Dodaj do ulubionych

formatowanie baterii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 15:30
witam serdecznie!!! kupilem dzisiaj baterie do tel.i niewiem jak ja zformatowac???wsadzilem do telefonu i jest cala naladowana
Obserwuj wątek
    • Gość: kamilica Re: formatowanie baterii IP: 82.160.91.* 14.09.05, 17:14
      Witam,
      poczekaj na pełne rozładowanie, a potem ładuj ją przez 12-16 godzin (2-3 kolejne
      ładowania)najlepiej nie używając telefonu. W takim przypadku bateria bedzie w
      pełni wydajna. Pozdrawiam!
      • Gość: blq Re: formatowanie baterii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 17:20
        no jeszcze nie do konca w pelni. ale przynajmniej bedzie miala dobrze okreslone
        "widełki", co znacznie zwiekszy jej funkcjonalnosc i wytrzymalosc.

pelna sprawnowsc to dzis baterie zyskują po 2-3 miesiacach uzytkowania :D
    • Gość: GSM Re: formatowanie baterii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:13
      Baterie litowo jonowe oraz litowo polimerowe nie wymagają formatowania, ponieważ pozbawione są tzw. efektu pamięciowego. Przy pierwszym włożeniu powinno się tylko rozładować do końca i naładować do pełna. I tyle. Formatowanie było potrzebne przy bateriach niklowo wodorowych, które już praktycznie są wycofane z użycia. W sklepach i salonach- nie obrażając nikogo- sprzedawcy znają się tak na technologii GSM i telefonach, jak kot na gwiazdach. Gdzieś tam kiedyś coś ich szkolono i coś tam piąte przez dziesiąte zostało w głowie.
      • uncledonken Re: formatowanie baterii 14.09.05, 23:29
        ok, ale dlaczego fony z "litówkami" potrafią mieć skopconą baterie, gdzie czas
        trzymania wynosi np 2 zamiast 4/5 dni przy porównywalnym użytkowaniu?!
        • Gość: GSM Re: formatowanie baterii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:48
          A telefony są w tej samej sieci i w tym samym miejscu?
          • uncledonken Re: formatowanie baterii 15.09.05, 00:02
            podałem tylko przykład, nierzadko występujący
            • Gość: GSM Re: formatowanie baterii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 00:07
              To ja też ogólnie odpowiem. Zależy od sieci-każda inaczej rozładowywuje; od odległości do najbliższego nadajnika oraz od "przeskakiwania" z anteny na antenę w obrębie tego samego nadajnika. Czasem może się zdarzyć, iż w jednej częsci mieszkania będzie się wolniej rozładowywał, a w innej szybciej. Aby sprawdzić, czy bateria jest uszkodzona, należy wykonać testy, ale nie telefonem, tylko w serwisie.
              • uncledonken Re: formatowanie baterii 15.09.05, 00:12
                tyle wiem :)
                ale chodzi mi o to, ze nawet litowe baterie można skopać i będą trzymały o
                wiele za krótko. Widac formowanie na cos sie przydaje, a i brak efektu pamięci
                po czesci mozna włożyć w bajki, np przy użwyaniu telefonu w zestawie
                głośnomówiącym samochodowym

--
                "Przy świecach i przy koniaku a nad sobą mam Jej Loki"
      • blq ech... 14.09.05, 23:45
        bajki o braku efektu pamięci.

efekt pamieci jest. daleko mniejszy, prawie go nie ma - ale jest.
        • Gość: GSM Re: ech... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 23:48
          Dlatego na początku należy rozładować do wyłączenia telefonu i naładować do pełna, a nie formatować po 15 godzin. Chyba tu jest ta subtelna różnica, nieprawdaż?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka