Dodaj do ulubionych

lagun bau - domy ekologiczne zaborówek

IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.10, 22:58
Witam,
Czy ktoś z Was orientuje się, ma jakieś doświadczenia, coś może powiedzieć na temat firmy lagun bau - firma budowlana która buduje osiedle domków ekologicznych w zaborówku koło Warszawy. W ciągu dwóch lat powstało kilka domków, ktoś je kupił, a opinii o tym deweloperze trudno szukać na necie.

Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Z Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.11, 14:39
      Z tego co wiem to w przypadku każdego domu ma opóźnienia w realizacji (od kilku miesięcy do roku). Jak to developer: więcej obiecuje niż może.
      • Gość: podwykonawca Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.11, 08:59
        Firma nie płaci podwykonawcom, ciągle tylko obiecując "zrób jeszcze to i zaraz płacę" ale oczywiście pieniędzy nie ma. W efekcie co chwilę są inne ekipy które robią następny etap prac i też nie dostają pieniędzy. Od pewnego momentu budowy osiedla głownem kryterium wyboru ekip stało się wiec tylko to czy będzie najtaniej i jak późno będzie można im zapłacić. Jakośc nie ma znaczenia.
        • Gość: Gość Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.v62.interkam.pl 04.04.11, 18:44
          Rozumiem, że może nie płacić podwykonawcom ale co to ma do klientów, którzy kupują stojący juz dom. Płacą za to co jest zrobione. A co potencjalnego klienta obchodzi rachunek developer- podwykonawca. Jakość domów zależy od podwykonawców, więc gratuluję drogi Podwykonawco talentu do roboty ;)
        • Gość: kancelaria prawna Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.skynet.net.pl 21.04.11, 01:04
          AGORA SA z siedzibą w Warszawie,
          Warszawa (00-732), ul. Czerska 8/10,

Szanowny Pan Redaktor / Szanowny Pan Dyrektor

W imieniu mojego mocodawcy pana Roberta Łaguna - przedsiębiorcy prowadzącego developerską działalność gospodarczą proszę
          o usunięcie z forum portalu gazeta.pl treści które naruszają prawo, prawem chronione dobra pana Roberta Łaguna, zasady współżycia społecznego lub dobre obyczaje.

Informuję, że Firma Lagun Bau Polska przenosi na rynek polski ponad 12-letnie doświadczenie z niemieckiego rynku budowlanego i deweloperskiego.

Jakkolwiek według informacji na portalu forum - Agora S.A. wskazuje, że wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum,
          to jednakże od momentu powzięcia danych o fakcie wypowiedzi naruszających prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich, winny być podjęte niezwłocznie działania usunięcia z portalu Gazeta.pl Forum tego typu wypowiedzi.

Co do zasady jesteśmy przekonani że stanowisko w/w jest zgodne z punktem 5. Zasady korzystania z portalu Gazeta.pl, który mówi że niedopuszczalne jest zamieszczanie na Portalu na treści naruszających prawo, prawem chronione dobra osób trzecich, zasady współżycia społecznego lub dobre obyczaje.

Zgodnie z Regulamin Forum Gazeta.pl wnoszę o usunięcie treści o których mowa w pkt 4, dotyczących Firmy Lagun Bau Polska,"Domy Zaborówek", które znajdują się pod linkiem:

forum.gazeta.pl/forum/w,778,119623146,,lagun_bau_domy_ekologiczne_zaborowek.html?v=2.
          Pan Robert Łagun jest rzetelnym, poważnym przedsiębiorcą i wszystkie sprawy zwiazane z prowadzeniem działalności gospodarczej rozwiązuje zawsze w trybie przewidzianym prawem czy poprzez spory lub ugody sądowe.

Sposób umieszczenia i treść wpisów świadczy że cele i intencje uczestników forum są inne niż te którym służy forum.

W tym wypadku i na obecnym etapie nie wchodzimy kto jest autorem i czemu służą te działania, ponieważ chcemy się skupić na prowadzonej aktywności biznesowej.

Z racji nieprawdziwości upublicznione w treści nieprawdy mają charakter pomowień i naruszają zarowno dobre imię jak i w sposób oczywisty szkodzą interesom prowadzonego przedsięwzięcia gospodarczego.

Firma Lagun Bau Polska ma stronę w internecie i wszystkie informacje są dostępne bez ograniczeń / www.lagunbau.pl/index.php /.

Wobec powyższego wnoszę o usunięcie następujących treści:

-Gość: Z 03.01.11, 14:39,
          -Gość: podwykonawca 28.03.11, 08:59,
          -Gość: Gość 04.04.11, 18:44,
          -Gość: W 31.01.11, 09:08,
          -Gość: kiler 09.02.11, 16:19,
          -Gość: D 22.02.11, 12:46,
          -dorislazur 29.03.11, 21:28,
          -Gość: Q 04.04.11, 13:00,
          -Gość: K 07.03.11, 14:44.

W przedstawionym stanie faktycznym i prawnym proszę o usunięcie treści naruszających dobro pana Roberta Laguna i jego firmy Lagun Bau Polska.

Z biznesowym pozdrowieniem

Marek Zarządzki

Radca prawny

Kancelaria Radcy Prawnego Marek Zarządzki

ul.Pełczyńskiego 20/18 , 01-471 Warszawa

Tel: 608 537 937

• Gość: Stepniewski Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.skynet.net.pl 21.04.11, 01:13
          Kancelaria Radcy Prawnego

Grzegorza Stępniewskiego
          ul. Poniatowskiego 21 D
          05-870 Błonie
          505-560-502

Szanowni Internauci,

Niniejszym działając w imieniu mojego klienta -przedsiębiorstwa Lagunbau, w oparciu o przepisy ustawy kodeks cywilny, ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji oraz prawo prasowe niniejszym prostuje nierzetelne i nieprawdziwe informacje publikowane w niniejszym poście:

nie jest prawdą, że opóźnienia spowodowane w ostatnim czasie spowodowane są z winy dewelopera – opóźnienia w ostatnim czasie były spowodowane mroźną i długą zimą.
          nie jest prawdą, że przedsiębiorstwo Lagubau nie płaci podwykonawcom,
          ze względu na ekskluzywny charakter osiedla nasi klienci nie życzą sobie podawania ich danych osobowych,
          nie jest prawdą, że deweloper nie dotrzymuje żadnych terminów, sprawa dachów znajduje się w sądzie i jak sądzimy część wpisów pochodzi od nierzetelnego podwykonawcy, który został obciążony kosztami wymiany dachów.

Jak wszystkim wiadomo, uczciwi przedsiębiorcy coraz częściej padają ofiarą działań swoich rynkowych rywali, którzy uciekają się do rozgłaszania nieprawdziwych informacji na temat jakości ich produktów, usług czy prawidłowego funkcjonowania. Nierzetelni konkurenci chcą tym samym podstępnie zaskarbić sobie niezasłużone zaufanie konsumentów, nie zważając na to, że rujnują tym samym wypracowaną przez lata renomę innego przedsiębiorcy. Pomawiana firma nie jest jednak bezbronna. W zależności od charakteru naruszeń i tego, jakich działań naprawczych oczekuje poszkodowany przedsiębiorca, może on bronić się w sądzie, kierując roszczenia na podstawie Kodeksu cywilnego, przepisów o nieuczciwej konkurencji czy prawa prasowego.

Firma Lagunbau wystąpiła na drogę sądową przeciwko osobom rozpowszechniającym nieprawdziwe informacje na temat jej działalności w Polsce.

Wszystkie zainteresowane osoby zapraszamy serdecznie do biura klienta, na jego stronę internetową celem uzyskania rzetelnych informacji o firmie.

Z poważaniem,

Grzegorz Stępniewski
          radca prawny
          • Gość: Norbert Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: 193.201.136.* 01.09.11, 10:05
            cytat: "nie jest prawdą, że przedsiębiorstwo Lagubau nie płaci podwykonawcom"

To ciekawe dlaczego jest paru takich, co dochodzą swoich należności na drodze sądowej za wykonaną pracę... Może radcom prawnym akurat płaci.

Wobec swoich klientów Pan Łagun też nie jest ok. Ja planowałem zakupić nieruchomość, jednak nie otrzymałem kredytu i do dnia dzisiejszego Sz.P. Robert Łagun nie zwrócił mi opłaty rezerwacyjnej i kosztów aktu, pomimo zapisów w umowie podpisywanej w obecności notariusza. Rozumiem, że jeżeli dajesz komuś kasę z tytułu opłaty rezerwacyjnej to jeżeli ją Tobie nie zwraca, to po prostu ją sobie przywłaszcza. Tak samo jak komuś pożyczasz kasę, a ten ktoś Tobie jej nie zwraca.
            bez dalszego komentarza na temat takich ludzi...
            • Gość: Norbert Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: 193.201.136.* 01.09.11, 10:10
              I jeszcze coś. Ja tą opłatę rezerwacyjną pożyczyłem, mając nadzieję, że będę mógł zwrócić po uzyskaniu kredytu. Teraz pozostałem z długiem.
              Przestrzegam innych - płakać mi się chce, jak o tym wszystkim myślę :-(
    • Gość: W Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 09:08
      Kilka domów sprzedanych a developer nie chce podać (lub się dziwnie wykręca) kontaktu do osób które już kupiły może tylko świadczyć jak bardzo ci klienci są z niego "zadowoleni"
      • pandzik Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek 31.01.11, 11:02
        A czemu mieliby Ci podawać kontakt do swoich klientów? Wiesz co to ochrona danych osobowych?
        • Gość: W Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.11, 08:18
          Chodziło mi o referencje od klienta który na to wyrazi zgodę. Ale developer woli stosować metodę maksymalnego odizolowania od siebie zarówno klientów jak i potencjalnych klientów.
    • Gość: K Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 14:44
      okolica i projekt domów dobra, ale ten developer potrafi sp.. wszytko. Nie ma stałych ekip, sam niewiele się zna na tym co robi.
      Jakość obecnych domów jest bardzo różna, najgorsze są dachy - szczególnie w bliźniakach po lewej stronie.
      Terminów nie dotrzymuje żadnych i się tym nie przejmuje.
      Ale dopóki nie sprzeda domu i nie dostanie jakieś większej kasy to jest miły i wszystko obiecuje ...
      • Gość: Misiek Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: 193.201.136.* 29.03.11, 12:17
        K, D - czy mieliście z nim do czynienia, kupiliście u niego dom?
    • dorislazur Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek 29.03.11, 21:28
      administratora? we własnym domu? i jedynymi którzy zapłacą? Pani(e) kiler, proszę się 10 razy zastanowić, zanim pan(i) coś napisze.
      • Gość: Q Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 13:00
        to co napisał kiler jest prawdą, może tylko nieprecyzyjnie to ujął.
        Chodzi o to że ten developer nie wywiązuje się ze swoich zobowiązań zarówno w stosunku do swoich podwykonawców a także i klientów (przez "właściciela i administratora" należy rozumieć developera)
        • dorislazur Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek 14.04.11, 13:23
          się narobiło...
          wyglada na to, że Z, K, podwykonawca, Q to jedna i ta sama osoba.
          Z wypowiedzi wnioskuję, że niezadowolona ze swojego życia.
          Polecam zmianę na lepsze - na przykład - jeden DOBRY uczynek raz dziennie. To juz będzie coś.
          • dorislazur Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek 14.04.11, 13:25
            i pan W też. A jeżeli pojedzie się na osiedle, to na pewno spotkać można jakiegoś klienta, z ktorym na osobności można będzie porozmawiać.
            Ja tak zrobiłam i nie miałam po rozmowie powodów do niezadowolenia.
            • Gość: borówka Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.181.109.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.06.11, 23:21
              A ja rozmawiałem i zdecydowanie nie kupię!!!!!!!!!!
              • Gość: poszkodowany Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: 193.201.136.* 10.06.11, 09:08
                A moja przygoda z tym deweloperem najprawdopodobniej zakończy się w sądzie...
              • Gość: Kartuche Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.146.234.248.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.01.12, 00:51
                A my rozmawialiśmy z dwoma " sąsiadami, którzy zdecydowanie nie polecają. Dlatego tez nie kupimy. Ponadto, ogladaliśmy dom Pana Norberta - konstrukcja dachu nawet dla laika pozostawia wiele do życzenia! fuszera tzw....
    • Gość: ZZ01 Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.48.167.53.rev.krawarkon.pl 28.06.11, 23:14
      Niestety deweloper ma problemy z płatnościami.
      Konkretnie opóźnienie w zapłacie za część gruntów sięga pół roku i raczej skończy się w sądzie.
      Może i dużo by chciał ale jak trzeba się wywiązać z danego a raczej pisanego w akcie notarialnym słowa to ma problem.
      • Gość: gość Re: lagun bau - domy ekologiczne zaborówek IP: *.bemowonet.pl 29.06.11, 22:31
        ale majątek ma, więc komornik będzie miał z czego ściągać. tyle, że z zaległości zrobi się dużo więcej - odsetki, koszty komornicze, itp.
        Nie ma to jak się przeinwestować... Pomysł na biznes niezły, ale wykonanie tragiczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka