Dodaj do ulubionych

żelatyna do domowych wędlin

IP: *.toya.net.pl 14.03.14, 14:22
Chciałbym zrobić domową wędlinę i w poszukiwaniu przepisów natknęłam się na taki, w którym do przyprawionego mięsa trzeba wsypać żelatynę. Mam trochę wątpliwości, czy z tego nie wyjdzie jakiś glut.... Macie może doświadczenie w tym względzie? Ja ma takie, że kiedy mąż robił ostatnio mielonkę w słoiku i rozpuścił żelatynę w wodzie, to się rozlatywała. Ale żeby od razu wsypywać bez rozpuszczania, to wydaje mi się dziwne. Proszę o poradę, może macie jakiś własny sprawdzony sposób na uzyskanie jędrnej galaretki w mielonce robionej w domowych warunkach?
Obserwuj wątek
    • Gość: kot Żaden glut. Wędlina będzie z galaretką. IP: 168.63.172.* 14.03.14, 15:05
      Jak dla mnie, niebo w gębie.
    • roseanne Re: żelatyna do domowych wędlin 14.03.14, 15:25
      dawno temu, gdy dziecieciem bylam robione byly przetwory miesne w slojach
      czy to kawalki boczku w smalcu, czy krolik w zalewie, czy mielonka, czy pasztet - zelatyna byla dodawana do wiekszosci
      w czasie obrobki cieplnej zelatyna sie rozpuszcza w wysyca calosc masy, ewentualnie plyn zamienia sie w galaretke

naturalny kolagen tworzacy galaretke jest w skorze, chrzastkach - dodanie tych do wywarow powoduje zsiadanie sie owych
      • mhr2 Re: żelatyna do domowych wędlin 15.03.14, 11:37
        roseanne napisała:

> - zelatyna byla dodawana do wiekszosci

w domowej kuchni tego nie poznalam,

> naturalny kolagen tworzacy galaretke jest w skorze, chrzastkach

i to bardzo cenie:)
    • doral2 Re: żelatyna do domowych wędlin 14.03.14, 20:21
      zależy jaką chcesz zrobić wędlinę.
      do salcesonu dodaje się żelatynę.
      do szynki, schabu, balerony, polędwicy, boczku, kiełbasy - nie.

mielonka w słoiku - być może dodaje się żelatynę, żeby związać mięso i tłuszcz do kupy.

myślę, że jednak lepiej jest zmieszać dobre gatunkowo mięso z przyprawami i zawekować, niż dodawać żelatynę.
      • Gość: kot Mylisz się. IP: 168.63.172.* 14.03.14, 20:59
        Polecam strony "zadymiaczy". Przynajmniej są to znawcy co wiedzą o czym piszą. A myślenie niekiedy szkodzi. :-) Lepiej wiedzieć.
    • Gość: gość Re: żelatyna do domowych wędlin IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.14, 11:07
      Robiąc łopatkę, karkówkę czy kiełbasę w słoiku (po peklowaniu na sucho) dodaję suchą żelatynę na sam wierzch, po zapakowaniu masy w słoiki. W trakcie pasteryzacji tworzy się bulion i żelatyna wiąże go w galaretkę - jest b. smacznie.
      • Gość: bebe Re: żelatyna do domowych wędlin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 22:13
        a czy mógłbyś podać dokładny przepis ? Robiłam łopatkę w słoiku, ale wyszła taka sobie
    • tralalumpek Re: żelatyna do domowych wędlin 16.03.14, 08:52
      z dziecinstawa pamietam domowe wyroby: wydliny, mielonka w sloiku, wylegujqca sie w zalewei szynke.... ale NIGDY nie dodawalo sie zelatyny!
    • houhou Re: żelatyna do domowych wędlin 17.03.14, 16:36
      Do salcesonu i mięs w galarecie tak. Do kiełbas, pasztetów, mielonek - po jakiego grzyba?! Wystarczy dodać do masy wody i naprawdę porządnie wyrobić mięso dłońmi i wyroby nie mają prawa się rozpadać.
      • mhr2 Re: żelatyna do domowych wędlin 17.03.14, 17:07
        houhou napisała:

> Do salcesonu

on ma tyle dodatkow skorkowych jak kaszanka(do tego inne podobne dodatki np. uszy):)
    • aga7211 Re: żelatyna do domowych wędlin 17.03.14, 17:34
      robię wędliny w szynkowarze i zawsze daje żelatynę ,nie wychodzi glut a taka galaretka dookoła bardzo smaczna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka