Dodaj do ulubionych

U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań

IP: 194.156.48.* 02.12.09, 14:36
Co za rusycyzm?! Czy chociaz tytul artykulu nie moze byc napisany prawidlowo
po Polsku?
Obserwuj wątek
    • Gość: kumak U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 14:41
      No to developerzy mają pecha - nie spotkali Zbyluta... ale on tylko
      od 80 mkw wzwyż... co prawda tylko w Gdańsku, na Osiedlu Garnizon, w
      mitycznym budynku C...

A reszta co? No nic tylko kupować szczurze nory w bunkrach na
      wygwizdowach...

• monster_truck Hehehe 02.12.09, 15:08
        Gazety dopiero co obwieszczały że mamy na rynku rekordową podaż mieszkań i że będzie je można sprzedawać przez kilka kolejnych lat. Co się stało z tymi mieszkaniami? Wyeksportowali je? Pewnie ci wszyscy kibice co mają przyjechać na Euro 2012 się tak rzucili na te "okazje" ;)

A na poważnie to jak zwykle deweloperzy zaklinają rzeczywistość. Nikt nie kupuje większych mieszkań więc one najbardziej tanieją. Ciekawe co bedzie jak ceny tych większych zrównają się z cenami mniejszych? Czyżby kolejne spadki? :)
        • Gość: larsson Re: Hehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:59
          Ten artykuł to bzdura. Cały poprzedni tydzien przesiedzialem u
          deweloperów. Bylem w szoku ile mają mieszkań wolnych. Mają dużo
          mieszkań do 50 m. Zniknęły tylko te rzeczywiście naj najlepsze,
          najlepiej usytuowane, ale i tak było sporo do wyboru. Byłem bardzo
          zaskoczony jakie mieszkania mi proponowano i to już gotowe. Na rynku
          jest niezła bryndza.
          • znajomy_jennifer_lopez Kurnik za 199 tys zł ma tę zaletę... 02.12.09, 18:54
            że kosztuje 199 tys zł. Developerzy sprzedają małe bo przy zakupie kurnika cena za m2 ma mniejsze znaczenie, ważne że kwota łączna to np 150 - 250 tys zł a nie pół miliona więc nie wiem co w tym dziwnego:

80m x 5000zł = 400 000zł
            działka 200 000 + dom 150m2 250 000zł = 450 000zł.
            TO KTO KUPI DUŻE MIESZKANIE?
            Lokalizacja? Podobna jak działki czyli obrzeża miasta.
            • mara571 a tu pasujacy cytat 02.12.09, 21:03
              Łukasz Madej: Nikt nie buduje mieszkań po to, żeby je sprzedawać jak najtaniej.
              z dyskusji
              wyborcza.biz/biznes/1,100896,7322085,Mieszkanie_w_miescie_czy_mieszkanie_pod_miastem_.html
              L.Madejowi dziekuje za szczerosc.
            • Gość: areq Re: Kurnik za 199 tys zł ma tę zaletę... IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 03.12.09, 11:30
              Te wszystkie artykuły w domyśle dotyczą rynku warszawskiego więc już
              z założenia są niereprezentatywne dla reszty kraju,o małych
              miasteczkach nie wspomnę.
              W warszawie działek w pobliżu miasta /tak do 5km/ praktycznie nie
              ma,za sensowne pieniądze,a komunikacja w tej mieścinie jest
              dramatyczna.Dojazd spod wawy do centrum to nieraz 1-1,5ha.Nie dziwie
              się więc,że nie każdemu uśmiecha się dojeżdażać tyle czasu...
              A dla innych miast?
              W pobliżu Poznania dostaniesz teraz na luziku działkę za 150tys tak
              do 800mkw i nie więcej niż 10km od granic miasta.
              Za dom 130-140mkw z prostym dwuspadowym dachem bez jakichś wypasów w
              stylu pompa ciepła czy jacuzzi do stanu takiego jak sprzedaje
              deweloper czyli "prawie gotowy" nie zapłacisz więcej niż 250tys,a
              przy wkładzie własnym jeszcze z 10-15% mniej.Dołóż z 70koła i masz
              chatę na gotowo,może i z mebelkami....
              Ale jak kto ni umi albo się boi to kupi dewloperskie 60mkw za
              350tys:)
        • Gość: br00net Żal mi naiwnych Polaków IP: *.chello.pl 02.12.09, 16:04
          kupując małe klitki i tak zaciągają/zaciągnęli kredyt na granicy swoich możliwości
          a wystarczy mieć świadomość, że obojętnie na sztuczki deweloperów, banków,
          Marków Wielgów mieszkania będą długo jeszcze tanieć,
          łącząc korzyści z oszczędzania i spadków cen - zakup mieszkania może być tańszy
          nawet o kilkaset tysięcy złotych
    • Gość: gyu Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: 86.47.59.* 02.12.09, 14:42
      Moze w Wawie bo we Wroclawiu mieszkania od developerow wisza juz miesiacami.
      • znajomy_jennifer_lopez Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka 02.12.09, 18:56
        Nie dziwię sie, partery sie słabo sprzedawały

;-)
    • douglasmclloyd Cóż za wspaniała wiadomość 02.12.09, 14:44
      Podzieli się jedno, a kasę weźmie razy dwa.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Cóż za wspaniała wiadomość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 15:15
        Jak się podzieli. Większość 'apartamentów' deweloperskich posiadała wspólną
        łazienkę z ubikacją i kuchnie w tzw 'salonie' nawet te większe - to jak to
        podzielą? - hehehe....
        • scibor3 Re: Cóż za wspaniała wiadomość 02.12.09, 15:58
          No jak to jak. Postawią toi-toia na podwórku i dodadzą do lokalu wiadro do
          noszenia wody ;-). No chyba, ze maja cały pion niesprzedany.
    • Gość: Agnieszka U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.pomorska.policja.gov.pl 02.12.09, 14:49
      A potem będzie tak jak z moim "deweloperem" POLDOM z Pruszcza Gdańskiego, że
      tak dzielił te duże na mniejsze, że w budynku jednorodzinnym dwu mieszkaniowym
      wyszło mu z 1M 150m2- 5 kawalerek 30m2. I mamy nad głowami hotel :/
    • kolaabb typowy medialny bełkot 02.12.09, 14:52
      typowy medialny bełkot. Pędźcie i się zadłużajcie na 40 lat bo
      zabraknie !
      • Gość: kot Re: typowy medialny bełkot IP: 62.89.110.* 02.12.09, 15:48
        Alternatywa jest mieszkanie u mamusi lub wynajmowanie mieszkania za
        1200-1500 miesiecznie. Chcesz to czekaj, twoj wybor.
        • Gość: pies Re: typowy medialny bełkot IP: 78.8.250.* 02.12.09, 16:37
          Hahaha...dobre - myślałem, że naganiacze-dinozaury straszące mamusią już wyginęły. A jednak nie - wciąż się trafiają :)

A teraz kolego do rzeczy: Wrocław. Za 1000zł wynajmuję ładną i nowiusieńką kawalerkę. Kompletnie wyposażona (dość wysoki standard). Osiedle Gaj - przy Ferio - sporo sklepów, punktów usługowych, restauracji. Do centrum 20 minut samochodem. Aha...to nie moje mieszkanie więc mam wszystko w nosie - niech się niszczy, wali pali - jak mi się coś nie spodoba zmykam gdzie indziej (również za granicę).

Za kredyt miałbym swoje (banku?) i musiał bym się o nie martwić (np.developer nie chce naprawiać usterek w naszym budynku), przeprowadzić się nie ma jak bo go przecież teraz nie sprzedam - nie dosyć że mam 30 letnią pętlę na szyi to jeszcze jestem przywioązany do mieszkania. Nie dla mnie niewolnictwo - ja chcę być wolny....
          • Gość: Bankier Re: typowy medialny bełkot IP: *.gdynia.asseco.pl 02.12.09, 16:48
            Nie tłumacz desperato-frajerowi z 40 letnim kredycikiem na szyjce, który kupił
            na górce totalnej bańki spekulacyjnej i próbuje się teraz pocieszać na forach.
            On będzie wierzył w to, że wspaniale zrobił zadłużając się na całe życie w celu
            kupna klity. No bo pomyśl, gdyby przyjął do wiadomości prawdę o swojej życiowej
            wtopie, to musiałby się zdaję się powiesić, hehe.
          • Gość: Ężynjer > Nie dla mnie niewolnictwo - ja chcę być wolny... IP: *.ericsson.net 03.12.09, 10:28
            Ludzie kredytujący się na 30 lat nie rozumieją właśnie tej prostej prawdy!
        • Gość: wynajmujący Re IP: *.aster.pl 02.12.09, 16:52
          Kolego a Ty myślisz że to mieszkanie, które będziesz spłacał przez najbliższe
          30-40 lat jest twoje ? Ty je wynajmujesz od banku, który jest właścicielem i
          będzie nim do momentu aż spłacisz ostatnia ratę kredytu gdzieś około 2040 roku.
          Różnica polega na tym , że ja z wynajmowanego mogę się w każdej chwili
          wyprowadzić np. dostając lepsza pracę w innym mieście czy wyjeżdżając za
          granicę, a Ty masz pętlę na szyi na najbliższe 30 lat. A co się jeszcze wydarzy
          w tym czasie - ile kryzysów, recesji, rządów populistów, wahań kursów walut i
          innych niespodzianek nas czeka - lepiej nie myśleć. Życzę ci byś przez
          najbliższe 30 lat był zawsze zdrowy, miał zawsze świetnie płatną pracę, nie miał
          żadnych wypadków, nieoczekiwanych wydatków , a ceny nieruchomości by rosły w
          nieskończoność.
          • Gość: br00net Garść liczb IP: *.chello.pl 02.12.09, 16:58
            Kredyt 300000PLN;
            Koszty kredytu:718526.69
            Raty: 2000(spłata kapitału na początku 253PLN po trzech latach 300PLN)
            Mieszkanie 50m2 zależy gdzie można wynająć nawet w W-wie za 1500PLN i mniej,
            ceny wynajmu także spadają. Mając założenie że oszczędzamy miesięcznie różnicę
            raty a opłaty za wynajem, to mamy że po 3-latach
            oszczędziliśmy:18000PLN,(mieszkając u mamusi oszczędzamy 72000PLN :D)
            W tym samy czasie suma spłaconego kapitału wyniosłaby niecałe 10000PLN
          • Gość: goła dupa Re: Re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 17:01
            Tylko wynajem :)
        • Gość: a Re: typowy medialny bełkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:13
          Powynajmuje przez rok i straci 15 tysięcy, po czym kupi mieszkanie
          za 300 zamiast 400 tysięcy, czyli będzie 85 tysięcy do przodu.
        • Gość: bloodklaat Re: typowy medialny bełkot IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 02.12.09, 18:33
          A po co mi mieszkanie? Bloki to getta dla ubogich. Dla mnie alternatywą jest kupienie tego www.forum.haszysz.com/picture.php?albumid=778&pictureid=10660 obiektu i przerobienie na rezydencję.
    • wedry U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań 02.12.09, 15:12
      Dobrze, niech czekaja i dłuzej na klientów - ceny spadną.
    • eustachy.s U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań 02.12.09, 15:25
      Osiedle Santorini tuż przy torach kolejowych, ale za to blisko do zaśmieconego
      rezerwatu olszynka grochowska i zakładów napraw taboru kolejowego. Po prostu
      super.
    • ot_byt U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań 02.12.09, 15:26
      To po prostu uwidacznia, że ceny są totalnie oderwane od możliwości
      nabywczych (i to już kredytowego niewolnictwa) jelonków. Ludzi
      powinno być stać na normalne mieszkania, gdzie małżeństwo i każde
      dziecko mają własne pokoje - a nie klitka 30m2 za 300k. Albo nastąpi
      znaczny wzrost zarobków (co jest wykluczone) albo nastąpi zjazd cen.
      Do każdego należy logiczna ocena sytuacji i możliwego scenariusza.
    • wilhelm4 U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań 02.12.09, 15:29
      w jakim miescie ?
      skad ja ma wiedziec, gdzie osiedle Santorini ???
      pewnie znowu w egocentryczenj warszawie
      • eustachy.s Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka 02.12.09, 15:42
        Tak osiedle jest w Warszawie, w sumie poza bliskością torów kolejowych i tym że
        jest to Praga czyli nie najlepsze miejsce do wychowywania dzieci (powoli to się
        zmienia) to lokalizacja jest niezła np. blisko szkoła, jeśli dobrze kojarzę
        jeździ tam jeden autobus a do przystanku tramwajowego trzeba iść ponad 10 minut.
        Jazdy samochodem do centrum nie polecam bo jedzie się dłużej niż tramwajem.
      • robert_zoliborz Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka 02.12.09, 16:55
        Jestem z Warszawy i nie widziałem gdzie to osiedle i czy wogóle jest
        w Warszawie. Równie dobrze jak by było w Krakowie.
      • Gość: Santorini Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.aster.pl 02.12.09, 16:57
        To chyba gdzieś w Grecji.
        • Gość: areq Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 03.12.09, 11:42
          W warszawie mają i Pragę i Włochy niedaleko...nie zdziwiłbym się
          jakąś Grecją pod Otwockiem:):):)
    • Gość: :) U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: 194.11.24.* 02.12.09, 15:31
      No proszę, zamiast napisać że na mieszkania powyżej 50metrów nie ma chętnych
      można napisać że na mniejsze jest popyt że ho ho. Brawo
      • george2020 Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka 02.12.09, 16:01
        Ja zgłaszam swój popyt na mieszkanie 75-100 metrów kw. od kwoty 5000/m2
        lub mniej :)
        Ciekawe jaka jest cena równowagi popytu i podaży:)
    • Gość: mx Jaki sens 30letniego kredytu na 50m2 2pok m ????? IP: 84.38.22.* 02.12.09, 15:59
      Co za geniusze biora takie kredyty ?
      Jaki sens 30letniego kredytu na 50m2 2pok m ????? za 300tyś zl do
      wykonczenia
      • Gość: br00net Presja jest bardzo duża a słabi ulegają IP: *.chello.pl 02.12.09, 16:16
        • Gość: xxx Myślę, że nie słabi, lecz ci, którzy "muszą" IP: *.acn.waw.pl 02.12.09, 16:41
          Rozważmy, kto kupuje 50 metrowe mieszkania. To osoby/rodziny, które chcą się
          usamodzielnić - wyprowadzić od rodziny/rodziców, przestać wynajmować mieszkanie.
          I w tym sensie "muszą". Im się nie opłaca płacić 1500 PLN za wynajem, gdy rata
          od kredytu 270 tys. (30 tys. wkładu własnego) w złotówkach wynosi 1800 złotych.
          Jednak po iluś tam latach będą mieć swoje. A człowiek młody dostanie kredyt na
          30 lat. Ktoś, kto ma 50 czy 60 lat niekoniecznie. Co zrobi na starość? Co zrobi,
          gdy emerytura będzie za niska aby wynająć mieszkanie? A tak: masz 30 lat,
          bierzesz kredyt na 30 i w wieku 60 lat spłacasz ostatnią ratę i masz gdzie mieszkać.

Zupełnie inaczej wygląda sprawa tych, którzy mają mieszkania. Co więcej - im
          większe mieszkanie tym mniejszy "mus" do zmiany. Przykładowo: mieszkamy z żoną w
          95 metrowym mieszkaniu. Nie mamy potrzeby zmiany na większe. Może byśmy chcieli,
          ale nie jest to konieczność. Mieszkanie 50 metrowe jest najczęściej pierwszym
          mieszkaniem. Większe mieszkania to już kolejne w życiu.

Do tego kwestia demograficzna. Lata 80-85 to wyż. I to spory. Do tego są
          bardziej mobilni i częściej niż ludzie w wieku 40-45 lat przeprowadzają się do
          Warszawy. Zatem dziś sprzedają się świetnie mieszkania małe i kupuje je właśnie
          ta grupa wiekowa.
          • Gość: br00net tak tylko się wmawia słabym że niby muszą IP: *.chello.pl 02.12.09, 17:04
            Przeanalizuj liczby, sam policz. Wyjdzie że płacąc za wynajem płacisz komuś
            mniej i niż bankowi za obsługę twojego kredytu.
            Uświadom sobie jeszcze jedno: stopy procentowe są praktycznie na zerowym
            poziomie, jak myślisz jak długo będą tak niskie? Wkrótce wzrosną a wraz z nimi
            raty kredytów.
          • Gość: br00net Re: Myślę, że nie słabi, lecz ci, którzy "muszą" IP: *.chello.pl 02.12.09, 17:08
            "A człowiek młody dostanie kredyt na 30 lat. Ktoś, kto ma 50 czy 60 lat
            niekoniecznie. Co zrobi na starość? Co zrobi, gdy emerytura będzie za niska aby
            wynająć mieszkanie? A tak: masz 30 lat, bierzesz kredyt na 30 i w wieku 60 lat
            spłacasz ostatnią ratę i masz gdzie mieszkać."
            bzdura!!! - po trzydziestu latach zakładając że oszczędzasz tylko tyle ile
            wynosi różnica pomiędzy ratą a wynajmem będzie cie stać na 2 takie mieszkania.
            • Gość: alewkołojestwesoło Re: Myślę, że nie słabi, lecz ci, którzy "muszą" IP: *.aster.pl 02.12.09, 17:47
              I to jest najlepszy dowód na to, że Polacy nie potrafią liczyć, a jedynie ślepo
              podążają wiedzeni owczym pędem za namowami cwanych naganiaczy: deweloperów i
              bankierów. Wystarczyło kilka sponsorowanych artykułów m. in. w GW w 2006/2007
              roku by wywindować ceny mieszkań ponad 100% w górę w ciągu 2 lat. Naiwny naród
              polski, który kilka lat wcześniej wyszedł z komuny uwierzył, że zawsze będzie
              hossa, zachłysnął się konsumpcją i zaczął brać kredyty hipoteczne 120% wartości
              na dziury w ziemi, bo w gazecie napisali, że taniej już nie będzie.
              A tu zonk - dwa lata później hossa się skończyła, przyszedł kryzys, pensje
              przestały rosnąć w przeciwieństwie do bezrobocia, banki zakręciły kurki z
              kredytami i mieszkania przestały się sprzedawać. Ceny zaczęły spadać,
              podtrzymywane jeszcze przez państwowe regulacje programami "deweloper na swoim"
              czy "spłacimy za ciebie kredyt przez dwa lata". Gdy kasa na dopłaty się skończy
              , programy rządowe wygasną , wówczas ceny wrócą do normalnych poziomów. A to już
              niedługo.
              • Gość: thom Re: Myślę, że nie słabi, lecz ci, którzy "muszą" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.09, 22:08
                Zgadzam się prawie z całością Twojej wypowiedzi. Poza jednym punktem: do
                większości gazet w Wawie (a przede wszystkim Wyborczej) były dodawane spamy pt.
                "Inwestycje mieszkaniowe" w każdym tygodniu. Panowie "developorzy" pracowali
                systematycznie...
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Myślę, że nie słabi, lecz ci, którzy "muszą" IP: 78.8.192.* 02.12.09, 20:56
            > I w tym sensie "muszą". Im się nie opłaca płacić 1500 PLN za
            wynajem, gdy rata
            > od kredytu 270 tys. (30 tys. wkładu własnego) w złotówkach wynosi
            1800 złotych.

Widzisz - 2 sprawy - 30 tys wkładu własnego, a i tak kredyt droższy i
            dodatkowo jeszcze opłaty dla wspólnoty też są...

> Do tego kwestia demograficzna. Lata 80-85 to wyż. I to spory. Do
            tego są
            > bardziej mobilni i częściej niż ludzie w wieku 40-45 lat
            przeprowadzają się do
            > Warszawy. Zatem dziś sprzedają się świetnie mieszkania małe i kupuje
            je właśnie
            > ta grupa wiekowa.

Jak sa tacy mobilni to właśnie nie kupuja mieszkania, tym bardziej, że
            w wa-wie coraz ciężej o dobrą robotę.... Po za tym z wielu miejsc -
            jesli juz się przeprowadzać, to łatwiej niekiedy dolecieć gdzieś,
            gdzie lepiej płacą niz dojechac do wa-wy.
          • mara571 Mieszkanie 50 metrowe jest najczęściej pierwszym 02.12.09, 21:14
            pierwszym mieszkaniem. Masz racje gosciu.
            Tylko po co je kupowac?
            Zwlaszcza, ze za kilka lat trudno je bedzie sprzedac bez duzych strat.
            A o placacych regularnie czynsz lokatorow tez bedzie trudno.
    • Gość: x U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.cfw-a-gci.corp.ird.yahoo.com 02.12.09, 17:00
      znowy propaganda i szukanie fajerow
    • Gość: oleg Szykują się mieszkania jak u Kiepskiego ... IP: *.bialystok.vectranet.pl 02.12.09, 17:04
      "Apartamenta" podzielone na klitki i wspólny kibel na wspólnym korytarzu ... to
      się ludzie doczekali luksusów
      • mara571 za koncowego Gomulki juz tak 02.12.09, 21:18
        budowano. Tylko kilka blokow, jesli sobie dobrze przypominam w Gdansku.
        • Gość: asf Re: za koncowego Gomulki juz tak IP: *.ip.jarsat.pl 06.12.09, 10:22
          A możesz powiedzieć na jakim to osiedlach w Gdańsku za Gomułki tak budowano? A
          propos tych klitek, to ja rozumiem dlaczego tak budowano kiedyś (wtedy był brak
          mieszkań, nie znano nowych technologii budowlanych) - a teraz? Czy teraz nie
          chodzi o to, aby jak najbardziej obniżyć ceny produkcji? Ja nie kupię mieszkania
          z aneksem kuchennym, które to rozwiązanie było dobre w latach 60, ale nie teraz.
    • Gość: kaśka28 U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.sileman.net.pl 02.12.09, 17:12
      A myśmy wzięli kredy w dwie rodziny i kupiliśmy 60 m2. Każda rodzina ma swój
      duży pokój, kuchnia i łazienka wspólna. Na razie nie mamy dzieci więc nie jest
      źle, chociaż na pewno lepiej mieć całe mieszkanie dla siebie. No ale co robić...
      • w.i.l Tak samo było tuż po wojnie. Pokazują 02.12.09, 17:42
        to w polskim filmie "Skarb".

Powróćmy jak za dawnych lat...

Do mieszkań komunałek.
      • Gość: alewkołojestwesoło Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.aster.pl 02.12.09, 18:01
        Tzn. że nie zamierzacie się rozmnażać przez najbliższe 30 lat ?
        Rozumiem że sypialnia jest jednocześnie salonem, gości przyjmujecie w kuchni, a
        rano do łazienki są zapisy, czy kto pierwszy ten lepszy ?
      • Gość: kix mam nadzieje, ze zartujesz IP: 87.204.22.* 02.12.09, 19:41
        jwt
    • Gość: lenio Re: U deweloperów zaczyna brakować - ...KASY ? IP: 195.117.157.* 02.12.09, 17:22
      Moim zdaniem ( nie jestem OpenFajansem wiec nie jestem wszechwiedzący) to bzdura na kółkach.
      Ostatnio babka z JWC chciała mi pokazać kawalerkę ( gotową ) podobno jedna z 2 ostatnich i nie można czekać bo w przyszłym tygodniu nie będzie ! Nie to żebym nie dowierzał ale się rozchorowałem i po 2 tygodniach - nadal aktualne ! Zdziwko nie ?

Obserwuję uwazniej rynek wtórny - i obecnie przybyło ogłoszeń w centrum Warszawy w niższych cenach. Ciekawe dlaczego - jak u developerów się wyczerpały to ludziska ratują rynek ;)
      • Gość: sk Re: U deweloperów zaczyna brakować - ...KASY ? IP: 62.237.32.* 02.12.09, 19:48
        Dokladnie - tez obserwuje rynek, widac wyraznie roznice miedzy ofertami ludzi
        ktorzy faktycznie chca sprzedac mieszkanie, a tymi ktorzy udaja. Roznice do 20%
        na tym samym osiedlu, podobny metraz, rozklad i pietro.
        Obserwuje mieszkania 50-60 metrow w centrum warszawy i sprzedaje sie bardzo
        malo, i to tylko z tych najtanszych, wrecz okazyjnych ofert.
    • luni8 U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań 02.12.09, 17:59
      Develeporzy i deweloperzy, ciągle nacisk na nowe mieszkania z dopiskiem "taniej już nie będzie" - ludziska się opamiętali i nie ciskają sie już tak z kupnem dużego mieszkania dla pary. Ale już 50m jest idealne dla pary z dzieckiem. A skoro DnS idzie też do singli to deweloperzy wyczuli rynek.
      Mieszkania mogłyby tanieć znacznie szybciej gdyby nie programy "pomocowe" na wykup jedynie nowych mieszkań - wrzućmy do tego też rynek wtórny albo zrezygnujmy z programu.

Ogólnie czytając prasę ma sie wrażenie że rynek wtórny w PL nie istnieje.
      • Gość: alewkołojestwesoło Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.aster.pl 02.12.09, 18:09
        Przecież "deweloper na swoim" obejmuje także rynek wtórny. Chodzą słuchy że mają
        być zmiany i w przyszłym roku ma obejmować tylko rynek pierwotny, a za 2-3 lata
        ma zostać zakończony. Kasa się kończy Tuskowi.
        Co ciekawe te mieszkania z artykułu to właśnie te które łapią się na dopłaty
        rządowe czyli do 50 m2 i do około 7000 zł / m2 w Wawie.
        Skończą się dopłaty - rynek nieruchomości wróci do normy.
        • Gość: xx Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 18:25
          Dopłaty się nie skończą, wręcz przeciwnie, będą rozszerzane, a
          limit - podnoszony. A jak zabraknie kasy, to znowu obetnie się
          budżet policjantom, którzy dalej nie czają, o co chodzi, i robią
          jakieś kretyńskie manifestacje zamiast zrobić zrzutę i zapłacić komu
          trzeba, tak jak deweloperzy.
          • Gość: xxx Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.ip.jarsat.pl 06.12.09, 10:25
            :D
    • Gość: Kasia Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.chello.pl 02.12.09, 18:17
      My z mężem kupujemy właśnie dwa małe. Chcieliśmy jedno duże, ale dużych
      jeszcze trochę jest a małe się niedługo skończą, więc lepiej brać puki
      są.

Pozdrawiam sąsiadów.
      • Gość: doświadczony Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 21:36
        Skoro tak piszą w "necie", to na pewno tak będzie! My z żoną właśnie
        załatwiamy mały kredycik (350000,- / 30 lat) i szybciutko kupujemy
        dwa mieszkanka (z jednego , większego, podzielonego). Jedno dla
        nas, drugie na "inwestycję". Wynajmiemy stódętom i wszystko się samo
        sfinansuje! Trochę się martfimy, czy zdążymy, czy nie zabraknie...
        Witam sonsiaduf i .... cośtam, costam....
    • Gość: Tomek U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.centertel.pl 02.12.09, 18:30
      Przestrzegam przed poznańskim deweloperem - Wechta. Jemu sprzedaż
      też idzie dobrze. A my mieszkańcy mieszkań wybudowanych 3 lata temu
      nadal walczymy o to żeby firma naprawiłą usterki w mieszkaniach.
      Połowa rzeczy w wybudowanych mieszkaniach jest spartaczona. Jako
      wspólnota procesujemy się z Wechtą w sądzie. Niektóre poprawki już
      zrobiliśmy na własny koszt.
      • Gość: R Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.icpnet.pl 03.12.09, 00:14
        No to pieknie. właśnie przymierzałem się do kupienia mieszkania na
        ich osiedlu na Saperskiej.
        • eddd73 Wechta - odradzam 01.09.10, 23:13
          Też ostrzegam przed WECHTĄ. Kupiłem miesiąc temu od nich mieszkanie na ul,
          Matejki. Wady stwierdzone ponad miesiąc temu w protokole odbioru lokalu do dziś
          nie usunięte. I zero odpowiedzi na moje oficjalne pismo, zero kontaktu i teksty
          pt. "jutro, jutro". Wady usuwam zatem
          sam i obciążam ich rachunkami (wyjdzie jakieś 3-4 tysiące). Tak, że pewnie
          skończy się pozwem.
          I co za kultura w kontaktach z klientem (a właściwie jej brak).
    • Gość: ZiomisławPaliblant I teraz pytanie: jak się zachowają ceny? IP: *.e-wro.net.pl 02.12.09, 18:56
      Bo przecież wg. bałwanofila mogą tylko tanieć! Rzeź jelonków! Masowe obniżki! Dewelopery padające jak muchy po muchozolu!
      • Gość: thom Re: I teraz pytanie: jak się zachowają ceny? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.09, 20:30

Słuchaj kretynie,

czy masz naprawdę taki mały ptasi móżdżek, że nie dociera do Ciebie
        to, że ci biedni ludzie mieszkają w 30 m2 całymi rodzinami ? A
        dlaczego? Bo ich nie stać, nie potrafią też liczyć pieniędzy. Liczy
        się zdolność kredytowa i nic więcej.
    • Gość: thom U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.09, 20:21
      Słuchaj kretynie,

czy masz naprawdę taki mały ptasi móżdżek, że nie dociera do Ciebie
      to, że ci biedni ludzie mieszkają w 30 m2 całymi rodzinami ? A
      dlaczego? Bo ich nie stać, nie potrafią też liczyć pieniędzy. Liczy
      się zdolność kredytowa i nic więcej.
    • Gość: hmmm... U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 00:44
      Sami się nakręcamy tym gadaniem o cenach. Piękne mieszkania jeszcze stoją na
      rynku, bo nikt nie kupował przez pół roku.teraz dobrze coś wybrać i... no
      właśnie. Nie mamy wyjścia. Musimy brać kredyty, chyba,że ktoś ma bogatego
      tatusia lub sponsora. Takie cholerne czasy. Pewnie,że bym chciał mieć 90m ale
      nie zarabiam 6tys i nigdy pewnie tyle nie zarobię,ale ile można się u rodziców
      stołować? To życie zweryfikuje czy popełniamy błędy, ale przecież nie będę
      czekał 10 lat aż się rynek jakoś określi.To takie gadanie o dupie Maryni. W
      tym roku mój 3 letni aparat fotograficzny też jest już gó... wart a dałem za
      niego kupę kasy. Pewnie mógłbym go teraz kupić ,ale nie miałbym tych
      zajefajnych zdjęć sprzed 3 lat!Myśle,że spekulacje cenowe były zawsze i zawsze
      będą. jedni robią " promocje" cenowe a inni siedzą cicho,żeby za 2 miesiące
      wyskoczyć z wiadomością ,że koszty poszły w górę i trzeba podnieśc ceny. Im
      więcej gadki o tym,że małych mieszkań jest mało tym szybciej polecą z ceną w
      góre.Sam Gant wyprodukował w tym roku setki małych 50metrowych mieszkanek i na
      bank podyktuje ceny na rynku.
      • Gość: ta Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: 65.200.138.* 03.12.09, 18:58
        Jak chcesz wziac kredyt na 30 lat i kupic to kupuj, gdzies musisz
        mieszkac, tylko: wez kredyt na tyle ile Cie stac, tak, zeby przy
        jednej pensji bedzie Cie stac na miesieczna rate.
        Licz sie z tym, jezeli za kilka lat bedziesz chcial albo musial
        przeprowadzic i zmuszony bedziesz sprzedac, poplyniesz na tym i to
        sporo, bo ceny beda nizsze, a w najlepszym przypadku te same, co
        nominalnie znaczy nizsze. Szlag trafi wklad wlasny, wiec poplyniesz
        30-50tysiakow. Stac Cie na to?

Sprzedalismy ponad 100metrowe mieszkanie na gorce, zarobilismy na
        tym 400tys i od 2 lat wynajmujemy i czekamy, az bedziemy mogli kupic
        za gotowke mieszkanie albo dom i wypiac sie na wszystkie banki. Poki
        co wynajmujemy w dobrej okolicy, oszczedzamy i dobrze na tym
        wychodzimy.
      • Gość: Romek Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 21:40
        Hmmm... zauważ, że w najbliższym czasie startują z nowymi budynkami gdzie
        większość mieszkań będzie 50-60 metrowych i baza ganta powiększy się znacznie.
        Inni też nie próżnują i na pewno ruszą z podobnymi projektami a wtedy będzie
        większa konkurencja. Pytanie na ile będą skłonni inni obniżać ceny, żeby realnie
        walczyć z gantem i jak gant na to odpowie?
        • Gość: hmmm... Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 22:24
          Gant to moloch. wątpię,że ktos mu podskoczy z cenami,żeby być konkurencyjnym i
          wiarygodnym. Myślę że jak nam na rynku zagraja tak się wszyscy do tego odniosą.
          Poza tym zdaję sobie sprawę ,że kredyt to pętla na szyi, ale jakie mam wyjście?
          Pożyczysz kilkanaście tysiaków bez odsetek,żebym ci mógł spłacać z
          nauczycielskiej pensji?
          • steady_at_najx Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka 04.12.09, 08:28
            Pożyczysz kilkanaście tysiaków bez odsetek,żebym ci mógł spłacać
            z nauczycielskiej pensji?

Nie bredz. Skoro masz nauczycielska pensje to zwyczajnie nie stac
            Cie na nieruchomosc za kilkaset tysiecy. Nawet w kredycie.
    • zdzislaw_dyrman_zasadniczo_1 [...] 06.12.09, 15:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: hehe Re: U deweloperów zaczyna brakować małych mieszka IP: 89.25.148.* 06.12.09, 15:52
        haha dobre:)
    • jolkak11 lepiej małe za gotówkę niż większe na kredyt! 13.12.09, 15:08
      niezbyt duże ale własne,nowoczesne(na miarę możliwości tak 2 pokoje)
      wygodne i przytulne bez martwienia sie o ogrzewanie, instalacje i
      konserwację budynku, z halą na samochód pod budynkiem i w dużym
      atrakcyjnym mieście - to według mnie najlepsze rozwiązanie.
      • Gość: felik$ Re: lepiej małe za gotówkę niż większe na kredyt! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.09, 13:20
        Dla mnie też najlepiej kupić mniejsze, funkcjonalne mieszkanko z możliwie
        największym wkładem własnym niż decydować się na bardzo duże mieszkanie i kredyt
        na całe życie.
    • Gość: Inwestor U deweloperów zaczyna brakować małych mieszkań IP: 158.75.42.* 19.12.09, 18:59
      Witam serdeczenie,

Zapraszam do uczestnictwa w szkoleniu dotyczącym inwestowania i zarabiania na rynku nieruchomości organizowanym przez firmę Aquarius Property Investments.

Nabliższe edycja odbędzie się 23 stycznia 2010 roku w Warszawie.
      Koszt szkolenia to 600 PLN (promocja do 6 stycznia).

Szczegóły na stronie www.inwestowanie101.pl

Pozdrawiam,
      Paweł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka