silwet 14.06.09, 16:59 Witam chciałam zapytać czy wyjdzie mi dżem truskawkowy ładny i gęsty bez użycia żelfixu? Początkująca gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.09, 17:03 20 lat temu zelfixu w polsce nie znano, dzem truskawkowy robily panie domu od pokolen. czemu wiec ma nie wyjsc? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.09, 17:15 Rolę żelfiksu pełni dodatek pewnej ilości agrestu, ma dużo pektyny. Albo pektyna uzyskana np z jabłkowych obierków, ale z tym więcej zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.09, 18:04 Ja robię tak: truskawki kroję, zasypuję cukrem i odstawiam na jakieś 2-3 godz.Po tym czasie podgrzewam, zlewam sok (który dosładzam wg smaku, doprowadzam do wrzenia, przelewam do słoików i do piwnicy) a do truskawek dodaję sok z cytryny lub dobrą szczypte kwasku cytr. dosypuję jeszcze troche cukru i smarzę tak ok 1 godz i gotowe i do sloików. Dodanie soku z cytryny dodaje aromatu i pozwala zachować piękny, truskawkowy kolor.Cukru sypię na oko, wg swojego smaku, lubię raczej słodsze dżemy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.09, 18:12 A może spróbuj tego www.cincin.cc/index.php?showtopic=7140 ja zrobiłam już dwie tury i uważam że jest godny polecenia. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.09, 18:53 a proszę bardzo od lat robię :) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25432895,25442811.html Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Marghe! 14.06.14, 00:37 Akurat robiłam dziś porządki w moim archiwum przepisów i trafiłam na ten wątek. Obśmiałam się i wzruszyłam. Buziaki. :)) Kawa jakaś albo coś? Odezwij się! Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 16.06.09, 16:35 silwet napisała: > Witam chciałam zapytać czy wyjdzie mi dżem truskawkowy ładny i > gęsty bez użycia żelfixu? > Początkująca gospodyni. ja robie wszystkie dzemy bez zelfixu :-) w tym roku mialam czas tylko na rabarbarowy ale robie z truskawek, moreli, jagod, sliwek zasypuje cukrem i smaze przez godzine potem odstawiam bez przykrycia az ostygnie nastepnego dnia znow smaze przez godzine i odstawiam do przestydniecia tak mniej wiecej 4 dni to trwa - chyba ze owoce sa bardzo soczyste potem wekuje i juz bez konserwantow te dzemy nie moga stac wiecznie ale moje przewaznie do wiosny sie koncza bo nie robie duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno 48 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.13, 18:47 drzem truskawkowy bez rzelfiksu Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Tak 14.06.13, 19:57 Tak, wyjdzie. Spróbuj dodać większą ilość cukru. Ewentualnie jeśli pragniesz uzyskać dżem niskocukrowy, wypróbuj pektynę. Kosztuje ok. 3 PLN. Możesz też sama przygotować pektynę ze skórek jabłek - surowe skorki jabłek gotujesz w wodzie, odcedzasz i blenderujesz na jednolitą masę tudzież najpierw suszysz i wysuszone mielesz w młynku do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annjen Re: Tak IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 20:16 mogę się mylić, ale cukier żelujący 1:1 zawiera poza rzeczonym cukrem tylko pektynę (co innego cukry 2:1. 3:1 itd.), więc chyba nie jest to samo zło? kiedy robiłam dźemy i konfitury, używałam tego właśnie cukru, gdyż nie smakują mi przetwory długo wysmażane. no, ale co kto lubi:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 14.06.13, 22:35 Podepnę się pod temat: Wiem jak zrobić dżem "na teraz" taki jak mi smakuje. Nigdy jednak nie pakowałam go do słoiczków i boję się, że zmarnuję i owoce i wysiłek. Co należy zrobić, żeby zminimalizować ryzyko zepsucia się dżemu? Jeżeli to istotne to podaję skład: truskawki lub truskawki i maliny, cukier w proporcji około 20 dkg na kilogram owoców, sok z cytryny do smaku. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 12.06.14, 22:29 joa66 napisała: > Wiem jak zrobić dżem "na teraz" taki jak mi smakuje. Nigdy jednak nie pakowałam > go do słoiczków i boję się, że zmarnuję i owoce i wysiłek. Przesmaż owoce z cukrem, zbierz szumowiny, odstaw na noc i następnego dnia przesmaż znowu, zrób próbę kropli na zimnym talerzyku - ma nie spływać tylko się zatrzymać. Jeśli szybko spływa, smaż dalej. Gorący dżem pakuj do wyparzonych i suchych słoiczków, a po zakręceniu ustaw je do góry nogami i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.14, 10:08 bez dodatku cukru, dodaj guma ksantanowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DORA Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu IP: *.249.r-ce.pl 12.06.14, 21:35 witam na pewno ci wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu 13.06.14, 10:54 jak bys nie zauwazyła to jest wątek sprzed 5 lat,myśle ze tak długo nie dusi tych truskawek:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Dżem truskawkowy bez żelfixu IP: *.204.74.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.14, 11:09 Ja dodaję do masy galaretkę truskawkową. Pyszny i smaczny demek ląduje na chlebusiu. Odpowiedz Link Zgłoś