Dodaj do ulubionych

ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEGO?

29.12.04, 09:19
Na dzień dzisiejszy mamy w Polsce trzech operatorów sieci komórkowych.Co
zadecydowało o wyborze przez Was tego,a nie innego operatora:Cena telefonu w
promocji,ceny połączeń,taryfy,usługi czy zwykły przypadek?A może zamierzacie
zmienić dotychczasowego operatora?jeśli tak,to z jakich powodów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Peppers Hmm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.12.04, 10:57
      1. Ja wybralem siec IDEA, bo byla najtansza. (to bylo w 1998 roku)

2. Wybralem POPa, bo bardzo nie lubie placic abonamentow. A tak wiem, ze wydaje
      pieniadze jedynie gdy chce.

3. Nie zamierzam znieniac sieci bo:

a) Nie lubie ciagle zmieniac numeru telefonu. Od 1998 roku mam stale ten sam
      numer i chce aby tak pozostalo. Wiem, ze jest przygotowywany projekt aby mozna
      bylo przeniesc numer z jednej sieci do drugiej ale to jest jeszcze daleka
      przyszlosc.

b) Siec IDEA ma w tej chwili najszersza game uslug dodanych takich jak np.
      uslugi lokalizacyjne, na ktorych mi dosc mocno zalezy. Niby PLUS wprowadzil
      UMTS ale ta technologia jest dla mnie za droga a do tego ciagle jeszcze w
      powijakach.

c) Z liczacych sie sieci IDEA nadal ma welug mnie najkorzystniejsze stawki
      cenowe. (uwzgledniam jedynie pre-paidy i nie wliczam w to sieci HEYAH, bo to
      jest jedno wielki badziewie, taki sobie klon ERAGSM. Nie uwzgledniam rowniez
      ofert typu `1 grosz do wybranego numeru` gdyz komorke mam do kontaktu z calym
      swiatem a nie z jedna wybrana osoba)

Pozdrawiam!
    • Gość: GSM Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:04
      PLUS GSM- coraz lepszy zasięg, praktycznie najlepszy ze wszystkich 3 sieci;
      abonament 12,20 brutto, z czego całość w pierwszej kolejności idzie na
      połączenia lub inne usługi; koszt minuty przez całą dobę 0,60 zł netto do
      wszystkich sieci i sekundowe naliczanie oraz SMS za 0,15 zł netto do
      wszystkich; bezpłatny clip, clear. Umowę można rozwiązać w dowolnym momencie,
      nie ma cyrografu. Ale ja nie zamierzam rozwiązywać ;)
    • barracuda7110 Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG 29.12.04, 12:36
      Era.
      Kiedyś przez pół roku miałem simplusa. Sprzedałem go za bezcen, bo połączenia
      były koszmarnie drogie i miałem ciągłe problemy z zasięgiem. Później kupiłem
      sobie zestaw startowy taktaka i rok temu przeniosłem się na abonament (teraz
      żałuję). W tej sieci podoba mi się to, że wszędzie mam zasięg, opłaty za usługi
      są dość rozsądne, brak problemów z dzwonieniem, smsami itp. np. w święta. Nie
      zmienię operatora a jedynie jak skończy mi się abonament to może przejdę na taktaka.
      • ardi76 Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG 29.12.04, 13:29
        Hej!!!No i bardzo dobrze.Jesli chodzi o przejście z powroten z abonamentu na
        system TT,to powiem Ci,ze nie warto.Dlaczego?Jako Stały Abonent zawsze
        zyskujesz,np. Minuty Ekstra czy 50% upustu na abonament przy przedłużeniu umowy.
        W połowie stycznia 2005 r zmienią się ceny za połączenia,jak również wejdą nowe
        taryfy,o wiele korzystniejsze,niż obecne(porównaj z ofertą Idei czy Nowego
        Plusa).Era,jako,że ma zdecydowaną przewagę,jesli chodzi o liczbę klientów czy o
        sferę finansową,zawsze będzie w stanie zaproponować korzystniejsza od
        konkurencji ofertę,w szczególności dla tych Klientów,którzy związani są
        umową.Na dziś mógłbyś mieć (jako Stały Abonent) 70 minut z naliczaniem 1/1 za
        jedyne 29,89 zł brutto.A w styczniu będzie pewnie jeszcze taniej!

• Gość: gauche Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.ztpnet.pl 29.12.04, 13:40
          Ardi76 rzeczywiscie nadajesz sie na sprzedawce Ery potrafisz kiepska oferte
          zachwalac z takim entuzjazmem, ze pewnie wielu klientow ci uwierzy. Na jednym z
          zielonogorskich Germanosow widzialem oferte pracy z pewnoscia cie przyjma :D
          • ardi76 Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG 29.12.04, 14:05
            Niestety,np.w Germanos Tesco przyjmą tylko ładną Dzidzię:-)A szkoda....
        • lokis1791 Era,jako,że ma zdecydowaną przewagę... 31.12.04, 13:26
          Piszesz: "Era,jako,że ma zdecydowaną przewagę,jesli chodzi o liczbę klientów
          czy o
          sferę finansową,zawsze będzie w stanie zaproponować korzystniejsza od
          konkurencji ofertę,w szczególności dla tych Klientów,którzy związani są
          umową."
          Nie licuje się to jednak z biadoleniem ERY, na konkurencję:
          telekomunikacja.interia.pl/telkom/era/news?inf=569845
          Twoje posty, świadczą, że jesteś pracownikiem ERY, piszesz pracę naukową,
          chcesz być zorientowany na bierząco, lub wszystko naraz.
          ardi76: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html

Pozdrawiam, życzę szczęśliwego NR!
    • Gość: agnieszka Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: 193.151.96.* 29.12.04, 14:33
      nie wiem jak Idea i Heyah, ale co do Ery i Plusa to mogę cos powiedzieć.
      Przez prawie trzy lata miałam Plusa. Oferty były korzystne, szczególnie dla
      stałych abonentów, biuro obsługi nie sprawiało żadnych problemów, ale nie mieli
      interesujących mnie telefonów, kiedy chciałam w końcu wymienić moja Nokię.
      Przeszłam więc do Ery i zaczęły się moje kłopoty. Pomijając wiele drobnych
      spraw, Biuro obsługi fatalne, np. od ponad roku czekam na materiały w związku z
      przustąpieniem do programu premiowego, dzwoniłam w tej sprawie kilkanaści razy
      i zawsze jestem odsyłana od jednej osoby do drugiej. Poza tym trzy raz zdążyli
      policzyć mi jakieś smsy i połączenia których nie było i dopiero pisma w tej
      sprawie coś zdziałały. no ale pieniędze mi pobrali i przez pewien czas byłam
      bez gotówki. dalej źle wpisali nr mojego konta i dopiero po miesięcznym
      opóxnieniu oraz kolejnym moim telefonie wprowadzili poprawkę, ale ukarali mnie
      za to odebraniem darmowych minut za terminowe płacenie:-)
      Jest też druga strona medalu. Podobno Plus wprowadził opłatę za dzwonienie do
      Biura obsługi klienta, no i w święta siec plusa siadła ok 22giej a era
      działała. ale dobrze się zastanów zanim wybierzesz.
      • Gość: irkm Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.toya.net.pl 29.12.04, 16:50
        Era od 99 roku. Wtedy wybor byl przypadkowy, ale nie zaluje. Co prawda po 6 latach abonamentu jestem na Tak Tak ale ze wzgledu na to ze rozmawiam pieciokronie mniej niz dawniej(glownie za sprawa internetu i czestego rzebywania za granica). Nie wykluczam ze kiedys wroce na abonament, jesli tylko oferta sie poprawi.
        Zastrzezen do Era nie mam. Zasieg ok, ceny w miare, brak durnych promocji , ktore tylko wyciagaja kase(patrz darmowe weekendy w POP).Obsluga bardzo dobra. Od 3 lat zalatwaima wszystko pzrez internetowe biuro obslugi a rachunki placa sie same przez Direct Debit. Sa wszystie uslugi. Zawsze era byla pierwsza, np z BankiEra, lub lokalizacyjnymi.
        Idea dla mnie bagno z TPSA psuje mi jej wizerunek, zagmatwana oferta, ale taniej czasami jest to fakt.
        Plus wogole odpada. Najdrozej, nieupzrejmie, glupawe formalnosci i uslugi. Za rozpoznawanie numeru osoby dzwoniacej 5zl netto ,to chyba na mozg upadli. Z zasigiem nie wiem ale podobno niebardzo, telefony kiepskie. Wciskaja zawsze najgorzszy chlam(np kiedys Sagemy).
        Ale tak wogole to nasi operatozry sa zblizeni poziomem i potrzeba czwartego gracza, Czekam na wirtualnego Virgin lub easyPhone.
        • Gość: GSM Zasięg PLUSA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:18
          Jestem bardzo wyczulony na dziurawy zasięg i z całą odpowiedzialnością muszę
          stwierdzić, że w tej chwili najmniej dziur w zasięgu ma właśnie PLUS GSM;
          jeszcze 2 lata temu była to najsłabsza sieć pod względem pokrycia sygnałem
          kraju, ale w chwili obecnej znacznie się poprawiło, dobudowali dużo nowych
          nadajników i na przyszły rok planowane jest dalsze zagęszczanie nadajników.
          IDEA też ma dobry zasięg. Najgorsza pod względem gęstości sygnału jest ERA, ma
          najwięcej dziur a sygnał zanika nawet w miastach. Także twierdzenie, że ta siec
          ma najlepszy zasięg jest nieprawdziwe.
    • Gość: gauche Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.ztpnet.pl 29.12.04, 17:06
      Mialem abonament u wszystkich 3 operatorow. Teraz jestem w Idei od ponad roku.
      Jak na razie nie mam do nich zadnych pretensji a co najwazniejsze place 2 razy
      mniejsze rachunki w porownaniu z Era co mnie niezwykle cieszy :) Z Ery
      zrezygnowalem, gdyz ich oferta przedluzeniowa byla nie do przyjecia. Za Nokie
      6610 zazadali sobie 500 zl i przedluzenie umowy na 2 lata :/
    • Gość: Mitnick Zdecydowanie PLUS!!! Największy zasięg, najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:42
      ceny, nie tak jak w erze lub idei tanio jest tylko w firmie i jeszcze żadnych
      problemów z wysyłaniem smsów w święta (zapełnienie sieci). I to LOGO!!!
    • xavier88 Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG 30.12.04, 13:20
      Ja mam teraz ere tak jak zaczynałem w 96.
      Przeszłem idee, plusa, simplusa i wróciłem do ery.
      Sieci zmieniałem oczywiście żeby mieć tani nowy telefon i fajny numer. W
      czerwcu kończy mi się abonament i albo przejde na tak taka bo mam z 602 albo
      pójde do popa bo są teraz 500. Strasznie się gryzę co wybrać bo wala mnie
      taryfy, bezpłatne minuty i inne super oferty bo i tak trzeba płacic a fajny
      numer to choć mała satysfakcja.

Pozdrawiam
      • Gość: D@rio Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 03:40
        PlusGSM...moim zdaniem najlepsza siec. Najmniej problemow. Wszystko jest OK. od
        97r. bez przerwy z nimi :-)...
    • Gość: rad Re: ERA?IDEA?PLUS GSM?-KOGO WYBRALIŚCIE I DLACZEG IP: *.idea.pl 01.01.05, 03:53
      Idea. Pracuję tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka