Dodaj do ulubionych

MZK Zielona Góra

20.10.08, 20:53
www.mzk.zgora.pl/index.php?bmF2PTEmbGFuZz1wbCZkYmlfaWQ9MTgz
CO WY NA TO?
Obserwuj wątek
    • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.10.08, 18:29
      Myślę ,że to niezłe rozwiązanie :))
      Wilk syty i owca cała...
      Zastanawiam się tylko jak "przegub" wykręci z Jaskółczej w Ogrodową?
      • Gość: ... Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.10.08, 10:59
        autobusy linii 2, 9 i 44 daja rade, wiec 0 tez pojedzie ;)
      • Gość: hulo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:48
        To jest własnie paranocja MZK, albo wszystkie autobusy, labo żaden!
        NP.

Jazda lini w kierunku Zatonie, Barcikowice.
        nr. 30 - godz. 15:23
        nr. 33 - godz 15:29
        Nastepny autobys w tamtym kierunku godzina 16:01 to czysta PARANOJA. Czy nie
        tanije, prościej jest póścić jeden przegubowiec o 15:25, a o 15:45 drugi ?. I
        tak systuacja wygląda w wiekszości
        godzin.

Do tego dochodzą te cholerne opóźnienia, szczególnie nr. 0, które wyjeżdza z
        pętli 5 minut przed czasem, i trzeba rano zgadyać czy autobus będzie na czas,
        czy przed czasem, czy może sie spóźni 10 minut, czy może w ogóle nie przyjedzie.
        Nie wymyslam tego pętla przy ul. Wrocławskiej tak własnie wygląda! Dzisiaj zero
        w kierunku wrocławskiej spoźniło się 10 minut..... jak zawsze...
        Nie winię tu kierowców, korków w mieście, czy pogody. Winni sa ci pajace w MZK.
        Skoro autobusy sie nie wyrabiaja to niech zmienią godziny odjazdów/przyjażdów i
        wszystko będzie grać!
      • Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 19.01.09, 12:52
        Kiedy ktoś w mzk zaiteresuje się nowym rozkładem jazdy kiedy jeżdzą
        puste autobusy a gdzie przepełnione a gdzie nie można wogóle
        dojechać jako społeczństwo za taki rozkład Pani Dyrektor i Pana
        Profesora będziemy domagać się zbadania sprawy i cofnięcia dotacji z
        budżetu miasta apeluję do niezadowolonych o powołnie społecznego
        komitetu
      • Gość: klientka mzk Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.14, 22:17
        29.01.2014 r. godz.19,01 przy CENTRUM w Zielonej Górze
        podjeżdża 8 i co?wsiedli pasażerowie prawie wszyscy!
        zostało dwoje młodych ludzi/dziewczyna i chłopak/ i ja/starsza za nimi.
        tych dwoje i ja nie mogliśmy wsiąść bo kierowca przed nosem zamknął drzwi!
        ot co!ze zdumienia /że tak można się zachować/ nawet nie zareagowałam w czas.
    • Gość: promyczek Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 22.10.08, 08:48
      Wspaniałe rozwiązanie Dobrze pomyślane dla uczniow Ktorzy tą trasę codziennie
      Muszą pokonywać
      pozdrawiam
    • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 22.10.08, 14:24
      Chyba sobie jaja robia... Tego MZK-badziewia i tak nic nie uratuje.
      Tak beznadziejnych rozwiazan jak w ZG nie ma chyba w zadnym innnym
      miescie... Jeden autobus na godzine na 95% linii... Smiech na sali.
      • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 15:12
        MZK w Zielonej Górze jest jednym z najlepszych zakładów
        komunikacyjnych w Polsce. Jedynie rozkład jazdy wymaga poprawek i
        fajnie, że się on zmieni. W tej chwili jest dużo połączeń
        bezpośrednich, ale nie przesadzajmy że wszystko jeździ raz na
        godzine. Jak będzie po zmianach ocenimy w przyszłym roku.
        • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 22.10.08, 16:09
          Chlopie, przeciez to zenada. Autobusy moze i ladne, ale co jezdzi
          CZESCIEJ niz raz na godzine???

8
          0
          1

Hmmm... Chyba wszystko nie?
        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 16:45
          Ja nie wiem, jak mozna powtarzac takie bzdury, ze MZK ZG jest jednym
          z najlepszych w kraju (wierze, ze nie jest to pisane pod wplywem
          hurraoptymizmu zwiazanego z posiadaniem tablic elektronicznych, bo
          wiedz, ze to nie swiadczy o poziomie uslug, a jest jedynie
          dodatkiem). A prawda jest taka, ze poza 8 i 0, to zadna linia nie
          jezdzi regularnie (niektore, jak 1, 14 i 19 co ok. 25-30 minut w
          blizej nieokreslonych odstepach). Nawet w Gorzowie ok. 6 linii
          jezdzi w regularnych odstepach co 15-20 min, a nie jest to miasto
          duzo wieksze. Poza tym sam przebieg tras (np. 10, by pozbierac ludzi
          okraza cale miasto i podroz staje sie nieznosnie dluga), co ukazuje
          tylko zasciankowosc myslenia wladz miasta, MZK i jak sie okazuje
          niektorych mieszkancow :(
          • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.10.08, 20:34
            Gość portalu: gosc napisał(a):

> Ja nie wiem, jak mozna powtarzac takie bzdury, ze MZK ZG jest jednym
            > z najlepszych w kraju (wierze, ze nie jest to pisane pod wplywem
            > hurraoptymizmu zwiazanego z posiadaniem tablic elektronicznych, bo
            > wiedz, ze to nie swiadczy o poziomie uslug, a jest jedynie
            > dodatkiem). A prawda jest taka, ze poza 8 i 0, to zadna linia nie
            > jezdzi regularnie (niektore, jak 1, 14 i 19 co ok. 25-30 minut w
            > blizej nieokreslonych odstepach). Nawet w Gorzowie ok. 6 linii
            > jezdzi w regularnych odstepach co 15-20 min, a nie jest to miasto
            > duzo wieksze. Poza tym sam przebieg tras (np. 10, by pozbierac ludzi
            > okraza cale miasto i podroz staje sie nieznosnie dluga), co ukazuje
            > tylko zasciankowosc myslenia wladz miasta, MZK i jak sie okazuje
            > niektorych mieszkancow :(

Swięte słowa... A linia 10 to rzeczywiście megadziwoląg, powinna jeszcze do
            Przylepu zajeżdżać i jechać przez Dolinę Zieloną, byłoby pełne kółko...
            • Gość: plot Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 20:50
              Ciekawe czy po nowym roku obaj tu wrócicie i pochwalicie za nowe
              rozkłady jazdy dzięki którym wszyskie linie będą odjeżdżać
              regularnie co 10,20 czy 40 minut?? A to, że nasze mzk zawsze jako
              pierwsze w Polsce wprowadza nowości żadną krytyką mu nie odbierzecie
              (chociażby automaty w autobusach od 7 lat jako jedyni w Polsce, czy
              też przecieranie szlaku dla tablic na przystankach rownież jako
              pierwsi). A skoro tak chwalicie Gorzów pojedźcie tam i przekonajcie
              się jak tam jest z punktualnością odjazdów. Niestety tam kierowcy
              nie mają komputerów, które wskazują dokładny czas obecności na
              przystankach, więc z punktualnością bywa różnie.
              • Gość: maraczek Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.10.08, 06:45
                Świetlne tablice przystankowe to żenada są bo są
              • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:45
                Niczego nie zamierzam chwalic, poniewaz odjazdy AUTOBUSOW (nie danej
                linii) co 10 min z przystanku np. przy "Focus Parku" to nie jest
                rozwiazanie, ktore powaliloby mnie na kolana, bowiem w praktyce
                oznacza to, ze mniej wiecej co 10 min pojawi sie JAKIS autobus na
                danym przystanku, czyli krotko mowiac 6 autobusow jadacych w rozne
                strony na godzine rowniez da zakladana czestotliwosc. Dla
                potwierdzenia powiem, ze 1 (teraz co 25-30 min) bedzie od nowego
                roku przyjezdzac co 40min :( Ponadto dziwi mnie oznaczenie tej nowej
                linii "80" (bo jezdzi po trasie 0 i 8), to takie niepraktyczne, tym
                bardziej ze zwykle linie koncza sie na 44, a 77 to linia bezplatna.
                • Gość: Garry Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 16:49
                  Racja. Poza tym linie podmiejskie można by oznaczać od 100.
                • Gość: gauche Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 23.10.08, 18:32
                  Codzienne jeżdżę do pracy rano ósemką do centrum z zawadzkiego i wracam po 15. Za każdym razem autobus załadowany do granic możliwości. Nikt w MZK nie wpadł na to, aby przed 8 rano autobusy jeździły częsciej niż np. ok.12. Jeżeli to jest komfort najlepszego MZK w Polsce, to jak wygląda to najgorsze? Ludzie pewnie jeżdzą jak w Indiach na dachu autobusów.
                • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 22:39
                  Ok jedynka będzie jeździć co 40 minut, ale na chynowie przeplatana
                  dwiema 17 co da wspólną częstotliwość 20 minut, z drugiej strony
                  linią 13 aż do Jędrzychowa co 40 minut, czyli znów na wspólnym
                  Jędrzychów-Dworzec co 20 wspomagana częstszymi kursami 37 od
                  Sienkiewicza w kierunku centrum. Po co co 25 minut ma jeździć
                  jedynka z lewdo zajętymi miejscami siedzacącymi. Niestety ale tak
                  jest poza godzinami szczytu. Mało kto jeździ z samego Jędrzychowa do
                  Chynowa i odwrotnie. Jak już chcecie krytykować to choć poczytajcie
                  dokładnie propozycje zmian.Apropo ósemki po to właśnie wprowadza się
                  nową linię, by odciążyć przeładowaną ósemke.
                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 15:57
                    "1" nie jezdzilaby pusta, gdyby zapewnic jej rownomierna
                    czestotliwosc kursowania. A puszczanie kilku linii co 40 min nie
                    rozwiazuje problemu, gdyz w rezultacie tej zmiany generalnie jakis
                    autobus bedzie jechal co 20min do centrum, ale juz dalej, to
                    sytuacja sie nie poprawi, a wrecz pogorszy. Ponadto, nie wiem po co
                    tworzyc linie o kosmicznym numerze 80, skoro mozna zwiekszyc
                    czestotliwosc kursow "8" do 7-8 min, lub po starej trasie "0"
                    skierowac na os. Slaskie, a nowa linie na Wroclawska przez Konst. 3
                    Maja, poniewaz priorytetem komunikacji powinien byc jak NAJSZYBSZY
                    dojazd z pktu A do B, a nie zbieranie pasazerow po calym miescie,
                    jak w przypadku 10 czy nawet 0. A tak a propos, to autobusy w ZG sa
                    wyjatkowo miernej jakosci, poruszaja sie wolno i nie sa
                    uprzywilejowane na skrzyzowaniach, co sprawia, ze podroz MZK w
                    przypadku posiadania samochodu nie jest ZADNA altenatywa :(
                    • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 16:22
                      No to mamy w ZG specjaliste od rozkładów mądrzejszego od tych którzy
                      się tym zajmują na co dzień. Marnujesz się chłopie. Zatrudnij się u
                      profesora z Gdyni, może uda Ci się podważyć doświadczenie jego i
                      kilkunastoosobowej załogi fachowców.
                      P.S. A co do taboru to bez komentarza, jakie mamy wozy kazdy widzi.
                      Ja uważam, że w jest dobrze, ale każdy może mieć swoje zdanie,
                      szkoda tylko , że nie podparte faktami.
                      • Gość: nina Re: MZK Zielona Góra IP: *.tpn.ceron.pl 07.01.09, 19:45
                        wiesz ten profesor z zespolem jakims takim psychiatrycznym... w
                        ktorym miesci autobusy jezdza koniecznie wszystkie kolo dworca oraz
                        gdzie jezdza tzw. wycieczkowe, ktos ladnie napisal na tym forum, ze
                        dziesiatka powinna jeszcze zahaczyc doline zielona i juz bedzie
                        kolko... metropolia jak cholera wszyscy wkolo mista na dworzec
                        szukac polaczen, to mial byc wezel i jest - trudny do rozwiazania...
                        mam wiek sredni i moge jeszcze smigac centrum wroclawska, ptasia
                        focus, itp. w kazdym razie zycze mzk wkur.... klientow
                    • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 16:24
                      Wracając do jedynki, uważam że mieszkaniec Chynowa z pewnością
                      będzie bardziej zadowolony gdy na przemian będzie miał autobus linii
                      1 i 17, a nie 3 kursy jedynki i jeden 17. Poza tym pokrytykujemy jak
                      zmiany wejdą w zycie, teraz sie tu rozpisujesz, a jak będzie dobrze
                      to już nie pochwalisz
                      • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 20:31
                        W nawiazaniu do Twych 2 postow, to stwierdze, ze w ciagu swego
                        krotkiego zycia mialem szanse zyc 7 lat w innym miescie niz ZG (nie
                        bede podawal w ktorym) i wiem jak sprawnie moze dzialac komunikacja.
                        Co do zielonogorskich "specjalistow" od rozkladow, to no comment (bo
                        wszyscy widzimy jak jest). A ten profesor z Gdyni to ponoc niezle
                        namieszal w Olsztynie z komunikacja. Ponadto, autobusy w ZG w
                        wiekszosci skladaja sie z uzywanych wozow, w ktorych notorycznie
                        psuja sie drzwi (kilka razy tego doswiadczylem i bylem bardzo zly,
                        kiedy spoznialem sie). W mojej opinii zielonogorskie rozwiazania
                        komunikacyjne byly dobre, ale moze 10 lat temu. Zwroc uwage chocby
                        na oznaczenia przystankow. Co to jest "ul. Luzycka przed rondem", 2
                        przystanki przy Wyszynskiego na wysokosci Wisniowej(1 z nich
                        to "Wyszynskiego I", a drugi "Wyszynskiego III"), gdzie tu logika? W
                        zadnym wiekszym miescie nie stosuje sie juz takich oznaczen(nawet w
                        Gorzowie). Po prostu w ZG ludzie odpowiedzialni za komunikacje nigdy
                        nie widzieli rozwiazan spoza tego marnego miasta i preferuja
                        zasciankowy, wrecz ciasny sposob myslenia :(
              • Gość: :P Re: MZK Zielona Góra IP: 194.152.50.* 19.11.08, 12:44
                te altobust
    • Gość: Marek Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 17:13
      Ja myśle, że najlepsze byłoby wprowadzenie osobnych pasów dla
      autobusów (nawet kosztem samochodów) i zwiększenie częstotliwości
      ich kursowania. W pózniejszym czasie można pomyślec o tramwajach na
      nowo budowane osiedla...
      • Gość: x DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:06
        Ja bardzo proszę aby autobusy jeździły w różnych odstępach czasu, a nie
        wszystkie naraz! Np. są pory dnia gdy na przystanku na Wojska Polskiego (w
        kierunku miasta)co minutę przejeżdżają tabuny autobusów, a potem nie jedzie nic
        przez kilkanaście minut! Jest to okropnie denerwujące!
        Dlaczego też w kierunku cmentarza nie jeździ jakiś bezpośredni autobus?
        • histora Re: DO MZK! 24.10.08, 21:14
          LECHIA - JAROTA, sobota godzina 14.30, ul. Sulechowska. NIE BĄDŹCIE
          TACY - PRZYJDŹCIE NA TEN MECZ - BŁAGAM !!!
          miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,35162,5844990,Wezwanie_dla_kibi
          cow_na_ostatni_mecz_jesieni_.html

• Gość: Kubaa Re: DO MZK! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.10.08, 11:01
            Mówiąc szczerze nie wiem, kto to określił, że zielonogórska komunikacja miejsca
            jest jedną z najlepszych w Polsce. Może to jakiś konkurs typu 'Zapisz się, wpłać
            wpisowe a my Cię wybierzemy'. Zdarzało mi się bywać w wielu miastach Polski i za
            granicą, ale takiego bałaganu i niekonsekwencji jak w Zielonej Górze, to nigdzie
            nie wydziałem.

Zacznijmy od linii (miejskich):
            0 - konkretna trasa, dość regularna częstotliwość

1 - powinna bardziej zahaczać o centrum, żeby była korzystniejszą alternatywą
            dla samochodów wśród mieszkańców Chynowa, częstotliwość 2-3 na godzinę, bez
            jakiejś zasady

2 - trasa dobra, ale powinna być przedłużona do Przylepu, częstotliwość żałosna,
            raz na godzinę, są godziny kiedy nie ma żadnego

3 - trasa niezła, częstotliwość żałosna, 10 autobusów dziennie, bez jakiejś
            konkretnej zasady ani co godzinę

4 - hmmm, trasa kiepska, z dworca do jednego osiedla, częstotliwość żałosna, raz
            na godzinę oczywiście bez zasady

5 - trasa dubluje się z 4, ale objeżdża całe miasto, częstotliwość standardowa,
            raz na godzinę i rzadziej.

6 - trasa sensowna, częstotliwość żałosna

7 - linia "studencka", która omija kampus B jadąc przez Zacisze, kuriozum,
            częstotliwość żałosna, zwykle rzadziej niż na godzinę, ogólnie parodia,

8 - dobra trasa, dobra częstotliwość, na tej linii widać co tworzy sukces
            komunikacji miejskiej - CZĘSTOTLIWOŚĆ - po prostu jak mam gdzieś jechać, to mi
            wisi linia którą mam blisko, ale która cholera wie kiedy jedzie, idę dalej na
            przystanek 8 ale wiem, że jakiś autobus ZARAZ (w perspektywie ok. 5 minut) A jak
            mam do wyboru tylko autobus cogodzinny, wybiorę samochód.

9 - dobra trasa, parodia jeżeli chodzi o częstotliwość

10 - trasa kuriozum, nie będę się na ten temat rozpisywał, pojawiło się
            wcześniej, częstotliwość standardowa.

11 - trasa pokrywa się z 2, 4 autobusy na dzień do likwidacji a zaoszczędzone
            autobusy dać na poprawienie częstotliwości na 2, 9 itd.

12 - trasa się pokrywa z 22, 19, itd, do likwidacji, 9 autobusów na dzień, żałość

13 - trasa dobra, częstotliwość raz na godzinę, czasami raz na 30 min, kiepsko.

14 - dobra trasa, częstotliwość raz na 20 min, 30 min, zwiększyć

16 - co to za kuriozum, pokrywa się z 8, do likwidacji, częstotliwość żałosna,
            bez jakiejś wyraźniej zasady.

17 - trasa pokrywa się z 5 w wielkiej części, do likwidacji, częstotliwość żałosna.

19 - trasa do rozbudowania, obsługuje jedno osiedle a mogłaby dojeżdżać na drugą
            stronę miasta, Kisielin, Jędrzychów, ?, częstotliwość 20, 30 min, brak zasady.

24 - co to za dziwoląg???, likwidować, 9 busów na dzień.

36 - pokrywa się z innymi, do likwidacji, częstotliwość 30-60 min, bez wyraźnej
            zasady.

37 - trasa dobra, częstotliwość żałosna.

No i to wszystkie linie miejskie, beznadziejnie to wygląda. Załóżmy że chcę
            dojechać z Kisielina na Jędrzychów, wsiadam w 8 oczywiście (najczęściej
            kursuje), jadę do centrum a tu niespodzianka, następny bus za pół godziny!
            Powrót? Podobnie, z Jędrzychowa do centrum czekanie dość długie, a potem 8.

Co proponuję, jak już nadmieniłem, sukces komunikacji zapewnia jej CZĘSTOTLIWOŚĆ
            a nie niesamowita ilość bezpośrednich linii. Np. zrobić po jednej linii z
            każdego peryferyjnego osiedla max. co 15 min a w centrum zrobić centrum
            przesiadkowe. Zmienić bilety, wprowadzić czasowe, ale nie taki badziew jak w
            Poznaniu, ale system jaki jest we Francji, bądź w Szwecji... Czyli kupuje bilet
            jeden, ale jest on ważny na GODZINĘ, czyli na de facto całą podróż, na wszystkie
            środki transportu. Czyli: wsiadam na Zaciszu, dojeżdżam do centrum, przesiadam
            się na często jeżdżący autobus i dojeżdżam na Chynów w ciągu max. 40 minut. I
            można tak mnożyć.

W obecnym kształcie komunikacja miejska w ZG jest skazana na powolny zgon.

Oczywiście można podniecać się tablicami, bardzo zresztą rozpowszechnionymi na
            świecie. Ale co z tego jak pokazują one następny autobus za 40 min.

Ładne, nowe autobusy? Nie oszukujmy się, taki jest już teraz standard w Polsce.
            Pojedźcie do jakiegokolwiek większego miasta.

Automaty do sprzedaży biletów w autobusach? No i co z tego? W Wielkiej Brytanii
            i Francji można kupić bilet u KAŻDEGO kierowcy bez dodatkowej opłaty. W Rosji i
            Chinach w autobusach są konduktorzy, którzy sprzedają bilety... Też nie trzeba
            się martwić o bilet wsiadając do busu. Co jest w ZG co najmniej dziwne, to to,
            że nie można kupić biletu w zwykłym kiosku. Często wsiadam do zapchanej do
            granic możliwości ósemki (często jeździ;)), no i zanim się dopcham do
            biletomatu, to już wysiadam i jadę de facto za darmochę...

Pozdrowionka!
            • Gość: kicia Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 12:45
              Kto stwierdził, że jest jedną z lepszych?? Specjaliści w tej
              dziedzinie. Poza tym rozpisałeś się strasznie, a obecny system tras
              z częstotliwością będzie obowiązywał jeszcze z 2 miechy z kawałkiem.
              Poza tym piszesz by pisać nie znająć dokładniej zagadnienia.
              Pozdro :)
              • Gość: gosc Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 15:51
                Kubaa ma swieta racje, totez nie zamierzam komentowac jego slow :)
                A MZK ZG to rzeczywiscie agonia. Nie wiem, kto ci nawkladal tych
                bzdur, ze MZK ZG to najlepszy zaklad w Polsce, jacy specjalisci ??
                No chyba nie ten pozal sie Boze profesor, ktory dokonywal analizy na
                zlecenie MZK ?
                I powtarzam, wystarczy pojechac chocby do Gorzowa i zobaczyc, ze te
                ich 3 linie tramwajowe i 2 autobusowe kursuja co 15 min oraz kolejne
                3 linie autobusowe co 20 min (oczywiscie wszystko w regularnych
                odstepach). A w ZG ?? :(
                • Gość: 12343 Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 16:36
                  0 - ten autobus przyjezdzający z pętli przy cmentarzu jeżdzi jak chce! Raz
                  przyjedzie raz nie, jak juz jest to 3-4 minuty za wcześnie lub za póżno.

Najlepsze jest to, z ludzie dojezdzający z pobliskich wiosek Raula, Drzonków,
                  linia 30 , jest na wrocławskiej przy komendzie o godz. 8:34 , zerówka powinna
                  być o 8:32 , ale nie bo o 8:34 juz zerówka dawno pojechała! Specjalnie trzeba
                  jechać 10 minut dłużej by wsiąśc koło elzbietanek w autobus do centrum lub
                  czekac na wrocławskiej 15 minut na następne 0.

8 - strasznie napchane, powinny jezdzic co 5 minut.

Tak jak ktoś wyzej wspominał. Mzk ZG tak porobiła linie autobusów by mozliwie
                  zataczały duże koła, by mozna było zebrać wszystkich dookoła miasta, ale nikt
                  nie myśli o tych któzy chcą dojechac do domu a przez te ich chore nadrabianie
                  tras jeżdzi sie 10 minut dluzej
                  • Gość: gauchee Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 17:05
                    Zrobienie modelu komunikacji, która polega na objeżdżeniu miasta dookoła, a nie na szybkim przemieszczaniu się pasażerów powoduje, że autobusami jeżdzą tylko ci co muszą. Autobus nie jest żadna alternatywą dla poruszania się samochodem. Kto posiadający samochód wsiądzie w 10, aby odcinek w linii prostej 3 km pokonać w ok. 35 m. Połączenie Zawadzkiego z os. Śląskim w nowym rozkładzie jazdy zajmie 40 minut zamiast 20 minut dzisiejszą 14. Należy się cieszyć, że dyrekcja MZK nie wpadła na pomysł jednej linii w mieście, która objeżdza je dookoła.
                    • Gość: kicia Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 17:20
                      Te czasy jazdy autobusów to sobie wziąłeś tak zupełnie z kapelusza.
                      Ale jak chce się uderzyć psa zawsze znajdzie się kij. Oczywiście
                      Zawadzkiego ma mieć autobusy szybkie wolne itd a inne cześci miasta
                      w ogóle. Pomyśl troche człowieku i przeanalizuj czas jazdy. Ósemka w
                      szczcie od pętli do petli jedzie 35 a nie 40 minut. A 14 29 minut, O
                      6 minut wojna?? 6 minut dzięki którym nie będzie równych i
                      równiejszych.
                      • Gość: gauche Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 30.10.08, 22:32
                        Świetna argumentacja. Niestety codziennie pokonuję tę trasę
                        autobusem i czas przejazdu nie jest wymyślony. Po co ma być lepiej,
                        szybciej i wygodniej jak może być byle jak, i tak miasto dopłaci do
                        mzk pare milionów z podatków mieszkańców. A kto ma samochód nie
                        wsiądzie do autobusu i nie będzie się zastanwiał czy wszyscy
                        mieszkańcy są sobie rowni czy rowniejsi.
                • Gość: braindv Re: DO MZK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 23:08
                  Może dlatego nasze MZK też robi rewolucje w rozkładach. Tylko trzeba
                  pamiętać-większa częstotliwość=mniej linii bezpośrednich. Coś
                  kosztem czegoś. Apropo Gorzowa, ciekawe, że w Gorzowie przyznają, że
                  u nas lepiej... miasta.gazeta.pl/gorzow/1,37664,4473416.html
                  • kolejarz_zg Re: DO MZK! 28.10.08, 14:28
                    Kubaa ma niestety racje. Ciekawa gdyby przeliczyc jaki procent
                    pasazerow jezdzi na 8 i 0 a jaki na reszcie... 90-10??

Miejmy nadzieje, ze nowy rozklad bedzie lepszy...
                    • Gość: oo Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 20:03
                      Przydałoby sie jeszce wypieprzyc na złom wszystkie Ikarusy i inne 20 letnie
                      szmelce. Ile mozna jeżdzic w tych spartańskich warunkach.
                      Przeciekające uszczelki przy oknach - ładny strumyczek , grzyb, smród i splendor
                      • Gość: Xmen Re: DO MZK! IP: *.ztpnet.pl 28.10.08, 21:10
                        Nie ma w mzk Zielona Góra innych 20 letnich szmelcy. Te inne, najstarsze to 15
                        letnie jelcze 120MM.Są również cztery ikarusy 280B, ale też nie mają jeszcze 20
                        lat i takiego wieku na pewno u nas nie doczekają.
                        • Gość: gosc Re: DO MZK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 23:05
                          Byc moze zadnych autobusow 20 - letnich juz nie ma, ale za to z
                          sukcesem (watpliwym) zastapily je uzywane 12 - letnie MANy, ktorymi
                          MZK sie szczyci, i ktore jezdzily beda przez kolejnych 10 lat.
                          Wspaniale :-(
                          • Gość: Kubaa Re: DO MZK! IP: 62.254.178.* 29.10.08, 14:28
                            Obojetnie czy stare czy nowe, ale jest ich ZA MALO! Miasto sie
                            rozwija a MZK zdaje sie tego nie widziec i stoi w miejscu...
    • Gość: beta Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 09:52
      Czy można ułożyć plan tak aby autobusy jeździły w mniej więcej równych odstępach
      czasu, np co 5 czy 10 minut? Żeby nie było tak, że przejeżdża seria co minutę,
      dwie, a potem przez 15 minut nie jedzie nic w kierunku miasta albo z miasta
      • Gość: kicia Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 14:18
        Można i tak będzie od stycznia 2009r.
      • Gość: Sylwester Re: Częstotliwość kursów IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.08, 15:03
        OTO KONKRETNY PRZYKŁAD JAK W MZK ZIELONA GÓRA "SPECJALIŚCI" UKŁADAJĄ
        ROZKŁADY JAZDY:

przystanek przy WROCŁAWSKIEJ koło CMENTARZA kierunek ZAWADZKIEGO

LINIA "F" LINIA "10"

09.37 09.41 w ciągu 4 min. dwa autobusy, następny za 36 min.
        10.17 10.08 w ciągu 9 min. dwa autobusy, następny za 30 min.
        12.27 12.22 w ciągu 5 min. dwa autobusy, następny za 30 min.
        12.57 13.00 w ciągu 3 min. dwa autobusy, następny za 27 min.
        14.02 14.09 w ciągu 7 min. dwa autobusy, następny za 23 min.
        15.02 15.06 w ciągu 4 min. dwa autobusy, następny za 33 min.
        15.37 15.39 w ciągu 2 min. dwa autobusy, następny za 28 min.
        16.34 16.25 w ciągu 9 min. dwa autobusy, następny za 28 min.
        17.05 17.02 w ciągu 3 min. dwa autobusy, następny za 73 min.
        (!)

CZY TAK CIĘŻKO KURSY AUTOBUSU LINII DODATKOWEJ ("F") WPASOWAĆ
        POMIĘDZY KURSY AUTOBUSU LINII "10" SKORO PRZEZ WIĘKSZĄ CZĘŚĆ TRASY
        JADĄ TAK SAMO (OPROĆZ DZIAŁKOWEJ I ZACISZA) ?!
        Dodam, że na jednej i drugiej linii kursują po 2 autobusy, a czas
        przejazdu jest zbliżony (ewentualnie autobus linii "F" może kilka
        minut dłużej postać na pętli)...
        MYŚLICIE TAM W MZK CZASAMI?
        • Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: 62.254.178.* 31.10.08, 15:35

Tak pracuja specjalisty w naszym MZK. I tak niezla sprawa ze 38min
          tylko trzeba czekac. Standard zielonogorskiego MZK to 60-70 czekania
          na kolejny autobus a tyle to mozna dojsc pieszo pewnie...
        • Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: 62.254.178.* 31.10.08, 15:36
          Tak pracuja specjalisty w naszym MZK. I tak niezla sprawa ze 38min
          tylko trzeba czekac. Standard zielonogorskiego MZK to 60-70 czekania
          na kolejny autobus a tyle to mozna dojsc pieszo pewnie...
          • Gość: gosc Re: Częstotliwość kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 21:07
            No coz takie rzeczy, to tylko w Zielonej Gorze :)
            A po 1 stycznia ilosc autobusow na trasach sie nie zmieni (napisano
            w tym projekcie optymalizacji), tylko ponoc beda lepiej
            skoordynowane. Ale co tu koordynowac, skoro autobusow jezdzi tak
            malo !
            • Gość: bswh Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 01:04
              Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu 1
              listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak
              co roku zresztą.
              • Gość: zg Re: Częstotliwość kursów IP: 217.98.20.* 02.11.08, 10:02
                We Wrocławiu np. nie sposób spóźnić się do pracy - zawsze jedzie jakiś autobus
                czy tramwaj co 3-4 minuty w moim kierunku. W ZG jak nie zdążysz, to telefon do
                pracy i spóźnienie najmniej 0.5h.
                • Gość: Violetta Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 12:20
                  No właśnie! A w Zielonej przejeżdżają hordy autobusów (np. przystanek
                  naprzeciwko Lidla), a potem przez kilkanaście minut nic nie jedzie w kierunku
                  miasta!
                  • Gość: gosc Re: Częstotliwość kursów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 13:52
                    A moze rozwiazaniem jest zlamanie monopolu MZK na przewozy, jak ma
                    to miejsce w Warszawie, ale takze i w Radomiu czy Bydgoszczy. Nalezy
                    oglosic przetarg, wygra np. Mobilis, Arriva lub MZK (jesli zlozy
                    korzystna oferte) i nie bedziemy uzaleznieni od tych malo
                    perspektywicznie myslacych i zasciankowych ludzi.
                    • Gość: Kubaa Re: Częstotliwość kursów IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.11.08, 17:05
                      To jest konkretne rozwiązanie, widać to po trasie chociażby ZG-NS albo ZG-Sul.
                      Autobusy śmigają co 10-15min bo jest konkurencja. I jakoś się opłaca! Swoją
                      drogą to 4 razy częściej niż bus MZK na moje osiedle :)
      • Gość: Jester Re: Częstotliwość kursów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:59
        Autobusy jeżdżące stadami tą samą trasą przez miasto, a potem głucha cisza, to nadal jest największa od lat prowizorka w MZK. Pisano o tym na forach od dawna. Jeśli rzeczywiście w końcu zostanie to poprawione to tylko pogratulować.
    • Gość: brawo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 14:38
      BRAWO MZK! W JEDNE Z NAJBARDZIEJ RUCHLOWYCH DNI W CIĄGU ROKU, NIE MOŻNA WEJŚC NA
      STRONĘ MZK.ZGORA.PL BRAWO BRAWO BRAWO!
      • Gość: Iga Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.08, 18:24
        A co dziś się działo w autobusach linii O jadących na Wrocławska, czyli na
        cmentarz!!! W okolicach południa "wypadły" z kursu 2 autobusy i na przystankach
        czekały tabuny ludzi! W jedynym przejeżdżającym autobusie był ścisk nie do
        opisania! Z cmentarza też nie można było wyjechać! Czy w Dzień Zaduszny
        przypadający na dodatek w niedzielę nie można było dać więcej kursów?
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.11.08, 21:02
          Nie można - się nie opłaca - im się nic nie opłaca!

P.S. Skandalem jest, że w taki dzień jak dzisiaj na cmentarz przy
          Wrocławskiej jeździły tylko 3 autobusy na linii "0", 2 autobusy na
          linii "F" oraz po jednym autobusie na liniach "10", "30" i "33"!!!

A TUTAJ CYTAT Z bwsh:

"Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu
          1 listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak
          co roku zresztą".
          • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.11.08, 22:36
            > A TUTAJ CYTAT Z bwsh:
            >
            > "Serdeczne dzięki dla całego MZK za osługę linii cmentarnych w dniu
            > 1 listopada. Nie było żadnych problemów z dotarciem na cmentarz. Jak
            > co roku zresztą".

Pewnie, najlepiej piechotą albo wozem własnym!
            • Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.08, 23:16
              Przez takich kretynów jak Ty tworzą się korki. Wygodnych dupków,
              którzy się liczą tylko ze sobą i wkurza ich jak muszą wypuścic z
              zatoki autobus w którym jedzie 150 pasażerów.
              • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.11.08, 23:43
                Ja akurat poszedłem pieszo, ale chciałem pokazać co pozostaje przy mizerii
                oferty MZK...
                • Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.08, 08:16
                  A ja jechałam autobusem w jedną stronę linią B, w drugą A. Może MZK
                  ma Ci jeszcze helikoptery zapewnić. Ci którzy wybrali się 1
                  listopada na cmentarz autobusem widzieli ile ich kursuje. Jeśli Ty
                  dostałeś zaćmienia to już tylko Twój problem.
                  • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 05.11.08, 08:55
                    W tej dyskusji nie tyle chodzi o wszystkich swietych bo to dosc
                    nadzwyczajna okazja co o mizerie codzienna oferty MZK. Na przyklad
                    na co dzien ode mnie na cmentarz przy Wroclawskiej mam jeden autobus
                    na 70 min, ktory w dodatku objezdza cale miasto, wiec mam wycieczke
                    krajoznawcza przy okazji... Na cmentarz jedrzychowski bus co 2
                    godziny okolo... PARODIA!
                    • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.11.08, 09:45
                      I jeszcze kiciu po BARDZO DOBREJ komunikacji 1 listopada - FATALNA
                      w dniu 2 listopada!!!
                    • Gość: BogdanS. MZK - Mizeria Zielonogórskiej Komunikacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 19:36
                      Właśnie! Po co to objeżdżanie całego miasta! Kiedyś tego nie było! I komu to
                      przeszkadzało?
                      • Gość: Kubaa Re: MZK - Mizeria Zielonogórskiej Komunikacji IP: 62.254.178.* 13.11.08, 08:58
                        Gość portalu: BogdanS. napisał(a):

> Właśnie! Po co to objeżdżanie całego miasta! Kiedyś tego nie było!
                        I komu to
                        > przeszkadzało?

No ale teraz jednym autobusem mozna objechac cale miasto i
                        powiedziec ze MZK wszedzie dociera. To ze kilka razy w ciagu dnia
                        juz sie pomija.
      • Gość: pol Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 05.01.09, 23:09
        nie podoba mi się nowy rozkład
      • Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 06.01.09, 13:10
        gdzie są wpisy niewygodne dla dyrakcji i pana profesora to jest
        skandal
    • Gość: bolko Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 06.11.08, 13:03
      Wszystko fajnie,że próbują myśleć, tylko dlaczego chcą spieprzyć
      linie nr 14 i puścić w stronę Wojska Polskiego. To jest
      faworyzowanie pacowników i studentów z "uniwersytetu". A ludzi z
      Piastowskiego myśliciele z mzk mają głęboko gdzieś - TO SKANDAL!!!
      PRZEMYŚLĆCIE TO JESZCZE RAZ FACHOWCY Z MZK, BO JA SIE NA TO NIE
      ZGADZAM!!!!!!!
      • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 06.11.08, 16:03
        Niech sobie jedzie jak chce, byleby jakis autobus sie czesciej
        pojawial na przystanku niz raz na godzine. Tak moge smignac do
        centrum i tam sie przesiasc na czesto jezdzacy inny bus i dotrzec do
        miejsca przeznaczenia :)
        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 16:34
          Kicia to zdaje sie jakas aktywistka z MZK, ktora nie widziala
          rozwiazan komunikacyjnych w wiekszych miastach. W istocie oferta MZK
          pozostaje bardzo mizerna, a nie zmieni sie to szybko, jesli nie
          wprowadza otwartych przetargow na obsluge poszczegolnych linii (o
          czym juz pisalem). A tak na marginesie, to takze szedlem na cmentarz
          pieszo i w zwiazku z tym pozdrawiam wszystkich bojkotujacych ten
          komunistyczny relikt - MZK ZG w ten sposob :)
          • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:08
            Jeśli chcesz porównywać ZG to porównuj do miast podobnej wielkości,
            a nie większych, bo to chyba logiczne, że większe miasta mają więcej
            kursów. A pokarz mi miasto pokroju ZG w którym :

- Każdy autobus jest wyposażony w wielotaryfowy automat biletowy,
            - Autobusy są punktualne,czyste i zadbane (wystarczy pojechać do
            takiego Wrocławia i porównać wnętrza autobusów i tramwajów),
            - Wszystkie pojazdy posiadają kamery,
            - Na przystankach są tablice świetlne,
            - większość autobusów zapowiada przystanki, itp itd.

Pokarz mi prosze choć jedno miasto WIELKOŚCI ZIELONEJ GÓRY, które ma
            podobne rozwiązania i przez to lepszą komunikację
            od "komunistycznego" MZK w Zielonej Górze. Twoje wypowiedzi
            znakomicie pasują do wójta Bukowieckiego (gmina Zabór), który to
            niechce mostu w Milsku, bo będzie musiał drogę budować:) i autobusów
            MZK za które musi płacić.Szkoda, że nie rozumie, że łaski żadnej
            nikomu nie robi.

Nie twierdze, że w MZK nie ma nic do poprawienia - chociażby rozkład
            jazdy.Moim zdaniem w tej chwili jest za dużo połączeń bezpośrednich,
            które odbijają się na częstotliwości na niektórych liniach. Ale z
            tego co mi wiadomo od stycznia ma się to zmienić. Pytanie czy wtedy
            tu wrócisz i pochwalisz. Nie wierze w to. Ale nie martw się ile byś
            tu postów krytycznych nie napisał MZK ZG zawsze będzie miał
            pasażerów i nic mu nie grozi, dlatego, że świadczy usługi wysokiej
            jakości i nie musi bać się konkurencji. Potwierdzają to specjaliści
            zajmujący się zagadnieniami na co dzień, a nie tylko tacy, którzy w
            temacie nie mają zbyt wielkiego poglądu na to o czym piszą.

Pozdrawiam i życze więcej obiektywizmu.
            • Gość: Jester Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:51
              > - Każdy autobus jest wyposażony w wielotaryfowy automat biletowy,

To że bilety można kupić tylko w automacie, lub (o ile się nie mylę) w jednym z nielicznych punktów MZK, to moim zdaniem jest pierwszym argumentem na minus w ocenie MZK. We wszystkich miastach w których zdarzało mi się korzystać z komunikacji, bilety można było kupić w każdym kiosku, a często nawet w takich miejscach jak warzywniaki itp. Mało tego: w niektórych miastach na każdym z ważniejszych przystanków stoją budki zakładu komunikacji w których sprzedaje się tylko bilety ! I wcale nie jest tu mowa o miastach wielkości stolicy. W ZG muszę zawsze mieć przy sobie drobniaki bo inaczej (szczególnie wieczorem) czeka mnie spacer, bo u kierowcy też nie kupię biletu. Gdybym miał więcej czasu to przeprowadziłbym osobistą krucjatę na rzecz przywrócenia sprzedaży biletów w punktach handlowych, tak jak to było kiedyś. Automaty powinny być co najwyżej uzupełnieniem dystrybucji biletów.
            • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 13:16
              Otoz pokazuje - Gorzow Wielkopolski, Jelenia Gora, Legnica. Tam byc
              moze nie ma "tablic elektronicznych", ktore de facto w ZG zadnej
              roli nie spelniaja, ale autobusy jezdza znacznie czesciej. Co do
              tego, ze w ZG autobusy MZK sa zadbane, to odsylam do wynikow
              kontroli ITD, ktora wykazala, ze 30% taboru nie powinno wyjezdzac na
              ulice. I na koniec, prosze nie prownywac mnie do zadnego wojta, gdyz
              Twe amatorskie argumenty swiadcza o Twym braku obycia w innych
              realich niz zielonogorskie oraz tzw. know-how.
              • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 15:11
                A jeżeli wyjdziemy poza Polskę to mogę podać przykład z Francji, jeżeli tak się
                boimy prywatnych przewoźników. Miasto 200tyś, więc niewiele większe od ZG,
                autobusy linii miejskich, standardowo co 10-15, wszystkie miejskie linie! O tym
                się nie śniło w zielonogórskim MZK.
                Dobra nie było tam tablic, ale jak przyszedłem na przystanek to jestem PEWIEN że
                w ciągu max. 10-15 minut coś pojedzie, w ZG mogę sobie podejść na przystanek i
                zobaczyć na super-wypas tablicy, że mój bus za godzinkę podjedzie... Ech...
                • Gość: yy Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 17:01
                  Zadabane i punktualne autobusy w ZG? HAHA !
                  Powiedz mi czy przeciekający autobus, strumyczki wody kapiące na siedzenia,
                  pleśń , i grzyb od wilgoci to "zadbanie" ? Poprzyklejane gumy do siedzeń też ?
                  • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 17:45
                    Gość portalu: yy napisał(a):

> Zadabane i punktualne autobusy w ZG? HAHA !
                    > Powiedz mi czy przeciekający autobus, strumyczki wody kapiące na siedzenia,
                    > pleśń , i grzyb od wilgoci to "zadbanie" ? Poprzyklejane gumy do siedzeń też ?

Chyba najbardziej obiektywna była ostatnia kontrola ITD, 30% autobusów nie nadaje się do jazdy... To coś do myślenia dla tych, co się zachwycają tymi zadbanymi autobusami!
                    • Gość: wojtas Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:22
                      Ej patrzcie na inne linie nie tylko w miescie np. taka linia 27 zatloczona rano
                      44 miało taką sytuacje jak 27 i co dostalui autobus przegubowy ale oczywiście 27 tez git codzinnie jezdzi scania i najnowszy man wiec ja mówie ze mzk jest ok
                      ale są złe strony przetłoczony 8 co 8 minut niby a zawsze tłok to znaczy ze co 5 minut powinna być
                      • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 18:28
                        Tylko zwaz, ze zazwyczaj 27 i 44 jezdza jeden za drugim i jak sie
                        spozniasz (mi tak czesto sie zdarza) to na oba jednoczesnie. Poza
                        tym nie wiem, dlaczego na 27 zawsze jezdza najlepsze autobusy
                        (czyzby dlatego, ze w Ochli mieszka szefowa MZK ?), a na 14 i 1
                        puszczaja uzywance (choc mogliby nawet puszczac stada 15-letnich
                        ikarusow, gdyby zwiekszyli czestotliwosc kursow).
                        • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 20:03
                          Krótkie wozy wymieniają się na wszystkich liniach. Ten który dziś
                          jest na 27 jutro moze być na
                          1,3,5,7,12,13,14,17,19,20,22,23,25,28,33,34 albo 44. Używane scanie
                          (2 sztuki) też jeżdżą na wszystkich liniach i nieprawda, że tylko na
                          14 i 1.
                          • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 20:07
                            Fakt, jednak zauwaz, ze w kierunku Ochli zawsze jezdza najlepsze
                            wozy.
                            • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.11.08, 20:33

> Fakt, jednak zauwaz, ze w kierunku Ochli zawsze jezdza najlepsze
                              > wozy.

Prawda, MZK ma swoich faworytów, drugi faworyt to Zacisze, stamtąd można
                              dojechać prawie wszędzie, co prawda za każdym razem co godzinę, ale zawsze to
                              lepiej niż z Raculki...
                              • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.08, 23:55
                                Czy autobusy z linków poniżej jeżdżące na 27 są rzeczywiście
                                najnowsze. Panowie nie szukajcie dziury w całym. Na 27 jeżdżą many
                                ale też jelcze i scanie. Autobusy zmieniają linie tak jak kierowcy.
                                I nieprawdą jest, że tylko najnowsze jeżdżą na 27. Bo stare też tam
                                jeżdżą. Zmieniają się tak samo jak w mieście.
                                www.zkmkm.org/showphoto.php?photo_id=1645
                                www.phototrans.eu/14,262925,0.html
                                • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: 62.254.178.* 12.11.08, 16:01
                                  Nie chodzi tu o konkretne modele autobusow, ktore akurat jezdza, ale
                                  o ogolna mizerie zielonogorskiego MZK.
                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 16:27
                                    Ja mam takze zastrzezenia do nazewnictwa przystankow. Mianowicie,
                                    jak mozna nazwac przystanek "Szosa Kisielinska - przed
                                    skrzyzowaniem", nastepny to "szosa Kisielinska - przed wiaduktem", a
                                    dalszy to "Szosa Kisielinska - za wiaduktem". Na Wyszynskiego jadac
                                    od centrum przystanek "Przychodnia" to "Wyszynskiego I", a do
                                    centrum "Wyszynskiego III". Czy nie powinni nazywac przystankow
                                    zgodnie z ulicami, ktore znajduja sie przy tej glownej lub
                                    najbardziej znanych budynkow w okolicy, np. "Wyszynskiego I (lub
                                    Wyszynskiego III - nielogiczne)nazwano by wowczas "Kraljevska",
                                    a "Szosa Kisielinska przed skrzyzowaniem" - "Mragowska". Tak jestw
                                    KAZDYM duzym miescie (tak, rowniez w Gorzowie).
                                    • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.08, 16:39
                                      Znajdź mi w Gorzowie gadający autobus albo tramwaj to będziesz
                                      dobry :).
                                      • Gość: xmen Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 12.11.08, 17:46
                                        "gość" nie ma MZK za złe gadających autobusów tylko nielogiczne
                                        nazwy(zapowiedzi)przystanków i z tym się z nim zgadzam.
                                      • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.08, 17:48
                                        do braidv

Czy on napisał o gadającym autobusie?! Napisał o nazwach przystanków
                                        w rozkładzie internetowym MZK! Masz problemy z zatrybieniem prostego
                                        tekstu? Czyli trybisz jak specjaliści od rozkładów w naszym MZK...
                                    • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.08, 17:48

> Ja mam takze zastrzezenia do nazewnictwa przystankow. Mianowicie,
                                      > jak mozna nazwac przystanek "Szosa Kisielinska - przed
                                      > skrzyzowaniem", nastepny to "szosa Kisielinska - przed wiaduktem", a
                                      > dalszy to "Szosa Kisielinska - za wiaduktem". Na Wyszynskiego jadac
                                      > od centrum przystanek "Przychodnia" to "Wyszynskiego I", a do
                                      > centrum "Wyszynskiego III". Czy nie powinni nazywac przystankow
                                      > zgodnie z ulicami, ktore znajduja sie przy tej glownej lub
                                      > najbardziej znanych budynkow w okolicy, np. "Wyszynskiego I (lub
                                      > Wyszynskiego III - nielogiczne)nazwano by wowczas "Kraljevska",
                                      > a "Szosa Kisielinska przed skrzyzowaniem" - "Mragowska". Tak jestw
                                      > KAZDYM duzym miescie (tak, rowniez w Gorzowie).

Dokładnie, tym bardziej że wiele autobusów jedzie długo tą samą ulicą i świetnie
                                      by to ułatwiło orientację w przystankach. Taka 19 jedzie praktycznie tylko i
                                      wyłącznie Batorego.
                                      Poza tym krótkie nazwy przystanków jak Kraljevska czy Rzeźniczaka łatwo zapamiętać
                                      • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.11.08, 17:53
                                        Moje propozycje to (przykładowo):

Linie jadące Batorego:

*Batorego przy Źródlanej
                                        *Batorego przy Rzeźniczaka (z powrotem przy Zamoyskiego, a nie durne
                                        KTBS)
                                        *Batorego przy Trasie Północnej
                                        *Batorego przy ogrodnictwie

Linie jadące Wyszyńskiego:

*Wyszyńskiego przy Węgierskiej (ew. przy Kraljevskiej, ale tu można
                                        język sobie połamać i dlatego wolę Węgierską)
                                        *Wyszyńskiego przy Monte Cassino
                                        *Wyszyńskiego przy Wiśniowej (ew. przy Ptasiej)

A nie jakieś głupie numerki (I, II, III)...
                                        • Gość: qwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 19:58
                                          Jak widzę naklejki na autobusach "Zmień wóz na bus" to ręce opadają. Zamienił
                                          stryjek siekierkę na trociny.
                                        • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 20:02
                                          do cezarego

Pojeździj sobie 19 i 23 i przekonaj się co jest zapowiadane, bo z
                                          tego co piszesz widać wyraźnie, że dawno nie jeździłeś :).
                                          Odnośnie Wyszyńskiego zgoda.
                                          • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.11.08, 21:01
                                            Właśnie, można by też nadać konkretne nazwy a nie je zmieniać jak coś komuś
                                            akurat pasuje. Moim faworytem był swego przystanek przy Centrum (sic!).
                                            Pamiętacie jak się nazywał???

Boh. Westerplatte Biuro Kredytowe "Multiko"

Wiadomo, wszyscy wiedzą gdzie jest Multiko a gdzie jest Centrum to nikt.

Czy ktoś za to pieniądze bierze???
                                            • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.11.08, 14:58
                                              do braidv

Mnie nie interesuje bełkot z głośników (tak bełkot, bo albo prawie
                                              nic nie słychać, albo facet sepleni) tylko to co jest na stronach
                                              internetowych z rozkładem jazdy MZK ZG!

A na Batorego poza Źródlaną i ogrodnictwem nazwy przystanków są do
                                              dupy!!!
                                              • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 17:15
                                                Fakt, zapowiedzi w autobusach sa na plus dla MZK ZG, natomiast tresc
                                                mojego zarzutu nie dotyczy tego (choc przewaznie z tylu autobusow
                                                tych zapowiedzi nie slychac), lecz jak juz wyjasniano (za co
                                                dziekuje) braku spojnosci i logiki w nazewnictwie przystankow.
                                                Przyklady:
                                                -przystanek przy Carrefourze:
                                                w jedna strone "Dabrowki przy parku", a w druga "Dabrowki" (wg mnie
                                                mozna by nazwac "Park sw. Trojcy", bo o ile mi wiadomo ten skwerek
                                                nosi taka nazwe)
                                                -przystanek przy sklepie Tobi przy Ssie Kisielinskiej
                                                do centrum "Szosa Kisielinska za wiaduktem"
                                                z centrum "Szosa Kisielinska przed Raculka"

Wiecej przykladow mozna by mnozyc, ale niedawno wracalem z Droszkowa
                                                linia 25 i najwieksza "sympatie" zdobyl (zapowiadany zreszta dumnie
                                                przez tego lektora przystanek "Szosa Kisielinska przed
                                                skrzyzowaniem" :)
                                                • Gość: dfgg Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 19:54
                                                  Czy MZK musi na wszystkim zarabiac, że nawet w ogłoszeniach przystanku słychac
                                                  reklamy!

Np. przystanek przy poczcie na ul. Weterplatte jest zapowiadany jako:
                                                  "Szkoła językowa Lingua Viva - Języki świata". To już nie można było powiedzieć
                                                  "Poczta" ? Tak samo sytuacja sie ma na przeciwko elżbietanek "szkoła tańca Gracja".
                                                  • Gość: Zadowolny Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 23:53
                                                    A ja dziękuję MZK za to, że autobusy nie jeżdzą na czas:) Mam więcej
                                                    kasy w kieszeni i jestem zdrowszy od tego chodzenia rano na
                                                    piechotę:)
                                                  • Gość: zegarmistrz Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 18:42
                                                    zegarek sobie ustaw i bedzie po problemie.pisac bzdury kazdy potrafi.
                                                  • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.11.08, 21:37
                                                    A ja uważam ,że nasze MZK jest naprawdę dobre:))
                                                    I imponujące jest dążenie do ciągłego rozwoju i ekologi.
                                                    Tutaj link do artykułu w Infobusie:
                                                    transinfo.pl/text.php?id=20371&from=tag
                                                    Zwłaszcza podoba mi się pomysł z duobusami:))

• Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 21.11.08, 21:43
                                                    Tutaj wypowiedz p. Langner:

<<
                                                    Mówi Barbara Langner, Dyrektor Miejskiego Zakładu Komunikacji w
                                                    Zielonej Górze:

Jesteśmy gotowi, po ogłoszeniu przez Marszałka naboru, do
                                                    aplikowania o unijne wsparcie II etapu projektu. Mamy również
                                                    założenia i pracujemy już nad III etapem, w którym chcielibyśmy
                                                    stworzyć opracowany na podstawie opinii nauko­wej zespołu prof.
                                                    Olgierda Wyszomirskiego korytarz wysokiej jakości obsługi
                                                    pasażerskiej. Będzie to ciąg linii priorytetowych obsługiwanych
                                                    przez pojazdy o napędzie elektrycznym tzw. „duobusy'. Pojazdy te na
                                                    odcinkach z trakcją elek­tryczną pojadą jak trolejbus, a tam gdzie
                                                    nie ma trakcji, poruszać się będą przy pomocy silnika dieslowego,
                                                    produkują­cego energię elektryczną. Jest to dość odległa przyszłość,
                                                    ale już o niej myślimy.
                                                    >>

Niezły pomysł:)) oby tylko jak najszybciej udało się go zrealizować!

• Gość: Jacek Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.08, 23:34
                                                    Zapraszam na www.zkmkm.org
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 14:39
                                                    Po co w ZG tak droga zabawka, skoro wzorem autobusów również te
                                                    duobusy będą grzęzły w korkach, jak to ma miejsce teraz ?? "Światła"
                                                    pani Langner zamiast bawić się w tę pseudoekologię niech lepiej
                                                    zwiększy częstotliwość kursowania autobusów, bo te zmiany w ramach
                                                    optymalizacji są wyłącznie kosmetyczne i wykazują dbałość o jeden
                                                    ciąg komunikacyjny. A co do tej ekologii, to zdaje mi się, że
                                                    większość floty MZK to 10-12 jelcze i wpodobnym wieku używane MANy,
                                                    w których notorycznie psują się drzwi. Przykro mi czytać takie
                                                    bzdury, które wypisujecie. W tak wielu mastach komunikacja działa
                                                    dużo sprawniej niż w ZG, a te quasi-ekologiczne rozwiazania (o
                                                    których słyszalem już pół roku temu) jakości komunikacji nie
                                                    poprawią z perspektywy zwykłego pasażera.Postuluję więc o
                                                    ustanowienie przewoźników na poszczególnych liniach drogą otwartych
                                                    przetargów. Niech wygrywa najlepszy, a nie monopolista.
                                                  • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.08, 20:11
                                                    Widziałeś już nowe rozkłady jazdy??? To może tak nie ktytykuj czegoś
                                                    czego jeszcze na oczy nie widziałeś. Wszystko u Ciebie jest na
                                                    nie. Top sam kup autobusy i obsługuj nimi mieszkańców a nie tylko
                                                    wypisujesz bzdury na forum.
                                                  • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 23.11.08, 20:19
                                                    Ręce opadają jak się czyta takie "wypracowania"!
                                                    Należysz dla ludzi wiecznie niezadowolonych i stale narzekających:((
                                                    Co by tu nie napisano to i tak bedziesz się czepiał!

A więc pozwól ,że wyraże swoją opinię:
                                                    uważam ,że nasze MZK jest może nie wzorowe ale na tle Polski bardzo
                                                    dobre.
                                                    W niektórych polskich miastach "zwijają" trakcje elektryczne ( patrz
                                                    tramwaje w GOP) a u nas poważnie się myśli o stworzeniu czegoś
                                                    nowoczesnego i ekologicznego.
                                                    Niestety na miarę Polski to ewenement.
                                                    Tak trzymać MZK!
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 17:37
                                                    Racja, nie jestem zadowolony, ale powiedz mi, proszę, co mi zwykłemu
                                                    z ekologicznych rozwiązań (które, gwarantuję Ci, nie wejdą w ogóle w
                                                    życie), skoro autobusy kursują tak RZADKO. Nie lepiej dokupić więcej
                                                    nowych tudzież ekologicznych autobusów, by jeździły częsciej niż
                                                    bawić się w coś takiego ? A co do nowych rozkładów, to wiem jak jest
                                                    i po tylu latach korzystania z MZK, nie wierzę, że będzie lepiej.
                                                    Czekam tylko, kiedy miasto pójdzie po rozum do głowy i zorganizuje
                                                    przetargi na komunikację miejską.
                                                  • Gość: qqwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 19:50
                                                    MZK chce ekolgii? To niech za kupi Solarisy!
                                                  • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 25.11.08, 21:18
                                                    Tutaj cos dla tych co się "boją" ekologii
                                                    miasta.gazeta.pl/plock/1,40703,5985561,Tramwaj_w_Plocku__Za_czy_przeciw__Glosuj_.html

Jak widać inne , nawet polskie miasta, poważnie rozważają budowe
                                                    tramwajów.
                                                    Płock jest miastem porównywalnym z ZG więc dlaczego mamy zostawać w
                                                    tyle?
                                                  • Gość: qwwe Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 21:46
                                                    Solaris będzie bardziej ekologiczny.
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 22:51
                                                    Akurat z mojej strony tramwaj znaduje pełną aprobatę ! Ja jestem ZA
                                                    tramwajami ! Nie popieram jednak tych pseudo-trolejbusów, bo one i
                                                    tak staną w korkach. Poza tym jak się zdecydują na tram, to
                                                    przynajmniej będą w miare często kursować... Ale to odległa
                                                    przyszłość, a na stronach związanych z MZK znalazłem kolejny
                                                    prawdziwie "racjonalny i ekologiczny" zakup MZK ZG

www.zkmkm.org/tydzien/1a.jpg
                                                    Jak dla mnie, ten autobus wygląda gorzej od jelczy. Gratuluję
                                                    zakupu, ktory za 5 lat się rozwali !
                                                  • Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 23:19
                                                    Widzisz Mistrzu i znów się mylisz!!!!!! Bo to nie jest zakup przez
                                                    MZK tylko test marki której w ZG jeszcze nie mamy.Kolejny raz dałeś
                                                    dowod, że wypowiadasz sie w temacie o którym niezbyt wiele wiesz.To
                                                    narazie test i tylko test rozumiesz???? Poza tym nawet jeśli te wozy
                                                    miały by być kupione nie mam wątpliwości, że niskopodłogowe
                                                    mercedesy są lepsze od wysokopodłogowych jelczy. Widać, że
                                                    niektórych boli, że MZK w ZG radzi sobie całkiem nieźle.
                                                  • Gość: zgorzanin Re: MZK Zielona Góra IP: 83.16.0.* 26.11.08, 07:10
                                                    Pomysł z tramwajami jest bardzo dobry.
                                                    To teraz renesans w świecie.
                                                    Skoro Płock, Olsztyn czy inne miasta mogą to dlaczego nie my?
                                                    Może zamiast duobusów zainwestować w tramwaje?
                                                    Ale z drugiej strony słyszałem ,że ten profesor z Gdańska co nam
                                                    przygotowywał analizy jest "miłośnikiem" autobusów toleruje
                                                    trolejbusy a nie lubi tramwajów:((
                                                    Ja też jestem ZA tramwajami w ZG!
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 10:40
                                                    Nawet jeżeli to testy, to autobus wygląda jak przedpotopowy, więc
                                                    gratuluję ROZWAZANIA kupna czegoś takiego ! Spójrzcie na Gorzów,
                                                    jakie tam kupiono przegubowe MANy, a jakie w ZG - śmiech. MZK ZG
                                                    świetnie sobie radzi - chyba w mniemaniu miłośników komunikacji, bo
                                                    rozkład i racjonalizm połaczen jest gorszy niż w Kazachstanie.
                                                    Autobusy jeżdżą jeden za drugim (szczególnie 0, 27 i 44). Jak
                                                    spóźnisz się na jeden, to przeważnie na wszystkie. I gdybym swym
                                                    życiu nie mieszkał długi czas poza ZG, to może nie wiedziałbym jak
                                                    może funkcjonować komunikacja z prawdziwego zdarzenia. Życzę Ci,
                                                    żebyś kiedyś miał taką okazję.
                                                  • Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 13:09
                                                    W takim razie odpowiedz mi na pytanie dlaczego miłośnicy komunikacji
                                                    z GORZOWA przyznają, że to Zielona Góra ma lepszą komunikację
                                                    miejską ? miasta.gazeta.pl/gorzow/1,37664,4473416.html
                                                    Zanim odpowiesz o ile w ogóle pozwole sobie stwierdzić, że są
                                                    obiektywni.
                                                    Co do rozkładów jazdy masz racje wymagają one poprawek i o ile mi
                                                    wiadomo to są one w tej chwili tworzone z pomocą specjalistów w tej
                                                    dziedzinie z zespołu profesora. A układa je też nie byle kto bo
                                                    chyba największy miłośnik komunikacji w ZG założyciel klubu
                                                    miłośników (www.zkmkm.org), który etapami awansował w mzk i zna tą
                                                    firmę jak własną kieszeń.
                                                    Ciekawy jestem, czy pojawisz się tu w styczniu i napiszesz choć
                                                    jedno dobre słowo po zmianach, które mają nastąpić. Szczerze w to
                                                    wątpie, bo nawet krytykowałes już coś czego na oczy nie widziałeś.
                                                    dlatego cieszy, że głosów bardzo negatywnych jest zdecydowanie
                                                    niewiele.
                                                    A jak tak bolą Cie zakupy autobusów dla MZK, to na pewno mieszkańcy
                                                    miasta jak i sama firma nie będą mieli nic przeciwko jeśli
                                                    zafundujesz im kilka nowych autobusów, by nie musiało wybierać
                                                    pojazdów używanych, którymi ratują się wszystkie firmy komunikacyjne
                                                    w Polsce.
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 17:16
                                                    Ja tylko czekam, kiedy miasto pojdzie po rozum do głowy i rozpisze
                                                    przetargi na obsługę poszczególnych linii i uwolni się od monopolu
                                                    MZK. Co do tego miłośnika, to nie będę się wypowiadał, gdyż być może
                                                    zna firmę, zna się na autobusów, ALE rozkładów to on tworzyć nie
                                                    potrafi, czego dobitny przykład miałem dzisiaj na przystanku przy
                                                    Głowackiego (o, przepraszam, zielonogórskie MZK wymyśliło
                                                    nazwę "Jaskółcza-szkoła"), kiedy przed nosem przejechało mi 0 i 27.
                                                    Nie wiem czy masz świadomość, że sentymentalizm nie zawsze służy
                                                    dobru mieszkańców, ale w tym mieście tego nie rozumieją, czego
                                                    odzwierciedleniem jest poziom inwestycji w ZG. A co sie tyczy
                                                    Gorzowa, to być może niektórzy uważają, ze w ZG jest lepiej pod
                                                    wzgl. komunikacji, ale fakt, ze w GW kursuje 6 linii w regularnych
                                                    odstepach czasowych, a w ZG 2 mowi sam za siebie. Poza tym zaważ jak
                                                    nieefektywne są połączenia w ZG (np. 10). W takiej konfiguacji nie
                                                    opłaca sie jezdzic autobusem, gdyż okrąża on całe miasto i podróż,
                                                    ktora powinna trwać 10 min zajmuje poł godziny. Po nowym roku nic na
                                                    tej linii się nie zmieni... Z całym szacunkiem do czego Ty chcesz
                                                    mnie przekonywać ?
                                                  • Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.08, 17:42
                                                    Jedna mała uwaga. Rozkłady jazdy obowiązują od lat. A prace tego
                                                    człowieka i to czy on umie układać rozkłady czy nie będziesz mógł
                                                    ocenić w styczniu po wprowadzeniu w życie rozkładów , które teraz są
                                                    układane. Trudno, by to co było kiedyś stworzone przypisywać komuś
                                                    kto tego nie robił.
                                                    Mam nadzieje, że będziesz miał na tyle obiektywizmu i w styczniu
                                                    przyznasz, że miałem racje i że np. 0,27 i 44 nie jeżdżą już razem,
                                                    tylko rozłożone w sensownym takcie.
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 18:22
                                                    Być może...choć liczyłem, że autobusy generalnie jeździły bedą
                                                    częściej, a niestety tak nie będzie :( Ponadto te kombinacje z linią
                                                    0, nie wspominając o całkowitym puszczeniu jej przez Wyszyńskiego,
                                                    co z mojej perspektywy wydłuzyłoby jazdę z 10 do 25 min. nie
                                                    napawają mnie optymizmem.
                                                  • Gość: milosnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 18:58
                                                    Linia "0" zostaje na swojej trasie. Nową linią wspomagającą linie 0
                                                    i 8 będzie 80.Różnica w czasie jazdy między linią 0 po starej
                                                    trasie, a linią 80 po nowej trasie to ok. 8 minut a nie 15.
                                                    Co do częstotlwiości poczekajmy aż pojawią się nowe rozkłady. Do
                                                    tego czasu życze więcej optymizmu.
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 17:29
                                                    Gratuluję MZK ZG, za dokonały rozkład jazdy linii 0. Dziękuję, że
                                                    nie będzie kursowała w soboty i niedzielę, a w zamian za to
                                                    zafundowana zostanie mi przejażdżka linią 80 przez całe miasto !!!
                                                    Brawo !
                                                  • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.08, 17:17
                                                    już jest!
                                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 23.12.08, 19:21
                                                    co i gdzie?
                                                  • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 19:26
                                                    Nowy rozkład oczywiście: www.mzk.zgora.pl/rozklad2/
                                                  • Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 06.01.09, 13:11
                                                    jak w komunizmie obowiązuje cenzura i branie pod stołem
                                                  • Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 24.01.09, 17:02
                                                    Kiedy Gazeta Lubuska I Radni Miasta zajmną się nowym rozkładem jazdy
                                                    i krytycznymi uwgami mieszkańców miasta kiedy Pani Dyrektor MZK
                                                    rozlczy się z Panem Profesorem ze swojego dzieła społeczeństwo
                                                    zielonej góry nie zapomni o tym i w krótce się upomni wcześniej niż
                                                    Pani Dyrektor sobie mysli nikt nie będzi czekał do wiosy na przejawy
                                                    indolecji i niegospodarnośći a mieszkańców się ma za idiotów i ma
                                                    się w nosie
    • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.11.08, 10:30
      transinfo.pl/text.php?from=mail&id=20371
      • Gość: Alcia Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 23:34
        A ja zgadzam się z "gosc". Mogą pisać co chcą, "miłośnik KM" i inni
        również; dla mnie liczy się to co jest teraz, a odnoszę wrażenie, że
        MzK Zielona nie dość, że nie inwestuje w nowe połączenia, ale
        rzeczywiście puszcza autobusy jeden za drugim.
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.11.08, 10:57
          No i co?

Na początku grudnia mieliśmy poznać nowy rozkład, który ma
          obowiązywać od 1 stycznia...

POZNAMY?

Może ktoś z MZK coś napisze?
          • Gość: PAWEL Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 29.11.08, 17:51
            Poczatek grudnia to nie to samo co koniec listopada
    • Gość: klo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 18:52
      Kiedy nastapi ta wielka optymalizacja rozkładów jazdy?
      Czy zmiany kursów zostana tak samo zmienione jak pokazuje plik pdf. który jest
      dostepny na stronie mzk.zgora.pl ?
      • Gość: Kubaa Re: MZK Zielona Góra IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 01.12.08, 12:29
        Wszelkie zmiany rozkładów i takie tam nie rozwiążą podstawowego problemu.
        Autobusów jest za mało, jak ktoś nie wierzy, niech się przejedzie ósemką lub
        zerówką. Trudno w ogóle wejść.

Zmiany powinny iść w kierunku rozwoju zakładu, wszędzie w PL powstają nowe linie
        bo wszyscy stawiają na komunikację publiczną.

Duobusy to świetny pomysł, tańsze niż tramwaje a równie ekologiczne, wytyczyć
        dla nich buspasy i korki mamy z głowy.
        Pytanie które należy sobie postawić, czy opłaca się budować całą trakcję i
        infrastrukturę dla dwóch trolejbusów na godzinę?? Taki jest obecny standard
        niestety....

Pozdro
        • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Góra IP: *.ztpnet.pl 01.12.08, 20:15
          No nie przesadzałbym z tymi dwoma trolejbusami na godzinę;((
          Jeśli powstaną (OBY)to częstotliwość musi być nieporównywalnie
          większa.
          Myślę ,że będzie to co 8-10 minut (duobusy mają byc przegubowe)
          a więc powinno wystarczyć;))
    • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 16:53
      Tak, autobusow jest zdecydowanie za malo no i trasy. Zobaczymy,jak
      bedzie wygladal nowy rozklad, ale watpie, zeby sie znaczaco
      poprawil. Ponadto ja jestem za trmwajami, a nie duobusami, bo jaka
      to ekologia skoro poza centrum i tak bedzie jezdzil na silniku
      spalinowym. To tylko rozmienianie sie na drobne; taka niby-inwestycja
      • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.08, 19:54
        Nie przesadzajmy, że w naszym mieście rokład jazdy jest taki
        tragiczny. Kiedyś był problem ze stadami na Zaciszu i Batorego.
        Teraz został jeszcze na liniach 0 i 44. W każdym razie autobusy u
        nas jeżdżą i to widać. Na pewno ten rozkład wymaga poprawek i od
        stycznia ocenimy ten który wprowadzą. A jak może wyglądać rozkład
        jazdy w mieście podobnym do Zielonej Góry zobaczcie sami. Koszalin
        120.00 mieszkańców. Polecam link z rozkładem w tym właśnie mieście.
        Ilość linii - 15 plus jeden nocny na plus tego miasta ale w
        tragicznych godzinach www.mzk.koszalin.pl/rozklad.php .
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.12.08, 20:57

Teraz już opinie nie są brane pod uwagę. Właśnie zakończyło się
          przygotowywanie nowych rozkładów jazdy w dni robocze. Teraz zespół
          pracuje nad sobotami i niedzielami. W przyszłym tygodniu nowe
          rozkłady pojawią się na przystankach (obok starych) i na stronie
          internetowej MZK.

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081202/POWIAT16/909314984
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.12.08, 20:58
          www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081202/POWIAT16/909314984

Właśnie zakończyło się przygotowywanie nowych rozkładów jazdy w dni
          robocze. Teraz zespół pracuje nad sobotami i niedzielami. W
          przyszłym tygodniu nowe rozkłady pojawią się na przystankach (obok
          starych) i na stronie internetowej MZK.
          • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 21:12
            Ale w ZG o nocnych jeszcze nie pomysleli. No coz...W GW sa 3 linie.
            • Gość: kicia Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 22:05
              Tak, 3 linie z 3 kursami o 23:30, 0:00 i 3:30. To przewozy
              pracownicze.
              • Gość: tomex Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 10:18
                Szlag mnie trafia jak slucham p.dyrektor Langner, ktora z uporem
                maniaka twierdzi, ze zmiana trasy linii "14" jest konieczna w celu
                polaczenia kampusow. Wszystko oczywiscie tlumaczone jest dobrem
                mieszkancow. Problem w tym, ze zmiana ta w istocie wyglada to na
                jakis kiepski zart wobec mieszkancow zachodniej czesci miasta od lat
                korzystajacych z czternastki. Moje pytanie brzmi: dlaczego likwiduje
                sie linie nr "7", ktora laczy kampusy, i ktora wedlug szefostwa byla
                jedna z najmniej rentownych linii, ale mimo to na sile wpycha sie na
                jej trase zmieniona "14"? Do tego mit o laczeniu kampusow - skoro
                juz tak bardzo chce sie je polaczyc jedna linia, to z tego co czytam
                od stycznia bedzie je laczyc "25" - dlaczego wiec nie zostawic "14"
                na starej trasie? Wedlug mnie cala ta "optymalizacja" w wydaniu MZK
                ZG kupy sie nie trzyma. Lansowane sa pomysly, ktore niewiele maja
                wspolnego z potrzebami mieszkancow.
                • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.12.08, 14:35
                  Po to właśnie by nie dawać pola do popisu kolegą kktórzy ciągle sie
                  wypowiadają, że w ZG autobusy jeżdżą za rzadko. Jeśli mają jeździć
                  częściej to linii musi być mniej. 8 jeździ raptem kilka minut
                  dłużejod 14.
                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 16:47
                    "Tomex" ma rację. Skoro brakuje autobusów, to po co je sprzedają ??

www.mzk.zgora.pl/index.php?bmF2PTEmbGFuZz1wbCZkYmlfaWQ9MTg5
                    Jak dla mnie, nie ma znaczenia czy jeżdża Ikarusy czy Solarisy,
                    ważne by jeździło dużo (tak, dużo) autobusów, którymi można dojechać
                    do każdej części miasta. A usprawiedliwianie głupiej zmainy "14"
                    presją tych czy innych ludzi jest doprawdy idiotyczne ze
                    strony "delete". Gratuluję małomiasteczkowego myślenia ("raptem
                    kilka minut dłużej" jeździ także "10" - modelowa linia MZK ZG).
                    • Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 03.12.08, 17:23
                      Bez sensu jest ta zmiana trasy "14" jeśli ma być
                      likwidowana "7". "14" z Zawadzkiego na Śląskie dotychczasową trasą
                      to było bardzo dobre rozwiązanie. Obecnie praktycznie tylko 8
                      zostanie mieszkańcom os. Piastowskiego żeby do centrum dojechać...
                      • Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 03.12.08, 17:27
                        Do tego "25" ma jeździć też na Wyczółkowskiego, a przecież "8"
                        czy "13" zatrzymują się też blisko dawnego WSP. Na pewno studenci
                        mają bliżej ze skrzyżowania Wojska Polskiego/Zacisze/Wyszyńskiego na
                        uczelnię niż mieszkańcy os. Piastowskiego będą mieli na 14,
                        zwłaszcza że teraz sporo osób jeździ do Focus Parku, a 10 jeździ
                        rzadko i na około...
                        • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 21:57
                          Jasne, jedni mają mieć 2 linie do wyboru a inii wcale. Bo ósemka jedzie 6 minut
                          dłużej. No straaaaszne.
                          • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 22:52
                            Ja domagam się przetargów na usługi komunikacji miejskiej tak, jak
                            ma to miejsce w wielu miastach. Niech w końcu powołają jakąś komórkę
                            w Urzedzie Miasta, która będzie odpowiadała za utrzymanie
                            komunikacji (np. jak ZTM w Warszawie) i to ona będzie ustalala
                            kursy; powinno się skończyć z monopolem MZK i ogłosić przetarg na
                            prowadzenie danych linii i po sprawie. Skoro MZK nie ma autobusów,
                            to z pewnościa znajdzie je prywanty przewoźnik, który będzie woził
                            ludzi honorując miejskie bilety (nie MZK, bo wydawanie biletów przez
                            MZK to swoiste kuriozum; tym powinna zajmować się miasto poprzez ZTM
                            czy ZDiK - zależnie od nazwy).
                            • Gość: anty fularz :) Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 01:39
                              "Kibic z dala niech się nie wpie..."
                              • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.12.08, 09:50
                                Obecnie na linii "14" jeżdżą trzy autobusy (dwa całodzienne i jeden
                                od 7 do 17) a na linii "7" dwa autobusy (od 6 do 17). Czy nie można
                                było linii nr "7" skierować od Wyszyńskiego przez Wojska Polskiego
                                do Wyczółkowskiego (zamiast przez Zacisze i Prostą) a na linii "14"
                                zabrać jeden autobus (jeżeli szukano oszczędności taborowych) i tak
                                ułożyć rozkład żeby na odcinku od Łużyckiej do Szosy Kisielińskiej
                                te autobusy jeździły co 15 minut - naprzemiennie?
                                • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 20:54
                                  A czy nie można zjechać na wyszyńskiego 3 przychodnia ósemką przejść
                                  na 2 strone i wsiąść w 14 ??? Po cholere tworzyć kolejne linie
                                  rzadko kursujące.
                                  • Gość: kodex Re: MZK Zielona Góra IP: *.icpnet.pl 05.12.08, 09:00
                                    Studenci mogą sobie przejść z przystanku cenrtala nasienna na
                                    uczelnię. A 14 ma dobrą trasę, po co zmieniać?
                                    • Gość: oler Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.08, 18:14
                                      A ja mam pytanie. Co prawda nie jeżdżę autobusem nr. 8 ale jak widze jakie
                                      ludzie tortury musza przechodzic to irytuje mnie to całe MZK. czy tak trudno w
                                      godzinach szczytu puścić dwie 8 jedna za drugą ?
                                      • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.08, 01:03
                                        Przecież za niecały miesiąc wprowadzają nowy rozkład. Od Śląskiego
                                        ósemke odciąży 19, a od Wyszyńskiego nowa 80.
                                        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.218.* 12.12.08, 09:03
                                          Dzien dobry,Ponizej przesylam propozycje (dwie) dotyczace rozwiaan w
                                          numeracji linii autobusowych MZK Zielona Gora. Ich wprowadzenie nie
                                          zaszkodzi planowanym zmianom, a wrecz pomoze. Za jednym razem
                                          rozwiazane zostana dwie kwestie: nowe polaczenia (moim zdaniem
                                          korzystne) oraz numeracja (konieczna - obecnie mamy calkowity haos,
                                          brak konsekwencji, puste numery).Propozycja rozwiazan numeracji
                                          linii MZK Zielona Gora1. Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie (wyrazny
                                          podzial linii na miejskie i podmiejskie)Miejskie:0 obecnie 01
                                          obecnie 12 obecnie 2 (dodatkowy autobus do Zawadzkiego po likwidacji
                                          11)3 obecnie 194 obecnie 45 obecnie 56 obecnie 67 planowana 808
                                          obecnie 89 obecnie 910 obecnie 1011 obecnie 4412 obecnie 1213
                                          obecnie 1314 obecnie 1415 obecnie 3716 obecnie 17Podmiejskie:100
                                          obecnie 3101 obecnie 41102 obecnie 22103 obecnie 23104 obecnie 34105
                                          obecnie 25106 obecnie 26107 obecnie 27108 obecnie 28109 obecnie
                                          29110 obecnie 30111 obecnie 33112 obecnie 322. Rozwiazanie
                                          likwidacji wolnych numerow 0 obecnie 01 obecnie 12 obecnie 23
                                          obecnie 34 obecnie 45 obecnie 56 obecnie 67 obecnie 808 obecnie 89
                                          obecnie 910 obecnie 1011 obecnie 4412 obecnie 1213 obecnie 1314
                                          obecnie 1415 obecnie 3716 obecnie 4117 obecnie 1718 obecnie 3419
                                          obecnie 1920 obecnie 3321 obecnie 3222 obecnie 2223 obecnie 2324
                                          obecnie 3025 obecnie 2526 obecnie 2627 obecnie 2728 obecnie 2829
                                          obecnie 29Mam, nadzieje, ze przedstawione rozwiazania zostana
                                          rozpatrzone, i ze jedno z nich (najlepiej pierwsze) zostanie
                                          wprowadzone przy planowanych zmianach.Pozdrawiam,Slawomir Lepak
    • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 00:09
      Niech nie sprzedają autobusów, skoro nie mają czym świadczyć
      przewozów.
      • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.08, 14:18
        Wymieniają najstarsze wozy. Skoro chcesz zapłacić za dodatkowych
        kierowców to pewnie nikt się na Ciebie nie obrazi. Bo co z tego że
        jest autobus jak koszty kierowcy chyba też trzeba ponieść. Poza tym
        już nudzisz z tym wszystkim na nie.
        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 18:45
          Ja nudzę? Po prostu mieszkańcy (niektórzy) "dumnej stoliy" Zielonej
          Góry nie znoszą krytyki, myśląc, że nawet najbardziej banalna zmiana
          to już postęp na miarę Poznania, a może nawet Berlina. Po prostu
          wkurza mnie, kiedy nie robi się nic, a mówi się, że się robi.
          Dlaczego zabierają połowę kursów 0, a pozostałe autobusy z
          Botanicznej będą jeżdziły z tę samą częstotliwością ? To jest
          reforma ? To jest wieś w wydaniu zielonogórskim czyli najbardziej
          beznadziejnym. I proszę mi nie mówić, że będę miał linię 80, bo dla
          mnie objeżdzanie miasta to 10-15 min. straty, a to dużo, kiedy
          spieszę się na angielski ! Może mi powiesz, skoro jesteś taki mądry
          jak dojechać z Botanicznej na Szosę Kisielińską autobusem w mniej
          niż 30 min ? Proszę nie mówić, że 0 do centrum i później 8, bo o 16
          czy 17 to niemożliwe.
          Poza tym w Wawie jeździ mnóstwo Ikarusów i nikt się tym nie
          przejmuje, a komunikacja tam jest znacznie sprawniejsza (mimo tego).
          • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.08, 23:18
            Krytyka jak najbardziej tylko słuszna. Pytanie : JAKĄ POŁOWE
            KURSÓW "0" ??? Będą jeździć co 20 minut teraz jeżdżą co 14.Od
            przediadki tez nikomu się jeszcze nic nie stało.
            • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.12.08, 10:01
              DOKŁADNIE! Zamiast 5 autobusów na linii "0" bedą 4, a ponadto dojdą
              4 autobusy z linii "80" (też jeżdżącej na Botaniczną), a więc na
              Botaniczną pojadą DODATKOWE 3 autobusy!!!
              • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.12.08, 10:07
                Mnie dziwi za to co innego.

Obecnie na linii "0" jeździ 5 autobusów, a na linii "8" jeździ ich 9
                czyli razem 14. Natomiast po zmianach ma być 8 na linii "8", a po 4
                na liniach "0" i "80" czyli razem 16.

Dlaczego zatem nie pozostawiono linii "0" w obecnej formie (5
                autobusów), a na linii "8" zamiast obecnych 9 nie dano 11 autobusów
                (suma też byłaby 16), które mogłyby wtedy kursować z częstotliwością
                co 6-7 minut?!

P.S. Jeżeli linia "8" ma kursować co 10 minut, a linia "80" co 20
                minut, to w jaki sposób autobusy na trasie Wyszyńskiego - Wojska
                Polskiego mają kursować co 5 minut? Przypomnę, że było to PODSTAWOWE
                ZAŁOŻENIE reformy...
                • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.218.* 11.12.08, 20:12
                  Dzien dobry,
                  Ponizej przesylam propozycje (dwie) dotyczace rozwiaan w numeracji
                  linii autobusowych MZK Zielona Gora. Ich wprowadzenie nie zaszkodzi
                  planowanym zmianom, a wrecz pomoze. Za jednym razem rozwiazane
                  zostana dwie kwestie: nowe polaczenia (moim zdaniem korzystne) oraz
                  numeracja (konieczna - obecnie mamy calkowity haos, brak
                  konsekwencji, puste numery).
                  Propozycja rozwiazan numeracji linii MZK Zielona Gora

1. Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie (wyrazny podzial linii na
                  miejskie i podmiejskie)
                  Miejskie:
                  0 obecnie 0
                  1 obecnie 1
                  2 obecnie 2 (dodatkowy autobus do Zawadzkiego po likwidacji 11)
                  3 obecnie 19
                  4 obecnie 4
                  5 obecnie 5
                  6 obecnie 6
                  7 planowana 80
                  8 obecnie 8
                  9 obecnie 9
                  10 obecnie 10
                  11 obecnie 44
                  12 obecnie 12
                  13 obecnie 13
                  14 obecnie 14
                  15 obecnie 37
                  16 obecnie 17
                  Podmiejskie:
                  100 obecnie 3
                  101 obecnie 41
                  102 obecnie 22
                  103 obecnie 23
                  104 obecnie 34
                  105 obecnie 25
                  106 obecnie 26
                  107 obecnie 27
                  108 obecnie 28
                  109 obecnie 29
                  110 obecnie 30
                  111 obecnie 33
                  112 obecnie 32

2. Rozwiazanie likwidacji wolnych numerow 0 obecnie 0
                  1 obecnie 1
                  2 obecnie 2
                  3 obecnie 3
                  4 obecnie 4
                  5 obecnie 5
                  6 obecnie 6
                  7 obecnie 80
                  8 obecnie 8
                  9 obecnie 9
                  10 obecnie 10
                  11 obecnie 44
                  12 obecnie 12
                  13 obecnie 13
                  14 obecnie 14
                  15 obecnie 37
                  16 obecnie 41
                  17 obecnie 17
                  18 obecnie 34
                  19 obecnie 19
                  20 obecnie 33
                  21 obecnie 32
                  22 obecnie 22
                  23 obecnie 23
                  24 obecnie 30
                  25 obecnie 25
                  26 obecnie 26
                  27 obecnie 27
                  28 obecnie 28
                  29 obecnie 29

Mam, nadzieje, ze przedstawione rozwiazania zostana rozpatrzone, i
                  ze jedno z nich (najlepiej pierwsze) zostanie wprowadzone przy
                  planowanych zmianach.
                  Pozdrawiam,
                  Slawomir Lepak
      • Gość: JESTEM Z MIASTA Re: MZK Zielona Góra IP: *.acn.waw.pl 11.12.08, 18:50
        NIECH KIEROWCY Z MZK NAJPIERW NAUCZĄ SIĘ KULTURY JAZDY BO TO CO PREZENTUJĄ TO
        SZCZYT CHAMSTWA WYJAZDY Z ZATOKI BEZ KIERUNKOWSKAZU LUB WYMUSZANIE PIERWSZEŃSTWA
        !!!!! GDZIE POLICJA Z BLOCZKAMI MANDATOWYMI!!!!!!!
        • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.08, 20:18
          Szczyt chamstwa to przedstawiciele handlowi którym ciągle się
          śpieszy. A jak nie wiesz kto ma pierwszenstwo przy wyjeździe z
          zatoki to ponownie na egzamin.
          • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.12.08, 22:20
            Ale jak się wyjeżdża z zatoki to się włącza kierunkowskaz a nie
            jedynka i wio, bo ma pierwszeństwo!!!
            • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.218.* 12.12.08, 09:06
              Dzien dobry,
              Ponizej przesylam propozycje (dwie) dotyczace rozwiaan w numeracji
              linii autobusowych MZK Zielona Gora. Ich wprowadzenie nie zaszkodzi
              planowanym zmianom, a wrecz pomoze. Za jednym razem rozwiazane
              zostana dwie kwestie: nowe polaczenia (moim zdaniem korzystne) oraz
              numeracja (konieczna - obecnie mamy calkowity haos, brak
              konsekwencji, puste numery).
              Propozycja rozwiazan numeracji linii MZK Zielona Gora

1. Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie (wyrazny podzial linii na
              miejskie i podmiejskie)
              Miejskie:
              0 obecnie 0
              1 obecnie 1
              2 obecnie 2 (dodatkowy autobus do Zawadzkiego po likwidacji 11)
              3 obecnie 19
              4 obecnie 4
              5 obecnie 5
              6 obecnie 6
              7 planowana 80
              8 obecnie 8
              9 obecnie 9
              10 obecnie 10
              11 obecnie 44
              12 obecnie 12
              13 obecnie 13
              14 obecnie 14
              15 obecnie 37
              16 obecnie 17
              Podmiejskie:
              100 obecnie 3
              101 obecnie 41
              102 obecnie 22
              103 obecnie 23
              104 obecnie 34
              105 obecnie 25
              106 obecnie 26
              107 obecnie 27
              108 obecnie 28
              109 obecnie 29
              110 obecnie 30
              111 obecnie 33
              112 obecnie 32

2. Rozwiazanie likwidacji wolnych numerow 0 obecnie 0
              1 obecnie 1
              2 obecnie 2
              3 obecnie 3
              4 obecnie 4
              5 obecnie 5
              6 obecnie 6
              7 obecnie 80
              8 obecnie 8
              9 obecnie 9
              10 obecnie 10
              11 obecnie 44
              12 obecnie 12
              13 obecnie 13
              14 obecnie 14
              15 obecnie 37
              16 obecnie 41
              17 obecnie 17
              18 obecnie 34
              19 obecnie 19
              20 obecnie 33
              21 obecnie 32
              22 obecnie 22
              23 obecnie 23
              24 obecnie 30
              25 obecnie 25
              26 obecnie 26
              27 obecnie 27
              28 obecnie 28
              29 obecnie 29

Mam, nadzieje, ze przedstawione rozwiazania zostana rozpatrzone, i
              ze jedno z nich (najlepiej pierwsze) zostanie wprowadzone przy
              planowanych zmianach.
              Pozdrawiam,
              Slawomir Lepak
              • Gość: ktoś Re: MZK Zielona Gora IP: *.ztpnet.pl 12.12.08, 19:18
                Pierwsza propozycja lepsza .Niestety nieco spóźniona bo rozkłady już wiszą na
                przystankach .
                • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.12.08, 20:14
                  NO NIE MOGĘ - KONIEC TYGODNIA - NA CZĘŚCI PRZYSTANKÓW JUŻ WISZĄ NOWE
                  ROZKŁADY, A W INTERNECIE DALEJ NIE MA I JUŻ W TYM TYUGODNIU NIE
                  BĘDZIE - MZK ZIELONA GÓRA NIE RÓB SOBIE JAJ Z PASAŻERÓW!!!
                • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.140.* 13.12.08, 13:11
                  Propozycja zostaa przedstawioa kilka razy ludziom z (MZK), wysylalem
                  te proozycje Panu Newelskiemu, niestety Pan Jacek nie byl
                  zaintereswany moimi propozycjami. Propozycje byly wyslane jeszcze w
                  listopadzie wiec bylo wiele czasu na ch rozpatrzenie. Szkoda, iz
                  przez brak pomslunku i zaangazowania ludzi wprowadzajacych zmiany
                  (moim zdaniem niezle) bedziemy mieli kiepska numeracje.
                  A moglo byc wszystko zalatwione z jednym razem.
                  Pozdrawiam,
                  Slawomir Lepak
                  • Gość: ktoś Re: MZK Zielona Gora IP: *.ztpnet.pl 13.12.08, 18:44
                    Jestem mieszkańcem os.Zacisze i tu już wiszą nowe rozkłady,więc mogę coś już na
                    ich temat napisać.W godzinach od 7 do ok.17 udało się ułożyć stałą wspólna 10
                    min. częstotliwość kursowania czterech linii w dni robocze w kierunku centrum
                    miasta.Powrotne kursy już nie są tak regularne ,bo częstotliwość mieści się
                    między 8 a 12 min.Gorzej jest z rana ,wieczorem po 21 i w niedziele(szczególnie
                    do południa).Nie ma jednak chyba dwóch autobusów jadących jeden za drugim ani
                    przerwy dłuższej niż 30 min nawet późnym wieczorem i w dni świąteczne.To
                    plusy.Jeszcze jedno.Zostawiono (mimo że wcześniej tego nie przewidywano) jeden
                    bardzo potrzebny poranny kurs(szkolny) z pętli Zacisze(czemu nie z
                    Wyczółkowskiego albo po trasie 24 z Leśnego,na szczęście dobrze z komunikowany z
                    przyjazdem linii 17) na Botaniczną.I tu coś bardzo dziwnego,bo teraz to nie
                    będzie linia 38 jak do tej pory a 39!!!! Panie Jacku z mzk dlaczego!!? Była
                    okazja na uporządkowanie numeracji choćby tak jak proponował pan Sławomir, a tu
                    powstaje jeszcze większy chaos. A z linii 10 zostało tylko parę kursów i to
                    tylko w dni robocze do godziny 16 tej.Po co teraz ta linia. I to na razie tyle.
                    • Gość: ktoś Re: MZK Zielona Gora IP: *.ztpnet.pl 13.12.08, 19:09
                      Właśnie się dowiedziałem że przystanek przy byłej pętli na Zaciszu nie jest
                      pierwszym dla linii 39 a ta zaczyna się na Batorego i to trochę zmienia pogląd
                      na tą linie ,ale nie na ogólny i pogłębiony chaos związany z numeracją.
                      • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.140.* 13.12.08, 20:23
                        Mam pytanie,
                        kiedy w internecie pojawi sie nowy rozklad?
                        tak aby mozna ocenic go z jednego miejsca
                        no i czy zeczywiscie nie da sie nic zrobic ze zmiana numeracji?
                        jesli jest wiecej osob niezadowolonych z planowanej (kiepskiej)
                        numeracji napiszcie propzycje rozwiazan
                        Pozdrawiam
                        Slawomir Lepak
                        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 15:44
                          Ja jestem niezadowolony !!!
                          I podoba mi sie numeracja przez Ciebie stworzona (mamy chyba
                          zbierzność nicków na forum :)
                          • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 16:02
                            To również ja.

Mam bardzo zbliżoną propozycję do Twojej pierwszej koncepcji dla
                            linii miejskich, dodatkowo:

Linie bezpłatne:
                            55 - BA (od "bezpłatny Auchan"), bądź po prostu "Bezpłatny Auchan"
                            77 - BT (od "bezpłatny TESCO") lub "Bezpłatny TESCO"

Osobiście podoba mi się koncepcja zmiany linii 80 na 7 (a MZK ZG
                            preferuje taki chaos, bo linie 55 i 77 są bezpłatne, a 80
                            funkcjonuje jako zwykła linia - takie rzeczy to tylko w Zielonej
                            Górze)

No i dziwię się,że nie ma linii nocnych, a powinny być co najmniej
                            dwie, oznaczone:
                            N1 i N2 (i tak dalej), bo co oznacza nocna linia B? "N" to niemal w
                            każdym języku początek wyrazu "noc" (noc, night,Nacht, nuit, noche,
                            nichta, etc.).

• Gość: Cezary Re: MZK Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.08, 19:11
                              A Pan JACEK Z MZK co tak przycichł na forum? Czyżby zamilkł od kiedy
                              pracuje przy rozkładach? Bo mu głupio...?
                              • Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Gora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.08, 20:38
                                Z jakiego powodu Panu Jackowi ma być głupio??? Odwalił kawał dobrej
                                roboty co zresztą widać na każdym przystanku. Poza tym wczoraj był
                                widziany jak prowadził autobus linii "8". Podziwiam tego gościa. On
                                bez swojej pracy żyć nie może. Wydaje mi się, że teraz skupia się na
                                działaniu, a nie pisaniu na forum.
                                www.zkmkm.org/tydzien/1a.jpg
                                • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Gora IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.12.08, 21:33
                                  A powiedz mi dalczego są nowe rozkłady na przystankach a w necie nie
                                  ma? XXI wiek mamy...
                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: 92.112.144.* 15.12.08, 17:31
                                    Jeszcze raz potwirdzm,
                                    propozycje zmiany numeracji wyslalem do MZK 27.10.2008
                                    reakcji - brak do dzisiaj
                                    a czasu bylo...
                                    czekamy teraz na nastepne potworki
                                    jak polaczyli 3 i 20 to powinna nazywac sie 203 lub 320
                                    za jakis czas polaczymy jeszcze kilka linii (sa takie plany) i
                                    bedzimy mieli 10 linii miejskich o numeracji od 0 do 3744 lub 7755
                                    i tez bedzie fajnie
                                    czy ktos z MZK moz cos na ten temat powiedziec?
                                    Pozdrawiam
                                    Slawomir Lepak
                                  • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 17:31
                                    Gratuluję MZK ZG, za dokonały rozkład jazdy linii 0. Dziękuję, że
                                    nie będzie kursowała w soboty i niedzielę, a w zamian za to
                                    zafundowana zostanie mi przejażdżka linią 80 przez całe miasto !!!
                                    Brawo !
                                    • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 17:34
                                      Te zmiany są chore, a nazwy linii autobusowych tym bardziej. A nikt
                                      z MZK nic nie napisze, bo się boją :)
                                      • Gość: rozbef Re: MZK Zielona Gora IP: *.aster.pl 15.12.08, 18:29
                                        Człowieku czemu się tak gorączkujesz?
                                        Daj szanse aby nowy rozkład sie sprawdził i ewentualnie
                                        "sam się obronił".
                                        Osobiście wole mniej linii ale o większej czeotliwosci,
                                        nizli więcej o nieprzewidywalnej trasie i częstosci!
                                        Pożyjemy ,zobaczymy....
                                        • Gość: delete Re: MZK Zielona Gora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 19:00
                                          Przeżywa, bo w sobote i niedziele kiedy będzie się śpieszył do pracy
                                          pojedzie 7 minut dłużej wybierając oczywiście 80 zapominając o 27 i
                                          44, które to jeździ chyba częściej w soboty niż dotychczas. Co do
                                          numeracji to taki problem, że nie ma jakiegoś nr?? Na tyle wielki,
                                          że trzeba pomieszać dokładnie ludziom w głowach?? Wystarczy im, że
                                          muszą się uczyć nowych rozkładów. Bo namieszane jest nieźle. A czy
                                          będzie lepiej czas pokarze.
                                          • Gość: gosc Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 22:14
                                            Rozkład jazdy jest proporcjonalny do zielonogórskich
                                            prowincjonalnych realiów, gdzie nikt z czasem się nie liczy, bo na
                                            prowincji generalnie wszyscy na wszystko mają czas. A mnie wkurza
                                            takie myślenie i nie poddam się dyktatowi komunistycznego betonu !

BTW. W soboty i niedziele wszystkim, którzy będą chcieli dostać się
                                            do hipermarketów w centrum fundujemy wycieczkę drogą okrężną.
                                            Dlaczego więc to linia 80 kursuje w soboty, a nie 0 ?
                                            • Gość: 55 Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 21:26
                                              Kiedy nowy rozkład bedzie dostepny na stronie mzk? W dzisiejszej GL piszą, że od
                                              dzisiaj ma być dostepny a tu pustki.
                                              • Gość: Gość Re: MZK Zielona Gora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 12:02
                                                Dalej nie ma nowego rozkładu ważnego od 01.01.2009r.!!!!Chyba MZK już świętuje a pasażerów ma.......
    • Gość: gj Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.08, 20:26
      Bo wiecie ten nowy rozkład to ma byc taki prezent, ze niby od mikołaja i
      wieczorem 24 grudnia dostaniemy :)
      • Gość: delete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 21:58
        Przeciez juz jest na stronie mzk.
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.12.08, 22:00

WRESZCIE JEST ROZKŁAD!!!
          www.mzk.zgora.pl/rozklad2/
          • Gość: Gość Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 23:52
            Nowy, ale słaby ten rozkład. Dlaczego w soboty i niedziele zamiast
            0, do centrum bede jeździł okrężną drogą linią 80. Na plus jest
            szata graficzna na przystankach. Przynajmniej pokazuja poszczególne
            przystanki, bo wcześniej nawet tego nie było.

• Gość: miłośnik km Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.08, 10:48
              Za to jakim fajnym pojazdem :) www.zkmkm.org/tydzien/1a.jpg
            • Gość: Janusz Re: MZK Zielona Góra IP: 78.8.79.* 27.12.08, 11:27
              Do centrum nie musisz jeździć okrężna drogą linią 80 - możesz
              skorzystać z linii 27 lub 44...
              • Gość: Gość Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 19:58
                Pojazd może i fajny, ale niestety 27 i 44 nie bedą kursowały co 20
                min, a co 40, a w weekendu jeszcze rzadziej.
                • Gość: asd Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.08, 20:46
                  Czemu ten nowy rozkład jest zrobiony tak na odpierz. W ogóle nie można sie w nim
                  połapać. Ubiora go w standardową szatę graficzną ?
                  • Gość: Gość Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 16:46
                    Pewnie nie :( Ale plusem jest to, że podają przystanki, na których
                    zatrzymuje się autobus, a nie tylko same ulice.
                    • Gość: puchatek Re: MZK Zielona Góra IP: *.acn.waw.pl 05.01.09, 20:30
                      ”14” Była dobrą linią lecz jak wszystko co dobre musiała została zmieniona. Sądzę iż wszyscy mieszkańcy Zawadzkiego”Zośki” mogą czuć się pokrzywdzeni, autobus zmienił trasę i na rondzie Jana Pawła II skręca w prawo a nie jak dotychczas w lewo. Pozbawiając okolice „Zośki” szybkiego transportu na Śląskie. Wystarczy się teraz przyjrzeć a widać jak na dłoni ze nie ma sensownego transportu z tej części miasta w okolice Focus Parku i oś.Morelowa. No oczywiście mają teraz linie ”80” i ”8” lecz co z tego jak obie linie omijają Aleje Konstytucji 3 Maja (Ruben Hotel). Następnym minusem jest iż uczniowie uczęszczający do liceum ogólnokształcącego nr.1 gimnazjum nr2 i nr7. zostali na lodzie bez szybkiej linii. Jest oczywiście linia 8 i 80 ale wątpię by komuś chciało jechać się dwa razy dłużej.

”10” Linia „śmiechu” trasa beznadziejna jedzie na około jak to tylko możliwe. A teraz jej trasa została zmieniona iż na pętli na Zawadzkiego jedzie prosto a nie jak wcześniej skręca w prawo. (Cyryla a następnie Ptasia i Wyszyńskiego) Tylko od razu wyjeżdża koło sklepu Billa pewnie chcieli w ten sposób zaoszczędzić czas ale coś im nie wyszło. Kursy są bardzo rzadkie a po godzinie 16 nie ma ich wcale (w soboty i niedziele nie kursuje).

Co do pana z Gdyni który robił badania dla MZK Zielona Góra jestem ciekaw czy chodź odwiedził nasze miasto i widział gdzie są teraz budowane centra i to ze centrum miasta się rozrosło. Mam tu na myśli przebudowe Palmiarni która oficjalnie w planach miała być wizytówką miasta. Okolice Focusa i opustoszałego budynku koło Netto gdzie ma powstać kolejny hotel. W Olsztynie prosili o rade tego samego ”specjalistę” lecz szybko się połapali i plan zrobili ludzie z miasta nie twierdze że jest to plan idealny lecz z jednego końca miasta można było dojechać do uniwersytetu. Już nawet taki Radom który nie przykuwa wzroku (jest miastem 2 razy większym od zielonej) ma nowocześniejsze autobusy. A już na pewno większa ilość nowych maszyn jeździ po głównych ulicach. Na koniec chciałbym powiedzieć iż CZĘSTOTLIWOŚĆ jest teraz kluczem to problemu. Inaczej komunikacja umrze.
                      (opisałem tylko te autobusy którymi się poruszam)
                      Nowy plan oceniam na 2+!
                      • Gość: Xmen Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 05.01.09, 21:25
                        Małe sprostowanie 10 nie jedzie koło Billi a ul.Zachodnią.Widać że nie do końca
                        wiesz o czym piszesz i pewnie nawet nie bywasz w tamtym rejonie ani nawet nie
                        zajrzałeś na rozkład na stronie MZK.Tym niemniej nowe rozkłady nie są niestety
                        najlepsze.
                        • Gość: puchatek Re: MZK Zielona Góra IP: *.acn.waw.pl 05.01.09, 21:48
                          Zajrzeć wyobraź sobie zajrzałem. Tak przepraszam mój błąd Xmen masz racje linia 10 jeździ przez ul.Zachodnią. Jechałem nią dziś rano i zaszokował mnie fakt iż trasę która pokonywałem wcześniej autobusem nr 14 w 10-15 minut pokonuje teraz w 35 minut jeśli nadal maja być takie zmiany to ja dziękuję!
                          • Gość: HERY Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 05.01.09, 22:15
                            fakt ten kto to ustalał niech go .... teraz zamiast jechać 14 jadzie sie 8 (po
                            1- dłużej, po 2- w gorszych warunkach tzn. jest brudniejsza i śmierdząca po 3-
                            przejęła ludzi z 14 i jest przeładowana), acha i dostać się do focusa jest o
                            wiele gorzej a o emerytach jeżdżących na targ nie wspomne
                            • Gość: KASIA Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 07.01.09, 21:18
                              nowy rozkład jazdy jest okropny i napewno nie jest dla osób
                              pracujacych od godz.7,00 do 18.00.Autobus nr 8 jeżdzi co 15min(nie
                              mówiąc o terażniejszych dniach co drugi nie wyjeżdza z powodu mrozu)
                              jest przeładowany z powodu likwidacji lini nr 14 i jedzie sie bardzo
                              długo np. z zawadzkiego do centrum jedzie sie 35min,Moim zdaniem
                              zmiany rozkładu jazdy mzk jest nieprzemyslana i niedostosowana dla
                              klientów.Ciekawe czy te zmiany to początek bankrutctwa mzk?
                              • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.01.09, 22:07

KASIA ale TY jesteś kretynką...

www.mzk.zgora.pl/AutoInternet/rozklady/0008/0008r001.htm
                          • Gość: dlete Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 23:24
                            10 jedzie kilka minut dłuzej od 14 po starej trasiejak sie nie myle
                            to 6 a nie 20
                            !!!!!!!
                      • Gość: sobie ktoś Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.09, 17:51
                        No cóż, przyznaję rację, choć co do linii nr 10, mimo iż ma trasę "na około", to
                        była potrzebna, chociażby po to, żeby dojechać z Zawadzkiego Zośki na Zacisze,
                        bo o cmentarzu nie wspomnę. Jako osoba nie posiadająca samochodu i pracująca w
                        dni powszednie do 17, nie mam ŻADNEJ możliwości odwiedzenia grobów najbliższych,
                        chociaż jeździłam tam w każdą niedzielę. Moja nastoletnia córka jest także
                        oburzona, bo dostała na gwiazdkę łyżwy, a autobusu na Wrocławską z pętli przy
                        Zawadzkiego nie ma żadnego.
                        Osobiście uważam, że zanim zostaną wprowadzone JAKIEKOLWIEK zmiany powinna
                        zostać przeprowadzona ANKIETA wśród osób mieszkających w okolicy. Zastanawiam
                        się tylko, czy to nie jest zbyt ambitny pomysł dla - już wspomnianych -
                        "specjalistów" z MZK.
                        A jeśli będziecie to czytać, to radzę najpierw zapytać ludzi, którzy jeżdżą tymi
                        autobusami, a dopiero potem zastanawiać się, czy rzeczywiście są potrzebne zmiany.
                        Pozdrawiam.
    • Gość: iopo Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:36
      Brawo MZK. Gratuluje udanego pomysłu puszczenia krótkiego autobusu w kierunku
      Barcikowic (nr. 33) który ma za zadanie zabrac ludzi spod Tesco, oczyścić
      przystanek na Westerplatte, Dworcu i przejechac koło Fokus Park i stamtąd tez
      wziąc ludzi. Pomine już fakt, ze na Westerplatte autobus jest zapchany po drzwi,
      a wejście przy Fokusie graniczy z cudem. Dodam, że kursuje on raz na 2 godziny.
    • Gość: marko Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 07.01.09, 14:28
      nowy rozkład jazdy to cyrk na kółkach pani dyrektor i Profesora z
      gdyni autobusy bez sensu smigają a za chwile bedzie bankuctwo mzk za
      głupote a może coś więcej śmichu warte jakich MAMY SPECJALISTÓW OD
      MAKETINGU
      • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 07.01.09, 18:05
        Jest wiele tras i rozwiazan ktore nalezy skorygowac,
        0 - moim zdaniem, jezeli wprowadzono podzial na 0 i 80 w soboty i
        swieta powinien pozostac rowny podzial (likwidacja 0 w soboty i
        swieta to bezsens)

3 - myslalem, ze jak zlikwidowana zostanie 20 i zmieniona trasa 3
        linia bedzie jezdzic co 40 minut ale caly czas (7 czy 8 kursow w dni
        robocze - to smiech na sali), linia ma duzy potencjal
        - po pierwsze powinna byc podstawowa linia dla mieszkancow Przylepu
        (wsiadanie do 32 w Przylepie nie bedzie przyjemne zarowno dla
        wsiadajacych, jak i dla jadacych z Czerwienska i Lasek)
        - mieszkancy Przylepu i okloic Batorego moga miec bezposrednie
        poloczenie z Focusem
        - mieszkancy Ptasiej i Zawadzkiego moga miec polaczenie z Focusem,
        rynkiem na Fabrycznej, Centrum miasta (nie koniecznie od strony
        Westerplatte
        To powinna byc linia calodzienna i calotygodniowa - koniecznie
        oczywiscie statystycy powiedza, ze zobaczymy jakie bedzie obciazenie
        linii (stwierdzam, iz linia nie bedzie miala obciazenia przy 7-8
        kursach dziennie - bedzie niezauwazalna)

4 i 44 - Moim zdaniem dwie linie z Zastalowskiego na Szose
        Kisielinska nie ma sensu (pojedzie tam 19) moim zdaniem 4 powinna
        pojechac na Wroclawska, Zastalowskie nie ma polaczenia z ta czescia
        miasta
        Na Raculke, mozna przesunac 44 (z Wyspianskiego)

22 i inne linie podmiejskie ( nie mozna laczyc ich rozkladu z
        rozkladem linii miejskich - jadacych miastem po tych samych
        trasach), nie moze byc tak iz mieszkancy jakiejs miejscowosci
        przyjada do miasta godzine przed czasem bo inaczej ich rozkald
        zamiesza w rozkladach innych linii (co ma 22 do 1, 5 czy 17 - ja nie
        widze zwiazku)

Ponawiam propozycje zmiany numeracji linii (obecna jest bez sensu)

Pozdrawiam,
        Slawomir Lepak
        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 07.01.09, 19:00
          Dzien dobry,
          moim zdaniem, jest w miescie kilka kluczowych miejsc, ktore powinny
          posiadac bezposrednie polaczenia
          - Zawadzkiego
          - Zacisze
          - Naftowa
          - Zastalowskie
          - Dworzec
          - Focus
          - Chynow
          - Slaskie
          - Wroclawska
          - Jedrzychow
          - Botaniczna
          Razem 11 kluczowych miejsc
          Sprawdzmy co mamy po wprowadzonych zmianach i co powinno zostac
          zmienione
          1. Zawadzkiego (bezposrednie polaczenia)
          - Zacisze (10) moim zdaniem malo kursow
          - Naftowa (2 i 3) 2 mysle, ze ok, 3 zdecydowanie zbyt malo kursow
          - Zastalowskie (9) ok
          - Dworzec (8 i 80) ok
          - Focus (3) wracamy do tego samego wniosku, ta linia powinna byc
          calodzienna i calotygodniowa co 40 minut
          - Chynow (brak polaczen) mozna pomyslec o 22 tak jak kiedys, plusy
          tego rozwiazania to polaczenie Zawady i Krepy z centrum miasta,
          wszystkie pozostale miejscowosci maja takie polaczenia, 22 dojechac
          mozna tylko do dworca
          - Slaskie (8) ok
          - Wroclawska (80) ok
          - Jedrzychow (2 i 9) ok
          - Botaniczna (80) ok
          2. Zacisze
          - Naftowa (brak polaczen) nalezy o tym pomyslec
          - Zastalowskie (5) ok
          - Dworzec (5, 13, 17, 37) ok
          - Focus (13, 37) ok
          - Chynow (17) ok
          - Slaskie (brak polaczen) nalezy pomyslec
          - Wroclawska (10) malo polaczen
          - Jedrzychow (13) ok
          - Botaniczna (brak polaczen) nalezy pomyslec
          3. Naftowa
          - Zastalowskie (12) zalatwia sprawe
          - Dworzec (3, 26, 32) ok
          - Focus (3) zdecydowanie malo polaczen
          - Chynow (brak polaczen)nie ma takiej potrzeby
          - Slaskie (26) ok
          - Wroclawska (30, 33, 41) malo polaczen
          - Jedrzychow (2) ok
          - Botaniczna (2) ok
          4. Zastalowskie
          - Dworzec (4, 5, 12, 19, 23) ok
          - Focus (brak polaczen) 4 na Wroclawska jest rozwiazaniem rowniez
          tego problemu
          - Chynow (brak polaczen) brak potrzeb
          - Slaskie (19) wprowadzono dobre rozwiazanie
          - Wroclawska (brak polaczen)4 na Wroclawska jest rozwiazaniem
          rowniez tego problemu
          - Jedrzychow (9) ok
          - Botaniczna (9) ok
          5. Dworzec - posiada wszelkie niezbedne polaczenia
          6. Focus
          - Chynow (1) ok
          - Slaskie (14) ok
          - Wroclawska (10, 30, 33, 41) ok
          - Jedrzychow (1, 13) ok
          - Botaniczna (1, 80) ok
          7. Chynow
          - Slaskie (brak polaczen) brak potrzeb
          - Wroclawska (brak polaczen) brak potrzeb
          - Jedrzychow (1) ok
          - Botaniczna (1) ok
          8. Slaskie
          - Wroclawska (14) ok
          - Jedrzychow (brak polaczen) 44 na Raculke jest rozwiazanie
          - Botaniczna (brak polaczen) 44 na Raculke jest rozwiazanie
          9. Wroclawska
          - Jedrzychow (1, 13) ok
          - Botaniczna (1, 13, 80) ok
          10. Jedrzychow
          - Botaniczna (1, 2, 9, 13, 44) ok
          11. Botaniczna - juz rozpatrzona

Pozdrawiam wszystkich,
          Napiszcie swoje uwagi. Nie mowie, ze to co napisalem jest idealne
          ale mysle, ze lepsze od wprowadzonych rozwiazan.

Konieczna zmiana numeracji linii (tak jak proponowalem wczesniej)

Slawomir Lepak
          • Gość: Irenka Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 21:52
            Znawco przedmiotowej sprawy przewidziałeś w swoich założeniach
            wprowadzenie ustawowych przerw na odpoczynek dla kierowców do czego pracodawca
            był zobowiazany wprowadzić do końca 2008 roku na podstawie Ustawy o czasie pracy
            kierowców ( w zależności od czasu jazdy: od 30 do 45 min. plus 15 min. przerwy
            na śniadanie i 15 min. na kolacje )na poszczególnych zmianach.
            Obawiam się ,że zabrakłoby ci autobusów.
            Gratuluję pomysłu dotyczącego zmiany numeracji linii - to dopiero byłby rebus
            dla mieszkańców miasta.
            Proponuję korzystać z aury i iść na sanki trochę dotlenić szare komórki.
            • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 08.01.09, 11:34
              Dzien dobry,
              Nie wiem kim jest Pani Irenka, ale widze, ze ma spora wiedze w
              sprawie przerw w pracy. Prosze sie przedstawic, Pani szef to doceni.
              Wracajac do tematu, Pani wypowiedz ma z nim niewiele wspolnego,ale
              to pewnie wynik jazdy na sankach (nie nalezy przesadzac z
              dotlenianiem szarych komurek - a w wypadku malej ich ilosci jest to
              wrecz nie wskazane). Prosze sie zawsze zastanowic przed rozpoczeciem
              obrazania ludzi.
              Ja nie podwazam prawa do przerw w pracy. W obecnie wprowadzonych
              zmianach pewnie zostaly uwzglednione, i bardzo dobrze.
              Zmiana numeracji jast dla Pani wielkim rebusem (wyzwaniem), ten fakt
              niestety potwierdza fakt niewielkiej ilosci szarych komurek. Pani
              Irenko, prosze nie oceniac mieszkancow Zielonej Gory i okolic.
              Jestem przekonany, ze wiekszosc z nich to madrzy ludzie, ktorzy
              lubia porzadek, rowniez w numeracji linii autobusowych, i docenili
              by taka zmiane. Porzadek jest wizytowka dobrze zarzadzanej firmy,
              prosze o tym pamietac.
              Argument odnosnie ilosci autobusow, rowniez nie jest trafiony.
              Wprowadzenie moich propozycji nieznacznie zwiekszy ilosc autobusow.
              W wiekszosci dotyczy zmian tras (nie zwiekszenia ilosci autobusow).
              Pozdrawiam,
              Slawomir Lepak
    • Gość: bloon Re: MZK Zielona Góra IP: *.aster.pl 07.01.09, 22:06
      Największy idiotyzm to brak połączenia okolic Batorego z focusem. Co do jazdy do
      pracy na 8.00 to jest jeszcze czym pojechać (nie liczę, że trzeba iść spory
      kawał z centrum czy kupieckiej bo nawet nie ma się na co przesiąść), ale powrotu
      nie ma żadnego ok. godz 21.20-21.30!!! Autobus z centrum w stronę Batorego
      odjeżdża o 21.08 a następny 21.57. Tragedia, już nawet nie wspominam o braku
      bezpośredniego połączenia w tamten rejony (jakby nie mogli puścić 4ki na
      wrocławską zamiast na raculke)
      • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 08.01.09, 07:55
        "CUDOWNIE" MZK zlikwidował tzw. stada w kierunku Batorego z
        przystanku Boh. Westerplatte:

dni robocze:

"23" o 20.53, "4" o 20.57, "19" o 21.08, następna "4" dopiero o 21.51
        W CIĄGU 15 MINUT JADĄ 3 AUTOBUSY, A NASTĘPNY DOPIERO ZA 43 MINUTY!!!

"4" o 21.51, "19" o 21.53, następna "19" dopiero o 22.33
        W CIĄGU 2(!) MINUT JADĄ 2 AUTOBUSY, A NASTĘPNY DOPIERO ZA 40 MINUT!!!

soboty:

"23" o 20.48, "4" o 20.57, "19" o 21.08, następna "4" dopiero o 21.51
        W CIĄGU 20 MINUT JADĄ 3 AUTOBUSY, A NASTĘPNY DOPIERO ZA 43 MINUTY!!!

"4" o 21.51, "19" o 21.53, następna "19" dopiero o 22.33
        W CIĄGU 2(!) MINUT JADĄ 2 AUTOBUSY, A NASTĘPNY DOPIERO ZA 40 MINUT!!!

dni świąteczne:

"19" o 8.53, "4" o 8.54, następne "23" o 9.18
        W CIĄGU 1(!) MINUTY JADĄ 2 AUTOBUSY, A NASTĘPNY ZA 24 MINUTY!!!

"19" o 10.13, "4" o 10.14, następna "19" o 10.54
        W CIĄGU 1(!) MINUTY JADĄ 2 AUTOBUSY, A NASTĘPNY ZA 40 MINUT!!!

"4" o 11.29, "19" o 11.34, następne "4" i "19" o 12.14 (O TEJ SAMEJ
        GODZINIE!!!)
        W CIĄGU 5 MINUT JADĄ 2 AUTOBUSY, A NASTĘPNE 2 RAZEM(!!!) ZA 40
        MINUT!!!
        • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.swi.vectranet.pl 08.01.09, 11:45
          Dzien dobry,
          zgodnie z tym co napisal Cezary 4 i 19 jada czesto razem. Dodatkowo
          nalezy podkreslic, iz wiekszosc ich trasy jest identyczna (od
          wiaduktu na Szosie Kisielinskiej do Ronda na Batorego). To kolejny
          powod do tego aby zmienic trase 4 (moim zdaniem na Wroclawska, przez
          Dworzec i Focus).
          Na Raculke powinno jechac 44.
          3 zdecydowanie czesciej (caly tydzien, od rana do wieczora)- trasa
          jest ok.
          Prosze o tym pomyslec.
          Pozdrawiam,
          Slawomir Lepak
          • Gość: istal Re: MZK Zielona Góra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 12:33
            koniecznie przywrócić "14stkę" na Ptasią i Zawadzkiego!!! a jak chcą
            łączyć uniwerki to niech wskrzeszą "7mkę"
    • Gość: zosia Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.01.09, 23:31
      uważam,że autobus linii 10 powinien kursować z zawadzkiego na wrocławską /cmentarz/ w soboty i niedziele.na osiedlu piastowskim mieszka duzo osób starszych i dlaczego my mamy isc dwa przystanki na wyszynskiego czy ogrodową do 80 mieliśmy autobus linii 10 przez caly tydzień i bardzo często juz na drugim przystanku przy ul.ptasiej nie było wolnego miejsca siedzacego to mzk nie straci na tej linii ale zarobi. 10 w sobotę i niedzielę może jeżdzić w godzinach między 10-16 nie musi jeżdzić do 20 czy 22. W drodze powrotnej musimy przesiadać się nadrugi autobus /8/.Mam nadzieję,że MZK pozytywnie odniesie się do prośby
    • Gość: Franek Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.01.09, 23:47
      Dlaczego 10 jeżdzi z Zawadzkiego na Wrocławską tylko od poniedziałku do piątku? Proszę aby jeżdziła również w soboty i niedziele/od niedzieli i niedzieli/przez cały tydzień. Zabraliście niesłusznie sobotnioniedzielną 10.
    • Gość: gosc Re: MZK Zielona Góra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.09, 20:21
      Chciałbym wam powiedzieć , że w MZK ZG jest wspaniały rewizor ZYGMUNT DOMAŃSKI
      nr. 1070 , który nie kulturalnie odnosi sie do pasażerów a zwłaszcza do tych ,
      którzy zapomnieli lub nie maja ważnego biletu. Wyzywa ich od złodziei i od tego
      , że okradają Państwo. Takie zachowanie nie przystoi kanarowi zwłaszcza , że
      słyszą to pół autobusu. Radzę wam omijać tego pana. Pozdrawiam , życzliwy
      pasażer MZK ZG.
      • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.06.09, 10:37

Czy MZK Zielona Góra przerasta ułożenie rozkładu linii 4 i 19 aby
        autobusy tych linii nie jeździły "stadami"???
        Zwłaszcza, że ich trasy w większości sa takie same (Batorego-
        Staszica oraz Podgórna-Szosa Kisielińska)!!!

OTO PRZYKŁADY:

przystanek: Bohaterów Westerplatte (kierunek Batorego) w dni robocze:

linia 4 linia 19

5.39 5.38
        6.14 6.08
        7.28 7.22
        7.58 8.02
        8.28 8.22
        8.58 9.02
        9.38 9.42
        10.18 10.02
        10.58 11.02
        11.38 11.42
        12.18 12.22
        12.58 13.02
        13.37 13.42
        14.17 14.22
        14.57 15.02
        15.37 15.42
        16.17 16.22
        16.58 17.02
        17.38 17.42

JAK WIĘC WIDAĆ AUTOBUSY LINII 19 BARDZO CZĘSTO ODJEŻDŻAJĄ 4-6 MINUT
        PO LINII 4 A KOLEJNY AUTOBUS LINII 19 JEST DOPIERO 14-16 MINUT
        PÓŹNIEJ!

CZY NAPRAWDĘ TAK CIĘŻKO JEST ZROBIĆ ABY AUTOBUSY LINII 4 ODJEŻDŻAŁY
        OKOŁO 10 MINUT PRZED LUB PO LINII 19? BIORĄC POD UWAGĘ, ŻE WIĘKSZOŚĆ
        ICH TRAS (JAK WYŻEJ NAPISAŁEM) JEST IDENTYCZNA?!

ZA TO ROZKŁAD W SOBOTY I NIEDZIELE JEST BARDZO DOBRY (AUTOBUSY LINII
        4 ODJEŻDŻAJĄ OKOŁO 15 MINUT PRZED I PO LINII 19). SKORO W WEEKENDY
        MOŻNA, TO CZEMU NIE MOŻNA W DNI ROBOCZE?!
        • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.06.09, 10:40
          NI Z POŚPIECHU WKRADŁ SIĘ BŁĄD. MIAŁO BYĆ TAK:

9.38 9.42
          10.18 10.22
          10.58 11.02

P.S. DAWAŁEM SPACJĘ MIEDZY GODZINAMI, ALE SYSTEM FORUM ICH NIE
          UWZGLĘDNIŁ I DLATEGO GODZINY "SIĘ ZLAŁY" I JEST TROSZKE
          NIECZYTELNIE...
        • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.09, 11:42
          Cezary weź pod uwage to, że na Os. Zdrojowym nie ma pętli. Autobusy
          tam nie stoją. 19 jeżdża co 20 minut więc jeśli nie w jedną stronę
          to w drugą czwórka jeździ blisko 19 przez to właśnie, że na
          Zdrojowym nie ma pętli, a nie przez to, że ludzie układający
          rozkłady nie myślą. Poza tym weź pod uwage, że i czwórka i 19 jeździ
          z równymi częstotliwościami.
          • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.06.09, 22:08
            TO CHYBA JAK LINIA NR 4 WYJEDZIE Z PĘTLI NA RACULCE KILKA MINUT
            PÓŹNIEJ (LUB WCZEŚNIEJ) NIŻ TERAZ, TO NIE BEDZIE JECHAŁA TAK BLISKO
            LINII NR 19 W STRONE BATOREGO (NIE PISZĘ O TRASIE POWROTNEJ, BO MASZ
            RACJĘ Z OS. ZDROJOWYM). DLACZEGO W SOBOTY I NIEDZIELE MOŻE TO BYĆ
            LEPIEJ ROZBITE A W DNI ROBOCZE NIE?
            • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: 212.109.150.* 22.06.09, 22:46
              Bo w soboty są rzadsze częstotlwiości i nie ma 23 dlatego czwórka
              jest lepiej wpasowana. Może kiedys na Zdrojowym będzie pętla wtedy
              zniknie problem.
              • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.06.09, 23:35
                JA NAPISAŁEM O ODJAZDACH Z RACULKI A NIE ZDROJOWEGO!!!
                • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: 212.109.150.* 22.06.09, 23:46
                  A co za różnica. Moim zdaniem lepiej jesli w jedną strone jedzie
                  blisko 19 i w drugą też, a nie w jedną równo między nimi a z
                  powrotem razem z 19 bo nie miał gdzie odczekać na Zdrojowym. Tak jak
                  pisałem moim zdaniem brak drugiej pętli dla tej linii nie pozwala na
                  ułożenie idealnego rozkładu. Co z resztą dokładnie widać na
                  przykładzie innych linii obsługujących inne dzielnice. Np Chynów,
                  Jędrzychów czy Leśne. Tam odjazdy są w równych odległosciach dwóch
                  linii na przemian. Bo linie te mają dwie pętle.
                  • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.06.09, 08:48
                    RÓŻNICA JEST TAKA, ŻE NA OS.ŚLĄSKIE LINIA 19 JEDZIE RAZEM Z LINIĄ 8
                    (KTÓRA JEŹDZI CO 10 MINUT) I NIE TRZEBA TAM ZBYT WIELE CZASU CZEKAĆ
                    NA JEDEN LUB DRUGI AUTOBUS. NATOMIAST NA BATOREGO JAK LINE 4 I 19
                    POJADĄ KILKA MINUT PO SOBIE, TO NA NASTĘPNĄ "19" TRZEBA CZEKAĆ PONAD
                    15 MINUT I TO JEST BEZ SENSU. NATOMIAST Z POWROTEM NIE MA TO JUŻ
                    TAKIEGO ZNACZENIA, BO KAŻDY WYJDZIE SOBIE Z DOMU NA ODPOWIEDNI KURS.
                    NATOMIAST BEDĄC W CENTRUM MIASTA NIE MA SIĘ CAŁŁEGO ROZKŁADU W
                    GŁOWIE I PO PRZYJŚCIU NA PRZYSTANEK TRZEBA BEZ SENSU CZEKAĆ PONAD 15
                    MINUT NA AUTOBUS NA BATOREGO, BO 4 I 19 POJECHAŁY PRAWIE RAZEM...
                    • Gość: braindv Re: MZK Zielona Góra IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.06.09, 10:35
                      Nie zgadzam się z Tobą. Lepiej żeby jechały w odległościach 5 minut
                      w dwie strony zamiast 10 niż w drugą stronę dwa autobusy mają jechać
                      zupełnie razem. 19 i 8 nie jeżdżą razem. Jak przyjrzysz się uważniej
                      rozkładom zauwazysz że 19 jedzie zawsze równo między ósemkami. Np
                      odjazd z Bohaterów Westerplatte linii:
                      8 - 12:12
                      19- 12:17
                      8- 12:22
                      • Gość: Cezary Re: MZK Zielona Góra IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.06.09, 19:16
                        Nie chodziło mi że razem w tym samym czasie, tylko że razem tą samą
                        trasą (8 i 19 od Centrum) - po prostu nieprecyzyjnie napisałem.
                        Dlaczego natomiast linia 4 nie może odczekać kilku minut na
                        przystanku na Os. Zdrojowym aby nie jechać razem z 19 do centrum?
                        Albo czy taki wielki problem wybudować tam zatoczkę postojową (po co
                        zaraz pętla)?
    • Gość: darek77 Re: MZK Zielona Góra IP: *.47.5.82.ipv4.supernova.orange.pl 14.09.18, 20:21
      mamy juz elektryczne autobusu czemu jeszcze widac stare nap many i jelcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka