Dodaj do ulubionych

do czego kolendra ?

02.11.12, 12:39
KOlendre bardzo lubie, ale znam tylko z tajskiej kuchni a tej nie umien przyrzadzac.

Podpowiedzcie mi, do jakiej salatki mozna by dorzucic kolendry, do jakiej zupy, do jakich warzyw pasuje.
Obserwuj wątek
    • marslo55 Re: do czego kolendra ? 02.11.12, 12:49
      Pasuje też do kuchni hinduskiej, ogólnie dobrze smakuje w pikantnych potrawach. Najchętniej dorzucam ją do smażonych ziemniaków, warzyw strączkowych (soczewica, cieciorka, fasola - może być zupa z takich warzyw) albo kalafiora. Ponoć nieźle komponuje się też z krewetkami, ryżem i kurczakiem.
      • solaris_1971 Re: do czego kolendra ? 02.11.12, 14:43
        OK, zrobie zupe lososiowo-krewetkowa, nastepnym razem dorzuce. Zrobie tez salatke z krewetek z kolendra.
        O soczewicy wiem, W moim ulubionym barze salatkowym jest salatka z zoltej soczewicy z kolendra, ale ja soczewice zawsze rozgotowuje, robie tylko zupe podobna do grochowki.
          • triismegistos Re: Jak zwykle za szybko wysłałam. 03.11.12, 10:23
            kilo cycków kurczęcych
            dwie puszki ciecierzycy
            trzy spore marchewki
            cztery gałązki selera naciowego
            kawałek kory cynamonowej
            spore kłącze imbiru
            spory pomidor, albo i ze dwa
            mała papryczka chili
            łyżeczka kurkumy
            cytryna
            dwa żółtka
            czarny pieprz
            masło klarowane, kropelka oleju sezamowego
            natka kolendry

            Marchewkę pokroić w talarki, seler takoż. Imbir zetrzeć na tarce, papryczkę rozdrobnić. Zalać zimną wodą, dodać kawałek kory cynamonowej (jeśli dysponujemy cejlońskim cynamonem to bardzo ostrożnie) i gotować na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodać odsączoną i opłukaną na sicie cieciorkę. Dalej trzymać na malutkim ogniu. Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju (z braku oleju sezamowego dodać dobrą, aromatyczną oliwę, w jej braku darować sobie). Obsmażyć kurczaka, bardzo krótko, tak by w środku pozostał różowy. Zdjąć z patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażyć pomidora. Całość dodać do zupy. Roztrzepać żółtka z sokiem cytrynowym, zahartować i dodać do zupy. Posypać natką kolendry, popieprzyć i podawać natychmiast w towarzystwie cytryn, żeby kto chciał dosmaczył sobie sokiem.
    • lonely.stoner Re: do czego kolendra ? 02.11.12, 16:24
      do zupy z marchewki (carrot & corriander soup) albo ogolnie do podsmazonej na masle marcheweczki - pocietej w slupki i posypanej posiekana kolendra. Do grillowanych krewetek, niezbedny skladnik w guacamole (to taki dip z avocado).
        • solaris_1971 Re: do rosołu 02.11.12, 17:18
          Ty na serio z tym rosolem ?

          Na pewno zrobie carrot&corriander soup. Bardzo mi sie podobal przepis Jamiego Oliviera.

          Co do swiezych warzyw to po prostu wyprobuje do czego pasuje bo juz mi sie bazylia i rukola znudzily.
            • solaris_1971 Re: do rosołu 03.11.12, 01:13
              Ja do rosolu nawet pietruszki nie daje. Tylko kluski, mieso kurczaka i marchewke.

              Na pierwszy ogien idzie zupa lososiowo-krewetkowa albo gulasz lososiowo.krewetkowy podawany z makaronem. Zjesc sie na pewno da. Ostatnio do tej zupy dodalam miety.^i bylo super.
              • venus22 Re: do rosołu 03.11.12, 07:47
                dla pewnosci - kolendra, to taka jakby zielona, naciowa pietruszka ale inaczej pachnie i smakuje?:
                www.przyprawy.pl/kolendra.jpg
                ja tez uwielbiam! lubie np posypac tym swieze pomidory,
                dodaje troszke do prostej salatki z jajka i selera (zielonego, lodyga) z majonezem.
                Kolendra jest powszechnie uzywana w kuchni meksykanskiej, a wiec wszelkie salsy, zupy w ich stylu i ich inne potrawy.

                Minnie
    • 8n Re: do czego kolendra ? 03.11.12, 10:02
      mieszkalam przez rok z kucharzem ormianinem, ktory zrobil mi kotleciki mielone, zebym poczula sie jak w domu. byly pyszne! sekretem okazalo sie mnostwo swiezej kolendry. pyycha. pieknie pasuje.
    • Gość: zadumana Re: do czego kolendra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.12, 10:54
      Kolendra - zielona natka, a kolendra suche małe ziarenka, to dwie różne bajki.
      Kolendra-natka nie wzbudziła mojego entuzjazmu. Natomiast ziarna przepuszczone przez moździerz i mieszane własnoręcznie z innymi ziołami to świetna sprawa. Pierwsza próba zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie i jadę dalej...:) Wyklarowała mi się mieszanka: cząber, kolendra, pieprz czarny ziarnisty - moździerz. Potem dodać gałkę muszkatołowa i objętościowo mniej kminu rzymskiego.
      Można podkręcić pieprzem kajeńskim, a ostatnio dodaję do tego furę papryki słodkiej.
      Dodaję do mięs smażonych na patelni, pieczonych, duszonych. W tym kurczak, udka itp.
      Kolendra stanowi w tym istotny składnik.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka