Dodaj do ulubionych

Jak przechowac szynki wedzone?

IP: *.pl 07.12.06, 20:44
Jutro niose do wedzarni szynki, mam pytanie doswiadczonych osó, jak je
przechować do świąt aby sie nie zepsuły?W lodówce czy na balkonie ???? Prosze
o porade.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Jak przechowac szynki wedzone? 07.12.06, 20:50
      Na balkonie ptactwo Ci zeżre a lodówka to raczej mała - podwieś w jakimś miejscu
      w kuchni na haku z sufitu na przykład.Wiem, że mozesz nie mieć - niech Twój
      weźmie wiertarkę i wykona.)))
      • Gość: Kinga Re: Jak przechowac szynki wedzone? IP: *.pl 07.12.06, 20:55
        A nie zepsuje sie ? przeciez w kuchni jest ciepło???. Jestem poczatkujaca gospodyni?
        • ba_nita Re: Jak przechowac szynki wedzone? 07.12.06, 21:01
          W kuchni (jeśli masz wpływ na temperaturę) lepiej mieć chłodniej niż w innych
          pomieszczeniach. Ona jeszcze wyschnie - bedzie lepsza tylko trzeba pamiętać aby
          po wędzeniu była chłodna.I od czasu do czasu ją troszkę wytrzeć szmatką.
    • mmk9 Re: Jak przechowac szynki wedzone? 07.12.06, 20:57
      Ba, porządnie czyli na zimno uwędzona szynka mogla kiedyś wytrzymać w zwyklej
      spiżarni kilka miesięcy, do następnego swiniobicia. A jaka pyszna była. Zależy
      co potrafi wedzarnia.
      • ba_nita Re: Fakt.n/t 07.12.06, 21:02

• dariamax Re: Fakt.n/t 07.12.06, 21:48
          Ale wisiała w chłodnej , suchej i przewiewnej spiżarni, albo leżała zakopana w
          koszu z suchym żytem. No i najważniejsze nie była sparzona goraca wodą, co
          teraz wędzarnie często praktykują.
          • jacek1f a i tak zawsze podłóż pod wiszącą cuś. n/t 07.12.06, 21:53
          • dariamax Re: zapomniałam dodać 07.12.06, 21:58
            Ja wędzone szynki przetrzymuję w nieogrzewanym garażu w którym nie trzymamy
            samochodu. Rekordowo wisiała 4 miesiace ale za bardzo zeschła sie i nawet
            długie gotowanie nie pomogło.
            • Gość: gosc Re: zapomniałam dodać IP: *.pl 08.12.06, 08:28
              A w lodówce to nie mozna przechować???
              • Gość: dorusia Re: zapomniałam dodać IP: *.as.kn.pl 08.12.06, 08:58
                a ja mroze
              • Gość: gussia49 Re: zapomniałam dodać IP: *.dialog.net.pl 08.12.06, 09:02
                W lodówce nie bo może podpleśnieć. W lodówce jest wilgoć i brak przewiewu, to
                nie są warunki do przechowywania wędzonek( nie tylko zresztą). Spróbowałabym na
                balkonie , ale nie w folii tylko przykryć jakąś bawełniana szmatką, w jakims
                koszu i powinni byś dobrze.
    • em_es zamrozić można 08.12.06, 10:17
      zawsze tak robię, zostawiam tylko tyle ile zjemy w niedługim czasie, a resztę
      wędzonek mrożę wkrótce po uwędzeniu, ważne tylko, żeby potem rozmrażać powoli,
      np. przez noc w lodówce, a jak coś wymaga gotowania (albo takie właśnie lubimy)
      to gotować po rozmrożeniu, nie przed
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka