Dodaj do ulubionych

smartphony i wirusy

IP: *.devs.futuro.pl 27.10.10, 16:36
zaczęło się ostatnio pisać o tym, że powstaje coraz więcej wirusów na telefony komórkowe oraz że będą się one szybko namnarzać.. zastanawiam się jak to wygląda w rzeczywistości - czy przeglądając net w komórce rzeczywiście można coś złapać? czy jest już czas na instalowanie jakiś mobilnych antywirów? czy może zagrożenie jest jeszcze dość małe?
Obserwuj wątek
    • ziumi23 Re: smartphony i wirusy 27.10.10, 17:11
      to całkiem świeży temat - wirusy mobilne to jest jeszcze kropelka w morzu wirusów komputerowych - ale zbroją się i pewnie bedą się namnarzać w tempie podobnych jak komputrerowe jak nie szybciej
      • Gość: sceptor Re: smartphony i wirusy IP: *.devs.futuro.pl 27.10.10, 17:25
        ziumi23 - nie jestem pewny czy mobilne będa się namnarzać w takim samym lub jeszcze większym tempie jak komputerowe - jednak producenci systemów mobilnych (za wyjątkiem "i"- ale oni mają taką politykę) podchodzą to tego dość poważnie i bardzo szybko reagują np. poprzez usuwanie aplikacji wirusowych z marketów czy inne blokowanie. Może uda sie nad tym zapanować - oczywiśćie nie w pełni ale przynajmniej ograniczając lawinowy przyrost wirusów
        • Gość: Ico Re: smartphony i wirusy IP: *.182.161.235.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.10.10, 17:32
          no bo "iTelefonów" wirusy sie nie tykają.. ale to iTak pewnie kwestia czasu :)
        • ziumi23 Re: smartphony i wirusy 28.10.10, 13:34
          sceptor - zgadzam sie z tobą, że producenci podchodzą do tego bardziej poważnie - ale jak narazie nie musieli zbyt często reagować. Ale rozwój wirusów mobilnych jest jak dla mnie nieunikoniony - z jednego prostego powodu - w telefonii są pieniądze - telefon masz połączony z rachunkiem - komputer już nie - dzięki temu dużo łatwiej hakerzy będą na tym zarabiać - i nie potrzebne będzie włamywanie się do konta bankowego...
          • sceptor Re: smartphony i wirusy 28.10.10, 14:47
            no i stwierdziłem, że posprawdzam w necie informacje o mobilnej wirusologi - i znalezłem świerzynkę: " Mikko Hypponen z Laboratorium F-Secure mówi: „Od 2004 roku pojawiło się tylko 517 grup mobilnych wirusów, robaków i trojanów, ale ponieważ niektórzy twórcy złośliwego oprogramowania mobilnego dorobili się pieniędzy, oczekujemy znacznie większej aktywności. Większość złośliwych aplikacji mobilnych, które zaobserwowaliśmy w 2010 roku, nie miała charakteru hobbistycznego, ale była nastawiona na zysk” - cały raport znajduje się tutaj: telix.pl/artykul/a-w-komorkach-jailbreaking--antyterrorysci--weze-i-szpiedzy----3,37397.html ale nie tylko komórek dotyczy.
            • ziumi23 Re: smartphony i wirusy 29.10.10, 11:03
              to jednak moja intuicja nie zawiodła. choć przyznam się szczerze, że myślałem, że wirusów jest już trochę więcej niż 517. Ciekawe jakie przełożenie na ich ilość będzie miał przyrost smartphonów.
              • akuku27 Re: smartphony i wirusy 29.10.10, 12:37
                ziumi - przecież masz jasno napisane, że jest 517 grup wirusów mobilnych - w każdej grupie wystepuje parę mutacji każdego wirusa - tak więc jakbyś liczył je osobno wyszło by ewidentnie dużo więcej :)
    • Gość: miki Re: smartphony i wirusy IP: *.3-2.cable.virginmedia.com 29.10.10, 18:04
      nie widze w tym zadnego problemu,albo smartfony w przyszlosci beda dawaly sobie jeszcze lepiej rade z wszelkim robactwem,albo no coz .. zawsze mozna oddzielic funkcje mobilne od komorki /niech wroca do netboow i laptopow/ i do wrocic do stosunkowo prostych telefonow bez bajerow.Za to gwarantujacych pelna kontrole nad bezpieczenstwem wymienianych informacji.
      • Gość: pluto Re: smartphony i wirusy IP: 66.90.73.* 03.11.10, 12:07
        ale czy powrót do telefonów bez bajerów nie byłby krokiem wstecz? każda nowa technologia przynosi określone korzyści ale tworzy też realne zagrożenia - tak dzieje się od wieków - jeśli na pierwszym planie widzielibyśmy zagrożenia, a nie korzyści i rezygnowali z tych nowinek, pewnie bylibyśmy jeszcze w epoce kamienia łupanego (jak nie wcześniej :) trza znaleźć inne remedium.. może to będą mobilne antywirusy, firewalle czy inne tego typu narzędzia, a może zupełnie coś innego. moja głowa na to za mała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka