Dodaj do ulubionych

NOKIA 3020?

04.12.05, 15:41
Moja mama kupiła sobie ten telefon. Niestety bateria choć dobrze
zformatowana, trzyma max.1-1,5 dnia.

Mam pytanie do użytkowników nowych telefonów Nokii 3020, jak wyglada to u Was?
Obserwuj wątek
    • landrynka8 6030 oczywiscie 04.12.05, 15:43
    • Gość: blq Re: NOKIA 3020? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 18:38
      na początku bateria moze krótko trzymać, ale 1, dzien to juz przesada! 2-3 dni,
      to prędzej... chyba cos nie tak z Twoja nokia.

standard dla tego telefonu to około 5 dni.

PS. nie słuchaj "uzytkowników" nokii 6030 ktorzy twierdzą, że bateria im trzyma
      dwa tygodnie. jak telefon mało ma do zaoferowania, to się korzysta z takiego
      "drobnego" oszustwa....
      • Gość: kopytko Re: NOKIA 3020? IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 18:45
        zaraz, zaraz, na stronie producenta podają że trzyma 300 godz. czyli 13 dni.
        Oczywiście pomiar był pewnie przeprowadzany w idealnych warunkach, czyli leżał
        sobie fon i nikt go przez 13 dni nie dotknął. Ale tak chyba mierzą czas
        czuwania wszyscy producenci??? Czy Nokia tylko w tym parametrze oszukuje???
        • Gość: kopytko Re: NOKIA 3020? IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 18:46
          ostatnie zdanie miało być - czy TYLKO Nokia w tym parametrze oszukuje???
          • Gość: blq Re: NOKIA 3020? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 19:16
            ależ ja sie nie czepiam strony nokii - tak podaje każdy i nic mi do tego.
            czepiam się co poniektorych forumowiczow (zreszta nie pamietam teraz czy z tego
            czy z innego forum) głosili oni, że telefon im trzyma dwa tygodnie - co jest
            oczywistą bzdurą.

5-6 dni - zgoda. ale nie 14....
            • Gość: kopytko kilka nowych pytań :) IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 19:43
              1. czyli każdy producent naciąga te dane??? i czy Nokia zawyża je bardziej niż
              inni producenci???
              2. z opisu 6030 widać że ma ona baterię litowo-polimerową. Takiej baterii
              przecież nie trzebga formować????
              3. czy do 6030 można dokupić lepszą baterię??? Bo do niektórych Nokii się da.
              Oczywiście podróbę bo orginalne kosztują jakieś kosmiczne (w stosunku do
              nieorginalnych) pieniądze
              ps. są telefony co trzymają naprawdę 14 dni. Po prostu muszą spełniać 2
              warunki, mają b. dobrą baterię i ich uzytkownicy mało rozmawiają. Nie chcę żeby
              to zabrzmiało jak pouczenie ;)))
              • barracuda7110 Re: kilka nowych pytań :) 04.12.05, 21:17
                1. To są badania przeprowadzane w idealnych warunkach. Ciężko powiedzieć, który
                producent zawyża dane, a który podaje dobrze. Zawsze znajdzie się osoba, której
                bateria w tel trzyma krócej, bo jest u niej słabszy zasięg itp.
                2. Nie jest to wymagane aczkolwiek producent tego nie zabronił.
                3. Na allegro znalazłem jedną baterię o takiej samej pojemności. Nie wiem czym
                to jest spowodowane. Może źle szukałem?

Pozdrawiam.
                ps ponoć bateria w nokii 6310i trzymała bardzo długo ale ten telefon ma cz-b
                wyświetlacz.
                • Gość: kopytko Re: kilka nowych pytań :) IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 21:48
                  właśnie w idealnych warunkach, w życiu niemożliwych do spełnienia (bo nawet
                  podświetlenie wyświetlacza zwiększa pobór prądu pewnie 3-4 krotnie). No i mało
                  kto wie, np. że poniżej 0 st. żywotność baterii spada o połowę. No i przy
                  zerowym zasięgu tel. sie męczy bo usiłuje cały czas sieć znaleźć. Fakt.
                  a co do tej baterii, nie trzeba aż na allegro szukać, w zwykłych salonach też
                  oprócz orginalnych z nalepką mają też tzw. "producentów niezależnych". Wiem bo
                  kilka lat temu nawet miałem do mojej 3310 coś takiego skombinować.
                  ps. wiadomo że cz-b żre mniej baterii, ale np. dwukolorowe Siemensy też
                  potrafią się wyczerpać po 2 dniach (znajomi się żalili). Moim zdaniem - porazka.
                  • Gość: blq Re: kilka nowych pytań :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 22:11
                    po prostu postęp w bateriach jest mniejszy niż w przypadku wyświetlaczy i stąd
                    te problemy. nokia ma malutki wyswietlaczyk, kiepska polifonie, wiec i bateria
                    trzyma dłużej. doskonale zdaje sobie sprawe, że np nokia 6310i potrafi wytrzymac
                    dwa tygodnie (zwlaszcza z bateria o wiekszej 'pojemnosci') ale na pewno nie
                    dotyczy to 6030.

"Producenci niezalezni" bywają różni. Lepsi i gorsi. Nie sądze jednak, by się
                    komus chcialo produkowac lepsze baterie do 6030. To jest zwykle domena telefonów
                    z mp3 oraz telefonów z naprawde kiepską baterią (np stare modele).
                    • Gość: kopytko Re: kilka nowych pytań :) IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 22:32
                      no niestety, postępu w bateriach wogóle nie widzę :((( zainteresowała i
                      zaniepokoiła mnie ta kwestia w związku z planowanym zakupem 6030
                      Blq nie chcę kwestionować Twojej jak zauważyłem b. dużej wiedzy o telefonach,
                      ale właśnie 6030 to ten model z dużym wyświetlaczem :)) chyba że w poprzedniej
                      wypowiedzi mialeś na myśli wyświetlacz 6310 (faktycznie mały)
                      • Gość: blq Re: kilka nowych pytań :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 22:38
                        no niestety ale nie moge sie zgodzić.

owszem, na tle Nokii 1600 itp ZŁOMU wyświetlacz w low-endowej nokii 6030 jest
                        duży. jednak porównaj go sobie z (wcale nie droższymi!):

motorolą v500
                        SE k500i
                        Sagemem myx5-2
                        Samsungiem x450
                        Siemensem c75

Nokia ma mniejszy wyswietlacz, ponieważ ŻADNA nowa nokia tansza niż 700zł nie ma
                        prawa mieć wyswietlacza większego niż 128*128 pixeli. Tak sobie wymyślili
                        włodarze Nokii. Podkreślam - NOWA nokia. nie stare z symbianem, co sie po prostu
                        zestarzały. zwykle nokie klasy sredniej... nigdy wyswietlacz większy niż 128*128
                        pikseli - plus tego taki ze bateria trzyma dzien dłużej niż u konkurencji (SE
                        Siemens, Motorola)

• Gość: kopytko Re: kilka nowych pytań :) IP: *.net.autocom.pl 04.12.05, 22:57
                          nooo... te faktycznie są dużo większe. Ups.... ale z drugiej strony większy
                          wyświetlacz to większy pobór mocy. Dylemat albo-albo. Niech więc producenci
                          zabiorą się serio za badania nad bateriami!!!!
                          ps. dla mnie 128*128 całkiem wystarczy. Teraz mam 3510 (cz-b), więc to i tak
                          będzie dla mnie skok jakościowy
                          • Gość: blq Re: kilka nowych pytań :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 23:36
                            > wyświetlacz to większy pobór mocy. Dylemat albo-albo. Niech więc producenci
                            > zabiorą się serio za badania nad bateriami!!!!

popieram.

> ps. dla mnie 128*128 całkiem wystarczy. Teraz mam 3510 (cz-b), więc to i tak
                            > będzie dla mnie skok jakościowy

nie kwestionuje.

pozdrawiam.
    • Gość: gustawo Re: NOKIA 3020? IP: 78.11.38.* 22.06.15, 06:27
      ja kupiłem używany bateria srednio 10 dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka