charl75 04.10.04, 21:23 Poszukuje jakiegos fajnego przepisu na jabłko zapiekane w ciescie. Najlepiej zeby robil wrazenie, poniewaz chce udowodnic mojej tesciowej, ze cos jednak potrafie:))))) Bede wdzieczna za kazda podpowiedz. Pozdrawiam, charl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: jabłko w cieście 04.10.04, 21:53 Najpierw zrób ciasto kruche w/g przepisu jaki jest tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11457581&a=11468491 Ciasto włóż do lodówki i przygotuj jabłka.Wybierz gatunek nie twardy,taki który dobrze sie rozgotowuje np.koksę pomarańczową lub antonówkę.Jabłka obierz i wydrąż gniazdo nasienne ale tak żeby nie zrobić otworu na wylot-najlepiej zacząć wydrążanie nie od strony z ogonkiem tylko od tej drugiej :)Dołek możesz wypełnić np.konfiturami wiśniowymi zmieszanymi z rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub laskowymi.Włącz piekarnik na 200 stopni.Teraz rozwałkuj ciasto na grubość ok.1/2-3/4 cm i wytnij z niego kwadraty na tyle duże żeby jabłko dało się owinąć szczelnie wokół.Jabłko połóż na środku takiego kwadratu i złóż rogi kwadratu do środka tworząc kopertę(patrząc z góry)Ostrożnie sklej brzegi 'koperty' i połóż paczuszkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz ok.15-20 minut albo dotąd aż ciasto się dobrze zarumieni.Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i najlepiej podawaj jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
charl75 Re: jabłko w cieście 04.10.04, 22:16 Dzieki wielkie, mam nadzieje, ze uda mi sie wstrzelic czasowo i zrobic te jablkuszka smakowite, co przy malej dzidzi bywa czasem trudne. Ale brzmi smakowicie, wyprobuje na pewno:) dzieki charl Odpowiedz Link Zgłoś