Dodaj do ulubionych

Z Erą możesz więcej. Płacić

IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.05.05, 19:31
Przyznaję. Jestem idiotą. Może to wyznanie pomoże komuś uniknąć moich błędów.

Dawno temu podpisałem umowę z Erą na świadczenie usług telekomunikacyjnych. Po
kilku latach dałem się skusić "promocją" i podpisałem "aneks do umowy"
przedłużający ją na dwa lata. I na tym polega moja głupota - zostałem przez
Erę wydymany. Przez te dwa lata muszę pokornie płacić jak za woły (2 zł za
minutę połączenia). Nie mogę oczywiście zrezygnować. Nie mogę również zmienić
taryfy. To znaczy teoretycznie mogę, ale pod warunkiem, że na wyższą i że będę
z niej korzystał co najmniej rok. A perspektywa wiązania się tą siecią na
kolejny rok napawa mnie obrzydzeniem.

Czy pozostałe sieci są równie denne jak Era? Jakie są Wasze doświadczenia? Ja
rozumiem, że dwa zarządy trzeba jakoś wykarmić, ale jak tylko umowa się
skończy - wieję. Tylko czy jest gdzie wiać?
Obserwuj wątek
    • Gość: me Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:05
      To po coś umowę podpisywał? Cała ta historia się kupy nie trzyma. Jesteś może
      sprzedawcą z Plusa czy z Idei?
      • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.05.05, 20:50
        Bo dałem się skusić. Co Ci się nie trzyma kupy? Usiłuję przestrzec przed
        wiązaniem się na dwa lata czy nawet rok "aneksem" do umowy bezterminowej. Niech
        sobie Era swoje promocje w dupę wsadzi. Oferta jest korzystna dziś. A za pół
        roku wprowadzą nowe taryfy dużo bardziej atrakcyjne, a Ty, związany umową,
        będziesz musiał korzystać ze starej i płacić jak za woły.

Zajrzyj sobie na stropnę Ery. Możesz zmienić taryfę. Na przykład na Komfort 80.
        Ale nie 120. Informacja o tym, że Komfort 120 jest tylko dla nowych jeleni,
        którzy nie kupują telefonu w promocji jest starannie ukryta.
        • Gość: me Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:04
          To normalne. Każda sieć tak ma. To oczywiste, że 3 lata temu stawki były np.
          trzykrotnie wyższe niż teraz.
          • Gość: Grzesiek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.idea.pl 31.05.05, 21:09
            np ja w Idei zmieniam taryfy kiedy tylko chce. mialem IF200 za 140 zl a
            zmienilem ja na NIF200 za 112, kosztowalo mnie to 20 zł jednorazowo, a jak bede
            chcial znowu zmienic a jeszcze inna to tez bedzie taka mozliwosc,pod tym
            wzgledem Idea jako siec jest naprawde wporzadku.
            • Gość: nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:26
              w Erze jest podobnie. mialem cyrograf podpisany z nimi. i w czasie trwania umowy moglem sobie zmienic taryfe. za odpowiednia doplata oczywiscie. nie rozumiem o co chodzi Obywatelowi. chyba nie doinformowal sie. a kazdy ma taka siec z jaka podpisal umowe.
              • Gość: frequent flyer Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: 80.241.130.* 31.05.05, 21:51
                Gość portalu: nelsonek napisał(a):

> w Erze jest podobnie. mialem cyrograf podpisany z nimi. i w czasie trwania
                umow
                > y moglem sobie zmienic taryfe. za odpowiednia doplata oczywiscie. nie
                rozumiem
                > o co chodzi Obywatelowi. chyba nie doinformowal sie. a kazdy ma taka siec z
                jak
                > a podpisal umowe.

możesz po roku, i jeszcze za dopłatą kilkudziesięciu złotych, zmienić taryfę na
                niższą ale ze starego pakietu, tylko że wtedy minuty masz jeszcze droższe.
                jeśli chcesz przejść na nowe taryfy, gdzie minuty są o połowę tańsze, musisz
                zgodzić się na jeszcze sześć miesięcy cyrografu. jeżeli na nową i tańszą przed
                upływem roku - płacisz blisko dwie stówy i dalej tych sześć miesięcy. w idei
                przejscie na jedną ideę nawet przy tańszym abonamencie kosztowało jednorazowo
                dwie dychy. jeżeli dla ciebie dwieście peelenów plus sześć miesięcy obowiązku
                to jest "odpowiednia dopłata oczywiście", gratuluję dochodów.
                dam z ery dyla pierwszego dnia kiedy to będzie możliwe. za pogardę z jaką
                traktują abonamentowców. A nuff is a nuff!
                • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 09:26
                  w Erze przejscie na nowe taryfy tez kosztuje (tylko nie 20 a 50 zlotych). mozesz tez przejsc "bezplatnie" przedluzajac cyrograf o pol roku.
                  • Gość: frequent flyer Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: 80.241.130.* 01.06.05, 12:25
                    bezpłatnie ale tylko w górę - nie widzisz różnicy? ja w Nowa era biznes 60
                    płacę 82 Pln miesięcznie i przekroczone minuty mam po 1,21 czy cóś. w nowych
                    taryfach za te 60 minut, które mi wystarczają, płaciłbym połowę, a oni łaskawie
                    się zgadzają bym płacił 90 i miał 130 minut i sześć miesięcy niewoli. mnie 130
                    minut po prostu nie jest potrzebne więc niech się...
                    praktycznie po upływie roku kiedy mam zakaz zmiany taryfy, muszę najpierw
                    przeejsć na chwilę na nowa era biznes 15 za te trzydzieści parę złotych i zaraz
                    wybrać jakiś nowy tani komfort i przedłużyć cyrograf. może to jest dobre, ale
                    dla ery. dla mnie nie.
                    • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 13:20
                      nie nie tylko w gore. sam zmienilem i to w dol. nie bede pisal wiecej, bo wyjdzie na to ze jestem obronca ery. jak juz mowilem wczesniej: kazdy ma taka siec na jaka sie zdecydowal.
            • avon_22 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 31.05.05, 21:31
              Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> np ja w Idei zmieniam taryfy kiedy tylko chce. mialem IF200 za 140 zl a
              > zmienilem ja na NIF200 za 112, kosztowalo mnie to 20 zł jednorazowo, a jak
              bede
              >
              > chcial znowu zmienic a jeszcze inna to tez bedzie taka mozliwosc,pod tym
              > wzgledem Idea jako siec jest naprawde wporzadku.

Ja tez jestem w Idei i moge zmienic taryfe tylko i wyłącznie na wyższą :(((
              • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.05.05, 22:05
                Teraz już rozumiem dlaczego w naszym kraju tak łatwo oszutom wszelkiej maści.
                Nie wiem jak tłumaczyć, żeby "społeczeństwo" wreszcie zrozumiało.
                1. Podpisujesz "aneks do umowy" w zamian dostając np. nowy telefon lub dodatkowe
                darmowe minuty
                2. Możesz zmienić taryfę. ale tylko na wyższą.
                3. Musisz z tej taryfy korzystać rok i nie wolno jej już zmienić na inną
                (Abonent przyjmuje jednocześnie zobowiązanie, iż nie zmieni jej na taryfę o
                niższej opłacie abonamentowej przez kolejne 12 m-cy licząc od dnia realizacji
                oferty)

Możesz więc zawsze w promocji płacić więcej. Cbdo
                • yavorius można płacić mniej 01.06.05, 07:52
                  sam to napisałeś - po roku:

> 3. Musisz z tej taryfy korzystać rok i nie wolno jej już zmienić na inną
                  > (Abonent przyjmuje jednocześnie zobowiązanie, iż nie zmieni jej na taryfę o
                  > niższej opłacie abonamentowej przez kolejne 12 m-cy licząc od dnia realizacji
                  > oferty)
                • gale Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 12:26
                  > 2. Możesz zmienić taryfę. ale tylko na wyższą.
                  > Możesz więc zawsze w promocji płacić więcej.

Nic podobnego! Wyzsza oplata abonamentowa to nizsze koszty ruchu. Niczego nie
                  udowodniles.

Skoro podpisales, to znaczy ze zapoznales sie z oferta i ja zaakceptowales - bo
                  nie podejrzewam Cie o analfabetyzm funkcjonalny. Nie rozumiem zatem dlaczego
                  nieporadnie starasz sie przeniesc odpowiedzialnosc za wlasna decyzje na osoby
                  trzecie.
            • Gość: pye [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 22:23
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: barracuda7110 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.dsl.telepac.pt 31.05.05, 22:57
          Jeżeli posiadłeś umiejętność przewidywania przyszłości to rzeczywiście nie wiąż
          się umową. Skoro umiesz przewidywać następne posunięcia operatorów więc wysil
          się nieco i poszukaj w szklanej kuli, u którego operatora będziesz najszczęśliwszy.

ps mógłbyś swoimi wróżbami podzielić się czasem na forum...
          • Gość: Obywatel Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.05.05, 23:12
            Ok. Dzielę się. Ceny będą spadać. Natomiast abonament, coraz bardziej
            atrakcyjny, jest praktycznie wyższy niż pięć lat temu.

Nowe taryfy powstają dość często. Coraz bardziej atrakcyjne. Mój przykład -
            taryfa Era Moja. Atrakcyjna w zeszłym roku. W tym roku jest dużo atrakcyjniejsza
            taryfa Komfort. Ale wiązać się nią na rok - lepiej nie ryzykować.

Na szczęście będzie można zatrzymać numer telefonu. Tylko dlatego jeszcze nie
            pożegnałem dotąd Ery. Oni mają głęboko w poważaniu jeleni, którzy im przez lata
            płacą abonament. Więc i ja mam ich dokładnie w tym samym miejscu.
          • jostel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 23:19
            Polak jak to Polak ponarzekać musi ;) - nie rozumiem o co chodzi Obywatel??
            to tak jak byś poszedł dziś do sklepu i kupił czekoladę za 2 zł i juz z góry
            złościł się że za 2 tygodnie to może być promocja i może być tańsza -
            trzeba było sobie kupić prepaida i ju - nie wiążesz się umową i masz luz blues
        • gale Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 12:23
          > Co Ci się nie trzyma kupy?

Jedno: to, ze podpisales Umowe a teraz obarczasz odpowiedzialnoscia za to druga
          strone Umowy. Pacta sunt servanda.

> Oferta jest korzystna dziś. A za pół
          > roku wprowadzą nowe taryfy dużo bardziej atrakcyjne

Oczywiscie, ze tak! Zawsze tak bylo, jest i bedzie. Nie rozumiem co Cie dziwi...
          • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 01.06.05, 17:39
            gale napisał:

> Jedno: to, ze podpisales Umowe a teraz obarczasz odpowiedzialnoscia za to
            > druga strone Umowy. Pacta sunt servanda.

Wskaż miejsce w którym obarczyłem drugą stronę. Obarczyłem, owszem, lecz siebie.
            A rozpocząłem ten wątek, żeby wszyscy, którzy zamierzają podpisać "aneks do
            umowy" skuszeni atrakcyjną ofertą zastanowili się, czy warto. I czy po kilku
            miesiącach nie odkryją, jak ja, że są idiotami. Dzisiejsza "rewelacyjna" taryfa
            może okazać się baaardzo kiepska, a umowa wiąże na długo. I nie można taryfy
            zmienić na niższą.

Zanim podpisałem umowę pytałem o szczegóły. Konsultant zapewniał, że zmienić
            taryfę można będzie na dowolną w każdej chwili...
            • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 18:01
              na dowolna przyszla? dziwnie Cie zapewnil. nie mozesz na pewno zmienic na taryfe VIP. to taryfa sprzed 5 lat. czyli na pewno nie na dowolna. pytales o przyszle taryfy? a tak nawiasem: nie lepiej miec telefonu na karte?
    • bystryy Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 31.05.05, 23:39
      Zmieniłem ostatnio sobie pakiet w idei - placilem 50 zl za 40 min bez
      sekundowego naliczania plus 100 min do jednego numeru(usługa przyjaciel). Za
      zmianę zaplacilem 20 zł i teraz mam darmowe rozmowy z jednym numerem, sekundowe
      naliczanie , 66 min do innych sieci z sekundowym naliczaniem. Zmieniłem taryfę
      na taką samą tylko placę 15 zł dodatkowo za jeden darmowy nr i dzwonie kiedy
      chcę , a do innych sieci mi pozostają bez względu na to ile dzwonię z tym
      numerem.Można zamienić na ten sam pakiet , tylko korzystniejszy i wcale nie
      trzeba brać droższego. Pod tym względem idea przewyższa wszystkie sieci(szkoda
      tylko że telefony mają kiepskie).
      • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 31.05.05, 23:49
        To też jest świetny interes. Wymyślać "nowe" taryfy co dwa tygodnie i kasować od
        abonentów za zmiany. Niby są trzy sieci, a w zasadzie - jak popatrzyć na
        cenniki, regulaminy, umowy - jedna pod trzema nazwami i czterema zarządami.
        • gale Spiskowa teoria dziejow? n/txt 01.06.05, 12:26

• Gość: alcybiades Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 08:43
      Ja o Erze uważam podobnie, aczkolwiek wniknąłem trochę głębiej w ich
      możliwości. Też przedłużyłem umowę, zdecydowałem się na nową taryfę Classic 70,
      skorzystałem z Era Premia, za przedłużenie umowy dostałem extra 30 min/mies.
      Efekt końcowy jest, moim zdaniem, do przyjęcia. Abonament 50 zł/mies brutto,
      130 min/mies do wszystkich operatorów, sekundowe naliczanie, SMSy wymienne 4:1
      (4 SMS = 1 min). Czyli 1 min. = 38,5 gr brutto. Po zakończeniu darmowych jest
      70 gr/min. Będę tak miał do sierpnia 2006. I nawet gdyby pre-paidy szalały, to
      i tak efekt ich działań będzie podobny. Ja natomiast nie zawracam sobie głowy,
      czy dzwonię na stacjonarny, do Ery, czy Idei. 130 min. to dla mnie aż za dużo,
      a 50 zł za to wszystko nie wydaje mi się kwotą wygórowaną.
      • maatti Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 01.06.05, 23:45
        Ja mam PROMO Jedyną za 48,8 110 minut i połączenia z jednym nr poniżej 1grosza
        za minutę i jestem zadowolony
        • Gość: Obywatel Erze zawsze możesz więcej płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 02.06.05, 00:46
          Oczywiście można wybrać pre-paid. Można sobie także zmieniać taryfy. Ale pod
          warunkiem, ze nie da się skusić na żadną promocję i wiązanie się na dłuższy czas.

Program lojalnościowy w wykonaniu Ery to związać klienta z siecią "aneksem" albo
          pod innym pretekstem oferując pozorne korzyści. Ja już na to nabrać się nie dam.

Można się pobawić we wróżkę. Dziś podpisuję "aneks", który daje 80 darmowych
          minut i rozmowy po 70 groszy za minutę za 60 zł na miesiąc. Teraz wchodzi nowy
          (stary) operator - Orange. Musi czymś zachęcić. W styczniu ma ruszyć czwarty. No
          i powiedmy w listopadzie pojawia się taryfa w której za 50 zł mam 150 darmowych
          minut i rozmowy po 50 groszy. I jakim dla mnie interesem jest płacenie przez dwa
          lata 60 zł?

Zaczynając ten wątek przyznałem, że jestem idiotą i dałem się wydymać. Pociesza
          mnie, że moi rozmówcy (na szczęście nie wszyscy) chcą mi udowodnić - właśnie -
          co? Czy to że jestem idiotą i dałem się wydymać? Czy to, że oni nie są gorsie i
          też dadzą się wydymać?
          • pomyslowa Re: Erze zawsze możesz więcej płacić 03.06.05, 10:06
            Ceny polaczen nie moga spasc ponizej kosztow!! Poszukaj sobie informacji na ten
            temat!!
            • pomyslowa Re: Erze zawsze możesz więcej płacić 03.06.05, 10:07
              A moze nie tyle nie moga co nikomu z operatorow sie to nie oplaci na dluzsza
              mete. A jesli juz to dorzuca jakies oplaty gdzie indziej :P
        • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 09:15
          maatti napisał:

> Ja mam PROMO Jedyną za 48,8 110 minut i połączenia z jednym nr poniżej 1grosza
          > za minutę i jestem zadowolony

Połaczenie z wybranym numerem w sieci Era za 1 gr brutto/min ZGADZA SIĘ!!!!
          TYLKO,ŻE ERA POSTĘPUJE NIE FAIR,PONIEWAŻ POŁĄCZENIE Z NUMEREM EKSTRA WLICZA SIĘ
          DO PAKIETU BEZPŁATNYCH MINUT....I TO JEST BEZCZELNE NA MAX!!!
          • yavorius no tak 03.06.05, 09:19
            a co w tym bezczelnego?
          • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 09:28
            Ten rok miał być rokiem postpaid czyli abonamentowców...
            Era zagrała bardzo nieładnie z migracją z taryfy MOJA 40 MEDIUM-można było
            przejć tylko na KOMFORT 80 z DWOMA PAKIETAMI(!!!!), bo taryfa za 60 zł NIE BYŁA
            TARYFĄ WYŻSZĄ od taryfy za 57,33 zł.) OD bodajże 7.03.05 można już przejść z
            Medium 40 na Komfort 80...Co z tego, skoro ja też wpakowałem się w ANEKS do
            1.03.07.....
            W dodatku dostałem tylko 30 Minut ekstra, czyli ani o minutę więcej, niż w
            poprzednim ANEKSIE, który wtedy można było podpisać na 12 mcy..
            Obecnie mam KOMFORT 80+30Minut Ekstra=110 minut za 60zł. = 0,55/min!!!, w tak
            taku w pakiecikach minutka 29 groszy, obniżki z 77 na 69 groszy!!!!To sa jaja,
            co wyprawia Era ze Stałymi Abonentami.
            • maatti Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 09:54
              Ardi nikt Cię nie zmuszał do podpisywania umowy, mogłeś przejść do TAK TAKa, ja
              jestem zadowolony ze swojego aneksu
              • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 10:33
                maatti napisał:

> Ardi nikt Cię nie zmuszał do podpisywania umowy, mogłeś przejść do TAK TAKa, ja
                > jestem zadowolony ze swojego aneksu

Prawda. "Mądry Polak po szkodzie". Nie sposób przewidzieć, jak zmieni się Oferta,
                można jednak walczyć o lepsze warunki Aneksu...
            • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić-MINUTY EKSTRA 03.06.05, 10:10
              Jeśli jesteście szczęśliwymi użytkownikami taryf EKOMFORT( no, bo jak tu nie być
              szczęśliwym, jeśli minuty niewykorzystane w danym Cyklu Rozliczeniowym bezpłatne
              minuty przechodza na następny Cykl Rozliczeniowy i SĄ WYKORZYSTYWANE P R Z E D
              MINUTAMI ZAWARTYMI W ABONAMENCIE PRZYPADAJĄCYMI NA TEN CYKL ), i macie MINUTY
              EKSTRA, to teraz usiądźcie, bo to co przeczytacie, ostudzi Waszą sympatię do PTC.
              Mianowicie:
              Zakładamy, że mamy taryfę KOMFORT 80 oraz 30 MINUT EKSTRA. Wykorzystujemy najpierw
              pakiet 80 minut z abonamentu a potem MINUTY EKSTRA ( które NIE WYMIENIAJĄ SIE NA
              SMSY 1:4!!!! ). Przykładowo, wykorzystaliśmy 60 minut z pakietu KOMFORT 80, no
              więc na kolejny Cykl przechodzi Nam 20 minut z pakietu KOMFORT oraz 30 Minut
              Ekstra. Fajnie:-) Na początku nowego Cyklu Rozliczeniowego mamy więc:
              20 minut z POPRZEDNIEGO PAKIETU KOMFORT
              30 minut EKSTRA Z POPRZEDNIEGO CYKLU
              80 minut Z BIEŻĄCEGO PAKIETU KOMFORT 80
              30 minut EKSTRA Z BIEŻĄCEGO CYKLU............ŁĄCZNIE MAMY 160 MINUT.

Wydawac by się mogło, że wszystko jest super i Era taka kochana, ponieważ
              niewykorzystane w danym Cyklu Rozliczeniowym minuty przejdą, choć nie na 3
              miesiące, jak w PLUS GSM, to chociaż na 1 mc.
              Z tych 160 minut, jakie mamy w bieżącym Cyklu Rozliczeniowym możemy wykorzystać
              te minuty, które zaoszczędziliśmy w ubiegłym, bo przepadną ( czyli 20 abon+30
              Ekstra), a całą pulę z biezącego miesiąca,czyli 80 KOMFORT+30 Ekstra znowu
              zaoszczędzić ( bo zgodnie z zasadami przechodzi przecież na 1 mc!!!!) i w
              następnym Cyklu mieć 110 + 110.....

NIC Z TEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Era w tym przypadku roluje Stałego Abonenta, obdarowanego tak "hojnie" w
              niewymienne na smsy MINUTY EKSTRA, ustalając niekorzystną kolejność
              wykorzystywania minut z ubiegłego i bieżącego Cyklu:

1-MINUTY Z UBIEGŁEGO ABONAMENTU (KOMFORT,CLASSIC)
              2-MINUTY Z BIEŻĄCEGO ABONAMENTU (KOMFORT,CLASSIC)
              3-MINUTY EKSTRA Z BIEŻĄCEGO CYKLU
              4-MINUTY EKSTRA Z U B I E G Ł E G O CYKLU!!!

Z tego widać, że nie ma możliwośći kumulacji minut i wykorzystywania tylko tych
              minut, które przeszły z ubiegłego Cyklu!!!!. W następnym Cyklu MUSIMY
              wykorzystać wszystkie dostępne minuty, ponieważ, jako że MINUTY EKSTRA Z
              UBIEGŁEGO CYKLU SĄ WYKORZYSTYWANE JAKO OSTATNIE, P R Z E P A D N Ą!!!!!!!
              TO TAK,JAKBY W OGÓLE NIE MIEĆ TYCH MINUT EKSTRA!!!ERZE O TO WŁAŚNIE CHODZI!!!
              SZACUNEK DLA PLUS GSM- ONI POTRAFIA DBAĆ O STAŁEGO KLIENTA!
              • yavorius do ardiego 03.06.05, 10:19
                ardi76 napisał:

> Jeśli jesteście szczęśliwymi użytkownikami taryf EKOMFORT
                Nie ma takich taryf.

> minuty przechodza na następny Cykl Rozliczeniowy i SĄ WYKORZYSTYWANE P R Z E D
                > MINUTAMI ZAWARTYMI W ABONAMENCIE PRZYPADAJĄCYMI NA TEN CYKL ), i macie MINUTY
                > EKSTRA
                Wyłącz CAPSa, bardzo proszę.

O całej reszcie ktoś, kto umie czytać, wie.

> SZACUNEK DLA PLUS GSM- ONI POTRAFIA DBAĆ O STAŁEGO KLIENTA!
                Hehehehe.
                • ardi76 Re: do ardiego 03.06.05, 10:27
                  yavorius napisał:

> ardi76 napisał:
                  >
                  > > Jeśli jesteście szczęśliwymi użytkownikami taryf EKOMFORT
                  > Nie ma takich taryf.
                  >
                  > > minuty przechodza na następny Cykl Rozliczeniowy i SĄ WYKORZYSTYWANE P R
                  > Z E D
                  > > MINUTAMI ZAWARTYMI W ABONAMENCIE PRZYPADAJĄCYMI NA TEN CYKL ), i macie MI
                  > NUTY
                  > > EKSTRA
                  > Wyłącz CAPSa, bardzo proszę.
                  >
                  > O całej reszcie ktoś, kto umie czytać, wie.
                  >
                  > > SZACUNEK DLA PLUS GSM- ONI POTRAFIA DBAĆ O STAŁEGO KLIENTA!
                  > Hehehehe.

Sorki!Te (E) jest oczywiscie zbędne...
                  A czy ktos wie o nieuczciwych zasadach wykorzystywania przechodzacych ME, tego
                  nie byłbym taki pewny. Jestem w Erze już ładnych parę lat, ale dopiero kilka dni
                  temu, przegladając tabelke na fakturze, zdębiałem. nie mogąc sie doliczyć
                  wszystkich minutek, zadzwoniłem do BOA i po rozmowie z konsultantem sprawa była
                  wyjaśniona..., czyli Oferta Dla Stałych Abonentów "Minuty Ekstra-Widmo"
                  • yavorius Re: do ardiego 03.06.05, 10:34
                    ardi76 napisał:
                    > A czy ktos wie o nieuczciwych zasadach wykorzystywania przechodzacych ME, tego
                    > nie byłbym taki pewny. Jestem w Erze już ładnych parę lat, ale dopiero kilka
                    dni temu, przegladając tabelke na fakturze, zdębiałem. nie mogąc sie doliczyć
                    > wszystkich minutek, zadzwoniłem do BOA i po rozmowie z konsultantem sprawa
                    była wyjaśniona..., czyli Oferta Dla Stałych Abonentów "Minuty Ekstra-Widmo"

Podpisywałeś jakiś aneks z Erą? Podpisywałeś. Więc to będzie właśnie w
                    regulaminie aneksu:)
                    • ardi76 Re: do ardiego 03.06.05, 10:46
                      yavorius napisał:

> ardi76 napisał:
                      > > A czy ktos wie o nieuczciwych zasadach wykorzystywania przechodzacych ME,
                      > tego
                      > > nie byłbym taki pewny. Jestem w Erze już ładnych parę lat, ale dopiero ki
                      > lka
                      > dni temu, przegladając tabelke na fakturze, zdębiałem. nie mogąc sie doliczyć
                      > > wszystkich minutek, zadzwoniłem do BOA i po rozmowie z konsultantem spraw
                      > a
                      > była wyjaśniona..., czyli Oferta Dla Stałych Abonentów "Minuty Ekstra-Widmo"
                      >
                      > Podpisywałeś jakiś aneks z Erą? Podpisywałeś. Więc to będzie właśnie w
                      > regulaminie aneksu:)

Pkt 24.
                      "W kolejnych Cyklach rozliczeniowych Minuty Ekstra są rozliczane po
                      wykorzystaniu bezpłatnych minut zawartych w abonamencie (z uwzględnieniem
                      niewykorzystanych bezpłatnych minut z poprzedniego cyklu rozliczeniowego).
                      Niewykorzystane w danym cyklu rozliczeniowym Minuty Ekstra można wykorzystać w
                      następnym cyklu rozliczeniowym"...---i tu powinno być napisane,że rozliczane
                      jako ostatnie w kolejności, a to byłoby równoznaczne z ich przepadaniem (
                      jako,że przechodzą na max. 1 mc ), a co za tym idzie, możliwosci rzeczywistej
                      kumulacji niewykorzystanych minut.
                      Po prostu: Przejrzyste, uczciwe zasady dla Stałych Abonentów, pozwalajace w
                      pełni korzystać z przyznawanych przywilejów, a nie zakamuflowane kruczki, by
                      czasami Abonent za dużo nie zyskał na Aneksie.
                      • yavorius ok, to ja zacytuję 03.06.05, 10:51
                        Minuty Ekstra są rozliczane zgodnie ze sposobem naliczania opłat za połączenia
                        krajowe. Do pakietu Minuty Ekstra nie są wliczane przekierowania oraz
                        połączenia typu faks i dane. Minuty Ekstra nie podlegają zamianie na SMS-y.
                        Przechodzenie Minut Ekstra działa na takiej samej zasadzie jak Przechodzenie
                        bezpłatnych minut opisane w cennikach Nowa Era Moja lub Nowa Era Biznes.
                        Skorzystanie z oferty Minuty Ekstra powoduje w danym Cyklu rozliczeniowym:
                        rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie w
                        okresie od pierwszego dnia danego Cyklu rozliczeniowego do dnia uaktywnienia
                        Minut Ekstra, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM jest aktywna w
                        ww. okresie,
                        rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie i Minut
                        Ekstra łącznie w okresie od dnia uaktywnienia Minut Ekstra do ostatniego dnia
                        Cyklu rozliczeniowego, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM jest
                        aktywna w ww. okresie
                        W taryfach TAKAjakTY w przypadku połączenia, którego część rozliczana jest w
                        ramach bezpłatnych minut przyznawanych Abonentowi, część połączenia
                        wykraczająca poza pakiet bezpłatnych minut rozliczana jest zgodnie ze stawkami
                        określonymi dla danej taryfy: w przedziale "od 1 do 30 minut (włącznie)" lub
                        dla Połączeń nocnych lub stawkami określonymi w usługach Rozmowy lokalne lub
                        Między nami. Połączenia, których część rozliczana jest w ramach pakietów
                        bezpłatnych minut nie powiększają Sumarycznego czasu połączeń wychodzących.
                        W kolejnych Cyklach rozliczeniowych Minuty Ekstra są rozliczane po
                        wykorzystaniu bezpłatnych minut zawartych w abonamencie (z uwzględnieniem
                        niewykorzystanych bezpłatnych minut z poprzedniego cyklu rozliczeniowego).
                        Niewykorzystane w danym cyklu rozliczeniowym Minuty Ekstra można wykorzystać w
                        następnym cyklu rozliczeniowym.

Minuty Ekstra przechodzące na następny cykl rozliczeniowy są rozliczane
                        zgodnie z Naliczaniem standardowym lub posiadaną usługą Naliczania.

Dla mnie wszystko jasne.
                        • ardi76 Re: ok, to ja zacytuję 03.06.05, 11:23
                          yavorius napisał:

> Minuty Ekstra są rozliczane zgodnie ze sposobem naliczania opłat za połączenia
                          > krajowe. Do pakietu Minuty Ekstra nie są wliczane przekierowania oraz
                          > połączenia typu faks i dane. Minuty Ekstra nie podlegają zamianie na SMS-y.
                          > Przechodzenie Minut Ekstra działa na takiej samej zasadzie jak Przechodzenie
                          > bezpłatnych minut opisane w cennikach Nowa Era Moja lub Nowa Era Biznes.
                          > Skorzystanie z oferty Minuty Ekstra powoduje w danym Cyklu rozliczeniowym:
                          > rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie w
                          > okresie od pierwszego dnia danego Cyklu rozliczeniowego do dnia uaktywnienia
                          > Minut Ekstra, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM jest aktywna w
                          >
                          > ww. okresie,
                          > rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie i Minut
                          >
                          > Ekstra łącznie w okresie od dnia uaktywnienia Minut Ekstra do ostatniego dnia
                          > Cyklu rozliczeniowego, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM jest
                          > aktywna w ww. okresie
                          > W taryfach TAKAjakTY w przypadku połączenia, którego część rozliczana jest w
                          > ramach bezpłatnych minut przyznawanych Abonentowi, część połączenia
                          > wykraczająca poza pakiet bezpłatnych minut rozliczana jest zgodnie ze stawkami
                          > określonymi dla danej taryfy: w przedziale "od 1 do 30 minut (włącznie)" lub
                          > dla Połączeń nocnych lub stawkami określonymi w usługach Rozmowy lokalne lub
                          > Między nami. Połączenia, których część rozliczana jest w ramach pakietów
                          > bezpłatnych minut nie powiększają Sumarycznego czasu połączeń wychodzących.
                          > W kolejnych Cyklach rozliczeniowych Minuty Ekstra są rozliczane po
                          > wykorzystaniu bezpłatnych minut zawartych w abonamencie (z uwzględnieniem
                          > niewykorzystanych bezpłatnych minut z poprzedniego cyklu rozliczeniowego).
                          > Niewykorzystane w danym cyklu rozliczeniowym Minuty Ekstra można wykorzystać w
                          >
                          > następnym cyklu rozliczeniowym.
                          >
                          > Minuty Ekstra przechodzące na następny cykl rozliczeniowy są rozliczane
                          > zgodnie z Naliczaniem standardowym lub posiadaną usługą Naliczania.
                          >
                          >
                          > Dla mnie wszystko jasne.

Regulamin to regulamin-wszystko to prawda, ale mnie chodzi wyłącznie o to,
                          że jest on niekorzystny dla Abonenta!
                          1)Minuty Ekstra niewymienne na sms - dlaczego?
                          Skoro daje się Abonentowi Minuty Ekstra do abonamentu, powinny być, jeśli nie
                          "ekstra", to przynajmniej równie funkcjonalne, jak te w ramach abonamentu,czyli
                          wymienne 1:4, poniewaz dochodzi w tym przypadku do nieco dziwnej sytuacji, w
                          której Abonent płaci dodatkowo za smsy, mając niewykorzystana pulę minut-to jest
                          poprostu zwykłe naciąganie.

2)Klient "z ulicy", posiadający taryfę KOMFORT, może kumulować minuty,
                          wykorzystując w kolejnych Cyklach tylko te, które przeszły,a bieżące znów
                          zaoszczędzać, mając 80 minut z ubiegłego + 80 minut z bieżącego Cyklu....

A On przecież dopiero zaczyna swą przygodę z operatorem, nie zdążył okazać
                          lojalności wobec Niego, nie utrzymywał go przez kilka lat...

Więc Stały Abonent, regularnie płacacy rachunki, lojalny i związany z operatorem
                          od kilku lat, powinien być traktowany ze szczególną troską i mieć warunki nie
                          gorsze od tych,jakie dostaje nowy Klient (mam na myśli jedynie wymienność i
                          sposób rozliczania Minut Ekstra, będących wyrazem docenienia dotychczasowej
                          współpracy). Niech to będzie prawdziwy benefit za lojalność, a nie
                          półwartościowy gadżet!
                          • ardi76 Re: ok, to ja zacytuję 03.06.05, 11:42
                            ardi76 napisał:

> yavorius napisał:
                            >
                            > > Minuty Ekstra są rozliczane zgodnie ze sposobem naliczania opłat za połąc
                            > zenia
                            > > krajowe. Do pakietu Minuty Ekstra nie są wliczane przekierowania oraz
                            > > połączenia typu faks i dane. Minuty Ekstra nie podlegają zamianie na SMS-
                            > y.
                            > > Przechodzenie Minut Ekstra działa na takiej samej zasadzie jak Przechodze
                            > nie
                            > > bezpłatnych minut opisane w cennikach Nowa Era Moja lub Nowa Era Biznes.
                            > > Skorzystanie z oferty Minuty Ekstra powoduje w danym Cyklu rozliczeniowym
                            > :
                            > > rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie w
                            >
                            > > okresie od pierwszego dnia danego Cyklu rozliczeniowego do dnia uaktywnie
                            > nia
                            > > Minut Ekstra, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM jest akt
                            > ywna w
                            > >
                            > > ww. okresie,
                            > > rozliczenie bezpłatnych minut dostępnych w aktualnie posiadanej taryfie i
                            > Minut
                            > >
                            > > Ekstra łącznie w okresie od dnia uaktywnienia Minut Ekstra do ostatniego
                            > dnia
                            > > Cyklu rozliczeniowego, proporcjonalnie do liczby dni, w których karta SIM
                            > jest
                            > > aktywna w ww. okresie
                            > > W taryfach TAKAjakTY w przypadku połączenia, którego część rozliczana jes
                            > t w
                            > > ramach bezpłatnych minut przyznawanych Abonentowi, część połączenia
                            > > wykraczająca poza pakiet bezpłatnych minut rozliczana jest zgodnie ze sta
                            > wkami
                            > > określonymi dla danej taryfy: w przedziale "od 1 do 30 minut (włącznie)"
                            > lub
                            > > dla Połączeń nocnych lub stawkami określonymi w usługach Rozmowy lokalne
                            > lub
                            > > Między nami. Połączenia, których część rozliczana jest w ramach pakietów
                            > > bezpłatnych minut nie powiększają Sumarycznego czasu połączeń wychodzącyc
                            > h.
                            > > W kolejnych Cyklach rozliczeniowych Minuty Ekstra są rozliczane po
                            > > wykorzystaniu bezpłatnych minut zawartych w abonamencie (z uwzględnieniem
                            >
                            > > niewykorzystanych bezpłatnych minut z poprzedniego cyklu rozliczeniowego)
                            > .
                            > > Niewykorzystane w danym cyklu rozliczeniowym Minuty Ekstra można wykorzy
                            > stać w
                            > >
                            > > następnym cyklu rozliczeniowym.
                            > >
                            > > Minuty Ekstra przechodzące na następny cykl rozliczeniowy są rozliczane
                            > > zgodnie z Naliczaniem standardowym lub posiadaną usługą Naliczania.
                            > >
                            > >
                            > > Dla mnie wszystko jasne.
                            >
                            >
                            >
                            > Regulamin to regulamin-wszystko to prawda, ale mnie chodzi wyłącznie o to,
                            > że jest on niekorzystny dla Abonenta!
                            > 1)Minuty Ekstra niewymienne na sms - dlaczego?
                            > Skoro daje się Abonentowi Minuty Ekstra do abonamentu, powinny być, jeśli nie
                            > "ekstra", to przynajmniej równie funkcjonalne, jak te w ramach abonamentu,czyli
                            > wymienne 1:4, poniewaz dochodzi w tym przypadku do nieco dziwnej sytuacji, w
                            > której Abonent płaci dodatkowo za smsy, mając niewykorzystana pulę minut-to jes
                            > t
                            > poprostu zwykłe naciąganie.
                            >
                            > 2)Klient "z ulicy", posiadający taryfę KOMFORT, może kumulować minuty,
                            > wykorzystując w kolejnych Cyklach tylko te, które przeszły,a bieżące znów
                            > zaoszczędzać, mając 80 minut z ubiegłego + 80 minut z bieżącego Cyklu....
                            >
                            > A On przecież dopiero zaczyna swą przygodę z operatorem, nie zdążył okazać
                            > lojalności wobec Niego, nie utrzymywał go przez kilka lat...
                            >
                            > Więc Stały Abonent, regularnie płacacy rachunki, lojalny i związany z operatore
                            > m
                            > od kilku lat, powinien być traktowany ze szczególną troską i mieć warunki nie
                            > gorsze od tych,jakie dostaje nowy Klient (mam na myśli jedynie wymienność i
                            > sposób rozliczania Minut Ekstra, będących wyrazem docenienia dotychczasowej
                            > współpracy). Niech to będzie prawdziwy benefit za lojalność, a nie
                            > półwartościowy gadżet!

Inni Abonenci też połapali się w tym temacie
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=23553489
                            "Reklamują się, że niewykorzystane minuty są rozliczane w przyszłym miesiącu w
                            pierwszej kolejności. Jest to nieprawda. Tak rozliczane są tylko minuty z
                            abonamentu. Minuty Extra (za przedłużenie umowy) oraz Premia ("kupione" za
                            punkty) są po staremu. Jak powiedział mi doradca kolejność jest następująca:
                            - najpierw minuty z abonamentu niewykorzystane w poprz. mies.
                            - potem minuty z abonamentu bieżącego,
                            - potem minuty Extra bieżące,
                            - minuty Premia bieżące,
                            - Extra poprzednie,
                            - Premia poprzednie.
                            Ciekawe, że przed przedłużeniem umowy nikt mi tego nie chciał powiedzieć.
                            Pytałem się dwa razy i zawsze odpowiadano mi, że w pierwszej kolejności
                            system wykorzystuje minuty niewykorzystane w poprzednim miesiącu. Dopiero jak
                            straciłem minuty i złożyłem reklamację, to łaskawie przedstawili mi
                            dokładnie, w jaki sposób naciągają abonentów. Oni to kłamstwo tak ładnie
                            nazywają "zgodnie z ogólną informacją".
              • gale Re: Z Erą możesz więcej. Płacić-MINUTY EKSTRA 03.06.05, 11:43
                > SZACUNEK DLA PLUS GSM- ONI POTRAFIA DBAĆ O STAŁEGO KLIENTA!

Primo: napraw sobie klawiature.
                Secundo: oferta lojalnosciowa operatorow jest bardzo porownywalna, czy to Era,
                czy Plus, czy Idea.
                • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić-MINUTY EKSTRA 03.06.05, 12:26
                  gale napisał:

> > SZACUNEK DLA PLUS GSM- ONI POTRAFIA DBAĆ O STAŁEGO KLIENTA!
                  >
                  > Primo: napraw sobie klawiature.
                  > Secundo: oferta lojalnosciowa operatorow jest bardzo porownywalna, czy to Era,
                  > czy Plus, czy Idea.
                  >

Oto, jak lider wypada w porównaniu do ostatniego "na podium"

PLUS GSM:
                  Otrzymujesz co miesiąc od 20 do 125 dodatkowych darmowych minut-do wszystkich
                  operatorów LUB od 35 do 200 dodatkowych darmowych minut-do Plusa i
                  stacjonarnych.KUMULACJA NA 3 MCE.

ERA:
                  Do 30 Minut Ekstra (oficjalnie) do wszystkich operatorów.

To jest żałosne....
                  • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić-MINUTY EKSTRA 03.06.05, 23:11
                    Przejdz do Plusa i po problemie.
    • Gość: m Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.gdynia.mm.pl 02.06.05, 10:21
      czy ktos się orientuje czy Era zmieni w najbliższym czasie zasady przedłużania
      umów,obecne obowiązują od 10.05
    • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 12:15
      do YAVORIUSA

yavorius napisał:

> dlaczego to jest oszustwo. Rozliczają tak, a nie inaczej, i jak się komuś to
      > nie podoba, zapraszamy do konkurencji. proste chyba.

No,może nie oszustwo, ale celowa dezinformacja...Oczywiście,że można przejść do
      konkurencyjnej sieci, choćby do Polkomtela, który, mimo, że ostatni w rankingu
      operatorów pod względem liczby Abo, ma najniższy wskaźnik churn!Dlaczego?Jak
      rozlicza minuty i na ile przechodzą-nie wspomnę. Era olewa Stałych
      Abonentów,dopóki jest liderem,ale może sie na tym nieźle przejechać, bo nagle
      się okaże, ze nie będzie kogo olewać. Zreflektuje się dopiero, gdy poczuje na
      karku oddech Centertela lub spadnie z piedestału....Czy nie mam racji???

• jostel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 03.06.05, 18:28
        trudno powiedzieć - może tak może ni
        okaże się za dwa lata, jak tym których tak łapie skończą się umowy
        inna sprawa że to zależy ile płacicie za rachunki, jak się płaci po 50 zł to
        zawsze i w każdej sieci będzie kiepska oferta dla stałych abonentów
        ja płacę ok. 150 zł miesięcznie i nie narzekam
        • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Płacić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.06.05, 03:33
          Stały abonent może sobie zmienić taryfę na Komfort 80. Jak podpisze aneks
          dostanie jeszcze 30 minut. Razem 110. Jeśli zamiast aneksu rozwiąże starą umowę
          i podpisze nową może wybrać taryfę Komfort 120. To sie nazywa program
          lojalnościowy dla stałych abonentów.
          • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 05.06.05, 14:05
            zmien sobie operatora. twierdzisz, ze nie narzekasz a narzekasz.
          • ardi76 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 06.06.05, 07:49
            Gość portalu: Obywatel napisał(a):

> Stały abonent może sobie zmienić taryfę na Komfort 80. Jak podpisze aneks
            > dostanie jeszcze 30 minut. Razem 110. Jeśli zamiast aneksu rozwiąże starą umowę
            > i podpisze nową może wybrać taryfę Komfort 120. To sie nazywa program
            > lojalnościowy dla stałych abonentów.

OOOO, właśnie!!!!Między innymi to jest przejaw totalnego olewatorstwa Stałych
            Abonentów!
    • umfana Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 05.06.05, 17:15
      Byłam abonentem Idei przez 5 lat. Przedłużałam z nimi umowę co jakiś czas zawsze
      na swoją korzyść! Idea jest Ok - polecam!
      • Gość: Obywatel Re: Z Erą możesz więcej. Stracić IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.06.05, 23:54
        Co jakiś czas pada pouczenie, że nie wolno narzekać. I że umowę/regulamin należy
        czytać. Zróbmy więc mały test. Poszukajcie proszę informacji, że taryfa Komfort
        120 jest tylko dla nowych abonentów. I że stali mogą się zadowolić Komfort 80
        pod warunkiem, że będą korzystać z niej jeszcze przez pół roku od wygaśnięcia
        umowy, jednak nie mniej niż rok. Ile Wam to zajmie? (Przy okazji zwróćcie
        uwagę, że jeśli umowa się skończy nie przedłużając jej, bez łaski, można jako
        nowy abonent wybrać Komfort 120.)
        • nelsonek Re: Z Erą możesz więcej. Stracić 15.06.05, 01:27
          czego ma dowiesc ten test?
    • dario05 Re: Z Erą możesz więcej. Płacić 15.06.05, 10:59
      Ja podpisałem aneks w idei i teraz za 50 zeta mam 116 minut w abonamencie.
      • Gość: W tak taku dłużej Zostań w Tak- taku dłuuuuuużej ..."Jeleniu"... IP: *.net-serwis.pl 15.06.05, 13:25
        Era jest tak samo beznadziejna jak jej reklama Tak-Tak. Na stołkach siedzą idioci którzy potrafią tylko odstraszać klienta,jelenie sami się znajdują.
        • yavorius a jakieś konkrety? /nt 15.06.05, 13:28
          • maatti Narzekanie na operatorów 16.06.05, 09:20
            Ludzie wyluzujcie, o co wam chodzi? Jeśli chodzi o ofertę to jest praktycznie
            taka sama u wszystkich, tajemnicą poliszynela jest "układ trzech", który nie
            wpuścił na rynek Hutchisona ot co...
            Jestem w Erze, płacę co miesiąc niecałe 50zł i jestem bardzo zadowolony, miał
            rację, ten kto napisał, że przy rachunkach większych oferta jest ciekawsza, ale
            to normalne, na koniec: ktoś tu tak płacze, że zostaje oszukiwany bo minuty nie
            w tej kolejności przechodzą, jak ich chłopie nie wykorzystujesz to przejdź na
            TAK TAK i będziesz miał problem z głowy, bo tutaj i tak nic nie zdziałasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka