Dodaj do ulubionych

Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach

20.02.07, 21:16
Skandal i hucpa, znowu wiecej niz polowa pieniedzy pojdzie do prywatnych
kieszeni (jak z Kulczykiem etc)
Dlatego postuluje wprowadzenie winiet na drogi płatne zamiast bramek, w celu:
- łatwiejszego pewniejszego i tańszego pobierania opłat
- ograniczenia wypływania pieniędzy państwowych do prywatnych firm
- możliwośći współfinansowania takich dróg z funduszy UE (ponieważ będących w
prywatnych koncesjach prywatnych wg. prawa unijnego nie można!) - patrz
przykład Czech - gdzie autostrady już powstały.
Obserwuj wątek
    • Gość: skorpion Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.07, 22:25
      znowu balagan ha ha ha , polski bur.....
      • Gość: anty,anty Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: 82.146.248.* 21.02.07, 06:36
        To jest system demokratyczny wywalczony przez styropianowców i solidaruchów.
      • Gość: xXx Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: 81.190.127.* 21.02.07, 08:02
        To zaczyna być przerażające. Na początku wydawało mi się że obecna kadencja sejmu będzie "tylko" i wyłącznie bazować własnym program polityczny na dokopaniu wszystkiemu co było wcześniej i pierwsze przed nimi zdążyło się nachapać. Przecież to jasne po co rozbija się siatki powiązań - żeby zastąpić je własnymi.
        Dzisiaj te autostrady.. Rozumiem że w rządzie nie ma, poza jednym czy dwoma wyjątkami, ludzi wiedzących co to gospodarka, ale to co widze w tej chwili sprawia że jestem po prostu przerażony tak nieograniczoną głupotą i bufonadą! Ta głupota nie zna limitów. Każdy fragment dróg szybkiego ruchu to wzrost dochodów z podatków... Ale po co zaprzątać sobie tym swoje tycie główki, skoro liczy się tylko dieta i rodzina...
    • sklis Płatne autostrady to głupota! 21.02.07, 06:44
      Efekt wprowadzenia opłat będzie taki, że autostrady będą prawie puste, a
      większość kierowców będzie jeździć po gorszych drogach, ale za darmo. Jeszcze
      ani razu nie płaciłem w Polsce za autostradę i nie mam zamiaru tego robić. Aż
      tak mi sie nie śpieszy.
      • Gość: big78 Jak to nie płaciłeś? IP: 81.210.82.* 21.02.07, 09:10
        Jak to nie płaciłeś? A z czyich pieniędzy budowali?
        • awprawo Re: Jak to nie płaciłeś? 21.02.07, 10:09
          Gość portalu: big78 napisał(a):

> Jak to nie płaciłeś? A z czyich pieniędzy budowali?

Poza tym płacisz codziennie za ciężarówki...
      • Gość: chm Re: Płatne autostrady to głupota! IP: *.mtp.com.pl 21.02.07, 14:20
        I to jest własnie demokracja..
        Masz stary święte prawo do tego.

Ja mam więcej miejsca na autostradzie - bo ciebie nie ma, a ty na zwykłej
        drodze, bo ja jestem na autostradzie ;-)

Jak dla mnie to możesz nawet iść piesze w ramach protestu przeiwko wysokiej
        akcyzie
    • Gość: marek Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.centertel.pl 21.02.07, 06:55
      BRAWO euro67!
      Tylko winiety! Żadnych bramek! Po kiego ... mam stawać na bramce i płacić GOTÓWKĄ
      haracz dla szwagrów i pociotków polityków! Co to za metoda pobierania opłat!
      Albo winiety, albo rejestracja elektroniczna (np w systemie GSM - ZERO
      inwestycji, przecież KAŻDY kierowca ma telefon przy sobie - wystarczy uruchomić
      rejestrację przejazdu do autostradach i doliczyć te grosze za kilometr do
      abonamentu - proste jak kij)
    • Gość: rasael Nie po to płacę podatki !!! IP: *.coig.katowice.pl 21.02.07, 07:07
      Jak to możliwe, że ktoś wygrywa przetarg na pobieranie pieniędzy. To wygląda na
      haracz.
      Takie państwo. Mali politycy i wszystko zaściankowe..
      • Gość: tryper Re: Nie po to płacę podatki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 08:29
        Tacy politycy, jacy "obywatele"...
      • Gość: Drogowiec Średniowieczne MYTO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:42
        Metoda poboru rodem ze średniowiecza,
        co do sposobu i alokacji.
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 07:56
      Na kilka przejazdów do Katowic wyda się tyle, co na roczną winietę w Czechach
      czy Słowacji. Jak Czesi to robią, że mają taniej, lepiej i więcej?
      • maruda.r Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 08:11
        wesoly_siewca_pesymizmu napisała:

