Dodaj do ulubionych

patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie?

29.07.04, 12:35
Witam,
w programie "Ready Steady Cook" na BBC Prime (nie wiem czy dobra pisownia)
kucharze z dwoch konkurujacych druzyn przyrzadzaja potrawy i uzywaja czasami
takiej prostokątnej patelni, ktora wyglada jak gril, czyli ma nakładkę z
żeberkami... W programie piecza na niej np. piersi z kurczaka obtaczajac je
wczesniej w ziołach lub panierce lub nawet same, nigdy nie mowili nic o tym
sprzecie (albo ja niezby dobrze zrozumialam-program jest po ang.), a ja
umieram z ciekawosci czy rzeczywiscie to dziala mniej-wiecej jak gril?
Uwielbiam potrawy z grila, ale mieszakam w bloku, nie mam działki i
grilowanie tradycyjne odpada...

Moje pytanie-prośba: czy ktos to widzial, czy ktos to ma, uzywa, czy jest
zadowolony i gdzie to mozna kupic??

Dzieki za jakiekolwiek info
Dorka

Obserwuj wątek
    • Gość: goska Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? IP: *.gizycko.mm.pl 29.07.04, 12:45
      Ja też mam chrapkę na takie cudo!Jaka jest cena mojego marzenia?
    • Gość: zainteresowana Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? IP: 213.17.230.* 29.07.04, 12:57
      Obserwuję w wielu programach zagranicznych takie kwadratowe grill-patelnie i
      zastanawiam się czemu tego nie widzę u nas w każdym sklepie. Miałam coś takiego
      kiedyś w rękach, ale było to kompletne byle co, raczej chyba do palenia mięsa.
      A w tv widać, że to całkiem poprawnie działa i kotlety czy warzywa maja takie
      ciemne podsmażone paski.
      • linn_linn Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 13:55
        Sa tez takie bez nakladek / kwadratowe lub prostokatne, z rowkami / . Bylo juz
        o nich kilka watkow. Wychodza ciemniejsze paski.
        • marghe_72 Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 13:57
          taką włąsnie mam i szczerze polecam.
          Do mięsa (kurczak, wołowina, dobra wołowina) i warzyw.
          m.
          • emka_waw IKEA 29.07.04, 14:01
            Za 79 zł.
            • i.nes DUKA 29.07.04, 14:33
              Ja mam żeliwną, ciężką patelnię grillową ze sklepu DUKA. Kosztowała ponad 100
              zł, ale mam ją już 2 lata i jest świetna! Trik polega na tym, zanim cokolwiek
              na niej położysz musisz dobrze ją rozgrzać. A już zupełnie odlotowe jest to, że
              nie trzeba używać tłuszczu lub ilości wręcz minimalne.
              Robimy na niej kurczaka, warzywa, bruschetty...

pzdr
              ines
              • amj77 Re: DUKA 29.07.04, 14:36
                i.nes napisała:

> Ja mam żeliwną, ciężką patelnię grillową ze sklepu DUKA. Kosztowała ponad 100
                > zł, ale mam ją już 2 lata i jest świetna! Trik polega na tym, zanim cokolwiek
                > na niej położysz musisz dobrze ją rozgrzać. A już zupełnie odlotowe jest to,
                że
                >
                > nie trzeba używać tłuszczu lub ilości wręcz minimalne.
                > Robimy na niej kurczaka, warzywa, bruschetty...
                >
                > pzdr
                > ines
                >

Moi rodzice mają, kupili we Włoszech. Sama teraz na taką poluję.
                Te za 79zł są do niczego- to podróby. Ich kosztowała koło 400zł i tyle kosztują
                te porządne patelnie grillowe. Ważne, aby była baaardzo ciężka.
                • i.nes Re: DUKA 29.07.04, 14:47
                  No właśnie, ja nie pamiętam ile ta z Duki kosztowała, ale sporo, bo zamówiliśmy
                  ją sobie na prezent ślubny :)
                • linn_linn Re: DUKA 29.07.04, 15:08
                  Sa tez dobre za mniej niz 400 zl. Mam bardzo ciezka i bardzo dobra za chyba
                  20000 lirow.
              • Gość: Pichciarz Re: DUKA IP: *.proxy.aol.com 29.07.04, 16:35
                Absolutnie i bezwzględnie żeliwna, czym cięższa tym lepiej. Żadne tam
                aluminium, teflony, elektryczności. Widywałem na Alegro.
        • brunosch Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 15:17
          linn_linn napisała:

>Wychodza ciemniejsze paski.

Ale czy poza obecnością pasków jedzenie na tym zyskuje?
          W moim życiu przewinęło sie sporo dziwnych ustrojstw np patelnia groszkowa - z
          drobnymi dziurkami w dnie, miała być do smażenia bez tłuszczu, potem pojawiły
          się teflony, dzięki którym też można było ograniczyć tłuszcz, potem jakieś inne
          rowkowane i z kratką, a właściwie poza "bajerem" nie różnią sie niczym. Sorry -
          różnią się. Wszystkie są GORSZE od starej patelni od Cygana.
          A jeśli grill, to taki, gdzie pachnie węglem drzewnym.
          • Gość: Marghe_72 Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 15:20
            Krótkie smazenie bez dodatku tłuszczu to dla mnie plus.

Bardzo lubie steki wołowe z takiej patelni.
            Kurzą pierś - wystatczy posolic i skropic cytryną (ja lubie równiez z dobtym
            majomezem)
            • linn_linn Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 15:45
              Plusem jest wlasnie to, ze nie trzeba uzywac tluszczu.
              Sa zreszta rozne patelnie: np. tzw. "testo romagnolo", czyla patelnia uzywana
              do robienia piadiny.
              www.pannomagico.it/ita/salus.htm
              Mozna na niej smazyc / na otwartej /, piec / pod przykryciem /, rozmrazac.
              Podobno niektorym udalo sie nawet upiec pizze / ja nie probowalam /.
          • i.nes Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 15:35
            brunosch napisał:
            > różnią się. Wszystkie są GORSZE od starej patelni od Cygana.

Tak, dobra patelnia do podstawa i warto w nią zainwestować. Do teflonów to ja
            mam uraz - po tym, jak w jajecznicy miałam teflonowe farfocle... Inwestować
            opłaca się nie tylko w patelnię. Wszystko, co solidne służy latami i pomaga w
            codziennym funkcjonowaniu.
    • marghe_72 Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 29.07.04, 14:38
      Ikea odpada.
      Radze poszukac w dobrych sklepach ze sprzetem domowym.
      m.
    • Gość: Marghe_72 Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 16:54
      www.risoli.com/famiglia.php?famiglia=Bistecchiere
      • doratela Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 02.08.04, 15:19
        Dzieki za informacje!

Pojechalam wczoraj do Ikei i faktycznie sa patelnie zwane "grillowe" ale.....no
        wlasnie! To chyba nie to. Owszem ta patelnia jest prostokatna, ale ma jedynie
        pokarbowane dno - czy to rzeczywiscie zadziala jak grill, czy tylko usmazy
        mieso w "paski"??? Nie ogladalam w ten łikend programu na BBC ale cos mi sie
        wydaje ze to jest ciut inne i dziala nieco podobniej do grilla...

No nic, nie ustaje w poszukiwaniach.
        Pozdrowka dla wszystkich

Dorka
        • ziemiomorze Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? 02.08.04, 15:28
          Jesli jestes z Wawy - to duzy wybor patelni grillowych jest w Sadyba Best Moll
          (sklep ze sprzetem domowym na parterze) - takie, smakie i owakie, nawet
          specjalne - owalne do ryb, ciezkie jak niewiem co dobre (sama mam i uzywam).

Ona Ci nie ugrilluje niczego - brak bedzie grillowniczego aromatu. Usmazy
          natomiast to, co chcesz, w fotogeniczne paski i pozbawi wiekszosci tluszczu, co
          ma swoje znaczenie.

z.
    • Gość: monia Re: patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie? IP: *.tele2.pl 02.08.04, 16:58
      Dostalam to cudo na urodziny poniewaz tez marzylam o tej patelni. Moja ma ta
      zalete ze odkera sie w niej raczka i mozna w niej robic np. rozne rzeczy w
      piekarniku. Polecam bardzo firme Berghoff gdyz ich naczynia sa naprawde
      poarzadne, a ceny nie powalaja z nog. Za wyjatkiem katalogu internetowego sa
      osoby ktore zakupuja wieksze ilosci i handluja tymi naczyniami na bazarach np.
      w W-wie na Olimpjce przy Gorczewskiej, rano w niedziele spacerek polecam po
      patelnie, ale widzialam tez przypadkiem te naczynia na stadionie (bo tam kupuje
      rajstopy). Mozesz tez zamowic przez internet.Podaje link.

www.agd.boo.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka