Dodaj do ulubionych

zmywarka Bosch-problem

27.11.07, 00:08
Stałam się posiadaczką tej właśnie zmywarki. Myślałam, że będzie tak pięknie,
ugotowałam obiad co rusz dokładałam do niej brudne gary i co?Wieczorem
uruchomiłam maszynę, myła koło dwóch godzin był to program "auto".Po
zakończeniu zmywania myślałam, że się załamię.Te naczynia nie były niedomyte
one po prostu w ogóle nie były umyte.A muszę nadmienić,że nie były to zbyt
brudne gary.Nie domył sie nawet kubek po kawie,miska po zupie
pomidorowej:)PORAżKA.Musiałam to wszystko myc tradycyjnie.I teraz zastanawiam
się w czym błąd,niby wszystko podłączone zgodnie z instrukcją,co jest może
ktos z was cos podszepnie,bo ze złości aż mi sie łzy poalały.
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 06:00
      nowa zmywarka?
      może zablokowane/zapchane ramiona zmywające.
      Bo dopływ wody zakładam, ze jest:)

• enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 09:57
        Zmywarka nowiutka,dopływ wody też jest :)
        • Gość: a Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.noname.net.icm.edu.pl 27.11.07, 10:55
          nie zapomnialas nasypac proszku i pozostalych ingrediencji albo
          wlozyc tabletki? to nie jest glupie pytanie, moi znajomi czesto
          zapominaja. jezeli nie, to wolaj zaraz serwis!!
          • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 11:08
            Włożyłam tabletkę,wcześniej wsypałam sól do wskazanego pojemnika,ustawiam
            naczynia-wydaje mi się ,że prawidłowo.Nie było tam żadnych zaschniętych garów.Te
            kubki i talerze,które były niby czyste,były jednocześnie jakieś dziwne w dotyku
            jakby tłuste,źle spłukane...na dnie zmywarki były też ślady piany.Ma jeszcze
            jedno pytanie czy jak zmywarka pobiera wodę to jest to wyraźnie słyszalne?U mnie
            odbywa sie to bardzo cichutko i tak sie zastanawiam moze to sprawa tej wody?
        • Gość: Beata Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 14:36
          A może jest za małe ciśnienie wody? To by wyjaśniało nie
          rozpuszczony proszek?
    • chicarica Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 12:16
      Źle poustawiane gary, ramiona nie miały się jak poruszać.
      • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 13:43
        Sprawdzałam czy mogą się obracać,czy nic nie blokuje i obracały się.Gary
        poustawiane były do góry dnem, kubki też,a wyszły brudne zupełnie.
        • Gość: orchid11 Re: zmywarka Bosch-problem IP: 213.17.223.* 27.11.07, 16:07
          może filtry były źle zamontowane?!
          może niedomknęłaś pojemnika na detergent i się on wypłukał po myciu wstępnym-trzeba dosunąć i nacisnąć do kliknięcia

ramiona spryskujące są czyste i dokładnie włożone?!
          jakiego środka do mycia używałaś?!

nie wiem...włącz jeszcze raz zmywarkę z garami. może teraz będzie ok.
          • Gość: orchid11 Re: zmywarka Bosch-problem IP: 213.17.223.* 27.11.07, 16:13
            jedna myśl!
            powiedziałaś że myłaś tabletką? czy czasem nie tą, która była w zestawie ze zmywarką? te tebletki które się sprzedaje ze zmywarkami są baaaaaaardzo często przeterminowane. są to resztki produkcyjne. najlepiej używać wszystkiego osobno.

jaki to model zmywarki?
            • Gość: orchid11 Re: zmywarka Bosch-problem IP: 213.17.223.* 27.11.07, 16:15
              pompa myjąca chodziła?! słychać było zmiany ciśnienia wody w ramionach?!

odpowiedz szczegółowo na moje pytania.
            • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 16:23
              eeeeee, na myciu 2 h to i sama woda by domyła
              • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 18:44
                Zmywarka to Bosch SRS 45T 62EU.Myłam tymi tabletkami, które były dostarczone
                razem ze sprzętem,ale tez tak myslę, że przez dwie godziny to i sama woda by
                domyła.Jeśli chodzi o to co słychać podczas jej pracy, to nie słychać prawie
                nic.Trochę mnie to zdziwiło no ale miała być taka cichutka pomyślałam,że to jej
                zaleta.Ciężko to szczegółowo opisać,nigdy wcześniej nie słyszałam jak myje
                zmywarka,jakie wydaje odgłosy,ale na pewno nie słyszałam żadnych obrotów
                ramion,a jesli chodzi o pobieranie wody to bardzo cichutko i raczej bez zadnych
                zmian ciśnienia.Zmywarka jest podłączona do baterii zlewozmywakowej i jak puści
                się wodę z tego węża to jest bardzo duże ciśnienie wody.Teraz mam tabletki Somat
                notabene dostałam na jakieś promocji w hipermarkecie,ale az mi się nie chce do
                tej maszyny podchodzić,wszyscy piszą ze pokochali zmywarkę ,a ja jej nienawidzę
                ostatkiem sił powstrzymuję się zeby jej nie skopać.
                • Gość: orchid11 Re: zmywarka Bosch-problem IP: 213.17.223.* 27.11.07, 19:06
                  hm.. no nie wiem. mi się wydaje że ramiona są zablokowane. spróbuj umyć zwykłą solą, proszkiem i nabłyszczaczem. włóż tylko talerze i filiżanki szklanki. sztucznie je pobrudź pomidorami i przyprawami. sprawdź...
                • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 19:06
                  Spokojnie:)
                  Moze trafiłas na uszkodzoną(pompa),nawet najlepszym się zdaża,
                  gwarancję chyba masz?
                  Puść zmywanie i po jakims czasie otwórz i zobacz czy jest woda i czy
                  położenie ramion się zmienia.
                  I górny i dolny kosz zupełnie nieumyty?
                  To biegiem /znaczy telefonem:) do serwisu, łaski nie robią.
                  • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 19:24
                    Nie zaopatrzyłam sie jeszcze w proszek i nabłyszczacz zrobie to jutro.Ale mam
                    jeszcze te tabletki somat:) A jesli chodzi o to otwieranie w czasie zmywania to
                    ja to robiłam woda była, ale jeśli chodzi o to położenie ramion to tego nie
                    sprawdziłam.I w górnym i dolnym były naczynia niedomyte, a te do których nic sie
                    nie przylepiło i tak były dziwne jakies tłustawe. Skończyło sie tym, że myłam od
                    nowa w zlewozmywaku, nie napiłabym się z takiego kubka.
                    • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 19:57
                      a goraca ta woda była?
                      moze grzałka felerna, już nic innego mi do głowy nie przychodzi.
                      • Gość: vvv Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 20:14
                        też pomyślałem o grzałce. Puść maszynę jeszcze raz i poobserwuj
                        licznik prądu powienien wyrażnie zareagować na włączenie się grzałki
                        • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 27.11.07, 20:59
                          Nie woda była goraca sprawdzałam.To jakis kliniczny przypadek ta zmywarka.Jak
                          spróbuję jutro z proszkiem jeszcze raz na spokojnie to napiszę,ale aż sie boje
                          do niej podchodzić.
                          • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 21:54
                            puść teraz, całkiem pustą, moze być bez proszku.
                            Powinnaś wyraźnie słyszeć uderzenia wody:)
                            jak nie, dzwoń skoro świt do serwisu, nie ma co kombinować.
                            Najwyżej się panowie pośmieją, jak cos spieprzyłaś:)
    • aina40 Re: zmywarka Bosch-problem 28.11.07, 01:22
      Załącz ją na jakimś normalnym programie , a nie na auto.
      Jest pewnie zaprogramowana na zabrudzenia chińskimi potrawami i przy
      polskiej żywności zgłupiała.
      • Gość: hmm Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.eranet.pl 28.11.07, 10:29
        włączałas zmywarke jeszcze raz?.
        no i jak , wyjasniło sie ?.

• Gość: a Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.11.07, 13:04
          no i jak?? ja tez czekam niecierpliwie na info, bo sama naleze do
          tych, ktorzy pokochali swoje zmywarki i nie chce mi sie wierzyc, ze
          u Ciebie moze byc inaczej!
          • apapon Re: zmywarka Bosch-problem 28.11.07, 21:39
            chyba nie dokońca było wszystko zrobione jak się należy, bo skoro
            woda była gorąca to przy cyklu 2-godzinnym zmyłoby wszystko

ja nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki
            • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 29.11.07, 00:00
              :) :)już się z nią zaprzyjaźnilam:)szczególnie jak zobaczyłam,że domyła
              patelnię.Wstyd się przyznać ja po prostu chyba źle ją ustawiłam,może to bylo
              tylko moczenie...nie wiem.Dzisiaj wrzuciłam tabletkę Somat,ustawiłam program Eco
              no i umyło:)Całe szczęście,że po serwis nie zadzwoniłam:)Tylko troszeczkę te
              niektóre gary mokre były,szczególnie kubki na dnie.Jutro będę dalej
              testować,teraz mam tabletki z Lidla W5 podobno dobre.Dziękuję wszystkim za dobre
              rady,bo tylko to powstrzymało mnie przed tym żeby jej nie skopać:)
              • apapon Re: zmywarka Bosch-problem 29.11.07, 08:23
                to się cieszę, już sama nie wiedziałam co wymyślić, zeby pomóc,
                ponieważ poprzednicy wymienili wszystko co mi do głowy przychodziło
                • johana75 Re: zmywarka Bosch-problem 29.11.07, 09:20
                  jeśli na kubkach nie ma takich nacięć to zawsze woda będzie w
                  zagłębieniach zostawac,jak bedziesz nowe kupować to zwracaj na to
                  uwagę:)
                  • Gość: a Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.noname.net.icm.edu.pl 29.11.07, 11:24
                    ja tez mialam problem z dosuszaniem i - co zadziwiajace - kiedy
                    zaczelam uzywac proszku zamiast tabletek, problem ustal. nie wiem,
                    dlaczego tak sie dzieje, ale to prawda (bo przedtem jakos nie
                    chcialo mi sie wierzyc, ze to moze miec jakikolwiek wplyw na
                    suszenie).
              • kwik Re: zmywarka Bosch-problem 29.11.07, 21:54
                w programach typu "eco" suszenie jest zazwyczaj slabsze :)
                ja myje zawsze na auto (dobiera dlugosc programu do stopnia zabrudzenia naczyn)
                • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 30.11.07, 11:21
                  Czy jest tu ktoś jeszcze kto zgodzi się dalej wałkować temat garów,na dodatek
                  brudnych? Ja już teraz wiem skąd te moje problemy.Ktoś słusznie powiedział"źle
                  poukładane gary"i to był powód.Wczoraj też znalazłam niedomyty garnek,a to
                  dlatego,że opierał się drugi,nie stał do góry dnem tylko tak lekko
                  pochylony.Znowu się wkurzyłam,bo wychodzi na to,że musiałabym uruchamiac ja dwa
                  razy dziennie,a jest nas w domu tylko trójka.Jak to jest u Was?Myjecie gary
                  razem z kubkami,talerzami na auto,czy jeśli sa gary powinnam skorzystać z
                  intensywnego?Czy nabłyszczacz wpływa na jakość suszenia?
                  • Gość: vvv Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 18:10
                    nie sądze żeby dna kubków schły lepiej po zmianie nabłyszczacza,
                    myśmy przetestowli już ze 3 rodzaje (nie pod kątem suszenia) i denka
                    mamy zawsze co najmniej wilgotne,
                    u mnie też są 3 osoby i włączamy co 2 dzień, gary które się nie
                    mieszczą myje się w rękach,
                    stosujemy tylko auto program, intensywnego nie mamy :)
                  • Gość: se Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.3.cust.bredband2.com 01.12.07, 06:59
                    Jak najbardziej. Sprobuj uzywac kazdego preparatu osobno (sol,
                    nablyszczacz, proszek), w przypadku niedosuszenia zwieksz nieco
                    dozowanie nablyszczacza i zobaczysz, czy bedzie poprawa. W przypadku
                    tabletek nie masz mozliwosci dozowania nablyszczacza. Jesli jest go
                    za malo- naczynia pozostaja wilgotne. Jesli za duzo-na naczyniach
                    pozostaja smugi. Dozowanie trzeba dobrac metoda prob i bledow,
                    zaczynajac od srodkowego, sredniego ustawienia.
                    Ja z reguly dostosowuje program do najbrudniejszych naczyn, jesli
                    mam akurat duzo mocno zabrudzonych garow, wybieram program
                    intensywny, chyba, ze taki garnek jest tylko jeden, wtedy moze sie
                    zdarzyc, ze musze go przeplukac pod kranem, a w przyplywie lenistwa-
                    zostawiam w zmywarce na kolejny cykl. Jak wazne jest wlasciwe
                    ulozenie naczyn juz wiesz. Aha, producent mojej zmywarki (miele)
                    zaleca, aby jak najszybciej po zakonczeniu cyklu otworzyc szeroko
                    drzwiczki zmywarki i wysunac jeden z koszy, wtedy goraca jeszcze
                    para szybko odparowuje i po kilku minutach mamy suchutkie naczynia
                    bez zaciekow, oraz sztucce bez rdzawych plam, co moze sie zdarzyc,
                    jesli kisimy naczynia dluzej w zamknietej zmywarce po zakonczeniu
                    pracy.
    • Gość: ... Re: zmywarka Bosch-problem IP: 80.50.233.* 02.12.07, 10:36
      A wodę odkręciłaś???????
      • enea5 Re: zmywarka Bosch-problem 03.12.07, 09:46
        Nasunęły mi się dwa kolejne pytania.Dlaczego pomimo,że wlałam nabłyszczacz
        lampka sygnalizuje jego brak? Dlaczego nie sygnalizuje jeśli woda jest zakręcona?
        • waniaw1 Re: zmywarka Bosch-problem 08.12.07, 12:30
          Sprawdź czy to napewno lamka nabłyszczacza, ja też myślałam że
          świeci się lampka nabłyszczacza, a to była lampka od soli i zapiekła
          się pompa. ledwo zmywarkę serwisant uratował. a nabłyszczacza to
          lepiej nie dawać, bo to chemia, która zostaje na garach.Bez
          nabłyszczacza też wszystko lśni.
          • Gość: enea5 Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 09:36
            To zdecydowanie świeci się lampka nabłyszczacza.
            • 71gosik Re: zmywarka Bosch-problem 11.12.07, 15:05
              jeśli używasz tabletek 3 w 1, to mozesz sobie tę opcje wyłączyc,
              żeby nie swiecila wcale. Mam ten sam model i jestem zadowolona.
              Garnki na co dzien myje ręcznie zaraz po obiedzie, co jakis czas
              robiąc typowe mycie garów w zmywarce. Rodzina 4-osobowa i tak
              nastawiam codziennie, wreszcie wieczory na przyjemnosci, a nie 1,5
              godzinne zmywanie po całym dniu.
              Małgorzata
              --
              • Gość: enea5 Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 23:23
                obecnie uzywam tabletek bez nabłyszczacza,jednak wlewam go osobno.Teraz tez
                jestem z niej zadowolona,chociaz na początku obrażałam się na nią:)Garnki tez do
                niej wrzucam,czasami zdarza się trochę niedomyty często z winy ustawienia,wtedy
                do poprawki ręcznej:(
        • Gość: Gabi Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 16:17
          witam wszystkich:)jestem szczęśliwą posiadaczką od niedawna zmywarki (około miesiaca) i jak do tej pory wszystko miałam pod kontrolą i działało bez większych wpadek, ucząc się na błędach dochodzę do wiedzy na temat jej działania ale... dzisiaj przytrafiło się coś dziwnego-załadowałam do mycia i chcę załączyć a tu nie mogę zmienić programu na inny, miga kontrolka eco i nie chce przestać, nawet załaczyć się nie da:( Mam obecnie remont wekendowy i instrukcja gdzieś schowana głęboko...Poradźcie prosze szybko...aha ... świeci się jeszcze kontrolka nabłyszczacza -choć dziwne bo uzywam tabletek, proszę o radę
    • malecka88 Re: zmywarka Bosch-problem 11.09.08, 18:19
      Mam zmywarkę BOSCH i w trakcie mycia naczyń na programie krótkim
      trwa ok.35 min.po zakończeniu zostaje mi część tabletki
      nierozpuszczonej lub nawet lekko rozpuszczona. Co może byc tego
      przyczyną?
      • Gość: g Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 21:12
        krótki czas programu i niska temperatura
      • Gość: kaska Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 21:35
        Też tak miałam. Zaczęłam dawać na to krótkie mycie pół tabletki. Nic nie
        pozostaje i wszystko jest czyste.

• tom94 Re: zmywarka Bosch-problem 30.10.08, 20:17
          a może ktoś wie dlaczego w zmywarce Bosha nagle przestała się rozpuszczać tabletka, po zmywaniu opozostaje prawie nietknieta, oczywiście wypada z pojemnika na dno zmywarki
          • Gość: aga2 Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.171.92.162.static.crowley.pl 12.11.08, 10:36
            też to wczoraj miałam, proszek tylko rozdrobnił się i poosadzał na
            garach i jest jeszcze scieżka spłynięcia w dół....
            • Gość: bea Re: zmywarka Bosch-problem IP: 80.51.237.* 04.12.08, 11:21
              ja ostatnio też tak mam i nie wiem co się dzieje bo proszek jest tylko mokry , a
              wcale nie był używany do mycia - jeśli ktoś wie co się dzieje to proszę o piomoc
              • Gość: seba Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.09, 09:53
                witam wszystkich forumowiczow. ostatnimi czasy zauwazyłem ze moja
                zmywarka BOSCH nie domywa na dolnej połce brudnych garow.
                Sprawidziłem juz chyba wszystko wode,sol,nabłyszczacz,tabletki a
                uzywam wszystkiego firmy Calgonit. Gora jest jak najbardziej czysta
                tylko ta dolna pulka szlak mnie trafia jak wyjmuje naczynia z dolnej
                i sa brudne. Prosze o pomoc?
                • kulka85 Re: zmywarka Bosch-problem 29.01.09, 10:10
                  a z dolnego "natrysku" woda leci?,
                  • Gość: Andi Re: zmywarka Bosch-problem IP: *.chello.pl 31.01.09, 14:39
                    Kurcze ja też mam podobnu problem , mam dość starą zmywarkę BOSCH w
                    zabudowie jakieś 8 misięcy temu przeszła generalny remont - teraz
                    nie pamiętam co wymienili ( pompe lub grzałką ) i od jakiegoś czasu
                    mi nie domywa tzn w zasobniku pozostaje cały lub 1/2 proszku
                    zkamieniałego - myję w temp. 50 lub 60c. dysze czyściłem, sól i
                    nabłyszczacz jest - może macie Państwo jakieś spostrzeżenia lub rady?
    • circa.about Re: zmywarka Bosch-problem 01.02.09, 18:29
      Ja też mam Boscha i niestety od czasu do czasu zdarzają się niedomyte gary. I
      odwrotnie od autorki wątku zaobserwowałam, ze częściej się to zdarza, gdy garnek
      stoi płasko do góry dnem, jest o wiele lepiej, gdy jest o coś oparty, przez co
      lekko nachylony.
      I teraz pytanie za 100 punktów:
      Do tej pory używałam tabletek Calgonit Classic (niemieckich), osobno sól i
      nabłyszczacz. Gary i i inne naczynia były raczej dobrze umyte.
      Wczoraj zaeksperymentowałam i użyłam tabletek z Lidla (tych lepszych) i
      większość talerzy była niedomyta, garnek po ugotowanych ziemniakach zupełnie
      nietknięty.
      Przypadek czy lidlowe tabletki nie są tak dobre jak tu wszyscy piszą?
      A może powinnam kupić te najtańsze W5?
      • johana75 Re: zmywarka Bosch-problem 01.02.09, 21:08
        Przypadek czy lidlowe tabletki nie są tak dobre jak tu wszyscy piszą?
        A może powinnam kupić te najtańsze W5?
        W5 to sa własnie Lidlowskie tabletki, a tobie o jakie chodzi o
        Calgonit z Lidla?
        Ja myje w proszku w5 z Lidla do tego sól i nabłyszczacz...wszystko
        jest domyte.
        • circa.about Re: zmywarka Bosch-problem 01.02.09, 23:21
          Rzadko bywam w Lidlu, więc niebardzo się orientuje w ich ofercie.
          Mają 2 rodzaje tabletek - tańsze i droższe. Tańsze to takie, do których trzeba
          osobno stosować sól i nabłyszczacz (zwykłe W5), a lepsze nazywają się W5 Perfect
          5 (w błyszczącym opakowaniu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka