Dodaj do ulubionych

Data ważności

IP: *.leed.cable.ntl.com 29.09.08, 15:53
Witam
Czy jezeli data ważnosci jakiegos produktu minela to znaczy definitywnie ze nie wolno go spozyc? nawet jezeli minela dzien, badz tydzien temu...
Obserwuj wątek
    • dispell Re: Data ważności 29.09.08, 16:09
      Zawsze jest zaniżona. Ja na przykład z uporem maniaka szukam serów którym data
      ważności mija. I jeszcze je trzymam tydzień dwa. Wczoraj rozpakowałem Darla
      Anablue, któremu data ważności minęła miesiąc temu. Wreszcie był dojrzały, czego
      w Polsce się nie dostrzega przeważnie.
      Kiełbasy jeżeli kupię, zawijam w papier śniadaniowy i wieszam do suszenia. Miodzio.
      • febru77 Re: Data ważności 29.09.08, 17:29
        to ja tez zaczne wieszać kiełbase, bo w lodówce na trzeci dzień, już są tak "oślizgłe" że w koszu lądują...
    • alinka_li Re: Data ważności 29.09.08, 16:56
      Terminy ważności są dwojako sformułowane: "najlepiej spożyć do..." i wtedy
      spokojnie po terminie można jeszcze użyć, bo to jest termin gwarantowanej przez
      producenta najwyższej jakości produktu. "Należy spożyć przed..." no i tu już
      raczej wskazanie, do kiedy produkt nie może się zepsuć, a potem już nie
      powinniśmy raczej tego jeść. Ja kupując zawsze sprawdzam termin, ale już w domu
      to różnie bywa, jeśli termin nie jest dramatycznie przekroczony to najczęściej
      po sprawdzeniu czy ok zjadam:)
      • krolwioski Re: Data ważności 29.09.08, 19:16
        dzieki za odpowiedz bo zastanawialem sie nad fasolka bo zostalo mi kilka sloiczkow a termin konczy sie za dwa dni, a ostatnio tyle sie mowi ze ludzie wywalaja takie sterty jedzenia ktore prawie sie przeterminowalo albo przeterminuje lada dzien...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka