14.03.03, 01:54
Kupilam w jednym z chicagowskich sklepow spozywczych.
Tylko na co?Nie wiem.
Najtanszy produkt w sklepie 49 centow.
Podpiwek kujawski.
Mam to od razu wyrzucic czy moze zaeksperymentowac?
Moze mi cos wyjdzie...cenne wasze uwagi jak zawsze.
Obserwuj wątek
    • Gość: kanuk Re: PODPIWEK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.03.03, 02:20
      zaeksperymentuj z czyms/kims innym. podpiwek wyrzuc do kosza, tego nawet w food
      bank nie wezma..... kup sobie jakis malt beverage (albo piwo bezalk. Karmi ,
      jesli juz i to jest w Chicago )-zamiast tracic czas i brudzic naczynia. polecam
      tez maslanke, bezalkokolowa i bezsolna, u Ciebie jest, szczesliwa euro -
      panienko.
      • tradycja1 Re: PODPIWEK 14.03.03, 04:13
        Z powodu ze u mnie jest bezsolna maslanka nie jestem szczesliwa.
        Mleka i pochodnych nie lubie.
        (Nie zrozumialam Cie w watku -Eurotyki- a Ty najprawdopodobniej mnie,
        lepiej bedzie jak nie bede wciskac moich 3 centow w Twoja tworczosc:))

        Podpiwka kujawskiego jeszcze nie wyrzucilam.Podobno to swietna odzywka do
        wlosow.
    • zarlaczka Re: PODPIWEK 14.03.03, 04:04
      Ja w kwestii formalnej, co to jest ten podpiwek? Nazwa jest mi znana, ale co
      się za nią kryje to już nie.
      • tradycja1 Re: PODPIWEK 14.03.03, 04:21
        Podpiwek to "takie cos" z czego mozna zrobic napoj o smaku?
        No wlasnie jeszcze nie wiem jakim.Na paczce w ktorej miesci sie sypka
        zawartosc podpiwka jest brodaty pan i trzyma w rece kufel
        z piwo-podpiwkiem.
        Sklad:
        szusz buraka
        jeczmien
        susz cykorii
        cukier
        chmiel
        kwas cytrynowy
        • zarlaczka Re: PODPIWEK 14.03.03, 04:35
          Tradi, Kanuk miał rację. Wywal Ty to czym prędzej. Włosów też bym Tym nie
          raczyła (lepsze porządne piwo), bo jeszcze się okazać może, że bez onych
          zostaniesz.
          Ps. Moim, skromnym, zdaniem Kanuka zrozumiałaś bezbłędnie.
          • Gość: kanuk Re: PODPIWEK IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.03.03, 21:53
            za ten PS to duza bu sie nalezy
            • zarlaczka Re: PODPIWEK 14.03.03, 23:09
              Tylko długo muszę czekać by ją wyegzekwować, eh, oh i ah!
              • zarlaczka Re: PODPIWEK 14.03.03, 23:14
                chciałam powiedzieć ach i ech - wstyd i poruta.
        • Gość: al Re: PODPIWEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.03, 21:04
          tradycja1 napisała:

          > Podpiwek to "takie cos" z czego mozna zrobic napoj o smaku?
          > No wlasnie jeszcze nie wiem jakim.Na paczce w ktorej miesci sie sypka
          > zawartosc podpiwka jest brodaty pan i trzyma w rece kufel
          > z piwo-podpiwkiem.
          > Sklad:
          > szusz buraka
          > jeczmien
          > susz cykorii
          > cukier
          > chmiel
          > kwas cytrynowy

          Nooo a co z d r o ż d ż a m i ??? Przecież one powinny tu zagrać pierwsze
          skrzypce. Chyba, że trza zrobić dokupkę. Zwykle na wszelkich produktach
          spożywczych powinna znajdować się instrukcja przyrządzania. Jeśli jej nie ma,
          to Ci ktoś z domowników na pewno ją usunął. Dopóki do tego nie dorzucisz
          chmielu (może dostaniesz w aptece, w lombardzie, czy gdzieś tam) to
          rzeczywiście będzie to tylko podpiwek. Chmiel, przy owocnej współpracy z
          drożdżami zdecydowanie przekształciłby toto w ciutponadpodpiwek. A może
          wyszłaby z tego jakaś rewelacja na skalę światową? Piwo o posmaku buraka -
          hmmm. Na wszelki wypadek dodaj ziela angielskiego, albo amerykańskiego.
          Aha, zobacz jeszcze na datę produkcji. Może się okazać, że data ważności minęła
          30 lat temu.
    • buggi Re: PODPIWEK 14.03.03, 22:25
      ja jak zwylke mam duzo do powiedzenia na temat podpiwków: ble ble ble

      Tradi???????
    • buggi Re: Nie na temat 14.03.03, 22:27
      Dzis w TV pokazywali Chicago. Tradi, widzialam cie:)
      • Gość: kanuk Re: Nie na temat IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.03.03, 23:10
        to byla ta brunetka czy blondynka z filmu Chicago?
        • buggi Re: Nie na temat 14.03.03, 23:29
          na kolor wlosów nie zwrócilam uwagi, bo patrzylam jej prosto w oczy:)

          PS bez podtekstów
          • Gość: kanuk Re: Nie na temat IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.03.03, 23:35
            to obojetne, tak pytam, aby ogien w piecu nie zgasl i aby sie Niech mogl (nie)
            przypierniczyc.
            • buggi Re: Nie na temat 14.03.03, 23:44
              Gość portalu: kanuk napisał(a):

              > to obojetne, tak pytam, aby ogien w piecu nie zgasl i aby sie Niech mogl
              (nie)
              > przypierniczyc.


              chachacha. tu sie serdecznie rozesmialam. Niech ma taka nature, ze
              przypierniczy sie nawet jesli wyslesz mu sms-em litere "a". Nie musisz tego
              zrozumiec, ale Niech powinien.
              • tradycja1 do Buggi i Zarlaczki 15.03.03, 00:53
                Dobrze ze nie ogladalas takie reality show Chicago czy tez Zielona Karta.
                Wiekszej glupoty nie widzialam.


                Jak mnie widzialas to moglas mnie zawolac oj Buggi:)
                Zarlaczko oczywiscie ze ja to ta blondynka :)
                • tradycja1 Re: do Buggi i Kanuka 15.03.03, 00:55
                  OOps:)Pomylilo mi sie...
                  • Gość: kanuk skladniki podpiwku zgodnie z Tradycja1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.03, 02:25
                    ze wszystkich skladnikow podpiwku, najbardziej mi sie podobal " susz
                    buraka "
                    • Gość: Buggi Re: skladniki podpiwku zgodnie z Tradycja1 IP: *.proxy.aol.com 15.03.03, 08:59
                      Kanuk jak zwykle jestes uroczy:), dobre z tym "susz buraka", ale jak to
                      zrozumiec?
                      a) susz buraka jako buraczany susz, czyli cos wyschnietego
                      b)súsz buraka jako polecenie: wysusz buraka!

                      oto pytanie na dzis.
                      • zarlaczka Re: skladniki podpiwku zgodnie z Tradycja1 15.03.03, 10:27
                        Buggi droga, chcę się wtrącać w Twoje rozmowy z Kanukiem, więc pozwolę sobie
                        udzielić Ci odpowiedzi w jego imieniu (mam nadzieję, że mnie za to nie zruga).
                        A właściwie nie będzie do odpowiedź, ile pytanie naprowadzające. Czy składnik
                        popiwku może być poleceniem?
    • Gość: olo Re: PODPIWEK IP: 216.43.145.* 16.03.03, 02:24
      Pytanie do tradycji1.Czy on(ten podpiwek kujawski)to on jest w takiej
      sprasowanej prostokatnej paczce,papierowej?I czy on jest mocno smierdzacy po
      otwarciu?Brazowy ocierajacy sie o bordo(kolor bordo)?I czy byl haniebnie tani?
      Jak tak to nie wywalaj -wiem co sie z tym robi i tesknie do tego.Odkupie.Jakby
      cos to UPS-em albo Fed-exem mi wyslesz.OK?Pycha,a wlosy (nie
      pytaj).Pozdrawiam.olo
      • tradycja1 Re: PODPIWEK( do Olo) 16.03.03, 07:27
        Gość portalu: olo napisał(a):

        > Pytanie do tradycji1.Czy on(ten podpiwek kujawski)to on jest w takiej
        > sprasowanej prostokatnej paczce,papierowej?
        Tak.
        I czy on jest mocno smierdzacy po
        > otwarciu?
        Ma bardzo intensywny zapach...nie smierdzacy....
        Brazowy ocierajacy sie o bordo(kolor bordo)?
        Dokladnie.
        I czy byl haniebnie tani?
        Tak byl bardzo tani 49 centow .Tyle co paczka gum do zucia.
        > Jak tak to nie wywalaj -wiem co sie z tym robi i tesknie do tego.
        Jak wiesz to prosze podaj przepis.
        Odkupie.Jakby
        > cos to UPS-em albo Fed-exem mi wyslesz.OK?
        Wysle nie ma problemu najmniejszego:)
        Pycha,a wlosy (nie
        > pytaj).
        ?a wlasnie zapytam..prawda to?
        Podobno do tego podpiwka dodaje sie jeszcze jakies skladniki (dla lepszego
        smaku)
        Pozdrawiam.olo
        Pozdrawiam Tradycja
    • Gość: olo Re: PODPIWEK IP: 216.43.145.* 17.03.03, 03:03
      Przepraszam --dlugie milczenie-wrocilem dopiero z bezstresowej wycieczki po
      Illinois.Zartowalem z tym odkupieniem Podpiwku.Zrob tak -
      • tradycja1 Re: PODPIWEK( do olo cd) 17.03.03, 06:35
        Dziekuje za bardzo szczegolowy przepis...czy ja mam ten podpiwek w tym
        baniaku przykryc?zakrecic?
        O efekcie koncowym poinformuje:)Jak sie uda to zapraszam.
        Prowadzisz pustelnicze zycie?Widze ze bez kobiety mozesz zyc bez piwa nie.Jak
        sie ma poludnie...macie juz tam wiosne?
        • Gość: olo Re: PODPIWEK( do olo cd) IP: 216.43.145.* 18.03.03, 01:30
          To jest tak .Zakrec czyms zeby mialo tylko troche malutkich dziurek--bo
          rozsadzi wazon :) niezle gazuje.Dokladnie prowadze pustelnicze zycie.Az w zyciu
          nie myslalem ze tak moze byc :(( Bez piwa --to tylko czasem.Ciezko tu kupic--
          prawdziwa prohibicja.Tu nie zartuje.Wiosna byla w piatek a teraz to mam lato -
          wczesne dosc :)) 80 stopni F + prawie 70 wilgotnosci a tylko 200 mil od
          Chicago.Ale jest to taka strefa scierania sie roznych wplywow klimatycznych.No
          i kultur.Ale to na dobrego posta by starczylo.A Ty Tradycjo 1 w Chicago
          mieszkasz? Podpiwek to taka piekna melodia ,ktora znam z dziecinstwa-a Kujawski
          zawsze byl dobry pomimo ze do Kujaw mialbym w Polsce od siebie dobre 7 godzin
          dobrym autem lamiac bariere dzwieku.Ale Polska jest jak Illinois mala i czuje
          sie cala geba Polakiem totez nie ublizam podpiwkowi KUJAWSKIEMU :)) a swoja
          droga bez piwa i ,,, smutno jak diabli.milego wieczoru i dobrego dnia.olo
          • tradycja1 Re: PODPIWEK( do olo cd) 21.03.03, 02:00
            Olo...naczynie na podpiwek juz przygotowane.
            Produkcja rusza w weekend.
            Odpisalam na @,mam nadzieje ze doszedl:)
            Chyba ze idzie pieszo te 200 mil,albo przez Kujawy.
            • Gość: olo Re: PODPIWEK( do olo cd) IP: 216.43.144.* 21.03.03, 02:45
              Hi.Nie zartuj.Jaki @ ? Na jaki adres? Nic nie doszlo.Zaluje bo ...zaluje.Wyslij
              jak mozesz jeszcze raz na caza@op.pl. No jak w te wolne dni startuje produkcja
              to ja nie wiem ale w Wielkanoc to moze byc duzo do opowiadania pokoleniom :)))
              No ale nie moge scierpiec ze faktycznie przez Kujawy poszlo..:((( Pozdrawiam
              • tradycja1 Re: PODPIWEK( do olo cd) 21.03.03, 03:38
                Juz nic nie rozumiem...dostalam e-mail z adresu mm_pablo@____________
                odpisalam na ten sam.Dotyczyl miedzy innymi podpiwka,czy on nie byl od Ciebie?
                Zabladzilam.....
    • Gość: niewybredny Re: PODPIWEK IP: *.mm.pl 21.03.03, 20:37
      Oto dokładny przepis na Podpiwek:
      Zawartość torebki (100gram) wsypać do 10 litrów wrzącej wody, gotować 10 minut.
      Przecedzić przez gęste płótno i ostudzić. Rozmieszać 1/2deka (5gram) świeżych
      drożdży w 1/2 szklanki chłodnego płynu, wlać do Podpiwka i dodać 500-600gram
      cukru. Wymieszać dokładnie i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić
      zimą na 5, a latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym, a później w
      chłodnym miejscu.
      Dodam jeszcze, że najlepiej sprawdza się w butelkach 0,33litra, ze
      specjalnym "sprężynowym" korkiem. Przed użyciem nie wstrząsać!!!
      Mocno "strzela". Jak dla mnie podpiwek jest extra, mimo braku procentów.
      Pozdrawiam i życzę smacznego.
      PS. Nie warto przejmować się ewentualnym przekroczeniem daty przydatności do
      spożycia. "To" się chyba nigdy nie psuje!:)
      • tradycja1 Re: PODPIWEK 23.03.03, 20:06
        Dziekuje za informacje....pozbieralam wszystkie instrukcje w calosc i
        i juz podpiwek sie robi.
        • zarlaczka Re: PODPIWEK 23.03.03, 21:16
          Tradi, tylko uważaj, żeby Ci ten podpiwek nie wybuchnął, bo jeszcze odpowiednie
          służby wezmę Cię za terrorystkę.
          • tradycja1 Re: PODPIWEK 23.03.03, 22:27
            Zarlaczko...no juz sie martwilam ze cos sie stalo...milo cie przeczytac.
            Z podpiwkiem uwazam....a poki co przyniose jakies winko.
            • zarlaczka Re: PODPIWEK 24.03.03, 00:09
              Złego licho nie bierze, Tradi, więc się nie martw. A podpiwku pilnuj, bo kolega
              lojalnie uprzedzał, że wybuchnąć może. Znajoma mi opowiadała, że kiedyś jej
              wino domowej roboty butelkę rozwaliło i głównie sufit się tymże uraczył.
              • tradycja1 Re: PODPIWEK 24.03.03, 00:48
                Kiedys w bagazniku przez jeden dzien wozilam ananasa
                zapomniala go potem wyciagnac,slonko przygrzalo i jak wrocilam to mialam
                sporo sprzatania.Samochod polapka.
                • zarlaczka Re: PODPIWEK 24.03.03, 03:43
                  Teraz Tradi przestraszyłaś mnie nie na żarty. Jeżeli Tobie ananasy wybuchają,
                  to co mówić o podpiwku.
                  • Gość: kanuk Re: PODPIWEK z zawleczka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.03.03, 04:21
                    to byl granat wygladajacy jak ladny mi ananas z niego.
                    • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:17
                      Ale czy granat jadalno-wybuchowy, czy wybuchowo-wybuchowy. I czyżby Tradi
                      rzeczywiście była...
                      • atob Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:22
                        Zarlacz co tak wczesnie wstalas spac nie mozesz:)?
                        • tradycja1 Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:44
                          Zarlaczka pewnie sie jeszcze nie polozyla ....
                          Spokojnie nic nie podlozylam...(tylko male ziarnko grochu..)
                          • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:48
                            Tradi jak Ty dobrze mnie znasz. Właśnie coś mnie strasznie w bok uwierało.
                            • tradycja1 Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:55
                              zarlaczka napisała:

                              > Tradi jak Ty dobrze mnie znasz. Właśnie coś mnie strasznie w bok uwierało.
                              Zarlaczek moze byc wiele ale ta jedyna-prawdziwa tylko jedna.
                              Jak wrazenia po Oscarach?
                              • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 07:00
                                Bardzo cieszę się, że Pianista zdobył trzy Oscary, a zwłaszcza, że dostał
                                Polański i Brody. Wiedziałam też, że wygra Chicago. Film mi się bardzo podobał,
                                Kaśka Z. też, więc zastrzeżeń nie mam.
                                • tradycja1 Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 07:19
                                  W kreacjach powrot do prostoty.
                                  Asymetria sukienek,jednolitosc barw,dlugie kolczyki...
                                  • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 07:28
                                    Prostotę i jednolitość barw bardzo lubię, więc pod tym względem, poza
                                    nielicznymi wyjątkami, było w moim guście.
                        • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:46
                          Atobku ja nie wstałam, ja się w ogóle nie kładłam. Oscary oglądałam, a teraz
                          słońce świeci i spać kompletnie mi się odechciało. Pewnie w pracy padnę. A Ty
                          jak zwykle o świcie na nogach?
                          • tradycja1 Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:51
                            Atob wstal bo to jego pora karmienia.Taka karma,taki....
                            • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 06:55
                              On karmi, czy jego karmią, że się zapytam niedyskretnie.
                              • tradycja1 Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 07:00
                                Miejmy nadzieje ze nam odpowie...
                                • zarlaczka Re: PODPIWEK z zawleczka 24.03.03, 07:08
                                  Kiedyś na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka