5krzysztoflucjan 23.04.06, 23:45 milczenie jest zlotem,nabierzcie wody w usta! ale by sie mieli operatorzy z pyszna,a tak to plccie i to sumiennie i terminowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc bulszit to jest IP: *.zax.pl 23.04.06, 23:45 "operatorzy ponosza duze straty" gowno prawda. oni tylko nie odnosza zyskow, a to nie jest to samo co poniesienie straty. tak naprawde czy ruch wewnatrz sieci operatorskiej ery,plusa,orange czy tpsa jest równy x, czy 10*x to koszt dla nich jest taki sam. Centrale ani stacje bazowe gsm jeść nie wołają i obsługiwać je trzeba tak samo niezależnie od ruchu. a że czasem jest tak że klient wydzwania gdzieś poza sieć... wystarczyłoby się umówić w czwórkę (era, plus, orange, tpsa), że telekomy odpuszczają sobie wzajemne płatności wygenerowane przez nierzetelnych klientów. byłoby po sprawie. po co zaraz taki big deal robić z tego :) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: bulszit to jest 24.04.06, 00:07 Stek bredni .No ale trzeba jakoś usprawiedliwić zwykłe złodziejstwo Operatorzy ponoszą straty bo dopłacają przecież do telefonów.Jeżeli ktoś dostaje bo 1,22zł za telefon jest symboliczna i nie płaci rachunku to operatorowi nigdy nie zwróci się koszt telefonu Poza tym za obsługę stacji bazowych konserwacje operator też musi płacić.A pieniądze na to nie spadają mu z nieba Druga sprawa.Mentalnosć naszych rodaków jest tragiczna>Nagminnie toleruje się zwykłe przejawy złodziejstwa.Do dobrego tonu należy pojechac na gapę nie zapłacić rachunku itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nigdy w Plusie Operatorzy dbają o klienta? Plus klientów dobija! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 01:20 Operatorzy obchodzą sie jak z jajkiem? "Co robią firmy telekomunikacyjne, gdy klient nie reguluje na czas rachunku? Najpierw klient dostaje telefoniczną informację o braku wpłaty, potem list z wezwaniem do zapłaty. Następnie operator blokuje połączenia wychodzące i na końcu wszystkie. Jeśli dalej nie ma reakcji, operator wysyła pocztą wypowiedzenie umowy." Otóż nie! Nie zapłaciłem rachunku w terminie, przyszedł drugi a po 2 tygodniach wypowiedzenie umowy i 2000zł kary - faktura (rozwiazanie umowy za 2 tel. z winy abonenta) Zero "pogróżek", listów o spłate itp. Dodam że wczesniej zdarzało sie ze płaciłem za 3-4 miesiace z gory - nie robie po prostu tego regularnie, choc zwykle jest nadpłata niz niedopłata. Poza tym wczesniej mialem 7 lat telefon w Erze i tam nigdy takich numerow nie było. Nie chce tu chwalić Ery ale oni przynajmniej stwarzają pozory "frontem do klienta" i jak nie ma zapłaty przez 2 miesiace to wyłaczają telefon ale nie reagują alergicznie, w sumie zostawiłem Erze z 4-5 tys zł wiec mogli chyba zaczekac na 200zł? Zwłaszcza ze moga naliczyc odsetki i ok. Nie rozumiem tego tym bardziej ze tu chodzi o ZACZEKANIE (z naliczaniem odsetek) dodatkowe kilkanascie dni a nie BRAK ZAPŁATY. A jak telefon zablokowany to nowe koszty nie sa generowane, nie trzeba wzywac policji do abonenta, prawda? Tym bardziej ze jak płace abonament to 20 kwietnia płace z góry bo to abonament za MAJ! Wiec spoznienie 40-50 dni to zwłoka de facto 0-10 dniowa. Nie słyszałem tez nigdy w Erze takiej arogancji i tekstów jak przypadek opisany ponizej. Plus po prostu wyłudza kase - bo po co im abonament na 100zl/miesiac za ktory musza jeszcze swiadczyc jakies usługi skoro moga wyciagnąc po 1000zl od numeru od tego kto sie nieopatrznie spózni z zapłatą rachunku prawda? Za 1 dniowe spóżnienie maja mniej - "tylko" 15zł kary (tzw usługa monitorowanie płatnosci) Przypadek drugi: będąc w Plusie (przypadek sprzed 10 dni): przychodzi młoda kobieta, pracujaca gdzies za granicą, z rozmowy wynika ze pół roku temu wysłala faks do Plusa z prośbą o rozwiazanie umowy (tą drogę rozwiazania i nr faksu podał jej konsultant na infolinii Plus GSM). "Pan i władca" z salonu Plusa stwierdził ze wszystko pieknie ale oni w regulaminie napisali ze rozwiazac mozna osobiscie lub listem poleconym i kropka. Argumentował np ciekawie ze gdyby wysłala list polecony to w Plusie wiedzieliby (!) ze to od niej (zaiste ciekawe), a jak faks to nie wiadomo. Skończyło sie na tym ze Pan zaproponował "niech Pani idzie sobie do sądu" - dziewczyna miała zapłacic za telefon za pół roku a ze telefon "nadal był czynny, choc zablokowany" jeszcze za dwa nastepne miesiace - bo dopiero za prawie 2 miesiace mozliwe jest rozwiazanie umowy (koniec cyklu rozliczeniowego plus 30 dni wypowiedzenia). Stwierdził tez z triumfalizmem że faks to nie dokument a gdy babka skonsultowała z prawnikiem ze faks to jednak JEST dokument to stwierdzil ze to i tak niczego nie zmienia bo Plus wpisał sobie w regulamin list polecony (szkoda ze nie napisali ze nie np na rózowo-sraczkowatym papierze) i faks ich nie obchodzi (to ze taka informacje podał jej konsultant Plusa zbył milczeniem. Zreszta dziewczyna byla gotowa zaplacic za te pół roku (!) byle wyjsc z salonu "z czystym kontem". Ale jak gosc zaczal jej tlumaczyc ze jeszcze musi oplacic 2 nastepne faktury ale on nie wie ile to bedzie miarka sie chyba przebrała. Mam telefony abonamentowe w Orange (1), TP (2) i w Plusie (2), miałem wiele lat w Erze (1) i po prostu tego co wyczynia Plus nie przebije chyba nic - nawet TPSA. Kup telefon w Plusie - nie zapłacisz za druga fakture to "sami swoi" dobiją cie pierwsi - dostaniesz 1000zł "kary umownej" i kropka. Nawet banki sa bardziej ugodowe. Bo tu nie chodzi o brak zapłaty a zapłate z - w sumie - 40-50 dniowym opóżnieniem. To co sie wyrabia w sieciach skłania mnie do telefonu na karte - i poza "Ideą dla firm" z 5 "darmowymi numerami" ze wszystkich zrezygnuje - teraz i tak roznice w cenach rozmow nie sa duze a karte łatwiej zmienic/wyrzucic/podetrzec tyłek/ (*niepotrzebne skrel) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient A co sądy na działanie Tele2? IP: *.gb.net.pl 23.04.06, 23:58 Dlaczego mając Darmowe Soboty w Tele2, klient podpisując Zlecenie Preselekcji z TP S.A. zostanie obciążony 100zł karą przez Tele2?! Przecież to jest ograniczanie konkurencji a także swobodnego wyboru klienta!!! Poza tym, dlaczego 100zł?! Jeśli ktoś takie coś przez przypadek podpisał, bo nie został o tym poinformowany (np: wiele starszych osób jest tak wciąganych) i w ciągu kilku dni chce zrezygnować z preselekcji, bądz wogóle z usług, to dlaczego ma zapłacić 100zł? W jakim stopniu kara ta wiąże się z przyznaną "ulgą darmowych sobót"?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: A co sądy na działanie Tele2? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:03 Co sąd na to? "Sąd widział ten mecz" eee tzn "Sąd też ma telefon w Tele2" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:10 Moje doświadczenie z Telekompromitacją Polską: - Przyszła faktura za telefon, normalnie jak co miesiąc, różnica taka, że 2x był abonament, zapłaciłem za jeden abonament (rachunki płacę regularnie). Po 2 tyg. zadzwoniła babka z TPSA z przeprosinami bo "błędnie wystawiliśmy rachunek i jest podwójny abonament - przepraszamy, prosimy zapłacić mniej". Minęły 3 miesiące, żona odebrała telefon od TPSA, po chwili w oczach miała łzy (to wrażliwa kobieta). Telefon był z TPSA, od razu jak się przedstawiła zaczęli ją straszyć: "co Pani sobie myśli, dlaczego Pani nie płaci, skierujemy sprawę do sądu, przyjdzie kmornik, wyłaczymy telefon...itp.". Zadzwoniłem na Błękitną Linię i co się okazało? TPSA zapomniała wystawić fakturę korygującą! Nawet przepraszam nie usłyszeliśmy! (gdyby nie internet to bym z ich usług już dawno nie korzystał, ale innego dostawcy nie mamy w okolicy) - Doświadczenie drugie (sprzed kilku lat): Wynajmowałem jeszcze jako kawaler mieszkanie z kolegami ze studiów. Poszło o rozliczenia za telefon (jeden nie chcial płacić za niego, ale dużo dzwonił). Postanowiliśmy zlikwidować telefon (dlaczego mamy płacić za rozmowy kolegi?). Idę do TPSA i słyszę: "Teraz zajmuje się tym Błękitna linia, musi Pan tam zadzwonić, ale i tak się Pan nie dodzwoni. - To jak mam zrezygnować?? - Niech Pan przestanie płacić za telefon rachunki, za 2-3 miesiące zablokujemy Panu linię i wyłączymy telefon. Zapłaci Pan karę, zaległe rachunki i odsetki i zrezygnuje z naszych usług." To się nazywa podejście do klijenta! Dla odmiany jak mnie traktuje mój operator komórkowy: Kilka lat wstecz miałem wyjechać za granicę (nagły wyjazd). Potrzebny mi roaming. Idę do Salonu i miły Pan mówi: "Niestety, ma Pan Telefon za krótko w sieci, nie terminowo płaci Pan rachunki (na studiach różnie bywało z kasą i zdarzało mi się spóźniać z opłatami za komórkę) musi Pan wpłacić kaucję (coś ok.2-3 tys. zł). - Panie, nie stać mnie na kaucję, a komórka mi potrzebna. - No dobrze, nie wolno mi tego zrobić, może mnie nie zwolnią z roboty, włącze Panu roaming." Zawsze wszelkie sprawy załatwiali od ręki i korzystnie (choć kolosalnych rachunków nigdy nie płaciłem). Nigdy nie straszyli mnie w studenckich czasach natychmiastowym wyłączeniem telefonu gdy się spóźniałem z platnością 2-3 tyg. (koledzy mający telefony u konkurencji byli tak traktowani). Skutek? Jestem wierny sieci, cała rodzina z niej korzysta. Może gdzie indziej byłoby taniej (kilkanaście złotych m-c), ale przynajmniej wiem za co płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nigdy w Plusie Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:14 Nie napisałeś ale sądzę że takie rzeczy to tylko w Erze ;-) Plus by Ci nie darował zwłoki. Gość portalu: gość napisał(a): > Dla odmiany jak mnie traktuje mój operator komórkowy: > Kilka lat wstecz miałem wyjechać za granicę (nagły wyjazd). Potrzebny mi > roaming. Idę do Salonu i miły Pan mówi: "Niestety, ma Pan Telefon za krótko w > sieci, nie terminowo płaci Pan rachunki (na studiach różnie bywało z kasą i > zdarzało mi się spóźniać z opłatami za komórkę) musi Pan wpłacić kaucję (coś > ok.2-3 tys. zł). - Panie, nie stać mnie na kaucję, a komórka mi potrzebna. - No > dobrze, nie wolno mi tego zrobić, może mnie nie zwolnią z roboty, włącze Panu > roaming." > Zawsze wszelkie sprawy załatwiali od ręki i korzystnie (choć kolosalnych > rachunków nigdy nie płaciłem). > Nigdy nie straszyli mnie w studenckich czasach natychmiastowym wyłączeniem > telefonu gdy się spóźniałem z platnością 2-3 tyg. (koledzy mający telefony u > konkurencji byli tak traktowani). > Skutek? Jestem wierny sieci, cała rodzina z niej korzysta. Może gdzie indziej > byłoby taniej (kilkanaście złotych m-c), ale przynajmniej wiem za co płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:05 Gość portalu: juz nigdy w Plusie napisał(a): > Nie napisałeś ale sądzę że takie rzeczy to tylko w Erze ;-) > Plus by Ci nie darował zwłoki. Nie chciałem tu podawać nazwy, ale jak widzę inni nie mają tych ograniczeń. Mój operator to PLUS. Miała być ERA, ale gdy kupowałem pierwszą komórkę to im się odwidziało jakie papiery odemnie wymagają. Wkurzyłem się, że mam załatwiać jakieś dodatkowe zaświadczenia, obok był salon plusa i okazało się, że biurokrację mają 2x mniejszą (nie chcieli nawet połwy papierów wymaganych przez erę). Operatora można sie domyślić, bo napisałem, że nie jest najtańszy. A co do zaległosci to kiedyś zadzwonili ze nie płacę od 3 miesiecy (miałem stale przelewy tylko kasy na koncie zabrakło, akurat jako student miałem wakacje i konta nie zasilałem) - tacy byli mili :) Było to 4 lata temu i chodziło o jakąś śmieszną kwotę ok.180 zł (3 abonamenty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nigdy w Plusie Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:56 To chyba masz jakies chody w Plusie. U mnie dokładnie odwrotnie bo to Era traktowała człowieka normalnie a Plus jak mialem zaleglosc na 270zl to rozwiazali umowe i dołozyli 2000zł kary (za 2 tel). I ZERO jakichkolwiek "pogróżek", listów o spłate itp. No i Era akurat była drozsza od Plusa (taryfy biznes) - stad zmieniłem siec półtora roku temu, nieopatrznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:54 Gość portalu: juz nigdy w Plusie napisał(a): > To chyba masz jakies chody w Plusie. Myślę, że to nie chody (bo ich nie mam). Tylko, że ja nie zwracam uwagi na to ile dzwonię. Dzwonię mało i zwykle nawet połowy swoich minut nie wydzwaniam. Nie chce mi się tracić czasu na szukanie tańszych rzeczy, usług. Zwłaszcza jak chodzi o jakieś "groszowe oszczędności" (wiem, kumulują się). Za to żyję w miarę bezstresowo - nie wściekam się jak niektórzy, że zapłacili za kefir 10 gr. więcej niż w innym sklepie, 5 zł więcej za książkę - za to poważne zakupy traktuję naprawdę poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nigdy w Plusie Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:51 Ja też sie nie wsciekam na grosze i dopóki ktoś za spóżnienie z zapłata 200zł z gorszami cynicznie nie nakłada na mnie kary 2000zł tak jak Plus GSM to tez nie reaguję. Odsetki karne czy jakies straty 5 czy 15zl to drobiazg. 2000zł troche jednak szkoda - zwłaszcza że nic im nie ukradłem a po prostu spóżniłem sie z zapłatą rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnick UWAGA przedawnienie IP: *.teleton.pl 24.04.06, 09:28 Pamiętajcie, że roszczenia z tytułu dostaw usług telekomuniakcyjnych przedawniają się z upływem roku od ich powstania - tu wystawienia faktury (patrz ustawa prawo telekomunikacyjne). Więc jeżeli w ciągu roku nie wniosą powództwa do sądu (co przerywa bieg) - to KUPA!!! Żadni windykatorzy nie pomogą - a jak po upływie roku was pozwą to wystarczy napisać odpowiedź na pozew i podnieść zarzut przedawnienia. Najśmieszniejsze jest to, że jak się takiemu windykatorowi to mówi, to on twierdzi że znają kruczki prawne żeby to ominąć - pamiętajcie NIE MA żADNYCH KRUCZKóW. Przedawnia się i już. Nie mogą tego dochodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: UWAGA przedawnienie 24.04.06, 10:01 no i właśnie, a od siebie dodam, że jak wszedł nom, to oczywiście skorzystałam z jego usług i na raty spłaciłam to, co wydzwoniłam, jednak nom był tak bezczelny, że nie powiadamiając mnie, iż nie mają zaksięgowanej ostatniej wpłaty na śmieszne pieniądze chyba z 300, oddał sprawę do Intrium czy jak tej firmie jest. Jakiś chamowaty windykator wydarł na mnie ryja, że ja mam zaświadczyć o swojej niewinności i narazić się na koszty i wysłać im fax z potwierdzeniem wpłaty. Wkurzyłam się, bo nom się nie raczył do mnie odezwać a tu windykator do mnie z pyskiem. Zaparłam się i powiedziałam, że jak facet chce, to niech do mnie do domu przyjedzie, ja nie będę wydawać pieniędzy na faksy. Trwało to z pół roku, potem chyba sprawa się przedawniła. Do nom bym już nie poszła z uwagi na ich założenie, że każdy klient to oszust. Odpowiedz Link Zgłoś
albins Re: UWAGA przedawnienie 24.04.06, 10:22 Gość portalu: prawnick napisał(a): > Pamiętajcie, że roszczenia z tytułu dostaw usług telekomuniakcyjnych > przedawniają się z upływem roku od ich powstania - tu wystawienia faktury (patr > z > ustawa prawo telekomunikacyjne). [cut] Czy szanowny prawnick mógłby bardziej sprecyzować przepis, bo właśnie przejrzałem wzmiankowaną ustawę i tego nie znalazłem. Jedyne co się przedawnia po 12 miesiącach w tej ustawie, to roszczenia abonentów o odszkodowanie jak mieli zepsutą linię tel. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: UWAGA przedawnienie 24.04.06, 10:50 Gość portalu: prawnick napisał(a): > Pamiętajcie, że roszczenia z tytułu dostaw usług telekomuniakcyjnych > przedawniają się z upływem roku od ich powstania - tu wystawienia faktury (patr > z > ustawa prawo telekomunikacyjne). Więc jeżeli w ciągu roku nie wniosą powództwa > do sądu (co przerywa bieg) - to KUPA!!! Żadni windykatorzy nie pomogą - a jak p > o > upływie roku was pozwą to wystarczy napisać odpowiedź na pozew i podnieść zarzu > t > przedawnienia. Najśmieszniejsze jest to, że jak się takiemu windykatorowi to > mówi, to on twierdzi że znają kruczki prawne żeby to ominąć - pamiętajcie NIE M > A > żADNYCH KRUCZKóW. Przedawnia się i już. Nie mogą tego dochodzić. UWAGA! powyższy post pisała osoba niekompetentna. Roszczenia o zapłatę z tytułu świadczenia usług telekomunikacyjnych przedawniają się w okresie 2 lat od terminu płatności. I wynika to z przepisów kodeksu cywilnego, a nie prawa telekomunikacyjnego. Prawo telekomunikacyjne przewiduje 12 miesięczny okres przedawnienia, ale dla bardzo szczególnych przypadków - w skrócie: dotyczy to roszczeń wobec przedsiębiorcy telekomunikacyjnego przy przerwie w świadczeniu usług. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: UWAGA przedawnienie IP: *.aster.pl 24.04.06, 12:44 uwaga - powyższy post pisała osoba niekompetentna. roszczenia o zapłatę z tytułu świadczenia usług telekomunikacyjnych mają TRZYLETNI, a nie dwuletni termin przedawnienia. naprawdę. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: UWAGA przedawnienie IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.06, 13:56 dokładnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: UWAGA przedawnienie 24.04.06, 14:15 Gość portalu: malgosia napisał(a): > uwaga - powyższy post pisała osoba niekompetentna. roszczenia o zapłatę z > tytułu świadczenia usług telekomunikacyjnych mają TRZYLETNI, a nie dwuletni > termin przedawnienia. naprawdę. M To chciałbym Ci wyjaśnić, że do umów o świadczenie usług telekomunikacyjnych stosuje się przepis art 751 KC w związku z art 750 KC, które przewidują dwuletni okres przedawnienia roszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: UWAGA przedawnienie IP: *.aster.pl 24.04.06, 21:49 do umowy o świadczenie usług telekomuniacyjnych nie stosuje się przepisów o zleceniu. art.750 k.c. brzmi: "Do umów o świadczenie usług, które NIE SĄ UREGULOWANE INNYMI PRZEPISAMI, stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu." (podkreślenie moje). jeżeli uważasz, że umowa o świadczenie usług telekomuniacyjnych nie jest uregulowana "innymi przepisami", i to dosyć szczegółowo, to gratuluję spostrzegawczości przy czytaniu ustawy - prawo telekomunikacyjne. skoro zatem do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych nie stosuje się w ogóle przepisów o zleceniu, to nie stosuje się także art.751. w zakresie przedawnienia przechodzimy więc na zasady ogólne, czyli art.118 k.c. starego orzeczenia SN w podobnej sprawie możesz nie wyciągać - dotyczyło ono umowy mieszanej, której podstawowym elementem było udostępnienie do korzystania sprzętu telekomunikacyjnego, służącego do transmisji syganłu telewizyjnego. przynajmniej w apelacji warszawskiej moje stanowisko, póki co, wygrywa - mam w ręku dwa wyroki Sądu Apelacyjnego, w których sąd ten podzielił całkowicie moje stanowisko. na takim samym stanowisku stoi też wydział odwoławczy Sądu Okręgowego. jak się pewnie domyślasz, operatorzy telekomunikacyjni, którzy mają siedziby głównie w Warszawie i tu wytaczają sprawy, są tymi wyrokami wniebowzięci. radzę więc wszystkim przechowywać zapłacone rachunki przez 3, a nie tylko przez 2 lata. i dalej możesz mi już nic nie wyjaśniać. zrób sobie za to analizę przepisów o zleceniu i zastanów się, czy w ogóle dałoby się którykolwiek z nich stosować do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych. miłego wieczoru. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mackie Re: UWAGA przedawnienie IP: *.cbr.tp.pl 24.04.06, 10:56 Czy mógłbyś podać dokładnie gdzie w prawie telekomunikacyjnym jest taki zapis? Przejrzałem je i nic takiego nie znalazłem. Jest zapis, że możesz domagać się od operatora 'zadośćuczynienia' w terminie do 12 miesięcy ale w przypadku gdy z jego winy pozbawiony byłeś usługi powszechnej. A o przedawnieniu twojego zobowiązania wobec operatora nic (czyli sytuacji przeciwnej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mackie Re: UWAGA przedawnienie IP: *.cbr.tp.pl 24.04.06, 10:59 O widzę, że na moje pytanie już odpowiedział ktoś kompetentny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: UWAGA przedawnienie IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.06, 13:54 gościu - ja uważam że po latach trzech i tyle, jest umowa ?? jest, a roszczenia z umowy po trzech latach.... sądze że wprowadzasz ludziom zamet w głowie. daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: UWAGA przedawnienie 24.04.06, 14:18 Gość portalu: ant napisał(a): > gościu - ja uważam że po latach trzech i tyle, jest umowa ?? jest, a roszczenia > > z umowy po trzech latach.... 751 KC w związku z art 750 KC i 2 letni okres przedawnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny A nie prościej jest uczciwie płacić za telefon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:39 Tylko chamy, cymbały, barany, głupawe małolaty, ubezwłasnowolnieni i tym podobne debile kombinują jakby tu skorzystać i nie płacić. To nic innego jak zwykłe obrzydliwe złodziejstwo. Skąd u nas tyle Cyganów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp2005 Re: UWAGA przedawnienie IP: 80.51.74.* 24.04.06, 23:29 A może ma ktoś jakieś info jaką kwotę może sobie doliczyc windykator, który przejął wierzytelność od firmy telekomunikacyjnej i czy ma prawo żadąć kwoty większej niż ta z umowy obliczona wraz z karami umownymi i odsetkami ustawowymi? I na jakich przepisach można sie tu oprzeć? Jeśli ktoś kompetentny mógł by pomóc to proszę o info na mail bo mam taki jeden problem z firmą ULTIMO z Wrocławia. Z góry dzięki!! GP2005@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:00 jest jeszcze jedna grupa "niepłacących", czyli taka którym operator próbuje wmówic, że nie zapłacili nawet jeśli zapłacili i nie przekonuje go nawet dowód wpłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umghhh Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.eed.ericsson.se / 212.117.81.* 24.04.06, 11:36 To ze ludzie oszukuja jest nieladne ale za to normalne. To ze jest tychoszustw duzo to niedobrze - nie tylko dla operatorow ostatecznie niezaleznie od tego ze twierdzenie to jest przez wielkie firmy naduzywane ale prawdziwe jest i tak: za oszustwa mniejszosci placimy my wszyscy i to niezaleznie od tego czy bezposrednio czy tez posrednio. Inna sprawa ze jak sie od nas wymaga zebysmy byli wsyzcy grzeczni to byloby dobrze zeby wielkie firmy sie tez milo do nas odnoscily i nie traktowaly nas jak zlo konieczne. Nie jest to co prawda zadne usprawiedliwienie ale telekomuna przez swoje zenujace praktyki nas tak wychowala. I to tez jest fakt. // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient plusA Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: 83.89.239.* 24.04.06, 10:47 uwaga na Plusa !!! zlozylem rezygnacje pol roku temu i nie beylo mnie w kraju, a jak sie okazalo oni ni odcieli mi telefonu twierdzac ze nie maja mojej rezygnacji....teraz kaza zaplacic abonament za pol roku ...albo odetna mi telefon...hehehe, ktorego nie uzywam od 6 m-cy , dobre, co?....oczywiscie, ze nie zaplace ale swiadczy to tylko o balaganie jaki tam panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juz nigdy w Plusie Re: Nie płacisz za telefon? Operator nie odpuści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:08 Nie smiej się - byłem w Plusie gdy przyszła kobieta z podobną sytuacją. Telefon odetną a kasy będą dochodzić - już wkrótce możesz spodziewać sie "ostatecznego przedsądowego wezwania do zapłaty", niestety... Gość portalu: klient plusA napisał(a): > uwaga na Plusa !!! zlozylem rezygnacje pol roku temu i nie beylo mnie w kraju, > a > jak sie okazalo oni ni odcieli mi telefonu twierdzac ze nie maja mojej > rezygnacji....teraz kaza zaplacic abonament za pol roku ...albo odetna mi > telefon...hehehe, ktorego nie uzywam od 6 m-cy , dobre, co?....oczywiscie, ze > nie zaplace ale swiadczy to tylko o balaganie jaki tam panuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Proszę o pomoc prawną! Chodzi o TP SA. 24.04.06, 10:55 Po pierwsze, TP SA odcina połączenia, nie wysiliwszy się uprzednio o poinformowanie klienta o zaległości. Po drugie, odcina takie połączenie bez względu na faktyczne saldo rozliczeń z klientam. Oto moja historia: Ponieważ zmieniałam adres zamieszkania - inne miasto, nie odebrałam rachunku telefonicznego na czas. Oczywiście, TP SA skorzystała z prawa i odcieła mi połączenia wychodzące. Po moim kontakcie z infolinią dowiedziałam się,iż tak naprawdę, chociaż rachunku nie zapłaciłam, to mam nadpłatę....!!! Zapweniono mnie, iż nikt dyspozycji odcięcia ołączeń wychodzących nie wydawał, ale będzie to natychmiast sprawdzone. Na dowód powyższego, telekomunikacja przesyłała mi rachunki z kwotą do zapłąty na "0" zł, i informacją o nadpłącie, pomniejsznej o kolejne abonamenty, I tak przez pół roku. Tymczasem, jak połączenia zostały odcięte, tak były nadal. Połączenie zostało przywrócone po wyczerpaniu kwoty nadpłaty - pomimo kilkukrotnych interwencjii - telefonicznych i pisemnych. PROSZĘ O POMOC I INFORMACJĘ - W JAKI SPOSÓB MOGĘ DOMAGAC SIĘ ODSZKODOWANIA OD TELEKOMUNIKACJI POLSKIEJ SA???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handsup Re: Proszę o pomoc prawną! Chodzi o TP SA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 12:10 Kup broń i załatw to "uproszczonym tokiem postępowania" wesolemiasteczko napisała: > PROSZĘ O POMOC I INFORMACJĘ - W JAKI SPOSÓB MOGĘ DOMAGAC SIĘ ODSZKODOWANIA OD > TELEKOMUNIKACJI POLSKIEJ SA???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Proszę o pomoc prawną! Chodzi o TP SA. IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.06, 14:02 zgłoś sie do najblizszego prawnika, ale sprawa nie będzie łatwa bo na twojej osobie spocznie obowiązek wykazania strat poniesionych poprzez brak telefonu, jak podumasz to wymyslisz jakiś kontrakt na 100 000 zł który z powodu braku telefonu nie doszedł do skutku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wesolemiasteczko Re: Proszę o pomoc prawną! Chodzi o TP SA. 24.04.06, 22:43 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
color Do Redaktora niniejszego artykułu ! 24.04.06, 11:31 Bardzo prosze o kontakt na priv. (gazetowy) - mam ciekawy material do ew. publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micro-clima Re:Przez naliczanie odsetek awansem przez TPSA IP: 212.182.22.* 24.04.06, 12:53 Bezczelność TP SA dlatego numery telefonów wyprowadzam do Netii ,. Nie dość że telefon wyłączony to konieczność płacenia abonmentu za ten okres należy nazwać to typiowym złodziejstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re:Przez naliczanie odsetek awansem przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:01 Złodziej wszystkich postrzega podług siebie - dlatego tak nerwowo reagują na choćby 1 niezapłaconą fakture w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babs Uważajcie na Dominet Bank!!!!! To złodziej! IP: *.elsat.net.pl 24.04.06, 13:19 DOMINET BANK TO ZŁODZIEJ NAD ZŁODZIEJE!! wystarczy,że sie spóźnisz ze spłata raty 2 dni od razu wysyłają listem zwykłym za 1,30 ponaglenie, liczą sobie za to....25 zl !!!!!! Wystarczy,że w czasie 24-ratalnego kredytu zdarzy Ci się (z różnych przeciez przyczyn) nawet niewielkie spóźnienie Dominet mnoży sztucznie dług poprzez wysyłanie lub twierdzenie,że wysłał x ponagleń listem zwykłym po 1,30. licząc sobie oczywiście.....25 zł za każde, rzekomo wysłane ponaglenie. Tym sposobem okrada klientów, gdyż dokładają do kredytu sztucznie przez siebie wytworzony dług, który niejednokrotnie wynoki kilkaset złotych. Mimo,że spłaci się wszystkie raty kredytu, to Dominet zamiast upomnieć się słusznie o odsetki za zwłokę w spłatach rat, nęka ludzi o kilkaset złotych za rzekome upomnienia, zastraszając na różne możliwe sposoby. DOMINET Bank to złodziej nad złodzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Uważajcie na Dominet Bank!!!!! To złodziej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 13:59 Dobry zwyczaj nie pozyczaj, tak mówi stare mądre ludowe przysłowie. Za wszystko inne zapłacisz - kartą Mastercard czy inną ale zapłacisz. 25zł powiadasz? Musi to być szczególnie miłe jak rata wynosi 50-100zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Uważajcie na Dominet Bank!!!!! To złodziej! IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.06, 14:04 czytaj umowy zanim podpiszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murcki dowód złodziejstwa Telekomow IP: 81.210.69.* 24.04.06, 14:35 "Sprawy cywilne przeciw indywidualnym konsumentom trwają coraz krócej, bo jeden-dwa miesiące. Potem dwa-trzy miesiące trzeba czekać na klauzulę wykonalności wyroku i do akcji może wkroczyć komornik. Gorzej ze sprawami przeciwko firmom. Te ciągną się latami. Firmy mają pieniądze na dobrych radców prawnych i często celowo nie płacą, a sprawa w sądzie długo daje im ochronę przed komornikiem. W takich "grubych" sprawach operatorzy zatrudniają najczęściej nie windykatorów, ale znane kancelarie adwokackie." poyebany jest ten kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praktyk "operator wysyła pocztą wypowiedzenie umowy" haha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:31 dawno się tak nie uśmiałem z bzdury o jakiej pisze Wybiórcza haha już kilka razy tepsa odcinała mi wychodzące i za każdym razem najpierw OD RAZU przychodziły pisma od jakiegoś biura windykacyjnego z ... drugiego końca Polski. Redaktorzyna tego materiału niech wróci do szkoły ... życia zamiast wymyślać takie brednie za biurkiem haha Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Płacić na czas I po problemie 24.04.06, 15:34 Dlaczego przez tyle lat mając telefon w Telekomunie, oraz komórki we wszystkich sieciach przez tyle lat żaden operator nigdy nie groził, nie odłączał mi telefonu.Wniosek jest prosty ja płacę wszystkie rachunki na czas nie kombinuję więc operator nie musi mnie dyspyplinować i upominać się o swoje Proste.Wiem że może zdarzyć się pomyłka,wpłata nie zostanie zaksięgowana ale to są marginalne przypadki.Większość rodaków nie płaci nie płaci na czas a potem się dziwi źe operator domaga sie swoich pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś