dima1312 26.11.09, 10:15 witam bardzo proszę osoby posiadające to cacko o poradę myślę o zakupie miksera razem z dodatkami typu tarki i wyciskacz, czy opłaca się go kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 11:37 Kocham mojego Artisana. Polecam goraco nastepujace akcesoria: 1.KPRA i inne podobne: czyli rozwalkowywanie makaronu i krojenie na nitki i niteczki. Swietnie dziala i ulatwia mi zycie. Mam domowy makaron z prawdziwa lekkoscia! 2. polecam goraco KRAV czyli wyrabiaczke ravioli albo... pierogow w ksztalcie ravioli. Wspaniale ulatwienie 3. Dostawka pt elektryczny otwieracz do puszek 4. Wyrabiaczka do Lodow- Zaiste boska i z jaka latwoscia mozna miec lody. NIE POLECAM zdecydowanie RVSA czyli krojenie i rozdrabnianie. Jest to beznadziejna przystawka jaka nie dosc ze sie ciezko ja montuje to jeszcze cale kawaly zostaja nie rozdrobninone. Az dziw ze tak genialny mikser wsrod tylu fantastycznych przystawek ma jedna kiepska przystawke. Jest tez i jest MVSA nieco inaczej zbudowana ( z klockiem upychajacym )o podobnym przeznaczeniu. Osobiscie szukam jakichs opinii o tej przystawce bo przydalby mi sie siekacz do surowek i krajalnica, a RVSA ( dociskajaca dziez) sie nie spisala wiec sprzedalam na eBay po pierwszym uzyciu tegoz dziadowstwa. Na temat innych licznych przystawek Kitchen Aid niestety prawie nic nie wiem, poniewaz nie kupowalam ich. Mam Theromix jaki jest swietny do mielenia miesa, zboza, robienia musu z owocow itd wiec nie zdecyduje sie na te inne przystawki bo wystarcza. Ja kupilam w UK moj Kitchen Aid. Jest swietna opcja tu cenowo bo juz z przystawka 3 czesciowa do makaronow www.wheesh.com/product/196/ksm150berkpra/ksm150kitchenaidartisanmixerred.html cenowo zatem wychodzi duzo taniej niz gdzie indziej jesli doda sie cene Kitchen Aid z przystawka. Po wyslaniu rejestracji gwarancji przysylaja zawsze ksiazke z przepisami. No i dodam jeszcze ze jest teraz w swiatecznej promocji za darmo szklana miska. Wystarczy wyslac wypelniona na adres w tym pdf blog.go-electrical.co.uk/.../winter-prom-coupon_glassbowl_uk-novdec-09.pdf i rachunek zalaczyc. Tak ze mozna miec wszystko jak sie przylozy;) Tu jest forum kitchenaid forum.kitchenaid.com Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 12:19 Princess dzięki za odpowiedż, zastanawiam się tylko bo zmartwiło mnie to co napisałaś o przystawce do krojenia i tarkowania ja robię sporo surowek ciasta sporadycznie... więc sama nie wiem thermomixa tez mam ale chcę go sprzedać a Kitchenaid strasznie mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 12:48 Wiesz ja na Twoim miejscu bym nie sprzedawala Theromixa. Uwazam ze Kitchen Aid i thermomix nie sa zamienne ale uzupelniaja sie. Thermomix jest nieporownywalny w mieleniu wszystkiego, co czyni z wielka latwoscia. No i ma zalete ze mozna w nim tez gotowac. Swietnie gniecie ciasto ( Tu Kitchen Aid tez) Ale juz ubijanie bialek, smietany niestety nie jest takie idealne z Thermomixem bo ponizej "nozy" czesc spada, no i ciezko to potem wyjac. Ubijanie bialka z termomixem jest trudne. Kitchen Aid super sobie radzi z bialkami, smietanami, lodami itd itp. rownie dobrze jak thermomix wyrabia ciasto. Ale... jesli chodzi o mielenie to zaczepianie tych przystawek i przeciskanie klockiem jest meczace, a do thermomixa tylko wrzucasz i po minucie gotowe. Widzisz ja tez szukam idealnego rozwiazania na surowke. Cieniuutkie waskie paseczki marchewki czy kapusty mi sie marza, takie jak recznie na tarce robione. Thermomix robi to szybko ale trzeba uwazac by nie zrobila sie az papka, ale tez nie ma nigdy nitek tylko sa "drobinki". Za drobno. Kichen Aid RVSA daje duzo gorsze efekty. Wrecz beznadziejne i nie dosc ze meczace jest zakladanie tej przystawki to jeszcze ci do konca nie zmieli marchwi i zostaja cale kawaly pod dzieza! Ohyda Jedyna nasz a nadzieja to w MVSA akcesorium ale... serio to sama sie glowie czy to lepsze jest. Na video na youtube wydaje sie byc fajne ale.... czy faktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 13:24 teraz to już mocno się zastanawiam, myślę tez o malakserze tej firmy..moze to jest lepsza alternatywa? i sok wyciśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 13:33 malakser to raczej cosik jak Theromix tylko bez mozliwosci gotowania tego. No i malekser ten sam problem bedzie mial co Thermomix. Zmieli ci marchew i kapuste na pyl czy drobinki a nie na surowkowe nitki. Z malakserem te same minusy co z Thermomixem. Nie ma idealnego rozwiazania niestety:/ Do sokow najlepsza normalna sokowirowka osobna, wazne by miala szeroki wlot ( nie trzeba wtedy kroic jablek) no i wolniejsze obroty na cyrusy, kielki i inne miekkie warzywa i owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 13:35 Zobacz tu oceny przystawki RVSA www.amazon.com/KitchenAid-RVSA-Slicer-Shredder-Attachment/product-reviews/B00004SGFP/ref=cm_cr_dp_all_helpful?ie=UTF8&coliid=&showViewpoints=1&colid=&sortBy=bySubmissionDateDescending Sa kiepskie poza paroma sprzedawcami jacy sie wpisuja wszedzie. Nie ma za duzo wypowiedzi o MVSA, moze MVSA ma lepsze rozwiazanie? Tez bym kupila... Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 14:17 Princess masz racje, co do soku to mam nową sokowirowkę philips z szerokim wlotem ale wielka landara! chciałabym w jednym ŁADNYM robociku... gdyby te przystawki były dobre to bym się skusiła a co do malaksera to na stronie dystrybutora napisane ze sieka surowki normalnie ale kto wie? myślałam tez o kenwoodzie multipro dosyć przyjemnie wygląda ale to juz nie K.A Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 15:18 noo tak to by bylo marzenie aby miec cos co ma funkcje sokowirowki, miksera, malaksera i jeszcze gotowalo jak Thermomix ehhh.... Ja zazwyczaj mecze ludzi w sklepie agd aby mi pokazywali szto to i sama tez dobieram sie... a potem mowie ze moze kupie ale musze przemyslec. Niestety jeszcze nie ma takiego fajnego co by mial wszystkie funkcje w jednym:/ Zaleta Kitchen Aid jest moc i naprawde jest solidny. na wiele wiele lat. Thermomix zreszta tez Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 15:31 Princess a o malakserze K.A wiesz coś więcej? i pytanko czy masz przystawkę do wyciskania sokow, jeśli tak to jak się sprawdza czy podstawia się misę i sok spływa do niej? i czy da się zrobić ciasto na tartę bo mikser nozy nie posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 16:35 Jako ze mam Thermomix to nie posiadam malaksera Kitchen Aid bo to ta sama funkcja. Ale jako ze mecze ekspedientow i prezenterow w sklepie wiec widzialam Malakser w pracy jak rowniez rozpychajac sie wokol prezentera sama probowalam. No wsrod malakserow jest to b dobre urzadzenie ale... Thermomix to to samo, tylko duzo mocniejszy (1500 W pobor mocy a Arisan Malakser 650W) PLUS Thermomix ma funkcje gotowania i latwiej sie Thermomix zdejmuje i myje. Wiec Thermomix na leb bije wiekszosc malakserkow no i jest z solidnego metalu i grubego plastikuw przeciwienstwie do plastiku z Kitchen Aid i Kitchen Aid Malakser ma duzo mniejsza pojemnosc niz Thermomix zas malakser Kitchen aid ma takie plyty do nakladania i scinania w okreslone kawalki. Tej kontroli brakuje Thermomixowi niestety. Niemniej jednak Kitchen Aid zostawia duze kawalki nieposcinane niestety pod spodem. Te plastiki sa cienkie i sie szybko"wyrabiaja" tak mi mowila kolezanka. Tylko ze niestety moje wymarzone scinki cieniutkie i dlugie marchewki i kapustki tez nie sa do osiagniecia Kitchen Aid Malakserem ani tez kosteczki jak na salatke jarzynowa ehhh. ciacha to na wieksze kawaly nieregularne nie nadajace sie do salatki, albo znow na grubasne nity marchwiowe. Same nazwy dyskow do kitchen aid to pokazuja ze mozna posiekac plasterki, frytki, parmesan. Jesli chodzi o Przystawki do kitchen Aid mixer i Malakser to sa one tylko do cytrusow. Jako ze mam Sokowirowke Philips z wielkim ryjkiem i wolnymi obrotami do cytrusow, wiec nie badalam sprawy wyciskarek. Niestety nie wycisna ci one soku z jablek marchwi ananasow, ala wyciskam z czego sie da aby utuczyc chudego meza co nielubi owocow i warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 16:58 piękne dzięki! i przepraszam ze zawracam ci głowę ale nikt ze znajomych K.A. nie posiada a to jednak spory wydatek i chciałabym być zadowolona. termomixa sporadycznie wyciągam bo jak dla mnie to zbyt cięzko go myć np. po cieście wolałabym coś co ma parę misek, dalej myślę jakbyś dowiedziała się czegoś o tych innych nakładkach do tarcia K.A. to daj znać, i jeszcze nie napisałaś czy da radę w twoim mikserze zrobić ciasto kruche? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 19:26 dima1312 napisała: >termomixa sporadycznie wyciągam bo jak dla mnie to > zbyt cięzko go myć Aa kitchenaid procesor jeszcze trudniej myje sie. Thermomixa mycie to nie problem- ma funkcje samoczyszczenia o jakiej nie kazdy wie. Z Thermomixem to faktycznie ciezko tak nad zlewem ale ja prawie tak nie myje, tylko z wierzchu i brzegi i plucze, a wczesniej ciut plynu, goraca woda i wlaczam go na 3 min na najwyzszych obrotach i sam sie czysci wspaniale. Tak, ciasto wszelakie: na chleb, kruche i drozdzowe wyrabia sie z jedna z mieszadel w KitchenAid mikserze jaka jest w kazdym podstawowym zestawie. Thermomix jaki masz zreszta tez niezle wyrabia ciasta tylko ciezej potem wyjac to co pod ostrzami niestety. Wiesz no co do KitchenAid to najfajniej pokazane jest to na youtube. Tam jest pare filmikow szczegolnie jednej takiej kobiety jaka swietnie demonstruje to i owo. www.youtube.com/results?search_query=petermcinnes08+++kitchenaid&search_type=&aq=f Spoko, pytaj, nie ma problemu. Ja mam swira na tle gotowania i testowania wiec chetnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 20:45 Princess jesteś niezastąpiona! buszowałam dziś troszkę po youtube i oglądałam sporo filmików, te przystawki wyglądały dosyć solidnie... nawet chyba ta o ktrej wspomniałaś do szatkowania ale najfajniej wygląda ta do wyciskania soku. chyba jednak go sobie kupię i te kolory... mieszkam w Gdyni już nawet dzwoniłam do jednego sklepu mają ale nie ze szklaną misą ktora jest teraz gratis Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 22:26 Zabezpiecz sie tak ze przystawki kup ze sklepu jaki wiesz ze przyjmuje bez problemu zwroty przez pare dni albo wymiany, gdyby ci nie przypadla do gustu. Ta do soku z cytrusow ma chyba ten plus ze wystarczy przeciac pomarancze na pol i nie trzeba obierac, do sokowirowki normalnej trzeba obrac ze skorki cytrusy. No niektore przystawki, te do makaronu faktycznie sa solidne. Ale ta do szatkowania tez ponoc rdzewieje szybko w RVSA, choc nie zdazylam sie przekonac. Ta babka tam w czerwonym swetrze prezentuje MVSA jakie moze jest soldniejsze- tez chcialabym wiedziec. RVSA nie pokazuje akurat ona. Jest na innym filmiku skladana... a to RVSA wlasnie mialam... Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 22:47 poszperam jutro jeszcze apropos tej przystawki o kt. napisałaś i napiszę. w takim razie mam nadzieję ze jeszcze pogadamy! zaglądnij tu jutro bo jak cię będę potrzebowała to nigdzie nie znajdę! dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 22:51 zagladam prawie codziennie. Milych snow o lsniacym KitchenAid! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piwoniasz Re: kitchen aid Artisan IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.09, 22:58 Niepytana odpowiem, że mam malakser KA i ...bez fajerwerków. Cena nieadekwatna do możliwości,jakości wykonania i pracy również, niestety. Stylistyka rewelacyjna, i nic ponad to. Mikser kupiłam Kenwooda (Major) i to moim zdaniem najlepsza moja "kuchenno-maszynowa"decyzja.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piwoniasz Re: kitchen aid Artisan IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.09, 23:06 Zapomniałam dodać, że mój Major ma w standardzie przystawkę malakserową(misę, tarcze trące i nóż), no i jeszcze parę innych przystawek(np. maszynkę do mięsa) i 1600w mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 23:48 jeszcze raz zaglądam bo jakoś spać nie mogę! dzisiaj to już mnie głowa boli od myślenia! mocno nastawiłam się na K.A. Kenwooda oglądałam parę fotek w internecie,o malakserze juz nie myślę tylko o mikserze artisanie wraz z przystawkami dlatego męczyłam cały dzień biedną PRINCESS, malakser jest niewielki to zeczywiście cena dosyć wygorowana... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 26.11.09, 23:52 piwoniasz napisał(a): > Niepytana odpowiem, Pewno ze sie wlacz do rozmowy! W kupie razniej. Ja tez czytalam w necie ze malaksery KitchenAid to jest jechanie na opini starszej siostry czyli ich udoskonalanych od dekad wspanialych mikserow. No w sklepie prezentowal sie faktycznie slicznie, ale jesli chodzi o wykonawstwo... to bo ja wiem... takie jak wiele innych malakserow z wadami i zaletami. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 28.11.09, 22:20 DECYZJA ZAPADŁA W PONIEDZIAŁEK ZAMAWIAM KITCHENA! I DWIE PRZYSTAWKI NARAZIE DO CYTRUSOW I SZATKOWANIA tylko z kolorem mam problem Princess jaki kolor masz? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 29.11.09, 01:21 no ja jestem czerwona dziewucha.Empire Red sie zwal ten kolor bo ten drugi czerwony o nazwie Candy Apple to duzo drozszy jest bo to kolor specjalny z okazji 90tej rocznicy. Dzis robilam makaron z kitchen aid przystawkami. Dzis w "Pascal gotuje" mial on tez Candy Apple i mieszal nimi ciasto na muffinki. Kupilas szatkownice z tlokiem w typie MVSA??/ ooo bosko! To teraz jak tylko przetestujesz bardzo lasze sie i prosze o zdanie relacji bo sie nad nia zastanawiam czy lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 29.11.09, 12:49 dopiero jutro dzwonię do Warszawy i zapytam o te przystawki do szatkowania ale skoro masz doświadczenie z tamtymi przystawkami to wezmę te drugie. tylko myślę cały czas o kolorku czerwonego nie lubię choć jest bardzo ładny myślę o gruszkowym lub kremowym... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 29.11.09, 15:52 glosuje na gruszkowy! Bedzie bardziej widoczny w kuchni. Lsniaca zielen! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dima1312 Re: kitchen aid Artisan IP: *.chello.pl 29.11.09, 16:03 dzięki Princess! za podpowiedz, wczoraj jeszcze szukałam opinji na temat kenwooda FP920 Multipro jako malaksera dosyć fajnie wygląda ale czy jest lepszy od kitchena? ... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 29.11.09, 17:51 No ale to tak jakbysmy porownywali jablka i pomarancze. To owoc i to owoc ale jednak 2 inne. FP920 Multipro to malakser i mozna go porownywac z Malakserem KitchenAid. KitchenAid o jakim mowimy to Artisan mikser wiec inna kategoria. Choc sa pewne czynnosci jakie wykona mikser i malakser to jednak sa 2 inne sprzety. Mikser "Artisan" Kitchen Aid mozna porownywac z mikserem "kMix" Kenwooda. KitchenAid Artisan ma 10 predkosci a kMix ma 5 szybkosci Uwazam ze od KitchenAid Artisan jest lepszy jedynie KenwoodChef ( KM070 albo KM023)jaki w dodatku gotuje i jest z tytanu no ale on kosztuje 2-3 razy tyle co KitchenAid Artisan... Od biedy KM010 Kenwood tez jest swietny ale tez drozszy niz Artisan. Jesli zas chcesz Malakser ( food processor) to Krups i Thermomix bija inne na leb moca i mozliwosciami. Z tanszych to FP920 Kenwood, albo Cuisinart DLC-2014CHB Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 29.11.09, 20:50 żle się wyraziłam, nie miałam na myśli miksera K.A chodziło mi o dodatkowy malakser.dziś byłam w Galerji Bałtyckiej w Gdańsku i... stał sobie K.A. gruszeczkowy!... zaliczkowałam i jutro jadę po niego! przystawki muszę zamawiać bo nic nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 01.12.09, 12:51 ale namieszałam! dziś dostałam do domu mikser artisan K.A. kremowy! z przystawkami zdecydowałam się jednak zamowić u przedstawiciela w Warszawie,w naszym sklepie nie mieli przystawek i wszystko i tak musiałabym zamawiać z Warszawy, a kolor przespałam i jednak kremowy lepszy a zawsze potem nie będzie problemu z innymi produktami z tej firmy. Princess mam tę przystawkę o kt rozmawiałłyśmy jakbyś chciała się dowiedzieć czegoś więcej to podaję ci swoje namiary dima1312@op.pl i dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 01.12.09, 15:57 wyslalam ci emaila z prosba o opis jak to MVSA dziala. Ale moze wiecej osob to zainteresuje i tu tez chetnie poczytaja! Takiw watki sie przydaja potem ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 01.12.09, 18:23 jutro zdam z nich relację dziś jeszcze stoją w pudełeczku! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 01.12.09, 18:42 nie moge sie doczekac! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piwoniasz Re: kitchen aid Artisan IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.09, 14:24 Nie wiem czy Kenwood Major KM023 jest lepszy od KA Artisan, bo Artisana nie posiadam,ale z pewnością mogę stwierdzić ,że jest doskonały. Co prawda nie gotuje, ale na wyposażeniu poza dzieżą z hakiem , ubijakiem i 2 mieszadłami, maszynką do mięsa,młynkiem, blenderem, wagą, wyciskarką do cytrusów posiada też malakser z tarczami trącymi i plasterkującymi oraz nożem do siekania. Tak więc zakup osobnego blendera jest zbędny.Cały zestaw kosztował o 200pln więcej niż sam Artisan bez przystawek (mowa o cenie u oficjalnego dystrybutora).pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 21:05 Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką KA Artisan i... mam pytanie. Z racji tego, że jestem fanką domowego pieczywa zaczęłam właśnie od wyrabiania ciasta na chleb, z użyciem haka, oczywiście. To, co mnie zaniepokoiło to to, że górna część KA drga... Mam pytanie - czy w Waszych egzemplarzach też tak jest, że przy 'cięższym' cieście ta górna część lekko się rusza? Sama już nie wiem, może jestem przewrażliwiona... Ale za taką kasę to ja nie chciałabym już mieć wątpliwości. Ogólnie jestem zadowolona, oczywiście. Zastanawiam się tylko czy to może być kwestia poluzowanej śrubki (ale on ma kilka dni!). No i w końcu ciasto dość trudne do wyrabiania więc biorę pod uwagę, że musi lekko drgać. Sama nie wiem... Bardzo proszę o Wasze 'wrażenia' w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 22:02 nie strasz mnie!ja swojego K.A. mam dopiero od dzisiaj, jutro chcę zrobić w nim ciasto lub rogaliki to sprawdzę, ale już gdzieś spotkałam się z podobną opinią ze ponoć przy mieszaniu ciasta gęstego się trzęsie?... a nic się nie obluzowało sprawdz umocowanie mieszadła Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 22:20 Hmm nie wiem o czym mowa ale nic u mnie nie drga jak wyrabia drozdzowe ciasto, bo to ramie jest strasznie ciezkie. sprawa wyrabiania ciezszych ciast jest omowiona w takiej czarno-bialej ksiazceczce jaka jest zalaczona z KitchenAid. Do ciast drozdzowych nie wychodzi sie poza predkosc 1 i ewentualnie 2. Tam jest tez napisane ile gramow maki mozna naraz wyrabiac, bo tez jest ograniczenie tegoz jak w kazdym tego typie urzadzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 22:23 ja mialam na poczatku cyrk z przystawka do produkcji makaronu bo nie wazne jak ja dokrecalam po chwili mi sie zaczynala obracac wokol wlasnej osi he he... Do momentu az moj maz nie pokazal mi paluchem bolca zaporowego i dodal ze mimo wszystko warto czytac instrukcje. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 23:04 to fakt instrkcje powinno się poczytać tylko ja mam problem ja jestem cieniutka z językami a brak w naszym języku!!! jutro dzwonię do viwamixu i zapytam czy mają, kurcze za taką kasę mogli się postarać! muszę się wszystkiego domyślać... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 01.12.09, 23:46 KA Artisana mam od 10 m-cy. To normalne, że przy wyrabianiu ciężkiego ciasta chlebowego są jakieś lekkie drgania, ja się tym nie przejmuję. Dima, powinnaś dostać cienką książeczkę z instrukcją po polsku, dzwoń i się upominaj Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 01.12.09, 23:56 Otwarlam ksiazeczke i trzymam przen nosem. Juz pisze... co my tu mamy.. aha: napisane jest ze ie mozna wiecej walic skladnikow niz 0.81kg czyli 6 szklanek i ze do drozdzowcow najlepsza jest predkosc 2 No i ogolnie pisze ze radza by stopniowo dodawac skladniki aby sie rownomiernie wymieszaly Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 00:00 kurcze! to ja nie dostałam tej książeczki! rano tam dzwonię! dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 02.12.09, 07:57 Princesswhitewolf, nie doczytałaś dokładnie z tymi składnikami. "Mikser Artisan(dzieża o poj. 4,83 l) może realizować przepisy, w których ilość MĄKI zwykłej nie przekracza 1 kg, a mąki razowej 810g." Wyrabiam ciasto chlebowe o łącznej wadze składników ok. 1,5 kg i daje radę :) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 12:30 no dokonalam skrotu myslowego basiu he he bo nie chcialo mi sie przepisywac. 1.5 kg to jeszcze ok, ale nigdy nie wiadomo moze kolezanka nasza chce 3 kg wyrabiac i dlatego trzesie? kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 14:16 robię w moim K.A. PIERWSZY RAZ CIASTO DROZDŻOWE! zobaczymy co wyjdzie!,wyciskacz do cytrusow już sprawdziłam i polecam! przystawki do tarcia narazie czekają na swoją kolej! Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 18:18 dima1312, jak tam 'drgania'? No bo ja już sama nie wiem co mam o tym myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 19:17 tak rozmyslam nad tym do cytrusow. To moze byc niezle bo wystarczy przeciac pomarancze rano i juz sok gotowy. A z sokowirowka trzeba rozbierac ze skorki.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 19:18 polecam otwieracz do puszek ( najlepszy jaki mialam) i urzadzenia do ravioli i do makaronu. Sa swietne Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 14:52 Nie, nie wkładałam do misy więcej składników niż podano w instrukcji. Czytałam ją zanim zabrałam się do wyrabiania ciasta. Wczoraj robiłam zwykłe ciasto i też górna część lekko drgała... Może to kwestia poluzowanej śrubki czy co... Sama nie wiem. Fakt, że ja jestem dość wrażliwa na punkcie wszelkich ewentualnych niedoróbek, zwłaszcza za taką kasę. I może przesadzam. Chciałam tylko podzielić się wrażeniami i spytać Was o opinie. Ostatecznie mogłabym się skontaktować z serwisem, ale chciałam najpierw zapytać na forum. Proszę o opinie w sprawie ewentualnych drgań :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 02.12.09, 15:03 Vefa, według mnie ma prawo drgać, ale może dla spokojności zadzwoń do tego serwisu (pewnie łatwiej będzie wytłumaczyć niż opisać). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 15:18 zgadzam sie vefa ze za te pieniadze to juz porzadny sprzet musi byc. Tam jest taka srubka jaka reguluje odleglosc mieszadla od dna i bokow miski ( gdyby nadmiernie ocieralo). W szaro-bialej ksiazecze sugeruja ze jesli z czasem sie to rezroguluje to samemu mozna wymienic. Moze w tej srubce jest pies pogrzebany i mieszadlo za bardzo naciska na boki albo dol miski? Przyjrzyj sie sprawie uwaznie. W miedzyczasie jestem za sugestia Basi aby zadzwonic do serwisu. Nam w sumie ciezko cos powiedziec bo nie wiemy do jakiego stopnia maszyna trzesie sie. No za bardzo nie powinna. U mnie nic sie nie trzesie nawet na drozdzowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 18:21 Wiem o tej regulacji wysokości mieszadła, ale nie sądzę, żeby to miało coś wspólnego z drganiem, bo nic nie ociera o misę, wszystko w porządku. Dzięki za Wasze odpowiedzi. Zapytam najpierw w sklepie(najwyżej zrobię 'szopkę', ale przed Bożym Narodzeniem jak znalazł) a potem ewentualnie zadzwonię do serwisu. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 19:15 A w Polsce jest teraz taka promocja ze dla kazdej osoby jaka zakupi Artisana jest za darmo misa szklana do KitchenAid? Bo tutaj ( mieszkam w UK- jak spora czesc obecnie rodakow he he) jest takowa promocja ze wypelnia sie taka aplikacje i wysyla wraz z kopia rachunku. Mi przyslali mise w wielkim pudle w tydzien po tym jak wyslalam aplikacje, nawet za wysylke nie placilam moze jest tez taka promocja i w Polsce?? Warto poweszyc, kobitki moje drogie... Trzebaby bylo zadzwonic moze do vivamix czy kto tam jest glownym dystrybutorem na Polske i zapytac. Tu jest ta forma z UK blog.go-electrical.co.uk/wp-content/uploads/2009/11/winter-prom-coupon_glassbowl_uk-novdec-09.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 22:20 ja misę szklaną dostałam, kupowałam swojego K.A. w Viwamixsie myślę ze są ok. dzisiaj zadzwoniłam do nich ze nie dostałam tej instr. w jęxyku polskim i wyślą pocztą. a co do drgań to dziś robiłam drożdżowe i było ok. ciut drgał ale to przeciez chyba normalne, więc sama nie wiem co radzić chyba tak jak piszą dziewczyny. Princess polecam ci ten wyciskacz jest naprawdę fajny! jutro postaram się zamocować ten szatkownik bo dziś już się nie wyrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 22:49 no wlasnie koniecznie powiedz jutro jak szatkuje marchewke czy kapuste czy inne twarde cos na surowke! Wyciskacz do soku kupie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 02.12.09, 22:52 Ja mam tę szatkownicę. Najczęściej używam tarki takiej "buraczanej" z większymi otworami(do kapusty, marchewki, jabłek i oczywiście buraków). Dokupiłam też taką do tarcia ziemniaków, ale w porównaniu z moim starym malakserem ściera za drobno i za wolno, więc na razie sobie leży. Ogólnie z tej przystawki jestem zadowolona, szatkuje dobrze i zostaje bardzo mało odpadów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 02.12.09, 23:05 Nowym szczęśliwym Posiadaczkom KA podpowiem, że błyskawicznie wyrabia się w nim mięso mielone na kotlety czy gołąbki albo ciasto na kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 02.12.09, 23:48 Basiu czy ty posiadasz przystawkę MVSA ? bo ja mam taką ale na niej mięska to chyba nie zmielę? będę musiała dokupić jeszcze jedną i tę wałkowarkę do ciasta wzieło mnie na pierogi! na youtube widziałam takie małe miseczki KITCHENAID z pokrywkami czy wiecie gdzie mozna je kupić nielicząc stanow? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 03.12.09, 00:38 Tak, mam MVSA, ale to szatkownica tylko do warzyw. Do mielenia mięsa musisz mieć oddzielną maszynkę. Chodzi o to, że mielę mięso do dzieży, potem odkręcam maszynkę, dodaję wszystko co trzeba, zakładam mieszadło i po paru minutach, bez brudzenia łapek, wszystko jest ładnie wyrobione - tylko lepić i smażyć :) A wałkowarka to cudna sprawa, odwala najgorszą robotę przy pierogach :) Kupiłam ją jako pierwszą, ale bez tych wykrojników - jak robię makaron to kroję ręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 08:04 tak myślałam,maszynkę do mięcha kupię i tę do makaronu jako kolejny zakup, jak mi się uda to kupię sobie pod choinkę! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 10:39 basia napisał(a): MVSA szatkuje dobrze i zostaje bardzo mało odpadów. aaa to bardzo dobra wiadomosc bo RVSA to tragedia istna. Zostaja cale kawalki no i te metalowe bebny do szatkowania ponoc rdzewieja. Kupie sobie zatem MVSA > A wałkowarka to cudna sprawa, odwala najgorszą robotę przy pierogach :) Kupiłam ją jako pierwszą, ale bez tych wykrojników - jak robię makaron to kroję ręcznie Ja dostalam walkowarke i 2 wycinarke za darmo wraz z zakupem. Tak to prawda ten wynalazek jest absolutnie znakomity!Teraz zamowilam taka wersje do ravioli. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 13:30 tu na ebay jest tez taka przystawka do szatkowania ale przyznam ze tej to jeszcze nigdy nie widzialam nigdzie poza tym miejscem:Tekst linka Ja sie jeszcze oblizuje na miske do wyrabiania lodow ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 13:38 wiesz bardzo fajnie wygląda ! tez pierwszy raz widzę,pewnie jakaś nowość na stany. ja zastanawiam się nad tą nową przystawką do makaronow, ta do lodów fajna tylko skąd tyle pieniędzy?... ja w tym miesiącu to juz chyba nic nie dokupię dopiero w styczniu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 03.12.09, 13:54 no właśnie, przydałoby się jeszcze parę przystawek, ale napisałam już w sąsiednim wątku, że ceny chore Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 13:55 Proponuje napisac kartke do sw Mikolaja z zyczeniami na gwiazdke i wsadzic mezowi do kieszeni pod pretekstem aby to wyslal he he... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 14:19 Tez uwazam ze jakies 30% tansze powinny byc ceny aby bylo uczciwie. A co do najdrozszych przystawek KitchenAid to prosze zobaczyc to...lomatko co za cena albo TU mysle ze wszystkie sie spokojnie bez takowej misy obejdziemy he he Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 03.12.09, 15:03 no cena solidna! ale chciałabym taką! do mojego cremowego, miałby ubranko na święta!a co do mikołaja...to dostał juz tyle kartek ze się biedak nie wyrobi! Odpowiedz Link Zgłoś
fiol-kas Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 13.01.10, 09:01 witam mam gorąca prosbe do Ciebie DIMA1312 o instrukcje w naszym jezyku!!!! ja zamowilam z USA KitchenAida wiec vivamix mi nei udostepni instrukcji po polsku:( w necie nigdzie nie ma. Czy bylaby taka mozliwosc o skana? podaje meila helamelas@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 06.12.09, 20:40 Już nie drga. Sam przestał. Dziś robiłam chleb i nie drgał. Znów nie wiem 'o co kaman'... Chyba się wziął i przystosował. Sam z siebie. Tak czy inaczej zapytałam w sklepie, mają zapytać u źródeł i dać znać. I moją misę szklaną gratis dostałam w ciągu niecałego tygodnia, szybko bardzo, nie spodziewałam się (kupowałam w UK). I świetny pomysł mieszania mięsa na 'mielońce', super. W ogóle super jest ten mikser, co tu dużo mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 07.12.09, 20:07 vefa a dostalas tez ksiazke? Jak sie wypelni gwarancje to ponoc przysla jakas ksiazke z Beligii do Kitchen Aid ja kupilam MVSA i dzis przyszlo. Przy pomocy przystawki pociachalam na cieniutenkie plasterki ziemniaki, oraz z innymi cylindrami surowke. Rzeczywiscie jest O NIEBO albo i dwa nieba lepsza niz RVSA, bo przede wszystkim nie zostaja pod tlokiem cale kawaly! No i jeden z cylindrow tnacych naprawde tnie swietnie marchewke na surowke. Jeszcze planuje ta do wyrabiania lodow mise oraz do cytrusow Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 07.12.09, 21:21 Na książkę czekam :) Podobno jest niezła :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 07.12.09, 23:14 Potwierdzam :) Pięknie wydana, a co najważniejsze potrawy nie są jakieś "z kosmosu" :) ale jak najbardziej do wykonania. Kilka już wypróbowałam i wszystko wyszło super (przy każdym przepisie podane jest, których narzędzi lub przystawek używać, co jest dużym ułatwieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 07.12.09, 23:26 Basia, a tobie wyslali z Belgii po wypelnieniu i wyslaniu gwarancji czy tez byla juz w zestawie przy zakupie?? Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 12:22 dziewczyny macie tę przystawkę do wałkowania? chyba Princess pisała ze ma? czy ona posiada funkcję krojenia makaronu? jaką jeszcze polecacie ,mam do cytrusow i do tarcia a mam okazję zamowić przez kogoś ze stanow i muszę się szybko zdecydować... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 14:10 z wszystkich przystawek KitchenAid uwazam ze ta do walkowania i makaronu KPRA jest najlepsza. Wlasciwie to skada sie z 3 czesci: jedna walkuje, inna tnie na cieniutkie nitki a inna na szersze tagiatelle. Polecam otwieracz do puszek- bzzzz szybciutko kroi, oraz wyrabiaczke do lodow. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 09.12.09, 15:04 Princess, dopiero zauważyłam że pytałaś o książkę :) Nie było jej w zestawie, dostałam z Vivamixu po zarejestrowaniu(wypełnieniu formularza) na ich stronie. Ale z Belgii to pewnie nie po polsku będzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 16:58 Princess dzięki!jeszcze mam pytanie odnośnie tego stojaka do suszenia makaronu czy jest przydatny czy tylko taki bajer? apropos ksiązki to ja tak jak Basia dostałam dwie z viwamixu, obydwie bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: basia Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.idealan.pl 09.12.09, 18:04 Ja dostałam jedną :) Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 18:13 ja dostałam dwie jedną normalną ksiązkę kucharską z K.A. a drugą specjalne wydanie na 90-lecie firmy tez z przepisami, jeśli kupowałaś niedawno to się upomnij Odpowiedz Link Zgłoś
vefa Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 22:29 A to ciekawe... Nie wiedziałam, że dwie książki... To czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 21:25 bardzo przydatny jest ten stojak. Na poczatku rozkladalam wszedzie reczniki a na nich makaron aby sie suszyl. No ale suszy sie to troche czasu i cala kuchnia byla zawalona, bo ten makaron musi byc luzno rozlozony. Stojak bardzo pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy to normalne 'zachowanie"? 09.12.09, 21:26 wysla mi po angielsku ta druga z Belgii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jedru Re: Czy to normalne 'zachowanie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 13:55 polecam wizyte na whiteplate.blogspot.com ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zadumana Re: kitchen aid Artisan IP: *.daewoo.lublin.pl 11.12.09, 12:14 Mam całkiem przyziemne pytanie. Jeśli się robi w artisanie ciasto drożdżowe, to z jakiej ilości mąki? Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Są stwierdzenia,że misy mają różne wielkości. Ale ta, którą zwykle widać na obrazku, np. u polskiego dystrybutora, ile mąki zmieści? Drożdżowe robię od lat używając zwykłego malaksra firmy brown i mogę max użyć 0,5 kg mąki. Tutaj misa jest otwarta. Ile mąki zmieszczę i z jakiej ilości sera można robić sernik, bo 1 kg sera plus dodatki to sporo. Dzięki z góry za cierpliwość...:) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 11.12.09, 18:18 Zadumana, spokojnie 1.5 kg sie wyrabia. Kolezanka wyzej w watku mowila ze i wiecej wsypuje i tez jej wychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 12.12.09, 23:52 ja robię drozdżowe z kilograa ale faktycznie isa jest spora i więcej wejdzie bez probleu Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 11:11 Hej! Po pierwsze witam serdecznie:) Po drugie-dzieki Princess za linka na WDPD do tego forum:) Juz sporo wiem o KA,choruje od dawna ta to cacko,ale teraz to juz totalnie zbaranialam po tym jak przeczytalam posty Piwoniasz. Mam wlasnie watpliwosci,czy nie kupic Kenwooda KM 023. www.hurst-iw.co.uk/2.-Electrical-Appliances/~Appliances-by- Maker~/Kenwood/Kenwood-KM023-Mega-Pack-Major-Titanium-Mixer/p-128- 297-298-3663/?gclid=CLDCm7-o0Z4CFUQA4wodFRxtqg Tu jest najnizsza cana za jaka mozna go teraz kupic. Nie wiem szczerze co mam zrobic,a zakup tuz tuz... Chyba,ze moze poczekac jeszcze na SALE,w sumie juz niedlugo i uda sie kupic taniej,co radzisz Princess,bo znasz ten "nasz" UK-owski rynek;) Jej ciesze sie,ze trafilam do Was,bo tez mam fiola na punkcie gotowania i dobrego sprzetu,co niektorzy traktuja jako fanaberie,jako ze sami nie maja nawet dobrego noza i porzadnej deski do krojenia Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 11:37 Wstawiam linka do tego Kenwooda,bo tamten sprawdzalam i cos nie dziala. www.hurst-iw.co.uk/popuplargeimage.asp? strImage=3663.jpg&strImageType=product&strPageTitle=Kenwood KM023 apostrophemarkMega Packapostrophemark Major Titanium Mixer Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 12:04 marta wszystkie zalety i wady sa wyzej wymienione obydwu. Ten mikser jaki pokazujesz nie jest konkurencyjny dla KitchenAid. Inny mikser tejze firmy- Kenwood Chef jest i jest najsolidnieszy z lini Kenwood i w sumie kwestia gustu co wybierzesz.Tu go masz: www.ciao.co.uk/Kenwood_KM_010_Titanium_CHEF__6702687. Nie jest tanszy niz Kitchenaid, oj nie. Jesli ogladasz jakiekolwiek programy o gotowaniu w UK to zauwazysz ze jest tam KitchenAid mikser. www.stylecookshop.co.uk/product/196/ksm150berkpra/ksm150kitchenaidartisanmixerred.html ma kitchenaid Artisan z przystawka do makaronu za 349. To b dobry deal bo sama przystawka kosztuje normalnie ok £80 wiec wychodzi ze Kitchenaid zaplacilabys £270. Dostaniesz tez za darmo szklana mise jesli wyslesz voucher do polowy stycznia.Szczegoly wyzej. Mozesz tez zainwestowac £249 i kupic najmocniejszy heavy duty Kitchenaid tu: www.buycatering.com/catalogue.html?product_id=147&back=search&category_id=251 Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 12:49 Dzieki za szybka odpowiedz:) Caly czas sie zastanawiam. KA z przystawka do makaronu i ta szklana misa to faktycznie dobry deal,ale ja mam juz maszynke do pasty,ktora walkuje i kroi spaghetti i taghliatelle,jest co prawda trzeba krecic recznie,ale szybko sie robi,bo jest szeroka:),wiec akurat ta przystwaka jest ostatnia,ktora bym kupila. Ten profesjonalny K5 mnie kusi,ale czy az taki jest mi potrzebny...no i te akcesoria,nie ma wszystkiego. W kenwoodzie najbardziej mi sie podoba,ze jest food processor i liquidaiser w zestawie,bo tych sprzetow nie mam i musialabym kupic oddzielnie(no moze tylko food processor) a KA to juz calkiem oddzielne sprzety.To ze tanszy nie jest,to wiem,bo ten co ja wkleilam KM023 jest jeszcze drozszy od tego Majora 010,ma mocniejszy silnik 1500 i wieksza mise 6.7litra. ehh nie wiem sama... Waham sie wlasnie z tego powodu,co piszesz,wszedzie w programach o gotowaniu widac KitchenAid,jest napweno dobry,top of the range :) i do tego jeszcze sliczny (ja bym kupila czarny,albo brushed steel:)) tylko sie boje,ze nie spelni moich oczekiwan,bo wiem,ze jest ten Kenwood co ma wiecej dostawek... W sumie to ten filmik bardzo mnie przekonuje i dlatego sie tak waham... www.youtube.com/watch?v=ikZEcvmJQLk sa tego dwie czesci Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 12:54 Aha i w przystwace do ciecia jest opcja juliene vegetables,czego w KA tak bardzo szukasz:) kurcze,nie chce,zeby to zabrzmialo tak,ze sie sama przekonuje i chce przekonac innych do Kenwooda,chce podjac dobra decyzje po prostu... Mam wrazenie,ze z Kenwooda bede zadowolona,ale bede i tak myslec o KA... i zalowac,moze... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 14:43 idz do Benthalls albo jakiegos innego duzego domu towarowego. Ja tak robie ze zanim zainwestuje w cos to ide i kaze sobie demonstrowac, ogladam, "macam, mecze sprzedawce.:) Naprawde warto zwlaszcza w tak istotnych sprawach obejrzec i KitchenAid i Kenwood. Na mnie duzo lepsze wrazenie wywarl Kitchenaid jesli chodzi o rozwiazanie. U mnie w pracy na stolowce maja go i dyskutowalam z szefem kuchni na ten temat i on twierdzil ze Kitchenaid jest solidniejszy niz inne marki. No jesli masz przystawki do makaronu to faktycznie nie jest ci KPRA potrzebna juz. CHyba ze ta do ravioli... ta przystawka MVSA plasterkuje i wycina warzywa swietnie. Kupilam po tym jak dima wyprobowala. Jest dobra. O niebo lepsza niz RVSA jaka odeslalam... W KitchenAid sa przystawki jakie w inny sposob szatkuja w stylu malaksera: Food Grinder itd Ja mam Thermomix jaki jest najmocniejszym malakserem jaki znam, a jaki z nakladka "motylek" niby ma i miksowac ale... faktem jest ze 2 jajek nie ubije bo bialko splywa ponizej. Nauczona tym przykladem za bardzo nie wierze w to ze przystawki malakserowe do mikserow tez moga byc swietne. Malakser musi byc solidny i mocny, nie plastikowy bo plastik sinieje jakos z czasem i sie wyciera z ruchem warzyw i owocow. Widze to non stop. Ostatnio w sokowirowce Philipsa. Fakt, nie psuje sie ale po roku uzywania ten plastik pod jakim sie ruszaja owoce wyglada juz okropnie. eh ze tez czegos solidniejszego nie wymysla... Hmm Kitchenaid ma masy dostawek zobacz tu: www.kitchenaid.com/flash.cmd?/#/category/262/ Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 15:02 No wlasnie chyba tak zrobie,pojde gdzies i pomacam,dopiero wtedy zdecyduje ostatecznie.Co prawda KitchenAid widzialam na zywo,ale nie przy pracy,tylko stal,ale Kenwooda wogole.Najlepiej zeby oba porownac w jednym sklepie,ehhh Juz sie mecze strasznie,bo jeszcze mam do kupienia coffe machine i pralke,a z "glupim" robotem sie nie moge zdecydowac... moj M mnie namawia na spontan,rzut moneta i klik-kupione,latwo mu mowic. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 15:06 taaa chlopom to wszystko jedno he he:)) MOj maz nazywa to "babskie dylematy" he he W jednym sklepie moze nie byc i Kenwooda i KitchenAid bo to towary konkurencyjne i czasem jak juz maja jeden to drugiego konkurenta nie maja: Uklady i ukladziki miedzy producentami a sklepami Wazne by sie nie trzasl przy mieszaniu jak ten: www.youtube.com/watch?v=2pM9BEQQxAI&NR=1 Tyle ze w sklepie naczynie jest puste wiec nawet na najwyzszych obrotach sie nie przekonasz... Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 16:04 Ten sie strasznie telepal,masakra,tylko nie wiem na czym on stal,cos w odzaju pralki to bylo,takiej ladowanej od gory,nie wiem jakie to sztywne jest.Latal jakby stal na pudelku. Napewno sobie sprawdze,a ten profesjonalny KA odpada,bo popatrzylam sobie na filmiki i nie podoba mi sie obsluga z ta opuszczana/podnoszona misa. Co do sklepow to moze w John Lewisie beda oba,zaraz poszukam. A jesli o chopa chodzi,to moj to nawet sie zastanawia,czy ja bede chociaz tyle samo czasu uzywac tego robota,co go wybieram...hehe Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 17:24 www.youtube.com/watch?v=z_lSWHgVZEA&feature=related to fajna koncowka (ken tez taka ma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 17:38 > to fajna koncowka (ken tez taka ma ;) o tak, Kenwood tez ma taki sam zestaw do ubijania: planetarny ( druty), do ciasta ( rodzaj wygietego draga) i wlasnie ten pokazany na filmiku jaki sie dobrze nadaje np do ubijania masla czy ciasta nalesnikowego. Wazne by byly z metalu te akcesoria Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 17:34 i nie podoba mi sie obsluga z ta opuszczana/podnoszona misa. mi tez nie, no i w praktyce ten Artisan zupelnie wystarczy dla domowych potrzeb, bo jest wystarczajaco mocny. na 10tce zap*eprza jak szalony;) Ciasta tak czy tak nie mozna wyrabiac na szybkich obrotach i jak instrukcja podaje nie wychodzic nalezy poza szybkosc 2ga. Na 10tce ubija sie bialka czy smietane ale jesli sie nie ma wielkiej rodziny to ubicie 6 bialek to 3 minuty. Z wielka rodzina albo cateringowym biznesem to moze ubija sie 2 litry tych bialek z 60 jaj i moze szybkosc wtedy ma znaczenie.. Taa... na Oxford Street w Lewisie moze beda oba a jak nie to w Debenhams czy Selfridges czy House of Frasier czyli napewno obejrzysz oba. Musisz koniecznie poprosic o demonstracje i nie cackac sie ze sprzedawcami. Powiedziec ze sie namyslasz ale nie chcesz popelnic bledu w zakupie i ze nie maja wyboru tylko pokazac. Jesli mikser jest ciezki sam w sobie( a wlasnie powinien) to nie bedzie "latac". Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 18:40 witaj Marta! coraz nas więcej! widzęze teraz ty masz taki sam dylemat co ja jakiś czas temu,Princes mi wiele pomogła w podjęciu decyzji, nie osobiście nie podoba się optycznie kenwood więc iała łatwiejszy wybor,ja osobiście z K.A. jeste bardzo zadowolona am go od niedawna ale już sporo w nim zrobiła radzi sobie bardzo ok. choć przy wyciskaniu soku piszczy?? ...Princess czy ty już robiłaś w swoim sok? jeste ciekawa czy to tak ma być? Marta faktycznie jedż tam gdzie zobaczysz obydwa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 13.12.09, 21:11 chodzi o wyciskarke do cytrusow? No to wg mnie nie jest nadzwyczajna przystawka bo tam ten metalowy trzon ciagle "wylazi". Piszczec nie piszczy tylko raczej warczy jak trzon "wylazi". Ja uzywam normalnej sokowirowki ale tej uzywam do cytryn jak potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 14.12.09, 11:04 no tak a ja się yak cieszyłam z tej przystawki ale teraz jak ją codziennie uzywam to mnie wnerwia! Princess czy ty masz tę najnowszą przystawkę do makaronu ? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 14.12.09, 12:27 mam KPRA i KPRA-V do ravioli Tej do superciekawych ksztaltow makaronu nie mam. Zastanawialam sie nad nia i nawet watek zalozylam czy ktos ma. Ale... mysle ze narazie sobie odpuszcze. Zainwestowalam w KA miske do lodow Odpowiedz Link Zgłoś
dima1312 Re: kitchen aid Artisan 14.12.09, 22:05 mnie korci często dodaję tego typu makarony do potraw,ale muszę poczekać na dopływ funduszy! napisz jak zrobisz lody czy warto zakupić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan 15.12.09, 12:05 Ta do lodow jest super zakladajac ze masz na tyle spory zamrazarnik aby ja tam pomiescic.Zamraza sie na 24 godz ta mise.w dzien robienia lodow, bierzesz jakikolwiek przepis na lody czy jogurtowe, czy smietanowe... i robisz ow plyn( smietana z jajkami i cukrem czy jogurt itd) z jakiego powstana lody. Pozniej wlaczasz w kichenaid miske i mieszadlo nakladasz i powoli jak juz miesza dolewasz tego plynu... No i kreca sie te lody i kreca.po 20 min wsadza sie je do pojemniczkow i do zamrazarnika, reszte bezposrednio na salaterki i do naszych lakomych pyszczkow! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poliszynel kitchen aid Artisan kontra Kenwood IP: 82.160.202.* 18.12.09, 15:10 Też stoję przed zakupem podobnego urządzenia i niestety jak wielu mam podobny problem... co wybrać. I już, już decyzja prawie podjęta, a za chwilę znowu na początku drogi. Porównuje dwa modele; KA i Kena KM020 - Naczytałem się i naoglądałem, przysłuchałem się różnym sugestiom i chyba już wiem co kupię, ale i tak jestem "rozdarty". "KA" zalety; żywotność, design, 7 letnia gwarancja, kult. Wada - cena! "Ken KM020" - Zalety; nie mniej ładny wygląd, w przypadku tego modelu dają jeszcze blender, cały komplet tańszy w zależności od sprzedawcy o 800 - 1000 zł, moc 1500W, przy 300W w KA! do Kena, mogę dokupić sokowirówkę, KA niema takiej możliwości. Sam design Artisana to w tym momencie za mały argument. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 18.12.09, 15:32 Też miałem ten dylemat. Już miałem zamówić KA w tańszej wersji Classic, ale ostatecznie wybrałem Kenwood-a KM020, pomimo wyższej ceny od Classica. Zadecydował fakt, że w Polsce jest tylko jeden oficjalny dystrybutor KA, który w jakimś momencie (biorąc pod uwagę, że zakup takiego robota jest na lata) może się zwinąć. Roboty Kenwood i przystawki do nich oferowane są za to przez znacznie większą liczbę dystrybutorów, ktorzy w jakimś stopniu konkurują ze sobą. Z kolei Artisan jest jeszcze droższy od KM020, przy czym jedynym uzasadnieniem jest szeroka gama dostępnych kolorów. Dla mnie robot kuchenny to jednak nie samochód, nie muszę mieć wyszukanego koloru :) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 18.12.09, 20:43 poliszynel, KA heavyduty jest znacznie mocniejszy niz Artisan, Mozesz taki kupic. Kitchen Aid jesli chodzi o moc wystepuje w wersji artisana i drugiej duzo mocniejszej.Zobacz na www.kitchenaid.com Ale przyznam ze mi Artisan w pelni wystarcza. Po co komu wieksza moc? przeciez i tak sie nie wolno wyrabiac ciasta ani w Kenwood ani w KitchenAid powyzej 2 biegu. Na biegu 10tym sie tylko bialka/smietane ubija no i chyba roznica jest jak sie robi z 60 jaj bialko bo z 15tu to jeszcze nie ma zadnej roznicy czasowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 18.12.09, 23:10 HeaveDuty kosztuje ok. 3 tys. zł. i jest tym samym znacznie droższy od Artisana, i tym bardziej znacznie droższy od KM020 czy KM023. W Polsce jest tylko jeden oficjalny dystrybutor KA, który z tego korzysta windując ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 18.12.09, 23:43 W Uk niekoniecznie sa drozsze => www.buycatering.com/search.html?qry=kitchenaid&type=1 no fakt, ten monopolista od KitchenAid sobie w Polsce narzuca boskie zaiste ceny! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poliszynel Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood IP: 82.160.202.* 19.12.09, 13:06 Księżniczko, ten model heavy duty, jeśli chodzi o moc ma zaledwie 15W więcej od standardu czyli 315W a nie 1500!(Ken) W sprzęcie kuchennym jednym z najważniejszych - jeśli nie najważniejszym parametrem jest właśnie moc. Próbowałaś np kiedyś odkurzyć samochód wynalazkiem typu ręczny odkurzacz podpinany do zapalniczki 12V? Przy mocy ok 300W i wyrabianiu ciężkich ciast; chleb, pizza, drożdżak na dłuższą metę marnie to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 21.12.09, 09:35 KA twierdzi, że moc typu 1500W jest tylko mocą chwilową, a 315W - stałą. Nie wiem jednak, jak to jest liczone. Coś musi być jednak na rzeczy, bo w przeciwnym przypadku Artisan czy HeavyDuty byłyby zupełnie niekonkurencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 22.12.09, 20:39 poliszynel naprawde 300W KitchenAid Artisan jest uzywany przez Best Chefs i zupelnie wystracza im. Nie dziwi cie ze nie Kenwood? Mnie nie, bo ogladalam obydwa u rozmaitych znajomych i kazalam sobie demonstrowac zanim zadecydowalam. Nie wiem po co komu super moc w ubijaniu bialek. Mam Thermomix jaki ma 1500 Watts ale TOTo GOTUJE i malakserem jest tez ( mieli kawe orzechy itd). Jak uzywalam go jako mikser to w zyciu nawet do polowy predkosci nie dochodzilam, bo chcialam bita smietane a nie maslo! KitchenAid to nie malakser! To mikser Blad popelniasz w tym ze szukasz mocy w mikserze- Mikser to nie jest cos co ma jak najszybciej sie obracac albo najmocniej ( to funkcja malaksera) ale JAK NAJSKUTECZNIEJ. Jest pewna maksymalna ilosc obrotow jaka nam jest potrzebna w ubijaniu. Proponuje Poliszynel testy wsrod znajomych z rozmaitymi malakserami i mikserami a zrozumiesz gdzie moc jest bardzo istotna a gdzie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 22.12.09, 20:47 poliszynel napisal: Przy mocy ok 300W i wyrabianiu ciężkich ciast; chleb, pizza, drożdżak na dłuższą metę marnie to widzę No to moze wyjasnij to ze marnie to widzisz Nigelli Lawson, Jaime Olver, Pascalowi i paru innym slynnym kucharzom jacy uzywaja wlasnie KitchenAid do wyrobu ciast?...hm??? myslisz ze ich przekonasz porownaniem z odkurzaczem i na to nie wpadli sami?/?? Mowisz o czyms czego jeszcze nie widziales, i to najczesciej problem ludzi jacy chyba nie robia tych ciast za czesto. Ciasto ciezkie wyrabia sie w Kenwood, KitchenAid WOLNO: Na obrotach 1-2 maksymalnie. Nie wolno robic tego na szybszych obrotach- kazdy kto sie tym zajmuje to wie. To nie sa bialka do ubijania! Osobiscie wyrabiam ciasto wszelakie i nie tylko drozdzowe, pieke chleby i wole uzywac KitchenAid Artisan niz w Thermomix funkcji gniecenia pomimo jego mocy. Moc w gnieceniu nie odgrywa znaczenia bo to sie dzieje POWOLI. Model Heavy duty KitchenAid ma 550 Watts ( poszukaj dokladniej w necie) i nie dlatego, ze jest lepszy, ale dlatego ze jest dla cateringowych firm jakie ubijaja 60 bialek. Kenwood Chef Gotujacy ma wieksza moc bo ma funkcje jak thermomix. Kenwood Chef niegotujacy czy Major maja przystawki malaksujace bo to tez MALAKSER. KitchenAid nie ma takowej. Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 11:01 Też myślę, że nie może być ok. 5-krotnej różnicy mocy pomiędzy KA i Kenwood. Nie zmienia to faktu, że obecnie KA jest na polskim rynku nieatrakcyjny cenowo z uwagim na monopol wyłącznego dystrybutora. Dla mnie "kultowość" sprzętu to nie argument, aby tak przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 12:59 no zgadza sie eurofan ze to przegiecie co vivamix sobie zyczy w porownaniu z cenami w innych krajach, a juz o przystawkach nie wspomne. KitchenAid Artisan w UK mozna kupic juz za ok 280 funtow, a w USA jeszcze taniej o 30-40%. Mysle ze to monopol. Jest inny watek o zakupie KA na allegro i tam ktos z vivamix sie czasem odzywa z dziwna argumentacja/ Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 15:53 Kurcze, to ok. 1300 zł., czyli trochę ponad 50% ceny w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 16:29 Hej. No to mam juz mojego Kena km023 (przyszedl z jednodniowym poslizgiem) Paczka monstrualnie wielka,no ale to megapack w koncu. Wszystko ogolnie jest DUZE jak dla Guliwera ;) Sprzet porzadnie wykonany,wszystko do siebie pasuje idealnie,jednym ruchem zaklada sie przystawki,wszystko gra.Przy tak duzych rozmiarach faktycznie zaskakuje relatywnie cicha praca,jak juz wczesniej ktos pisal na forum. Zajmuje duzo miejsca,dla mnie nie problem,bo robot bedzie stal na wierzchu,a miejsce na akcesoria zrobilam w jednej szafce. Z drugiej strony biorac pod uwage liczbe funkcji jakie spelnia,to napewno zajmuje mniej miejsca niz kilka sprzetow,ktore mialyby robic jego robote. Na dzien dzisiajszy jestem nim zachwycona i mysle,ze to dobry wybor i nie zmienie nigdy zdania. Ma kilka fajnych pomyslow,jak np. lejki do robienia kielbas chowa sie w "popychaku" do miesa od maszynki(nie wiem jak to sie nazywa).Sama maszynka ma duuza tace do miesa i pokrywke.Wszystkie akcesoria wydaja sie porzadne i funkcjonalne.Blender stalowy tylko mi sie nie podoba,tzn wszystko z nim jest ok,ale mi sie po prostu wizualnie podoba szklany,wiec sobie z czasem dokupie. Dokupie tez sokowirowke i przystawke do szatkowania. Z czasem moze mise do robienia lodow i obieraczke do warzyw,ale to w dalekiej przyszlosci. Nawiazujac do Waszej rozmowy o mocy,to wlasnie jest wszystko wzgledne,bo Kenwood jako mikser calej tej mocy raczej nie wykorzystuje(tak mi sie wydaje),a dopiero w (high speed outlet)czyli wyjsciu do koncowek o szybkiej pracy. Z reszta Ken posiada 4 rozne tryby pracy : 1-tu gdzie miksuje i wyrabia ciasto (rowniez przystawka do lodow,obieraczka do jarzyn i sitko) 2-wyjscie High speed (tu mlynki,liquidiser,sokowirowka,wyciskacz do cytrusow i inne) 3-wyjscie Medium speed (food processor-tj malakser) 4-wyjscie Slow (maszynka do miesa,do makaronu wyciskanego,przystawki do krojenia makaronu i walkowania,wyciskarka do sokow). Kazde to wyjscie ma inne porzelozenie tej mocy,a moc nie jest wykladnikiem predkosci,bo przeciez ferrari pola nie zaorze (i cale szczescie hehe) Ja wybralam Kena ze wzgledu na to,ze procentowo to wiecej gotuje niz pieke i potrzebuje malaksera,maszynki do miesa i liquidisera,jakby bylo inaczej to pewnie wybralabym KitchenAid. Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 17:26 Cieszę się, że pomogłem wybrać idelany kolor obudowy :) Ja swojego Kena odebrałem w sobotę, ale poczeka zapakowany do Wigilii. Paczka też mnie zaskoczyła wielkością, choć pewnie i tak jest znacznie mniejsza od Mega Pack-u. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood 23.12.09, 18:03 Obudowa idealna,chociaz troche innej sie sopdziewalam szczerze mowiac.Myslalam,ze bedzie to po prostu stal szczotkowana,a jest taka jakby lakierowana,milsza w dotyku niz "zywa" stal. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: kitchen aid Artisan kontra Kenwood IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.09, 17:18 ...... i jak tam pierwsze wrażenia :) uważnie śledzę ten wątek,bo sama mam "smaka" na KENA z przystawką do makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Kenwood Major - pierwsze wrażenia 04.01.10, 16:35 Moje pierwsze wrażenia z KM020 są takie jak Marty - robot jest ogromny, wszystkie elementy - misa, mieszadła - również. jest to zdecydowanie sprzęt do sporych kuchni, w których jest nie tylko stałe miejsce dla niego na blacie, ale także w szafkach na akcesoria do niego. A akcesoria też do małych nie należą. Robot i akcesoria są bardzo solidnie wykonane, liczę na ich trwałość. Dobry system mocowania przystawek - elementy metalowe, więc nie powinny się wyrabiać, scierać czy pękać. Zrobiliśmy pierwsze ciasto, biorąc przepis z instrukcji. Wyszło pyszne. Stwierdziliśmy jednak, że z uwagi na odstęp pomiędzy dnem misy a końcówką mieszadła, nienajlepiej wychodzi mieszanie małych ilości. Wyglada więc na to, że przesadziłem z wielkością - myślę, że mniejszy Kenwood Chef sprawdziłby się pod tym względem lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 00:12 Dziękuję za relację :) już wiem, że kupię Kena tylko tego o oczko mniejszego tylko teraz problem,gdzie go najlepiej kupić /może jakaś podpowiedź :)/ Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 05.01.10, 10:45 Zobacz oferty sklepów internetowych, wychodzi znacznie taniej niż w zwykłych sklepach - dlsa KM023 to różnica pomiędzy ok. 3000 zł. a 3999 zł. w Saturnie. W "stacjonarnym" sklepie możesz sobie obejrzeć swojego Kena, choć niewiele go oferuje. Oczywiście, trzeba poznać warunki gwarancji i dostawy - tania Pixmania nie daje (podobno) gwarancji ważnej w Polsce. Ja swojego KM020 kupiłem w sklepie internetowym Euro RTV AGD, bo zależało mi na odbiorze przed Świętami. Tu zaletą jest możliwość szybkiego odbioru w wybranym salonie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 22:10 Dzięki za podpowiedź :)Z dużą uwagą śledziłam ten wątek. Takiego Kena chciałabym www.amazon.co.uk/gp/product/B000PMLGQU/ref=s9_sima_gw_s1_p79_t1?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_s=center-1&pf_rd_r=1YK0VXXTJF0WNQWA5J51&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467198433&pf_rd_i=468294,myślę,że KM020 jest dla mnie za wielki. Cena mi też bardziej odpowiada :)Nie wiem,czy ten model dostanę w Polsce Tylko nie mam pojęcia jak się sprawdza Amazon UK może założyć nowy wątek dot.zakupów na wyspach? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 05.01.10, 22:55 Amazon to uczciwa firma. Akceptuja zwroty jak ci sie znudzi tez. Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 06.01.10, 14:30 To chyba jest model na rynek brytyjski. Mieszkasz w Polsce czy w Wlk. Brytanii? Chyba w Polsce, sądząc po polskich znakach w postach? Ponieważ robot jest ciężki, sporo wyniesie cię koszt przesyłki. Druga sprawa to gwarancja - jeżeli jest ona ważna dla ciebie, to sprawdź, czy będzie obowiązywać również w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 17:43 Tak, mieszkam na Sląsku :) Dziękuję za zwrócenie uwagi , czyli jak było w "Misiu",żeby plusy nie przysłoniły minusów, ha,ha przed zakupem wszystkiego się dowiem muszę go pooglądać na"żywca" czy kręciłeś ciasto drożdżowe, bo głównie mi o takie chodzi? wszystkiego jestem bardzo ciekawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 07.01.10, 10:12 Nie, jeszcze nie robiliśmy w nim drożdżowego. Chyba w ten weekend przetestujemy to mieszadło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 14:06 ..... no to czekam :) może tak z kilograma mąki, plis :P skłaniam się jednak ku MK020, gdyż misa w której wyrabiam ciasto ma 5l, więc mniejsza może być za mała kupię go pewnie w Polsce czy szatkownica do jarzyn tnie na słupki? blender rozbija lód? Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 07.01.10, 22:23 Jak wyrobię tyle ciasta, to jak my to potem upieczemy, a następnie zjemy? :) Szatkownica działa na zasadzie poziomego bębna, więc raczej w słupki nie pokroi. KM023 ma dołączony blender stalowy, KM020 - szklany. Wg producenta oba mają kruszyć lód, chociaż tego jeszcze nie sprawdzałem - aura pogodowa zachęca raczej do picia gorących napojów, a nie zimnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 07.01.10, 14:12 Ja tam swojemu wczoraj dalam do roboty ciasto na makaron w wersji hardcore,czyli same jajka i maki tyle ile da sie w nie wgniesc-dal rade :) Nie mam watpliwosci,ze poradzi sobie z kazdym ciastem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 21:27 byłam na wizji lokalnej. żadnego KENA nie widziałam. nie straciłam jednak czasu,już wiem na pewno,że misa musi mieć ok.5l przyglądałam się Boschowi MUM i wiem, że ma za małą miskę. nadal nie wiem jak wygląda KEN a chce go zobaczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 07.01.10, 22:17 Oba Keny - Chef i Major, widziałem w Media Markt w Warszawie. Stały obok siebie, więc można je było sobie porównać. Obok innego Kenwóoda - kMixa. Faktem jest, że te najdroższe roboty - Chef, Major czy też Bosch MUM, są rzadko wystawiane. Kwestia ceny i niskiego popytu. Poszukaj w największych sklepach, tych w największych galeriach. Nie znam Śląska, więc nie potrafię wskazać ci miejsc. Miałem ci zaproponować bosch MUM, ale już wiesz, że ma dla ciebie za małą misę. Bosch ma niezłe parametry, ale moim zdaniem znacznie gorszy design od chefa lub majora. MUM ma misę 5,4 l, większą więc od chefa. Na ile osób robisz te ciasta, że 5-litrowa misa jest dla ciebie za mała? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.10, 23:50 ja widziałam MUM-y takie jakieś małe, z małymi miskami,o pojemności mniej niż 4l.o Zelmerach już nie wspomnę i MPM Inesie mnie przede wszystkim zależy na kręceniu ciasta chlebowego z 1kg mąki i 0,7kg zakwasu chlebowego. teraz kręcę to własnymi rękami w 5l misce misa nie może być wiele mniejsza od tej dotychczasowej byłam w RTV EURO AGD i w Media Markcie w Katowicach może Kena zobaczę przy okazji wizyty w W-wie a jak nie wytrzymam,to kupię go w ciemno na "opowiadanego". Odpowiedz Link Zgłoś
eurofan74 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 08.01.10, 09:42 Oba - Majora i Chefa, widziałem w Media Markt w Al. Krakowskiej, przy Okęciu. MUM-y serii 84 i 86 mają misy po 5,4 l. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 12:27 ja widziałam tylko MUM-y z serii 4 będę w Warszawie, to zajrzę, bo i KA też bym poaglądała Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 08.01.10, 18:12 Wando odnosnie Twojego pytania o szatkownice,to nie wiem jakie tarcze ma eurofan w zestawie. Ja dostalam 3 tarcze z czego dwie sa dwustronne. Jedna strona trze na grubych(badz drobnych) oczkach,a druga tnie na grube (cienkie) plasterki. Ta trzecia tarcza jest tylko jednostronna i tnie na slupki 1cm X 0.5cm,takie julienne vegetables w ciut grubszej wersji.No i nie sa te slupki proste,tylko polokragle,bo tarcza tnac obraca sie w kolko. Ja osobiscie lubie takie cieniutkie fryteczki,wiec dla mnie ok.Do warzyw "po chinsku" mogly by byc troche ciensze,ale ujda. Na grubosc przypominaja mi takie chipsy z Lays co wygladaly jak frytki. Mam nadzieje,ze nie namieszalam za bardzo. Co do liquidisera,to dokupilam sobie szklany,a ten stalowy mam zamiar odsprzedac,bo wole widziec co sie tam w srodku robi.Oba sa fajne(szklany fajniejszy) i krusza lod,tylko trzeba podlac go woda (z reszta tak jest tez w instrukcji) bo inaczej nie ruszy,tzn ruszy ale tylko to co siegnie. Bulke tarta tez juz w nim robilam i wyszla spoko,tylko trzeba wrzucac male kawalki przez ten otwor w pokrywce przy wlaczonych na maksa ostrzach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 23:43 Właśnie o takie mi słupki chodziło, bo w obecnej chwili mam szatkownicę przy maszynce do mięsa,wiórki i plasterki marzy mi się sałatka w słupkach /jakie ma się prozaiczne marzenia :)/ a co myślisz o przerobie 1,70kg ciasta drożdżowego? myślę, że nie dostanie zadyszki i nie zagrzeje się :) będę Cię Marta dalej męczyć pytaniami Odpowiedz Link Zgłoś
marta_pl69 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia 09.01.10, 16:21 Całkowita pojemność misy: 6.7l Pojemność - ciasto: 4.6 kg Pojemność - masa chlebowa: 2.4 kg Pojemność - białka: 16 Maximum Pojemność - mąka do wyrobów cukierniczych: 910 g To wkleilam ze stronki Kenwooda,wiec jak widzisz drozdzowego mozna 2.4kg. A czy da rade,napewno,choc ja jeszcze nie probowalam drozdzowego osobiscie,za to katuje go ciastem na makaron,jak juz pisalam,bardzo twardym i daje rade je wyrobic. Ciasto wyrabia sie na najnizszych obrotach. pozdrawiam w linku wiecej nt www.kenwoodworld.com/pl-pl/Produkty/Miksery/Chef-and-Major/KM023/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wand-a1 Re: Kenwood Major - pierwsze wrażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:21 Marta, czy dostałaś to wszystko co widać na fotce i leży na tym blacie? Taki mega zestaw to by mi pasił :) czekam na odpowiedź dzisiaj znowu mieszałam "ręcami" chlebek :P Odpowiedz Link Zgłoś