IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.10.04, 15:46
W sobotę i dzisiaj powiela mi się pewna sytuacja. Chcę wysłać smsa, piszę
treść, daję wyślij, na wyświetlaczu napisane wysłano: za moment przychodzi
raport, że wiadomości nie dostarczono i istotnie, dzwonię do odbiorcy i
wiadomości tej nie dostał. Nie jest to zjawisko regularne, bo zdarzyło mi się
dzisiaj oraz w sobotę wieczorek około 19:30. Model telefonu to SE T230 a sieć
Idea (abonament). Może ktoś z Was wie co jest grane?
Prócz tego nie wiem, czy nie zżarło mi za smsa, który w stanie faktycznym
wysłany nie został?
Obserwuj wątek
    • Gość: Peppers Od kiedy ma Pan telefon? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 19:05
      1. Placi sie za kazdy wyslany SMS niezaleznie od tego czy dotarl on do
      odbiorcy czy tez nie. Liczy sie fakt jego wyslania. Tak jest we wszytskich
      sieciach.

2. Wyslany SMS moze nie zostac dostarczony do odbiorcy gdy:

a) odbiorca ma wylaczony telefon lub jest poz zasiegiem.

b) odbiorca ma przepelniona skrzynke na SMSy

c) cwilowo panuje przeciazenie sieci spowodowane badz problemem technicznym
      badz faktycznym przeciazeniem (np. w Sylwestra)

3. Nie znaczy to jednak, ze taki SMS jest automatycznie tracony. System bedzie
      staral sie dostarczyc owego SMSa do odbiorcy co jakis czas. Czyli np. odbiorca
      wlaczy telefon, oprozni skrzynke i wtedy dostanie SMSa. Jesli niedoreczenie
      bylo spowodowane przeciazeniem sieci to SMS rowniez zosatnie doreczony tylko z
      wiekszym badz mniejszym opoznieniem.

4. Taki `niedoreczony` SMS jest definitywnie tracony gdy nie zostanie doreczony
      w czasie jego terminu waznosci. (to mozna ustawic sobie w telefonie. Najlepiej
      na maximum. Maximum=72h). Uwaga- w tym przypadku rowniez placi sie za tekiego
      SMSa, bo jak napisalem powyzej liczy sie fakt wyslania a nie dostarczenia

5. SMS wysylane do kogos kto obecnie przebywa za granica notorycznie dochodza z
      opoznieniem.

6. W przypadku prawidlowego doreczenia SMSa powinien Pan otrzymac odpowiedni
      raport w telefonie.

Pozdarwiam!
    • jaki71 Re: Co jest? 27.10.04, 09:09
      To ja napisze tak:
      Sprawdz jaki masz czas dostarczenia SMS w ustawieniach SMS - profile czy jakos
      tak. Wbrew pozorom lepiej ustawic maxymalny czas dostarczenia. Jak masz krutki
      to przy zapchanej i niewyrabiajacej sieci jaka jest Idea moze sie zdazyc ze
      termin dorecznia SMS'a mija zanim dopcha sie do kolejki w centum SMS.

JAki
      • Gość: f Re: Co jest? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.10.04, 17:44
        Przede wszystkim ważność wiadomości ustawiona jest ma max. Telefon mam od
        czerwca, bo wtedy też przedłużałam umowę. Jest to zjawisko nieregularne,
        zarazem wykluczam też zapchaną skrzynkę, pobyt za granicą, wyłączony telefon.
        Smsy nie doszły do tych osób - pytałam. Ani w ten sam dzień, ani później czyli
        kilka dni. Także dalej nie wiem co jest grane ;-)
        • jaki71 Re: Co jest? 27.10.04, 18:04
          To ja juz glupi jestem. Pewnie to wina Idei. Uzywam sluzbowego telefonu w Idei
          i jedyny jego plus to to ze sluzbowy i limit dosc wysoki. Rozne cuda z ta
          siecia mam. Najczesciej siec zajeta albo echo nie wiem co gorsze bo w pierwszym
          przypadku przez kilkanascie minut nie mozna zadzwonic a w drugim dzwonic mozna
          ale sie gadac nie da. Ale z SMS'ami problemow nie mialem - moze dlatego ze
          praktycznie nie wysylam.

JAki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka