wyrodna_matka_huberta 07.02.07, 11:48 Dostałam od teścia właśnie polędwicę z sarny. Muszę coś smakowitego wymyślić, co by nie sprofanować wykwintnego mięsa. Jakiś pomysły?? help, hilfe, pamoszczi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gandzia4 Re: polędwica z sarny - help 07.02.07, 13:41 Moja nowa książka na temat sarniny pisze tak: " Sarninę dzieli się tak jak baraninę. Najlepsza częścia jest comber. tyle ćwiartki nadaja się na pieczeń, a z pozostałych robi się potrawki, gulasze i pasztety. Mięsa z młodej sarny, jak również mięsa przeznaczonego na pieczeń można nie bejcować. Musi ono jednak kruszeć kilka dni. Mięso starszych sztuk powinno być jednak zamarynowane w białym lub czerwonym winie z korzeniami i ziołami. Najlepsze zioła do sarniny to rozmaryn, tymianek, majeranek." Niestety przepisów na sarnią polędwicę nie podają, jedynie na comber, łopatkę i wątróbkę. Stara książka podaje taki przepis: Filety z sarny 70-80 dkg polędwicy, 6 dkg tłuszczu, pieprz, sól, 2 dkg mąki ZAPRAWA Z WARZYW: 5 dkg marchwi, 5 dkg selera, 5 dkg pietruszki, 5 dkg cebuli, 1 łyżka oleju, 1 łyżka octu (3%), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, 1 liść laurowy, 1 dkg cukru Polędwicę opłukac obrac z powięzi, skropic octem. Warzywa umyć, obrać, opłukac i poszatkować w cienkie plasterki, dodac olej, cukier, zmiażdżone przyprawy i ugniatac ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok. Przygotowane mięsonatrzeć i obłożyć warzywami w dopasowaej wielkościa misce. wynieść do chłodnego miejsca na 1-2 dni, przykryć. Przed przyrządzaniem polędwicy usunąć warzywa i przyprawy, pokrajać skosnie w poprzek włókien na 8 plastrów, które pobić tłuczkiem po przekroju. Uformowac owalne filety grubości około 1,5 cm, oprószyć maką. Rozgrzać tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu usmażyć filety na ciemnozłoty kolor. Filety nie powinny być bardzo krwiste i równocześnie nie mogą być zanadto wysmażone, gdyż będa twarde. Pod koniec smażenia wlać do zrumienionego tłuszczu 1-2 łyżki wody i zagotować. Filety ułożyc na podłużnym półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami oraz brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem itp. albo z borówkami i chrzanem. Tyle znalazłam;) Odpowiedz Link Zgłoś
wyrodna_matka_huberta Re: polędwica z sarny - help 07.02.07, 15:12 dziękuję bardzo, skorzystam przy drugiej części, która zamroziłam. dzis zrobię to: knieja.pl/przepis.php?k=5&id=122 co prawda z jelenia, ale polujący teśc twierdzi, że można traktować na równi Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 woda wazne 07.02.07, 22:10 mam wujka ktory poluje zwykle dziczyzne on przywozi, bo u nas w rodzinie to raczej niezbyt czeste miecho, jego zona ZAWSZE moczy ja dobe w mleku przed przyrzadzeniem, bo sarnina jest inaczej twarda jak podeszwa, to mleko ma byc po to zeby skruszalo miecho... Odpowiedz Link Zgłoś