach niewspominając :) > Tekst o "kilkuset" miejscach pracy stały nie jest, np. w następnym numerze ju > ż o tym nie będzie. :D Będzie o krytym basenie ????? :) UM niech lepiej dotuje stołówki w szkołach, biednych, glodnych dzieci w miescie sukcesu gospodarczego ---> czytaj Żagańska Strefa Przemysłowa z 27 pracownikami ;] nie brakuje z pewnością, więcej mimo wszystko obiektywizmu w Gazecie Regionanej znajdziemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 12:07 mercin.brezan napisał: > przedni pomysł - no to nie tylko ja ale i mieszkańcy Lubska czy > Bolesławca będą mieli czym piec rozpalić :) > słowem - w Biedronce trafiłby przynajmniej do mieszkańców - czy tego się obawialiście? :) A czy np. "Metro" rozdawane we Wrocławiu na skrzyżowaniach, trafia tylko do Wrocławian? Jeśli przyjezdni dostali po egzemplarzu, to się nic stało - zawsze to jakaś promocja miasta. Zobaczą, że coś ciekawego tu się dzieje, przyjadą ponownie i zostawią pieniążki w sklepach, barach, itd. Poza tym, na Jarmarku tylko część nakładu została rozdana. Nadal można wziąć gazetkę w Pałacu, czy PUPie... > Gazetka o czym pisałem trafiła do mieszkańca Świętoszowa i ZG > (ROZDAWANA NA JARMARKU) a nie do mnie więc na oczy nie widziałem > tekstu, ale tekst o kolei ma się nijak do UM i samego PBMŻSK - nawet > fajnie jest dopiec komuś ---> PKP ...o swoich porażkach > niewspominając :) Przewozy Regionalne są dofinansowywane z kasy UM, więc PKP to nasz wspólny (acz marny) interes. ;) > Będzie o krytym basenie ????? :) To całkiem niezły pomysł, przemyślimy temat. ;) > UM niech lepiej dotuje stołówki w szkołach, biednych, glodnych > dzieci w miescie sukcesu gospodarczego ---> czytaj Żagańska Strefa > Przemysłowa z 27 pracownikami ;] nie brakuje z pewnością, > więcej mimo wszystko obiektywizmu w Gazecie Regionanej znajdziemy :) O wypraszam sobie, nie mamy tytułu na pół strony, nie epatujemy "sensacjami", nie odzieramy z prywatności ludzi w ciężkich sytuacjach życiowych, ani nie robimy relacji z wesel. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 17:45 szakoou napisał: > A czy np. "Metro" rozdawane we Wrocławiu na skrzyżowaniach, trafia tylko do > Wrocławian? a czy Metro ukazuje się tylko we Wrocławiu? i jaki jest target Metra? Wrocław, Poznań? czy całe regiony, choć fakt faktem rozdawane tylko w Trójmiastach i Warszewach :] > > Będzie o krytym basenie ????? :) > > To całkiem niezły pomysł, przemyślimy temat. ;) i proszę napisać że będzie piękniejszy niż tropical beach pod Berlinem ;] - a co tam, jak bajkopisać to bajkopisać po całosci! Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 19:29 a tak serio - to co miało by stanąć na przeszkodzie w budowaniu tegoż basenu? obecny burmistrz pewnie juz nie zdąży. Ja tam bym chciał pływalnię w Żaganiu - tylko na litość Boską! Większą niż ta zaplanowana!! Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 21:40 dj_dlugi napisał: > Ja tam bym chciał pływalnię w Żaganiu - > tylko na litość Boską! Większą niż ta zaplanowana!! też bym chciał, i chciałbym aby władze powalczyły o środki unijne i wojewódzkie na ten cel (jak władze ZG) Odpowiedz Link Zgłoś
smorzanin999 Nowy Goniec Żagański 15.07.10, 15:50 Super! Jest potrzebny. Problemem Zagania nie jest Goniec lecz debilizm malej grupki mieszkancow (wlaczajac osobnika poslugujacego sie nostalgicznie jez. rosyjskim). Nowy Goniec Zaganski powinien promowac Zagan i zachecac do przyjazdu. Goniec powinien rozprowadzac pozytywne opinie o Zaganiu i konstruktywna dyskusje na tematy wazne dla wszystkich (nie tylko mieszkancow). Zaganiowi jest potrzebna nowa krew, nowa mysl oraz inwestycje, ktore stworza prace. Goniec nie powinien reprezentowac zadnej wladzy lecz byc pismem calokowicie krytycznym i niezaleznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 12:03 A już myślałem wnioskodawca wątku się spłoszył, a tu proszę ;p / O tym ile dobrego "wniósł wurth było już wszędzie. Temat ciągle odżywa, gdy któryś z regionalnych dziennikarzy chce coś o żagańskiej gospodarce napisać. Dlatego dla mnie to - masło maślane. Co do PKP to dlaczego o berlince nie napisać? Temat ciągle aktualny (w prasie o tym "aż tak nie huczy"), pozatym nie chodzi o propagande tylko realne spojrzenie. To chyba da się odróżnić <?> Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 12:12 Sliders - o "Berlince" będzie na 75% tekst. Mam pewne wątpliwości, czy w każdym numerze pisać o kolei. Teraz "Bóbr", za miesiąc "Berlinka", a w grudniu znów trzeba będzie napisać - tylko tym razem o nowym rozkładzie. Nie chcemy zrobić z gazety "Gońca Kolejowego". Zresztą jak się spojrzy na 1 stronę w obecnym numerze, to mam skojarzenia z "Muratorem"... Wnioskodawca nie spłoszył się, i bacznie obserwuje lokalne fora. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 13:34 > Wnioskodawca nie spłoszył się, i bacznie obserwuje lokalne fora. ;) 90% tego co Tu piszemy nie bierz na serio... my tak z kolegą mercinem lubimy sobie poużywać. Co do Kartonu z Gońcem - to byl oczywisty żart w sensie dowcip - ale kilkadziesiąt egz. miałem w aucie. Celem kolportarzu ;) Wurth... płaci dzierżawę za hektary pola na którym nic nie robi ;] miasto ma kasiorę ;) Ludzie pracy co prawda za wiele nie mają... ale perspektywa jest... A i jeszcze jedno - nie należy być świadomym tego, że Goniec jest wydawany za Miejskie pieniądze - więc dziwnym by było, gdyby mocno krytykował swojego kasodawcę;) a tematy... napiszcie o Kole fotograficznym w ŻPKiS;) Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 14:18 > A i jeszcze jedno - nie należy być świadomym tego, że Goniec jest > wydawany za Miejskie pieniądze - więc dziwnym by było, gdyby mocno > krytykował swojego kasodawcę;) Niezupełnie, dochodzą m.in. wpływy z reklam. > a tematy... napiszcie o Kole fotograficznym w ŻPKiS;) Jak nam Pałac da info o kole fotograficznym, to będzie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Nowy Goniec Żagański 22.09.08, 17:25 > Jak nam Pałac da info o kole fotograficznym, to będzie. :) Niedoczekanie Wasze :) (to znów ironia) > Niezupełnie, dochodzą m.in. wpływy z reklam. reklamy reklamami, ale Goniec wydawany jest z inicjatywy UM i Miasto też go finansuje (czy się mylę?) Odpowiedz Link Zgłoś
mere.dwa Re: Nowy Goniec Żagański 24.09.08, 16:28 Dajcie spokój z tym gońcem. Wątpię w obiektywizm. Skoro ma podlegać pod urzędy miejskie, to nie łudźcie się, ci, co do niego piszą, nie będą tropić urzędniczych afer, a wszystko będzie wyciszone, ukierunkowane na inne tory, bezpieczne tematy... Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Nowy Goniec Żagański 24.09.08, 22:18 ale jak mi się zdaje... nie rolą Gońca będzie tropić afery ;] a informować o tym co się dzieje w mieście;) Juz jeden regionalny Super Express tudzież Fakt mamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 13:49 Na stronie Żagańskiej Agencji Rozwoju Lokalnego (www.arl-zagan.pl) istnieje możliwość ściągnięcia "Gońca Żagańskiego" w wersji elektronicznej. Więc jeśli jest ktoś, kto chciałby się zapoznać z nowym numerem, to zapraszam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 14:15 Znalazłem we wtorek w ŻPK - o przepraszam ŻPKiS ;/ - pali się świetnie :D piecyk chce więcej Gońca! internetowego nie podpalę :( precz z propagandą! Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 16:18 Zawsze możesz spalić laptopa ;] Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 17:32 tak... plastik daje daleko więcej energii cieplnej z 1 kg niż papier ;] i jak ładnie pachnie... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 18:15 czy któryś z was (sliders or dj_dlugi) mógłby zademonstrować mi na własnym sprzęcie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
mere.dwa Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 18:38 Gazeta pali się doskonale! A przez Gońca tracić laptopa, żal... Czy do tej gazety piszą jacyś nieurzędnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 25.09.08, 20:33 kurcze czy na tym forum każda dyskusja musi kończyć się niepoważnie ;D poszukam jakiegoś starego lapcia w przepastnych czeluściach mej piwnicy... Swoją drogą mere.dwa ciekawe pytanie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 26.09.08, 08:53 mere.dwa napisała: > Gazeta pali się doskonale! A przez Gońca tracić laptopa, żal... Czy > do tej gazety piszą jacyś nieurzędnicy? Czy gdziekolwiek tam widnieje napis "Urząd Miasta Żagań"? Albo logo Żagania? Zapewniam, że ja nie jestem urzędnikiem. :) Swoją drogą, czy jakikolwiek urzędnik brałby udział w dyskusjach na lokalnych forach internetowych? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - do ściągnięcia 26.09.08, 09:22 szakoou napisał: > Swoją drogą, czy jakikolwiek > urzędnik brałby udział w dyskusjach na lokalnych forach internetowych? ;) skoro potrafili dość " pikantnie rozmawiać" swego czasu na gg to i na forum potrafią pisać ;] Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Różnica pomiędzy Gońcem a GL 26.09.08, 16:50 Goniec: "Przybywa nam fabryk i nowych miejsc pracy Kietzmann buduje halę produkcyjną, niemiecka grupa Würth stawia zakład. Jestszansa nawet na kilkaset miejsc pracy." GL: www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080926/POWIAT17/31446177 "Gdzie te inwestycje? W przyszłym tygodniu mija termin rozpoczęcia kolejnej inwestycji koncernu Würtha na żagańskiej strefie przemysłowej. Na razie jednak żadnej inwestycji nie widać, nikt też nie potrafi udzielić informacji w tej sprawie." GL jaka jest taka jest, ale łapie władze za słowo, a nie odkrywa Ameryki po ponad roku działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Różnica pomiędzy Gońcem a GL 27.09.08, 09:16 I przeciw GL znalazłbym tysiąc argumentów :))) ale fakt faktem to już inna (wyższa) niż "goniec" liga! Odpowiedz Link Zgłoś
mere.dwa Re: Różnica pomiędzy Gońcem a GL 27.09.08, 11:50 Szakoou, nie będę z Tobą dyskutował o tym, na ile Goniec jest nieurzędniczy, bo dobrze wiesz, o czym mówię. mam pewną wiedzę na ten temat, widzę podpisy pod tekstami. Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Goniec Żagański - numer 2 (77) 10.10.08, 09:55 Ukazał się już drugi numer Gońca Żagańskiego. A w nim m.in.: - obszerny artykuł o Jarmarku wraz z dwustronną relacją zdjęciową; - nowym szlaku, i zrekonstruowanym baraku; - o zmienionych przepisach o swobodzie działalności gospodarczej; - o nadchodzącym międzynarodowym roku astronomii w Żaganiu; - świętowaniu stowarzyszenia trzeciego pułku czołgów z wojskiem i wiele więcej innych, ciekawych tekstów. :) Numer dostępny w wybranych punktach w Żaganiu (m.in. urzędach, sklepach), za darmo. W wersji elektronicznej do pobrania ze strony: www.arl-zagan.pl/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,15/Itemid,57/ Zachęcam także do odwiedzania strony: www.arl-zagan.pl Miłej lektury! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Re: Goniec Żagański - numer 2 (77) 10.10.08, 11:02 Obawiam sie nie będzie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - numer 2 (77) 10.10.08, 22:25 precz z tą tubą propagandową! Odpowiedz Link Zgłoś
mere.dwa Re: Goniec Żagański - numer 2 (77) 11.10.08, 10:00 mercin.brezan napisał: > precz z tą tubą propagandową! Przejrzałem i zgadzam się z mercinem... Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - numer 2 (77) 11.10.08, 19:47 ej no moze nie tak ostro;] zaraz toto przeczytam i zobaczymy ile tam propagandy... Odpowiedz Link Zgłoś
smorzanin999 Re: Goniec Żagański - numer 2 (77) 15.07.10, 16:09 Swietnie! Trzeba pisac o osiagnieciach, ale trzeba tez pietnowac glupote i chamstwo w zyciu publicznym. W ubieglym roku odwiedzilem Zagan,miasto mojego urodzenia. W jedynej ludzko wygladajacej restauracji kelnerka z satysfakcja powiedziala mi "oczywiscie" ze nie ma stolika,nie dajac mi tym samym zadnej nadziei ze kiedykolwiek bedzie. Nie wiem na ile jest to zwykle nieuctwo, a na ile programowe chamstwo. Moglbym zrozumiec funkcjonowanie slow 'oczywiscie' czy 'niestety' w gwarze chamskiej warszawskiej ulicy, ale w Zaganiu? Czy restauratowi zalezy na kliencie, czy nie? Odebralem to jaka zwykla i programowa niezyczliwosc. Przy pomniku Keplera jakis lokalny lapserdak denerwowal sie "co ten Niemiec tu robi?". Moze Kopernika tez trzeba by bylo przepedzic z pomnikow bo mame mial z rodziny Watzenrode. W dawnym klasztorze Augustianow jakis gowniarz z recepcji zachowywal sie nieuprzejmie. Odmowil nawet mojej zonie pozyczenia parasola. Szla pare krokow do kiosku. Takie momenty sa wazne, bo wtedy sie poleca Zagan, albo nie. Ja dalej, i mimo wszystko, wierze i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sliders Koniec wątku 13.10.08, 15:40 Fakt jest jeden - szkoda słów. Ten wątek i tak ma już za dużo postów. Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy kolejne zmiany... 13.10.08, 15:49 Obecnie redakcja przymierza się do wydawania GŻ jako dwutygodnika. Stay tuned... (tak, to jeszcze nie koniec tego najdłuższego wątku :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: kolejne zmiany... 13.10.08, 16:16 Ja mogę nie czytać - pozawalam PBMŻSK oraz jego świcie dofinansować stołówki szkolne zamiast tą propagandową trybunę, myślę że to lepszy cel! Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: kolejne zmiany... 16.10.08, 15:35 mercin.brezan napisał: > Ja mogę nie czytać - pozawalam PBMŻSK oraz jego świcie dofinansować > stołówki szkolne zamiast tą propagandową trybunę, myślę że to lepszy > cel! Trzeba było przyjść na sesję rady miejskiej i zasugerować to burmistrzowi. Oczywiście wygodniej jest siedzieć w domu i krytykować zza klawiatury. Proszę nie podpinać gazety prywatnej agencji pod burmistrza czy Urząd Miasta. My robimy swoje i zamierzamy utrzymywać się z reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Goniec Żagański - numer 3 (78) 23.10.08, 11:57 Witajcie! Ukazał się trzeci numer "Gońca Żagańskiego", a w nim m.in.: - o zmianach w organizacji ruchu i dodatkowych kursach autobusów na 1 listopada; - Relacja z finału rajdu H4x4 oraz wywiad z Albertem Gryszczukiem (organizatorem i rajdowcem); - o Bractwie Rycerskim Ziemi Nadodrzańskiej; - o pociągu EC Wawel i jego nowych godzinach kursowania od nowego rozkładu; - o 380-leciu gimnazjum; - o ćwiczeniach na świętoszowskim poligonie "IRIBA II". To i wiele więcej w najnowszym Gońcu w wersji papierowej, jak i elektronicznej (do ściągnięcia ze strony Żagańskiej Agencji Rozwoju Lokalnego www.arl-zagan.pl/). Zapraszam do lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) 23.10.08, 18:25 brakuje jeszcze kroniki towarzyskiej!!!! - kpina!!!!!! a gdzie jakieś interwencje w imieniu mieszkańców? jakieś problemy? wiem wiem, to nie w tubie propagandowej :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) 24.10.08, 10:02 mercin.brezan napisał: > a gdzie jakieś interwencje w imieniu mieszkańców? jakieś problemy? Gdyby tylko nam ktoś zgłosił jakiś problem, chętnie podjęlibyśmy się tematu. :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) 26.10.08, 13:31 goncowy napisał: > mercin.brezan napisał: > > > a gdzie jakieś interwencje w imieniu mieszkańców? jakieś problemy? > > Gdyby tylko nam ktoś zgłosił jakiś problem, chętnie podjęlibyśmy się tematu. :) > > Pozdrawiam! "daj, daj, daj" Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) 02.11.08, 19:44 a o wystawie zdjęć pałacowej sekcji fotograficznej ani słowa!! skandal!! i nie Tłumacz mi się tu, że jak Dyrektor poinformuje to będzie - ja Cię informuję! i to powinno wystarczyć ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) - sekcja foto 03.11.08, 09:18 dj_dlugi napisał: > a o wystawie zdjęć pałacowej sekcji fotograficznej ani słowa!! skandal!! i nie > Tłumacz mi się tu, że jak Dyrektor poinformuje to będzie - ja Cię informuję! i > to powinno wystarczyć ;/ Daliśmy informację w tabelce z sekcjami, że jest sekcja fotografii cyfrowej. Jeżeli jest jakaś wystawa, to do mnie akurat taka informacja nie dotarła. Nie wiem czy mi się uda wygospodarować trochę miejsca na Twoje info, bo nowy numer jest niemalże złożony. A do kiedy jest ta wystawa?? Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Goniec Żagański - numer 3 (78) - sekcja foto 03.11.08, 14:05 jeszcze trwa ;] teraz jest na zamówienie UM o Żaganiu, a szykujemy nową jesienną;] myślę, że ta powisi jeszcze do końca listopada. (zdjęcia są w holu po prawej jak idzie się do pomieszczeń UM). Na wiosnę szykujemy wernisaż "dorobek całego roku"... ale szczegóły jeszcze nie są znane ;] Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 06.11.08, 13:17 Dziś ukazał się nowy numer "Gońca Żagańskiego". Od tego numeru pismo staje się dwutygodnikiem, ukazującym co drugi czwartek. W najnowszym numerze: - o tym dlaczego Żagań jest pancerną stolicą oraz o irackim bilansie 11LDKP; - o konferencji z cyklu "Polska Pięknieje", która odbyła się wczoraj w Pałacu Książęcym (piszemy o tym jako pierwsi!) - o gimnazjalistach, którzy odwiedzili Włochy w ramach wymiany i o Włochach, którzy odwiedzili Żagań - publikujemy i analizujemy nowy rozkład jazdy pociągów, i to na miesiąc przed samym PKP ;) - przedstawiamy ciąg dalszy historii budynku, w którym dziś znajduje się Zespół Szkoł Tekstylno-Handlowych; - o wiele więcej... Najnowszy numer do ściągnięcia tradycyjnie ze strony Żagańskiej Agencji Rozwoju Lokalnego www.arl-zagan.pl dj_dlugi napisał: > jeszcze trwa ;] teraz jest na zamówienie UM o Żaganiu, a szykujemy > nową jesienną;] myślę, że ta powisi jeszcze do końca listopada. > (zdjęcia są w holu po prawej jak idzie się do pomieszczeń UM). > Na wiosnę szykujemy wernisaż "dorobek całego roku"... ale szczegóły > jeszcze nie są znane ;] > Próbowałem na różne sposoby wygospodarować odpowiednią ilość miejsca, ale tekst o wystawie na 99% wejdzie do kolejnego numeru (który już za dwa tygodnie). Za to napisaliśmy o ekspozycji "A Taste of Australia", której otwarcie nastąpi w piątek. :) Pozdrawiam forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 06.11.08, 19:22 goncowy napisał: > Dziś ukazał się nowy numer "Gońca Żagańskiego". Od tego numeru pismo staje się > dwutygodnikiem, ukazującym co drugi czwartek. W najnowszym numerze: > > - o tym dlaczego Żagań jest pancerną stolicą oraz o irackim bilansie 11LDKP; siedzi sroka na żerdzi i twierdzi: Że cukier jest słony, Że mrówka jest większa od wrony, Że woda w morzu jest sucha, Że wół jest lżejszy niż mucha, Że mleko jest czerwone, Że żmija gryzie ogonem, Że raki rosną na dębie, Że kowal ogień ma w gębie, Że najlepiej fruwają krowy, Że najładniej śpiewają sowy, Że bocian ma dziób zamiast głowy, Że lód jest gorący, Że ryby się pasą na łące, Że trawa jest blaszana, Że noc zaczyna się z rana, Ale nikt tego wszystkiego nie słucha, Bo wiadomo, że sroka jest kłamczucha. > - o konferencji z cyklu "Polska Pięknieje", która odbyła się wczoraj w Pałacu > Książęcym (piszemy o tym jako pierwsi!) Polska pięknieje, Żagań raczej przeciwnie :/ > - o gimnazjalistach, którzy odwiedzili Włochy w ramach wymiany i o Włochach, > którzy odwiedzili Żagań wymian jakich w każdym polskim gimnazjum pełno > - publikujemy i analizujemy nowy rozkład jazdy pociągów, i to na miesiąc przed > samym PKP ;) analizujemy?? ??? ???? > - przedstawiamy ciąg dalszy historii budynku, w którym dziś znajduje się Zespół > Szkoł Tekstylno-Handlowych; budynek szczególny, podobnie jak tysiące budynków w Polsce i Niemczech ;] > - o wiele więcej... o matko boska aż boję się otwierać :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 06.11.08, 19:24 mercin.brezan napisał: > o matko boska aż boję się otwierać :/ o matko boska aż się boję otwierać tą propagandową tubę Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 07.11.08, 13:46 miast narzekać, czas zakasac rękawy do pracy;] czyli - napisać co po Policji i... po straży pożarnej ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 07.11.08, 19:23 "bida z nędzą" ;] Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 14.11.08, 10:16 mercin.brezan napisał: > "bida z nędzą" ;] ale jak się okazuje, nie tylko my takie zdanie mamy ;) a z opowieści wiem, że Pan RedNacz ma swoją wizję "gazety" i woli napisać o Wurth'cie niż o tym co się dzieje ostatnio w pałacu ;) Może jakaś relacja z wystawy by się pojawiła? z kocnertu z 11 listopada... ech... szkoda słów. jak tak dalej pójdzie to pogadam ze Sławkiem o "Gońcu"... Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 14.11.08, 14:28 dj_dlugi napisał: > a z opowieści > wiem, że Pan RedNacz ma swoją wizję "gazety" i woli napisać o > Wurth'cie niż o tym co się dzieje ostatnio w pałacu ;) Tak, a tekst o konferencji "Polska Pięknieje" znalazł się w ostatnim numerze przez przypadek, i to dzień po. ;) > Może jakaś relacja z wystawy by się pojawiła? Przecież pisałem, że będziemy kombinować by się znalazła. > szkoda słów. jak tak dalej pójdzie to pogadam ze > Sławkiem o "Gońcu"... Oj, bo Jurkowi naskarżę.... ;) A tak serio - nie da rady być wszędzie. Chcesz mieć pewność, że coś z Pałacu się ukaże? Przyślij materiał, autoryzuje się to w Pałacu, zredaguje i zamieści artykuł. Osoby, którym NAPRAWDĘ zależy, sami się z redakcją kontaktują. Dzięki takiej współpracy, już kilka tekstów w GŻ się ukazało. Co do RedNacza - znam go dobrze, i gwarantuję, że na każdy mail odpisuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 17.11.08, 14:58 Ale przecież nie w tym rzecz że "my" mamy pisać za "was" artykuły ;] tak jak to miało miejsce na przykład ostatnio w piątek wieczorem ;P A tak serio. to zapraszam kogoś z redakcji w piątek na 19:30 na spotanie w pałacu w piwnicy, "my" mamy "sekcyjne" spotaknie to będzie czas na to zebśmy coś o sobie powiedzieli ;) (zaproszenie jest w imieniu całego składu sekcji) Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 4 (79) 17.11.08, 22:28 dj_dlugi napisał: > Ale przecież nie w tym rzecz że "my" mamy pisać za "was" artykuły ;] > tak jak to miało miejsce na przykład ostatnio w piątek wieczorem ;P He he... > A tak serio. to zapraszam kogoś z redakcji w piątek na 19:30 na > spotanie w pałacu w piwnicy, "my" mamy "sekcyjne" spotaknie to > będzie czas na to zebśmy coś o sobie powiedzieli ;) (zaproszenie > jest w imieniu całego składu sekcji) > Jeśli Gońcowy nie ma nic przeciwko, to ja mogę podejść (choć nie w najbliższym czasie). Ta pora jest fatalna, raz że weekend, dwa że zjazdy (niektórzy jeszcze studiują). I dziękuję w imieniu redakcji za zaproszenie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piotreketam Re: Goniec Żagański - reaktywacja 17.11.08, 22:01 www.gminawymiarki.fora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 20.11.08, 13:48 Dziś ukazał się nowy numer dwutygodnika "Gońca Żagańskiego". W najnowszym numerze: - "Rekreacja i zabawa w wodzie pod dachem" - czyli tekst o pływalni, ktoś tu na forum postulował by napisać, i jest ;) - "Kolejne pieniądze z UE trafią do Żagania" - do dyspozycji jest 900 tys. złotych - "Żagań przyjazny przedsiębiorcom" - miasto otrzymało brązową statuetkę w konkursie Samorząd Przyjazny Przedsiębiorczości - "Obowiązkowo po raz ostatni" - o ostatnim poborze - "Czeska wizyta z atrakcjami" - nauczyciele z Dvur Kralove odwiedzili Żagań - "Pamięć o Nocy Kryształowej" - 70 lat temu naziści spalili synagogę w Żaganiu (+ foto synagogi) i wiele więcej. :) Oprócz tego stałe rubryki, takie jak kultura, sport czy wieści z powiatu. Od tego numeru doszły dwa nowe działy: Oferty Pracy PUP Żagań, oraz Kronika Policyjna. A to wszystko za jedyne zero groszy. ;) Najnowszy numer do ściągnięcia tradycyjnie ze strony Żagańskiej Agencji Rozwoju Lokalnego www.arl-zagan.pl dj_dlugi napisał: > Ale przecież nie w tym rzecz że "my" mamy pisać za "was" artykuły >;] >tak jak to miało miejsce na przykład ostatnio w piątek wieczorem ;P Niestety mail do mnie nie doszedł. Prosiłbym, aby materiał przesłać na maila goniec[małpa]arl-zagan.pl Ponoć jest to w formie obrazka, to prosiłbym przepisać to do Worda. :) szakoou napisał: > Jeśli Gońcowy nie ma nic przeciwko, to ja mogę podejść (choć nie w najbliższym > czasie). Ta pora jest fatalna, raz że weekend, dwa że zjazdy (niektórzy jeszcze > studiują). Tja... a GŻ kto będzie składał? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 08.12.08, 21:09 co jak gdzie? z moich informacji wynika, że Panowie Redaktorzy otrzymali e-mailem artykuł gotowy ze zdjęciami... prawda to czy nie ;> oj się chyba na Gońca pogniewamy... i jakąś silniejszą antyreklamę zrobimy... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 08.12.08, 22:24 dj_dlugi napisał: > się chyba na > Gońca pogniewamy... i jakąś silniejszą antyreklamę zrobimy... Goniec Żagański - świeży powiew propagandy w twoim piecu co ... co 2 tygodnie (rozpalaj "półkartką" aby starczyło!) Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 09.12.08, 20:58 > Goniec Żagański - świeży powiew propagandy w twoim piecu co ... co 2 tygodnie > (rozpalaj "półkartką" aby starczyło!) ANTY - reklamę powiedziałem... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 10.12.08, 10:19 Dj_dlugi: masz ogromną postawę roszczeniową. Napisałem wcześniej wyraźnie, żeby jeszcze raz podesłać, bo nic nie doszło. Ale skoro wolisz robić nam reklamę, to proszę bardzo (bo nie ważne czy mówi o GŻ się dobrze czy źle, ważne żeby mówili). Sekcja taneczna jakoś potrafi się zmobilizować, i regularnie dostajemy materiały od nich. Skoro Wy nie potraficie nic przygotować, to trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 10.12.08, 10:35 goncowy napisał: > Dj_dlugi: masz ogromną postawę roszczeniową. Napisałem wcześniej wyraźnie, żeby > jeszcze raz podesłać, bo nic nie doszło. Na kolana diżeju! ;] Ja nie wiem czy góra do Mahometa czy Mahomet do góry powinien chodzić?! Co za ludzie "tworzą" ten goniec - porażka! gońcowy - czujesz władzę? czujesz się ważny? prawda? :)) goncowy napisał: > Sekcja taneczna jakoś potrafi się zmobilizować, i regularnie dostajemy materiał > y > od nich. Skoro Wy nie potraficie nic przygotować, to trudno... Łubudubu Łubudubu niech żyje nam naczelny i dzienikarze z naszego klubu, niech żyją nam :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
goncowy Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 10.12.08, 10:59 Polska to bardzo dziwny kraj. Niektórzy ludzie, którzy dostają coś za darmo, mają największe pretensje i roszczenia. I w ogóle powinno padać się przed nimi na kolana. Bo jak nie, to taki "odważny" wyleje swe frustracje na forum. ;) Mercin, doceniam Cię za specyficzne poczucie humoru. Przy Twoim haśle reklamowym nieźle się ubawiłem. :) Mógłbyś nam felietony pisać, jakby Ci się chciało. Ale pewnie wolisz tylko narzekać na forum. Wskażcie mi jakiś inny periodyk, którego dziennikarze komunikowaliby się z ludźmi przez forum. Argumenty typu: "bo jak nie, to porozmawiam z kimś tam" czy "będę robił antyreklamę" będą permanentnie ignorowane. Bo to jak polemizowanie z dziećmi: niby można z nimi polemizować, ale czy taka dyskusja ma sens? ;) W imieniu redakcji dziękuję Mercinie za życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dj_dlugi Re: Dwutygodnik Goniec Żagański - numer 5 (80) 10.12.08, 22:10 Ech widzisz kolego jak Ty niczego o życiu nie wiesz... Zacznijmy od tego, że... Ty drogi szanowny kolego jesteś REDAKTOREM! i to TWOJA gazeta;) i to TY potrzebujesz tematów (albo nie, zawsze można napisać o Wspaniałych wizjach - jak na przykład nowa wspaniała strona UM). A jeśli chodzi o pisanie artykułów o sobie samym... cóż tu dużo mówić przykład pierwszy z brzegu - gazeta Regionalna i jej rubryka "wasze sprawy". Powiedz mi, czy kiedykolwiek ktokolwiek napisał tam SAM o sobie artykuł? Wystarczy, że zadzwonisz ze sprawą do Pana Piotra czy też Pani Małgorzaty - i gwarantuję Ci jeśli temat będzie ciekawy (co w Regionalnej znaczy prawie to samo co kontrowersyjny, ale nie w tym rzecz) to ukarze się choćby krótka notka w gazecie. I napisze ją ktoś z redakcji. Czy w Gazecie Lubuskiej ktokolwiek kiedykolwiek w jakiejkolwiek sprawie napisał SAM O SOBIE? (pomijam listy do redakcji) Czy w Gazecie Wyborczej, Fakcie, Rzepie widziałeś takie artykuły? Naprawdę jeśli nie chcesz napisać o tym co dzieje się w Pałacu to nie pisz! nikt ani nic Cię do tego nie zmusi! Tylko proszę nie nazywaj Gońca gazetą: 1. Rzetelną 2. Informującą o tym co ciekawego dzieje się w Żaganiu. 3. ... dodał bym niezależną, ale to nie w tym poście ;)) A no i znasz doskonale specyfikę moich i mercina postów... więc nie bierz do siebie tych gróźb;) sprawa naprawdę nie jest warta mojej (i nikogo innego) interwencji u kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan koniec dyskusji - to gazetka Urzędu Miasta! 12.12.08, 12:54 umzagan.nazwa.pl/um/static_page/show/448 i cytat z odnośnika: "Goniec Żagański Miesięcznik Urzędu Miasta Żagań" dziękuję za uwagę :) Odpowiedz Link Zgłoś
g.gorzechowski Re: koniec dyskusji - to gazetka Urzędu Miasta! 22.12.08, 09:31 mercin.brezan napisał: > umzagan.nazwa.pl/um/static_page/show/448 > i cytat z odnośnika: > > "Goniec Żagański > > Miesięcznik Urzędu Miasta Żagań" > > dziękuję za uwagę :) > To pomyłka mój drogi - ot, jakiś urzędnik wpisał coś z przyzwyczajenia. Przecież w Gońcu masz stopkę redakcyjną - gdzie jak byk stoi kto jest wydawcą... Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Re: koniec dyskusji - to gazetka Urzędu Miasta! 22.12.08, 20:35 www.arl-zagan.pl/content/view/16/34/ "Organem spółki obecnie jest Zgromadzenia Wspólników, a dodatkowymi organami będzie Rada Nadzorcza oraz Zarząd. Do czasu powołania Rady Nadzorczej oraz Zarządu spółkę reprezentuje Pełnomocnik. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 84.000,- (osiemdziesiąt cztery tysiące) złotych i dzieli się na 168 (sto sześćdziesiąt osiem) udziałów po 500,- (pięćset) złotych, każdy. Udziały w kapitale zakładowym zostały objęte przez wspólników w następujący sposób: - Miasto Żagań – 52 udziały, - Gmina Żagań – 24 udziały, - Żagańskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego sp. z o. o. – 40 udziałów, - Miejski Zakład Komunikacyjny sp. z o. o. w Żaganiu – 20 udziałów, - Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania i Robót Drogowych sp. z o. o. w Żaganiu – 20 udziałów, - POLTOPS sp. z o. o. – 12 udziałów". www.bip.zagan.pl/index.php?id=101 Lepiej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mercin.brezan Macie tutaj dobry temat - dawać "dziengi" ;] 20.12.08, 00:09 sgv.ucoz.ru/photo/65-0-419 historia żagańskich budynków po radzieckoarmijnych - materiał nawet do badań naukowych. Opisy rosyjskich forumowiczów ciekawe, można się do nich odezwać i poprosić o historię "gaspitala" w Żaganie oraz może historię ich życia tutaj.... Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - manipulacja 29.01.09, 18:36 Hej Redaktorzy, czytaliście fora internetowe, czytaliście artykuły w necie w których wskazano dlaczego to właśnie zachodnia Polska (w tym Żagań) skazany jest na telewizję cyfrową? I po co piejecie z zachwytu? Jest się czym na prawdę szczycić? Wydatkami? że emeryci muszą wydać sporą kasę na nowe odbiorniki? że do cyfrowej TV zmusiły nas Niemcy, którym nasza naziemna tv zakłócała ich pasma? Ja bym raczej pisał interwencyjnie w obronie biednego społeczeństwa Żagania. Jesteście aż tak bogaci że wydatek na nowy odbiornik to dla was pryszcz? Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 03.02.09, 12:06 wasz.tk napisał: > Hej Redaktorzy, czytaliście fora internetowe, czytaliście artykuły w necie w > których wskazano dlaczego to właśnie zachodnia Polska (w tym Żagań) skazany jes > t > na telewizję cyfrową? Owszem. > I po co piejecie z zachwytu? Jest się czym na prawdę szczycić? Jesteśmy pierwsi w Polsce z dostępem do cyfrowej, naziemnej telewizji. Na przykład taki Śląsk może tylko o tym pomarzyć... > Wydatkami? > że emeryci muszą wydać sporą kasę na nowe odbiorniki? Nie muszą. A ci co chcą, a nie mają pieniędzy, dostaną dofinansowanie. > że do cyfrowej TV zmusiły nas Niemcy, którym nasza naziemna tv zakłócała ich pa > sma? Zapomniałeś o cyklistach, masonach i Żydach z Wall-Street. > Ja bym raczej pisał interwencyjnie w obronie biednego społeczeństwa Żagania. Prawidłowo, proponuję pójść krok dalej i żądać powrotu do systemu SECAM, albo w ogóle do telewizji czarno-białej. :D > Jesteście aż tak bogaci że wydatek na nowy odbiornik to dla was pryszcz? Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 05.02.09, 16:35 Wątek rozrósł się do takich rozmiarów,że nie chce mi się go śledzić. To mówisz TK, że ci co przestroją się na telewizję cyfrową to wspierają niemiecki kapitał? Strach się bać! Właśnie zakupiłem mojej mami (mieszkance Żagania) telewizor Samsung. Nie podpadam chyba przez to, wszak to firma koreańska. Ze skruchą przyznaję jednak, że odbiór od tego czasu nie ma porównania. Może więc warto oddać się Niemcom w niewolę? Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 05.02.09, 17:15 Ten sie śmieje, kto się śmieje ostatni! Zobaczymy, kto wyjdzie na wariata. Na początek polecam poczytać: forum.gazetalubuska.pl/DVB-T-w-lubuskim-t7784.html m.i.: "Według stanu na 26 marca 2008 roku, sprzedawany na terenie Polski odbiornik DVB-T powinien: * obsługiwać formaty i rozdzielczości obrazów TV przewidziane w emisjach naziemnych, tzn. 702x576 (SD 576i) obecnie oraz 1280x720 (HD 720p) lub 1920x1080 (HD 1080i) w przyszłości * wyświetlać obraz 16:9 na ekranie 4:3 (z zachowaniem rozdzielczości pionowej - anamorphic video) * wykorzystywać Automatic Format Descriptor dla wygody widzów przy założeniu, że użytkownik będzie miał możliwość wyłączenia lub zmiany nastaw * obsługiwać standard kodowania sygnału wizji H.264/AVC - MP@L3 dla SD oraz HP@L4 dla HD * obsługiwać standard kodowania sygnału fonii dla fonii podstawowej M/S/DD - MP2 (MPEG-1, 2 Layer II) lub E-AC-3 (Dolby Digital Plus); dla dźwięku przestrzennego (co najmniej 5.1) - E-AC-3 (Dolby Digital Plus) * posiadać możliwość odbioru teletekstu (Level 1.5) i napisów * posiadać możliwość obsługi planowanych usług płatnych * odbierać programy w rozdzielczości HD i przesyłać sygnał w tej rozdzielczości do układów sterowania wyświetlaczem „HD Ready” za pomocą HDMI oraz za pomocą Eurozłącza w formacie SD do telewizora analogowego * odbiorniki zintegrowane „HD Ready” (iDTV) powinny być wyposażone w tuner HD TV zgodny z powyższymi wymaganiami oraz w wyjście S/PDIF. źródło www.kigeit.org.pl, Radiopolska.pl Na dzień dzisiejszy wiadomo już, że standard kodowania sygnału wizji będzie MPEG-4 - H.264/AVC - MP@L3 dla SD oraz HP@L4 dla HD. Jeśli chodzi o dźwięk, to jeszcze nie wiadomo jaka opcja będzie ostatecznie wybrana. Uwaga: 99 % obecnych na rynku telewizorów z wbudowanym tunerem DVB-T obsługuje tylko i wyłącznie MPEG-2, to oznacza, że nie będą poprawnie odbierać cyfrowej tv w naszym kraju. Lista sprawdzonych i kompatybilnych odbiorników jest w tym poście." Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 05.02.09, 17:21 Co tam m.in. znalazłem: "Stacjonarny tuner DVB-T MPEG-4 AVC można kupić za 499 zł. Ten wpis edytował Daniel Kucharski 13.08.2008, 22:53 " " Mam Sony KDL32-S3000 i odbieram sygnał testowy z nadajnika w Wichowie k/Żagania. Oczywiście tylko dźwięk, bo MPEG-4 nie dekoduje. Za to niemieckie stacje MPEG2 idą super, jak z satelity. W TV jest slot PCMIA na karte dekodera. Może ktoś już próbował cos tam "odpalić" ???" "CYTAT(jan @ 18.08.2008, 19:46) * Mam Sony KDL32-S3000 i odbieram sygnał testowy z nadajnika w Wichowie k/Żagania. Oczywiście tylko dźwięk, bo MPEG-4 nie dekoduje. Za to niemieckie stacje MPEG2 idą super, jak z satelity. W TV jest slot PCMIA na karte dekodera. Może ktoś już próbował cos tam "odpalić" ??? Możesz spróbować użyć modułu CI NP4 (koszt modułu to 200 - 250 zł). W większości telewizorów Sony działa poprawnie i kanały SD (TVP 1, TVP 2, TVP Info Gorzów, TVP Sport) powinny działać dobrze. Kanału TVP HD taki moduł na dzień dzisiejszy nie przetworzy. Być może w przyszłości pojawią się moduły NP4 HD." i kolejne "kłopociki" "CYTAT(jan @ 18.08.2008, 19:46) * Mam Sony KDL32-S3000 i odbieram sygnał testowy z nadajnika w Wichowie k/Żagania. Oczywiście tylko dźwięk, bo MPEG-4 nie dekoduje. Za to niemieckie stacje MPEG2 idą super, jak z satelity. W TV jest slot PCMIA na karte dekodera. Może ktoś już próbował cos tam "odpalić" ??? Możesz spróbować użyć modułu CI NP4 (koszt modułu to 200 - 250 zł). W większości telewizorów Sony działa poprawnie i kanały SD (TVP 1, TVP 2, TVP Info Gorzów, TVP Sport) powinny działać dobrze. Kanału TVP HD taki moduł na dzień dzisiejszy nie przetworzy. Być może w przyszłości pojawią się moduły NP4 HD." Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 05.02.09, 17:49 cancro napisał: > Wątek rozrósł się do takich rozmiarów,że nie chce mi się go śledzić. To mówisz > TK, że ci co przestroją się na telewizję cyfrową to wspierają niemiecki kapitał > ? Kłopoty z logiką? Proszę nie wkładać w moje usta swoich TEORYJ Współczuję innym już ocenianionym i tym przyszłym. Piszę, tylko że nasza naziemna zakłóca pracę niemieckich przekaźników i to oni zmusili żeby pogranicze Polski jako pierwsze zmieniło format nadawania na cyfrowy! Nie mam czasu na szukanie konkretnego artykułu, ale proszę: www.elektroda.pl/rtvforum/topic784052.html O wzajemnym zakłócaniu Polsat-ZDF chociażby "przepraszam, dawno nie sprawdzałem cen tunerów. Obecnie najtańszy na allegro jest tuner dvb-t kompatybilny z mpeg4 produkowany w Radomiu, cena 360 zł. Średnia cena Fergusona z mpeg4 to około 400 zł." tech.wp.pl/kat,1009781,oid,3267899,sort,1,title,We-wrzesniu-komercyjny-start-telewizji-cyfrowej,wid,10751134,opinie.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=89800890&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 05.02.09, 17:51 Cancro - dokupisz do samsunga dekoderek za 360? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 06.02.09, 09:10 wasz.tk napisał: > Cancro - dokupisz do samsunga dekoderek za 360? :)))) Na miejscu Cancro wstrzymałbym się z zakupem. Niedługo w Polsce ruszy kampania informacyjna odnośnie cyfryzacji, a za nią program dofinansowania ze strony rządu. Jeszcze chwilę cierpliwości, a tuner będzie można kupić za około połowę ceny. Niecierpliwi mogą kupić np. tuner tv do komputera z dekoderem dvb-t MPEG-4, za ok. 150zł. Ja przez kilka lat oglądałem tak telewizję analogową. Poza tym, jest tego jeszcze jedna zaleta - nie jest to typowy odbiornik tv, więc w świetle prawa nie trzeba za niego abonamentu płacić. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 06.02.09, 09:27 szakoou napisał: > Na miejscu Cancro wstrzymałbym się z zakupem. Niedługo w Polsce ruszy kampania > informacyjna odnośnie cyfryzacji, a za nią program dofinansowania ze strony > rządu. Jeszcze chwilę cierpliwości, a tuner będzie można kupić za około połowę > ceny. > > Niecierpliwi mogą kupić np. tuner tv do komputera z dekoderem dvb- t MPEG-4, za > ok. 150zł. Ja przez kilka lat oglądałem tak telewizję analogową. Poza tym, jest > tego jeszcze jedna zaleta - nie jest to typowy odbiornik tv, więc w świetle > prawa nie trzeba za niego abonamentu płacić. ;) Radio Erewań!! Ja piszę o dekoderze telewizyjnym za 360, to pan mi tu wyskakuje ze 150 zł ---> dekoder do KOMPUTERA! czy to nie manipulacja? O dofinansowaniu na razie też słychać... tylko w Radiu Erewań - proszę wskazać mi odpowiednie paragrafy w dzienniku ustaw to uwierzę. I tak oto odeszliśmy od jednego z głównych powodów cyfryzacji pogranicza ---> zakłócaniu przez nasze przekaźniki Niemcom ich sygnału :) Odpowiedz Link Zgłoś
smorzanin999 Goniec Żagański - cyfryzacja 15.07.10, 16:24 Taki to juz bieg rzeczy. Lukasinski tez przeszedl do histroii bo lampy naftowe wyszly z mody. Mimo, ze zarowki nie odrazu byly tanie, elektrycznosc jest faktem. Jesli chwilowo nie mamy pracy w Zaganiu, to sprobojmy ja znlaez w Zielonej Gorze lub Nowej Soli. W miastach Europy, obu Ameryk i Azji wielu ludzi dojezdza nawet dwie godziny do pracy. Bexrobotni nie ustalaja trendow, niestety. To sasiedztwo Niemcow moze tez wyjsc Zaganiowi na zdrowie turystycznie. Tylko sie trzeba trzymac czysciej i byc przygotowanym na ich przyjazd. Wydadza euro i wroca do Reichu. Aha, telewizja cyfrowa. Nie bojcie sie, polubicie ja 'narzekacze'. Zaglocenia? Bajki Pan opowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 06.02.09, 09:22 wasz.tk napisał: > Cancro - dokupisz do samsunga dekoderek za 360? :)))) Drogi tk, o prądzie wiem tyle, że "kopie", dlatego twoje wywody jedynie nieznacznie rozświetliły mi sytuację. Jeśli trzeba będzie dokupić dekoder - oczywiście go kupię, bo co inego począć? Na razie gra bez dekodera z cyfrowym polsatem, to może i dalej grał będzie? Co ty na to? A teraz może ktoś mi powie, dlaczego w Żaganiu na Piłsudskiego (tam mieszka moja mama) nie można oglądać programu analogowego z nadajników naziemnych? Plotka głosi, że sygnał zakłócają nadajniki z nowej komendy Policji. Czy to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 06.02.09, 09:35 cancro napisał: > Na razie > gra bez dekodera z cyfrowym polsatem, to może i dalej grał będzie? > Co ty na to? mpeg2 audio polsat cyfrowy, mpeg4 cyfrowe tvp1,2 itp. - zobaczymy :) no ale skoro, "sroka siedzi na żerdzi i twierdzi" :) Nie każdego stać na wydatki! Po co próbujesz mnie ośmieszyć, vel "twoje wywody" skoro sam "o prądzie wiem tyle, że "kopie" -chcesz zagłuszyć rzeczywistość, "wywodzisz" że jak zamkniesz oczy to problem minie? Nie oceniaj, jeśli masz jeszcze mniejszą wiedzę w danym temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 07.02.09, 10:24 Do pewnego czasu twoje wywody traktowałem pobłażliwie, ale dość! Zachowujesz się jak dowódca oblężonej twierdzy, wszędzie węsząc spiski i podkopy pod murami. Nie czujesz kontekstu. Nigdy nikogo na tym forum nie ośmieszałem i nie ubliżałem nikomu. Moje stwierdzenia w rodzaju "o prądzie wiem tyle, że kopie" są autentyczne i są wyrazem pojednawczej postawy. Choć jestem człowiekiem wykształconym i nie uważam się za idiotę, nigdy nie starałem się pokazywać swej wyższości a jedynie starałem się przekonywać argumentami. Wydaje mi się jednak, że cierpisz na jakieś kompleksy, które są na tyle bolesne, że szukasz wsparcia i pocieszenia na obcych forach. Po prostu koniecznie musisz mieć wroga, bo inaczej twoja obecność na forum nie miałaby sensu :-( Teraz - jak to masz w zwyczaju - obraź się na mnie i na całe forum. A potem wróć po raz kolejny - jak to masz w zwyczaju - pod nowym nickiem. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 07.02.09, 11:05 Kali dobrze, Kalemu źle? Ty możesz żartować ze mnie i z siebie i jest ok? ale jak ktoś dotyka Ciebie to już nie ok? temat do przemyśleń :) Opisywałem ZJAWISKO cyfryzacji TV, i poszedłem w polemikę z "redaktorami" Gońca - a kto mnie zaatakował? po co? po co wycieczki do tk? nie można było się wypowiedzieć bardziej ogólnie? coś w stylu mnie się wydaje że .... nie! trzeba było ad personam, że tk się myli kto zaczął? Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 07.02.09, 12:39 wasz.tk napisał: > Kali dobrze, Kalemu źle? > > Ty możesz żartować ze mnie i z siebie i jest ok? ale jak ktoś dotyka > Ciebie to już nie ok? Też jest OK! > Opisywałem ZJAWISKO cyfryzacji TV, i poszedłem w polemikę > z "redaktorami" Gońca - a kto mnie zaatakował? Wskaż mi ten atak! Po prostu wyraziłem swoje zdanie: kupiłem nowy telewior i chyba nie będzie problemu". Gdzież tu atak?! Pytam także o powód zakłoceń odbioru tv w Żaganiu, kończąc zwrotami "co ty na to", "jak uważasz?" "dlczego?" - czy znasz ich znaczenie? Gdzie tu dostrzegasz agresję?! > wycieczki do tk? nie można było się wypowiedzieć bardziej ogólnie? Wskaż mi te "wycieczki do tk" bo ja ich nie potrafię dostrzec! Jesteś pierwszym i jak dotąd jedynym forumowiczem, który w moich postach doszukuje się agresji! A teraz idź poskarżyć się "lubuszanom" :-( (to jest "wycieczka osobista"!) Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 07.02.09, 13:01 cancro napisał: > Wskaż mi ten atak! Po prostu wyraziłem swoje zdanie: kupiłem [...] proszę: "To mówisz TK, że ci co przestroją się na telewizję cyfrową to wspierają niemiecki kapitał?" Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 07.02.09, 13:04 wasz.tk napisał: > cancro napisał: > > > Wskaż mi ten atak! Po prostu wyraziłem swoje zdanie: kupiłem [...] > > proszę: > "To mówisz > TK, że ci co przestroją się na telewizję cyfrową to wspierają > niemiecki kapitał?" a teraz proszę mi wksazać/wkleić jak i kiedy tak stwierdziłem? nie rozumiem kontekstu żartu? ale to żart - Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - reaktywacja 19.02.09, 13:19 "UKE: Sprzedawcy telewizorów wprowadzają w błąd. Jeśli nie mamy dostępu do sygnału cyfrowego, zakup nowoczesnego odbiornika jest bezcelowy Jeśli nie mamy dostępu do sygnału cyfrowego, zakup nowoczesnego odbiornika jest bezcelowy /AFP Czwartek, 19 lutego (11:03) Polacy masowo wymieniają stare telewizory na nowoczesne odbiorniki telewizyjne. Problem w tym, że większość kupujących nie wie o tym, że sama zmiana telewizora nie wystarczy do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Od wielu miesięcy w mediach można przeczytać o zbliżającej się cyfryzacji rynku telewizyjnego. W ciągu najbliższych lat Polska, podobnie jak inne kraje Unii Europejskiej, ma przejść z telewizji analogowej na naziemną telewizję cyfrową (DVB-T). W sklepach ze sprzętem elektronicznym można zaobserwować zwiększony popyt na nowoczesne telewizory. Analitycy rynku nie mają wątpliwości, że masowa wymiana telewizorów po części jest spowodowana informacjami na temat cyfryzacji rynku telewizyjnego. Niektóre kraje unijne już zakończyły proces przechodzenia na nadawanie cyfrowe, Polska nawet go jeszcze nie zaczęła. Jeśli nie chcemy zostać w europejskim ogonie, musimy się pospieszyć. więcej » Anna Streżyńka, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, alarmuje jednak, że sama wymiana odbiornika telewizyjnego na nowszy nie oznacza, że będziemy mieć dostęp do naziemnej telewizji cyfrowej. Telewizor powinien być wyposażony w odpowiedni tuner lub trzeba dokupić osobny tuner DVB-T, który zostanie podpięty do telewizora. - Zachęcam konsumentów, by nie dokonywali pośpiesznych zakupów odbiorników telewizyjnych. W tej chwili nie ma sensu kupować telewizora, chyba że ktoś już wie, że będzie korzystał z sygnału satelitarnego lub kablówki - mówi Streżyńka. Według prezes UKE problemem są niedoinformowani sprzedawcy telewizorów, którzy nie przedstawiają rzetelnej informacji klientom na temat naziemnej telewizji cyfrowej. Streżyńska radzi, by z kupnem nowego telewizora przystosowanego do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej wstrzymać się do czasu przyjęcia przez rząd rozporządzenia dotyczącego standardów technicznych DVB-T. Przypomnijmy, że według planów już we wrześniu 2009 roku mają powstać pierwsze cyfrowe wyspy. Mieszkańcy Zielonej Góry, Żagania, Warszawy, Poznania i okolic będą mogli oglądać naziemną telewizję cyfrową, w ofercie której znajdą się kanały TVP 1, TVP2, TVP Info, Polsat, TVN, TV 4, TV Puls". nt.interia.pl/audio-wideo/wiadomosci/news/uke-sprzedawcy-telewizorow-wprowadzaja-w-blad,1262320,3610 Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - reaktywacja 19.02.09, 17:23 tech.wp.pl/kat,1009789,title,UKE-naziemna-telewizja-cyfrowa-a-zakup-nowego-telewizora,wid,10867566,wiadomosc.html "UKE: naziemna telewizja cyfrowa a zakup nowego telewizora Do 2013 roku w Polsce zostanie wstrzymane analogowe nadawanie sygnału telewizyjnego. Wymiana starego telewizora na nowszy model może nie zapewnić gwarancji odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej apeluje, aby nie dokonywać pośpiesznych zakupów nowych telewizorów ze względu na brak jasności co do standardu wykorzystywanego do cyfrowej emisji. Według projektu KRRiT, analogowy sygnał telewizyjny zostanie wyłączony najpóźniej do 31 lipca 2013 roku. Do tego czasu naziemna telewizja cyfrowa ma być dostępna w całym kraju. Aby móc z niej korzystać będzie potrzebny odbiornik wyposażony w odpowiedni tuner albo zewnętrzny dekoder DVB-T, który zostanie podłączony do telewizora. Problem nie dotyczy osób, które chcą korzystać wyłącznie z kablówki lub platform satelitarnych. Informacje na temat cyfryzacji rynku telewizyjnego mocno wpłynęły na telewidzów, którzy już zaczęli kupować nowoczesne odbiorniki. Anna Streżyńka, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej zwraca uwagę na fakt, że sama wymiana telewizora na nowszy nie oznacza, że będziemy mieć dostęp do naziemnej telewizji cyfrowej. Apeluje o wstrzymanie zakupów do czasu wyjaśnienia sytuacji. "Sprzedawcy w ramach promocji sprzedają nowoczesne telewizory, które nie są wyposażone w odpowiedni dekoder. Odbiorniki pochodzą z zachodniej Europy, gdzie również dokonuje się zmiana sygnału nadawania. A skoro tam już się nie przydadzą, to zostały rzucone na nasz rynek. Często sprzedawcy sami nie wiedzą, albo specjalnie nie informują o tak istotnych sprawach. Dlatego z zakupem nowego telewizora przystosowanego do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej najlepiej poczekać, aż Ministerstwo Infrastruktury wyda rozporządzenia dotyczące standardów technicznych DVB-T" - mówi dla PC World Jacek Strzałkowski, rzecznik prasowy Urzędu Kontroli Elektronicznej." Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.tk Re: Goniec Żagański - reaktywacja 19.02.09, 17:25 Co się stało? UKE oszalał - podobnie jak ja :D Odpowiedz Link Zgłoś
szakoou Re: Goniec Żagański - cyfryzacja 20.02.09, 12:36 Problem nie leży w szaleństwie UKE, tylko w niewiedzy sprzedawców, jakie telewizory w co wyposażone mają na stanie. O ile pytanie, o wyposażenie telewizora w wewnętrzny dekoder DVB-T nie powinien (mam nadzieję) sprawić problemu sprzedawcy, o tyle uzyskanie odpowiedzi czy jest do dekoder MPEG-2 czy MPEG-4 może sprawić nie lada kłopot. Właśnie od tego będą czerwone znaczki na sprzęcie, by nie trzeba było kończyć politechniki, by kupić odpowiedni telewizor czy dekoder. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karus1a Re: Goniec Żagański - reaktywacja 02.09.10, 21:58 Ja bym z chęcią poczytała o jakichś fajnych i ciekawych miejscach ,niekoniecznie zabytkach. W każdym numerze opis innego miejsca . Chodzi o to żeby miło spędzić czas a przy okazji zrobić miastu reklamę. Coś w stylu : "W tym tygodniu zapraszamy do..." Odpowiedz Link Zgłoś