Dodaj do ulubionych

"Polska": Przecena mieszkań w blokach

14.12.07, 09:32
W końcu kto chciałby mieszkać w takim potworze zbudowanym przez JW Destrakszyn
Obserwuj wątek
    • junk92508 "Polska": Przecena mieszkań w blokach 14.12.07, 09:59
      20% w dół, czyli zamiast 2000euro - 1500euro. Dalej sporo ale to już jest cena
      jak w Berlinie więc jeśli się będzie budowało to ma szansę się utrzymać przez
      parę lat...

Dopóki ludzie nie zapomną że mieszkania mogą tanieć i banki ponownie nie
      obniżą maksymalnie stóp by nałapać niewolników...
      • Gość: kixx Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 18:17
        20% z 2000 to 500?
        widze,zes wyznawca alternatywnej matematyki
        • Gość: mzb 4 kolejne tytuły z działu Developerzy :))) IP: *.crowley.pl 18.12.07, 11:03
          Wielkie obniżki na stare mieszkania
          GUS zaniża ceny mieszkań
          Tanie mieszkanie to fikcja
          Milion metrów kwadratowych do mieszkania

MEGA LOL
    • Gość: edek "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:28
      slyszalem niepokojace informacje dotyczace nowych inwestycji pooddawanych kilka
      lat temu. Budowano za szybko i za tanio. Zaczynaja pekac sciany i syfity i do
      tego te gowniane scianki kartonowo-gipsowe, na ktorych nawet obrazka nie
      powiesisz. Bloki z lat 70 jednak lepsze.
      • krystin3 Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 14.12.07, 23:28
        > slyszalem niepokojace informacje dotyczace nowych inwestycji
        pooddawanych kilka
        > lat temu. Budowano za szybko i za tanio. Zaczynaja pekac sciany i
        syfity i do
        > tego te gowniane scianki kartonowo-gipsowe, na ktorych nawet
        obrazka nie
        > powiesisz. Bloki z lat 70 jednak lepsze.
        ...I HURAGANY ZRYWAJĄ CAŁE DACHY Z NOWYCH, DROGICH APARTAMENTOWCÓW...
    • Gość: Enon "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 14.12.07, 10:47
      Ceny mieszkań z lat 50' będą spadać? Mam wątpliwości.
      Mieszkania z lat 50' budowane były najczęściej z cegły i to według
      przedwojennych norm i projektów. Mają wysokość 270 - 280 cm., ściany zewnętrzne
      o grubości 60-70 cm, ścianki działowe z cegły, są - w porównaniu z dzisiejszymi
      potworkami - wyśmienicie zaprojektowane. Wiele z nich w okresie komuny uległo
      znaczącej dekapitalizacji lecz równie wiele - wysiłkiem wspólnot mieszkaniowy -
      zostało zmodernizowanych i przypomina swym standardem luksusowe kamienice.
      Podsumowując: gdybym miał do wyboru mieszkanie w zrewitalizowanej powojennej
      kamienicy i mieszkanie w nowym budownictwie to wybrał bym to pierwsze. O
      lokalizacji nuż nie wspominam.
      • sebastian64 zgadzam się 14.12.07, 11:35
        "Ceny mieszkań z lat 50' będą spadać? Mam wątpliwości.
        Mieszkania z lat 50' budowane były najczęściej z cegły i to według
        przedwojennych norm i projektów."

Zgadzam się z Tobą. Znajomy ma właśnie mieszkanie w takim bloku z końca lat 50-tych.
        Mieszkanie zbudowane z cegły, bardzo solidne - nic nie pęka nic się nie sypie. Kanalizacja i elektryka wymienione więc żadnych awarii. Grube mury w lecie nie pozwalają się mieszkaniom nagrzewać, w zimie trzymają ciepło, dodatkowo świetnie tłumią hałas - nie słychać ulicy i sąsiadów z góry czy dołu.
        Samo mieszkanie duże, słoneczne, ustawne. Jak dla mnie takie mieszkanie to nieporównywalnie lepszy standart niż mieszkania w blokowisku z lat 70-tych czy nawet niektóre przypadki nowoczesnego budownictwa w wykonaniu rodzimych developerów chcących wybudować jak najwięcej, jak najszybciej i jak najtaniej
        • Gość: noik Re: zgadzam się IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.07, 04:03
          Ja mieszkam..mozna powiedziec w prestizowym 'condo' w Kanadzie...i
          jak siedzie na klopie..to slysze sasiada po drugiej stronie jak
          tlucze sie naczyniami przy obiedzie-budynek 40 pieter..ja w
          polowie...silownia, basen i te pierdoly-jakosc konstrukcji-shit-
          owa...a ludzie kupuja...??
          • Gość: Arek deweloper a lata 50 te IP: *.netia.com.pl 16.12.07, 13:34
            Moja ciocia sprzedała mieszkanie z lat 50 i kupiła sobie kawalerkę u dewelopera
            i cięzko tego żałuje.W pokoju słychać jak sąsiad chrapie,albo spuszcza wode w
            wc.Akustyka jest tragiczna.W mieszkaniu pojawił się grzyb.Mieszkanie z lat 50
            tych miało grube mury,szeroką klatkę schodową,nic nie było słychać.Było nie do
            porównania tym wspólczesnym wynalazkiem z ytongu.
        • Gość: wera Re: zgadzam się IP: *.gem.pl 18.12.07, 09:40
          ja tez sie zgadzam mieszkania z lat 50 sa super mieszkam w praskiej kamienicy z
          połowy lat 50 tych mam grube sciany i mieszkanie wysokie na 3 m do tego
          wszystkie nowe instalacje :) a poza tym mieszkanie ma klimat na dworze mnóstwo
          drzew zielono przyjaźnie i przez okna nie wiedzę co robią sąsiedzi bo za duże
          odległości są miedzy budynkami :)
      • parazyd to "oczywista oczywistość" 14.12.07, 17:21
        mieszkania z lat 70-tych kiedyś wreszcie spadną (ale jeszcze nie tak
        prędko), mieszkania z lat 50-tych raczej nie - co najwyżej się
        ustabilizują
        • Gość: WS Re: to "oczywista oczywistość" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 18:15
          Pewnie niektórzy uwierzą w cud nad cudy jakim są nowe mieszkania budowane na
          prędce, w ekspresowym tempie przez developerów nierzadko z wadami ale szybko by
          aby hurtem nagonić mamonę. Problemy wynikającego z tego pośpiechu zaczną się
          później. Czyżby artykuł sponsorowany? :))))
          • Gość: klient Re: to "oczywista oczywistość" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:36
            Czy sadzisze ze bloki budowane po wojnie czy tez za gierka budowana powoli z
            mysla o tym aby przypadkiem czegos nie spartolic? oj, jakos nie chce mis sie
            wierzyc a stoja do dzisiaj i maja sie dobrze - nie demonizujmy
      • Gość: anty Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: 82.146.248.* 14.12.07, 18:31
        To jednak komuna budowała lepiej.A przecież solidaruchy krzyczą,że co od komuny
        to złe a dobre to takie wykonane przez prywatną inicjatywe.Nic z tego nie rozumie.
        • Gość: Enon Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 14.12.07, 20:44
          To zależy kiedy. Mieszkania z lat 50' są bardzo przyzwoite. Lata 60' (okres
          Gomułki) to kompletna degrengolada (vide: Osiedle za Żelazną Bramą w Warszawie).
          Okres gierkowski to kiepska jakościowo wielka płyta lecz większe metraże.
    • Gość: M. Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 17:25
      LOL. a to nie czasem ci sami specjaliści wieszczyli niedawno bezustanny wzrost?:)))
      • Gość: kixx Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 18:20
        mamy czas korekty
        nie wiadomo ile potrwa,wiadomo,ze urealni ceny wielkiej plyty
        dobre lokalizacje i dobre budownictwo nie stanieje
    • Gość: 321 lepsza cegła czy ytong+płyta karton/gips? IP: *.icm.edu.pl 14.12.07, 17:34
      Kumaci wiedzą o co biega, a artykuł to stek bzdur dla frajerów kierujących się
      tzw. owczym pędem.
      • Gość: dzambo Re: lepsza cegła czy ytong+płyta karton/gips? IP: *.chello.pl 14.12.07, 17:55
        owczy ped to byl pod gorke :)
        teraz czas dla wilkow
    • Gość: blue in the face Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.aster.pl 14.12.07, 18:00
      Nie no, da sie zyc... :-)
    • Gość: mmm Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 19:35
      niektóre mieszkania w "wielkiej płycie" są jakościowo lepsze od tego chłamu,
      który buduje się teraz - tanio, szybko, niewykwalifikowanym personelem i gdzie
      się udało kupić jakąś działkę.
      Tynk przykrywa to co spieprzone zostało pod spodem, ale "ciemny lud to kupi".
      "Sad but true" kiedyś Metalica, teraz naiwniaki w miastach.
    • Gość: ax nadszedl czas przeceny NOWYCH mieszkan!!! IP: *.113.11.12.plusnet.pte-ag1.dyn.plus.net 14.12.07, 19:35
      o polowe proponuje;D
      • Gość: grag1 Re: nadszedl czas przeceny NOWYCH mieszkan!!! IP: *.chello.pl 15.12.07, 11:09
        To prawda,teraz budują np.trzy pokoje (75m2) i wszyskie
        okna na północ (np,Gocław) i co? Sprzedane.
    • Gość: Anzelmus Mieszkanie jest jak samochod IP: *.polsl.pl 14.12.07, 20:09
      Z wiekiem traci na wartosci - oczywiscie w czasach deficytowych 10 letni maluch byl na rynku wtornym drozszy od nowego(reglamentowanego) a takiego 10 letniego zencha wymienialo sie w testamencie na 1 miejscu - dzis stoja takie okazy na zlomach i nikt nawet na nie nie spojrzy - raz ze ludzi stac na nowe i nowoczesne a dwa sa od reki dostepne nowe.

Mieszkanie to dobro konsumpcyne - starzeje moralnie i technicznie - i o tym nalezy pamietac .
      • Gość: Enon Re: Mieszkanie jest jak samochod IP: *.chello.pl 14.12.07, 20:40
        Pleciesz duby smalone, zaś analogia do samochodów jest kompletnie nietrafiona.
        Choćby ze względu na zupełnie odmienny cykl życia i pozycję w hierarchii potrzeb.
        Obejrzyj sobie ceny mieszkań choćby na ul. Parkowej, Podchorążych że tylko
        ograniczę się do warszawskiego Dolnego Mokotowa. Jeśli jesteś z Warszawy to
        przespaceruj się na te ulice i przyjrzyj się jak wyglądają znajdujące się tam
        zrewitalizowane kamienice. Obecnym apartamentowcom daleko tych cudeniek. O
        mieszkaniu tam możesz sobie jedynie pomarzyć - ceny przekraczają 15 - 20 tys zł.
      • Gość: ff Re: Mieszkanie jest jak samochod IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 23:36
        co ty czlowieku pojecia nie masz
        te dwa dobra zupelnie do siebie nie pasuja

auto traci 30% na wartosci w momencie kiedy wyjezdzasz z salonu.

dom moze byc warty miliony nawet po 100 latach i dluzej
    • Gość: Smok A ja mam do sprzedania 63m2 na Natolinie/Wwa IP: *.acn.waw.pl 14.12.07, 20:35
      Ładne mieszkanie, w pełni wyremontowane, do metra 3 min pieszo, koło
      bloku park. Wielka płyta. Ale obawiam się że sporo nowych mieszkań
      na Kabatach jeśli chodzi o lokalizację, widok z okna i urządzenie
      nie dorównuje, za to cena zdecydowanie wyższa.
    • Gość: beria nowe blokowiska to chala IP: *.aster.pl 14.12.07, 21:12
      stara sprawdzona wielka plyta w atrakcyjnych lokalizacjach zawsze
      bedzie lepsza niz nowe domki z betonu budowane przez bezrobotnych.
      deweloperzy bronia sie przedkorekta cen i sieja takie bzdury.
    • Gość: Ania Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 22:07
      Myślę, ze dużo zależy od lokalizacji (infrastruktury) - ona może
      uratować wielką płytę tzn. stanieje, ale niekoniecznie bardziej niż
      nowe mieszkania na dalekiej Białołęce w środku niczego. Natomiast
      nie rozumiem, dlaczego ma być problem z mieszkaniami z lat 50-tych -
      sama chętnie takie kupię, więc fajnie będzie jakby staniały, ale to
      są domy w super lokalizacjach (właściwie w W-wie wszystko trzeba
      było po Powstaniu odbudować), z cegły, z grubymi murami, do 5-6
      pięter, mieszkania wysokie, przestronne. Mi się nowe mieszkania nie
      podobają - po co mi 50 metrowy salon i trzy klity po 10-12 metrów?
      Ja szukam 4 pokoi po 16-20 metrów, no może największy niech ma 25
      m^2.
      • gryfion Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 17.12.07, 21:07
        Mogę Ci takie sprzedać :)
    • Gość: ff Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 22:39
      Zupelnie was nie rozumiem ludzie.
      Co wam sie podoba w blokach z wielkiej plyty?

Te zasyfione klatki schodowe? A moze te betonowe sufity przez ktore
      wszystko slychac? Lubicie placic wysoki czynsz tylko dlatego ze duzo
      rodzin w ogole nie placi i spoldzielnia nie ma kasy? A moze lubicie
      widok z okna na blok obok? Czujecie sie bezpiecznie jak wychodzicie
      wieczorem? Podobaja wam sie mlodociane szczyle szwedajace sie
      wszedzie i sikajace w parkach? A moze te azbestowe instalacje?
      Wielka plyta to najgorsze miejsce do mieszkania i wiekszosc niemcow
      ze wschodnich niemiec juz sie o tym przekonala i ucieka do domkow.
      Bo tylko dom to miejsce w ktorym mozna normalnie zyc.

Nie chwale nowego budownictwa zwlaszcza tego dla biedniejszych ale
      przynajmniej jest nizsze i ladniej rozplanowane wokol samego budynku.
      • Gość: taa Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.e-wro.net.pl 14.12.07, 23:25
        Bredzisz. wróć najpierw do Polski i zobacz ścianki z papieru i
        pękające wszędzie tynki w nowych budynkach deweloperów. I zrozumiesz
        czemu wielka płyta jest solidniejsza. W moim mieście wielka płyta
        zdała egzamin najtrudniejszy z możliwych - żadnemu budynkowi na
        osiedlach nie stało się nic podczas Powodzi Tysiąclecia, chociaż
        stały co najmniej po 1 kondygnację w wodzie. Osiedla deweloperskie
        są w beznadziejnych lokalizacjach, bez sensownego dojazdu, bez szkół
        w pobliżu, zmuszają do spędzania rano godziny w korku i przeżycia 40
        lat w kredytowym stresie.
        • Gość: ff Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.12.07, 23:34
          no jasne

widzialem te windy ze sklejki w budynkach z wielkiej plyty. jednemu
          gosciowi leb urwalo. tak jest do dzis. stare instalacje, siadajace
          co chwile napiecie, rury z ktorych plynie zolc i paruje chlor. to ma
          byc ten standard wg ciebie?

jak ktos nie ma zadnego mieszkania to bedzie zyl z kredytem czy w
          wielkiej plycie czy w nowym. co to stare budownictwo jest za darmo?
          • Gość: Piotreq Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chello.pl 15.12.07, 09:51
            A co powiesz o wielkiej płycie ocieplonej styropianem i tynkiem zamiast
            azbestu. Z nowymi metalowymi ładnymi windami - taki standard z lustrem na końcu.
            Z wymienianymi instalacjami (pionami). 20 min piechotą do centrum, 1km do
            autostrady i drogi ekspresowej, 1km do reala, mediamarktu czy praktikera, przy
            osiedlu champion i lidl. Z nowoczesnymi biurowcami na skraju osiedla gdzie można
            dostać dobrą pracę. Z parkiem przechodzącym w las który ciągnie się następne
            kilkadziesiąt kilometrów. Z policją która wlepia mandat jeśli ktoś pije piwo pod
            blokiem i reaguje na zakłocanie ciszy nocnej? Ostatnio jeszcze spółdzielnia
            zamontowała kilka kamer żeby było jeszcze bezpieczniej.
            Pewnie powiesz "fuj wielka płyta"
            • Gość: asd Parerewa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:02
              • Gość: asd Oczywiście miało być "Paderewa?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 11:02
            • Gość: swoboda_t Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:13
              Ja powiem, że to katowicka "Paderewa" :)
          • Gość: taa Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.e-wro.net.pl 16.12.07, 23:00
            A ile lat temu to wszystko widziałeś? We Wrocławiu np woda nie jest
            już chlorowana, chyba że w basenie. Windę mam nową, dopiero co
            wyremontowaną, blackout jak jest to w całej dzielnicy i nie
            rozróżnia wielkiej płyty od wytworów IIIRP.
            Teściowie wyprowadzili się z płyty do domu od dewelopera -
            dojeżdżają do pracy godzinę dłużej, z ich balkonu widać dokładnie co
            robi sąsiad i vice versa, bo deweloper kupił działkę w takim
            wymierze i kształcie, że bloki są ściśnięte jak mrówki. Od 3 lat nie
            wiadomo kto ma zrobić drogę dojazdową, na razie wszyscy grzęzną w
            błocie, a odpadnięte płyty na korytarzu budzą obłęd na zebraniach
            wspólnoty. Ale wspólnota ma też ostatnio inny ciekawy problem -
            wideofon zrobiony został z jakieś chińskiego badziewia i się zepsuł,
            trzeba po gości wychodzić do bramy, żeby ich wpuścić.
          • Gość: JohnnyD Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.07, 14:18
            Jeśli mu łeb urwało i tak jest do dziś - nie ma się czemu dziwić. W końcu urwany
            łeb nie da się przyszyć więc do dziś nie ma tej głowy. Ale po co o tym pisać? ;>
    • Gość: DD "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.messagelabs.net 15.12.07, 05:07
      Oj co człowiek to opinia, ja własnie jestem posiadaczem mieszkania w
      bloku z wielkiej płyty i jakoś nie widzę pękających scian, awarii
      instalacji itd. Do tramwaju , autobusu , sklepu szkoły kościoła ,
      apteki centrum handlowego mam nie więcej niz 10 min pieszo, a co
      wystawiane jest do sprzedaży momentalnie idzie. Fakt kupiłemdrugie
      mieszkanie w nowym budowinictwei , niedługo odbiór , ale teraz sie
      zastanawiam czy to własnie tego nowego nie sprzedać. A te bzduru o
      dzielnicach w Warszwie w tej się sprzedaje w tej nie, jak tak dalej
      będzie to wielka pyta będzie kosztowała jak kosztuje czyli 8-9 tys ,
      a nowe będzie tansze bo nikt nie kupi popękanych papieorwych ścian,
      bez wykończenia itd.
      • Gość: anakonda Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.acn.waw.pl 15.12.07, 09:41
        zgadzam sie, że stare wyremontowane bloki z lat 50tych 60 tych są
        solidniejsze od tych które powstają obecnie w rok czy półtora i
        więcej w nich gipsu niż cegły czy innego budulca...
        tamte mieszkania stoją już 60 70 lat i nic im nie jest, będą stały
        jak stoją, a po remoncie klatek i instalacji faktycznie mają niezły
        standard i inic im nie brakuje,
        szczególnie , że lokalizacje bywają znakomite - nie trzeba przbijać
        się godzinami z peryferiów miasta żeby dotrzeć do pracy
        jakkolwiek blokowiska 10 piętrowców z lat 70 tych to nic ładnego..
        ciekawe jak głeboka może być ta "korekta" przy galopujacych cenach
        wynajmu mieszkań szczególniew warszawie.
        mieszkania można wynajmować zamiast sprzedawać po niższej cenie

• Gość: Aga Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.chelmnet.pl 15.12.07, 09:40
      Też mieszkam w mieszkaniu z wielkiej płyty i nie narzekam. Od centrum Gdańska
      jestem oddalona o 15 minut na piechotę.Nic nie pęka i się nie rozwala.Wymieniono
      ostatnio instalację co ,kanalizacyjną i wodną.
      Jeśli chodzi o sąsiadów to ja nie narzekam.Większośc mieszka od początku.Była
      jedna rodzina,która zakłócała spokój,ale na szczęście wybudowała sobie dom.
      Znajoma mieszka w nowym czterorodzinnym domu,a jej sąsiedzi z parteru w ogródku
      ustawili dla dzieci tablicę z koszem.Od wiosny do jesieni codzienne walenie
      piłką w deskę jest naprawdę nie do wytrzymania.Cały czas ma zamknięte okna.
      Nie można powiedzieć,że w osiedlach z wielkiej płyty mieszka element,a w nowych
      sami kulturalni.
      • Gość: julka Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.07, 12:22
        No, nie można generalizować - odwiedziłam znajomych w nowym budynku,
        nie apartamentowiec ale przyzwoity średniak - okazało się, że
        niektórzy sąsiedzi mają zwyczaj wystawiania butów przed wycieraczkę
        a inni worków ze śmieciami. Oczywiście, można na to spojrzeć jak na
        pozytyw - nie boją się, że im ukradną albo te śmiecie wysypią na
        wycieraczkę - znaczy się hołota nie mieszka ;-))))))
        • Gość: orr Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: 195.90.102.* 15.12.07, 14:17
          a u mnie sasiadka z gory bardzo dba o czystosc swego mieszkania, dlatego trzepie
          dywaniki na balkonie. pali tez papierosy, ale nie zasmieca petami mieszkania
          ,lecz wyrzuca na trawnik, lub na moje kwiatki na balkonie....nowe budownictwo, a
          ludzie wszedzie tacy sami:)
          • Gość: AW Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.ip.netia.com.pl 17.12.07, 11:20
            Mieszkam w bloku z wielkiej płyty - za okien z jednej strony
            mieszkania mam park, z drugiej zielony skwer. Nowe place zabaw,
            wszędzie blisko, przedszkole, szkoła - bez potrzeby wchodzenia na
            ulicę. Spokojnie, bezpiecznie, częste patrole. Czysto. Przez okna,
            nawet jeśli bardzo się wysilę, nie widac co robią sąsiedzi w innych
            blokach. A przede wszystkim mieszkanie jest mega ustawne - ścianki i
            okna pozwalają na dowolny podział przestrzeni (moje mieszkanie może
            być 4 pokojowe, a może być dwupokojowe - ja wybrałam opcję 3
            pokojową, ale każdy sąsiad ma co innego (a niby urawniłowka
            panowała ;-) ). Patrzę na projekty apartamentowców za 9 tysięcy metr
            (Poznań) i łapię się za głowę - małe okna po jednej tylko stronie
            mieszkania, co uniemożliwia rozplanowanie przestrzeni w zalezności
            od upodobań, wielkie łazienki i malutkie klitki do życia, widok z
            okna na mieszkanie sąsiada oddalone zaledwie o kilka metrów bez
            szans na kurtynę z zieleni. Póki co - nie zamieniam, ale za chwilę
            deweloperzy będą musieli bardziej się przykładać i wtedy - kto wie ;-
            )
    • Gość: marv To chętnie kupię takie przecenione na Mokotowie IP: 193.210.65.* 17.12.07, 17:56
      Ktoś sprzedaje? Czekam na oferty, bo ceny mają lecieć na łeb...
    • Gość: XX Artykuł pewnie sponsorowany IP: 193.210.65.* 17.12.07, 18:02
      Deweloperzy boją się spadku cen. Już widziałem gdzieś podobny
      artykuł: "nowe luksusowe mieszkania dalej będą chetnie kupowane bla
      bla bla".
      Godzina dojazdu z tego luksusowego mieszkania a krajobraz jak na
      Alternatywy 4.
    • gryfion Wolę te z lat 50-tych 17.12.07, 21:02
      Może nie są tak przestrzenne, ale:
      1. są w doskonałym położeniu,
      2. są całe z cegły (łącznie ze stropami kleina),
      3. grube mury (akustyka niska, ochrona przed przegrzaniem latem i zimnem w zimowe noce,
      4. łatwe do wynajęcia (te w Centrum i np. Mokotów)
      5. posiadają swój urok - podwórka, elewacje, sklepiki w parterach.
      6. za kilkanaście lat będą poszukiwane właśnie z w/w powodów. ale wtedy ich cena będzie znacznie wyższa.

Widzieliście budynki mieszkalne w Londynie, Berlinie i Paryżu , ulokowane przeważnie poza dzielnicami centralnymi. Kto w nich mieszka? emigranci, którzy w większości nie płacą czynszu i demolują mieszkania. Znam budynek w Londynie (przed 10 lat, który w ciagu 7 dni został obrobiony przez mieszkających tam czarnych emigrantów z kaloryferów i drzwi.

Dlaczego 50 letnie budynki mają teraz strasznie stracić na cenie? To jest marzenie developerów, którzy zapchają się niebawem pustostanami na Tarchominie i Wilanowie. Ile czasu z tamtąd jedzie się do pracy? Ile czasu spędza w swoim mieszkanku? gdzie słyszysz nawet puszczanie bąków przez sąsiadów. Za 5 lat każdy mądry nabywca będzie szukał jak wariat mieszkania w starszym bloku (nawet do małego remontu) ale blisko centrum i innymi plusami. Pamiętacie sprzed 5 lat sytuację gdy nikt nie kupował mieszkań w kamienicach? Bo stare, sypią się, drewniane stropy, robaki, szczury itd. A dzisiaj są na topie!!!!. I nawet konieczność dużych nakładów nie zraża nabywców. Poza tym nowe osiedla nie mają duszy miejskiej. Tu budynek, tam budynek ale brak ciągów, ulic, placów i skwerów. Nie mówiąc o kinach, teatrach itp.
    • Gość: american "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.aster.pl 17.12.07, 23:24
      ci sami pseudo eksperci jeszcze jakis czas temu stwierdzili, ze bynajmniej do
      2012 cena mieszkan bedzie rosla ok. 15% rocznie. normalnie wstyd.
      • wildmaster Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach 18.12.07, 11:33
        Gość portalu: american napisał(a):

> ci sami pseudo eksperci jeszcze jakis czas temu stwierdzili, ze bynajmniej do
        > 2012 cena mieszkan bedzie rosla ok. 15% rocznie. normalnie wstyd.

Jak twierdzili, że bynajmniej, to dobrze twierdzili głąbie.
    • Gość: zibi Re: "Polska": Przecena mieszkań w blokach IP: *.eranet.pl 20.12.07, 09:19
      fajna sprawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka