marzenawl 27.03.04, 14:03 jadłam cos takiego duszonego u ciotki meza--znacie moze przepis, baaardzo mi smakowało pozdr., marzena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: buraczki z jabłkami IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 14:16 Ugotowane buraki scierasz na tartce (grubej lub cienkiej, zalzey jak wolisz) dodakjesz starte na tartce jablko i zasmazasz albo na odrobinie oliwy, albo masla i odrobinka maki. Mozesz jeszcze odadc czosnek rozgnieciony jak lubisz i/albo smietne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: buraczki z jabłkami IP: *.chello.pl 27.03.04, 14:48 ...albo razem z jabłkiem dodaj startą, niedużą cebulę. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Buraczki po grecku / ale bez jablek:)) 27.03.04, 18:38 a znacie to? skads skopiwalam, niestety bez autora:(( Buraczki po grecku buraki szorujesz, nie obierasz i albo pieczesz albo gotujesz w wodzie lekko poslodzonej i z dodatkiem lyzki octu, do sredniej miekkosci (ok 40 min lub krocej, w zaleznosci od wielkosci). Miekkie szybko obierasz - gorace (mozna je oplukac pod lodowata woda, zeby nie parzyc palcow) i kroisz w drobne slupki. nastepnie zalewasz winegretem midowo - musztardowym z przewaga miodu, przyrzadzonym na occie winnym estragonowym (wersja oryginalna) lub balsamicznym (wersja moim zdaniem smaczniejsza). Salatka powinna wjechac na stól lekko ciepla, chociaz zimna mi tez smakuje. Jeden z mich ulubionych obiadów to miêso ala gyros z sosem tzatziki, ziemniakami pieczonymi z estragonem i tymi burakami. Ale nie tylko w tym zestawie salatka swiêci triumfy na wszystkich imprezach i wsród rodziny. W Grecji na calosc rzuca siê jeszcze kleks jogurtu, juz bez mieszania, ale w Polsce nie ma takiego jogurtu i moim zdaniem nie warto Odpowiedz Link Zgłoś