rydzyk_fizyk 14.12.07, 09:32 W końcu kto chciałby mieszkać w takim potworze zbudowanym przez JW Destrakszyn Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junk92508 "Polska": Przecena mieszkań w blokach 14.12.07, 09:59 20% w dół, czyli zamiast 2000euro - 1500euro. Dalej sporo ale to już jest cena jak w Berlinie więc jeśli się będzie budowało to ma szansę się utrzymać przez parę lat... Dopóki ludzie nie zapomną że mieszkania mogą tanieć i banki ponownie nie obniżą maksymalnie stóp by nałapać niewolników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 18:17 20% z 2000 to 500? widze,zes wyznawca alternatywnej matematyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb 4 kolejne tytuły z działu Developerzy :))) IP: *.crowley.pl 18.12.07, 11:03 Wielkie obniżki na stare mieszkania GUS zaniża ceny mieszkań Tanie mieszkanie to fikcja Milion metrów kwadratowych do mieszkania MEGA LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:28 slyszalem niepokojace informacje dotyczace nowych inwestycji pooddawanych kilka lat temu. Budowano za szybko i za tanio. Zaczynaja pekac sciany i syfity i do tego te gowniane scianki kartonowo-gipsowe, na ktorych nawet obrazka nie powiesisz. Bloki z lat 70 jednak lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 14.12.07, 23:28 > slyszalem niepokojace informacje dotyczace nowych inwestycji pooddawanych kilka > lat temu. Budowano za szybko i za tanio. Zaczynaja pekac sciany i syfity i do > tego te gowniane scianki kartonowo-gipsowe, na ktorych nawet obrazka nie > powiesisz. Bloki z lat 70 jednak lepsze. ...I HURAGANY ZRYWAJĄ CAŁE DACHY Z NOWYCH, DROGICH APARTAMENTOWCÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 14.12.07, 10:47 Ceny mieszkań z lat 50' będą spadać? Mam wątpliwości. Mieszkania z lat 50' budowane były najczęściej z cegły i to według przedwojennych norm i projektów. Mają wysokość 270 - 280 cm., ściany zewnętrzne o grubości 60-70 cm, ścianki działowe z cegły, są - w porównaniu z dzisiejszymi potworkami - wyśmienicie zaprojektowane. Wiele z nich w okresie komuny uległo znaczącej dekapitalizacji lecz równie wiele - wysiłkiem wspólnot mieszkaniowy - zostało zmodernizowanych i przypomina swym standardem luksusowe kamienice. Podsumowując: gdybym miał do wyboru mieszkanie w zrewitalizowanej powojennej kamienicy i mieszkanie w nowym budownictwie to wybrał bym to pierwsze. O lokalizacji nuż nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 zgadzam się 14.12.07, 11:35 "Ceny mieszkań z lat 50' będą spadać? Mam wątpliwości. Mieszkania z lat 50' budowane były najczęściej z cegły i to według przedwojennych norm i projektów." Zgadzam się z Tobą. Znajomy ma właśnie mieszkanie w takim bloku z końca lat 50-tych. Mieszkanie zbudowane z cegły, bardzo solidne - nic nie pęka nic się nie sypie. Kanalizacja i elektryka wymienione więc żadnych awarii. Grube mury w lecie nie pozwalają się mieszkaniom nagrzewać, w zimie trzymają ciepło, dodatkowo świetnie tłumią hałas - nie słychać ulicy i sąsiadów z góry czy dołu. Samo mieszkanie duże, słoneczne, ustawne. Jak dla mnie takie mieszkanie to nieporównywalnie lepszy standart niż mieszkania w blokowisku z lat 70-tych czy nawet niektóre przypadki nowoczesnego budownictwa w wykonaniu rodzimych developerów chcących wybudować jak najwięcej, jak najszybciej i jak najtaniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noik Re: zgadzam się IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.07, 04:03 Ja mieszkam..mozna powiedziec w prestizowym 'condo' w Kanadzie...i jak siedzie na klopie..to slysze sasiada po drugiej stronie jak tlucze sie naczyniami przy obiedzie-budynek 40 pieter..ja w polowie...silownia, basen i te pierdoly-jakosc konstrukcji-shit- owa...a ludzie kupuja...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek deweloper a lata 50 te IP: *.netia.com.pl 16.12.07, 13:34 Moja ciocia sprzedała mieszkanie z lat 50 i kupiła sobie kawalerkę u dewelopera i cięzko tego żałuje.W pokoju słychać jak sąsiad chrapie,albo spuszcza wode w wc.Akustyka jest tragiczna.W mieszkaniu pojawił się grzyb.Mieszkanie z lat 50 tych miało grube mury,szeroką klatkę schodową,nic nie było słychać.Było nie do porównania tym wspólczesnym wynalazkiem z ytongu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: zgadzam się IP: *.gem.pl 18.12.07, 09:40 ja tez sie zgadzam mieszkania z lat 50 sa super mieszkam w praskiej kamienicy z połowy lat 50 tych mam grube sciany i mieszkanie wysokie na 3 m do tego wszystkie nowe instalacje :) a poza tym mieszkanie ma klimat na dworze mnóstwo drzew zielono przyjaźnie i przez okna nie wiedzę co robią sąsiedzi bo za duże odległości są miedzy budynkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd to "oczywista oczywistość" 14.12.07, 17:21 mieszkania z lat 70-tych kiedyś wreszcie spadną (ale jeszcze nie tak prędko), mieszkania z lat 50-tych raczej nie - co najwyżej się ustabilizują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WS Re: to "oczywista oczywistość" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 18:15 Pewnie niektórzy uwierzą w cud nad cudy jakim są nowe mieszkania budowane na prędce, w ekspresowym tempie przez developerów nierzadko z wadami ale szybko by aby hurtem nagonić mamonę. Problemy wynikającego z tego pośpiechu zaczną się później. Czyżby artykuł sponsorowany? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: to "oczywista oczywistość" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:36 Czy sadzisze ze bloki budowane po wojnie czy tez za gierka budowana powoli z mysla o tym aby przypadkiem czegos nie spartolic? oj, jakos nie chce mis sie wierzyc a stoja do dzisiaj i maja sie dobrze - nie demonizujmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: 82.146.248.* 14.12.07, 18:31 To jednak komuna budowała lepiej.A przecież solidaruchy krzyczą,że co od komuny to złe a dobre to takie wykonane przez prywatną inicjatywe.Nic z tego nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 14.12.07, 20:44 To zależy kiedy. Mieszkania z lat 50' są bardzo przyzwoite. Lata 60' (okres Gomułki) to kompletna degrengolada (vide: Osiedle za Żelazną Bramą w Warszawie). Okres gierkowski to kiepska jakościowo wielka płyta lecz większe metraże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 17:25 LOL. a to nie czasem ci sami specjaliści wieszczyli niedawno bezustanny wzrost?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 18:20 mamy czas korekty nie wiadomo ile potrwa,wiadomo,ze urealni ceny wielkiej plyty dobre lokalizacje i dobre budownictwo nie stanieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 321 lepsza cegła czy ytong+płyta karton/gips? IP: *.icm.edu.pl 14.12.07, 17:34 Kumaci wiedzą o co biega, a artykuł to stek bzdur dla frajerów kierujących się tzw. owczym pędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzambo Re: lepsza cegła czy ytong+płyta karton/gips? IP: *.chello.pl 14.12.07, 17:55 owczy ped to byl pod gorke :) teraz czas dla wilkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue in the face Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.aster.pl 14.12.07, 18:00 Nie no, da sie zyc... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 19:35 niektóre mieszkania w "wielkiej płycie" są jakościowo lepsze od tego chłamu, który buduje się teraz - tanio, szybko, niewykwalifikowanym personelem i gdzie się udało kupić jakąś działkę. Tynk przykrywa to co spieprzone zostało pod spodem, ale "ciemny lud to kupi". "Sad but true" kiedyś Metalica, teraz naiwniaki w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ax nadszedl czas przeceny NOWYCH mieszkan!!! IP: *.113.11.12.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 14.12.07, 19:35 o polowe proponuje;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grag1 Re: nadszedl czas przeceny NOWYCH mieszkan!!! IP: *.chello.pl 15.12.07, 11:09 To prawda,teraz budują np.trzy pokoje (75m2) i wszyskie okna na północ (np,Gocław) i co? Sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelmus Mieszkanie jest jak samochod IP: *.polsl.pl 14.12.07, 20:09 Z wiekiem traci na wartosci - oczywiscie w czasach deficytowych 10 letni maluch byl na rynku wtornym drozszy od nowego(reglamentowanego) a takiego 10 letniego zencha wymienialo sie w testamencie na 1 miejscu - dzis stoja takie okazy na zlomach i nikt nawet na nie nie spojrzy - raz ze ludzi stac na nowe i nowoczesne a dwa sa od reki dostepne nowe. Mieszkanie to dobro konsumpcyne - starzeje moralnie i technicznie - i o tym nalezy pamietac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: Mieszkanie jest jak samochod IP: *.chello.pl 14.12.07, 20:40 Pleciesz duby smalone, zaś analogia do samochodów jest kompletnie nietrafiona. Choćby ze względu na zupełnie odmienny cykl życia i pozycję w hierarchii potrzeb. Obejrzyj sobie ceny mieszkań choćby na ul. Parkowej, Podchorążych że tylko ograniczę się do warszawskiego Dolnego Mokotowa. Jeśli jesteś z Warszawy to przespaceruj się na te ulice i przyjrzyj się jak wyglądają znajdujące się tam zrewitalizowane kamienice. Obecnym apartamentowcom daleko tych cudeniek. O mieszkaniu tam możesz sobie jedynie pomarzyć - ceny przekraczają 15 - 20 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Mieszkanie jest jak samochod IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 23:36 co ty czlowieku pojecia nie masz te dwa dobra zupelnie do siebie nie pasuja auto traci 30% na wartosci w momencie kiedy wyjezdzasz z salonu. dom moze byc warty miliony nawet po 100 latach i dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok A ja mam do sprzedania 63m2 na Natolinie/Wwa IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 20:35 Ładne mieszkanie, w pełni wyremontowane, do metra 3 min pieszo, koło bloku park. Wielka płyta. Ale obawiam się że sporo nowych mieszkań na Kabatach jeśli chodzi o lokalizację, widok z okna i urządzenie nie dorównuje, za to cena zdecydowanie wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beria nowe blokowiska to chala IP: *.aster.pl 14.12.07, 21:12 stara sprawdzona wielka plyta w atrakcyjnych lokalizacjach zawsze bedzie lepsza niz nowe domki z betonu budowane przez bezrobotnych. deweloperzy bronia sie przedkorekta cen i sieja takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:07 Myślę, ze dużo zależy od lokalizacji (infrastruktury) - ona może uratować wielką płytę tzn. stanieje, ale niekoniecznie bardziej niż nowe mieszkania na dalekiej Białołęce w środku niczego. Natomiast nie rozumiem, dlaczego ma być problem z mieszkaniami z lat 50-tych - sama chętnie takie kupię, więc fajnie będzie jakby staniały, ale to są domy w super lokalizacjach (właściwie w W-wie wszystko trzeba było po Powstaniu odbudować), z cegły, z grubymi murami, do 5-6 pięter, mieszkania wysokie, przestronne. Mi się nowe mieszkania nie podobają - po co mi 50 metrowy salon i trzy klity po 10-12 metrów? Ja szukam 4 pokoi po 16-20 metrów, no może największy niech ma 25 m^2. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfion Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 17.12.07, 21:07 Mogę Ci takie sprzedać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 22:39 Zupelnie was nie rozumiem ludzie. Co wam sie podoba w blokach z wielkiej plyty? Te zasyfione klatki schodowe? A moze te betonowe sufity przez ktore wszystko slychac? Lubicie placic wysoki czynsz tylko dlatego ze duzo rodzin w ogole nie placi i spoldzielnia nie ma kasy? A moze lubicie widok z okna na blok obok? Czujecie sie bezpiecznie jak wychodzicie wieczorem? Podobaja wam sie mlodociane szczyle szwedajace sie wszedzie i sikajace w parkach? A moze te azbestowe instalacje? Wielka plyta to najgorsze miejsce do mieszkania i wiekszosc niemcow ze wschodnich niemiec juz sie o tym przekonala i ucieka do domkow. Bo tylko dom to miejsce w ktorym mozna normalnie zyc. Nie chwale nowego budownictwa zwlaszcza tego dla biedniejszych ale przynajmniej jest nizsze i ladniej rozplanowane wokol samego budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.e-wro.net.pl 14.12.07, 23:25 Bredzisz. wróć najpierw do Polski i zobacz ścianki z papieru i pękające wszędzie tynki w nowych budynkach deweloperów. I zrozumiesz czemu wielka płyta jest solidniejsza. W moim mieście wielka płyta zdała egzamin najtrudniejszy z możliwych - żadnemu budynkowi na osiedlach nie stało się nic podczas Powodzi Tysiąclecia, chociaż stały co najmniej po 1 kondygnację w wodzie. Osiedla deweloperskie są w beznadziejnych lokalizacjach, bez sensownego dojazdu, bez szkół w pobliżu, zmuszają do spędzania rano godziny w korku i przeżycia 40 lat w kredytowym stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 23:34 no jasne widzialem te windy ze sklejki w budynkach z wielkiej plyty. jednemu gosciowi leb urwalo. tak jest do dzis. stare instalacje, siadajace co chwile napiecie, rury z ktorych plynie zolc i paruje chlor. to ma byc ten standard wg ciebie? jak ktos nie ma zadnego mieszkania to bedzie zyl z kredytem czy w wielkiej plycie czy w nowym. co to stare budownictwo jest za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotreq Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 15.12.07, 09:51 A co powiesz o wielkiej płycie ocieplonej styropianem i tynkiem zamiast azbestu. Z nowymi metalowymi ładnymi windami - taki standard z lustrem na końcu. Z wymienianymi instalacjami (pionami). 20 min piechotą do centrum, 1km do autostrady i drogi ekspresowej, 1km do reala, mediamarktu czy praktikera, przy osiedlu champion i lidl. Z nowoczesnymi biurowcami na skraju osiedla gdzie można dostać dobrą pracę. Z parkiem przechodzącym w las który ciągnie się następne kilkadziesiąt kilometrów. Z policją która wlepia mandat jeśli ktoś pije piwo pod blokiem i reaguje na zakłocanie ciszy nocnej? Ostatnio jeszcze spółdzielnia zamontowała kilka kamer żeby było jeszcze bezpieczniej. Pewnie powiesz "fuj wielka płyta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Oczywiście miało być "Paderewa?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:13 Ja powiem, że to katowicka "Paderewa" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.e-wro.net.pl 16.12.07, 23:00 A ile lat temu to wszystko widziałeś? We Wrocławiu np woda nie jest już chlorowana, chyba że w basenie. Windę mam nową, dopiero co wyremontowaną, blackout jak jest to w całej dzielnicy i nie rozróżnia wielkiej płyty od wytworów IIIRP. Teściowie wyprowadzili się z płyty do domu od dewelopera - dojeżdżają do pracy godzinę dłużej, z ich balkonu widać dokładnie co robi sąsiad i vice versa, bo deweloper kupił działkę w takim wymierze i kształcie, że bloki są ściśnięte jak mrówki. Od 3 lat nie wiadomo kto ma zrobić drogę dojazdową, na razie wszyscy grzęzną w błocie, a odpadnięte płyty na korytarzu budzą obłęd na zebraniach wspólnoty. Ale wspólnota ma też ostatnio inny ciekawy problem - wideofon zrobiony został z jakieś chińskiego badziewia i się zepsuł, trzeba po gości wychodzić do bramy, żeby ich wpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JohnnyD Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 14:18 Jeśli mu łeb urwało i tak jest do dziś - nie ma się czemu dziwić. W końcu urwany łeb nie da się przyszyć więc do dziś nie ma tej głowy. Ale po co o tym pisać? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.messagelabs.net 15.12.07, 05:07 Oj co człowiek to opinia, ja własnie jestem posiadaczem mieszkania w bloku z wielkiej płyty i jakoś nie widzę pękających scian, awarii instalacji itd. Do tramwaju , autobusu , sklepu szkoły kościoła , apteki centrum handlowego mam nie więcej niz 10 min pieszo, a co wystawiane jest do sprzedaży momentalnie idzie. Fakt kupiłemdrugie mieszkanie w nowym budowinictwei , niedługo odbiór , ale teraz sie zastanawiam czy to własnie tego nowego nie sprzedać. A te bzduru o dzielnicach w Warszwie w tej się sprzedaje w tej nie, jak tak dalej będzie to wielka pyta będzie kosztowała jak kosztuje czyli 8-9 tys , a nowe będzie tansze bo nikt nie kupi popękanych papieorwych ścian, bez wykończenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anakonda Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 15.12.07, 09:41 zgadzam sie, że stare wyremontowane bloki z lat 50tych 60 tych są solidniejsze od tych które powstają obecnie w rok czy półtora i więcej w nich gipsu niż cegły czy innego budulca... tamte mieszkania stoją już 60 70 lat i nic im nie jest, będą stały jak stoją, a po remoncie klatek i instalacji faktycznie mają niezły standard i inic im nie brakuje, szczególnie , że lokalizacje bywają znakomite - nie trzeba przbijać się godzinami z peryferiów miasta żeby dotrzeć do pracy jakkolwiek blokowiska 10 piętrowców z lat 70 tych to nic ładnego.. ciekawe jak głeboka może być ta "korekta" przy galopujacych cenach wynajmu mieszkań szczególniew warszawie. mieszkania można wynajmować zamiast sprzedawać po niższej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chelmnet.pl 15.12.07, 09:40 Też mieszkam w mieszkaniu z wielkiej płyty i nie narzekam. Od centrum Gdańska jestem oddalona o 15 minut na piechotę.Nic nie pęka i się nie rozwala.Wymieniono ostatnio instalację co ,kanalizacyjną i wodną. Jeśli chodzi o sąsiadów to ja nie narzekam.Większośc mieszka od początku.Była jedna rodzina,która zakłócała spokój,ale na szczęście wybudowała sobie dom. Znajoma mieszka w nowym czterorodzinnym domu,a jej sąsiedzi z parteru w ogródku ustawili dla dzieci tablicę z koszem.Od wiosny do jesieni codzienne walenie piłką w deskę jest naprawdę nie do wytrzymania.Cały czas ma zamknięte okna. Nie można powiedzieć,że w osiedlach z wielkiej płyty mieszka element,a w nowych sami kulturalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:22 No, nie można generalizować - odwiedziłam znajomych w nowym budynku, nie apartamentowiec ale przyzwoity średniak - okazało się, że niektórzy sąsiedzi mają zwyczaj wystawiania butów przed wycieraczkę a inni worków ze śmieciami. Oczywiście, można na to spojrzeć jak na pozytyw - nie boją się, że im ukradną albo te śmiecie wysypią na wycieraczkę - znaczy się hołota nie mieszka ;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orr Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: 195.90.102.* 15.12.07, 14:17 a u mnie sasiadka z gory bardzo dba o czystosc swego mieszkania, dlatego trzepie dywaniki na balkonie. pali tez papierosy, ale nie zasmieca petami mieszkania ,lecz wyrzuca na trawnik, lub na moje kwiatki na balkonie....nowe budownictwo, a ludzie wszedzie tacy sami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.ip.netia.com.pl 17.12.07, 11:20 Mieszkam w bloku z wielkiej płyty - za okien z jednej strony mieszkania mam park, z drugiej zielony skwer. Nowe place zabaw, wszędzie blisko, przedszkole, szkoła - bez potrzeby wchodzenia na ulicę. Spokojnie, bezpiecznie, częste patrole. Czysto. Przez okna, nawet jeśli bardzo się wysilę, nie widac co robią sąsiedzi w innych blokach. A przede wszystkim mieszkanie jest mega ustawne - ścianki i okna pozwalają na dowolny podział przestrzeni (moje mieszkanie może być 4 pokojowe, a może być dwupokojowe - ja wybrałam opcję 3 pokojową, ale każdy sąsiad ma co innego (a niby urawniłowka panowała ;-) ). Patrzę na projekty apartamentowców za 9 tysięcy metr (Poznań) i łapię się za głowę - małe okna po jednej tylko stronie mieszkania, co uniemożliwia rozplanowanie przestrzeni w zalezności od upodobań, wielkie łazienki i malutkie klitki do życia, widok z okna na mieszkanie sąsiada oddalone zaledwie o kilka metrów bez szans na kurtynę z zieleni. Póki co - nie zamieniam, ale za chwilę deweloperzy będą musieli bardziej się przykładać i wtedy - kto wie ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marv To chętnie kupię takie przecenione na Mokotowie IP: 193.210.65.* 17.12.07, 17:56 Ktoś sprzedaje? Czekam na oferty, bo ceny mają lecieć na łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Artykuł pewnie sponsorowany IP: 193.210.65.* 17.12.07, 18:02 Deweloperzy boją się spadku cen. Już widziałem gdzieś podobny artykuł: "nowe luksusowe mieszkania dalej będą chetnie kupowane bla bla bla". Godzina dojazdu z tego luksusowego mieszkania a krajobraz jak na Alternatywy 4. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfion Wolę te z lat 50-tych 17.12.07, 21:02 Może nie są tak przestrzenne, ale: 1. są w doskonałym położeniu, 2. są całe z cegły (łącznie ze stropami kleina), 3. grube mury (akustyka niska, ochrona przed przegrzaniem latem i zimnem w zimowe noce, 4. łatwe do wynajęcia (te w Centrum i np. Mokotów) 5. posiadają swój urok - podwórka, elewacje, sklepiki w parterach. 6. za kilkanaście lat będą poszukiwane właśnie z w/w powodów. ale wtedy ich cena będzie znacznie wyższa. Widzieliście budynki mieszkalne w Londynie, Berlinie i Paryżu , ulokowane przeważnie poza dzielnicami centralnymi. Kto w nich mieszka? emigranci, którzy w większości nie płacą czynszu i demolują mieszkania. Znam budynek w Londynie (przed 10 lat, który w ciagu 7 dni został obrobiony przez mieszkających tam czarnych emigrantów z kaloryferów i drzwi. Dlaczego 50 letnie budynki mają teraz strasznie stracić na cenie? To jest marzenie developerów, którzy zapchają się niebawem pustostanami na Tarchominie i Wilanowie. Ile czasu z tamtąd jedzie się do pracy? Ile czasu spędza w swoim mieszkanku? gdzie słyszysz nawet puszczanie bąków przez sąsiadów. Za 5 lat każdy mądry nabywca będzie szukał jak wariat mieszkania w starszym bloku (nawet do małego remontu) ale blisko centrum i innymi plusami. Pamiętacie sprzed 5 lat sytuację gdy nikt nie kupował mieszkań w kamienicach? Bo stare, sypią się, drewniane stropy, robaki, szczury itd. A dzisiaj są na topie!!!!. I nawet konieczność dużych nakładów nie zraża nabywców. Poza tym nowe osiedla nie mają duszy miejskiej. Tu budynek, tam budynek ale brak ciągów, ulic, placów i skwerów. Nie mówiąc o kinach, teatrach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: american "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.aster.pl 17.12.07, 23:24 ci sami pseudo eksperci jeszcze jakis czas temu stwierdzili, ze bynajmniej do 2012 cena mieszkan bedzie rosla ok. 15% rocznie. normalnie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
wildmaster Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 18.12.07, 11:33 Gość portalu: american napisał(a): > ci sami pseudo eksperci jeszcze jakis czas temu stwierdzili, ze bynajmniej do > 2012 cena mieszkan bedzie rosla ok. 15% rocznie. normalnie wstyd. Jak twierdzili, że bynajmniej, to dobrze twierdzili głąbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.eranet.pl 20.12.07, 09:19 fajna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś