alicja_sok serek homogenizowany 14.09.05, 18:30 "szukałam tego przepisu niemal godzinę" Poza tym ciągle nie znudziły się dzieciom i nam, dorosłym serki a'la homogenizowane czyli na 500 g twarogu 250 g smietany, z 50 g cukru i dowolne owoce, 2 minuty na obrotach 6. Ja najbardziej lubię taki serek bez żadnych dodatków za to podczas jedzenia posypuję go cukrem i jestem cała szczęsliwa, bo w tych dziwnych czasach w mojej mieścinie nie można dostać naturalnego serka homogenizowanego tylko same "smakowe". Odpowiedz Link
osiowa karkówka po karkonosku 30.10.06, 18:37 składniki:400-600 g karkówki, 150-200 g cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki konc. pomidorowego, 2 suszone grzyby, 1 suszona śliwka, oliwa z oliwek , przyprawy (sól, pieprz , papryka) wykonanie: 1.do naczynia włożyć cebulę, czosnek, koncentrat, grzyby, śliwkę, wlac ok 400 ml wody, 2. mieso pokrojone na cienkie kotlety, przyprawione i posmarowane oliwa z oliwek ulozyc na dolnej czesci varomy, gotowac na parze czas ok 40 minut, temp. varoma, obroty soft 3. po uparowaniu zdjac varome, nalozyc miarke i zmiksowac skladniki na sos, czas 30 s, obroty poz. 7, 4. podawac z zemniakami lub warzywami gotowanymi na parze ja przyprawiam przyprawa do karkowki na grilla, daje 2 suszone sliwki i na maksa cebuli i czosnku i roie to w nowym thermomixie ale na stary po prostu trezba zwiekszyć obroty przy miksowaniu Odpowiedz Link
ffcia Re: karkówka po karkonosku 06.08.10, 16:27 Mój mąż (i ja) wprost uwielbia to danie, a do tego nie dość że smaczne to super dietetyczne: bez cukru, mąki, śmietany... mięso parowane...zero tłuszczu i weglowodanów. Samo zdrowie! Ja podaję albo z pieczonymi ziemniaczkami albo z kluskami drożdżowymi na parze Odpowiedz Link
wahrer010 Re: karkówka po karkonosku 04.10.12, 12:48 Polecam książkę 30 minut w kuchni Odpowiedz Link
alicja_sok Jogurt 14.09.05, 19:29 1 litr mleka + actimel OWOCOWY, nie wiem dlaczego z naturalnego też mi nie wychodził, wlewam do termomixa, podgrzewam 10 minut, 40 stopni, gdy czas się skończy tylko wyłączam termomixa nic nigdzie nie przelewając, rano mam dość gęsty jogurt (czasem jak mi zależy na gęstości dodaję łyżeczkę lub dwie mleka w proszku), można go pić i czuć wyraźnie że to jest jogurt, rano dodaję sok lub dzem, czasem świerze owoce. Podaję z płatkami, lub sam jest pycha. Odpowiedz Link
alicja_sok surówka z kukurydzą i majonezem 14.09.05, 19:40 podam przepis na taką która u mnie bije rekordy, i proszę może ktoś ma dobry przepis to rówież się podzieli najpierw robię majonez, następnie około 30-40 dkg kapusty białej + 2 jabłka podzielone na ćwiartki, siekam kilka sekund (2-4) na obr 4, potem na obr. 3 też kilka sekund, czasem do 10, w zależności od kondycji kapusty, siekam dość drobno, dodaję całą puszkę kukurydzy oraz troszkę posiekanego pora, dobrze smakuje jak jest pora dużo ale ze względu na dzieci, nie szaleję żeby zjadły (pora zawsze niestety kroję ręcznie ponieważ nie smakuje mi tak posiekany) dodaję do smaku sól, cukier, pieprz. Odpowiedz Link
alicja_sok Rogaliki z różą - przepis Atuni 14.09.05, 22:27 W żółtej książce są, ja mam przepisaną wersję dla niethermomixowych, wklejam: Rogaliki z różą 500 g mąki 100 ml mleka 1 łyżka cukru 200 g masła 40 g drożdży 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka + jedno rozbełtane jajko do smarowania konfitura z róży jako nadzienie cukier-puder do posypania Posiekać mąkę z masłem, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Ciasto schłodzić. Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie (mniej więcej) koła. Koło podzielić promieniście na 8 części, na każdą nałożyć łyżeczkę konfitury, zawijać rogaliki zaczynając od zaokrąglonego boku. Posmarować jajkiem, zostawić chwilę do wyrośnięcia, włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec do zrumienienia (20-30 minut). W połowie czasu pieczenia, jeśli rogaliki zaczną się zbyt szybko przyrumieniać, można zmniejszyć do 180 stopni. Z tego co pamiętam, to siekanie mąki z masłem to było 8s pozycja 5 (chyba), a potem wyrabianie ciasta to 2 minuty interwał. Pozdrawiam - i smacznego Atunia PS. ja zawsze robię z vortnumsową marmoladą o smaku róży. Odpowiedz Link
alicja_sok Likier z kukułek 14.09.05, 19:42 Może tak będzie nam łatwiej się odnaleźć, proponuję aby w tym dziale były tylko przepisy, > To przepis Ani - mamy Jagody: likier z kukułek: 300 g cukierków "Kukułki" 250 g wódki 250 g mleka 5 żółtek > Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek ( czas 60s. > obr.poz. Turbo)Dodajemy żółtka i mleko i > nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min > przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę. > PYCHA!!! POLECAM BARDZO. > Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie > wytrzymujemy i pijemy go na ciepło. > Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika. Mniam. > > Pozdrawiam (mam nadzieję że nie naruszyłam twoich praw autorskich pozdrawiam > Ala) Odpowiedz Link
dosiazet Re: Likier z kukułek 19.12.05, 20:00 Mój własny likier kokosowy >1szkl.cukru >1kg mleka skondensowanego niesłodzonego (karton) >200g wiórek kokosowych składniki włożyć do naczynia podgrzewać w temp.65st.C obr.poz.3 czas 10 min. pod koniec gotowania wlać 1szkl.spirytusu 95% . Wiórka odcedzić,można je wykorzystać do kulek Rafaello albo do placka jakiegoś,ale to już inny przepis Odpowiedz Link
betiola Re: Likier z kukułek 31.03.06, 10:58 Witam Proszę o odanie przepisu na lody śmietankowe pozdrawiam Odpowiedz Link
dosiazet Lody śmietankowe 12.07.06, 20:04 0,5l śmietanki 30% 15 dag cukru 2 jaja 2 żółtka zapach śmietankowy (dodatki smakowe: wiórki czekoladowe,kawa rozp. rozpuszczona w malutkiej ilości wody, ew. owoce)dodatki oczywiście jeżeli lody mają nie być śmietankowe Jaja i żółtka ubić w TM z motylkiem temp.50-60st.poz.3 5min. Śmietanę ubić schłodzoną(ja ubijam mikserem) ostudzoną masę jajeczną dodać do śmietanki, wymieszać . Dodać owoce lub inne składniki lub zostawić bez dodatków Zamrozić w pojemniczkach po jogurcie lub w jednej dużej formie Lody są bardzo słodkie i od śmietanki bardzo kaloryczne, ale może nie powinnam psuć smaku wyrzutami.Dzieci wchłaniają je bardzo Odpowiedz Link
gosia123q1 Re: Likier z kukułek 07.07.07, 21:55 likier z kukułek rzeczywiście pyszny.jak ktoś lubi miętowy smak proponuję zamiast kukułek dać mietowe nadziewane cukierki chyba ,,faworytki''.też pyszne a w połączeniu z lodami mmmm.... znakomite.... Odpowiedz Link
agakyc Re: Likier z kukułek 16.06.10, 15:27 a taki likier jak sie przechowuje i ile moze stac w butelce?? szybko sie zepsuje?? Odpowiedz Link
pankamyk Re: Likier z kukułek 02.09.10, 10:18 W lodówce trzymam do pół roku. Postałby dłużej, ale się kończy. Odpowiedz Link
alicja_sok babka - od kock1 15.09.05, 19:52 5 jaj 1,25 szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 1 cala margaryna 1 lyzeczka proszku (mozesz do czesci dodac kakao) W naszej maszynie zmiksowac cale jajka z cukrem i dodac make, jak to sie polaczy dodac rozpuszczona margaryne). Piec ok 50 minut w temp. 150-160 Jako szkalanke przyjmuje 250 ml. Pozdrawiam, kock1 Odpowiedz Link
alinda ciasto kokosowe podała basia11 16.09.05, 15:43 CIASTO KOKOSOWE: 140 g mąki 50 g wiórek kokosowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 100 gr cukru 1 jogurt kokosowy (przypuszczam, ze moze byc tez naturalny, w tym wypadku dodamy troche wiecej wiórek i troche wiecej cukru) 100 gr oleju do bardzo suchego pojemnika wsypac make, wiórki, proszek do pieczenia i sól, wymieszac przez 20 sek, obroty 5, odlozyc - dodac do pojemnika jajka i cukier i mieszac 20 sek, obroty 3, dodac olej i jogurt, mieszac 10 sek, obr. 3. dodac do tego wczesniej przygotowana make, mieszac 6 sek, obr. 2. - wylac na przygotowana (tluszcz, bulka tarta lub maka) tortownice i wlozyc do podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min -wyjac i poczekac, az wystygnie -posypac z wierzchu wiórkami kokosowymi. Odpowiedz Link
alinda ciasto marchwekowe podała basia11 16.09.05, 15:44 CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 4 MT mąki tortowej 3 MT cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 MT oleju Wykonanie: marchewki rozdrobnić, czas 5-7 s, obr. poz. 5 (TM21), obr. poz. 6 (TM31). Wyłożyć. naczynie umyć, wytrzeć. Utrzeć 4 jajka z 3 MT cukru i szczyptą soli, czas 2 min, obr. poz. 4 (TM 21), obr. poz. 5 (TM 31). dodać rozdrobnioną marchewkę i resztę składników i wymieszać, czas 20-30 s, obr. poz. 3 (TM 21), poz. 4 (TM31). piec 35-40 min, temp. 180 stopni Odpowiedz Link
alinda biszkopt od sarkotka 16.09.05, 15:46 Bardzo chętnie służę pomocą, jeśli chodzi o biszkopt. Zacytuję książkę "Dobre gotowanie": "Składniki: 6 jajek; 230 g cukru; 230 g mąki; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: * oddzielić białka od żółtek; * ubić białka za pomocą motylka (przy zdjętej MT) - czas 3-5 min, obr.poz. 3 , dodać cukier i dalej ubijać - czas 1 min, obr.poz. 1,5; * dodać żółtka i mieszać - czas 1 min, obr.poz. 1,5; * zdjąć motylek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy mieszając przy pomocy kopystki - obr.poz. 1,5; * piec ok. 40 min w temp. 190 st. C w tortownicy o średnicy 24 cm." Smacznego i pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
alicja_sok chleb z oliwkami 18.09.05, 17:24 CHLEB Z OLIWKAMI Sklad: 500g maki 3-3.5 dl cieplej wody 2 lyzeczki miodu 20g drozdzy 2 lyzki oliwy z oliwek 100g czarnych oliwrk 50g zielonych oliwek 1 lyzeczka ziol prowansalskich Miod, oliwe , drozdze i wodze zmiksowac dodac make wyrabiac interwal i przed koncem dodac oliwki z ziolami lub same ziola lub cebule. Ciasto musi byc dosc "wolne" czyli w miare zadkie wrecz sie prawie wylewa z TH. Odstawic do wyrosniecia ok. 30 do 40 minut. Wlozyc do balszki(wczesciej obtoczyc w mace) i poczekac chwile na wyrosniecie. Przed pieczeniem posmarowac woda i robic to jeszcze 3 razy w ciagu pieczenia. Piec 15 minut w 220 i ok 30 do 45 minut w 180. Ja troche ten przepis zmieniam i np robie z samymi ziolami lub z czosnkiem ( w tym przypadku miksuje go na samym poczotku z woda i drozdzami) Pycha robie go od pierwszego dnia posiadania TH. W piatek wieczorem pachnie dwa pietra nizej jak sie piecze.SMACZNEGO Odpowiedz Link
kock1 Re: chleb z oliwkami 30.01.06, 16:03 Mam dodatkowa informacje, nie wiem jak to zrobic ale musze dodac jeszcze do przepisu 1 lyzeczke soli... Odpowiedz Link
alicja_sok chleb z kapustą kiszoną 18.09.05, 17:30 2,5lyżeczki suchych drożdzy 1 szklanka letniej wody 1,5 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1,5łyżeczki cebuli granulowanej 1,5 szklanki mąki razowej 2,5-3szklanki białej mąki 1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty kiszonej odciśniętej z soku 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki wrzucam do TM i wyrabiam 3 minuty na poziomie INTRWAŁ .PO MINIĘCIU 2 minut przez otwór w pokrywie wrzucam kapustę kiszoną.Po wyrobieniu przełożyć do miski na godzinę aby chleb wyrósł,następnie uformować 2 okrągłe bochenki i piec 40 minut w temp.180 stopni.Chleb jest pycha ma chrupką skórkę ,czasami piekę go jak gotuję żurek ,który podaję właśnie w tym chlebku .robi się to tak że górę chlebka ścina się wydrąża miąższ do środka wlewa się zupę i przykrywa ściętym wierzchem.PYCHA. aCHA UŻYWAM ŚWIEŻYCH DROŻDZY 2-4 GR. SMACZNEGO Odpowiedz Link
alicja_sok kulki życia 18.09.05, 17:49 Kulki życia 100g daktyli (uwaga - bez pestek! (przeoczyłam uwagę...) 100g fig 100g płatków owsianych 100g orzechów laskowych 50g rodzynek 150g suszonych moreli 100g sezamu lub orzechów laskowych zmielonych - do obsypania Morele namoczyć w przegotowanej wodzie Zmielić orzechy laskowe - czas 30s Interwał Wszystkie składniki według przepisu miksować za pomocą kopystki do połączenia się składników - czas 30-40s/obr. poz. 6. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego Obtoczyć w mielonych orzechach laskowych lub nasionach sezamu Przy przepisie są jeszcze uwagi o cennych właściwościach składników i na co dobrze działają, nie przeklepuję . Zalecają zjadanie 3-4 kulek w stanie znużenia. Uwagi moje: morele moczyłam ze 2 godziny, robiłam wersję obtaczaną w orzechach laskowych, sezam chyba może być lepszy, jeśli chrupie. Nie wiem ile to można przechowywać, u mnie znikły w dwa dni, ale też były potraktowane jako ciekawostka i robiłam z połowy składników. Smacznego Odpowiedz Link
debrief Re: Ciasto drożdżowe 19.09.05, 13:49 Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi): Składniki: 4 jajka 170 g cukru 170 g masła 80 g drożdży Miksować wszystko 2 min., temp. 40 stopni, poz. 4 Dodać: 800 g mąki 2 łyżki oleju 250 ml wrzącego mleka (zaparzyć mąkę) i wyrabiać ciasto, czas 6-8 min., poz. Interwał Pieczenie: Piekarnik z termoobiegiem - blacha na poziomie środkowym, termoobieg bez grzałek: 20 min. temp. 40 st., 10 min. temp. 80 st., 30 min. temp. 180 st. Ja dodaję zawsze owoce i posypuję podwójną kruszonką (przepis żółta książka str. 194). Odpowiedz Link
atunia Bułki pszenne zwykłe 29.09.05, 08:46 Ten przepis jest w żółtej książce, ale skoro mam go przeklepanego, to wklejam. Ja robię jedną blachę bułeczek, z takich składników (połowa z tego, co jest w w przepisie w żółtej książce): 20 g drożdży świeżych, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki cukru, 125 ml wody i 250 g mąki pszennej chlebowej (taką mam, więc daję, można pewnie z innej). Wyrabiać interwałem 3 minuty. Po dwóch minutach wyrabiania dodaję jedną łyżkę oleju. Bułki robię tak, jak kulki z plasteliny . Lekko rozpłaszczam dłonią, kładę na blasze (mam taką podkładkę silikonową, żeby nie przywierały). Po jakiejś pół godzinie, jak już ślad po dziabnięciu bułki palcem zostaje, spuszczam z nich powietrze znacznikiem (można naciąć normalnie nożem, tak przyciskając) i ładuję do nagrzanego piekarnika (190 stopni, 20 minut). Atunia Odpowiedz Link
alicja_sok chlebek emigrant 29.09.05, 21:17 zaczyn: 2 lyzki mąki pszennej razowej, 2 łyżki mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 szklanki mąki chlebowej (750 pszenna) szklanka niechlorowanej wody wymieszać i zostawić na 12-16 godzin przykryte ściereczką Następnego dnia wymieszać zaczyn i dodać 3,5 szklanki mąki chlebowej szklankę wody 1 łyżkę cukru 1 łyżkę soli gruboziarnistej 1/4 łyżeczki drożdży Wyrobić ciasto ( ja wyrabiam je w Thermomixie ok 5 minut, ale myślę że zwykłym robotem też można) Ciasto przesłożyć do blaszki keksówki wysmarowanej oliwą i zostawić do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok 40-45 minut. Ja wkładam do piekarnika drugą blaszkę z wodą, żeby chlebek był bardziej wilgotny. Polecam - jest pyszny, łatwo się go robi i jak dotąd zawsze wychodził dobrze z tego przepisu. Odpowiedz Link
druciarka Pasta z oliwek i kaparów - TAPENADA 03.10.05, 10:03 Składniki: 1 szkl. Czarnych wypestkowanych oliwek 2 łyżki kaparów 1 mała puszka anchois skórka z cytryny 1/3 szklanki dobrej oliwy 1 łyżka brandy lub dobrego sosu winegret musztarda (gruba) 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz wedle uznania Przyrządzanie: anchois włożyć do mleka na ok. 30 min, aby je nieco odsolić Do naczynia miksującego wrzucamy na wirujące noże czosnek – obr. Poz 6, wrzucić oliwki, kapary, odsolone anchois, brandy, 2 łyżeczki musztardy, nieco skórki (sparzonej) i soku z cytryny, połowę oliwy – miksować czas 20 s, obr poz. 9 Ilość oliwy regulować wg własnego uznania, pastę przełożyć do zamykanego pojemnika, włożyć do lodówki na 1 godz. Po tym czasie próbujemy jeszcze raz. Zimną pastę podajemy z ciepłymi grzankami z bagietki lub pieczywa Odpowiedz Link
atunia Zamiast kostek rosołowych 03.10.05, 16:52 Przepisy z forum sys21.de, sama wypróbowałam tylko kostki mięsne, ale uważam, że to rewelacja i postęp na drodze walki z glutaminianem sodu i innymi E Ekstrakt grzybowy - mozna zrobic z grzybow mniej urodziwych / takze kawalkow / - trzeba je pokroic na drobne kawalki, utluc w mozdzierzu z niewielka iloscia wody - przefiltrowac i uzyskany plyn przelac do garnka - powtarzac do momentu, w ktorym grzyby nie beda juz wytwarzac soku - plyn grzybowy posolic duza iloscia soli i gotowac do uzyskania konsystencji sosu sojowego - przechowywac w butelce Bulion miesny 1 kg miesa wolowego – 600 g miesa drobiowego – 600 g selera – 600 g marchwi – 400 g cebuli – 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej / - do garnka wsypac sol, dodac pozostale skladniki w kawalkach, gotowac na malym ogniu / czesto mieszajac / - kiedy sol calkowicie sie rozpusci, zmiksowac bardzo dokladnie - przechowywac w sloiczkach, w lodowce, do 6 miesiecy - dzielic na porcje i zamrozic Bulion warzywny 1,5 kg selera – 1,5 kg marchwi – 1,5 kg cebuli – 0,5 kg natki pieruszki, bazylii i czosnku / lacznie / - 1 kg soli / najlepiej morskiej grubej / - posiekac wszystkie skladniki, dodac sol, wymieszac i zostawic na noc - przelozyc do sloiczkow / ubijajac dokladnie / i zalac dokladnie oliwa - podobno mozna przechowywac do 2 lat, ale moze lepiej robic mniejsze porcje Bulion warzywny 650 g marchwi – 250 g selera – 300 g pomidorow / bez pestek i skorki / - 650 g cebuli - 350 g natki pietruszki – 50 g bazylii – 200 g czosnku – 500 g soli morskiej grubej - pokroic w kostke / najlepiej przy pomocy noza typu “mezzaluna “ / obrazowo okreslialbym go “na biegunach “ / - wymieszac z sola, odstawic na noc, przelozyc do sloiczkow, zalac oliwa Bulion warzywny z cukinia 400 g soli morskiej grubiej – 200 g selera naciowego – 200 g marchwi – 100 g cebuli – 100 cukinii – 200 g natki - 8 zabkow czosnku - sposob wykonania jak wyzej Kostki miesne: 400 g miesa mielonego / wolowina / 250 g warzyw / seler naciowy, marchew, cebula, szalwia, rozmaryn, czosnek, 1 pomidor / 200 g soli grubej 3 lyzki czerwonego wina 1 lisc laurowy 1 gozdzik - zmiksowac warzywa, wlozyc do garnka dodac sol, mieso, wino, lisc laurowy, gozdzik i gotowac przez 30 minut na wolnym ogniu mieszajac / na podkladce pod garnek / - pod podlozyc plytke - po ugotowaniu ostudzic, wlozyc do miksera i zmiksowac tak, aby powstala konsystencja papki - przechowywac w sloiku w lodowce - 1 mala lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa Kostki warzywne: 200 g selera naciowego 2 marchewki 1 cebula 1 pomidor 1 cukinia 1 zabek czosnku 1 garsc pieczarek 1 lisc laurowy kilka lisci bazylii szalwia 1 lyzka oliwy z oliwek extravergine 1 peczek natki 50 g grubej morskiej soli - warzywa zmiksowac, dodac sol i olej, gotowac na wolnym ogniu 20 minut /az do wyparowania wody/, ostudzic i zmiksowac - przechowywac w sloiczku w lodowce - 1 lyzeczka zastepuje 1 kostke rosolowa Atunia PS. Oczywiście robiłam w tx więc nie podkładałam żadnej płytki . Trochę zostawiłam sobie w słoiku i zużyłam robiąc różne zupki, trochę mam pomrożone na czarną godzinę. Odpowiedz Link
daltona Re: Zamiast kostek rosołowych 20.07.11, 22:40 Witam serdecznie, czy to można gotować w temomixie? na jaką temperaturę nastawić i jak długo? nie chce tego przypalić, bo szkoda by było. Dzięki za odp Odpowiedz Link
alicja_sok Bita śmietana 07.10.05, 16:51 0,5 litra schłodzonej śmietanki, czas 35 sekund, obroty 3, Wypróbowałam na różnych śmietanach, polecam, dodaję jeszcze cukier puder i sok z cytryny, czasem otartą skórkę jak mam nia przełożyć tort. Odpowiedz Link
edytairka Re: Bita śmietana 03.12.08, 23:11 Ja zawsze dodaję cukier puder, aby śmietana nie podeszła wodą. Jak chcę mieć 100% pewność to daję jeszcze śmietana-fix. Taka śmietana jest też świetna do naleśników letnich (w środek wkładam przekrojone świeże truskawki, roluję naleśniki a na wierzchu stawiam śmietanowe kleksy) lub na wierzch każdej porcji pierogowego deseru wigilijnego (przepis poniżej). Odpowiedz Link
alicja_sok Sok pomidorowy 07.10.05, 17:06 Dziś produkowałam sok pomidorowy, 1 kg pomidorów bez gniazd, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki pieprzu nastawiamy, 10 min, temp. varoma, obroty 3, pod koniec gotowania 10 sekund turbo, przelać przez sitko. Polecam, wieczorem sprawdzę jak smakuje z sobieskim, pozdrawiam Odpowiedz Link
atunia Lukier 05.11.05, 13:24 Bardzo proszę przepis z książki niebieskiej LUKIER: 170GR.CUKRU 30 ML.GORĄCEJ WODY CUKIER ZMIELIĆW NACZYNIU MIKSUJĄCYM NA CUKIER PUDER-CZAS20 sec. obroty TURBO Następnie nastawić obroty na poz.3 i przez otwór w pokrywie wlać gorącą wodę. Jeśli chcemy lukier cytrynowy należy dodać kilka kropli cytryny lub aromatu cytrynowego. (przepisane przez: płaski6) Odpowiedz Link
gimprzyb Surówka z surowego buraka ćwikłowego 21.11.05, 17:38 1 duży obrany burak ćwikłowy (lub 2 małe) pokrojony w kawałki, 1 ogórek kiszony, ¼ surowej papryki, ½ jabłka (2 ćwiartki), ½ małej cebuli, 3 – 4 łyżki oleju, sok z ½ cytryny, 1 łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku. Zasłonić otwór miarką. Miksować obroty poz. 4 – 5 czas ok. 20 s. Polecam. Pyszna i bardzo zdrowa Odpowiedz Link
gimprzyb Ser żółty 21.11.05, 17:39 1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła (ewentualnie pół na pół masło z olejem), płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka sody, 2 jaja, 2 łyżki śmietany (jaja i śmietanę razem roztrzepujemy). Gotujemu mleko, ustawiamy czas 7 minut, temperaturę 90o obroty poz. 3. Dodajemy pokruszony twaróg, gotujemy, przez 6 minut temp. 90o obroty poz. 2. Przelewamy przez sitko, odcedzając ugotowany twaróg. Nie myjąc naczynia, rozpuszczamy w nim masło przez 30 s, temp. 70 o obr.2. Dodajemy odcedzony ser i smażymy czas 6 minut, temperaturę 70 – 80o obroty poz. 3. Podczas smażenia dodajemy pozostałe składniki. Gotowy ser formujemy w wałek. Można przygotować ser z dodatkami, dodając pod koniec smażenia pokrojoną w kostkę świeżą, czerwoną paprykę lub pieczarki. Smacznego!!! Odpowiedz Link
gimprzyb Racuszki drożdżowe 21.11.05, 17:42 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka cukru – miksować czas 2 min., temp. 40o obroty poz. 2. Dodać 300 g mąki pszennej, 1 jajo, 30 g drożdży, szczyptę soli. Wyrabiać 2-3 minuty obr. Interwał. Pozostawić do wyrośnięcia 5 minut. Można dodać pokrojone owoce, rodzynki. Palce lizać Odpowiedz Link
alicja_sok Placki ziemniaczane podała graja7 26.11.05, 20:54 Placki ziemniaczane. Jest to przepis, który dostałam od mojej prezenterki i korzystam z niego od wielu lat. Składniki są nietypowe, ale efekt świetny. Składniki: około 1 kg ziemniaków 10 dkg sera żółtego marchewka 1 cebula ok. 130 g mąki 1 jajko sól, pieprz obrane ziemniaki pokroić na kawałki. Najpier wrzucić do maszyny pokrojoną w kawałki marchewkę i kawałki sera. Miksować kilka sekund na TURBO. Potem dodać resztę, miksować 20 sek, poz. 8. Wylać do miski, nakładać na rozgrzaną patelnię. Wychodzą fajne, żółciutkie i chrupiące. Ja podaję ze śmietaną. Smacznego Odpowiedz Link
alicja_sok surówka olo podała gramach 28.11.05, 23:18 Surówka Olo świeża kapusta 1/4 malej glówki, świeży ogórek 1/2, korniszon 2szt.,jablko 1szt., koper,marchewka 3szt. (mala), seler korzeń(kawalek), pietruszka korzeń 1 szt., przyprawy(sól, pieprz) oliwa z oliwek lub majonez. Wszystko wrzucamy i szatkujemy przez chwilę na poz. 3,5 obr. Odpowiedz Link