korsarz3 26.01.06, 19:52 Znalazłem w necie lodowe kieliszki. Czy ktoś już tego próbował, jakie doznania? Nie rozpuszczają się za szybko? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flamengista kurcze, pomysł genialny 27.01.06, 17:23 w swojej prostocie. Problem w tym, że (jak piszą w GW) kieliszek z wódką po 5 minutach się topi. Więc jest na jeden raz (forma jest wielokrotnego użytku). Więc na imprezę z 10 osobami trzeba by zrobić z 30 kieliszków (7 zestawów po 4 szklaneczki). Ale chyba fajna z tym zabawa. Szkoda, że nie ma w sklepach... Odpowiedz Link
hubar Re: Lodowe kieliszki 28.01.06, 02:51 Fajna sprawa, ciekawy jestem jak się z tego pije. Czy usta nie przymarzają, czy się nie topi od ciepła ciała itd. No i czy jak napój nie za zimny, to takiego kieliszka w mig nie roztopi? Odpowiedz Link
jan-w Re: Lodowe kieliszki 30.01.06, 22:08 Mam takie. Z ilością kieliszków nie ma problemu, bo można przygotować wcześniej zapas i trzymać w zamrażarce. Usta, ani ręce nie przymarzają. Ale pić trzeba szybko i odstawiać na tacę z brzegami. Odpowiedz Link
korsarz3 Re: Lodowe kieliszki 30.01.06, 23:13 Właśnie, o to przymarzanie też się obawiałem. Można to gdzieś poza siecią kupić? Odpowiedz Link
tlen4 Re: Lodowe kieliszki 02.02.06, 15:15 a jak z temperaturą wlewanego płynu? Raczej tez powinien być schłodzony, czy może być w temperaturze pokojowej? (chodzi oczywiście o to jak kieliszek się zachowuje) Odpowiedz Link
jan-w Re: Lodowe kieliszki 02.02.06, 15:42 Jeśli płyn jest w temperaturze pokojowej, kieliszek szybciej się rozpuszcza. Napewno te kieliszki, nie służą do powolnego delektowania się. Odpowiedz Link
korsarz3 Re: Lodowe kieliszki 02.02.06, 15:51 Poza tym im dłużej czekasz, to liczba procentów spada a przybywa płynu ;) Odpowiedz Link
hubar Re: Lodowe kieliszki 11.08.06, 21:06 Nie przesadzajmy, nie jest to az tak duzy uszcerbek ;-) Odpowiedz Link
framberg Re: Lodowe kieliszki 21.02.06, 00:48 Pani Beata Tyszkiewicz proponowala kiedyś coś podobnego: - do miski włożyć szczelną torebkę foliową - napełnić wodą - włożyć butelkę wódki oplecioną cienką gałązką z kwiatami (szyjkę oprzeć o brzeg miski tak by wódka leżała ukosem a koniec szyjki sterczał ponad wodę) - zamrozić w lodówce Później wyjąć, zdjąć folię (jeśli nie odchodzi to polać ciepłą wodą z kranu lub czajnika). Można zawieźć na imprezę - roztopi sie po trzech - czterech godzinach. Wygląda rewelacyjnie a wódeczka ciągle schłodzona. Zawoziłem tak nawet na ognisko. Sensacja ;-) Odpowiedz Link
framberg Re: Lodowe kieliszki 23.02.06, 02:55 Bez problemu się nalewa. Całość nie jest przecież taka wielka. Większym problemem jest, jeśli serwujemy tak zamrożony alkohol w domu. Lód się topi i rozlewa. Postawić to w talerzu - nieelegancko, niknie efekt. Ja stawiałem na metalowej tacy z dość wysokim rantem. Na szczęście taką miałem. Za to w plenerach efekt świetny a kłopotów żadnych. Odpowiedz Link