krasnov 29.08.07, 16:56 W kwestii telefonów to jak na razie Apple nie może się równać z Nokią. iPhone to bardziej gadżet, niż przydatne narzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ajfon nokia nie ma szans z muzyką IP: *.subscribers.sferia.net 29.08.07, 18:22 iPhone to faktycznie nie jest telefon, raczej iPod z internetem, systemem macosx i funkcją telefonu. Zrobiony został po to, żeby kupować muzę z iTunes bezpośrednio z iPoda, bez komputera, a funkcja telefonu jest w tym wypadku oczywistym uzupełnieniem. Nokia tego nie ma szans zrobić, ponieważ: nie podskoczy popularności iTunes, nie ma systemu operacyjnego (symbian??? żarty, dobrze, że gps obsługuje, winda? kto chciałby mieć telefon, który by tak działał jak PC?) Krótko mówiąc, iPhone to rozwinięcie iPoda, który z kolei był, jak sama nazwa wskazuje rozwinięciem komputera. Nokia jest ewolucją w drugą stronę. Czy mają szansę się spotkać? nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: nokia nie ma szans z muzyką IP: 146.83.117.* 29.08.07, 20:50 Gość portalu: ajfon napisał(a): > nie ma > systemu operacyjnego (symbian??? żarty, dobrze, że gps obsługuje, > winda? kto chciałby mieć telefon, który by tak działał jak PC?) maemo.org/ > Krótko mówiąc, iPhone to rozwinięcie iPoda, który z kolei był, jak > sama nazwa wskazuje rozwinięciem komputera. Jaka nazwa? O co tu chodzi? Niewatpliwie masz racje, nokia nie ma szans konkurowac z iTune. Ale z iPhonem to jak najbardziej. Poczytaj sobie o N770 i N800. Teraz przyszla kolej, by nokia wstawila do tego telefon. W koncu, kto jak kto, ale oni tyle chyba potrafa zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Tylko Nokia IP: *.icm.edu.pl 29.08.07, 21:11 a jak ktoś nie chce dopłacać za logo to Samsung. Amerykanie uwielbiają monopole, po cyrkach z licencjami na iPhone'a widać nie tylko Gates tak ma. Kupujcie iPhone'y to będziecie potem pluć sobie w brodę, kolejny monopol Nokia i miniOpera rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser_propulsion prawda, iPhone to gadzet IP: 83.92.247.* 29.08.07, 18:25 Prawda, iPhone to gadzet, nie ma nawet UMTS a EDGE przy HSDPA to zabawka dla dzieci. Slyszalem tez ze Apple nie chce aby ktokoliwek rozwija oprogramowaie dla iPhone, jesli to prawda to strzela sobie kolano. Byc moze to tylko plotk ale na Nokie z Symbianem moge sobie sam napisac jakis fajny programik w Javie albo Pythonie jak mi sie nudzi :P. Nie jest to specjalnie trudne a zbawy kupa :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: prawda, iPhone to gadzet IP: 70.91.50.* 29.08.07, 18:40 Ale to wspaniala cecha telefonu. Mozna samemu sobie napisac programik w Python albo Java na Symbian OS. Juz widze tysiadze babc, wujkow, ciotek skaczacych na ta okazje. Wiekszosc ludzi jeszcze uzywa telefon przede wszystkim do rozmow. Wszystko inne (internet, muzyki, etc.) jest na baaardzo dalekim drugim miejscu. Pisanie wlasnych "programikow" w ogole nie wchodzi w rachube. Z drguiej strony brak mozliwosci 3rd party software jest przyczyna dlaczego jeeszcze nie kupilem iphone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laser_propulsion Re: prawda, iPhone to gadzet IP: 83.92.247.* 29.08.07, 19:11 Nie chodzi mi o to ze tysiace babc ciotek i wujkow beda skakac z radosci, ale chodzi o pokazanie latwosci z jako moze powstawac 3rd party software dla innych telefonow. A z drugiej strony ile radosci daje np. Gmail na komorki? Daje np mozliwosc obejrzenia pdf-a, doc- a, mniej kosztuje niz klient poczty na telefonie bo nie sciaga wszystkiego od razu. Jak nie bede mogl uzywac gmaila na iPhonie to nigdy go nie kupie. A poza tym i tak wole normalna klawiature. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: 70.91.50.* 29.08.07, 18:33 musi cos w tym byc ze Nokia czuje sie zagrozona i musi konkurowac. Jesli Nokia tak bardzo do przodu jest z technika to czemu czuje potrzebe kopiowania iPhone i implementowania tych cech w swoich PRZYSZLYCH telefonach? Ja tam nie jestem wielbicielem Apple czy iPhone (brakuja duzo podstawowych "features" ktore ja bympotrzebowal), ale tez widze duzo zawisci type "to-nie-telefon-mojej-ulubionej-firmy-to-musi-byc-kicz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie nokiofan Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.08.07, 18:42 Apple na dobrą sprawę oferuję tandetę w orginalnym opakowaniu. Po cholerę komu iTunes z DRM jeśli może używać MP4 playera . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: 70.91.50.* 29.08.07, 18:47 bo wtedy masz w kieszeni DWA gadgety nie jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: 70.91.50.* 29.08.07, 18:49 i jeszcze jedno, moje pierwsze pytanie bylo: skoro to taka tandeta to czemu Nokia czuje sie zagrozona ze musi konkurowac i kopiowac "tandete"? Odpowiedz Link Zgłoś
blq Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak 29.08.07, 20:00 > i jeszcze jedno, moje pierwsze pytanie bylo: skoro to taka tandeta to czemu > Nokia czuje sie zagrozona ze musi konkurowac i kopiowac "tandete"? ponieważ siłą iPhona nie jest jego jakość czy możliwości, lecz: a) marketing, szum medialny (w Polsce prym wiedzie GW pewnie im za to płacą) b) tysiące fanboyów appla (patrz punkt a) c) fajny wygląd (ludzie oceniają po wyglądzie, niestety, bo na reszcie się nie znają) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mono Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: 80.51.233.* 29.08.07, 19:01 Hm. Jeśli dobrze zrozumiałem twoją uwagę to można ją, bez zmiany ogólnego sensu przełożyć tak: "po cholerę mi Mercedes z ESP jeśli mogę ukraść Fiata i też pojeżdżę". Może dlatego, że dzięki iTunes i Apple w ogóle powstał rynek handlu muzyką w sieci. Zresztą chyba nadal 60% wartości sprzedaży to są przychody iTunes Store. Pozostałe 40% to setki innych sklepów. Apple sprzedaje też muzykę bez zabezpieczeń, tyle że jest droższa, ale takie są wymagania wytwórni. Widziałem na filmach jak obsługuje się iPhone (patrz www.engadget.com/tag/iphone/). Jak dla mnie to to jest to. Jak obsługuję się Nokię z Symbianem to ja wiem i nie raz zgrzytałem zębami. A możesz mi przybliżyć co, według ciebie, jest tandetnego w iPod'zie? Odpowiedz Link Zgłoś
faqu Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak 29.08.07, 21:52 Jesli widziales na filmach jak sie obsluguje iPhone, to znaczy nic nie widziales, tylko jakas propagande firmy Apple. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mono Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: 80.51.233.* 30.08.07, 00:23 Widziałem na filmach kręconych przez użytkowników. Nie na reklamach. Poszukaj w sieci, jest tego masa. Np. na engadget.com. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak IP: *.acn.waw.pl 29.08.07, 19:06 Przyczepię się - co to jest MP4 Player? Co najwyżej marketingowa papka i bubel (podpowiem: PMP to nie MP4...). Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: Hmm, gadget czy nie, a jednak 29.08.07, 20:50 MP4 playera? Zwariowałeś? Może jeszcze z Allegro, Made in China. iPhone w dziedzinie telefonów nie jest żadną rewolucją, ale w dziedzinie odtwarzania skompresowanej muzyki Apple ma chyba najwięcej do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Nie musi i nie bedzie konkurowal. IP: *.tn.glocalnet.net 29.08.07, 19:15 Wystarczy "marne" 1% rynku i maja spokoj na pare lat. Nie musza g..na z wszystkimi mozliwymi kombinacjami czterocyfrowymi w nazwie produkowa, by miec dobre wyniki finansowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: novacasa tylko nokia IP: *.cable.ubr03.wolv.blueyonder.co.uk 29.08.07, 19:27 Nokia bedzie rozdawana w ramach ABONAMENTU, dlatego wkrotce stanie sie duzym graczem na rynku, jezeli kupno mp3 bedzie w miare proste i tanie, wroze jej duzy sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
kolodziejo Re: tylko nokia 29.08.07, 20:55 Skąd takie informacje? Słabych marketingowców mają, jeśli to prawda. Ludzie nie lubią tego, co najtańsze i nie szanują tego, co rozdawane. Co do całej dyskusji, lepiej kupić utwór AAC z DRM za pośrednictwem iTunes, który można potem wgrać na iPoda czy iPhone'a, a także wypalić na CD, niż mieć na Nokii i nie móc z niej zgrać, tylko słuchać w nędznej, typowej dla Nokii, jakości dźwięku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Bielaska Nokia chce konkurować z iPhonem i iTunes IP: *.ipt.aol.com 29.08.07, 19:23 Co jak co, ale wypowiadanie się z taką pewnością o czymś czego się nie miało w rękach jest troche nie poważne. Ja chwalę sobie produkty Apple, a już na pewno system OS X. To są produkty w którch nie zastanawiasz się jak coś zrobić, tylko robisz ot tak. Prostota i minimalizm to to co pozwala żyć normalnie i nie bawić się w ustawienia, pisanie programów itd. Podobnie jest pewnie z iPhone. Jedno co mi nie pasuje to tylko konieczność podpisania umowy z jednym operatorem. Dlatego właśnie czekam na zwykłego, nowego iPoda, który ma się pokazać za tydzień. Za telefon dalej będzie mi służyć Nokia z Symbianem... Odpowiedz Link Zgłoś
blq znów iPhone. i czym sie tu zachwycać, ech...... 29.08.07, 20:08 zainteresowanie iPhonem nie wynika ani z jego iTunes (miały to motorole E1 i E2, oba niewypały), ani z zaawansowania technicznego iPhona: jest wręcz przestarzały. zainteresowanie iPhonem wynika z dobrego marketingu, rzeszy wiernych fanów (lata dobrego marketingu zrobiły swoje) oraz fajnego wyglądu iPhona. dobrze że Nokia wprowadza ładniejsze telefony, żeby jeszcze jakoś wyszła do mas, że to nie iPhone jest jakąś rewolucją (bo nie jest), że EWOLUCJA trwa od wielu lat, a telefony porkoru nokii 3310 to już przeszłośc. No ale Nokia sama sobie strzeliła samobója, od lat zalewając świat nie tyle dobrymi symbianowcami (ich zawsze było mało, dla elity), lecz komórkowymi wariacjami typu nokia 3310 z kolorowym wyświetlaczem i jakimś pseudoaparatem (te wszystkie 6610i, 6030 itp). Apple nie produkuje lowendu, do tego fajnie wygląda i dlatego jest tak ulubiony przez lanserkę, ktorzy chwalą się nim na imprezach oraz w szkole/pracy ;) Oto cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reader Nie wiem o co IP: *.ericsson.net 30.08.07, 07:00 chodzi z ta przestarzaloscia bo ARM926 w wielu platformach nie jest szalem. Rzekomo brakujace HSduPA jest miernie wykorzystywany - brak contentu jesli chodzi o telefony komorkowe, a jako modem to ciezko z niego korzystac - trzeba wspiac sie na masz by miec dobre polaczenie ;-) Poza tym iPhone jest przeznaczony glownie (jak na razie) na rynek USA - a tam sytuacja troche inaczej wyglada :) Z nowa platforma intela wiekszosc przyszlych notebookow bedzie wyposazana w chipsety wcdma, wiec zniknie sens wykorzystawania telefonu jako modemu (kto korzystal kiedys z HSDPA podczas podrozy pociagiem?) tak jak znikaja karty PCMCIA z WiFi. Dla grupy docelowej iPhone jest swietnym produktem, oczywiscie ma troche wad (w mojej opinii) - glowna jest "zamknieta" architektura w sensie braku mozliwosci tworzenia NATYWNYCH aplikacji, ale ma i zalety - glownie nowatorskie UI (z reszta wystarczy spojrzec na nowy Mac OS X, z jego nasladowcami jak Xgl/Beryl Fusion) - maziania palcem w takim wydaniu jeszcze nie bylo :) Co do lansowania - nie znam sie na tym, ale w moim przekonaniu zlote D&G Motorola (fuj) czy jakies Sirocco do tego sluzy (pomine Vertu i inne wynalazki z krysztalkami Svarowskiego). Fenomen iPhona polega na tym, ze jest inny od reszty tak samo wygladajacych telefonow a nie z powodu ceny i szafirowego szkielka. Symbian to z punktu widzenia designu pomylka, UI tez beznadziejne (no moze ew. nowe UIQ) - padnie (mam nadzieje, ze szybko) i zrobi miejsce dla innych, lepszch systemow :) ps. Swoja droga mala dygresja: kazdy telefon ma system operacyjny, nie kazdy po prostu jest otwarty (mozliwosc wrzucenia wlasnego natywnego softu) - to tak a'propos pojawiajacych sie czesto pytan na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LB1989 Re: Nokia chce konkurować z iPhonem i iTunes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 20:26 Cóż, Nokio - życzę powodzenia, nie wróżąc sukcesu przynajmniej w kwestii sklepu z muzyką... iTunes Store to potęga, poza tym Apple nie jest głupie - w razie spadku zainteresowania obecnym iPhonem wypuści kolejne wersje swojego urządzenia. Dziwna jest natomiast tendencja firmy do sztucznego ograniczania możliwości swojego sprzętu. Przecież Apple mógłby z łatwością wyposażyć iPhone'a w te wszystkie bajery, tak samo jak mógłby dołożyć do iPoda radio i dyktafon. Te funkcje widocznie zostawiają na czarną godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielov Re: Nokia chce konkurować z iPhonem i iTunes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 21:18 Skad wiesz? Dzwoniles z gadzeta? Skoro Nokia chce konkurowac, tzn. ze ma ku temu powody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Nokia chce konkurować z iPhonem i iTunes IP: 62.233.164.* 29.08.07, 21:21 Konkurencja im dobrze zrobi, bo do tej pory byli prawie monopolistą www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś