syso 23.08.05, 11:49 Mam 7 kg pomidorow i zastanawiam sie czy robic je w TM czy tradycyjnie? W przepisie z ksiazki nie kaza pasteryzowac, ale nie wiem, czy to dobry pomysl. Czy robiliscie bez pasteryzacji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqka Podbijam 31.08.05, 15:43 bo też będę robiła przecier i mam obawy czy wytrzyma parę miesięcy. Dżemom nic nigdy się nie stało, mimo że robiłam bez cukru żelującego, ze zwykłym. Ktoś coś wie? Odpowiedz Link
syso Re: Podbijam 31.08.05, 23:27 Ja na razie zrobilam - za rada kilku osob, ktore robily bez pasteryzacji i spokojnie im przecier przetrwal zime W kazdym razie przecier po parunastu dniach nie jest ani skwasnialy ani zepsuty i mam nadzieje, ze tak zostanie, bo to ulatwia prace znakomicie. Odpowiedz Link
matoiju Re: Podbijam 09.09.05, 12:42 Witam, jestem nową uczestniczą forum ale właścicielką TM od kilku ładnych lat, jednak nigdy w pełni nie wykorzystywałam jego zalet, może dzieki Wam na nowo odkryję mój skarb. Ale...przecier pomidorowy robię! Wychodzi rewelacjyny, i jeszcze nigdy go nie pasteryzowałam po prostu gorący rozlewam do słoiczków odwracam je i już gotowe. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
mkwadrat1 Re: Podbijam 09.09.05, 14:06 Ja też robiłam bez pasteryzacji i wszystko jest ok. Odpowiedz Link
zorro4 Re: Podbijam 09.09.05, 15:52 Witam.Właśnie od niedawna posiadam Thermomix i dopiero poznaję tajniki jego przydatności w kuchni.Właśnie miałam eksperymentować w robieniu przecieru.Ale czy ktoś może mnie wyręczyć i podać sprawdzony sposób?Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam.Etka. Odpowiedz Link
syso Re: Podbijam 11.09.05, 23:26 Ja po prostu wpycham ile sie da pomidorow do dzbana, miksuje, ale nie za mocno, zeby pestki sie za bardzo nie zmiksowaly, a potem podgrzewam okolo 10 minut albo i mniej. Potem na sito, przecieram taka drewniana palka. Czysty przecier sole (lyzka/lyzeczka, odrobina cukru - lyzeczka), pakuje to do wyprazonych w piekarniku sloiczkow, zakrecam i do gory nogami do wystygniecia Robi sie naprawde blyskawicznie. Mialam tylko obawy czy wytrzyma bez pasteryzacji, ale wszyscy moowia, ze spokojnie POWODZENIA!! Odpowiedz Link
atunia Re: Podbijam 12.09.05, 08:50 Ja tak rzucę sposobem stosowanym przez moją Teściową. Wprawdzie robi przecier ręcznie, ale patent jest ogólnorozwojowy . Otóż do każdego słoiczka daje ząbek obranego czosnku (własnej "produkcji", nie wiem, czy chiński się nada). Czosnek też pewnie pomaga w zachowaniu świeżości soku, a ponadto nadaje specyficznego posmaku (oczywiście trzeba taki posmak lubić, mi do krwawej mary pasuje bardzo-bardzo). Z tego co pamiętam, to jeszcze kiedyś kapała oliwą na wierzch soku (ale pasteryzowanego tradycyjnie, przy odwracaniu to nie wiem, czy wyjdzie). Oliwa rozlewała się na powierzchni i nie dopuszczała powietrza. Pozdrawiam Atunia Odpowiedz Link
zorro4 Re: Podbijam 12.09.05, 15:42 Zrobiłam wg zaleceń, tylko wyciągnęłam pestki, bo potem łatwiej przecierać.Faktycznie poszło szybko!Też mam obawy co do zaniechania pasteryzacji, ale jak się nie spróbuje, to się nie wie.Dziękuję i pozdrawiam. Etka. Odpowiedz Link