GoĹÄ: chce rosol IP: *.chello.pl 20.10.05, 09:58 Fajowy przepis, latwy w przygotowaniu ten rosol, ale zebym sie najadl to nie powiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: zolwik Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.rybnet.pl 18.01.06, 19:24 Przepis mógłby nieco bardziej szczegółowy, ale jak na pierwszy w życiu rosół, wyszło mi całkiem nieźle ;). Własnie robię po raz drugi i mam nadzieję, że niczego nie zfifram ;). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chwileczka Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: 205.193.50.* 18.01.06, 19:39 Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iza U mnie się daje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:00 Nie wyobrażam sobie domowego rosołu, bez kilku listków kapusty włoskiej. Zawsze w domu taki jadłam i inny mi nie smakuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Podstawowy rosół z kurczaka 06.10.06, 17:46 Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu... daje sie daje Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:49 quba napisał: > Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu... > > listki w mlej ilosci za bialej kapusty sa dore i nie szkodza w smaku > > Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:46 Gość portalu: chwileczka napisał(a): > Zadnych kapustnych nie daje sie do rosolu... kawalek listka z bialej kapusty nie zaszgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 18.01.06, 20:52 wtedy się najesz plus makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xena Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 21:02 Miesko naturalnie , nie wiem dlaczego ludzie wyjmuja je z rosolu . Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu 29.01.08, 10:53 Gość portalu: Xena napisał(a): > Miesko naturalnie , nie wiem dlaczego ludzie wyjmuja je z rosolu . bo z niego mozna zrobic cos innego Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: oskubać mięso z kurczaka i położyć na talerzu 29.01.08, 10:51 Gość portalu: ich napisał(a): > wtedy się najesz plus makaron. a jeszcze lepiej jak tan makaron zrobi sie samemu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xena Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.access.telenet.be 18.01.06, 21:01 o nie tylko nie kalafior w rosole Koperek uwielbiam ale rosol tylko z natka i grubozmielony pieprz daje aromat , ostra papryczka wrzucona do srodka . Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:54 Gość portalu: Xena napisał(a): > o nie tylko nie kalafior w rosole > Koperek uwielbiam ale rosol tylko z natka > i grubozmielony pieprz daje aromat , ostra papryczka wrzucona do srodka . kalfior marnuje smak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Eddie Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.06, 17:49 Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z kurczaka są do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3 grzybki suszone. Mniam Mniam! Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Eddie Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.06, 17:53 Zapomniałem dodać o liściu laurowym i zielu angielskim(obowiązkowo) Odpowiedz Link Zgłoś
zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:01 Gość portalu: Eddie napisał(a): > Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z kurczaka są > do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3 grzybki suszone. > Mniam Mniam! Polecam!! Wszystko super ale o 2 grzyby za dużo i uważać na lubczyk.jest bardzo intensywny Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:56 Gość portalu: Eddie napisał(a): > Nie musi być cały kurczak, ale obowiązkowo 3,4 żołądki z indyka (z kurczaka są > do niczego)kawałek wołowiny i do smaku zielony lubczyk i 2,3 grzybki suszone. > Mniam Mniam! Polecam!! ale to zupelnie inna potra Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 21:12 chcialam powiedziec, ze mj rosol byl jakis nie bardzo. samo mieso kurczaka (chociaz bylo go sporo) nie dalo mu tego charakterystycznego "rosolowego" aromatu...byla to woda z sola po prostu....dodawalam czego sie dalo, zeby dodac troche aromatu (skonczylo sie na 4 kostkach rosolowych plus maggi), osiagnelam tylko troche wieksze stezenie soli...dodalam wszystkie warzywa, a rosol gotowal sie ponad godzine....nie za bardzo rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: martini Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:58 co prawda nie lubię rosołu, ale najlepszy wychodzi, kiedy doda się ziółko o nazwie rosolnik, nie wiem, czy można dostać je w sklepach, choduje je na dizałce moja babcia... i mięso też zostawiam, bez mięsa w ogóle nie zjem, a kiedy muszę to proszę z mięsem Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Podstawowy rosół z kurczaka 06.10.06, 17:49 co prawda nie lubię rosołu, ale najlepszy wychodzi, kiedy doda się ziółko o > nazwie rosolnik, Odpowiedz Link Zgłoś
zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:06 nie rób rosołu z kurczaka. Kup 2-3 tzw.korpusy rosołowe ,1/2 kg żeber wołowych i gotuj na mikro "ogniu" 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 13:03 A gdzie ten makaron, bo nie widzę? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gostek Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.wroclaw.mm.pl 04.10.06, 02:02 Jeśli ktoś dodaje vegety lub innej chemii do rosołu, to znaczy, że nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiscj55 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 09.07.07, 11:09 Gość portalu: gostek napisał(a): > Jeśli ktoś dodaje vegety lub innej chemii do rosołu, to znaczy, że nie ma > zielonego pojęcia o gotowaniu. Nareszcie odezwał się ktoś myślący. Brawo !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rossolnik Agatko ignorantko, zmień sobie zajęcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.06, 19:40 Nigdy rosół nie będzie dobry na samym kurczaku. Minimum to kurczak + np. szyja i skrzydło z indyka, natomiast tak naprawdę potrzebna jest jeszcze wołowina, np. pręga i kawałek kości szpikowej. Vegetą to sobie głowę posyp i umyj, może mózg oczyścisz. Pietruszki teraz dają marne, więc nie 1, a 2 - 3. Selera nie kawałek, tylko nieduży cały, dużego pół. Ideałem jest nać selera, niestety, nie jest dostępna o każdej porze roku. Cebulę opalić nad gazem. Chyba Ci się zapomniało o zielu angielski, liściu laurowym i pieprzu (ilość wedle smaku, ja nie żałuję. Dobrze jest wrzucić kilka kawałków suszonych prawdziwków - kapelusze. Kuraka trzeba wyjąć wcześniej, wołowina musi gotować się dłużej. Nie można przecenić kwestii makaronu. Dobry domowy to podstawa, no ale kto ma czas na to? Trzeba sobie znaleźć gotowy, ja kupuję w sklepiku na rogu, takie zwoje a la ptasie gniazda na tackach styropianowych. Drogi (o,5 kg ok. 6 zł), ale wart swojej ceny. ŻADEN makaron z hiper/super się nie nadaje, nawet jak się nazywa Babuni czy Dziadunia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zwirek Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.07.07, 13:41 dobry pomysl z ta lupa cebuli pozostawiona do gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.09, 10:38 a ja jeszcze polecam dodać owoc jałowca, nie dużo, max. 3 owoce, w zależności od tego ile robimy tego rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sandrusia Podstawowy rosół z kurczaka IP: 80.54.5.* 04.10.07, 15:14 a tą cebule mozna póżenij pokroic i dodac do zupy czy wywalic to ? odpiszcie szybko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: proz Tak, cebulkę kroimy w kosteczkę i do rosołu IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.07, 20:27 Seler i pietruszkę ucieramy na grubej tarce i też do rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybka789 Podstawowy rosół z kurczaka 31.10.07, 21:18 Nie rozumiem czemu kostki rosołowe , wegeta i inne budzą taką nienawiść...każdy jest kowalem swojego losu i je co chce... "głowę sobie nią posyp".... trochę więcej wyczucia U mnie sprawdza się zestawienie dwa razy więcej pietruszki niż marchwi, a jej też nie za dużo bo daje słodkawy posmak i pieprz w ziarnach tak luzem wsypuje + ziele + liść laurowy i obowiązkowo musi być coś z wołowiny... dobry rosół gotuje cię pół dnia... A przyprawy wrzucam po zdjęciu szumowin bo mi pod sitko podchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bebe Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 12:10 wołowina KOINIECZNIE oraz mała ćwiarteczka kapusty włoskiej to jest dopiero smak PYCHA i kluseczki robione przez babcię takie cieniutkie SUPER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 11:02 Gość portalu: bebe napisał(a): > wołowina KOINIECZNIE oraz mała ćwiarteczka kapusty włoskiej to jest > dopiero smak PYCHA i kluseczki robione przez babcię takie > cieniutkie SUPER!!! sa rozne sposoby a kazdy robi tak jak sie nauczyl jego smak w domu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emigrant Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 04.11.07, 02:06 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Panoramiks_Kulinar Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.80-54.tps.tkb.net.pl 02.12.07, 08:50 Ten kto posługuje się wegetą nie umie gotować, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BasTeq Re: Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.08, 13:40 Nie umiem gotować i posługuję się wegetą. :P Ale się ucze z www google pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: NIeznany::P Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 23:20 nie robiłam nigdy rosołu ale go uwielbiam :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Magda Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.ntlworld.ie 19.01.08, 17:08 Dobry przepis latwy jak na pierwszy raz! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Podstawowy rosół z kurczaka 29.01.08, 10:43 prosty i dobry zawsze sie uda kurczaka zdronic ludka,piersi korpus wymoczyc trocze w zimnej wodzie wlozyc do garnka i dodac cebule przekrojana na pul bez obrania pore,marchewke i przaprawy 3 listeki larow,pieprz czaly ok.10 ziarenek pimen tez tyle zielony seler 1 tychka zalac zimna woda i dodac tylko soli gotowac na malym stopniu a zdejmowanie tej pionki to cos starego bo i tak bedzie bedzo czsty nie mieszac Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.08, 19:02 latwy w przygotowaniu i do tego pychotka! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.b-ras1.mvw.galway.eircom.net 10.02.08, 16:37 bardzo latwy, a zarazem bardzo dobry przepis...wyszedl mi super rosolek dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Astrainca Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.08, 17:41 Swietny przepis! Prosty i smaczny! ;-) Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuhaz Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 11:17 rosul mosimy ogotowac na niedzile bo w niedzile jest zafsze rosul Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: johnny Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.08, 12:49 To jakaś profanacja nazywanie zupy robionej na bazie kurczaka rosołem. To tak jak polędwica czy szynka z indyka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Navigator Podstawowy rosół z kurczaka IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 01:43 łee znam prostszy ;P zagotuj gar wody, wrzuc 10 kostek rosolowych, w miedzy czasie ugotuj makaron pradziada, marchewke sobie wyobraz, rozlej przy pomocy chinskiej lyzki wazowej do chinskich talerzy, posyp wegeta, dolej magicznej "maggi" smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Podstawowy rosół z kurczaka 25.05.09, 08:13 Cały kurczak na rosół? Ja gotuję na korpusach z dodatkiem wołowiny. Z jarzynami nie przesadzam. Nie lubię, kiedy rosół jest słodkawy. Wystarczy jedna mała marchew, jedna pietruszka, mały kawałek selera, liście pora, selera, lubczyku, pieprz czarny cały, kapelusz prawdziwka, opalona cebula, sól, jeśli mam - kawałek kapusty włoskiej. Gotuję 3-4 godz. na malutkim ogniu. Na talerzu, koniecznie dodaję zieloną pietruszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anna Rosół z makaronem IP: 109.255.206.* 27.03.10, 20:16 ''Szumowinę zbieramy cedzakiem z powierzchni wywaru i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz'' - to nie jest najszczęśliwsze zdanie:( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: małypikuś Rosół z makaronem IP: *.89-22-36-156.matrix-net.pl 21.02.12, 15:07 yChaotyczny przepis. 1/ Należy kurczaka,a najlepiej kurę /smaczniejszy rosół niż z kurczaka/ wymoczyć w zimnej wodzie ok 20 min, dobrze oczyścić i rozebrać /tym co nie wiedzą: rozbiór tuszki to podzielenie na porcje według gatunku t.j.udka,skrzydełka,szyjka,piersi,korpus/. 2/Włożyć do garnka z zimną wodą i postawić na ogniu.W czasie ogrzewania zacznie wytrącać się białko w postaci szaro-białego szumu, który należy dokładnie zbierać łyżką cedzakową ,aż przestanie się tworzyć szum. W czasie podgrzewania można przykryć garnek,wtedy lepiej wytrąca się szum.Co chwilę odkrywać i zbierać. Ten punkt dotyczy gotowania wszystkich zup na mięsie albo kościach. 3/Dopiero po zszumowaniu można dodawać przyprawy. Nie polecam do rosołu "wynalazków". Im będzie prościej /czyli po wiejsku/,tym będzie smaczniej. I tak : do gotowania rosołu nie dodajemy nigdy pietruszki /tylko posiekaną natkę wprost na talerz/. Pietruszka zakwasza każdą zupę i na jutro zupa jest kwaskowata. Należy w miejsce pietruszki dać seler natkę lub korzeń,marchew kilka ziaren ziela angielskiego i sól do smaku.Cebulkę dobrze jest pokroić w plastry i przypiec lekko na blacie albo na suchej patelni /nie przypalić/. To tyle i aż tyle. Nic więcej nie dodawać! Wegety,srety,jakieś kapusty tylko zepsują Wam smak rosołu. Do tego ugotować w oddzielnym garnku makaron. Najlepiej własnej roboty. Wypróbujcie mój przepis,a przekonacie się sami. Takie rosoły jada się w mojej rodzinie od co najmniej 5 pokoleń. Odpowiedz Link Zgłoś