Dodaj do ulubionych

Pyszna czernina!

21.07.06, 04:54
"Czernina"

Składniki:
4 l wody,
szklanka krwi z kaczki,
podroby z kaczki,
15 dkg suszu owocowego,
włoszczyzna,
1,5 łyżki mąki,
ziemniaki,
ziele angielskie, listek laurowy,
ocet, cukier, sól do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi
kaczymi podrobami i suszem owocowym ugotować do miękkości, dodać przyprawy.
Wyjąć kacze mięso, uzupełnić wodę która się wygotowała, mąkę wymieszać z
kaczą krwią, dodać do zupy, ostrożnie zagotować, aby się nie zwarzyła,
doprawić octem , cukrem i solą do smaku. Zupę przecedzić, podawać z kluskami
kładzionymi lub z ziemniakami, i wszystkimi składnikami zupy.
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka