Dodaj do ulubionych

T230, czy warto?

29.01.05, 09:37
Mam zamiar kupić SE T230 w ciągu tygodnia. Czytałem, że to polskie znaki powodują, że SMSy mają po 80 znaków, nie wiem czy to prawda, to będzie mój pierwszy SE. Czy dla osoby, która chcę mieć telefon, a nie zabawkę T230 to dobry wybór? Zależy mi, żeby był on kolorowy i miał jakąkolwiek możliwość personalizacji, tzn. tapetki, dzwonki, etc. Wolałbym Nokie 2600, ale ona nie ma WAPa ani MMSów i z tego względu biorę T230. Nie spodziewam się zbyt wiele. Po prostu mobilnego telefonu, jakie są jego wady, a jakie zalety? Przeczytałem wszystkie komentarze, ale proszę o obiektywną opinie. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: KT05 Re: T230, czy warto? IP: *.pronet.lublin.pl 29.01.05, 10:25
      Używam od około roku (nieco mniej) tego telefonu i powiem, że choć nie jest to
      szczyt marzeń, to telefon jest dobry. Jeszcze 3 osoby nim zainteresowałem z
      najbliższego otoczenia.

SMSy z polskimi znakami mają po 80 znaków. Tak jest w każdym telefonie
      obsłgującym Unikod. Ale słownik jest tak inteligentnie skonstruowany, że NIE
      proponuje wpisywania polskich znaków, a nie jak w telefonach pewnej fińskiej
      firmy, której telefonów użytkownicy się skarżą na któtkie SMSy, bo im
      automatycznie proponuje wpisywanie polskich znaków. Tapetki, dzwonki, motywy
      (zmiana kolorów menu itp.) dostępne w Internecie na garści, podobnie gry. Choć
      to nie Java, to gry takie same, czasami lepsze (V-rally2, standardowo
      instalowane rządzi ;)) i w sporym wyborze.

Jest lekki, mały, miły w obsłudze, długo trzyma bateria (bo ja prawie w ogóle
      nie rozmawiam ;)). Praktycznie wszystkie funkcje przydatne do użytkowania. Mi
      osobiście tylko brakuje kalendarza (bo lista zadań jest) i profili (ale jest
      wyciszanie dzwonka szybkie). Wyświetlacz miły, dobrze widoczny.

2600 nie ma WAP i GPRS? To jest ktoś kto to kupi? Po co? W takim razie to byłby
      zabytek!
    • beznikogo Re: T230, czy warto? 29.01.05, 12:20
      uzytkuje od 6 tygodni - i to telefon nie dla mnie.
      nie dlatego, by byl specjalnie zly - po prostu do tej pory mialem tylko nokie i przez te 6 tyg. nijak nie moge przestawic sie na se.
      jesli jednak ktos nie byl wczesniej bardzo "zżyty" z konkretna marka - to powinien byc zadowolony.
      nie jest to telefon full wypas - ale wszystko, co potrzebne w podstawowym zakresie ma.
      co prawda na home page sonyericsson maja troche "dziwne" podejscie do uzytkownikow tego modelu - teoretycznie masz tam do sciagniecia darmowe motywy - jednak AKURAT do tego modelu na razie sciagnac nie mozesz - choc na ich stronie nie ma NAWET POL slowa, ze na razie taka opcja jest niedostepna - dowiedzialem sie tego DOPIERO po kilku wymienionych mailach - zas t230 figuruje tam na liscie modeli do wyboru,aby sciagnac darmowe motywy - ot, takie troche lekcewazace traktowanie uzytkownikow t230.
      lecz jesli bedziesz mial kabel - to mozesz olac ich strone i sciagac co chcesz.
      poza tym ma calkiem sensowna ksiazke telefoniczna - bo przy danej osobie wyswietla Ci sie od razu tel do domu, do pracy, GSM, e-mail - oczywiscie jesli wprowazdono te wszystkie dane.
      dosc wygodne jest glowne menu obrazkowe-bo od razu masz na ekarnie wszystkie pozycje glownego menu.
      jest lekki i cienki - ogolnie oki.

ja jednakze chetnie bym go sprzedal - bo jak wspomnielm wczesniej nijak nie moge odzwyczaic sie od nokii.
      i prawdopodobnie wczesniej czy pozniej wroce do nokii - zalezy, kiedy sprzedam tego.
    • Gość: KoNrAd TnT Re: T230, czy warto? IP: *.espol.com.pl 31.01.05, 07:29
      Nie warto :] T230 to kicz. Radziłbym Ci kupić ostatnio dość popularnego
      Siemensa C65, jeśli szukasz "mobilnego telefonu". Ma MMS, WAP, JAVA, SMSy 160
      znaków, jest mały, poręczny, lekki i stabilny. Cena ok. 350 - 400 zł.
    • konrad.boryczko Re: T230, czy warto? 31.01.05, 08:38
      Mam prawie rok.
      Jesli chcesz po prostu maly telefon z podstawowymi funkcjami, to jest OK. Do
      tego co napisali poprzednicy dodam dwie, jak dla ,mnie, wady:
      1. Malutkie klawisze. A joystick to tylko atrapa:)))
      2. Trzeszczy bardzo szybko.
      Co do siemensow, to nie kupie dopoki beda mialy dzwonek zaczynajacy halasowac,
      jak juz rozmoca sie wylaczy. Nie cierpie tego.
      Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka