Dodaj do ulubionych

Fasolka szparagowa na zimę.

31.08.20, 14:38
No to jak jest naprawdę z tą fasolką? Mam trochę żółtej, młodziutkiej, pysznej i chciałabym ją zachować na zimę w słoikach. Szukam przepisu ale okazuje się, że ile kucharek/kucharzy tyle sposobów :) a mnie chodzi o ten jeden jedyny, sprawdzony. Obrać, blanszować, poukładać pionowo(?) w słoikach to jasne, wszyscy tak robią ale co z zalewą? Jedni dają na 2,5 litra wody 10 łyżeczek soli i 10 łyżeczek cukru a drudzy na 1 litr wody płaska łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru. jedni w ogóle nie dodają octu a inni nawet pół szklanki na 2 litry wody. Jedni pasteryzują tylko raz przez 15 minut i koniec, drudzy przez dwa kolejne dni po całej godzinie. Octu na pewno nie dodam bo nie lubię ale co z tym cukrem i solą, ile tego naprawdę potrzeba? jak długo pasteryzować? Doradźcie, proszę.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka