Dodaj do ulubionych

Fondue serowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 13:44
Jescze nie probowalam sama,ale słyszalam bardzo pozytywną opinię.Koleżanka mi
wczoraj poleciła,więc dzisiaj zrobię małą kolacyjkę dla znajomych:)
Obserwuj wątek
      • giezik Re: Fondue serowe 05.02.05, 19:55
        niestety musisz eksperymentowac i szukac odpowiednich serów. A i tak wiekszosc polskich wyjdzie glutowata - nie rozpusci sie rownomiernie (ale smaczna).
        Lepszym rozwiazaniem moze byc zrobienie z kilku rodzajów brie
      • mysiulek08 Re: Fondue serowe 05.02.05, 23:20
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19094391
        wprawdzie nie sa to sery krajowe, ale bardzo podobna jakosc.Inne kosztuja
        majatek, wiec oduszczam. wazne bys kilka gatunkow serow, np gouda, ementaler,
        zamojski, morski,(salami raczej nie) starla na grubych oczkach tarki. Powoli na
        malym ogniu rozpuszczaj sery w garnku zanim powedruja do tygielka fondue. Jesli
        bedzie dobrze rozgrzane wino, lyzeczka maki ziemniaczanej i kieliszek wodki
        rozpuszcza sie raczej na pewno. Jeszcze w kraju zbrylalo mi sie gdy dorzucalam
        rokpola i brie. Z samych zoltych raczej nie powinny zrobic sie kluchy.

        *******************************
        www.polcom.cl/patagonia
        volvina.blog.onet.pl
        smakosze.blox.pl
      • true_blue Re: Fondue serowe 29.03.05, 16:39
        Mozesz robic fondue bezalkoholowe, tylko, ze rola alkoholu to miedzyinnymi
        rownomierne rozpuszczanie serow (laczenie roznych serow ze soba). Polskie sery
        maja to do siebie, ze sie rozwarstwiaja, dlatego trzeba probowac roznych serow i
        trudno jakies polecic. Ja osobiscie polecam duzo pieprzu na koniec oraz
        wysmarowanie garnka zabkiem czosnku. Sery polecam oryginalne szwajcarskie.
        Pozdr.
      • kikkera Sietczko, niestety :((( 29.03.05, 19:16
        Tak jak wcześniej napisała True Blue, bez alkoholu fondue serowe po prostu się
        nie uda. Do fondue dodajesz wytrawne białe wino, które po pewnym czasie
        wyparowuje pozostawiając bardzo przyjemny niealkoholowy smak. A poza tym
        roztopiony ser czy to w postaci fondue czy też raclette powinno popijać się
        alkoholem w celach zdrowotnych... w przeciwnym wypadku czeka Cię ciężki ból
        brzucha.
        Może skoro nie lubisz alkoholu, to zrób fondue mięsne (w oliwie - burgundzkie,
        lub w bulione - chińskie), lub rybno-krewetkowe? Wszystkie bardzo smakowite i
        równie zabawne, co fondue serowe :)
        Pozdrawiam
          • eliszka25 Re: Sietczko, niestety :((( 19.08.05, 21:08
            szwajcarzy zamiast alkoholu polecaja suessmost, czyli taki ich sok jablkowy,
            tylko gazowany. wiec spokojnie mozesz zastopic wino sokiem, a kirsz wcale nie
            jest konieczny. no i goraca herbata w duzych ilosciach niezbedna dla lepszego
            trawienia.
                • Gość: siwa Re: Za szybko... IP: *.adsl.solnet.ch 20.08.05, 00:28
                  na szwajcarskiej stronie z przepisami na fondue znalazlam nawet takie, ktore
                  robi sie z maslanka i nie dodaje sie do niego ani kropli alkoholu, wiec pozwole
                  sobie nie zgodzic sie z przedmowczynia. poza tym, na opakowaniach gotowych
                  mieszanek serow podawany jest przepis, w ktorym stoi jak byk, ze wino mozna
                  zastapic sokiem jablkowym, wiec jednak da sie bez alkoholu.

                  oczywiscie klasyczne fondue zawiera biale wino, najlepiej jablkowe i kieliszek
                  lub dwa wisniowki, ale to nie znaczy, ze inaczej nie mozna. a tak w ogole, to
                  przeciez ten ser sie gotuje i jak sie go je, to alkohol jest juz raczej
                  wyparowany, wiec z pewnoscia nikt sie nie upije, a mysle, ze smakuje lepiej niz
                  z samym sokiem.

                  ale zdanie mi wyszlo. mam nadzieje, ze za bardzo nie zaplatalam :-)
                      • Gość: kala Re: Dodatki do fondue IP: *.chello.pl 20.08.05, 11:05
                        Znalazłam u siebie kilka przepisów na fondue i sosy do mięsa,wrzucam,może ktoś
                        skorzysta:)


                        Alpejskie fondue serowe (Szwajcaria)


                        · 50 dag ziemniaków
                        · 25 dag pieczarek
                        · 25 dag małych pomidorów
                        · główka sałaty
                        · 4 dag kiełków fasoli
                        · 4 dag pestek słonecznika
                        · 12 dag szynki
                        · słoik mieszanych pikli
                        · 75 dag różnych gatunków pieczywa
                        · cebula
                        · ząbek czosnku
                        · 3 łyżki octu winnego
                        · sok z cytryny
                        · gałka muszkatołwa
                        · sól, pieprz
                        · pół łyżeczki musztardy
                        · 3 łyżki oleju
                        · 45 dag ementalera
                        · 45 dag sera Greyerzer
                        · 450 ml białego wina
                        · łyżka mąki ziemniaczanej
                        · 30 ml śliwowicy

                        Sposób wykonania :

                        Pomidory, pieczarki, sałatę, pokrojony chleb, zrumienione pestki słonecznika i
                        ugotowane ziemniaki wkładamy do miseczek.
                        Pikle, szynkę i kiełki układamy na talerzu.
                        Robimy sos winegret, mieszając posiekaną cebulę z octem, przyprawami, musztardą
                        i oliwą.
                        Polewamy sałatę.
                        Ser ścieramy na tarce o dużych otworach.
                        Czosnek obieramy, nacieramy wewnętrzne ścianki naczynia do fondue.
                        Wkładamy ser, wlewamy wino i trochę soku z cytryny, podgrzewamy, aż ser się
                        stopi.
                        Dodajemy mąkę rozprowadzoną alkoholem, gotujemy minutę i przyprawiamy.
                        Pieczywo, warzywa i szynkę nabijamy na szpadki, zanurzamy w serze, a następnie
                        w pestkach lub kiełkach.
                        Podajemy z sałatą.

                        Fondue burgundzkie


                        · 120 dag polędwicy wołowej
                        · 1,2 l oleju (np. z pestek winogron)
                        · 4 ząbki czosnku
                        · 1/2 łyżeczki rozmarynu
                        · 1/2 łyżeczki estragonu
                        · 3 ziarna ziela angielskiego
                        · 2 liście laurowe
                        · strączek ostrej papryki lub szczypta chili
                        · 50 ml brandy lub mocnej wódki
                        · 1 łyżka startej skórki cytrynowej
                        · 1 łyżeczka płynnego miodu
                        · zielenina do dekoracji
                        · sól, pieprz

                        Sposób wykonania :

                        Schłodzone w lodówce mięso (ale nie w zamrażalniku) pokrój w kostkę o boku
                        około 1 centymetra.
                        Włóż do miski.
                        Utrzyj marynatę z 0,2 l oleju, alkoholu, zmiażdżonego czosnku, rozmarynu i
                        estragonu, miodu i 1/2 łyżeczki soli.
                        Wsyp jeszcze skórkę cytrynową, wlej marynatę do mięsa i starannie wymieszaj.
                        Przykryj miskę folią aluminiową i wstaw na 12 - 18 godzin do lodówki.
                        Polędwica musi skruszeć.
                        Ułóż mięso na dużym półmisku.
                        Udekoruj gałązkami pietruszki lub świeżych ziół.
                        Do miseczek wlej sosy, a w niedużych salaterkach ułóż pikle (korniszony,
                        grzybki marynowane, konserwową paprykę) i świeże warzywa.
                        Rozgrzej w naczyniu do fondue 1 litr oleju, wsyp ziele angielskie, posiekany
                        dość grubo czosnek i całe liście laurowe.
                        Postaw rondel na palniku umieszczonym na stole (do fondue na oleju można używać
                        elektrycznych małych maszynek, ponieważ punkt wrzenia oleju jest wysoki), a
                        obok półmisek z mięsem i wszystkie dodatki.
                        Nie zapomnij o winie lub innych, odpowiednich do mięsa trunkach, kilku
                        gatunkach pieczywa i przyprawach.
                        Także sól i młynek z pieprzem są nieodzowne.

                        Fondue chińskie


                        · 2 litry rosołu z kury lub wołowiny
                        · 40 dag piersi indyka
                        · 40 dag polędwiczek wieprzowych
                        · 40 dag polędwicy wołowej
                        · 1 pęczek dymki
                        · 5 łyżek sosu sojowego
                        · kawałek imbiru
                        · 6 łyżek oleju z pestek winogron
                        · 3 łyżki wódki
                        · 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków"
                        · szczypta chili
                        · 3 ząbki czosnku
                        · 25 g suszonych prawdziwków
                        · 1 cebula naszpikowana 5 goździkami
                        · 1/2 łyżeczki gorczycy
                        · 2 liście laurowe
                        · 1 cytryna
                        · sól, świeżo zmielony pieprz

                        Sposób wykonania :

                        Namocz grzyby w wodzie.
                        Potem zagotuj, pokrój w paseczki i wrzuć do rosołu.
                        Wlej także wywar grzybowy, jeśli jest smaczny.
                        Dodaj jeszcze do zimnego rosołu cebulę z goździkami, liście laurowe, sok
                        wyciśnięty z cytryny i kilka pasków skórki cytrynowej.
                        Wsyp troch świeżo zmielonego pieprzu.
                        Teraz zrób marynatę do mięs.
                        Utrzyj olej z wódką i sosem sojowym.
                        Pokrój mięsa w cienkie paski, każde włóż do innej miseczki.
                        Równo rozdziel marynatę, wlej do miseczek.
                        Wołowinę przypraw jeszcze chili i pieprzem.
                        Mięso indyka utartym imbirem (pół łyżeczki), a wieprzowinę czosnkiem i
                        przyprawą "5 smaków".
                        Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
                        Na pół godziny przed podaniem fondue na stół, zagotuj rosół na kuchence.
                        Sprawdź, czy jest naprawdę esencjonalny, aromatyczny.
                        Przy tego rodzaju fondue to właśnie bulion nadaje mięsom smak.
                        Jeśli goście lubią pikantne jedzenie, wrzuć ostrą papryczkę.
                        Możesz dodać duże kawałki selera, więcej grzybów lub cytryny.
                        Ułóż na małych półmiskach mięsa, w niedużych naczyniach sosy, pikle, świeże
                        warzywa (pomidory, plasterki ogórka, paski świeżej papryki), a w pojemniczkach
                        przyprawy (musztardę, chrzan, pieprz, sól).
                        Podaj kilka gatunków pieczywa.
                        Przygotuj dla każdego gościa tradycyjny nóż i widelec, a także widelec do
                        fondue.


                        Jeśli masz siteczka, koniecznie podaj także pokrojone na nieduże kawałki
                        warzywa : różyczki brokułów, plasterki marchewki, białej rzodkwi, pociętą dymkę
                        i co masz zielonego pod ręką.
                        Na siteczku tworzy się bowiem kompozycje mięs i warzyw.
                        Długim widelcem jada się to founde tradycyjnie, czyli nadziewa na widelec
                        kawałek mięsa, zanurza w rosole na 3 - 4 minuty, kładzie na talerz, polewa
                        sosami, dekoruje pysznymi dodatkami i zjada.
                        Na koniec - zgodnie z chińskim rytuałem - rozlewa do miseczek bulion, który
                        pachnie wszystkim co się w nim gotowało.
                        Do chińskiego kociołka można podać - zamiast chleba - miskę ryżu ugotowanego na
                        sypko.
                        I białe lub lekkie , czerwone wino.

                        Fondue czekoladowe z owocami


                        · 2 banany
                        · 2 jabłka
                        · 2 gruszki
                        · 4 mandarynki
                        · 1 cytryna
                        · 3 tabliczki gorzkiej czekolady
                        · 100 ml likieru owocowego lub brandy
                        · 1/4 śmietanki 12-proc.
                        · 2 żółtka
                        · 2 łyżki cukru

                        Sposób wykonania :

                        Umyj i obierz owoce.
                        Pokrój na nieduże kawałki.
                        Owoce, które ciemnieją, skrop sokiem cytrynowym.
                        Ułóż starannie i estetycznie - nie mieszając gatunków owoców - na półmisku.
                        Przykryj folią i wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
                        Połam czekoladę, ubij żółtka z cukrem i dwiema łyżkami śmietanki.
                        Wsyp do kamionkowego naczynia czekoladę.
                        Wlej resztę śmietanki i ubite jajka.
                        Postaw naczynie na podgrzewaczu i razem z gośćmi zaczekaj, aż czekolada się
                        roztopi.
                        Od czasu do czasu mieszaj masę dużą łyżką.
                        W ostatniej chwili wlej alkohol i pamiętaj, że zbyt długo podgrzewana czekolada
                        twardnieje i traci smak.

                        Fondue sabudzkie


                        · 80 dag tartego sera (najlepiej dwa gatunki w tym ementaler)
                        · 2 ząbki czosnku
                        · pół litra białego wytrawnego wina
                        · 50 g wytrawnej wiśniówki
                        · łyżeczka mąki ziemniaczanej
                        · 2 szczypty sody oczyszczonej
                        · 2 szczypty gałki muszkatołowej
                        · bagietka
                        · sól, pieprz

                        Sposób wykonania :

                        Na talerzach ułożyć bułkę pokrojoną w kostkę.
                        Natrzeć czosnkiem kamionkowe naczynie do fondue resztki czosnku zostawić
                        wewnątrz naczynia.
                        Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu.
                        Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką.
                        Gdy masa zacznie gęstnieć doprawić i dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w
                        odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową.
                        Naczynie z gorącym fondue pozostawić na stole na podgrzewaczu aby masa była w
                        stanie wrzenia.
                        Nabitą na widelec bagietkę maczać w fondue
                        Grzegorz Kania®


                        Fondue serowe


                        · 25 dag ementalera
                        · 40 dag grujera (gruyera)
                        · 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
                        · 450 ml wytrawneg
                        • Gość: kala Re:przepisy c.d. IP: *.chello.pl 20.08.05, 11:09

                          Fondue serowe


                          · 25 dag ementalera
                          · 40 dag grujera (gruyera)
                          · 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
                          · 450 ml wytrawnego białego wina
                          · 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
                          · 2 ząbki czosnku
                          · 50 ml wytrawnej wiśniówki (kirszu innej owocowej wódki)
                          · 1 łyżka soku z cytryny
                          · sól, świeżo zmielony pieprz

                          Sposób wykonania :

                          Natrzyj kamionkowy lub żaroodporny rondel przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
                          Drugi ząbek czosnku posiekaj i wrzuć na dno rondla.
                          Wymieszaj starannie mąkę z 3 - 4 łyżkami wina i sokiem cytrynowym, który bardzo
                          ułatwia idealne roztapianie się sera.
                          Zetrzyj sery na tarce z dużymi oczkami.
                          Postaw rondel na małym ogniu, wlej wino i podgrzej.
                          Wsyp pierwszą porcję sera, a gdy się roztopi i idealnie połączy z winem (nie
                          zapomnij o mieszaniu dużą łyżką lub trzepaczką rózgową), wsyp drugą.
                          Podgrzej, dodaj mieszaninę mąki i wina, wymieszaj i zacznij przyprawiać fondue.
                          Zdejmij rondel z ognia, wlej wiśniówkę (wytrawną lub morelówkę, ostatecznie
                          kieliszek zwykłej wódki, która doda ostrej nuty), wsyp szczyptę soli, sporo
                          świeżo zmielonego pieprzu (najlepszy w tym wypadku - biały), pomieszaj,
                          spróbuj.
                          Może jeszcze trzeba dodać wiśniówki, może wsypać więcej gałki muszkatołowej?
                          Gotowe fondue może czekać i godzinę, zanim podasz je na stół.
                          Jeszcze pokrój bułkę w dość grubą kostkę, wsyp na idealnie czystą blachę i
                          krótko opiecz w piekarniku.
                          Niektórzy podają świeże pieczywo, ale znawcy uznają to za profanację.
                          Grzanki muszą być chrupiące!
                          Podpieczone mniej się kruszą i ser w kociołku nawet po godzinie ucztowania
                          ciągle jest kremowy, a na dnie nie osiada nieapetyczna warstwa bułki.
                          Ustaw maszynkę spirytusową na stole (połóż najpierw deskę, tacę cynową lub
                          metalową, arkusz korka), wnieś kociołek z serowym fondue, zapal ogień i gdy ser
                          rozgrzeje się, pora rozpocząć ucztę.


                          Jest sprawą smaku, czy do fondue użyje się chleba białego czy czarnego.
                          Można też raz zanurzać w masie serowej kostkę bułki, raz razowca.
                          W Szwajcarii, ojczyźnie fondue, do topienia używa się mieszanki ementalera,
                          grojera (gruyera) i appenzellera lub raclette.
                          Francuzi wolą ser Comte i Beaufort.
                          Ale można - traktując jako bazę ementaler - eksperymentować, dodając inne, byle
                          pełnotłuste i o zdecydowanym smaku sery.
                          Także wędzone.
                          W Szwajcarii, do stopionego sera dodaje się czasem podduszone na maśle smardze.
                          Tę genewską odmianę fondue przygotowuje się wyłącznie ze startego grojera.
                          Poza tym obowiązują te same wskazówki, co w przypadku fondue neuenburskiego.
                          Zatem 600 dag sera i 15 g suszonych smardzów lub prawdziwków, namoczonych w
                          wodzie, potem pokrojonych w paseczki i podsmażonych. zapach, który unosi się
                          znad kociołka, jest doprawdy kuszący.

                          Sos chrzanowo - borówkowy


                          · 1 słoiczek borówek do mięsa
                          · 3 - 4 łyżki chrzanu
                          · 50 ml czerwonego wina
                          · sól, pieprz

                          Sposób wykonania :

                          Wymieszaj borówki z dobrym chrzanem i wytrawnym czerwonym winem.
                          Wsyp sporo pieprzu i koniecznie soli, bo bez soli ten sos nigdy nie ma
                          odpowiedniego smaku.

                          Dip z tysiąca wysp


                          · 1 szklanka majonezu
                          · 1 łyżeczka sosu tabasco
                          · 5 łyżek drobno posiekanych pikli
                          · 2 jajka ugotowane na twardo
                          · 1 mała cebula
                          · 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
                          · cukier puder
                          · sól, pieprz

                          Sposób wykonania :

                          Wlej do miski majonez.
                          Wrzuć pikle, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę jajka i zielony pieprz.
                          Dodaj przyprawy, delikatnie ale starannie wymieszaj i wstaw sos na godzinę do
                          lodówki.

                          Krem ananasowy


                          · 250 ml śmietanki kremowej
                          · 4 plastry ananasa
                          · 1 łyżka soku cytrynowego
                          · szczypta pieprzu krajeńskiego (cayenne)
                          · 2 łyżki wódki
                          · sól, pieprz

                          Sposób wykonania :

                          Odcedź z zalewy plastry ananasa i bardzo drobno posiekaj.
                          Lekko ubij śmietankę z solą, pieprzem i ostrym pieprzem krajeńskim.
                          Wrzuć ananasy, wlej alkohol i zmiksuj na pianę.

                          Sos meksykański


                          · 3 łyżki ketchupu
                          · 10 łyżek soku pomidorowego
                          · 1 cebula
                          · 1 zielona papryka
                          · 2 strąki marynowanej czerwonej papryki
                          · 3 ząbki czosnku
                          · 1/2 łyżeczki gorczycy
                          · 2 łyżki oleju
                          · szczypta chili
                          · sól, pieprz

                          Sposób wykonania :

                          Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć posiekane drobno warzywa : cebule, obraną ze
                          skórki zieloną paprykę, czosnek.
                          Smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut.
                          Dodaj sól, chilli, pieprz, gorczycę i pokrojoną w małą kostkę marynowaną
                          paprykę.
                          Wlej sok pomidorowy, krótko zagotuj, zdejmij zaraz z ognia i wymieszaj z
                          pikantnym ketchupem.

                          Salsa verde


                          · pęczek szczypiorku
                          · 3 łyżki natki pietruszki
                          · 2 łyżki świeżej bazylii
                          · 5 ząbków czosnku
                          · 2 łyżki kaparów
                          · ogórek kiszony
                          · mała cebula
                          · 1 łyżka octu winnego
                          · 3 filety anchois
                          · 2 jajka na twardo
                          · 7 łyżek oliwy
                          · 1/2 łyżeczki białego pieprzu
                          · 1/2 łyżeczki soli

                          Sposób wykonania :

                          Potnij nożyczkami szczypiorek, bazylię i natkę pietruszki.
                          Posiekaj drobno cebulę, białka jajek, kapary i ogórek (bez nasion).
                          Utrzyj w misce żółtka, oliwę, ocet, biały pieprz, sól i filet anchois.
                          Wlej sos do zieleniny i białek.
                          Wymieszaj, wstaw na 30 minut do lodówki.

                          Sos "Bella"


                          · 125 ml majonezu
                          · 125 ml jogurtu
                          · 8 ząbków czosnku
                          · 1 łyżka zielonego pieprzu
                          · 1 łyżka soku cytrynowego
                          · 2 łyżeczki świeżych posiekanych ziół
                          · 1/2 łyżeczki cukru pudru
                          · 1/2 łyżeczki białego pieprzu
                          · sól

                          Sposób wykonania :

                          Zmiażdż 3 ząbki czosnku, a 5 drobno posiekaj.
                          Ubij trzepaczką rózgową gęsty jogurt i majonez.
                          Przypraw sos solą, cukrem pudrem a także pieprzem i sokiem cytrynowym.
                          Wymieszaj dokładnie z ziołami, czosnkiem i zielonympieprzem.
    • kikkera Dla Siwej i nie tylko :) 20.08.05, 13:21
      Czy mogłabyś podać link do tej szwajcarskiej strony, o której piszesz?

      Nie jestem osobą, która czepia się szczegółów w kuchni. Sama bardzo lubię
      eksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Niemniej jednak istnieją zasady,
      które należy przestrzegać i bez których _risotto_ (;-)) nie będzie risottem,
      _bigos_ bigosem, a _fondue_ nie biędzie fondue :). Jeżeli zaproponujesz
      mieszkańcowi Gruyère dodanie soku jabłkowego do fondue, to przyprawisz go tym o
      atak apopleksji. Tak samo zareaguje na propozycję spożycia fondue kupionego w
      supermarkecie:) Mieszankę serów do fondue kupuje się tutaj w sklepie z serami.
      Nie ma w niej nic poza serami i ew. maizeną.

      Tradycyjne fondue serowe (moitié- moitié) składa się z mieszanki gruyère,
      vacherin fribourgeois, białego wina (chasselas romand), kirshu, maizeny, oraz
      czarnego pieprzu. Robi się także fondue tylko i wyłącznie z vacherin
      fribourgeois. Istnieje także fondue savoyard, w którym białe wino zastępuje się
      mocnym alkoholem.
      Na temat tych tradycyjnych przepisów istnieje wiele wariacji w zależności od
      kantonu, czy upodobań miłośnika fondue. I tak możemy raczyć się pomidorowym
      fondue valaisańskim, fondue z prawdziwkami, czy z dodatkiem niedźwiedziego
      czosnku lub innych ziół. Zawsze jednak będzie w nim białe wino!

      PS Wino z definicji robione jest z winogron:). Jeżeli do tego celu używa się
      innych owoców, to nazywamy je winem _owocowym_.

      PS Znalazłam jedną stronę francuską, na której miłośniczka fondue będąca w
      ciąży postanowiła zastąpić białe wino i kirsh, sokiem z jabłek
      www.banlieusardises.com/delices/archives/001153.html
      Znalazłam też propozycję bigosu z porów...:)))
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis10383.html
      Pozdrawiam - Kikkera
    • ela.tu-i-tam Re: Fondue serowe to sery + wino + alkohol 21.08.05, 11:29
      Popieram z Francji to co napisala Kikkera.

      Fondue savoyarde to:
      1. Mieszanka serow (gruyère, emmental, comté, beaufort)
      2. Biale wino (wino to z definicji jest z winogron, napoj z innych owocow
      nazywa sie napoj z innych owocow, we Francji "pilnujemy" definicji, czyli jest
      zakaz uzywania slow jak maslo czy wino do czegos co nie odpowiada definicji
      produktu).
      3. Kirsh (bialy alkohol z wisni).

    • qubraq Re: Fondue serowe 21.08.05, 18:32
      a moze sprobuj naszego "zgliwiaczka" zaden francuski kurde fądi si nie umywa do
      naszego dobrze zrobionego pachnacego kminkiem, pizmem, ambrą i na koniec
      "balsamem serowym" - Poszukaj w wyszukiwarce bylo wiele razy!
      Abdrzej
    • Gość: bleeee Re: Fondue serowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 17:10
      Ja natomiast mam zle wspomnienia zw. z fondue (najprawdziwsze - robione przez
      francuzow). Zjadlam na kolacje, podwieczor zaczelo mnie skrecac, a w srodku
      nocy przebudzoona przez moj zoladek polecialam do toalety w wiadomym celu.
      Jednakze nie bylo mi dane dobiec, w czasie biegu nie wytrzymalam i poszlo.
      Poslizgnelam sie NA i upadlam W wymiociny. Dlatego teraz jesli slysze slowo
      founde to mi sie robi zle... SMACZNEGO!!!
      • riding_hood Re: Fondue serowe 16.02.07, 19:29
        Rzeczywiście przykre doświadczenie, ale co kraj to obyczaj :-) . Ja w
        dzieciństwie jeźdiłem na kolonie harcersko/pionierskie na Słowację. W pamiętnym
        roku 1987 polska ekipa urządziła dla Czechosłowaków (tak, wtedy nie było
        jeszcze odróżnienienia), Niemców i Węgrów wieczorek przy ognisku i kiełbasce.
        Była normalnie (jak dla nas) ale na drugi dzień prawie wszyscy Niemcy i Czesi
        mieli problemu żołądkowe... MIeli wymioty ! Okropne! Biedne dzieci... Ich
        żołądki ni eakceptowały pieczonej na ognisku kiełbasy. A może to tylko wódki
        lub piwa było brak? Generalnie nie ma powodu do negowania fondue, po prostu
        byłaś w niewłaściwym czasie w niewłasciwym miejscu.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Fondue serowe 23.08.05, 22:54
      w naszej ojczyźnie wino to wino może być nawet marki "wino" i nikt nie kruszy
      kopii o szczegóły.to tylko wymysły tych co nie mają nic lepszego do roboty tylko
      myśleć o głupotach. dla mnie koniak to koniak może być francuski albo gruziński
      nawet ten drugi często jest lepszy od tego paskudnego oryginału zwanego często
      perfumami. no ale skoro paru chłopków z okręgu koniak zastrzegło sobie nazwę to
      niech to sobie sami piją pod swoją nazwą.podobnie jest z innymi rzeczami. Ja
      osobiście nie przywiązyję wagi do nazwy tylko do wyrobu, a im bardziej ktoś robi
      wokół tego szum to dla mnie jest to coraz bardziej podejrzane.
      jedno co mnie się w tym wszystkim podoba. parząć oczami takiego francuza czy
      innego prusaka walczą o swoje i uważją, że to co ich to jest najlepsze, czego
      często nie można powiedzieć o Polakach.
      ot chociażby takie wino jest wiele trunków francuskich o tej szumnej nazwie a u
      nas butelki z tym napojem stoją w każdym sklepie spożywczym na dolnej półce w
      butelkach z napisem ocet. pozdrawiam, może nie na temat fondue, ale każdy robi
      fondue tak jak mu smakuje, a nie tak jak każe przepis bo często jest tak, że ta
      sama potrawa robiona w różnych krajach czy regionach jest robiona według innego
      przepisu.
    • Gość: foodlover Fondue serowe IP: *.aster.pl 22.10.06, 18:17
      Serdecznie zapraszamy na serową ucztę po szwajcarsku - RACLETTE NIGHT która
      odbędzie się 28 października w Warszawie w klubie Apsters. Wszyscy wiemy, że
      kuchnia szwajcarska słynie z sera i czekolady. Prezentacja i degustacja
      oryginalnego Raclette będzie przeżyciem kulinarnym a zarazem pierwszą
      prezentacją tego oryginalnego dania i urządzeń w Polsce. Legenda głosi, że
      Raclette wynaleźli szwajcarscy drwale i to właśnie oni odkryli wyborny smak
      topionego sera, my damy Państwu go skosztować..

      Więcej informacji na stronie www.foodlovers.pl
      Patronat - www.mojaszwajcaria.pl
      Zestawy do raclette i fondue: www.fondue.pl
      Smacznie zapraszamy.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka