Dodaj do ulubionych

T-Mobile zieloną marką

20.09.11, 14:24
Polska Telefonia Cyfrowa, jako pierwszy operator telekomunikacyjny, została uhonorowana certyfikatem "Zielona Marka". Tytuł ten jest przyznawany za promowanie i prowadzenie działań na rzecz środowiska naturalnego.
Polska Telefonia Cyfrowa ograniczyła zużycie energii elektrycznej zasilającej infrastrukturę oraz utrzymującej właściwą temperaturę stacji bazowych.
Jeszcze kilka lat temu tradycyjna stacja bazowa była konstrukcją ciężką i drogą, zużywającą ponad 2 880 kWh prądu na ogrzewanie i klimatyzacje. O tym, jak wielka była to liczba niech świadczy fakt, że przeciętna rodzina zużywa średnio kilkaset kWh miesięcznie. To się jednak zmieniło.
Obecnie budowane przez PTC stacje bazowe są lżejsze konstrukcyjnie, co pozwala zaoszczędzić do 30% kosztów budowy. Stacje posiadają także energooszczędne wyposażenie i systemy klimatyzacji, co z kolei zaoszczędza aż 25% kosztów energii.
Jednym z rozwiązań mającym jeszcze bardziej obniżyć koszty użytkowania stacji bazowych użytkowanych przez PTC jest chłodzenie grawitacyjne oraz wyniesienie części najbardziej grzejących się elementów na zewnątrz konstrukcji.
Dodatkowo PTC zaczyna tworzyć z operatorem sieci Orange wspólną infrastrukturę co obu podmiotom pozwoli zmniejszyć ilość stacji bazowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: T-Mobile zieloną marką IP: *.tpnet.pl 20.09.11, 14:42
      Nie zieloną tylko "rużową". Telefonia dla Barbie i Kena. Na szczęście nie jestem już w tej śmiesznej sieci, na której nazwie przeciętny Polak może sobie połamać język.
      • Gość: Asia Re: T-Mobile zieloną marką IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 17:29
        Przeciętny polak potrafi wypowiedzieć D-ebile :)))
      • Gość: sylwia "Różowy" pisze się przez ó IP: *.centertel.pl 26.10.11, 14:46
        1. "Różowy" pisze się przez "ó"
        2. To nie róż, tylko magenta ("g" czytamy jako "dż" gdybyś też miał problemy). Pracowałem w Niemczech, a więc przywykłem do loga T i muszę powiedzieć, że teraz magenta kojarzy mi się właśnie z jakością, a nie lalką barbie.
        3. Nie doceniasz inteligencji i poziomu edukacji Polaków, w tym znajomości takich podstaw angielskiego, które wystarczają do wymówienia T-Mobile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka