Dodaj do ulubionych

miód pitny

05.07.06, 17:10
dostałam niedawno i nie wiem z czym to mieszać. samo mi nie smakuje. znacie
jakies przepisy na dobre drinki z miodem pitnym??
Obserwuj wątek
    • jimmyjazz Re: miód pitny 06.07.06, 09:58
      paulinaa napisała:

      > dostałam niedawno i nie wiem z czym to mieszać. samo mi nie smakuje. znacie
      > jakies przepisy na dobre drinki z miodem pitnym??

      Jakoś jeszcze nie próbowałem - ciągle zapominam sobiew kupić. Trzeba w końcu
      spróbować.

      A dlaczego ci nie smakuje?
      • kolczatka Re: miód pitny 14.07.06, 21:34
        Znam tylko w wersji jako grzańca. Niezłe to było. Zawsze można też spróbować z
        jogurtem waniliowym. Co prawda znam w wersji z koniakiem ale miód chyba też
        może być całkiem niezły w takiej wersji.
          • allexamina Re: Herezja 15.07.06, 19:28
            Temat herezja to zdecydowanie miejsce gdzie moge pytac: ;o)

            Nic nie wiem na temat pitnego miodu (ponad to ze sa trojniaki i mlodsze) - od
            ktorej polskiej marki mam zaczac probowac?

            (Ostatnio kolega - Amerykanin hiszpansko-niemieckiego pochodzenia - powiedzial
            mi, ze swiat sie musi duzo nauczyc od Polakow w kwestii robienia dwoch trunkow:
            wodki i miodu pitnego; o wodce cos wiem, o miodzie wiem teoretycznie wylacznie.)
            • jan-w Re: Herezja 15.07.06, 20:52
              Temat rzeka.
              1. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36320&w=35068179
              2. zakon.rpg.pl/materialy_jadlo,miod_pitny.html
              Oczywiście najlepsze są półtoraki, ale ciężkie. Na początek proponuję spróbować
              miód Janina. Łatwo dostępny w większości dobrych sklepów z winami, znakomity.
              Potem warto poszukać np miodu Kamianniak. Do kupienia w Kamiannej, ale ostatnio
              zaczął się pojawiać w Warszawie.
            • jan-w Re: Herezja 15.07.06, 20:55
              I jeszcze jedna sprawa. Sformułowanie: trójniaki i młodsze jest nieprawidłowe.
              Półtorak, dwójniak itd to proporcje miodu i wody w brzeczce (mieszaninie przed
              fermentacją). Stężenie, ma co prawda związek z czasem leżakowania.
              • jan-w Re: Herezja 31.07.06, 17:44
                Miód który zrobiłem, był mętny i miał smak i zapach drożdży. Jednak gdy trochę
                poleżał wyklarował się całkowicie, a po drożdżach nie ma śladu. Co ciekawe, ma
                kolor zbliżony do białego wina, co dla miodu jest nietypowe. Podobno dlatego, że
                zrobiłem go z miodu lipowego, a nie np gryczanego.
    • veeto1 Re: miód pitny 16.07.06, 16:00
      Miody albo się lubi albo nie. Ja należę do tych drugich. W żadnej postaci mi to
      nie idzie. Wiem, ze są to trunki nierzadko znakomite i szlachetne, przez
      Polaków niedoceniane, ale mnie to odrzuca. Błleeeee. No ale może dlatego, że i
      normalnego miodu w ogóle miodu nie lubię.
      Wolę smaki wytrawne i bardzo wytrawne niz słodkie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka