Dodaj do ulubionych

Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2

IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 12:25
Chce kupic któryś z tych telefonów a brak mi rozeznania i opinii
użytkowników.Jeśli moge prosić o jakies info to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • blq Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 12:38
      Nokia jest sporo lepsza, choć sporo droższa również. Trudno znaleść przewagę
      Sagema... może większy wyświetlacz, może bardziej nowoczesne karty pamięci, mp3
      troche głośniejsze...

A w czym przegrywa? W toporoności menu, braku radia, no a przede wszystkim w
      urągającym tej klasy sprzęcie procesorowi - niewiele szybszemu niż w żenującej w
      tym względzie Nokii 6020. Podkreślam - 6020, a to jest przepaść w stosunku do
      (całkiem niezłej) 6230i.
      • 8macek Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 12:50
        a możesz mi wyjaśnić blq,co cię tak właściwie podnieca(zauważyłem to juz od
        dłuższego czasu)w tych "bardziej nowoczesnych" kartach pamięci(micro SD nota
        bene)?!
        • blq Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 13:04
          Przede wszystkim, to zwykle to piszę jako dodatek, wręcz dygresję. Tak naprawde
          różnica jest niewielka - jakiś tam minimalnie szybszy czas dostępu, no i
          możliwość wymiany pomiędzy nowymi telefonami. I mniej miejsca zajmują, pod
          baterią (zwykle pod baterią, choć akurat w Sagemie jest to zupełnie inne a
          zarazem najgłupsze możliwe miejsce).
          • 8macek Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 13:49
            owszem różnica jest i to bardzo wielka!
            ...w cenie (około 2xwyższa niż innych kart odpowiednio tej samej pojemności!
            innych różnic nie widzę.
            no może jeszcze tylko zwróciłbym uwagę,że najlepszy moim zdaniem jest system
            MemoryStick przede wszystkim z uwagi na możliwość wymiany tych kart "na gorąco"
            tzn. bez wyłączania i rozbierania telefonu na części!
            a sagema X6-2 mam...
            I CHCĘ GO SPRZEDAĆ BO MI SIĘ NIE PODOBA!!!
      • Gość: emu Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:30
        Bez przesady - miałam ręku (dość długo) nokię 6230i - przyznaję świetny
        telefom, ale żeby aż tak wielka przepaść dzieliła ten model od sagema? Jest
        nieco szybsza, co mnie akurat w sagemie nie przeszkadza a tak poza tym to
        porównywalne modele (nokia ma jeszcze EDGE i wspomniane radio), poza ceną - w
        przypadku nokii to rzeczywiście kosmos;-). Jeśli cena nie gra roli - bierz
        nokię, a jeśli jest istotna to bierz sagema;-)
        • Gość: władek Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.mofnet.gov.pl 12.12.05, 15:13
          Nokia to nokia - to zdanie ma sens, to tak jak porównywanie volkswagena z
          daewoo. Ale z drugiej strony volkswagen by sobie nie pozwolił na to, by
          koreanska marka miala nowinki techniczne, ktorych nie ma on. Sagem ma 262 tys.
          kolorow, podglad zdjecia widac na calym wyswietlaczu, a nie jest ono obcięte z
          gory i z dolu. Ale chyba na tym akurat sie zalety (elementy lepsze niz w nokii)
          u sagema koncza. Wygląd jest istotny. Dlaczego opel , volkswagen czy toyota sa
          tak popularne? Takze dlatego ze sa ladne. W nokii mozna zmienic obudowe (czy
          ktos chcialby np. model samochodu z kolorem szarym i bialym do wyboru?), sagem
          jest troche za duzy - 110 mm to rozmiar dobry na 2002 r., juz sagem x-6 byl w
          2003 r. za duzy. Nokia ma wieksza pamiec, karte pamieci w komplecie, lepszy
          wyswietlacz mimo ze mniej kolorow i jeszcze te zalety, o ktorych pisali
          przedmowcy.
          • blq z przykrością muszę stwierdzić... 12.12.05, 15:16
            Że Władek sporo napisał - i ja się pod tym podpisuję obiema rękami.
            • Gość: emu Re: z przykrością muszę stwierdzić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 17:05
              Proponuję sobie wejść na inne strony, niż polskie poświęcone komórkom i tam
              zobaczycie, że liczą się nie tylko nokie (sorry, ale to takie typowo polska
              fascynacja), a tak na marginesie sagem - jest francuską marką, nie koreańską;-)
              i jest chyba najprężniej rozwijającym się producentem komórek - firma zrobiła
              duży postęp, a widzę, że większość ludzi na tym forum postrzega ją tak, jak
              jeszcze kilka lat temu - co najmniej podejrzliwie.
              Bądźmy szczerzy - gdyby ten model wypuściła na rynek nokia, to każdy by się na
              tym forum zapluwał z zachwytu, płacił dwa razy drożej za aparat i ewentualne
              wady traktował jak niewielkie niedopatrzenia fińskiego producenta. Oj ludzie,
              ludzie...;-)))
              • blq Re: z przykrością muszę stwierdzić... 12.12.05, 21:34
                Forumowiczom nigdy nie dogodzisz! Akurat ja jestem postrzegany jako największy
                przeciwnik nokii tutaj! i mi nie musisz mówić, że nokia jest przereklamowana!
                Ale... w porównaniu do sagema 6230i jest po prostu lepsza.

Natomiast jakbym miał kupić nokie 6021 albo dopłacić 50zł i wziąć Sagema myx6-2
                - wybór jest prosty. Tak samo, czy myx5-2, czy 6020. I tu i tam - zdecydowanie
                SAGEM!!!
              • xkx2 Re: z przykrością muszę stwierdzić... 08.01.06, 16:20
                PRoblem jest w tym ze własciwie to trodno porównywac oba te telefony Sagem to
                model bardzo nowy nokia 6230i sama w sobie jest konstrukcja z przed ok 1,5 roku
                i jest jakby rozwinieciem modelu 6230. Dlatego jest tam wyswietlacz o tylko 65
                tys kolorów. I najprawdopodobniej 6230i bedze statnim modelem Nokii o tak
                zaawansowanych funkcjach który nie jest na symbianie.
                Teraz o tych dwóch telefonach Sagem jest napewno pod wieloma wzgledami
                nowoczenijsza konstrukcja niz NOKIA 6230i ale niestety najwieksza jego wada
                jest jakośc wykonania cuz jesli chce sie aby produkt był tani trzeba niestetyz
                czegos zrezygnowac na czyms zaoszczedzic w tym przypadku zaoszczedzono na
                jakosci materiału. Poza tym nokia to telefon naprawde miniaturowy z tad i
                wyswietlacz nie moze miec gigantycznych rozmiaró Sagem kwalifikuje sie juz
                wlasciwie do grupy telefonów duzych. To cos jak NOKIA 6680 czy 6630 one tez
                maja duze wyswietlacze ale placi sie za to sporymi gabarytami. Podsumowujac
                SAGEM MYX6-2 jest zapwene niezły telefonem dla kogos kto chce miec cackoz
                bajerami a nima kasy. Jesli ktos ma kase lepiej kupic nokie 6230i albo coś
                bardziej niz SAGEM renomowanej firmy typu SONYERICSON lub Samsung z podobnym
                zestawem funkcji.
          • barracuda7110 Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 17:12
            Nie wiem co wszystkich podnieca w wymiennych obudowach. Po pierwsze oryginalne
            są raczej drogie a nieoryginalne są robione z plastiku przypominającego
            mydelniczkę. Pozatym po jakimś czasie użytkowania zaczną napewno trzeszczeć. Dla
            mnie jest to gadżet. Zupełnie zbędny. Telefon nie służy mi do leżenia na biurku
            i gapienia się na niego, bo mam śliczną obudowę. A jak się trzyma tel przy uchu
            to i tak nie widzi się pięknej obudowy a wszyscy naokoło mogą podziwiać jedynie
            kawałek, który nie jest zasłonięty ręką czy włosami.
            • Gość: stasio Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: 62.233.155.* 12.12.05, 17:43
              no to niech robią różne kolory. Samochód też średnio widzisz jak nim jedziesz.
              Aha, ja częściej piszę smsy i najlepiej się pisze nokią. Często jej modele maja
              najlepszą klawiaturę, jakąś taką dobra dla oka czcionkę.
    • Gość: kw Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 14:55
      W tym wypadku Nokia
      • Gość: Cheeba Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: 85.89.163.* 12.12.05, 18:25
        ogolnie od pewnego czasu sam uzywam 6230i a moj dobry znajomy sagema wiec czesto
        sie bawie...
        Pomijajac to ze w sagemie 1000 razy lepiej wyglada zdjecie na ekranie i mozna z
        nim robic rozne bajery effekty itp to nokia jednak tu wygrywa.
        Po 1 zapis czegolokwiek (zdjecia filmy) trwa duuuzo krocej, w sagemie wlecze sie
        jak flaki.
        Po 2 pamiec. 32 + 32 to na pocz sporo. 6230i to dobry model wiec nie bede sie
        rozpisywal nad innymi <ok> cechami, jedyne co mnie strasznie wnerwia (zeby nie
        powiedziec wqr...a!) to wykonanie calego fona a dokl obudowy ktora trzeszczy juz
        od nowosci az milo!! Zeby w takim modelu tak dac dupy to az nie moge uwiezyc
        Pozdro
        Bierz Nokie
        • Gość: another Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 20:01
          Aż tak bardzo się nie wlecze - bez przesady;-)
          • blq Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 21:38
            Niestety procesor Sagema jest "kalkulatorowy" i to jest coś, co w następnych
            modelach zdecydowanie należy zmienić! Tak samo jak tragicznie głupio
            umiejscowiony slot na kartę pamięci - żeby ją włożyć/wyjąć trzeba zdejmować
            przedni panel - to już szczyt beznadzieji.

A że nokia 6230i trzeszczy to nie dziwota - wszystkie wymienne obudowy trzeszczą
            i za to nie lubie tak nokii, jak i wymiennych obudów :/
            • Gość: Cheeba Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.toya.net.pl 12.12.05, 23:11
              Z tym wleczeniem to wcale tak bardzo nie przesadzam... zobacz co sie dzieje
              kiedy nagrywasz powiedzmy 5 minutowy film ... w nokii mozesz zakonczyc i od razu
              nagrywac nast a w sagemie nie bardzo. nie mowiac o jakims dluzszym co jest
              prawie niewykonalne z powodu malej pamieci :]
              Ogolnie telefonik jest bardzo spoko :] z tym ze tym razem nokia lepsza
            • speedone Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 12.12.05, 23:26
              blq napisał:

> Niestety procesor Sagema jest "kalkulatorowy" i to jest coś, co w następnych
              > modelach zdecydowanie należy zmienić! Tak samo jak tragicznie głupio
              > umiejscowiony slot na kartę pamięci - żeby ją włożyć/wyjąć trzeba zdejmować
              > przedni panel - to już szczyt beznadzieji.
              >
              > A że nokia 6230i trzeszczy to nie dziwota - wszystkie wymienne obudowy trzeszcz
              > ą
              > i za to nie lubie tak nokii, jak i wymiennych obudów :/

ale Ci co maja nokie podniecaja sie ostro tym gownem ze mozna obudowe zmienic
              ale sorry w kazdym nozna to zrobic i jest tak samo niema juz zadnych czesci
              osobno tak jak np siemens C35 gdzie wszystko przegladalem w nim teraz jest
              prosto wiec niema nokia tej zalety jedyna to ze moga sie chwalic sie
              sie wlasciciele :) a ja w swoim K500i obudowie zdejmowalem z 1 minute a zakladem
              w 10 secund
            • Gość: emu Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 00:10
              I z tym się zgadzam, ta nokia jest oczywiście lepsza, bez dwóch zdań (pomimo że
              mam sagema), natomiast jedyne co mnie śmieszy u niektórych to przekreślanie z
              góry tego telefonu "bo to sagem";-) i pewnie piszą to posiadacze jakichś
              zabytkowych nokii;-))
              • Gość: Pietras Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: 195.136.109.* 24.12.05, 15:33
                Pewnie mnie posiadacze noii zlinczują ale cóż-napisze prawde. Mam Nokie 6230i i
                musze zprzykrością stwierdzić ze ten fon jest do dupy. Napaliłem sie na nokie i
                teraz tego bardzo żałuje(wystawiłem tego złoma na allegro) NIe bede chwalił tu
                sagema ale w tym przypadku nokia przegrywa i to ostro. Tylk tacy co maja nokie
                zazdroszcza tym co maja 6-2. Ja nie kryje ze zrobilem blad kupując nokie :/ a
                nie sagema. Sprzedam 6230i i kupie sobie sagemka:D:D:D Pozdro
            • Gość: klecha Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 26.12.05, 17:44
              Tragicznie głupio umiejscowiony slot na kartę w Sagemie!? Chyba sobie żartujesz!
              W Noki aby włożyć karte trzeba wyjąć baterie! I to ma byc świetne rozwiązanie!
              Buhahaha!!!

Pier... Nokię! Sagem powalił tym modelem wszystkich na kolana! Fanatycy Noki są
              zazdrośni i narzekają Sagem a tak naprawdę nie mają o nim zielonego pojęcia. To,
              że ktoś się pobawi przez kilka minut Sagemem albo poczyta forum nie czyni go
              ekspertem.

Telefon jest świetny i wszystkim go serdecznie polecam. Nikt się nie zawiedzie.
              Cena MyX6-2 również jest porazająca. Doskonały tel. za 500 - 600 PLN, rewelacja!

P.S.
              Jak ktoś kupi 6-2 w sieci Orange to minusem jest menu tego dostawcy. Wielu opcji
              brakuje. Jest na to sposób... Zapisujecie sobie wszystkie zauważne ograniczenia
              funkcjonalności. Następnie wysyłamy tel. do serwisu z całą listą. Serwis Orange
              musi zmienić oprogramowanie na w pełni funkcjonalne.

Pozdrawiam!
              • Gość: Cutter Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 14:03
                Oba telefony mają zbliżoną fonkcjonalność, to co je różni, to cena. Nokia 6320i
                można kupić za ok. 900zł, a sagema myx6-2 za 500 zł. Widać, że nokia każe płacić
                sobie za nazwę około 400zł więcej.

• blq Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 07.01.06, 14:59
                a Ty w ogole wiesz, co trzeba zrobic Sagemowi, by włożyć kartę pamięci?

Nie tylko wyjąć baterię. Ale jeszcze praktycznie rozebrać telefon - zdjąć
                przedni panel.

Oczywiście, że w kategorii "cena/możliwości" wygrywa Sagem. Ale tego chyba nikt
                nie podważa, prawda?
                • Gość: kargulec Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 02:00
                  no to gratuluje pomyslowosci z tym wkaldaniem karty pamieci :D, mam sagema mam
                  karte i bezproblemu sie ja wklada zdejmujac tylko tylnia klapke, jedyne co mnie
                  wkurza ale podejrzewam ze albo tego jeszcze niznalazlem albo orang dal dypy z
                  oprogramowaniem... chodzi o odtwarzacz mp3, jak jest wlaczony to niemoge nic
                  innego na phonie robic co gorsze wyswietlacz jest caly czas wlaczony i zrzera
                  baterie nieporztebnie. podstawowa wada jest wolny procesor myx6-2 faktycznie
                  potrafi zmulic zasem i to jest wkurzajace ale reszta jak najbardziej jest oki.
                  jak tylko oprogramowanie zmienie to moge mu dac ocene 9/10
    • Gość: marzena Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.05, 10:42
      polecam ci z całego serca nokie 6230i to jedyny tel który mam z wielu i w pełni
      zaspakaja wszystko czego oczekiwać moge od tel jest i ładny i funkcjonalny jest
      poprostu super napradde polecam
      • Gość: mark Re: Nokia6230i VS. Sagem MYX6-2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 14:56
        Sagem jest świetny - jeśli porówna się relację cena-możliwości, naprawdę warto
        kupić, bo w tej chwili nie ma konkurencji w tej kategorii cenowej, bo co sobie
        kupisz? Nieco przestarzałego już technologicznie SE k700i? Tylko sagem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka