Dodaj do ulubionych

buraczki z jabłkami

27.03.04, 14:03
jadłam cos takiego duszonego u ciotki meza--znacie moze przepis, baaardzo mi
smakowało

pozdr., marzena
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: buraczki z jabłkami IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 14:16
      Ugotowane buraki scierasz na tartce (grubej lub cienkiej, zalzey jak wolisz)
      dodakjesz starte na tartce jablko i zasmazasz albo na odrobinie oliwy, albo
      masla i odrobinka maki. Mozesz jeszcze odadc czosnek rozgnieciony jak lubisz
      i/albo smietne
      • Gość: kiwi Re: buraczki z jabłkami IP: *.chello.pl 27.03.04, 14:48
        ...albo razem z jabłkiem dodaj startą, niedużą cebulę.
        • kwieta4 Re: Buraczki po grecku / ale bez jablek:)) 27.03.04, 18:38
          a znacie to? skads skopiwalam, niestety bez autora:((

Buraczki po grecku
          buraki szorujesz, nie obierasz i albo pieczesz albo gotujesz w wodzie lekko
          poslodzonej i z dodatkiem lyzki octu, do sredniej miekkosci (ok 40 min lub
          krocej, w zaleznosci od wielkosci). Miekkie szybko obierasz - gorace (mozna je
          oplukac pod lodowata woda, zeby nie parzyc palcow) i kroisz w drobne slupki.
          nastepnie zalewasz winegretem midowo - musztardowym z przewaga miodu,
          przyrzadzonym na occie winnym estragonowym (wersja oryginalna) lub balsamicznym
          (wersja moim zdaniem smaczniejsza). Salatka powinna wjechac na stól lekko
          ciepla, chociaz zimna mi tez smakuje. Jeden z mich ulubionych obiadów to miêso
          ala gyros z sosem tzatziki, ziemniakami pieczonymi z estragonem i tymi
          burakami. Ale nie tylko w tym zestawie salatka swiêci triumfy na wszystkich
          imprezach i wsród rodziny. W Grecji na calosc rzuca siê jeszcze kleks jogurtu,
          juz bez mieszania, ale w Polsce nie ma takiego jogurtu i moim zdaniem nie warto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka