Dodaj do ulubionych

HEYAH - MINUSY

26.04.04, 12:42
1)"Jak donoszą korespondenci i potwierdza korespondencja z sekcją kontaktów w
Heyah - w tej ofercie pre-paid wprowadzanej z takim rozmachem i z równą temu
rozmachowi niedbałością o produkt - nie przewiduje się wymiany uszkodzonej
ani skradzionej czy zagubionej karty SIM. Jednym słowem - użytkownik, który w
jakikolwiek sposób stracił mozliwość dostępu do karty SIM - jednocześnie
traci swój dotychczasowy numer telefonu, będąc zmuszony do zakupu nowego
zestawu startowego z innym numerem. Cóż ... jaka oferta, taka obsługa
techniczna"
2)"Heyah bije kolejne rekordy. Tym razem w sposobie sprzedaży zestawów
startowych dla klienta końcowego. Okazuje się, że na normalnym rynku, może
być nienormalna sprzedaż zwyczajnego przecież produktu. Zestawów startowych
wciąż brakuje, a tam, gdzie są, ich dystrybucja odbywa się w dowolnej cenie,
ustalonej na zasadzie analizy popytu przez danego sprzedawcę, a nie w cenie
ustalonej przez P.T.C. Oczywiście, właściciel marki nie reaguje na takie
symptomy na rynku, wręcz przeciwnie, część kupujących jest bliska głoszeniu
teorii, że sama P.T.C. skupuje swoje startery w celu podniesienia ich
atrakcyjności w wyniku nieustannych rynkowych braków. Jak jest ? - nie
wiadomo, jedno jest wszak pewne - starterów brakuje i już niedługo, w wyniku
nieudolności kanału sprzedaży, marka Heyah może bardzo szybko stracić
atrakcyjność. Przyczyna spadku atrakcyjności produktu może być prozaiczna -
znacznie wygórowana przez sprzedawców cena, która dla końcowego nabywcy nie
będzie się różniła zbytnio od ofert proponowanych przez konkurencję P.T.C.,
czyli POP lub SimPlus"
3)"Jak pokazuje statystyka, od momentu zamówienia do momentu dostawy mija
znacznie więcej, aniżeli deklarowane 10 dni. Adresaci i tak mają powód do
radości, ponieważ wcześniej konsultanci Heyah nieśmiało twierdzili, że w
związku z brakiem porozumienia z firmami kurierskimi zakuppowane będą mogły
być wyłącznie towary opłacane kartą płatniczą. Biorąc pod uwagę ciągłe braki
starterów Heyah na rynku oraz znacznie opóźnione dostawy, w tym do dziś
również niestabilnie działający system WWW - operator powodów do dumy mieć
nie powinien"
4)"wciąż brakuje sensownie zorganizowanej sprzedaży zestawów startowych i
kart doładowujących w ofercie Heyah. Z całej Polski napływają doniesienia o
braku lub skąpej możliwości zakupu. Jak tak dalej pójdzie, to operator
zniszczy większość, co dobrego dotąd się wokół tej naprawdę ciekawej oferty
działo"
5)"oprócz wielu ciekawostek, które nie są do końca zamierzone przez twórców
Heyah, można również natknąć się na tę, która jest związana z realizacją
połączenia pod numer 9797 z telefonu z kartą SIM Heyah. Po wykręceniu numeru
możemy usłyszeć: "witamy w systemie administracji konta Tak-tak ...". Czyżby
dwa pre-paidy w jednym "
Może jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe informacje o tej "najlepszej" ofercie na
karte??

Obserwuj wątek
    • hubert.hc Re: HEYAH - MINUSY 26.04.04, 13:03
      Może jeszcze dodam brak dodatkowych usług jak MMS, ale jeśli ktoś z tego nie
      korzysta to nie będzie to dla niego minusem. Minusem jest też to, że można
      tylko przechowywać 10 smsów i żaden telefon tego nie zmieni, gdyż SMSy
      zapisywane są na karcie SIM a nie w pamięci telefonu.
      • Gość: barracuda7110 Re: HEYAH - MINUSY IP: 62.29.134.* 26.04.04, 17:18
        pewny jesteś? mnie się wydaje, że jeżeli fon ma pamięć wewn to tam sobie zapisze
        smsy, które się nie zmieszczą na karcie sim. Chyba, że karta sim Heyah jakimś
        cudem blokuje tą pamięć ;)
        • Gość: ppp Re: HEYAH - MINUSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 18:46
          nie akurat to prawda...na kazdym fonie Heyah zapisuje tylko 10 smsow, nie ma
          mocnych...chociaz bardzo lubie Heyah to jednak to jest fakt
          • barracuda7110 Re: HEYAH - MINUSY 26.04.04, 23:49
            W jaki sposób blokowany jest dostęp do pamięci telefonu?
            • hubert.hc Re: HEYAH - MINUSY 28.04.04, 15:43
              barracuda smsy w heyah zapisywane są tylko na karcie SIM wiec nie ma
              możliwości, że zapiszesz je w pamieci telefonu. Nie wiem czy w innych sieciach
              można zapisywać SMSy w fonie, wiem, że w HEYAH na 100% nie można. Zostaje sie
              tylko z tym pogodzić :) No i najgorsze jest też to, że można zapisywać tylko 70
              numerów =/ I nie ważne jaką telefon ma obszerną pamięć. Trzeba sie najpierw
              zastanowić czy warto kupować starter, a nie ulegać od razu reklamie. Jestem
              przekonany, że większość co używa teraz HEYAH po jakimś czasie i tak przejdzie
              do swojej starej sieci. Nie można w pełni wykorzystywać tanich smsów i połączeń
              wewnątrz sieci, gdyż mało kto jeszcze ma numer zaczynający sie od 888.
              • pstosia Re: HEYAH - MINUSY 01.05.04, 18:41
                a propos zapisywania smsow na telefonie: ja mam pop'a, kom to samsung C100 i na karcie sim moge zapisac 30 sms i dodatkowo na tel jeszcz ilesc tam [chyba 50 ale mige sie mylic]
                pozdr
              • barracuda7110 Re: HEYAH - MINUSY 02.05.04, 01:06
                Napewno w tak taku nie ma żadnych problemów z zapisywaniem smsów w pamięci fona.
                Sam miałem nokię 7110 i kartę TT i bywało, że w pamięci miałem np. 120 smsów.

W dalszym ciągu nie wiem po co i w jaki sposób karta sim mogłaby blokować dostęp
                do pamięci fona.
    • Gość: ppp Re: HEYAH - MINUSY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 18:54
      1) Uzytkownik sam powinien pilnowac swojej karty SIM.
      2) To kapitalizm. Wolny rynek polega na tym ze nie ma z gory ustalonych cen. 20
      zl to jest cena sugerowana.
      3) Jest duzo zamowien stad wynikaja opoznienia. Starterow nawet brakuje w
      sklepach. Inne teorie to jakies fantasmagorie.
      4) Heyah nie ma salonow sprzedazy. Kupuje w hurtowniach ten kto chce
      sprzedawac. Dalej zachowujesz sie jak w komunizmie.
      5) No wprost niewiarygodne ciekawostki...kazde dziecko wie ze Heyah to nowa
      marka PTC...z telefonu na abonament w Erze tez dodzwonisz sie na 9797...czy to
      znaczy ze masz w telefonie prepaid i na abonament...bzdura.
      6) Wap to totalna porazka...skapy procent z niego korzysta. MMS-y sa dostepne
      dla telefonow drogich...Heyah ma byc marka tania, cenami sklaniac do kontaktow
      z kazdego telefonu, a nie tylko sciaganie gier, tapet i dzwonkow.
    • Gość: adam99 całkowicie bzdurne zarzuty- pewnie konkurencja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 19:52
      To że karty Heyah trudno kupić i mają wysoką cenę to jest kłopot tych którzy
      chcą je kupić, a nie użytkowników Heyah- bo ci już je mają- dotyczy to pkt 2,
      3,4- ale tak jest w warunkach wolnej konkurencji. Ja na miejscu Ery
      podwyższyłbym przy tak dużym popycie ceny starterów 3x - zysk większy i szybko
      nastąpiłaby równowaga między popytem a podażą.
      Pkt 1 - nie ma sensu zgłaszać uszkodzenia karty pre-paid SIM bo czysta taka
      karta kosztuje 61 zł- za tą cenę możemy kupić kartę z ok. 50 zł już na koncie
      do wydzwonienia !
      Pkt 5. To że po 9797 zgłasza się Tak-tak to nie jest problem- bo jakie
      negatywne konsekwencje mogą z tego wyniknąć ? Nie chcesz- nie dzwoń !
      Wap- od początku było wiadomo, że to totalny niewypał.
      Mms- nie znam nikogo kto by z tego często korzystał- bo za drogo- ale nie
      wykluczone że wraz z upowszechnieniem tej usługi Heyah to wprowadzi.
      • Gość: spoko Jeszcze się peppers nie wypowiedział? to dziwne IP: 80.48.229.* 26.04.04, 22:09
        Czyżby spał ?? to temat godny jego uwadze no śmiało peppers !!
        • olus_stad Re: Jeszcze się peppers nie wypowiedział? to dziw 26.04.04, 23:24
          :)))
          • bobbo1 W imieniu Peppersa ;) 27.04.04, 00:05
            Skoro Peppers śpi to napiszę za niego ;)
            1) Niszczy reklamami miasto
            2) Nakręca kredzieże telefonów komórkowych (bo wcześniej się ich nie kradło)
            ROTFL

a tak poważnie jedno takie małe ale co do Heyah,
            mianowicie, karta jest niezabezpieczona kodem pin.
            Instrukcja którą otrzymujemy razem z kartą odsyła
            nas do netu w celu dowiedzenia się jak zabezpieczyć kartę pinem
            a stronka nas odsyła do instrukcji telefonu (tak Peppers do instrukcji
            więc jednak Heyah nie popiera kradzieży tel, bo raczej rzadko chyba kradnie się
            tel z instrukcją ;) )
            A wracając do tego nieszczęsnego pinu, czy nie prościej było od razu napisać
            w instrukcji *05*puk*pin*pin# bez tego bezsensownego odsyłania?
            • Gość: Peppers Juz sie wypowiadam IP: *.acn.pl 27.04.04, 19:53
              1. Fakt, zniszczyli miasto reklamami ale to nie znaczy, ze sma siec jest zla
              czy dobra. To swiadczy tylko o jakosc marki i z tego mozna lub nie wyciganc
              wnioski.

2. Dla mie to, ze nie ma uslug dodatkowych jest wada ale dla innego moze byc to
              zlaeta. Kwestia preferencji.

3. 10 SMS ow na karcie to faktycznie niewypal.

4. Brak mozliwosci wymiany karty jest niedogodnoscia. Kazdy przywiazuje sie w
              koncu do jednego numeru.

5. Rozne ceny sprzedazy zestawow swiadcza jedynie o jakosc marki a nie o samej
              sieci i jej uslugach. I mozna z tego wyciagnac jakies wnioski lub nie.

Jak widzicie do tej pory nie napisalem w sumie nic zlego o HEYAH.

Ale teraz napisze tylko jedna rzecz, o ktorej wszyscy juz pewnie slyszeli z
              mojej strony i ktorej tej sieci nie wybacze chocby nie wiem jak byla
              konkurencyjna wzgledem innych:

1. NIE SPRZEDAJAC TELEFONOW nie daje wielu ludziom innego wyboru niz isc do
              komisu i kupic sobie telefon. W koncu HEYAh jest sievcia legalna, atrakcyjna i
              kazdy ma prawo do nich dolaczyc. Powinien MIEC TEZ PRAWO ZAKUPU LEGALNEGO
              TELEFONU. A w HEYAH takiego prawa nie ma. Wiadomo tez, ze legalne telefony sa
              tak drogie, ze 99% ludzi na nie nie stac. A w komisach gro towaru JEST
              KRADZIONE. W ten sposob ludzie nie ze swojej winy nakrecaja wtony rynek
              telefonow czyli tych co kradna telefony na ulicy. I NIE JEST TO WINA LUDZI ALE
              OPERATORA, ktory nie dla im szansy kupic telefonu w legalu. W walka z
              kradziezami w stylu- `kupuj telefon z instrukcja` czy `nie baw sie komorka na
              ulicy` to dla mnie JEDAN WIELKA SCIEMA I CYNIZM. Udawanie swietoszkow gdy wrecz
              jawnie wspiera sie grzech.

Pozdarwiam!
              • bobbo1 Re: Juz sie wypowiadam 28.04.04, 00:07

To, że kradzione telefony są w sprzedaży w komisach to sprawa policji.
                A że ona nie ściga paserów to nie jest wina przecież jednej czy drugiej sieci.
                Faktem jest, że kradzione telefony powinny być blokowane.

I jeszcze takie jedno małe pytanko. Co w sytuacji gdy operatorzy zaprzestaną
                subsydiowania telefonów a nawet w ogóle zaprzestaną ich sprzedaży? Czy wtedy
                też będą popierać i nakręcać rynek kradzionych telefonów??
                Np Centertel przewiduje że taka będzie właśnie przyszłość przyszłość,
                czyli że telefony będą sprzedawali producenci za pomocą własniej sieci sprzedaży
                a nie operatorzy.
                www.gsmonline.pl/download/files/pacewicz_kalinowski_heyah.mp3
                Pozdrawiam
                • Gość: spoko Re: Juz sie wypowiadam IP: 80.48.229.* 28.04.04, 10:10
                  Nie wciskaj kitu peppers że w komisach są same kradzione komóry sam zmieniam
                  dość często i sprzedaje właśnie w komisie i tak czyni wielu ludzi napewno są i
                  kradzione ale tego nikt nie zmieni i ten proceder będzie trwał dopuki nie będą
                  blokowane kradzione komy ale operatorzy jakoś nie kwapią się do tego dlaczego ?
                  ponoć technicznie nie są przygotowani ale ja w to nie wierzę, myślę że nie
                  tylko heyah zależy na tym wtórnym rynku.
                  • Gość: Peppers Zgadzam sie IP: *.acn.pl 28.04.04, 14:11
                    1. Zgadzam sie w 100% ze telefony powinny byc blokowane. I juz o tym pisalem.
                    Ale ludzie wola czytac i zapmaietywac jednynie to, ze jestem wrogiem HEYAH.

2. Tak, jesli operatorzy przestana dotowac telefony a producenci takowych nie
                    obniza cen bede uwazal, ze jest to wpsieranie tych co kradna telefony na ulicy
                    i bede to pietnowal oraz z tym walczyl.

3. W komisach lezy wiele kradzionego towaru. I kazdy o tym iwe. Kazdy mzoe tez
                    o tym przeczytac w licznych publikacjach. Ale oczywiscie nie w kazdym komisie i
                    nie kadzy telefon jest kradziony.

POzdrawiam!
                    • olus_stad Re: Zgadzam sie 28.04.04, 21:32
                      Mam dla Ciebie dobra informacje! Po naszym wejsciu do UE pojawi sie wiecej operator (w tym wirtualnych), ktorzy beda oferowac tylko tanie uslugi i zadnych aparatow. Bedziemy mogli czesciej dyskutowac na temat 'nakrecania przez x rynku kradzionych telefonow', juz sie nie moge doczekac:)
                      • dr_jekyll Re: Zgadzam sie 28.04.04, 22:44
                        Też się zgadzam że:
                        1. Wap to niewypał

2. MMS'ów do tej pory wysłałem 3 (sł. trzy) w ciągu 1,5 roku posiadania takiej
                        możliwości. Bardziej przydaje mi się taka opcja, że np. robię zdjęcie telefonem
                        i wysyłam je komuś jako załącznik do emila. Całkiem przyjemna opcja...
                        Pozdrawiam!
                        • olus_stad Re: Zgadzam sie 28.04.04, 23:10
                          1. z wapa korzystam od czasu do czasu jak mi sie nudzi (w pociagu, tramwaju itp) albo jak szukam na biegu jakis informacji. wtedy sie wprzydaje, ale zeby tak codziennie wapowac to raczej nie.
                          2. ostatnio spojrzalem na domowe rachunki za telefon i bylo to raptem 2 mms. niewiele, bo malo popularne jeszcze, ale to sie zmieni z czasem, ludzie sie przekonaja, ze nie taki diabel straszny. czasami chcialbym komus wyslac mms, ale nie wiem czy ta osoba potrafi odebrac. ot caly problem.
    • pstosia Re: HEYAH - MINUSY 01.05.04, 18:44
      a jaka pojemność ma książka tel na karcie sim?? bo słyszałam, że tylko 50... - to dla mnie też by był minus

Forum Liceum
    • Gość: zdzichu Re: HEYAH - MINUSY IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 23:29
      kupilem heya i narazie nie zaluje a co do pojemnosci sms to jest ich 10 na
      karcie sim i karta nie broni dostepu do pmieci elefonu sprawdilem na sagemie
      mc912 i smsy zapisuja sie tu tu a co do pojemnosci kontaków w ksiazc to jest
      ih 80. Ceny sa spowodowane tym ze komisy gsm wykupiły cały nakład z hurtowni i
      dyktuja ceny za to w supermarkecie starery leza na półkach za 20 zł. Co do kart
      zupełniających to jak nie ma w kiosku to mozna uzupełnic na róznych stronach i
      ostatnio w któryms supermarkecie widziałem jak w kasie pani wydkowała numerek
      na rachunku o uzpełnienia. A co najwazniejsze czas przedłuzajacy sie sumuje
      czyli jak ktos kupi 3 20zł to ma 3 miesiace a nie jeden.
      A co do telefonów w komisie to kupuje sie zazwyczaj takie co maja pódełko
      orginalną ładowarke i jakis papierek np gwarancja producenta moze byc juz
      nieaktualna. A co do duplikatu to sie nie opłaca a jak dla ciebie jest tak
      wazny numer to ic do komisu i tam ci zrobia kopie karty w której np na gren2
      bedziesz maił miejsce na 100Smsów i 250 miejsc na ksiazke i dodakowo na takiej
      karcie zmiesci sie jescze 10 numerów a usługa taka w cz-we kosztuje około 80zł.
    • Gość: sffinx Re: HEYAH - MINUSY IP: *.core.lanet.net.pl 02.05.04, 00:33
      Sprawe 10 smsów można przeskoczyć,jezeli ma sie telefon z oprogramowaniem pozwalającym na: "zapisz w", "przenieś do" pamięci aparatu. Tak jest np: w Nokii 3510. Ten telefon pozwala na zakładanie dowolnej ilosci folderów oczywiście w ramach pojemności pamieci i gromadzenie tam np: tych smsów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka