Dodaj do ulubionych

Podstawowy rosół z kurczaka

IP: *.chello.pl 20.10.05, 09:58
Fajowy przepis, latwy w przygotowaniu ten rosol, ale zebym sie najadl to nie
powiem
Obserwuj wątek
    • Gość: zolwik Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.rybnet.pl 18.01.06, 19:24
      Przepis mógłby nieco bardziej szczegółowy, ale jak na pierwszy w życiu rosół,
      wyszło mi całkiem nieźle ;). Własnie robię po raz drugi i mam nadzieję, że
      niczego nie zfifram ;).
      • Gość: chwileczka Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: 205.193.50.* 18.01.06, 19:39
        Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu...
        • Gość: Iza U mnie się daje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:00
          Nie wyobrażam sobie domowego rosołu, bez kilku listków kapusty włoskiej. Zawsze
          w domu taki jadłam i inny mi nie smakuje ;)
        • quba Re: Podstawowy rosół z kurczaka 06.10.06, 17:46
          Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu...



          daje sie daje
          • mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:49
            quba napisał:

            > Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu...
            >
            > listki w mlej ilosci za bialej
            kapusty sa dore i nie szkodza w smaku

            >
            >
        • mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:46
          Gość portalu: chwileczka napisał(a):

          > Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu...

          kawalek listka z bialej kapusty nie zaszgodzi
    • Gość: ich oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.01.06, 20:52
      wtedy się najesz plus makaron.
      • Gość: Xena Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 21:02
        Miesko naturalnie , nie wiem dlaczego ludzie wyjmuja je z rosolu .
        • mhr-cs Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu 29.01.08, 10:53
          Gość portalu: Xena napisał(a):

          > Miesko naturalnie , nie wiem dlaczego ludzie wyjmuja je z rosolu .

          bo z niego mozna zrobic cos innego
      • mhr-cs Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu 29.01.08, 10:51
        Gość portalu: ich napisał(a):

        > wtedy się najesz plus makaron.

        a jeszcze lepiej jak tan makaron
        zrobi sie samemu
    • Gość: Xena Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 21:01
      o nie tylko nie kalafior w rosole
      Koperek uwielbiam ale rosol tylko z natka
      i grubozmielony pieprz daje aromat , ostra papryczka wrzucona do srodka .
      • mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:54
        Gość portalu: Xena napisał(a):

        > o nie tylko nie kalafior w rosole
        > Koperek uwielbiam ale rosol tylko z natka
        > i grubozmielony pieprz daje aromat , ostra papryczka wrzucona do
        srodka .

        kalfior marnuje smak
    • Gość: Eddie Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.06, 17:49
      Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z kurczaka są
      do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3 grzybki suszone.
      Mniam Mniam! Polecam!!
      • Gość: Eddie Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.06, 17:53
        Zapomniałem dodać o liściu laurowym i zielu angielskim(obowiązkowo)
      • zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:01
        Gość portalu: Eddie napisał(a):

        > Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z kurczaka są
        > do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3 grzybki suszone.
        > Mniam Mniam! Polecam!!
        Wszystko super ale o 2 grzyby za dużo i uważać na lubczyk.jest bardzo intensywny
      • mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:56
        Gość portalu: Eddie napisał(a):

        > Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z
        kurczaka są
        > do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3
        grzybki suszone.
        > Mniam Mniam! Polecam!!

        ale to zupelnie inna potra
    • Gość: kasia Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 21:12
      chcialam powiedziec, ze mj rosol byl jakis nie bardzo. samo mieso kurczaka
      (chociaz bylo go sporo) nie dalo mu tego charakterystycznego "rosolowego"
      aromatu...byla to woda z sola po prostu....dodawalam czego sie dalo, zeby dodac
      troche aromatu (skonczylo sie na 4 kostkach rosolowych plus maggi), osiagnelam
      tylko troche wieksze stezenie soli...dodalam wszystkie warzywa, a rosol gotowal
      sie ponad godzine....nie za bardzo rozumiem...
      • Gość: martini Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:58
        co prawda nie lubię rosołu, ale najlepszy wychodzi, kiedy doda się ziółko o
        nazwie rosolnik, nie wiem, czy można dostać je w sklepach, choduje je na
        dizałce moja babcia... i mięso też zostawiam, bez mięsa w ogóle nie zjem, a
        kiedy muszę to proszę z mięsem
        • quba Re: Podstawowy rosół z kurczaka 06.10.06, 17:49
          co prawda nie lubię rosołu, ale najlepszy wychodzi, kiedy doda się ziółko o
          > nazwie rosolnik,
      • zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:06
        nie rób rosołu z kurczaka. Kup 2-3 tzw.korpusy rosołowe ,1/2 kg żeber wołowych
        i gotuj na mikro "ogniu" 3 godziny.
    • Gość: Ja Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 13:03
      A gdzie ten makaron, bo nie widzę?
    • Gość: gostek Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.mm.pl 04.10.06, 02:02
      Jeśli ktoś dodaje vegety lub innej chemii do rosołu, to znaczy, że nie ma
      zielonego pojęcia o gotowaniu.
      • zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:09
        Gość portalu: gostek napisał(a):

        > Jeśli ktoś dodaje vegety lub innej chemii do rosołu, to znaczy, że nie ma
        > zielonego pojęcia o gotowaniu.
        Nareszcie odezwał się ktoś myślący. Brawo !!!!
    • Gość: Rossolnik Agatko ignorantko, zmień sobie zajęcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 19:40
      Nigdy rosół nie będzie dobry na samym kurczaku. Minimum to kurczak + np. szyja i
      skrzydło z indyka, natomiast tak naprawdę potrzebna jest jeszcze wołowina, np.
      pręga i kawałek kości szpikowej. Vegetą to sobie głowę posyp i umyj, może mózg
      oczyścisz. Pietruszki teraz dają marne, więc nie 1, a 2 - 3. Selera nie kawałek,
      tylko nieduży cały, dużego pół. Ideałem jest nać selera, niestety, nie jest
      dostępna o każdej porze roku. Cebulę opalić nad gazem. Chyba Ci się zapomniało o
      zielu angielski, liściu laurowym i pieprzu (ilość wedle smaku, ja nie żałuję.
      Dobrze jest wrzucić kilka kawałków suszonych prawdziwków - kapelusze.
      Kuraka trzeba wyjąć wcześniej, wołowina musi gotować się dłużej.

      Nie można przecenić kwestii makaronu. Dobry domowy to podstawa, no ale kto ma
      czas na to? Trzeba sobie znaleźć gotowy, ja kupuję w sklepiku na rogu, takie
      zwoje a la ptasie gniazda na tackach styropianowych. Drogi (o,5 kg ok. 6 zł),
      ale wart swojej ceny. ŻADEN makaron z hiper/super się nie nadaje, nawet jak się
      nazywa Babuni czy Dziadunia.
    • Gość: zwirek Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.07.07, 13:41
      dobry pomysl z ta lupa cebuli pozostawiona do gotowania
      • Gość: ania Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.09, 10:38
        a ja jeszcze polecam dodać owoc jałowca, nie dużo, max. 3 owoce, w zależności od
        tego ile robimy tego rosołu.
    • Gość: sandrusia Podstawowy rosół z kurczaka IP: 80.54.5.* 04.10.07, 15:14
      a tą cebule mozna póżenij pokroic i dodac do zupy czy wywalic to ?
      odpiszcie szybko
      • Gość: proz Tak, cebulkę kroimy w kosteczkę i do rosołu IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.07, 20:27
        Seler i pietruszkę ucieramy na grubej tarce i też do rosołu.
    • rybka789 Podstawowy rosół z kurczaka 31.10.07, 21:18
      Nie rozumiem czemu kostki rosołowe , wegeta i inne budzą taką nienawiść...każdy
      jest kowalem swojego losu i je co chce...

      "głowę sobie nią posyp".... trochę więcej wyczucia

      U mnie sprawdza się zestawienie dwa razy więcej pietruszki niż marchwi, a jej
      też nie za dużo bo daje słodkawy posmak
      i pieprz w ziarnach tak luzem wsypuje + ziele + liść laurowy i obowiązkowo musi
      być coś z wołowiny...
      dobry rosół gotuje cię pół dnia...
      A przyprawy wrzucam po zdjęciu szumowin bo mi pod sitko podchodzą...

      • Gość: bebe Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 12:10
        wołowina KOINIECZNIE oraz mała ćwiarteczka kapusty włoskiej to jest
        dopiero smak PYCHA i kluseczki robione przez babcię takie
        cieniutkie SUPER!!!
        • mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 11:02
          Gość portalu: bebe napisał(a):

          > wołowina KOINIECZNIE oraz mała ćwiarteczka kapusty włoskiej to
          jest
          > dopiero smak PYCHA i kluseczki robione przez babcię takie
          > cieniutkie SUPER!!!

          sa rozne sposoby a kazdy
          robi tak jak sie nauczyl jego smak w domu
    • Gość: emigrant Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 04.11.07, 02:06
    • Gość: Panoramiks_Kulinar Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.80-54.tps.tkb.net.pl 02.12.07, 08:50
      Ten kto posługuje się wegetą nie umie gotować,
      • Gość: BasTeq Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.08, 13:40
        Nie umiem gotować i posługuję się wegetą. :P
        Ale się ucze z www google pl
    • Gość: NIeznany::P Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 23:20
      nie robiłam nigdy rosołu ale go uwielbiam :P
    • Gość: Magda Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.ntlworld.ie 19.01.08, 17:08
      Dobry przepis latwy jak na pierwszy raz!
    • mhr-cs Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:43
      prosty i dobry zawsze sie uda
      kurczaka zdronic ludka,piersi
      korpus wymoczyc trocze w zimnej wodzie
      wlozyc do garnka i dodac
      cebule przekrojana na pul bez obrania
      pore,marchewke i przaprawy
      3 listeki larow,pieprz czaly ok.10
      ziarenek pimen tez tyle
      zielony seler 1 tychka
      zalac zimna woda i dodac tylko soli
      gotowac na malym stopniu
      a zdejmowanie tej pionki
      to cos starego bo i tak
      bedzie bedzo czsty
      nie mieszac
    • Gość: gosc Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.08, 19:02
      latwy w przygotowaniu i do tego pychotka! polecam!
    • Gość: aga Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 10.02.08, 16:37
      bardzo latwy, a zarazem bardzo dobry przepis...wyszedl mi super rosolek dzieki:)
    • Gość: Astrainca Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.08, 17:41
      Swietny przepis! Prosty i smaczny! ;-) Dziekuje!
    • Gość: kuhaz Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:17
      rosul mosimy ogotowac na niedzile bo w niedzile jest zafsze rosul
    • Gość: johnny Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:49
      To jakaś profanacja nazywanie zupy robionej na bazie kurczaka rosołem.
      To tak jak polędwica czy szynka z indyka.
    • Gość: Navigator Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 01:43
      łee znam prostszy ;P
      zagotuj gar wody, wrzuc 10 kostek rosolowych, w miedzy czasie ugotuj makaron
      pradziada, marchewke sobie wyobraz, rozlej przy pomocy chinskiej lyzki wazowej
      do chinskich talerzy, posyp wegeta, dolej magicznej "maggi"
      smacznego
      • smutas13 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 25.05.09, 08:13
        Cały kurczak na rosół?
        Ja gotuję na korpusach z dodatkiem wołowiny. Z jarzynami nie
        przesadzam. Nie lubię, kiedy rosół jest słodkawy. Wystarczy jedna
        mała marchew, jedna pietruszka, mały kawałek selera, liście pora,
        selera, lubczyku, pieprz czarny cały, kapelusz prawdziwka, opalona
        cebula, sól, jeśli mam - kawałek kapusty włoskiej. Gotuję 3-4 godz.
        na malutkim ogniu.
        Na talerzu, koniecznie dodaję zieloną pietruszkę.
    • Gość: Anna Rosół z makaronem IP: 109.255.206.* 27.03.10, 20:16
      ''Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na
      wolnym ogniu około 1 godz'' - to nie jest najszczęśliwsze zdanie:(
    • Gość: małypikuś Rosół z makaronem IP: *.89-22-36-156.matrix-net.pl 21.02.12, 15:07
      yChaotyczny przepis.
      1/ Należy kurczaka,a najlepiej kurę /smaczniejszy rosół niż z kurczaka/ wymoczyć w zimnej wodzie ok 20 min, dobrze oczyścić i rozebrać /tym co nie wiedzą: rozbiór tuszki to podzielenie na porcje według gatunku t.j.udka,skrzydełka,szyjka,piersi,korpus/.
      2/Włożyć do garnka z zimną wodą i postawić na ogniu.W czasie ogrzewania zacznie wytrącać się białko w postaci szaro-białego szumu, który należy dokładnie zbierać łyżką cedzakową ,aż przestanie się tworzyć szum. W czasie podgrzewania można przykryć garnek,wtedy lepiej wytrąca się szum.Co chwilę odkrywać i zbierać.
      Ten punkt dotyczy gotowania wszystkich zup na mięsie albo kościach.
      3/Dopiero po zszumowaniu można dodawać przyprawy.
      Nie polecam do rosołu "wynalazków". Im będzie prościej /czyli po wiejsku/,tym będzie smaczniej.
      I tak : do gotowania rosołu nie dodajemy nigdy pietruszki /tylko posiekaną natkę wprost na talerz/. Pietruszka zakwasza każdą zupę i na jutro zupa jest kwaskowata.
      Należy w miejsce pietruszki dać seler natkę lub korzeń,marchew kilka ziaren ziela angielskiego i sól do smaku.Cebulkę dobrze jest pokroić w plastry i przypiec lekko na blacie albo na suchej patelni /nie przypalić/. To tyle i aż tyle.
      Nic więcej nie dodawać! Wegety,srety,jakieś kapusty tylko zepsują Wam smak rosołu.
      Do tego ugotować w oddzielnym garnku makaron. Najlepiej własnej roboty.
      Wypróbujcie mój przepis,a przekonacie się sami. Takie rosoły jada się w mojej rodzinie od co najmniej 5 pokoleń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka