Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:32 To co się teraz tam dzieje, to jest niewiarygodne. Powinni to miejsce ogłosić 8 códem świata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sql Re: Boom budowlany w Dubaju 21.06.07, 15:54 Dubaj to niesamowite miejsce. Doskonały przykład, czego może dokonać wolny rynek. Brak podatków, wolny handel, nikła biurokracja. Oczywiście ropa naftowa oraz stabilność polityczna też sprzyjają rozwojowi. Zasoby ropy Dubaju skończą się w ciągu 20 lat. Bardzo rozsądny władca szejk Muhammad ibn Raszid al-Maktum, doskonale wie, że kraj musi inwestować aby utrzymać szybki poziom rozwoju. Stawiają na turystykę i finanse. My za to dumnie budujemy w naszym kraju socjalizm. Może za 20 lat doczekamy się przynajmniej autostrad. Smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expat Re: Boom budowlany w Dubaju IP: 213.42.21.* 24.06.07, 19:15 Wszystko co napisali to prawda :) W Ski Dubai jeszcze nie byłem ale niedługo się wybiorę. A ten szejk, "ruler of Dubai" jak tu go tytułują, rzeczywiście ma głowę do interesów. Już teraz Dubai ma większe przychody z turystyki i biznesu niż z ropy naftowej, która jak przedmówca słusznie zauważył, już niedługo się skończy. Ale póki co, to Corolle do pełna tankuję za mniej niż 50PLN. Podateczek od pensji to 0 (słownie: zero) procent. O pitach nikt tu nie słyszał :), ceny nowych samochodów to 50-60% tego co w PL, za to wynajem mieszkania to kosmiczne pieniądze ale firma płaci:) Jedzenie, wszystko import, jakieś 10-15% więcej niż w PL. Pozdrowienia z Dubaju i do zobaczenia za kilka,może naście lat w PL. Expat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abu Re: Boom budowlany w Dubaju IP: *.tbcn.telia.com 24.06.07, 20:25 Prawda albo polprawda jak kto woli. Po pierwsz to Dubaj nie ma ma 1,4 ml obywateli. Tylu mieszkancow jest w calych Zjednoczonych Emiratach. Z czego obywateli to tam moze jest 250-300 tysiecy, a reszta to to zwykli gastarbeiterzy (Pakistan, Indie, Filipiny, Indonezja,Rosja,Irak) bez prawa do czegokolwiek. Np. tylko lokale maja leczenie gratisowe i jak nie masz znajomego lekarza ktory co pomoze to choroba dla obcokrajowca rowna tam jest bankrutctwu. Podatku nie placi sie ale i pracodawca tez nie placi twoich ubezpieczen i skladek emerytalnych, co przy nie specjalnie oszalamiajacych zarobkach najemnikow jest sporym obciazeniem.Pitu rzeczywiscie tez nie ma ale markowe rzeczy sa rownie drogie jak i w Europie. Corolle sa i moze tanie bo kupuja je tylko obcokrajowcy aceny markowych samochodow nie odbiegaja od sredniej europejskiej. W sumie Emiraty to fascynujacy kraj dla bardzo bagatych zrobiony rekoma biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Boom budowlany w Dubaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:09 a ja wróciłam z tego Raju na Ziemi w 1999 do Polski bo tęskniłam...ale ja głupia byłam!!!!! pozdrwawiam Stewardessy z Emirates!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Boom budowlany w Dubaju 25.06.07, 06:15 Ta plaża w kształcie palmy robi wrażenie. Oglądałem kiedyś o tym program. Dzięki temu państwo, którego długość plaży nie jest za długa, hędzie miało kilkakrotnie większy do niej dostęp. Odpowiedz Link Zgłoś
sklld Re: Boom budowlany w Dubaju 25.06.07, 02:04 > Po pierwsz to Dubaj nie ma ma 1,4 ml > obywateli. Tylu mieszkancow jest w calych Zjednoczonych Emiratach. Z czego > obywateli to tam moze jest 250-300 tysiecy W całych zjednoczonych emiratach żyje 4.5 mln. A w samym Dubaju mieszka faktycznie ~1.4 mln ludzi. Co ciekawe ZEA nie są aż tak bogate, jak się może się wydawać. PKB per capita (w dolarach) to 29k (dla porównania Polska 15k, USA 43k, Luksemburg 80k). Jeszcze bardziej interesujące jest to że w wartości HDI (Human Development Index) ZEA zajmują 49 miejsce a Polska 37 (!), czyli de facto u nas lepiej się żyje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Czy masz Toyotę, czy Trabanta... IP: *.elpos.net 25.06.07, 15:08 kogo to interesuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Boom budowlany w Dubaju IP: 195.229.236.* 24.06.07, 19:19 o ile mi wiadomo dubaj (jakies 10 km stad) jako emirat juz nie ma ropy, a ma za to tania sile robocza z azji (wykorzystywana) i pole (pustynie ) do popisu, wiec nie ma problemow ze rosnie drzewo albo jakis dom stoi, wiec i autostrady latwo budowac, niemadre sa porownania do innych miejsc, poza tym szkoda ze nikt nie wspomina o bardzo zniszczonm srodowisku naturalnym i wybrzezu ,,dzieki'' budowie wysp itp. a ten brak podatkow itp rownie dobrze mozna okreslic jako samowolka i brak prawa, kto tu jest to wie o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Boom budowlany w Dubaju 24.06.07, 21:49 więcej tutaj: start24.pl/forum/viewtopic.php?t=238 ps. szkoda że nie mówi się o tym, że pracują tam w sumie niewolnicy! Zabiera się im paszporty, robią 6-7 dni w tygodniu po 12-15 h, mieszkają w barakach po kilka lat. Nawet piramidy nie budowali niewolnicy, tylko jakas kasta .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urek Re: Boom budowlany w Dubaju IP: *.dhcp.insightbb.com 24.06.07, 22:01 Kicz niesamowity - i rzeczywiscie, budowane przez niewolnikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry A Palestyńczycy w nędzy IP: 217.153.99.* 24.06.07, 22:39 Mogliby odpalić 10% tego bogactwa biednym Palestyńczykom gnębionym przez Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexandrosp2 Re: A Palestyńczycy w nędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 00:57 Wszystko co budują w Dubaju runie przy pierwszym trzęsieniu ziemi jak domek z kart ! Ludzie jaka stabilność polityczna?! Wszystko należy do szejka i jego "królewskiej" rodziny (żadna prawdziwa królewska rodzina nie uznaje go za władcę ZEA! Jego dziadek przejął tron podstępem...)Ludzie, którzy tam mieszkają uważają, by nie podpaść jakiemuś obleśnemu arabowi, bo jeśli się poskarży szejkowi to odbiorą Ci paszport i wsadzą do więzienia (Słynne sprawy zaginiętych biznesmanów z Europy i ambasadorów).Prawdą jest jednak to, że te wielkie wieżowce są budowane przez niewolników, którzy nie mają wody do picia w panujących tam upałach, pracują bez ŻADNEGO zabezpieczenia, więc spadają z budowy jak kamienie! Przy okazji, stawiając Palm Island i inne cuda, zmienili bieg morza przez co wody wypłukują im wybrzeże, a podwodna fauna i flora już nie istnieje! Nie mówiąc o tym, że nie radzą sobie z budową tych wysp, bo woda ciągle wypłukuje i zmywa piasek (maszyny działają przez to nieustannie 24/7). Nie czytaliście sprawy z pożarem wieżowca? Wiecie co się z nim teraz dzieje? Pomalowano sypiące się ściany i są tam teraz biura! Nic nie jest takie, jakie się z początku wydaje... Mieszkać można tam tylko, jeśli ma się tam pracę, a kiedy dzieci osiągną wiek dojrzałości muszą z kraju odejść, bo takie jest prawo. Chyba, że pójdzie na studia w Dubaju...przy okazji, jeśli firma sobie upodoba, lub rząd mogą Cię przesiedlić do jakiegoś innego resortu, 50 kilometrów w głąb pustyni (Silikon Village). Alkoholu nie można pić, bo szejk zakazał. Meczety co 500 metrów z nagłośnieniem (Wydzierają się przez głośniki co DWIE godziny, tak, że nie można spać tylko budzić się i słuchać tych ryków - jednak po pewnym czasie się przyzwyczajasz). Ceny są ciut lepsze od tych w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubaj Re: Boom budowlany w Dubaju IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 25.06.07, 00:52 A ja mam na nazwisko Dubaj. Ładnie czy kiczowato? ;)Smiac sie,czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maga Re: Boom budowlany w Dubaju IP: 80.227.131.* 25.06.07, 07:25 Pisze z Dubaju i zastanawiam sie czy autor tu byl, bo artykul wyglada na przepisany z folderow. O jakim Dubai Mall mowi? Dubai Mall nie zostal jeszcze otwarty wiec nie wiem jak mogly go odwiedzic te miliony. Widze tez ze autor uzywa czasu terazniejszego, na Palm Island znajduja sie hotele a w Sports City obiekty sportowe. Sport City to na dzien dzisiejszy dziura w ziemi, a Palm Island to wielka budowa i praktycznie na niej nikt jeszcze nie mieszka. Na hotel trzeba poczekac jeszcze okolo co najmniej 2-3 lat. Wiekszosc projektow jest albo w fazie planowania lub na etapie dziury w ziemi. Plany sa oszalamiajace ale zapraszam w 2010 roku. Jesli mowa o projektach naj, to autor zapomnial o Burj Dubai, ktora ma byc najwyzszym budynkiem swiata, jest bliski ukonczenia, i na dzien dzisiejszy ma ponad 0.5 km wysokosci i 120 pieter. Odpowiedz Link Zgłoś
mikmika Re: Boom budowlany w Dubaju 25.06.07, 08:18 ATLANTYDA..... BABEL......... PERSEPOLIS.... ... DUBAJ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arab .... IP: *.direcpc.com 25.06.07, 08:09 Fakt ze Dubaj rozwija sie ogromnie. Pobliski Kuwejt z jeszcze wiekszymi zasobami ropy porownac do dubaju mozna jak Warszawe do Nowego Yorku. Niestety nie bardzo na logike pasuje mi to niby w inwestowanie w turystyke kiedy ropa sie skonczy ... kiedy ropa w Dubaju bedzie sie miala ku koncowi bedzie sie ona miala ku koncowi wszedzie na swiecie. Czym wiec zatem bedzie sie chlodzilo te stoki narciarskie czy setki hoteli no i kogo bedzie stac na przylot tam skoro ropa bedzie tak droga ze lot do Dubaju bedzie prawie niemozliwy nawet dla bogatych. Co z takich wysp zostanie kiedy kolejny GONU przeleci sie troche dalej niz ostatnio? Kiedy projektowali wyspy nie przypuszcali ze cyklon moze doleciec tak daleko a tu prosze - Gonu to pierwszy cyklon w tamtym rejonie. Mysle ze niestety nie ostatni. Ale jasne ze lepiej ze inwestuja w sztuczne wyspy czy najwyzsze hotele swiata zamiast inwestowac w to co Iran. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank drebin chiny, rosja i arabowie IP: 211.21.127.* 25.06.07, 08:21 pisac o rozwoju gospodarki arabskiej to jak pisac o rozwoju gospodarki rosyjskiej czy chinskiej. garstka dorwanych do koryta madrali i cwaniakow z darem do robienia kasy robi jeszcze wiecej kasy. z roznymi odmianami, ale tak jak. ani w rosji, ani w chinach ani u arabow nie korzysta na tym wiekszosc obywateli, nie ma reform politycznych ani szans na zmiany. chodzi o kolejna kase przy utrzymaniu panujacego zamordyzmu, zazwyczaj przy aprobacie Krzaklewskiego (nie Mariana, G.W. B). rosjanie i chinczycy maja Busha gdzies, jedynie rzadzace araby w miare go sluchaja, choc tez bez przesadyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikmika Re: .... 25.06.07, 08:23 Ropa z Afryki bedzie wkrotce tansza niz woda. Wystarczy ze zamorduja jeszcze pare milionow Sudanczykow i Czeczenow. DARFUR jest miejscem rzezi za rope tak jak i Czeczenia. Przypominam II WŚ - wojna o BAKU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank drebbin do mikmika IP: 211.21.127.* 25.06.07, 08:30 moglbys to rozwinac lub udokumentowac? Odpowiedz Link Zgłoś
mikmika Re: 25.06.07, 09:01 Odkąd Darfur nie przyjął prawa szaratu narzuconego przez marionetkowy Chartum (stolice)okręg nekany jest nieustającymi atakami zmuszającymi do ucieczki bezbronnych zaglodzonych ludzi.O uchoddcach migrujacych do sasiadujacego Czadu sporadycznie mowia media (pisuja o tym np takie gazety jak Poznaj Swiat-4 mln !!! zabitych ludzi !!!!!). Lezy to w interesie Rosji która dostarcza broni i Chin ktore zajely miejsca po krajach zachodnich ktore wycofaly sie na znak dezaprobaty.Miedzy tymi dwoma krajami jest zreszta cichy uklad. Odsysaja wspolnie gaz z Syberii-wspolne interesy je integruja (na marginesie czy wiecie ze Syberia nie nalezy w calosi do Rosji - warto poczytac o jej statusie).Kolejna strefa wplywow to Czeczenia lezaca na zlozach paliw.A teraz bezbronna Afryka.Rosja prowadzi ogolnosiwiatowa polityke uzalezniania od paliw.Z characzy zdobytych na paliwach buduje flote kilkudziesieciu statkow podwodnych ktore beda przenosic glowice (rakiety bulawa...) ktore dadza jej dominacje na swiecie.Trzeba sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frank drebin Re: do mikmika IP: 211.21.127.* 25.06.07, 09:34 Twoj poprzedni post o rosji i chinach jest bardzo ciekawy. powolywanie sie jednak na WP jako wiarygodne zrodlo..., nie jestem pewien czy to najlepszy pomysl. pytam sie m.in. dlatego, ze kiedys na takiej dyskusji wGW czytalem swietny wpis o tym, ze najwiecej Czeczenow opuscilo kraj wlasnie nie z powodu rosjan, lecz za rzadow wlasnych watazkow, nie wiem jednak na ile to rpawda. cieakw wiec jestem zrodel, a tych nie podajesz, jak chociazby o syberii czy lodziach podwodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Boom budowlany w Dubaju 25.06.07, 11:18 Wszyscy wiemy czim kosztem buduje sie ten raj dla bogaczy. Bogaci businessmeni, bogaci turysci - to garstka bezwzglednych kretaczy zyjacych kosztem zycia i zdrowia milionow ludzi z ulicy. To zwykly (a moze niezwykly?)wyzysk biedoty. A nie ma czegos takiego jak uczciwy wyzysk, bo to sprzecznosc terminow. Odpowiedz Link Zgłoś
wenussa Nie wiedzą co robić z petrodolarami. 25.06.07, 12:15 Nierówności na tym świecie są niewiarygodne! Odpowiedz Link Zgłoś
mikmika Re: Nie wiedzą co robić z petrodolarami. 25.06.07, 15:29 Opis który podałem jest własną refleksja. O wszystkim mozna przeczytac w internecie. Ja powiazalem tylko niektore fakty. Chocby: www.biznesnet.pl/ar/20/462169/nieudany,test,nowej,rosyjskiej,rakiety,bulawa.html serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,3078051.html www.polishnews.com/text/politics_and_economy/darfur_zapomniany.html www.altair.com.pl/files/raport/1205/stag.htm www.bankowa.pl/wiecej.php?id=ea-306 itd. Rosja prowadzi dlugoterminowa gre polityczna ktrej efektem ma prawdopodobnie byc to czego zawsze pragnela czyli dominacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mikmika Re: Nie wiedzą co robić z petrodolarami. IP: *.dynamic.hinet.net 25.06.07, 16:54 dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola333 Re: Boom budowlany w Dubaju IP: 213.42.21.* 25.06.07, 15:47 rzeczywiscie artykul zywcem z folderow. Miejsca w nim opisane nie istnieja, i jeszcze troche potrwa zanim bedzie mozna je zobaczyc, ku zaskoczeniu wszystkich turystow odwiedzajacych Dubai (nie zdaja sobie sprawy, ze to co widzieli w TV to tylko projekty). Dodatkowo Dubai jest najlepszym przykladem niewolnictwa 21wieku!!! Ludzie z biednych krajow azjackich pracuja w Dubaju niesamowicie ciezko, sa marne traktowani i nie szanowani. Fakt jest jeszcze, ze to co szybko powstaje takze szybko niszczeje. Jakosc powstajacych projektow jest bardzo niska. Tak wiec 'nie zawsze zloto co sie swieci' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi Re: Boom budowlany w Dubaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 16:49 JA BYM CHCIAŁ BYĆ TAK OPŁACANY, JAK CI CO ICH OKREŚLASZ NIEWOLNIKAMI. W POLSCE JESTEM NIEWOLNIKIEM ZA DARMO, A TAM STAC TAKIEGO NIEWOLNIKA NA WSZYSTKO. WIDZĘ ŻE ZAWIŚĆŹ CIĘ ZŻERA, JAK TO WSZYSTKICH POLAKÓW. DUBAJ NIE DLA TAKICH JAK TY CZŁOWIEKU MARNY, NIE BARDZO CIE STAĆ TAM POJECHAĆ ZOBACZYĆ NIE MÓWIĄC O INNYCH PRZYJEMNOŚCIACH. Odpowiedz Link Zgłoś
gail2005 Re: Boom budowlany w Dubaju 30.06.07, 16:59 chyba nie wiesz o czym mowisz, robotnicy zarabiaja tu okolo 800 dirhamow miesiecznie, tj. okolo 630 zl miesiecznie, pracuja po co najmniej 10 godzin dziennie, 6 dni w tygodniu, w niemilosiernym upale, przepisy BHP w europejskim rozumieniu ma sie tu w nosie, kwateruje sie ich pod miastem w barakach w ktorych dzielisz pokoj z 20 innymi pracownikami, wozi ich sie do pracy autobusami bez klimatyzacji nawet od czerwca do wrzesnia kiedy jest tu 40-50 stopni, bredzisz naprawde Odpowiedz Link Zgłoś