> Na kilka przejazdów do Katowic wyda się tyle, co na roczną winietę w Czechach
        > czy Słowacji. Jak Czesi to robią, że mają taniej, lepiej i więcej?

Pewnie biorą mniej łapówek.

• wesoly_siewca_pesymizmu Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 09:44
          >
          > Pewnie biorą mniej łapówek.
          >

W takim razie niech UE coś z tym zrobi, bo to nieuczciwa konkurencja i dumping
    • Gość: xyz Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: 81.210.102.* 21.02.07, 07:56
      Całkowicie się zgadzam z euro 67, mało tego jeżeli Stalexport zajmie się
      pobieraniem opłat, to będzie jak z autostradą do Krakowa, marna jakość, wysokie
      opłaty i indolencja w naprawianiu dróg. Własny wizerunek Stalexport powinien
      poprawić dobrą pracą a nie kolejną maszynką do robienia pieniędzy. Mam
      nadzieję, że ludzie myślący wybiorą kogoś, kto zapweni dobre funkcjonowaie dróg
      a nie tylko pobieranie opłat. Moim zdaniem wybranie Stalexportu, firmy która
      się sprawdziła, ale w negatywnym znaczeniu będzie wbiciem gola do własnej
      bramki rządu.
    • krzych.korab Czy to jest stara wybudowana przez niemców autostr 21.02.07, 08:06
    • maruda.r Nowy system poboru łapówek 21.02.07, 08:12

GDDKiA nie odpowiedziała nam, dlaczego wybrano taką właśnie nowatorską procedurę
      przetargową.

Im więcej zamieszania, tym łatwiej brać łapówki.

• Gość: tolek Tak, tak, poprzednie rządy były przeciwko opłatom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 08:43
      Jak zwykle Gazeta obudziła się
    • Gość: eksstra odcinek autostrady do warszawy jest "prestiżowy"? IP: *.acn.waw.pl 21.02.07, 08:59
      A to niby dlaczego? Czym ma roznic sie autostrada pod Warszawa od tej pod
      Wroclawiem?
    • kolargolo kolejna obietnica PiS poszla sie j...ac 21.02.07, 09:01
      PiS zawsze tlumaczyl ze jesli PO doszla by do wladzy to za wszystko trzeba by
      placic a jak oni beda rzadzic to wszystko bedzie za darmo i dawali przyklad
      autostrad. Jak widac klamali od samego poczatku i ciemny lud znowu uwierzyl.
    • Gość: Maciej.z.Zadupia Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.07, 09:10
      Ciekawe, że w Czechach i Austrii sprawdza się system winiet... nie trzeba
      inwestować w bramki, które wstrzymują ruch. Możnaby to wprowadzić (jak już
      koniecznie trzeba) szybko, łatwo i sprawnie. Bez opłacania dziwnych firm, które
      potrafią skutecznie dbać o pobór kasy, a nie o stan drogi -> vide kawałek
      Katowice-Kraków. A pewnie ceny za odcinek będą najwyższe w Europie!!
      • Gość: kronop Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 09:18
        JAK JUZ MUSICIE NAS OKRADAC to tylko WINIETY!
      • juknier Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 09:27
        Bo na Polaków jedyna metoda to przedpłata. Zaraz znalazłoby się pełno
        "specjalistów" od podrabiania winiet, a tak płacisz-jedziesz.
        • Gość: a Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.c31.msk.pl 21.02.07, 11:07
          Masz racje. Jestem za winietami, ale gdyby je wprowadzono w Polsce, dopiero by
          miala policja pelne rece roboty, zeby skontrolowac, czy ludzie rzeczywiscie z
          winiet korzystaja. A juz podrobkí to inna historia... tu sie mentalnosc musi
          zmienic.
          • Gość: m Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: 80.48.248.* 21.02.07, 11:32
            Na węgrzech są automatyczne czytniki nad jezdniami - nie masz winiety przyklejonej na na szybie, wyłapią Cię i dostajesz mandacik, że długo będziesz pamiętać o winiecie...
      • lemontea Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 09:57
        Czech Toll Collection System Collects
        CZK 422 Million in January

The Czech toll collection system, operated
        by Austria's Kapsch, collected some CZK 442
        million in the first month of 2007, said Jan
        Horeni, spokesman for the Roads and
        Motorways Directorate RSD.
        At the same time, fines worth CZK 2.5
        million were imposed by traffic and customs
        officers, he added.
        At present, some 124,000 vehicles weighing
        more than 12 tonnes are equipped with tolltracking
        devices.
        Foreign vehicles also contributed to the total
        toll collections. Polish vehicles lead the way
        with 11,000. Second-placed are vehicles coming
        from Slovakia with 10,000 and Hungary and
        Germany with 5,000.

Od samochodów ciężarowych pobierane są opłaty z tytułu przejazdu. W Austrii
        swego czasu, po wprowadzeniu systemu poboru opłat cieżarówki zaczęły omijać
        drogi płatne ale policja szybko zareagowała i cały ruch odbywa się już płatnymi
        drogami szybkiego ruch. Nie ma budek spowalniających jazdę a jest pełna
        kontrola. W styczniu pobrano na SŁowacji prawie 50 mln zł od aut ciężarowych.
        Nieźle!!!
    • dorotahgw .......jak to sie ma do EUROPY?(np Niemiec)....... 21.02.07, 09:54
      -płatne autostrady, światła przez cały rok
    • a.ba Złodzieje oddajcie ukradzione podatki !!!!! 21.02.07, 09:56
      Stara autostrada A4 wyremontowana za Moje podatki i znowu mam płacić tym
      złodziejom?
      Ile razy mam płacić za to samo?
      Już tyle różnych podatków na drogi zapłaciliśmy, że powinno być z 20 tyś km
      bezpłatnych autostrad!
    • Gość: Jerzy Świństwo robione nam przez rząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:06
      Kupując benzynę płacimy na autostrady. Nic z tego nie wynika dla nas dobrego.
      Jak chcemy jechać autostradą musimy płacić niemałe pieniądze. Wszystkie płatne
      w tej chwili autostrady są bardzo drogie. Firmy zajmujące się nimi chcą
      podnieść kolejny raz opłaty. Wystarczy stanąć przy bramkach i policzyć ile
      samochodów wjeżdża na minutę. Łatwo dojść do kwoty jaką firmy obsługujące
      zarabiają. Rząd nie wtrąca się w to choc powinien ograniczać zapędy podwyżek.
      Jeśli płacimy za autostrady w paliwie to powinniśmy korzystać z nich za darmo.
      Tysiące właścicieli samochodów w w naszym kraju kupuje paliwo, ale nie jeździ
      po autostradach, bo im nie po drodze.
      • k_r_m Re: Świństwo robione nam przez rząd 21.02.07, 11:45
        dokładnie, część opłaty na atostrady zawarta w paliwie powinna zniknąć
    • motylanogha666 Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 10:07
      a to w Polsce są autostrady?

www.hot.jpg.pl/13435-Koleiny_na_A4
      • Gość: Kiejstut Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:20
        Co do A4 Gleiwitz nach Breslau to całkiem nowa droga i całkiem fajna. Mnie najbardziej jednak interesuje,
        czy trasa z Gleiwitz nach Katowitz będzie dla mieszkańców regionu płatna. Dla nas ten odcinek A4 to
        droga lokalna.
        Jeśli gnoje z Warszawy wprowadzą opłaty, to jeszcze bardziej upewnię się że secesja od Kaczyńskich to
        najlepsze co może spotkać mój region.
        PS.
        Wystarczy już że okradli nas dając pieniądze z UE, które miał otrzymać nasz region na Podlasie czy inne
        zadupie wschodnie.
        • palsetrina2005 Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 10:37
          Lokalną, to macie starą drogę nr 4. Jak chcesz dojechać w 10 minut, zamiast 40
          to trzeba za luksus zapłacić.
          • Gość: Kiejstut Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:41
            Widać, że g..no wiesz. Po pierwsze nie ma czegoś takliego jak stara autostrada z Gliwic do Katowic. Po
            drugie gdyby nowa droga A4 nie była lokalna to nie przecinałaby np. Rudy Śląskiej na połówkę i odcinała
            znaczną część południowych Katowic.
            Ale to trzeba wiedzieć a nie siedzieć na dupie w magistracie na Podlasiu.
            PS.
            francja autostrady płatne, ale obwodnice miast np. Lyonu już nie, dla nas A4 to zwykła obwodnica.
            • palsetrina2005 Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 10:55
              To, że traktujesz ją jak obwodnicę, nie oznacza, że to jest obwodnica. Może tak
              by było, jakbyście ją sobie zbudowali i utrzymywali z lokalnych podatków. Każdy,
              kto mieszka przy autostradzie będzie jej chciał używać jak drogi lokalnej.
              • r306 wo matko - to Augustow buduje sobie obwodnice... 21.02.07, 11:00
                ... z lokalnych podatkow? To dyrekcja GDDKiA i premier klamia, ze srodki sa
                zabezpiczone w budzecie centralnym? :)
                • palsetrina2005 Re: wo matko - to Augustow buduje sobie obwodnic 21.02.07, 11:03
                  Augustów buduje obwodnicę na drodze krajowej, a nie na autostradzie. Ty chcesz
                  używać autostrady jako obwodnicy.
                  • r306 ja? Nieeee :) 21.02.07, 11:10
                    Ja tylko wytykam Ci blad w stwierdzeniu, ze obwodnice buduje sie za pieniadze
                    lokalne :)
                    • palsetrina2005 Re: ja? Nieeee :) 21.02.07, 11:18
                      Podstawowy błąd to chęć używania płatnej drogi jako bezpłatnej. Jak sobie kupisz
                      winietkę całoroczną to możesz sobie używać jako obwodnicy i A4.
                      • r306 Bhehehehehehe 21.02.07, 11:26
                        Czlowieku - znow nie odnosisz sie do sprawy, ktora Ci wytknalem i ciagle
                        obracasz kota ogonem.

Ale jak juz tak bardzo chcesz tego kocura obrocic ogonem, to Ci powiem, ze
                        obrociles go pod wiatr i smrodek spod ogona znow w Ciebie uderzy.
                        A4 bowiem na tym odcinku MA STATUS OBWODNICY. Tak samo jak przedluzenie A2
                        wokol Poznania i tak samo jak A4 wokol Krakowa. Sa to odcinki autostradowe,
                        jednak wylaczone spod oplat. Tak sie robi w calej Europie. Wiec juz przestan
                        pitolic.
                        • palsetrina2005 Re: Bhehehehehehe 21.02.07, 11:35
                          Skoro tak, to po co martwisz się o opłaty i wywołujesz temat. Masz bezpłatną
                          obwodnicę.
                          • r306 Tobie sie wszystko juz pitoli. 21.02.07, 11:41
                            Po pierwsze - w tym watku nie ja "walcze" o bezplatna obwodnice. Wytknalem Ci
                            tylko blad w stwierdzeniu, ze obwodnice buduje sie z pieniedzy lokalnych. Ale
                            Ty przemilczales te uwage i dalej na tym swoim gniadym, nawet nie zauwazajac z
                            kim i o czym rozmawiasz. To taka wlasnie metoda PiS: wytyka sie im bledy a oni
                            mowia, ze krytyka to walka ukladu.... I tak w kolo Macieju...

Po drugie - nie ja mam te obwodnice - akurat tym odcinkiem A4 jechalem raz w
                            zyciu :) I to tylko dlatego, ze pomylilem zjazdy :)

• Gość: Kiejstut Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:04
                I tłumacz jak jakiemuś głupiemu. Pewnie przez przypadek tylko od Gliwic do Katowic A4 ma trzy a nie
                dwa pasy w każdym kierunku. Projektujący wiedzieli, że droga będzie pełniła funkcję obwodnicym, stąd
                taka jej konstrukcja. Dodatkow gdybyś ruszyl się z Podlasia to wiedziałbyś, że na odcinku katowice
                Gliwice 90 proc. samochodów osobowych ma rejestracje SG, SK, SL, SH i pochodne.
                Ale to trzeba wiedzieć.
                • palsetrina2005 Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 11:23
                  I z faktu, że ma 3 pasy ma wynikać fakt, że planowana była jako droga bezpłatna?
                  A poza tym o co ci chodzi z tym podlasiem? Czasem bywam w tamtym rejonie i muszę
                  powiedzieć, że to bardzo ładna część Polski.
                  • r306 ja piernicze.... 21.02.07, 11:30
                    > I z faktu, że ma 3 pasy ma wynikać fakt, że planowana była jako droga
                    > bezpłatna?
                    O moj Boooze.... Z faktu trzypasmowosci jak i faktu istnienia bardzo licznych
                    zjazdow i wjazdow na nia w centrum aglomeracji slaskiej wynika, ze jest to
                    OBWODNICA. I rowniez takowy ma status.... Owodnice sa bezplatne - wynika to z
                    ich "lokalnego" charakteru - w sensie logistycznym i prawnym (tereny jakie
                    miasta odstepuja pod ich budowe).
                    • Gość: Kiejstut Re: ja piernicze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 12:00
                      Nie ma sensu mu tłumaczyć. Ktoś kto nie wyjechał dalej niż za opłotki swojej wsi nie pojmie pewnych
                      prawideł.
          • r306 Problem w tym, ze my za ten luksus juz... 21.02.07, 10:45
            ... zaplacilimsy.

Problem w panstwach socjalnych polega na tym, ze dojna krowa czyli kierowcy,
            jest eksploatowana nie w celu zapewnienia tym kierowcom bytu, ale pieniazki ida
            na wiele, wiele innych celow - kompetnie nie zwiazanych z ruchem kolowym.
            Niemcy, gdy jeszcze byly panstwem w miare kapitalistycznym, pobudowaly
            autostrady i udostepnily je kierowcom "za darmo" - bo kierowcy placili za nie
            juz w akcyzie i podatkach od paliw i pojazdow. Niestety socjal przejadl te
            pieniadze i juz owinietowano ruch ciezarowy, a powoli przymierza sie tez do
            ruchu osobowego.

Jak wchodzisz do pubu, pijesz w nim piwo, to sie nie denerwujesz gdy kaza Ci
            placic tez za toalete?????
            • a.ba czemu tylko dwa razy pis każe płacić 4 razy 21.02.07, 13:04
              Palestrina nadaje z pałacu - to taki kurski dla którego białe jest czerne.

Podatek drogowy jak sama nazwa na to wskazuje służy do łupienia na drogach. Nie
              do budowy i remontu dróg. Podatki mają różne mylące nazwy (np. składka
              ubezpieczeniowa na zus ..). Jeżeliby podatek zwany drogowym (kiedyś
              dla ‘sprawiedliwości’ dodany do ceny paliwa) wydawać tylko na drogi to za 3-4
              lata trzeba by go obniżyć o połowę bo po wybudowaniu dróg skończyłby się
              pretekst. A tak dróg się nie buduje i podatek można podnosić i wymyślać nowy
              zwany opłatą za korzystanie z autostrady (dla niepoznaki pobierany poprzez
              jakąś skorumpowaną firmę typu stalexport lub k holding).
    • Gość: Autostradek Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.server.ntli.net 21.02.07, 10:14
      Był Polaczek wlazł za krzaczek
      i nie ma Polaczka,
      ale draczka.
      Nie ma także autostradek,
      za to widać
      duży zadek.
      Ciągle obietnice słychać,
      a tymczasem trzeba zdychać.
    • Gość: K-K Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.crowley.pl 21.02.07, 10:15
      Do budowy taniego państwa potrzeba 3 rzeczy - podatków, podatków i podatków.
      Wtedy dla rządzących będzie ono naprawdę tanie... A czyją kancelarię
      remontujemy w następnej kolejności? Albo jaki będzie kolejny członek rządu z
      wirtualnym ministerstwem? Ludzie - wyjeżdżajcie, póki macie za co...
    • Gość: ewa Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:23
      Skoro autostrady sa platne, to moze samochody po niej jezdzace powinny byc
      ubezpieczone?
      a tak btw. to jakiego ubezpieczyciela byscie polecili, chodzi mi o oc, taki
      ktory nie bedzie robil problemow z wyplata kaski. macie jakies doswiadczenia w
      tym temacie?
      • palsetrina2005 Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 10:31
        A co cię obchodzi jak wypłaca kasę z OC ubezpieczyciel. Bierz najtańszego.
        Przecież OC płacą nie Tobie tylko temu, któremu zrobisz kuku. Co innego AC i
        NNW, tu trzeba sie martwić o siebie, chociaż z doświadczenia wiem, że wszyscy
        ubezpieczyciele to łobuzy i wszędzie są kłopoty z wypłatą w zadowalającej wysokości.
        • Gość: ewa Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:10
          No, a jesli chce wziac caly pakiet oc+nw+ ewentualnie ac, to chyba lepiej wziac
          to wszystko w jednej firmie. Dlatego sie spytalam jakiego ubezpieczyciela polecacie
    • Gość: wlodwoz Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.bsb.vectranet.pl 21.02.07, 10:24
      Trasa Katowice - Kraków to slalom gigant a nie autostrada! Bezczelnością jest
      pobieranie tam jakichkolwiek opłat!
      • r306 Heh - doookladnie... 21.02.07, 10:29
        Autostrada - czyli cos, za co placimy wjezdzajac na nia, to droga dwupasmowa,
        ze skrzyzowaniami bezkolizyjnymi itd. A4 na odcinku Katowice-Krakow NIE SPELNIA
        TYCH WARUNKOW. Zagadka - jakim prawem wiec pobierana jest za przejazd nia
        oplata? Dlaczego do tej pory nie zainteresowal sie tym Rzecznik Praw
        Konsumenta? (czy jak mu tam)....
        • palsetrina2005 Re: Heh - doookladnie... 21.02.07, 10:33
          A jakich warunków nie spełnia, jest dwupasmowa, z pasem awaryjnym i
          skrzyżowaniami bezkolizyjnymi.
          • r306 Kiedy ostatnio tam jechales? :) 21.02.07, 10:40
            Na dlugich odcinkach jeden z pasow jest wylaczony z eksploatacji, a predkosc
            ograniczana do 50km/h.
            Wylaczenie jednego pasa z ruchu na drodze dwupasmowej daje nam droge
            jednopasmowa. Elementarna algebra na liczbach naturalnych z funkcja "-".
            • palsetrina2005 Re: Kiedy ostatnio tam jechales? :) 21.02.07, 10:44
              Wyłączenie jednego pasa na odcinku 200m z powodu remontu to jeszcze nie
              likwidacja drogi. Próbujesz udowodnić fałszywą tezę za wszelką cenę.
              • r306 :) 21.02.07, 10:50
                Po pierwsze - tych wylaczen na A4 jest zawsze kilka. Co stwarza dodatkowe
                zagrozenie, bo cholera... trzeba hamowac ze 180 do 50 i jednoczesnie wtloczyc
                sie na jeden pas, a to przyjemne nie jest.

Po drugie - gdy wchodzisz do salonu samochodowego a pieniedzmi na nowy
                samochod, a sprzedawca chce Ci wcisnac egzemplaz, owszem, nowy, ale z
                uszkodzona skrzynia biegow (bo piatka do czasu naprawy nie dziala i co pewien
                czas dzialac nie bedzie), to kupujesz go za pelna odplatnosc, czy tez zadasz
                obnizki ceny, bo towar jest wybrakowany? :)
                • palsetrina2005 Re: :) 21.02.07, 11:01
                  Fałszywej tezy nie da się udowodnić i nie brnij dalej w nielogiczne argumenty.

Po pierwsze nie hamuj ze 180 bo dopuszczalna jest prędkośc 130. Po drugie
                  ograniczenie prędkości nie pojawia się nagle, tylko jest stopniowane 100, 80, 60
                  i to w dodatku co najmniej co 100 metrów. Więc nie opowiadaj o
                  niebezpieczeństwie hamowania bo nikt nie każe ci wytracić prędkości ze 130 do 50
                  na odcinku 50 metrów, tylko 300.

Po drugie sytuację z salonem samochodowym można porównać tylko do takiej -
                  Wchodzisz do salonu samochodowego z pieniędzmi po nowy samochód, a sprzedawca
                  mówi ci, że co jakiś czas trzeba wymienić w nim klocki hamulcowe, olej i inne
                  tego typu sprawy eksploatacyjne, co będzie wymagało odstawienia auta do serwisu
                  na jakiś czas. W czasie spędzonym w serwisie samochód nieprzestaje być
                  samochodem. Po wymianie niezbędnych elementów może pan go dalej używać.
                  • r306 Re: :) 21.02.07, 11:23
                    > Fałszywej tezy nie da się udowodnić i nie brnij dalej w nielogiczne argumenty.
                    Zeby stwierdzic, ze teza jest falszywa, to trzeba przedstawic kontrprzyklad.

Na razie idzie Ci to slabo.

> Po pierwsze nie hamuj ze 180 bo dopuszczalna jest prędkośc 130.
                    Tiaaaa, no tu mnie zlapal... na przekraczaniu przepisow ruchu drogowego hehehe.
                    Nawet na gierkowce utrzymanie predkosci 130 lewym pasem jest nierealne :)
                    Probowalem wielokrotnie :) Minimum to 140 - inaczej Cie zajada hehehehe.
                    Tak wiec na razie gdybasz teoretycznie :)

> Po drugie
                    > ograniczenie prędkości nie pojawia się nagle, tylko jest stopniowane 100, 80,
                    > 0 i to w dodatku co najmniej co 100 metrów. Więc nie opowiadaj o
                    > niebezpieczeństwie hamowania bo nikt nie każe ci wytracić prędkości ze 130 do
                    > 50 na odcinku 50 metrów, tylko 300.
                    Buahahahaha sofistyka :)
                    1. Nic nie mowilem o drodze hamowania - tylko o fakcie ze z wysokiej predkosci
                    trzeba zejsc do nizszej. Tak wiec w sposob sobie wlasciwy probujesz wcisnac mi
                    cos czego nie stwierdzilem, aby probowac udowodnic swoja teze. Paskudstwo.
                    2. Kazdy manewr hamowania i zmiany pasa jest, co wyraznie jest napisane w
                    kodeksie drogowym, manewrem przy ktorym nalezy zachowac szczegolna ostroznosc.
                    Tak wiec kazdy taki manewr stanowi zagozenie. I tyle.

> W czasie spędzonym w serwisie samochód nieprzestaje być
                    > samochodem. Po wymianie niezbędnych elementów może pan go dalej używać
                    Bhehehehe - i nawet nie zauwazyles sedna sprawy - na czas odstawiony do serwisu
                    NIE KORZYSTASZ Z SAMOCHODU. W przypadku autostrad wlasnie tak NIE JEST. Na czas
                    serwisu A4 sie nie wylacza, ale remontujac NADAL POBIERA SIE PELNA ODPLATNOSC.
                    I to jest wlasnie sprawa ktora mnie bulwersuje, a ktorej kompletnie nie
                    zalapales.

Najlepszym przykladem, trzymajac sie w kategorii samochodowej, bedzie jednak
                    taki: wypozyczas samochod, placisz za wypozyczenie w pelni sprawnego samochodu,
                    z klima itd. Placisz za kazdy dzien uzytkowania. Jezdzisz nim tydzien. Jesli w
                    trzy ostatnie dni, w samochodzie padnie klima, a wypozyczalnia nie podstawi Ci
                    rownowaznego zamiennika, to mozesz zadac obnizenia taksy za te ostatnie trzy
                    dni. I tyle.
    • swan_ganz Winiety.. Kurde czy Polaczek zna winiety na 21.02.07, 10:26
      przejazd autostradami? Jedna na cały rok a nie punkt poboru co 20km...
      I po co nam wtedy będzie potrzebny operator na autostradzie do kasowania forsy?
      Winiety - jak w Niemczech i Austrii czy chociażby w Czechach. Taniej nam
      wyjdzie...
      • r306 Widzisz - niekoniecznie :) 21.02.07, 10:31
        Winiety tez musza byc podzielone na kategorie - niektorzy nie wybula 150PLN gdy
        raz na rok jada do rodziny do Krakowa. Oni wola kupic winiete tygodniowa - za
        20PLN... :)
        • Gość: Kiejstut Re: Widzisz - niekoniecznie :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 10:44
          Tak jest w cywilizowanych krajach. Nie ma tylko winiet rocznych.
        • druop22 Re: Widzisz - niekoniecznie :) 21.02.07, 10:51
          w dziwnym kraju zyjemy, autostrady zostaly wybudowane z kasy Unii (75%) i z
          naszych podatkow (25%) a teraz dodatkowo jeszcze mamy za to placic?
          Jak to jest mozliwe ze ja jako Polak i obywatel Unii moge przejechac pol Europy
          (niemcy,belgia (100% oswietlone!!),holandia itp.) za darmo a w mojej ojczyznie
          kaza mi za to placic podatek?
          Polska to kraj w ktorym placi sie ogrome podatki od luksusu... tylko ze ten
          luksus u nas to sa rzeczy ktore w innych krajach sa podstawowym dobrem typu
          PRACA, AUTOSTRADY, OPIEKA ZDROWOTNA itp.
          Najsmieszniejsze jest to ze pewno tiry beda mialy za darmo zeby odciazyc ruch
          przez lokalne zadupia i miasteczka...
          Mam nadzieje ze ten przetarg dotyczy jedynie budowy i obslugi systemu poboru
          oplat, a kasa z tej puli w wiekszosci zasili "nasza wspolna kase" czyli budzet
          a nie konta prezesow Stalexportu..
          w przeciwnym razie ja tez chce jako obywatel nie gorszy (od tych co prezesuja w
          Stalexporcie)domagam sie na podstwie konstytucyjnej rownosci aby panstwo
          wybudowalo mi autostrade a ja bede pobieral oplaty ...
          Pozdro,
    • Gość: Tirinti A za co tu płacić?? IP: 87.105.164.* 21.02.07, 11:04
      Żeby przynajmniej zapewnili ochronęprzed pałami i można było bezkarnie jeździc
      z dowolną prędkością.
    • Gość: Znowu dno!!! Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.07, 11:08
      Jak zostaną wprowadzone opłaty za przejazd to szykuje sie zakorkowanie i miazga
      dróg lokalnych biegnących wzdłuż tych autostrad, bedą jeździć tylko ci którzy
      bedą zmuszeni sytuacją a każdy inny nawet za cenę stania w korku będzie jechał
      objazdem, niszcząc i tak będące w fatalnym stanie drogi lokalne ale to naszych
      zdolnych polityków nie obchodzi!!Kaczory i ich przydupasy będą sie rozbijać
      tymi autostradami a płacić bedzie naiwny naród jak zawsze!!!!
      • Gość: Kiejstut Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:18
        Zwłaszcza, że tych lokalnych dróg nie ma. Wystarczy zjechać z A4 do Rudy kochłowic, masakra kolejkowa
        już teraz. Jak autobahn będzie płatny to klops.
        PS.
        Ciekawe czu bracia (wpisać to co powiedział Wałęsa) mają prawo jazdy. Ciekawe, czy ma je takżed trzeci
        bliźniak.
    • k_r_m Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach 21.02.07, 11:34
      jaki ma to sens, system zbuduje prywatna firma, która będzie pobierać opłaty, do
      tego będzie brać odszkodowanie od państwa za ciężarówki jeżdżące bez opłat po
      autostradzie, dojdzie do tego, że odszkodowania będą pochłaniać więcej pieniędzy
      niż dochody z winietek, sens to by miało wtedy gdyby ta firma finansowała koszty
      budowy takiej autostrady
      • Gość: Kierowca bombowca Re: Rząd szykuje opłaty na kolejnych autostradach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:18
        Informacja dla tych co twierdzą że ciężarówki jeżdżą po autostradach w Polsce
        bez opłat. Koledzy i koleżanki, ciężarówki muszą w Polsce płacić za każdy rodzaj
        drogi.Jest to regulowane winietami, które należy wykupić aby poruszać się po
        jakichkolwiek drogach w Polsce (nie tylko autostradach).Kiedyś kiedy zaczynano
        pobierać opłaty na autostradach (np. na a 2 z Nowego Tomyśla do Poznania)
        ciężarówki przez jakiś czas płaciły za nie. Jednak po jakimś czasie jakiś mądry
        człowiek poszedł po rozum do głowy i stwierdził że nie może tak być żeby płacono
        podwójnie i teraz pojazdy powyżej 3.5 tony mogą poruszać się po autostradach bez
        dodatkowych opłat pod warunkiem że posiadają ważną winietę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka