Gość: Eustachy IP: 193.19.141.* 04.10.06, 22:44 Zewnętrzny disajn mega lanserka, wewnątrz hotelowy chłód a satelta na dachu to juz wiadomo, że ziomal z blokowca się przeprowadził...:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: www.blokowiska.net Re: Dom przyszłości IP: *.tpnet.pl 05.10.06, 15:43 co w tym domu takiego fajnego? jest obrzydliwy wielka płyta rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da da da Re: Dom przyszłości IP: *.pekao.com.pl 06.10.06, 10:38 ładny domek, z oddechem, uporządkowany. oby takich więcej! precz z domkami Gargamela! Odpowiedz Link Zgłoś
maa7 Re: Dom przyszłości 06.10.06, 11:04 Gargameli też nie lubię, ale co my właściwie mamy? Sympatyczne operowanie materiałem, bryłę bez rewelacji, na temat układu pomieszczeń brak danych. Efektowna mometami rzecz, ale, niestety, jednorazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
plaszcz TO słynny dom Wassermana z wanna dżakuzi :) 06.10.06, 17:30 i z robotnikami zatrudnionymi na czarno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczka Re: TO słynny dom Wassermana z wanna dżakuzi :) IP: *.jmdi.pl 06.10.06, 21:41 Na szczęscie Wasserman nie ma (jeszcze) domu w Warszawie. Niech Kraków troche pocierpi, bo w Warszawie i tak jest za dużo oszołomów. A swoją drogą przejeżdzam koło tego domu codziennie i jest naprawde czaderski. Odpowiedz Link Zgłoś
maa7 Dom przyszłości 06.10.06, 11:12 Dla zainteresowanych chyba ciakawszą architekturą link: archrecord.construction.com/projects/residential/archives/0602HotM-1.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maa7 Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 11:14 I jeszcze to, czyli więcej fajnych domów: archrecord.construction.com/projects/residential/HotM.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandzik Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:00 ale co w nim takiego jest, ze nazwano go domem przyszłości? jakoś nic spektakularnego nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maa7 Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:13 No właśnie taki to dom przyszłości......Przyszłości czego, czyjej?...Trudno pojąć intencję. Polecam linki wcześniej przez mnie podane. Dla porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Dom przyszłości IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.10.06, 20:19 Parkiet na zewnątrz to można mieć w Barcelonie a nie z naszej strefie klimatycznej. Jak walnie -35C to własciciel będzie mógł na tych szybach szpachelką malować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nan Re: Dom przyszłości IP: *.chello.pl 06.10.06, 13:00 fakt ciekawe, ale jednak ten dom z gazety bardziej mi sie podoba. mieszkanie w rurze sciekowej nie bardzo mnie kreci- przynajmniej ja mam takie skojarzenia. mimo wsyztsko uwazam, ze nowatorskie i godne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajomek Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 23:42 Widzę, że na forum jest wielu fachofcóf, podejrzewam nawet, że pod psudonimami kryje się elita swiatowej architektury skoro tak inteligentne sa komentarze, a co do Maa7 - czy Twój jakiś kuzyn nie nazywa się Norek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dejw Dom przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.06, 12:24 Przyszłość to ekologia i szeroko pojęta oszczędność.Jakoś drewno nie pasuje mi do ekologicznych budulców, oświetlenie też nie jest oparte na np.diodach LED, duże powierzchnie okien - czyli straty ciełpa.A gdzie kolektory energii solarnej,mini-siłownia wiatrowa, rośliny na dachu.Paranoja.Nowoczesne budynki przyponiają bunkry, są zazwyczaj z żel-betonu i w kształcie koła,elipsy czy kwadratu.Bzdurny tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maa7 Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:35 Zwarta bryła zbliżona do sześcianu, walca o średnicy podstawy równej wysokości, czy wreszcie kuli sprzyja oszczędności energii, to oczywiste. Nie wiem, dlaczego ten wzorowany na greckim domu budynek miałby być domem przyszłości. Z publikacji wynika, że w przyszłości prawdopodobnie wszyscy będziemy bogaci, a surowce nigdy się nie skończą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sem.mes Dom przyszłości 06.10.06, 12:41 W przyszłości to będzie budować się www.naturalnydom.pl, no może przynajmniej ja coś takiego wybuduję w przyszłości ;-) jak dostanę zgodę na budowę od urzędnika. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.81 Dom przyszłości 06.10.06, 12:45 czy ktoś wie, jaki jest mniej więcej koszt pobudowania takiego domu??? Odpowiedz Link Zgłoś
sem.mes Re: Dom przyszłości 06.10.06, 12:50 tego z artykuło to nie wiem a NATURALnyDOM to tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muniek Re: Dom przyszłości IP: 81.21.193.* 06.10.06, 13:08 -Odpowiem: 2000000-40000000 PLN zależnie od zainstalowanych urządzen, rodzaju instalacji, posadowienia, innych parametrów i zachcianek Architekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maa7 Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 13:23 W przyszłości Polska będzie krajem milionerów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muniek 2 - 4 miliony IP: 81.21.193.* 06.10.06, 13:56 za dużo zer (dla mnie) miało być: 2 do 4 miliony.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Dom przyszłości IP: 212.160.172.* 06.10.06, 13:06 Do zdjęć ok. A do mieszkania ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: Dom przyszłości IP: *.pchelp.2-0.pl 06.10.06, 13:13 Takie domki juz sa k Krakowa od dawna. Ladnie zaprojektowane dzialki z ogrodami, stawem i dom ladnie wpisany w otoczenie. Oby tak dalej, a nie kilku pietrowe budynki z dachami jak skocznia mamucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesmal Re: Dom przyszłości IP: *.handelsbanken.se 06.10.06, 14:10 Eustachy. Czemu jak ziomal ma satelyta na dachu to z blokowca? Ja na wiosce mieszkam i tez satelyta u mnie. Wiesz ziomale z kwadratu szaro siec maja w strukturze a lanserka musi w ufo wchodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna_ja Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:23 Koszmar... Skojarzenie z fabryką i bunkrem. Tak mamy mieszkać w przyszłości? Beton szkło i stal, brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NNK Re: Dom przyszłości IP: *.ny325.east.verizon.net 06.10.06, 14:45 Dom jest fajny ,tylko niestety nie za bardzo uzyteczny,kamien na podlodze nawet podgrzewany nie daje wrazenia przytulnosci,a laczenie wielu roznych gatunkow kamienia zabija jego jednolitosc.W dodatku laczenie bryly domu z ksztaltem owalnym ( nie wiem co to jest tam na dachu?,pokoj soltysa z Wachocka?) to architektoniczna pomylka. Prosze spojrzec jeszcze raz na bryle i przekonac sie czy nie jest to razace .Tytul tez niezbyt dobrany,podobny styl juz przed II woj.Sw. prezentowal Frank Lloyd Wright, Z POWODZENIEM!!!I nie ludzmy sie ,nic co wybudujemy nie jest ,nie bylo i nie bedzie ekologiczne,nawet spalanie gazu nie jest.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maa7 Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 14:55 Taa, ten walec wystający z prostopadłościennej bryły jest nie za bardzo. Ale tu już indywidualne wyczucie kompozycji przestrzennej decyduje. Podaję link do niezłej galerii projektów: archrecord.construction.com/projects/residential/HotM.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrier Re: Dom przyszłości IP: 83.70.180.* 06.10.06, 18:29 ano wlasnie moi mili: noz sie w kieszeni otwiera jak czytam wasze opinie. ten dom zaprojektowala najlepsza polska pracownia architektoniczna JEMS, sa oni autorami miedzy innymi agory, ekoparku i pol tuzina innych budynkow w miejscach niebylejakich. nie mozna jedny slowem tego obiektu ocenic. a juz na pewno nie mozna powiedziec ze jest to GOWNO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: Dom przyszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 21:33 ekopark projektowała pracownia Kuryłowicza a nie JEMS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m n Re: Dom przyszłości IP: *.n4u.krakow.pl 06.10.06, 22:12 Jasne. Obaj macie racje. Ekopark to zespół mieszkaniowy. Każde biuro dostało swoją część do opracowania i nie tylko te dwa. Obiekt prezentowany ma już swoje lata, więc trudno może dziś nazywać go domem przyszłości, ale wówczas był w zgodzie z trendami i ogólnie przyjętymi oczekiwaniami względem domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: Dom przyszłości IP: 157.25.39.* 06.10.06, 14:58 Na tym zdjęciu nie widać, ale między listewkami są odstępy, czyli z bliska nie ma wrażenia płaszczyzn drewnianych. Problem jest inny - obecnie, w 2006 roku jesienią, z bliska ten dom wygląda fatalnie, poieważ z więszości listewek odprysnął lakier. To ewidentny błąd technologiczny, bo tak wyeksponowane drewno nie powinno byc zalakierowane, a raczej zabarwione w masie. Trochę szkoda, ale tak naprawdę jako całośc wcale nie poraża z bliska, owszem ciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Dom przyszłości IP: *.chello.pl 06.10.06, 15:20 czegoś tak paskudnego to jeszcze nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Dom przyszłości IP: *.hemocleanse.com 06.10.06, 17:16 Zatkalo mnie. Co za potwora. To takich "zdolnych" mamy architektow? O gustach klientow nie bede pisal. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Przeszłość starożytna 06.10.06, 21:44 Dom układem przypomina rzymską willę. Z tym, że rzymscy architekci zrobiliby to znacznie lepiej. Przede wszystkim nie wstawiliby tej koszmarnej rotundy. Funkcjonalność architektury mieszkalnej w stosunku do czasów rzymskich zeszła na psy.W tym kontekście "dom przyszłości" to dom jeszcze większego niż obecnie "badziewia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m n Re: Przeszłość starożytna IP: *.n4u.krakow.pl 06.10.06, 22:16 Problem polega na tym, że ten dom jest prezentowany na łamach www, a większość nie jest, bo niby czemu miałaby być. Wybierz się na pierwszą lepszą wieś i zobacz co tam się buduje... Już bez przesady. Nie mówię, że ma się podobać, ale też warto docenić czyjąś pracę. Wychodzi na to, że bronię projektu, ale też większość komentarzy miesza to z błotem. Nie jest łatwo zbudować, co się chce;/ Nawet istnienie projektu do realizacji o niczym nie świadczy, gdyż w trakcie budowy wiele się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurken Re: Dom przyszłości IP: *.chello.pl 06.10.06, 21:37 tak trochę a propos - czemu autorów budynku mogę odnależć tylko w podpisie zdjecia? Powinni być wymienieni w treści artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m n Re: Dom przyszłości IP: *.n4u.krakow.pl 06.10.06, 22:17 Też nie wiem. W zasadzie spychany jest architekt na bok gdzies. inaczej jest, gdyby np. artykuł miał być o krytykowaniu go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Brawa dla architekta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 87.244.67.* 06.10.06, 22:09 sprzedac komus takiego knota to trzeba byc artysta gratulacje !!! i jeszcze reklamka w wybiorczej chyle czola przed marketingiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanei super IMHO IP: *.acn.waw.pl 07.10.06, 00:10 pamietam bardzo podobny niekonwencjonalny projekt z katalogu muratora: parterowy, duza czesc centralna, czytelny podzial na czesc dzienna i sypialnie, w sam raz na potrzeby 5 (w porywach 7) osobowej rodziny, latwy do adaptacji (np. zamiast 'rotundy' szescianik ze szkla). ocenilismy wtedy ze jest najlepszy i bije inne na glowe (np, potem byla tez ciekawa 'kostka z wdziekiem';)... i w koncu kupilismy (na razie!) apartament w w-wie... oby wiecej takich domow powstawalo, przyciagajacych wzrok pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archi ...nieporozumienie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.06, 00:57 Zastanawiam się, czy promujący ten dom dziennikarze mają pojęcie o czym piszą. - dom ma kilka lat a wygląda coraz marniej. drewno i stal starzeją się inaczej. Co kilka lat temu wyglądało nowocześnie za kilka lat będzie przypominało drewniany barak. - przeszklony dom na małej narożnej działce gdzie każdy może zajrzeć - jakaś pomyłka. - użyto mnóstwo drogich rozwiązań. czy tak będzie w przyszłości - zobaczymy. Na razie zupełnie się nie opłaca. - architekturę proponuję oceniać po kilkunastu minimum latach. Na razie to raczej ciekawostka. Zobaczymy kto będzie to fotografował za 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akiika Re: ...nieporozumienie... IP: *.160.228.77.olsznet.ec.pl 08.12.06, 10:40 zbieracze surowców wtórnych Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Re: Dom przyszłości 08.12.06, 03:31 To wygląda jak poczekalnia Dworca Centralnego.Nic w tym przytulności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akiika Re: Dom przyszłości IP: *.160.228.77.olsznet.ec.pl 08.12.06, 10:38 albo elewator zbożowy z doklejonym biurem... To trochę jak z najsłynniejszymi projektantami mody: miło popatrzeć na nowe kolekcje, zaczerpnąć coś dla siebie, no ale przecież nie "żywcem" nosić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moka2 Dom przyszłości IP: *.acn.waw.pl 26.09.07, 13:48 a ja jestem zachwycona. mi wlasnie zalezy na domu gdzie byloby tyle naturalnego swiatla. marze o tym aby sciany zbudowane byly ze szkla, szyby. dla mne rewelacja. prosto, ascetycznie. tylke obawiam sie o praktyczna stone bo podejrzewam ze jest drogo ogrzac taki dom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Dom przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.14, 00:13 Dom przyszłości - bo zbudowany za nasze składki, dowiedzcie się, kto tam mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
arsit Re: Dom przyszłości 05.03.14, 19:00 Jak dla mnie to nawet całkiem fajny, strasznie dużo tu krytyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimetylo Re: Dom przyszłości IP: *.dynamic.chello.pl 28.02.14, 10:01 Zapraszam na stronę www.kolnierze-24.pl Szeroka oferta dla hydraulików,instalatorów oraz firm Odpowiedz Link Zgłoś