Dodaj do ulubionych

Obiad staropolski

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 13:33
Co byscie podali na obiad staropolski jesli dania mialby byc dosc proste i tanie? Chodzi o pelen zestaw: zimna lub ciepla przystawka, zupa, danie glowne i deser.
Pierogi, bigos, barszcz czerwony i ukrainski, zurek, schab i karkowke oraz makowce i szarlotki juz mam, potrzeba czegos innego.
Obserwuj wątek
    • Gość: robo Re: Obiad staropolski IP: *.rzeszow.mm.pl 16.04.14, 14:29
      Puknij się w czółko. Jeżeli trzeba wytłumaczyć "dlaczego"., to ja bardzo chętnie.
      • Gość: malina Re: Obiad staropolski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 15:09
        Co to za cham???! On tu zawsze urzeduje czy tylko wpadl na goscinne wystepy?
        • aqua48 Re: Obiad staropolski 16.04.14, 15:38
          -Chłodnik litewski, zrazy z kaszą gryczaną i sosem borowikowym, kapusta kiszona.
          -Zupa grzybowa, pieczony bażant, kiszone ogórki, piernik
          -Flaki, karp smażony, chrzan, grzyby marynowane.
          • Gość: malina Re: Obiad staropolski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 16:50
            Fajne, chociaz na bazanta mnie nie stac.
            • Gość: x nic nie straciłaś, bażant jest chudy i do d..... IP: *.unitymediagroup.de 17.04.14, 00:38
              Nawet owijanie słoniną nie pomoże. Małe toto jakieś ;)
    • momas Re: Obiad staropolski 16.04.14, 16:38
      Tradycjne:

Bez przystawki

zupa grzybowa, karp w szarym sosie, kisiel żurawinowy.
      czernika, kaczka z pyzami na parze, czerwona kapusta, racuchy

co do prawdziwej staropolskiej - szlachecka, mieszczńska, włościańska, gospodarska?
      • momas Re: Obiad staropolski 16.04.14, 16:38
        czernina, miało byc.
    • Gość: x kuchnia staropolska to kuchnia chłopska i dworska IP: *.unitymediagroup.de 16.04.14, 16:42
      Zdrowsza była chłopska, ale smaczniejsza ta ze dworu ;)
      • Gość: malina Re: kuchnia staropolska to kuchnia chłopska i dwo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 16:59
        Ja tam nie wiem czy kasza z okrasa i kwasnym mlekiem przez pol roku to byla "zdrowsza kuchnia", choc oczywiscie kasza jest zdrowa. Chlopi cierpieli na notoryczny niedobor bialka. Warzyli zupe z maki (zurek, barszcz bialy), nie z wyboru, tylko z glodu.

Zima i wiosna warzywa i owoce tez stanowily rarytas, wiec poza kiszonkami i korzeniowymi - bylo cienko.

Dwor mial zasoby finansowe, miejsce i warunki by robic zapasy i je przechowywac. Chlopi na przednowku bardzo czesto, wrecz regularnie, cierpieli glod.
        • Gość: x zgadzam się całkowicie z Tobą, ale IP: *.unitymediagroup.de 17.04.14, 00:33
          nie wypowiedziałem się o warunkach życia lecz o potrawach, które przetrwały do dzisiaj. Jasne, że gdybym miał żyć w tamtych czasach, to wolałbym być szlachcicem, który ma możliwość wyboru i decyduje się na polewkę z ziemniakami.
          Przy okazji, gdy w Ameryce walczono o zniesienie niewolnictwa, to w Polsce uczynił to wcześniej jednym dekretem car Rosji.
    • Gość: mam_monka Re: Obiad staropolski IP: *.play-internet.pl 16.04.14, 17:34

Nie wiem czy znasz tę pozycję : lubimyczytac.pl/ksiazka/95889/w-staropolskiej-kuchni-i-przy-polskim-stole
      Polecam serdecznie.
    • budzik11 Re: Obiad staropolski 16.04.14, 23:02
      Mylisz chyba to, co nazywa się polską kuchnią tradycyjną z kuchnią staropolską. Poczytaj sobie: kuchniastaropolska.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1 , szczególnie drugą stronę. Jest tam i sporo o kuchni staropolskiej jako takiej, i o konkretnych potrawach. Przy czym "proste i tanie" w kuchni staropolskiej to raczej niemożliwe.
      • Gość: malina Re: Obiad staropolski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.14, 19:26
        Swietny blog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka