paulinaa 05.07.06, 17:10 dostałam niedawno i nie wiem z czym to mieszać. samo mi nie smakuje. znacie jakies przepisy na dobre drinki z miodem pitnym?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogulo Re: miód pitny 06.07.06, 00:21 coz kwestia gustu, daj mi zamiast go psuc w drinkach ;) Odpowiedz Link
jimmyjazz Re: miód pitny 06.07.06, 09:58 paulinaa napisała: > dostałam niedawno i nie wiem z czym to mieszać. samo mi nie smakuje. znacie > jakies przepisy na dobre drinki z miodem pitnym?? Jakoś jeszcze nie próbowałem - ciągle zapominam sobiew kupić. Trzeba w końcu spróbować. A dlaczego ci nie smakuje? Odpowiedz Link
hubar Re: miód pitny 06.07.06, 15:01 Próbowałaś na ciepło czy na zimno? Poza tym, fakt - nie jest pora na miody pitne. Odpowiedz Link
bogulo Re: miód pitny 06.07.06, 22:56 eno, taki z lodem jest pyszny, aczkolwiek (to z pralki) nie powinno sie go tak pic z cala pewnoscia, takiej tradycji nie ma Odpowiedz Link
lilarose Re: miód pitny 12.07.06, 09:22 Moja kumpela dodawała miód pitny do herbaty. Nawet ciekawie smakowało... Odpowiedz Link
kolczatka Re: miód pitny 14.07.06, 21:34 Znam tylko w wersji jako grzańca. Niezłe to było. Zawsze można też spróbować z jogurtem waniliowym. Co prawda znam w wersji z koniakiem ale miód chyba też może być całkiem niezły w takiej wersji. Odpowiedz Link
jan-w Herezja 15.07.06, 00:19 Miód z jogurtem waniliowym ??? Wyślę na ciebie wszystkie zaprzyjaźnione pszczoły! Odpowiedz Link
allexamina Re: Herezja 15.07.06, 19:28 Temat herezja to zdecydowanie miejsce gdzie moge pytac: ;o) Nic nie wiem na temat pitnego miodu (ponad to ze sa trojniaki i mlodsze) - od ktorej polskiej marki mam zaczac probowac? (Ostatnio kolega - Amerykanin hiszpansko-niemieckiego pochodzenia - powiedzial mi, ze swiat sie musi duzo nauczyc od Polakow w kwestii robienia dwoch trunkow: wodki i miodu pitnego; o wodce cos wiem, o miodzie wiem teoretycznie wylacznie.) Odpowiedz Link
jan-w Re: Herezja 15.07.06, 20:52 Temat rzeka. 1. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36320&w=35068179 2. zakon.rpg.pl/materialy_jadlo,miod_pitny.html Oczywiście najlepsze są półtoraki, ale ciężkie. Na początek proponuję spróbować miód Janina. Łatwo dostępny w większości dobrych sklepów z winami, znakomity. Potem warto poszukać np miodu Kamianniak. Do kupienia w Kamiannej, ale ostatnio zaczął się pojawiać w Warszawie. Odpowiedz Link
jan-w Re: Herezja 15.07.06, 20:55 I jeszcze jedna sprawa. Sformułowanie: trójniaki i młodsze jest nieprawidłowe. Półtorak, dwójniak itd to proporcje miodu i wody w brzeczce (mieszaninie przed fermentacją). Stężenie, ma co prawda związek z czasem leżakowania. Odpowiedz Link
allexamina Re: Herezja 21.07.06, 19:41 Dzieki! Piekne linki! Takich miodow bede szukac! :o) Odpowiedz Link
jan-w Re: Herezja 31.07.06, 17:44 Miód który zrobiłem, był mętny i miał smak i zapach drożdży. Jednak gdy trochę poleżał wyklarował się całkowicie, a po drożdżach nie ma śladu. Co ciekawe, ma kolor zbliżony do białego wina, co dla miodu jest nietypowe. Podobno dlatego, że zrobiłem go z miodu lipowego, a nie np gryczanego. Odpowiedz Link
veeto1 Re: miód pitny 16.07.06, 16:00 Miody albo się lubi albo nie. Ja należę do tych drugich. W żadnej postaci mi to nie idzie. Wiem, ze są to trunki nierzadko znakomite i szlachetne, przez Polaków niedoceniane, ale mnie to odrzuca. Błleeeee. No ale może dlatego, że i normalnego miodu w ogóle miodu nie lubię. Wolę smaki wytrawne i bardzo wytrawne niz słodkie. Odpowiedz Link