mal-la Podstawowe ciasto na pizze 27.05.09, 13:11 Składniki: • 15 g świeżych drożdży lub 1 torebka suszonych drożdży (7g) • 150 ml ciepłej wody • 300 g mąki • 1 łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Drożdże zalać połową ciepłej wody, dokładnie wmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie mąkę wymieszać z solą i dodać do niej drożdże oraz resztę wody. Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie, elastyczne ciasto z którego uformować kulę. Kulę tą rozwałkować na cienki placek, który przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać ok. 1 minuty. Z ciasta znów uformować kulę, którą rozpłaszczyć formując koło rozciągając ciasto na grubość nas satysfakcjonującą. Zlepić brzegi aby nadzienie nam nie wyciekło. Ułożyć ciasto na okrągłej blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić ciasto na 10 minut aby trochę odpoczęło. Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Podstawowe ciasto na pizze 20.11.15, 14:17 Dzięki za wszystkie przepisy! bardzo mi się przydadzą... a eksperymentowaliście z różnymi rodzajami mąki? np. z amarantusa? ffstore.pl/pl/p/Maka-z-amarantusa-200g/626 Odpowiedz Link
mal-la Pizza "Cztery pory roku" 30.05.09, 17:57 Składniki: ciasto: 50 dag mąki 3dag drożdży szklanka wody łyżka oliwy tłuszcz do formy, sól Wierzch: szklanka przecieru pomidorowego 15 dag szynki 20 dag pieczarek 4 karczochy z puszki 2 łyżki oliwy 20 dag sera mozzarella oregano, sól Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże wymieszaj z letnią wodą następnie dodaj łyżkę oliwy - wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Wysmaruj formę tłuszczem, po czym wyłóż ją ciastem. Karczochy odsącz, pokrój na grube plastry i polej oliwą. Oczyszczone, umyte i pokrojone pieczarki uduś. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Pizzę podziel na cztery części. Na jednej z nich ułóż pieczarki, na drugiej plasterki szynki, na trzeciej - karczochy, czwartą pozostaw posmarowaną jedynie przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż ser pokrojony na cienkie plasterki. Pizzę posyp oregano i piecz w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 30 minut. Odpowiedz Link
mal-la Pizza neapolitańska 30.05.09, 17:58 Składniki: Ciasto: 30-35 dag mąki 1,5 dag drożdży około pół szklanki wody 2 łyżki oleju tłuszcz do formy, sól Wierzch: 50 dag pomidorów mała puszka koreczków anchois 5 łyżek oleju kilkanaście zielonych lub czarnych oliwek 15 dag żółtego sera cheddar lub podlaskiego oregano, majeranek pieprz, sól Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrób dość twarde i bardzo elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Następnie lekko zagnieć, wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyłóż nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy (o średnicy 26-28 cm), formując dookoła niezbyt wysoki brzeg. Następnie ciasto posmaruj olejem i na całej powierzchni ponakłuwaj widelcem. Teraz odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia. Pomidory sparz, obierz ze skórki, uduś w oleju, potem posól, oprósz pieprzem, odparuj sok i przestudź. Ciasto ponownie posmaruj olejem, ułóż na nim duszone pomidory oraz rozdrobnione koreczki anchois. Możesz je teraz przybrać oliwkami i plasterkami lub wedle uznania - wiórkami sera. Całość oprósz solą i innymi przyprawami, po czym dodaj resztę oleju. Pizzę wstaw do gorącego piekarnika na 20-25 minut. Podawaj na gorąco, pokrojoną jak tort. Odpowiedz Link
mal-la Pizza z mozzarellą 30.05.09, 17:59 Składniki na 6 porcji: 300 g mąki 20 g drożdży 1/8 l letniej wody pół łyżeczki soli łyżka miękkiego masła 500 g pomidorów 100 g cienkich plasterków salami 200 g mozzarelli suszone oregano bazylia i rozmaryn 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie, dodaj pokruszone drożdże, trochę wody i delikatnie wymieszaj rozczyn z niewielką ilością mąki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Wyrób ciasto drożdżowe, dodając do mąki z rozczynem pozostałą wodę, sól i masło. Gładkie, odstające od ręki ciasto zagniataj przez 10 minut, po czym ponownie odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na pół godziny. Z ciasta formuj okrągłe placki o grubszych brzegach i układaj je na blasze. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Sparz pomidory, obierz je ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Cząstki pomidorów rozłóż razem z plasterkami salami na plackach. Wszystkie pizze posyp ziołami, skrop olejem i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia, a potem piecz około 25 minut w gorącym piekarniku. Odpowiedz Link
ismaeljw Re: Pizze 05.11.20, 15:32 Świetne takiego przepisu właśnie szukałem. Używał ktoś z was może Tekst linku takiego noża do dzielenia ciasta. Zastanawiam się czy kupić. Nie jest jakoś specjalnie drogi ale wolę znać opinię. Odpowiedz Link
pati02 Re: Pizze 09.06.21, 10:14 ostatnio potwornie zasmakowała mi pizza z owocami morza i sosem koperkowym Odpowiedz Link