Gość: Ada IP: *.chello.pl 10.07.03, 16:42 Robicie w domu lody? Z czego - z mleka czy ze śmietany? Udają się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: Jak samodzielnie zrobić lody ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 19:16 Gość portalu: Ada napisał(a): > Robicie w domu lody? Z czego - z mleka czy ze śmietany? Udają się? Raz robiłam- mixowane truskawki + syrop z cukru i wody + mleko- do zamrazary, co jakis czas mieszac- wyszły b. dobre Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: Jak samodzielnie zrobić lody ? 11.07.03, 08:10 Ja robie bardzo kaloryczne, ale rodzina je uwielbia. Śmietane kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokruszone bezy oraz starta czekoladę. Można dołożyć bakalie. Zamrażam ok. 3 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: Jak samodzielnie zrobić lody ? 11.07.03, 08:22 he he he he he, moje Panie.... no, co Wy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Jak samodzielnie zrobić lody ? IP: 217.11.133.* 11.07.03, 11:10 Lodów w domu nie robię, ale pamiętam, jak w okresie "przejściowych niedoborów rynkowych" robiła je moja mama. 1. najpierw uciera się kogiel-mogiel z żółtek i cukru (do białości) 2. Wlewa się go powoli na gotującą się (słodką, oczywiście!) śmietankę 3. Podgrzewa na parze intensywnie mieszając 4. Gdy ostygnie, wkłada się do zamrażalnika i co kilka minut należy mieszać tę tężejącą masę. Po kilku godzinach gotowe. I to są lody śmietankowe, przed zamrożeniem można dodać albo bardzo mocną kawę, albo rozpuszczoną czekoladę, albo jeszcze coś innego do smaku. Jak widzisz, jest to kłopotliwe i czasochłonne. Podobno Ludzkość wymyśliła "maszynkę do lodów" czyli mieszadełko pracujące przez cały czas zamrażania, jak się czegoś takiego nie ma, trzeba odwalać rzemiosło. Uważam że skoro mieszkam po sąsiedzku z Zieloną Budką, to robienie lodów w domu jest niepotrzebną martyrologią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Jak samodzielnie zrobić lody ? IP: *.dialup.tiscali.it 11.07.03, 16:30 Wiesz jak wygladaja esencje uzywane do produkcji lodow? Takie duze kilkulitrowe butle. Masz tak wszystko to, co chcesz. Widzialam, to wiem. Przynajmniej we Wloszech. Kilka smakow robia jak nalezy, a reszte z esencji. Im wiecej smakow w lodziarni, tym wieksze prawdopodobienstwo uzywania esencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mig śmietanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.03, 00:31 fotm.rotten.com/fotm/limberoni.html Odpowiedz Link Zgłoś