wasz.tk 08.04.09, 12:30 A ja myślałem, że naukowcy z UZi sami coś pożytecznego w koncu stworzyli :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wasz.tk UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa 08.04.09, 12:36 i jeszcze np.: wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/958455.html www.dlastudenta.pl/studia/artykul/PWr_tworzy_dla_wojska,28310.html pryzmat.pwr.wroc.pl/Pryzmat_199/199wynalazki.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuurobos Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.09, 00:06 Panie szymek i tk - czy 1. przeczytaliscie artykul? 2. uczyniliscie wysilek umyslowy zeby zastanowic sie nad tekstem? 3. doprowadziliscie do interpretacji uzyskanych informacji? bo Wasze wpisy: sugeruja w ZG jest zadupie, dlatego ze jest tu zadupie, we Wroclawiu to dopiero jest cool. do tematu na tym forum trafilem po obejrzeniu wstawki z otwarcia tego laboratorium w Teleekspresie; na portalu lubuskiej i na youtube mozna znalezc rowniez jakies materialy z tej imprezy, no to chyba nie bylo najgorzej? i nie mow mi, ze rektor Osekowski ma wtyki w TV zeby spowodowac emisje materialu w teleespresie. Wiem, ze na UZ jest do dupy, ale pojawiaja sie fajne i ciekawe inicjatywy "oddolne" - po prostu zdarza sie tam pracowac ciekawym ludziom (chociazby wlasnie panowie wymienieni w artykule - na pewno z takim dorobkiem byliby w stanie znalexc prace na jakiejs lepszej uczelni w kraju albo za granica) btw odnosnie ciekawych rzeczy: ostatnio tez bylo otwarcie jakiegos laboratorium techniki elektronicznej (jak zwal tak zwal), i na tym samym instytucie (nomen omem) jest realizowany szkoleniowy projekt unijny ZCR ale jak sie nie chce zaglebic w temat, najlatwiej na forum jest napisac, ze sie nie znaja, sa 100 lat za murzynami itp, pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek, tk & co. Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 00:32 Muehuehue, wyznacznikiem jest zajawka w teleexpresie <ROTFL> ?? Programy informacyjne jakoś muszą zapełnić przyznany im czas antenowy, teleexpres wybrał zabawki kupione na UZ, panorama powiedzmy problemy dzieci z autymzem. Na youtube zamieściłem pełno swoich filmików. Rektor Osękowski, to pan po historii, wykładający politologię POLITOLOGIĘ! Politologia nie ma nic wspólnego z POLITECHNIKĄ! Nie rozumiem "wtrętu" o rektorze? Więc o co ci teges? Kupili sobie zabawki, no ok. ale nie za swoje!! Zresztą nie chce się nam (szymek, tk & cooperation) z tobą gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.modemy2.ostrowski.pl 10.04.09, 07:06 taaaaaa, oddolne inicjatywy, postęp, mały kroczek pieska AIBO a wielki krok ludzkości, ramię przemysłowego robota Kawasaki, które się porusza - nie mam żadnych wątpliwości, że jak na Uniwersytet Zielonogórski takie zjawiska są fenomenem zasługującym na uwiecznienie w Polskiej Kronice Filmowej. jednak zachęcam do dokładniejszej lektury Instrukcji Obsługi, jest ona napisana w języku angielskim (dla pieska AIBO) - te robociki mają swoje robologi, nawet są kompatybilne z Playstation 3. Robot przemysłowy Kawasaki też pewnie potrafi o wiele więcej, ale ja się nie dziwię, że tego jeszcze na UZ nie odkryto, gdyż jego instrukcja obsługi jest napisana po japońsku. dlatego byłbym raczej ostrożniejszy z ogłaszaniem kolejnych sukcesów, bo te sukcesy są normą w cywilizowanym świecie. to tak jakby ogłosić! "Na Uniwersytecie Zielonogórskim dokonano niebywałego odkrycia, mianowicie: Żarówka, drodzy Państwo, gdy się ją podłączy do prądu, świeci!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albin Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: 80.50.24.* 22.04.09, 13:20 Nie gadaj głupot. Do Kawasaki sa manuale w każdym języka. Sam mam po angielsku, włosku i po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.backiel.com.pl 10.04.09, 19:19 Gość portalu: uuurobos napisał(a): > ... hAhahahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.modemy2.ostrowski.pl 08.04.09, 13:05 naukowcy z Uniwersytetu Zielonogórskiego stworzą i owszem, ale za kilka lat - jak przeczytają do końca Instrukcję Obsługi pieska AIBO. dowiedzą się wówczas, że robociki AIBO mają swoj blog (robolog), na którym umieszczają fotki bez ingerencji użytkowników, to na Uniwersytecie Zielonogórskim wystrzelą szampany. wszystkie elity lubuskie fetować będą odkrycie Sztucznej Inteligencji! to będzie przełom. Odpowiedz Link Zgłoś
bi0r Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa 08.04.09, 14:15 Gość portalu: szymek napisał(a): > naukowcy z Uniwersytetu Zielonogórskiego stworzą i owszem, ale za kilka lat - > jak przeczytają do końca Instrukcję Obsługi pieska AIBO. dowiedzą się wówczas, Osiągnięcia naukowe osób odpowiedzialnych za laboratorium robotyki są publikowane w formie artykułów, książek. Ich spis jest jawny i dostępne w systemie publikacje.uz.zgora.pl. Przykładowo prof. Uciński oraz dr inż. Patan czyli głowne osoby związane z laboratorium robotyki opublikowali moim zdaniem wiele ciekawych artykułów: publikacje.uz.zgora.pl:7777/skep/show.publications_author?wp_jezyk=1&wp_pracownik_id=84 publikacje.uz.zgora.pl:7777/skep/show.publications_author?wp_jezyk=1&wp_pracownik_id=1200 Odpowiedz Link Zgłoś
bi0r Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa 08.04.09, 14:15 A jeśli napisali ciekawy program sterujący robotem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 23:56 no bez przesady..laboratorium robotyki na UZ dopiero powstaje! nie wiem skąd tyle zarzutów!? dajcie spokój, a co do prof. Ucińskiego..cwaniaczku..nie chce tu za wiele powiedzieć ale chciałbyś mieć taki umysł jak prof. Uciński!! żebyś chociaż tytuł magazyniera zdobył..żal mi was człowieczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.modemy2.ostrowski.pl 20.04.09, 08:04 Nie mam żadnych wątpliwości, że każda publikacja (zwracam uwagę na intencjonalne uzycie kwantyfikatora generalnego) profesora Ucińskiego znajduje się Liście Filadelfijskiej. Posłużę się takim oto sylogizmem: Każdy pracownik Uniwersytetu Zielonogórskiego jest wybitnym spcjalistą. Profesor Uciński jest pracownikiem Uniwersytetu Zielonogórskiego Profesor Uciński jest wybitnym specjalistą. Jeżeli zabawka SONY - piesek AIBO - także będzie na etacie w UZ, to ów piesek także będzie wybitnym specjalistą. będzie wyjatkowy spośród wszystkich seryjnie wyprodukowanych szczekających, merdających ogonkiem zabawek SONY. A teraz być może zwrócisz uwagę, że ani słowa nie napisałem o prof. Ucińskim czy innym pracowniku WEIT-u. Pisałem o pompie, o sensacyjnych doniesieniach medialnych, o wystrzałach korków Russkoje Igristoje na cześć zabwek, które uruchomiono tuż po wyjęciu z oryginalnych opakowań producenta oraz o tym jak zachwycono się pieskami AIBO i robotem Kawasaki na Uniwersytecie Zielonogórskim. Ja wiem, że takie informacje się dobrze czyta. Tak samo dobrze ogladało się kolejne odcinki ROBOCOPA - bo człowieka od XIX w. fascynuje maszyna zwłaszcza w symbiotycznym połaczeniu z organizmem człowieka (np. Fałszywa Maria z pierwszego film SF, Metropolis, Fritza Langa z 1927r.). Zdaję sobie sprawę, że takie okazje są dobrą okazją, by rektor Osękowski mógł wygłosić jakies przemówienie, w którym kolejny raz zapewni o staraniach na rzecz jakości kształcenia, o nakładach na badania (zobacz sobie: www.youtube.com/watch?v=H6MDq3kaVDc). Wszystko to ładnie i pięknie, ale przypomne, że telefony komórkowe - przynajmniej niektóre modele - potrafią o wiele więcej niz AIBO. kolejne 200 tys. zł na następne lubuskie transformersy także mnie nie dziwi. Od kiedy w 2008 r., UZ wydał 64.864, 25 zł na słomę i owies, a nie ma pieniędzy na podwyżki dla pracowników, to już mnie żaden wydatek nie zdziwi. Prośba do speców od wizerunku z UZ: może warto przeszkolic magnificencję. trochę to irytujące, te przyglądanie się butom dziennikarek i podziwianie lastrikowej posadzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bi0R Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.09, 12:19 Piesek AIBO jest wykorzystywany bodajże od co najmniej 4 lat w Instytucie Sterowania i Systemów Informatycznych i jego naturalnym miejscem zagospodarowania stało się od tej chwili laboratorium robotyki. Mimo, że chyba już w sumie powinien być na emeryturze to ciągle wzbudza ogromną sensację podczas pokazów wśród dziennikarzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.09, 00:24 TO JEST STRASZNIE FAJNY WATEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: UZ: Robot, który posprząta i zastąpi psa IP: *.modemy2.ostrowski.pl 24.04.09, 08:44 TO JEST FAJNY, STRASZNY WATEK Odpowiedz Link Zgłoś