Dodaj do ulubionych

pieke chlebek w domku

28.07.07, 00:19
juz 5 lat temu piekłam, ale przy przeprowadzce zakopałam mój automat w
graciarni, teraz odkopałam i znów świeży chlebek, bez dodatków chemii sobie
piekę, pyyyyyszne i zdrrrrowe pieczywo ciemne i razowe :)))
Obserwuj wątek
    • housewife1 Re: pieke chlebek w domku 28.07.07, 00:20
      a oto przepis

      PRZEPIS GENERALNY NA CHLEB CIEMNY Z AUTOMATU


      330-350 ML PŁYNÓW (woda, mleko)
      1 ŁYŻKA CUKRU (czubata)
      1 ŁYŻKA SOLI (płaska)
      2 ŁYŻKI OLIWY
      PO 1-2 ŁYŻKI DODATKóW (otęby, dynia, płatki owsiane...)
      500-600 GRAM MĄKI (żytnia razowa, i inne CIEMNE, mozna mieszać... jeśli mieszasz
      z mąką pszenną, to mąka ta nie może przekroczyc 50% całości)
      7 GRAM DROżDżE INSTANT (dr. oetker 1 op.)

      WSYPYWAć W POWYżSZEJ KOLEJNOśCI DO AUTOMATU !!!

      ja uzywam programu do chleba wieloziarnistego (3.30 H) w zasadzie do wszystkich
      chlebów, bo najlepiej wyrabia.

      ten przepis modyfikuje jesli chodzi o rodzaje mąki i dodatków dosc dowolnie ale
      waga i ilosc musi sie generalnie układac w tych proporcjach, im cieęższa mąka
      tym więcej wody, ale bez przesady

      mozna dodac dodatki po sygnale "na wrzucanie" jeśli nie chcemy miec ich
      rozdrobnionych, tylko w całości

      uwaga, takie proporcje nie sprawdają sie w przypadku mąki pszennej solo lub
      powyżej 50% , trzeba wtedy wziąc połowę (ok.3,5 gram) drożdży, bo inaczej ciasto
      przerośnie.

      automatu nigdy nie zostawiaj włączonego bez dozoru, zwłaszcza jak próbujesz nowy
      przepis, ciasto może wylać i zacząc sie palic (dymić) na grzałce- nalezy wtedy
      natychmiast odłaczyc maszyne z kontaktu i wyczyścic dokładnie.
    • linn_linn Re: forum chlebowe 31.07.07, 20:50
      domowe.forumer.pl/
    • aserath Re: pieke chlebek w domku 07.11.07, 09:37
      polecam artykuł o pieczeniu chleba :)
      www.wellnesslife.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=446&Itemid=39
    • cyberkobieta Re: pieke chlebek w domku 26.02.08, 02:08
      Ja też jestem za zdrowym odżywianiem. :0)
      --
      NATURAlnie Portal dla Kobiet
    • tatter Re: pieke chlebek w domku 27.02.08, 22:12
      Ja rowniez pieke chleb w domu, od bardzo dawna na mace organic.
      Pieczywo moje jest roznorodne, na drozdzch piekarskich i zakwasie...
      Pozdrawiam
      tatter
      • ewa9923 Re: pieke chlebek w domku 25.03.08, 19:13
        Jakie macie automaty do chleba?
        Chcę kupić automat, ale nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie..
        Na Allegro rozpiętość cenowa jest duża : 100- 300zł. Im droższy tym lepszy?
        • dzambii Re: pieke chlebek w domku 01.04.08, 02:12
          O Babciu moja! Nie wierzę w to co czytam!
          Kochana - chleb piecze się w piecu z cegieł, kamieni...Jak sobie
          kupisz urządzenie, to równie dobrze możesz kupować z dobrej
          piekarni - będzie lepszy!
          • dominikjandomin Re: pieke chlebek w domku 01.04.08, 11:46
            Nie do końca. To znaczy - o ile kupi z DOBREJ piekarni, to tak. Ale w wielu
            miastach takiego chleba... NIE MA, i takich piekarni też nie.
            • julamimi Re: pieke chlebek w domku 07.04.08, 23:57
              druga sprawa, ze automat do pieczenia moze (moze...) troszke
              przyspiesza przygotowanie, ale na pewno nie jest niezbedny.
              Ja od kilku miesiecy pieke chleby na zakwasie w zwyklym piekarniku.
              Zaleznie od przepisu i rodzaju chleba, przygotowanie ciasta
              chlebowego zajmuje od kwadransa do kilku godzin. W wersji
              najprostszej - mieszam zakwas z mąką, odkladam zakwas na nastepne
              pieczenie, do ciasta dodaje ziarna i sol, mieszam, wykladam do
              keksowki, po 8 godzinach wkladam na godzinke do piekarnika i mam
              pyszne chleby :))
              pozdr
              • ewa9923 Re: pieke chlebek w domku 22.04.08, 21:00
                Minęło trochę czasu... Kupiłam automat do chleba i jestem baardzo zadowolona.
                Wcześniej kilka razy też próbowałam upiec chleb w piekarniku. Przygotowanie,
                wyrabianie ciasta i pilnowanie wyrastania to wg mnie za duzo zachodu.
                Pod względem wygody automat do chleba jest niezawodny. Wrzucam składniki do
                foremki i .. zapominam o chlebie.

                Chleb orkiszowy, żytni, każdy na jaki ma się ochotę.. super.
              • zosia_sa_mosia Re: pieke chlebek w domku 04.12.08, 11:37
                Gdzie można dostać zakwas?
                Myślę o wybudowaniu sobie pieca do pieczenia chleba - bo z automatu to nigdy
                nie wyjdzie taki, jak mojej babci, od której dostawałam w dzieciństwie pyszny
                chleb z jej pieca:)
    • naura Chlebek? Dlaczego taki mały? nt 05.06.08, 21:30
    • badziaa Re: pieke chlebek w domku 21.12.08, 22:46
      ja też piekę chlebek od czasu do czasu sama - ale w piekarniku, taki z gotowej
      masy (kupuję w marketach) i dodaje do niego swoje dodatki, np. rodzynki,
      orzeszki, słonecznik, otręby, a ostatnio nawet błonnik jabłkowy - xenea (dobrze
      działa na pracę jelit). palce lizać taki chlebek:)
      • wasil_ka Re: pieke chlebek w domku 25.09.09, 12:23
        Skoro pieczesz z gotowej masy to na pewno nie jest to chlop zdrowy,
        ale pewnie bardzo smaczny jak cała żywnośc wysoce przetworzona,
        która nic nie "wnosi" do twojego organizmu.
        • bezsensu70 Re: pieke chlebek w domku 28.09.09, 08:12
          a jaki Ty masz przepis na chleb?
          • tehuana Re: pieke chlebek w domku 27.02.10, 01:50
            Pieke chleb w piekarniku, w wiekszosci razowy i na zakwasie, od ponad
            roku nie kupilam zadnego pieczywa
            bochenkowo.blogspot.com/
    • mirabellanova Re: pieke chlebek w domku 03.10.09, 16:15
      Ja też piekę chlebek - od czasu, do czasu :)
      • nezavisly Re: pieke chlebek w domku 04.01.10, 13:56
        Dobry pomysł z tym pieczeniem chleba. Można sobie pozwolić na pyszny,
        ekologiczny przysmak bez konserwantów, z własnymi dodatkami i to prawie każdego
        dnia świeży.. Od pieczenia chleba w domu można się uzależnić ;)
    • nowa.era nareszcie wiem 12.01.10, 16:37
      Odkąd sama piekę chleb, a czynie to już dość długo, nareszcie wiem co w nim jest, jakie ma składniki ;)
      • gumkoleon Re: nareszcie wiem 04.03.10, 20:31
        Ja też piekę w domu. Mam automat Clatrinic. Jest ok, chociaż wolałabym z poziomym pojemnikiem. Ale ten już ma parę dobrych lat i kilkaset chlebów za sobą, więc pewnie niedługo będę zmieniać.
        Zakwas można zrobić samemu. Wystarczy zmieszać mąkę żytnią razową z wodą w taich proporcjach by miał konsystencję gęstej śmietany. No i potem tylko dokarmiać, a on będzie pięknie bąbelkował. Wtedy jest w sumie gotowy do pieczenia. A przepisów na chleby na zakwasie, albo mieszanych, zakwasowo-drożdżowych jest sporo w necie.

        Fajna strona o chlebie:
        www.chleb.info.pl/
        • elp1 chlebuś z ziaren własnego przemiału 10.03.10, 03:12
          Witam

          Podczytuję Was na tym forum już od pewnego czasu, ale głos zabieram
          po raz pierwszy w wątku poświęconym chlebusiom.

          Piekę chleb odkąd pamiętam, a od 1991 roku bardzo sobie chwalę pomoc
          w tym moim pieczeniu thermomixa.
          Dlaczego? Już wyjaśniam. Mianowicie, odkąd mam thermomix to piekę
          chlebuś wprost z ziaren. Wsypuję ziarna przenicy, lubię dodać ziarna
          np. kaszy gryczanej (ale w zalezności od nastroju mieszam różne) i
          najpierw błyskiem te nasiona w thermomixie mielę dodając (w
          zalezności od wielkości 2-3, a bywa, że 4 gotowane ziemniaki),
          następnie dodaję zakwas, trochę wody, odrobinę cukru, soli do smaku
          (czasem ziółek jakichś sypnę) i przełączam na program "wyrabiania".
          Dosłownie po 3-ch minutkach kopystką wybieram ciasto do misy,
          formuję chlebek (albo bułeczki) i wkładam do piekarnika. Niestety -
          nie mam prawdziwego pieca chlebowego, ale radzę sobie tak jak mogę.
          Jak mam np. główkę kapusty, to zdejmuje duże liście i na takich
          liściach na blaszce ciasto wykładam. Bywa, że jak świat jest zielony
          to uda mi się zerwać na łące liście chrzanu, to wtedy na takich
          liściach chlebek piekę. Oczywiście - podczas mieszania na etapie
          wyrabiania mogę i wrzucam co mi się wcześniej umyśli do mojego
          chlebka np. ziarna słonecznika, kminek, czarnuszka, itp.

          Chlebuś piekę raz w tygodniu i przez cały tydzień jest naprawdę
          bardzo smaczny.

          Mieszkam w Małopolsce i ziarna zbóż kupuję od znajomych rolników
          podobnie jak owoce. Oczywiście nie kupuje po kilogramie czy dwa ale
          większe ilości. Na szczęście mam gdzie większe zapasy przechowywać.

          Od dwóch lat mam (dostałam w prezencie) maszynę do pieczenia chleba,
          którą używałam może z 4-5 razy bo jakoś mimo wszystko wolę ten mój
          chleb z piekarnika niż z tej maszyny.
          Pamiętam, że razem z tą maszyną dostałam kilogram gotowej mieszanki
          na chleb. Jak spojrzałam na skład to mi smak odszedł i mimo, że
          napewno sprawiłam przykrość osobie która mi ten zestaw
          sprezentowała, bo powiedziałam co o takich gotowcach myślę.
          Trzymam tą maszynę w kuchni z sentymentu dla prezentu (a po prawdzie
          to dla darczyńcy), z kurzu wycieram i nie korzystam z niej wcale.
          Może bym ją chętniej używała gdyby nie moja trzecia ręka tzn.
          thermomix bez którego sobie wprost życia w kuchni nie wyobrażam i to
          nie tylko z uwagi na rolę jaką spełnia przy pieczeniu chleba.

          Ciekawa jestem czy osoby piekące chleb w piekarniku wiedzą co tzn.
          myć "buźkę chlebusiowi" i czy to robią czy nie? ;-)

          Smacznego chlebusia z domowej kuchni wszystkim życzę
          • pani_gienia chleb raczej... 10.03.10, 11:46
            chleb, nie "chlebuś".

            a ten twój "chlebuś"z opisu jest obrzydliwy
            • megg76 Re: chleb raczej... 01.05.10, 14:16
              zgadzam się chleb nie chlebuś:) kobieto nie masz 5 lat aby z taką
              częstotliwością zdrabniać wyrazy.
              Z opisu wydaje się być smaczny.
    • groszek-5 Re: pieke chlebek w domku 27.06.10, 13:33
      Dlaczego w wielu z was jest tyle zgryzliwosci i prostactwa?
      Co komu przeszkadza nazwa "chlebus"? Czasami to az sie odechciewa cos napisac bo
      zaraz znajdzie taki madrala srala i "ugryzie" na odleglosc.
      Czy macie z tego jakas sadysfakcje czy tez chcecie sie popisac jeden przed
      drugim? I dopiero dziwota,ze jest nienawisc wsrod ludzi.Zanim cos skrytykujesz
      to pomysll dwa razy,ugryz sie w jezyk i nie klep w ta klawiature cos co drugiemu
      sprawi przykrosc i niesmak.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka