• mal-la Podstawowe ciasto na pizze 27.05.09, 13:11
      Składniki:
      • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g)
      • 150 ml ciepłej wody
      • 300 g mąki
      • 1 łyżeczka soli

      Przygotowanie ciasta:
      Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na
      10 minut do wyrośnięcia.
      Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę
      wody.
      Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z
      którego uformować kulę.
      Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i
      odstawić do wyrośnięcia.
      Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty.
      Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło
      rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą.
      Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło.
      Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić
      ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło.

    • mal-la Pizza "Cztery pory roku" 30.05.09, 17:57
      Składniki:
      ciasto:

      50 dag mąki
      3dag drożdży
      szklanka wody
      łyżka oliwy
      tłuszcz do formy, sól
      Wierzch:

      szklanka przecieru pomidorowego 15 dag szynki 20 dag pieczarek
      4 karczochy z puszki
      2 łyżki oliwy
      20 dag sera mozzarella oregano, sól

      Sposób przygotowania:
      Mąkę i drożdże wymieszaj z letnią wodą następnie dodaj łyżkę oliwy -
      wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Wysmaruj formę tłuszczem,
      po czym wyłóż ją ciastem. Karczochy odsącz, pokrój na grube plastry
      i polej oliwą. Oczyszczone, umyte i pokrojone pieczarki uduś. Ciasto
      posmaruj przecierem pomidorowym. Pizzę podziel na cztery części. Na
      jednej z nich ułóż pieczarki, na drugiej plasterki szynki, na
      trzeciej - karczochy, czwartą pozostaw posmarowaną jedynie
      przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż ser pokrojony na cienkie
      plasterki. Pizzę posyp oregano i piecz w średnio nagrzanym
      piekarniku mniej więcej przez 30 minut.

    • mal-la Pizza neapolitańska 30.05.09, 17:58
      Składniki:
      Ciasto:

      30-35 dag mąki
      1,5 dag drożdży
      około pół szklanki wody
      2 łyżki oleju
      tłuszcz do formy, sól
      Wierzch:

      50 dag pomidorów
      mała puszka koreczków anchois
      5 łyżek oleju
      kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek
      15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego
      oregano, majeranek
      pieprz, sól

      Sposób przygotowania:
      Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto
      drożdżowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko
      zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż
      nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28
      cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto
      posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz
      odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia.
      Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz
      pieprzem, odparuj sok i przestudź. Ciasto ponownie posmaruj olejem,
      ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois.
      Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania -
      wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym
      dodaj resztę oleju. Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25
      minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort.
    • mal-la Pizza z mozzarellą 30.05.09, 17:59
      Składniki na 6 porcji:

      300 g mąki
      20 g drożdży
      1/8 l letniej wody
      pół łyżeczki soli
      łyżka miękkiego masła
      500 g pomidorów
      100 g cienkich plasterków salami
      200 g mozzarelli
      suszone oregano
      bazylia i rozmaryn
      2 łyżki oleju

      Sposób przygotowania:
      Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże,
      trochę wody i delikatnie wymieszaj rozczyn z niewielką ilością mąki.
      Następnie odstaw do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Wyrób
      ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i
      masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniataj przez 10 minut,
      po czym ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na pół
      godziny. Z ciasta formuj okrągłe placki o grubszych brzegach i
      układaj je na blasze. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Sparz
      pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cząstki
      pomidorów rozłóż razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie
      pizze posyp ziołami, skrop olejem i pozostaw na 15 minut do
      wyrośnięcia, a potem piecz około 25 minut w gorącym piekarniku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka