Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

23.08.05, 11:49
Mam 7 kg pomidorow i zastanawiam sie czy robic je w TM czy tradycyjnie? W
przepisie z ksiazki nie kaza pasteryzowac, ale nie wiem, czy to dobry pomysl.
Czy robiliscie bez pasteryzacji?
Obserwuj wątek
    • sqka Podbijam 31.08.05, 15:43
      bo też będę robiła przecier i mam obawy czy wytrzyma parę miesięcy.
      Dżemom nic nigdy się nie stało, mimo że robiłam bez cukru żelującego, ze
      zwykłym.
      Ktoś coś wie?
      • syso Re: Podbijam 31.08.05, 23:27
        Ja na razie zrobilam - za rada kilku osob, ktore robily bez pasteryzacji i
        spokojnie im przecier przetrwal zime smile W kazdym razie przecier po parunastu
        dniach nie jest ani skwasnialy ani zepsuty i mam nadzieje, ze tak zostanie, bo
        to ulatwia prace znakomicie.smile
        • matoiju Re: Podbijam 09.09.05, 12:42
          Witam,
          jestem nową uczestniczą forum ale właścicielką TM od kilku ładnych lat, jednak
          nigdy w pełni nie wykorzystywałam jego zalet, może dzieki Wam na nowo odkryję
          mój skarb.
          Ale...przecier pomidorowy robię! Wychodzi rewelacjyny, i jeszcze nigdy go nie
          pasteryzowałam po prostu gorący rozlewam do słoiczków odwracam je i już gotowe.

          Pozdrawiam
          Dorota
          • mkwadrat1 Re: Podbijam 09.09.05, 14:06
            Ja też robiłam bez pasteryzacji i wszystko jest ok.
          • zorro4 Re: Podbijam 09.09.05, 15:52
            Witam.Właśnie od niedawna posiadam Thermomix i dopiero poznaję tajniki jego
            przydatności w kuchni.Właśnie miałam eksperymentować w robieniu przecieru.Ale
            czy ktoś może mnie wyręczyć i podać sprawdzony sposób?Będę bardzo wdzięczna.
            Pozdrawiam.Etka.
            • syso Re: Podbijam 11.09.05, 23:26
              Ja po prostu wpycham ile sie da pomidorow do dzbana, miksuje, ale nie za mocno,
              zeby pestki sie za bardzo nie zmiksowaly, a potem podgrzewam okolo 10 minut albo
              i mniej. Potem na sito, przecieram taka drewniana palka. Czysty przecier sole
              (lyzka/lyzeczka, odrobina cukru - lyzeczka), pakuje to do wyprazonych w
              piekarniku sloiczkow, zakrecam i do gory nogami do wystygniecia smile Robi sie
              naprawde blyskawicznie. Mialam tylko obawy czy wytrzyma bez pasteryzacji, ale
              wszyscy moowia, ze spokojnie smile POWODZENIA!!
              • atunia Re: Podbijam 12.09.05, 08:50
                Ja tak rzucę sposobem stosowanym przez moją Teściową. Wprawdzie robi przecier
                ręcznie, ale patent jest ogólnorozwojowy smile. Otóż do każdego słoiczka daje ząbek
                obranego czosnku (własnej "produkcji", nie wiem, czy chiński się nada). Czosnek
                też pewnie pomaga w zachowaniu świeżości soku, a ponadto nadaje specyficznego
                posmaku (oczywiście trzeba taki posmak lubić, mi do krwawej mary pasuje
                bardzo-bardzo). Z tego co pamiętam, to jeszcze kiedyś kapała oliwą na wierzch
                soku (ale pasteryzowanego tradycyjnie, przy odwracaniu to nie wiem, czy
                wyjdzie). Oliwa rozlewała się na powierzchni i nie dopuszczała powietrza.

                Pozdrawiam
                Atunia
              • zorro4 Re: Podbijam 12.09.05, 15:42
                Zrobiłam wg zaleceń, tylko wyciągnęłam pestki, bo potem łatwiej
                przecierać.Faktycznie poszło szybko!Też mam obawy co do zaniechania
                pasteryzacji, ale jak się nie spróbuje, to się nie wie.Dziękuję i pozdrawiam.
                Etka.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka